Long live Avaz online
Moramo postati stvarni dio Evrope
Ravnopravnost je uvjet bez kojeg ne možemo dalje * Mandat shvatam kao obavezu i ispunit ću je
U svom prvom obraćanju kao predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je kazao da BiH mora krupnim koracima ići naprijed i postati stvarni dio Evrope. Promjene u BiH moraju osjetiti svi, poručio je Radmanović. Činjenica da je Predsjedništvo BiH najvažnija institucija zahtijeva ozbiljnost, odgovornost i viziju. BiH mora krupnim koracima ići naprijed, ali se postavlja pitanje, naglasio je, znamo li svi kuda i kako.
Znanje i volja
- Siguran sam da većina u BiH zna odgovor. Mi moramo postati stvarni dio Evrope. U BiH većinski gajimo tradiciju evropskog života i kulture. Pitanje je da li u svojoj viziji imamo put kojim se ide i da li imamo dovoljno odgovornosti, želje, znanja i volje da se do kraja posvetimo ovom poslu. Moramo se upitati da li u BiH svi to i hoćemo. Vjerujem da većina ovako misli i zato sam odlučan raditi u interesu te većine - naglasio je Radmanović.
Poručujući kako je vrijeme da neke u Evropi podsjetimo da ovdje žive potomci starih razvijenih evropskih naroda, te da im je u ovoj fazi razvoja potrebna pomoć, predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da EU i zbog svog daljeg razvoja treba pomoći svoj jugoistočni dio.
On je istaknuo kako je neophodno prevazići ranija neprijateljstva, a da je za to potrebna istina, osuda svih zločinaca, te razumijevanje i pomirenje.
Zajednički život
- Vrlo važno je afirmirati ravnopravnost kao uvjet zajedničkog života, vrlo važno je da sve učinimo kako bi prestao osjećaj ugroženosti. Različitosti, koje nesumnjivo postoje u Evropi, a i u BiH posebno, ne smiju biti izvor sukoba, već, naprotiv, prednost. Ne smije među nama biti važnih i manje važnih, dragih i manje dragih. Ravnopravnost jeste uvjet bez kojeg ne možemo dalje - Radmanovićeva je poruka.
Izrazio je uvjerenje da put za napredak BiH, i Republike Srpske i Federacije BiH kao njenih sastavnih dijelova, nije teško naći, ako nas vodi dobra namjera i ako se oslonimo na sposobne, razumne i samostalne ljude.
Radmanović je naglasio da za novu dužnost osjeća podjednako veliku odgovornost prema građanima koji su glasali za njega, kao i prema onima koji to nisu učinili.
- Mandat koji sam dobio shvatam kao obavezu i ja ću je ispuniti - poručio je Radmanović.