Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Moderator: O'zone

Locked
miop
Posts: 1137
Joined: 13/10/2005 12:50

#1 Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by miop »

Prvi simptomi - kašalj, temperatura 37,5 (groznica) i kratak dah (ponekad glavobolja)
Ispovjest putnika sa kruzera "Diamond princess" koji se nalazi već tri sedmice u bolnici u Japanu (+ 1 sedmica simptoma na kruzeru)


Ako dobijete upalu pluća, raditi vježbe ekspanzije pluća (EFT) da se možda izbjegne respirator (ovom pacijentu je pomoglo da mu nivo oksigena poraste sa 93 na 99 za 48 sati pri akutnoj upali pluća)

]
Jedna opcija liječenja koja se predlaže je lijek protiv malarije chloroquine , a čak učinkovitiji je Hydroxychloroquine u dozama od 400mg Hydroxychloroquine sulfata dva puta dnevno (1 dan), te 200mg dva puta dnevno (4 dana) (https://academic.oup.com/cid/advance-ar ... 37/5801998).
Ne preporučuje se korištenje Ibuprofena!
Last edited by miop on 18/03/2020 11:31, edited 2 times in total.
User avatar
¤ jelena ¤
Posts: 4904
Joined: 18/05/2010 20:04
Location: BD

#2 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by ¤ jelena ¤ »

Auuu, ja sam ove simptome imala u avgustu prošle godine...fasovala na moru. :shock:

Morel to biti to. :D
User avatar
k3ngur
Posts: 1947
Joined: 21/05/2008 13:58
Location: Land Down Under

#3 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by k3ngur »

¤ jelena ¤ wrote: 16/03/2020 09:14 Auuu, ja sam ove simptome imala u avgustu prošle godine...fasovala na moru. :shock:

Morel to biti to. :D
Vala ako je to to, onda je sva ova svjetska fartutma krenula od tebe :D
User avatar
¤ jelena ¤
Posts: 4904
Joined: 18/05/2010 20:04
Location: BD

#4 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by ¤ jelena ¤ »

k3ngur wrote: 16/03/2020 13:44
¤ jelena ¤ wrote: 16/03/2020 09:14 Auuu, ja sam ove simptome imala u avgustu prošle godine...fasovala na moru. :shock:

Morel to biti to. :D
Vala ako je to to, onda je sva ova svjetska fartutma krenula od tebe :D
:lol:

Sve se huda nadam da sam moooožda stekla onaj naki imunitet i to...

pa eto, ako mogu pomoć šta oko buduće vakcine za spasit čovječanstvo - tu sam... :D
džakailibu
Posts: 626
Joined: 08/05/2013 11:37

#5 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by džakailibu »

ja imam proliv vec dva tri dana. ok, kulturno -idem cesto u wc. cuo sam da i to moze biti jedan od simptoma
miop
Posts: 1137
Joined: 13/10/2005 12:50

#6 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by miop »

Jedna opcija liječenja koja se predlaže je lijek protiv malarije chloroquine , a čak učinkovitiji je Hydroxychloroquine u dozama od 400mg Hydroxychloroquine sulfata dva puta dnevno (1 dan), te 200mg dva puta dnevno (4 dana) (https://academic.oup.com/cid/advance-ar ... 37/5801998).
Ne preporučuje se korištenje Ibuprofena!


User avatar
Haris.ba
Posts: 25328
Joined: 08/09/2005 20:08

#7 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by Haris.ba »



Coronavirus survivor reveals what it's like to have Covid-19
hurmasica
Posts: 1006
Joined: 18/03/2011 08:51

#8 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by hurmasica »

Hajmo ovde pisati simotome koje osjecamo... pa cak iako su samo oosljedica histerije i panike.
Evo ja kasljucam od juce..nekako mi u dnu grla suhoca...nemam temaperaturu ni slabost ali nenakvu nelagodu u prsnom kosu. Jedan ukucana se zali na upalu grla i slabost. Spadamo u radnu kategoriju stanovnistva jos uvijek idemo na podao sa maskama doduse.
User avatar
Kaligrafija
Posts: 3883
Joined: 24/12/2010 11:37
Location: Lociranje u tijeku...

#9 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by Kaligrafija »

¤ jelena ¤ wrote: 16/03/2020 09:14 Auuu, ja sam ove simptome imala u avgustu prošle godine...fasovala na moru. :shock:

Morel to biti to. :D
Ma jok, to ti je nesto drugo... :D :lol:
User avatar
stetoskop
Posts: 1358
Joined: 21/06/2010 18:12
Location: Pokraj Sarajeva
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Wartburg 353 karavan

#10 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by stetoskop »

Ovo sam mogao naći i na engleskim i američkim forumima. Ako imate šta, dajte na našem jeziku.
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#11 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by Mister__No »

Žena preboljela koronavirus za 12 dana, opisala svoje simptome po danima

MLADA žena koja se oporavila od koronavirusa pisala je dnevnik na Instagramu u kojem je opisala svoje simptome po danima.

29-godišnja sportska maserka Kaelyn Sheedy iz Tampe (Florida) na Instagramu je opisala kako je preživjela gotovo dva tjedna izolacije. Kaže kako se zarazila koronavirusom tijekom putovanja u Italiju u veljači te otkriva kako se potpuno oporavila.

Tijekom bolesti imala je temperaturu do 39,4, bolove u mišićima i grlu, a svoj brzi oporavak pripisuje i tome što je bila u dobroj formi. Upozorila je ljude da pandemiju koronavirusa shvate ozbiljno te da se izoliraju ako treba.

Sheedy vjeruje kako se zarazila tijekom posjeta Milanu, a kaže kako je počela osjećati simptome dva dana kasnije. Na povratku letom iz Pariza dobila je temperaturu, a simptomi su joj se pogoršali kad je stigla u New York.

Kontaktirala je američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, no oni su je poslali doma u Floridu. "Prva dva dana imala sam groznicu, oči su me pekle toliko da sam mislila da će ispasti", rekla je za Fox 13.


Nastavila sam imati groznicu i kašalj mi se pretvorio u mokri. Odmah sam znala što bi moglo biti kad sam počela imati problema s disanjem", kazala je te dodala kako ju je boljelo grlo prvih nekoliko dana zbog suhog kašlja.

Otkrila je kako je osjećala bolove u mišićima (slično kao kod gripe), no nije imala glavobolje ni proljev. Kaže kako je uzela ibuprofen, no ne vjeruje da joj je to pomoglo već kaže da se oslanjala na detoksikaciju i jačanje imunosustava. Rekla je da je jela "čistu, zdravu hranu" da bi pojačala svoj imunitet.

Nakon što joj je dijagnosticiran COVID-19, Sheedy "nikad nije vidjela liječnika licem u lice", ali je svaki dan razgovarala s liječnicom i bioznanstvenicom iz Floride preko Skypea ili telefonom.

"Odradila sam čitavu izolaciju i karantenu u svom domu", napisala je na Instagramu. Sad kaže i kako joj je žao da su joj dopustili let do Floride jer se boji da je zarazila druge, a posebno brine za ranjivije skupine.

Na Instagramu je odgovarala na pitanja koja su joj ljudi postavljali, a otkrila je, između ostalog, kako je dobro spavala usprkos nekoliko besanih noći zbog anksioznosti kad je dobila dijagnozu.

"Bila sam jako umorna u početku", kaže. Dodaje kako su joj prijatelji ostavljali namirnice na vratima, a njezina sestra s kojom je živjela iselila se na dva tjedna i samoizolirala nakon što se testirala i bila negativna na virus.

Sheedy je prije dva dana objavila na Instagramu kako se potpuno oporavila od bolesti, a testovi nakon 12. dana i 14. dana bili su negativni na COVID-19. Sad predlaže ljudima da se drže smjernica i prate savjete stručnjaka.

"Ovaj će virus utjecati na svakoga drugačije, ovo je samo moje iskustvo. Nije bilo strašno. Nadam se da ovo pomaže", napisala je prije nego je opisala svoje simptome po danima.

1. dan: Temperatura 38,8 - 39,4, suhi kašalj, umor

2. dan: Temperatura 38,8 - 39,4, suhi kašalj, umor

3. dan: Nije bilo temperature, mokri kašalj, kratki dah, zeleni iscjedak iz nosa

4. dan: Mokri kašalj, zeleno/žuti iscjedak, kratki dah

5. - 7. dan: Mokri kašalj (agresivniji), kratki dah

8. i 9. dan: Mokri kašalj, žuta krvava sluz (to je trajalo samo dva dana)

10. i 11. dan: Suhi kašalj, gusta sluz (odmah ujutro), fizički 100% dobro

12. dan: Bez simptoma, prvi negativni test

13. dan: Bez simptoma

14. dan: Bez simptoma, drugi negativni test

"Molim vas, shvatite ovo ozbiljno i slušajte nadređene. Svačija situacija je drugačija, molim vas pazite i na druge", poručila je još.
https://www.index.hr/magazin/clanak/zen ... 67017.aspx
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#12 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by Mister__No »

Simptomi virusa korona iz dana u dan

Mnogima i dalje nije jasno koji su simptomi ovog virusa i na što trebate obratiti pažnju pa je Science Insider na Facebooku objavio snimak u kojem je to objasnio.

U svijetu je aktuelna pandemija virusa korona, a simptomi kod oboljelih su specifični. Međutim, iako se o njemu priča već dugo, mnogi i dalje nisu dovoljno informisani.

Posljednjih nekoliko sedmica svijet se bori protiv Sars-CoV-2 virusa, koji se pojavio u mnogim zemljama, zbog čega su preduzete ozbiljne mjere kako bi se zaustavilo njegovo širenje. Ipak, mnogima i dalje nije jasno koji su simptomi ovog virusa i na što trebate obratiti pažnju pa je Science Insider na Facebooku objavio snimak u kojem je to objasnio.

Kako kažu u videu, u početku vam može djelovati da je u pitanju prehlada i mogli biste biti u pravu, ali COVID-19 može eskalirati. Prema udruženoj misiji Svjetske zdravstvene organizacije i Kine u vezi s novim virusom korona, do 20. februara 2020. godine ustanovljeno je da je 80 odsto oboljelih imalo blage simptome ili simptome srednje jačine, 14 odsto je imalo ozbiljne simptome, dok je 6 odsto oboljelih bilo u kritičnom stanju.

Blagi simptomi COVID-19 nisu isti kao blagi simptomi prehlade, nego su prilično jaki u odnosu na njih. Svi simptomi osim nedostatka kiseonika svrstani su u kategoriju blagih.

Ozbiljnim slučajevima potreban je dodatni kiseonik, a u kategoriju kritičnih spadaju oni kojima otkažu respiratorni organi ili više organa.

Simptomi, tretmani i vrijeme inkubacije bolesti variraju u zavisnosti od toga kojoj kategoriji pacijent pripada.
Simptomi i inkubacija

Potrebno je da prođe dva do 14 dana od izloženosti virusu kako bi se pojavili prvi simptomi bolesti. U ovom periodu može vam djelovati da imate simptome prehlade ili gripa. Mnogi pacijenti u početnom stadijumu bolesti imaju temperaturu.

Ustanovljeno je da je čak 88 odsto ljudi oboljelih od COVID-19 imalo temperaturu, dok je jedna kineska studija utvrdila da je 44 odsto pacijenata imalo temperaturu po dolasku u bolnicu, dok ju je kasnije razvilo čak 89 odsto.

Međutim, bilo je i slučajeva da se gastrointestinalni simptomi, koji uključuju dijareju, mučninu, povraćanje i abdominalnu nelagodnost, pojave nekoliko dana prije respiratornih simptoma.

Ipak, ovo nije pravilo, jer je CIVID-19 bolest respiratornih organa. To znači da će kod većine pacijenta bolest početi i završiti se u plućima.

U ranim danima infekcije virus napada stanice pluća. Ovo može oštetiti treplje koje čiste vazdušne puteve od sluzi i drugih štetnih stvari. Kada se ove stanice inficiraju, one umiru i tako pridonose količini štetnih tvari, ometajući tako sposobnost vašeg tijela da drži suvišne čestice izvan pluća i dušnika. Upala izaziva oštećenje, a oštećenje izaziva jaču upalu, a ovaj ciklus može se nastaviti sve dok ne preostane zdravog tkiva.

Upala može biti objašnjenje zbog kojeg je suvi kašalj jedan od najčešćih simptoma. Isto vrijedi i za nedostatak vazduha i za proizvodnju sluzi. Drugi simptomi koji se mogu javiti su umor, suvoća grla, glavobolja, bol u zglobovima i mišićima, drhtavica i curenje iz nosa.

Do petog dana od zaraze pacijenti koji su već bili bolesni od nečega mogu osjetiti da imaju problema s disanjem, a najčešće prođe sedam dana prije nego što oboljeli ode u bolnicu.
Oporavak i liječenje

Oni s blagim simptomima najčešće se oporave za sedam dana, ali oni sa simptomima srednje jačine, s ozbiljnim simptomima i kritični slučajevi razviju upalu pluća, koja može biti slabija ili toliko jaka da pacijentu ugrozi život. Ovi pacijenti mogu se oporaviti za nekoliko dana, a može i se dogoditi da liječenje traje nekoliko sedmica.

Kod onih s ozbiljnim simptomima i onih u kritičnom stanju simptomi mogu eskalirati u akutni respiratorni distres sindrom. Ovaj sindrom javlja se kada se tečnost nakupi u plućima. Upala pokreće poplavu imunoloških stanica koje napadaju infekciju. One su obično izolovane u inficiranim područjima, ali tijelo nekad pređe tu granicu pa imunološke stanice počnu uništavati sve na svom putu, uključujući i zdrave stanice.

Akutni respiratorni distres sindrom ima fatalan ishod u 30 do 40 odsto slučajeva. Kod kritičnih slučajeva može doći do otkazivanja organa za disanje zbog čega oni moraju biti na aparatima koji ih održavaju u životu i tada ovi slučajevi završavaju na intenzivnoj njezi. Oni su prikačeni na respiratore koji povećavaju količinu kiseonika u njihovoj krvi jer pluća to više ne rade. Ako se ovaj tretman ne pokaže kao djelotvoran, pluća postaju previše preplavljena da bi mogla isporučiti kiseonik u krvotok. To je uzrok većine smrtnih slučajeva kod COVID-19, a čak i kada pacijent preživi ovu fazu, pluća mu mogu biti trajno oštećena.

Sars je napravio rupe u plućima nekih ljudi, a ovakve promjene uočene su i kod onih koji su inficirani virusom korona Sars-CoV-2.
Šta nakon liječenja?

Rana istraživanja otkrila su da većina ljudi koji su umrli od COVID-19 premine u roku od 14 do 19 dana od inficiranja, dok se oni koji se oporave puste iz bolnice nakon dvije i po sedmice. Ipak, većini ozbiljnih i kritičnih slučajeva potrebno je nekoliko mjeseci da se oporave.

Dok je pacijent u periodu oporavka moguće je da i dalje bude prenosilac zaraze pa zbog toga treba da u konsultaciji s doktorom ustanovi kada više nije rizik za druge.

Za sada još nemamo vakcinu za virus pa je najbolje da pazimo da se ne izložimo virusu. COVID-19 se lako prenosi s osobe na osobu, preko kihanja i kašljanja. Zato često perite ruke i izbjegavajte blizak kontakt s ljudima koji su bolesni i čistite i dezinficirajte površine koje koristite svakodnevno.

https://www.6yka.com/novosti/simptomi-v ... dana-u-dan

Ublehas
Posts: 311
Joined: 03/07/2008 14:08

#13 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by Ublehas »

Ovakve simptome i ovakav tok bolesti ja sam imao mnogo puta u životu, smatrao sam da se radi o gripi. Kako sad razlikovati takve gripe i koronu...osim testiranjem koje nece baš svako dobiti? Izgleda da su sva ostala oboljenja pogotovo respiratorna zaboravljena i u drugom planu a ima ih kao sto ih je uvijek i bilo. Smutnja par exelans, da poludiš
User avatar
Pandakonda
Posts: 4418
Joined: 22/10/2013 23:41
Location: Dragonstone

#14 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by Pandakonda »

Ublehas wrote: 24/03/2020 22:40 Ovakve simptome i ovakav tok bolesti ja sam imao mnogo puta u životu, smatrao sam da se radi o gripi. Kako sad razlikovati takve gripe i koronu...osim testiranjem koje nece baš svako dobiti? Izgleda da su sva ostala oboljenja pogotovo respiratorna zaboravljena i u drugom planu a ima ih kao sto ih je uvijek i bilo. Smutnja par exelans, da poludiš
Upravo je to govorio onaj naučnik iz Makedonije. Mi nismo sigurni da li smo se prije susretali sa koronom jer se nisu radili detaljniji testovi dok većina ljudi misli da je gripa i jednostavno odlezi kuci bez da ide kod doktora.

Jedna od razlika je gubitak osjetila okusa i mirisa bez da je nos začepljen. Također temperatura ne spada tako lako ako popijes paracetamol ili neki drugi lijek i drži više dana od gripe
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7567
Joined: 16/01/2007 23:38

#15 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by banjaluka078 »

A kolika im je ta povišena temperatura o kojoj pišu kao simptomu? Bilo koja povišena ili temperature preko 38?
Ne sjećam se da sam preko 37.5 imala i kad sam bila najbolesnija. Sad me boli grlo, čak i ne boli, više kao da je nešto "zapelo", nos nešto malo curi, nema kašlja, ali danima sam na 37.1-37.4. To mi ne bi bilo ništa čudno, ne bih obraćala pažnju, da nisam čula da je dvoje s posla (doduše ne dolazim u kontakt s njima, osim što sam možda bila u liftu poslije bilo kojeg od njih) bilo na ovom derneku na kojem je fasovalo pola Banjaluke. Šanse su zaista minimalne, ali ne da vrag mira sad.
User avatar
denimb
Posts: 2622
Joined: 27/03/2009 14:33

#16 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by denimb »

Ali pazite da ima i druga strana tih simptoma, psiha koja ih zna cesto proizvoditi. Pogotovo ako ste u izolaciji, nemojte provoditi vecinu vremena konstantno citajuci vijesti, forume, analizirati simptome virusa...

Odredite sebi vrijeme u kojem cete se baviti svim ostalim normalnim stvarima, osim ovoga gore sto sam napisao...jedno je biti informisan, oprezan, a drugo je stvarati sebi tjeskobu, koja sama po sebi moze dovesti do toga da tesko disete i osjecate umor, sve vas boli...

Bas kazem kolegi veceras, koji je onako izbezumljen, svaki cas cita vijesti, panici...nastavi da zivis normalno samo uz vecu dozu opreza, ako si do sada dolazio kuci, pa povremeno volis da popijes pivo kad dodjes s posla pij ga i dalje jbm...lik se samo kljuka tabletama nekim, kao dize imuni sistem, a u biti sebe ubija u pojam, sada da oboli od obicne gripe tacno bi prolupao.
Ublehas
Posts: 311
Joined: 03/07/2008 14:08

#17 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by Ublehas »

Pandakonda wrote: 24/03/2020 23:08
Ublehas wrote: 24/03/2020 22:40 Ovakve simptome i ovakav tok bolesti ja sam imao mnogo puta u životu, smatrao sam da se radi o gripi. Kako sad razlikovati takve gripe i koronu...osim testiranjem koje nece baš svako dobiti? Izgleda da su sva ostala oboljenja pogotovo respiratorna zaboravljena i u drugom planu a ima ih kao sto ih je uvijek i bilo. Smutnja par exelans, da poludiš
Upravo je to govorio onaj naučnik iz Makedonije. Mi nismo sigurni da li smo se prije susretali sa koronom jer se nisu radili detaljniji testovi dok većina ljudi misli da je gripa i jednostavno odlezi kuci bez da ide kod doktora.

Jedna od razlika je gubitak osjetila okusa i mirisa bez da je nos začepljen. Također temperatura ne spada tako lako ako popijes paracetamol ili neki drugi lijek i drži više dana od gripe
I ovaj gubitak okusa bez zacepljenog nosa mi nije nepoznat, temperatura mi nikad njje bila duze od 7 dana doduše. Sad da čovjek i fasuje takve simptome šta.... Licno ne bi davao previše paznje al mislim da nikom ne bi bilo kao do sad, gripa pa šta ali šta sa ostalima prvo oko sebe pa onda dalje. A kad dobiješ simptome ti si već viruse posijao svuda. Jedino da se svak od svakog izoluje što je realno nemoguće. Nek nam je Bog na pomoći
User avatar
Pandakonda
Posts: 4418
Joined: 22/10/2013 23:41
Location: Dragonstone

#18 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by Pandakonda »

banjaluka078 wrote: 24/03/2020 23:22 A kolika im je ta povišena temperatura o kojoj pišu kao simptomu? Bilo koja povišena ili temperature preko 38?
Ne sjećam se da sam preko 37.5 imala i kad sam bila najbolesnija. Sad me boli grlo, čak i ne boli, više kao da je nešto "zapelo", nos nešto malo curi, nema kašlja, ali danima sam na 37.1-37.4. To mi ne bi bilo ništa čudno, ne bih obraćala pažnju, da nisam čula da je dvoje s posla (doduše ne dolazim u kontakt s njima, osim što sam možda bila u liftu poslije bilo kojeg od njih) bilo na ovom derneku na kojem je fasovalo pola Banjaluke. Šanse su zaista minimalne, ali ne da vrag mira sad.
Ja koliko znam kod korone temperatura ne ide ispod 39 i ona traje danima i ne može se tako jednostavno skinuti. Ovo ima smisla što je kolega iznad napisao da ovo dosta utice na psihu ljudi. Ja sam isto utripovao da imam neku groznicu da mi je zima i izmjerim temperaturu kad ono 36.4. I isto osjecam kao nešto u grlu međutim to već traje 2-3 dana a znam kod gripe kad imam to je bukvalno razmak u roku od par sati kada osjetim to nesto pa do kad mene krene bolit. Malo se treba udaljit od svega ovoga i ocistit mozak. I taj virus nije bas toliko lagano prenijeti jer mora bas biti fizicki kontakt sa njim, ovo nije lebdeći virus da je dovoljno samo biti pored neke osobe ili proći gdje je ona prolazila
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#19 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by Mister__No »

i nije baš tačno
kažu da opstaje i u zraku 2-3 sata
znači, neko se nakašljo, kihno u Bingu pored police sa brašnom :D (najtraženija polica zadnjih dana)
ti poslije njega naišo i "pokupio" :zoka:
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#20 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by hadzinicasa »

banjaluka078 wrote: 24/03/2020 23:22 A kolika im je ta povišena temperatura o kojoj pišu kao simptomu? Bilo koja povišena ili temperature preko 38?
Ne sjećam se da sam preko 37.5 imala i kad sam bila najbolesnija. Sad me boli grlo, čak i ne boli, više kao da je nešto "zapelo", nos nešto malo curi, nema kašlja, ali danima sam na 37.1-37.4. To mi ne bi bilo ništa čudno, ne bih obraćala pažnju, da nisam čula da je dvoje s posla (doduše ne dolazim u kontakt s njima, osim što sam možda bila u liftu poslije bilo kojeg od njih) bilo na ovom derneku na kojem je fasovalo pola Banjaluke. Šanse su zaista minimalne, ali ne da vrag mira sad.
ista stvar. nikad nemam temperaturu. Sad me grlo zeza danima. suh nos, kao da u sinusima ima malo slajma, a temp maksimalno ide do 36,9 (normalna mi je malo niza od uobicajenog, sto znaci da je za mene ova temperatura malo povisena).
imam neke drhtavice (slicno padu secera) i evo danas glavobolja.
neko_sa_strane
Posts: 2687
Joined: 04/04/2013 12:06

#21 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by neko_sa_strane »

Jeste li sigurni da ste imali ove simptome? Završili ste na respiratoru i oporavljali se mjesecima?
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7567
Joined: 16/01/2007 23:38

#22 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by banjaluka078 »

neko_sa_strane wrote: 26/03/2020 09:01 Jeste li sigurni da ste imali ove simptome? Završili ste na respiratoru i oporavljali se mjesecima?
Ne završe svi ni u bolnici, ni na respiratoru, niti imaju pojma da su pozitivni na virus: https://english.alarabiya.net/en/featur ... o-symptoms
This confirms multiple pieces of scientific research that have shown that coronavirus is spread more through people with the virus who show no sign of being sick. Researchers from The University of Texas at Austin had found out that more than 10 percent of patients were infected by somebody who has the virus but does not yet have symptoms.

“Early results from deCode Genetics indicate that a low proportion of the general population has contracted the virus and that about half of those who tested positive are non-symptomatic,” Thorolfur Guðnason, Iceland’s chief epidemiologist, was quoted as saying BuzzFeed News. “The other half displays very moderate cold-like symptoms.”

Zato sada svako i s običnom prehladom, logično, pomisli "a možda je i virus". Svako jako dobro pznaje svoje tijelo i zna kakve prehlade/viroze je ranije imao, pa ako osjeti nešto netipično, s pravom se zabrine. Psiha je čudo. Subjektivno ćemo imati možda i gore simptome, a objektivno, nećemo imati ni temperaturu.
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#23 Re: Prvi simptomi Corona Virusa i kako se nositi sa bolešću (Early Symptoms of Corona Virus & dealing with the disease)

Post by Mister__No »

Salomon je napomenuo da se gubitak čula mirisa i okusa smatraju novim simptomima virusa, koji nisu zabilježeni u Kini.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet ... cak/371749
Locked