Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Prozor
#1 Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
Otvaram ovu temu prvenstveno da bi se podsjetili da ubistvo dvojice mladica u Bratuncu jos u septembru 91´, ne mogavsi da ne podvucem paralele sa nedavnim ubistvom pokojnog Vedrana Puljica u Sirokom Brijegu, a ni reakcije politicara mi nisu puno drugacije. Mjestani u Bratuncu se hvale zajednickim pijenjem kafe, ali vec se mogu uociti sitne nesuglasice, za koje se ne moze ni slutiti da ce biti uvod u genocid 92´.
Koliki znacaj ovakvi ekcesi imaju u nestabilnim drustvama, krizama, koliko znacaja im treba davati? sta treba poduzimati? da li ona na nesto vece ukazuju? ili ipak ne? najvise mi upada u oci jedna cinjenica sto se tice ovog bratunackog slucaja, ubice nisu nikad uhvacene niti kaznjene! to je od tada pravilo u etnicki motiviranim ubistvima.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#2 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
Sto je sa drzavljanima ondasnje BiH ,koji su poginuli
u Jna ili Hv-u , a koji nisu šehidi ??
u Jna ili Hv-u , a koji nisu šehidi ??
- Prozor
#3 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
Ovdje se radi o civilnim zrtvama.
- Prozor
-
elim
#5 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
Nemam stavrno nis protiv ovoga i odlicna je tema,ali imam jedno pitanje? Zar nisu šehidi oni koji poginu ko vojnici u ratu !!! I naravno su muslimani...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#6 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
ne. svako ko pogine ili umre na Allahovom putu. ja sam čuo da je najveći šehid majka koja umre donoseći dijete na svijet.elim wrote:Nemam stavrno nis protiv ovoga i odlicna je tema,ali imam jedno pitanje? Zar nisu šehidi oni koji poginu ko vojnici u ratu !!! I naravno su muslimani...
isto kao što džihad ne mora uopšte imati veze sa oružanom borbom tako i šehid ne mora biti vojnik.
- Prozor
#7 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
Eto nek se pise pa makar i o tome, drago mi je, ali svako ko pogine na Allahovom putu je sehid. Da su momci bili ateisti, hmm, valjda bi bilo da nisu, ali to necemo znati jel tako? Najvjerovatnije je da su bili muslimani.
- Chmoljo
#8 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
to pitaj one koji su institucionalizovali taj naziv. i dosta off topica.kakavdanakneiskustvu wrote:
ok,ali šta ako su ti momci bili ateisti,jesu li i onda šehidi.
-
keep it real
#9 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
Prozor wrote:Ovdje se radi o civilnim zrtvama.
"Uspio sam da im zavaram trag kaze on mirno. Kad sam pregazio potok, bacio sam 150 metaka da mi ne zvece po dzepu. ostavio sam samo dva okvira, i sa puskom u ruci, napravio varku."
civili sa automatskim puskama ?
- felipe kajetano
#10 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
Pogadjas da su bili manevarskikeep it real wrote:Prozor wrote:Ovdje se radi o civilnim zrtvama.
"Uspio sam da im zavaram trag kaze on mirno. Kad sam pregazio potok, bacio sam 150 metaka da mi ne zvece po dzepu. ostavio sam samo dva okvira, i sa puskom u ruci, napravio varku."
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#11 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
Jamacno ,ili se ne prica o istom dogadjuju.felipe kajetano wrote:Pogadjas da su bili manevarskikeep it real wrote:Prozor wrote:Ovdje se radi o civilnim zrtvama.
-
Patriota_TZ
#12 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
slabo se sjecam ovog dogadjaja...ali znam da je stari govorio nesto u fazonu da to nema veze
sa tim sto su ovi momci muslimani,vec da su ih ubili kriminalci ili tako nesto....nazalost,mi Tuzlaci smo tih godina bili veoma naivni,i 90% stanovnisva je govorili,ma nece to 2-3 dana i stat ce sve..............
Mi Bošnjaci/Muslimani moramo sirom otvoriti oči,jer nazalost nismo izgleda nista naucuili iz perioda 91-95!
Bas neku noc gledam onu emisiju na FTV i gledam onog po-Četnika iz sds-a....jedno sam mu povjerovao-Da trenutno ima 100.000 chetnika koji su spremni da stanu u odbranu svog srpskog naroda!
Kod nas nema 5.000 momaka koji bi isli u rat...jer kod nas se opet ponavljaju price,ma nema sanse da bude rata....a ima naznaka da se kuha i to opasno!
Molim boga da opet ne ispadnemo naivni!
sa tim sto su ovi momci muslimani,vec da su ih ubili kriminalci ili tako nesto....nazalost,mi Tuzlaci smo tih godina bili veoma naivni,i 90% stanovnisva je govorili,ma nece to 2-3 dana i stat ce sve..............
Mi Bošnjaci/Muslimani moramo sirom otvoriti oči,jer nazalost nismo izgleda nista naucuili iz perioda 91-95!
Bas neku noc gledam onu emisiju na FTV i gledam onog po-Četnika iz sds-a....jedno sam mu povjerovao-Da trenutno ima 100.000 chetnika koji su spremni da stanu u odbranu svog srpskog naroda!
Kod nas nema 5.000 momaka koji bi isli u rat...jer kod nas se opet ponavljaju price,ma nema sanse da bude rata....a ima naznaka da se kuha i to opasno!
-
ludilo konstantno
#13 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
Eto ti si 5001.Ako se nevaram.Patriota_TZ wrote:slabo se sjecam ovog dogadjaja...ali znam da je stari govorio nesto u fazonu da to nema veze
-
jezikkojinepostoji
#14 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
Kao prvo, kakav šehid, kakav "svetac"?! Kako ono bi? Muslimani\Bošnjaci(ne znam više kako da ih nazovem) su uvijek bili za multietničku BiH?! Ma dajte, a samo pogledajte, ko hoće da otvori oči, kako se zovu pali borci tzv. Armije RBiH. Zovu se Šehidi!!! Šehid je pali borac svetog rata u Islamu. A da li je Srbin pravoslavac ili Hrvat katolik, ili bilo koji drugi borac tzv. Armije RBiH koji nije islamske vjeroispovjesti Šehid? Pa naravno da nije. To nam svima govori kako i na koji način Muslimani\Bošnjaci vide BiH. Kao drugo, tema je: "Ubistva u Bratuncu", a ja vas Muslimane\Bošnjake pitam...Šta je sa srpskim žrtvama iz Bratunca? Znate li koliko je Srba tamo pobijeno? Da li i taj zločin nazivate GENOCIDOM? Odgovori: ne želite ni da čujete za njih, zamagljujete istinu, ubijenih je bilo između 2000 i 3000(bez manipulisanja žrtvama), i NE, naravno da NE nazivate ovaj zločin GENOCIDOM, iz prostog razloga što i "ne znate" za ovaj "slučaj". Muslimani\Bošnjaci su činili stravične zločine nad Srbima i Hrvatima u proteklom ratu, kakve još samo životinje poznaju, i još se prave nevini. Naravno da su činjeni zločini sa svih strana, da bude jasno, i sa srpske i sa hrvatske i sa muslimanske\bošnjačke strane. Naravno da u proteklom ratu nema nevinih, naravno da niko nije manje ili više kriv, nego svi podjednako za sudbinu koja ih je zadesila. Ali vi gospodo Muslimani\Bošnjaci to jednostavno sebi ili ne želite da priznate ili je nešto drugo po strani. Toliko od mene za sada, prijatno...
- Baghira
#15 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
I nemoj vise ni jedne, ziv bio.jezikkojinepostoji wrote:Toliko od mene za sada, prijatno...
- Cholina_Lokica
#16 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
ne volim se ukljucivati na ovakve teme, ali...jezikkojinepostoji wrote:Kao prvo, kakav šehid, kakav "svetac"?! Kako ono bi? Muslimani\Bošnjaci(ne znam više kako da ih nazovem) su uvijek bili za multietničku BiH?! Ma dajte, a samo pogledajte, ko hoće da otvori oči, kako se zovu pali borci tzv. Armije RBiH. Zovu se Šehidi!!! Šehid je pali borac svetog rata u Islamu. A da li je Srbin pravoslavac ili Hrvat katolik, ili bilo koji drugi borac tzv. Armije RBiH koji nije islamske vjeroispovjesti Šehid? Pa naravno da nije. To nam svima govori kako i na koji način Muslimani\Bošnjaci vide BiH. Kao drugo, tema je: "Ubistva u Bratuncu", a ja vas Muslimane\Bošnjake pitam...Šta je sa srpskim žrtvama iz Bratunca? Znate li koliko je Srba tamo pobijeno? Da li i taj zločin nazivate GENOCIDOM? Odgovori: ne želite ni da čujete za njih, zamagljujete istinu, ubijenih je bilo između 2000 i 3000(bez manipulisanja žrtvama), i NE, naravno da NE nazivate ovaj zločin GENOCIDOM, iz prostog razloga što i "ne znate" za ovaj "slučaj". Muslimani\Bošnjaci su činili stravične zločine nad Srbima i Hrvatima u proteklom ratu, kakve još samo životinje poznaju, i još se prave nevini. Naravno da su činjeni zločini sa svih strana, da bude jasno, i sa srpske i sa hrvatske i sa muslimanske\bošnjačke strane. Naravno da u proteklom ratu nema nevinih, naravno da niko nije manje ili više kriv, nego svi podjednako za sudbinu koja ih je zadesila. Ali vi gospodo Muslimani\Bošnjaci to jednostavno sebi ili ne želite da priznate ili je nešto drugo po strani. Toliko od mene za sada, prijatno...
da citiram Amora Masovica: "dajte imena i prezimena i nacemo sve zrtve." dadose mu neki spisak, i najde sve pobijene srbe... po inostranstvu ne po masovnim grobnicama. eventualno su neki bili mrtvi... umrli nekad prije rata, ili poslije rata, ne bi onih nestalih u toku ratnih dejstava...
- Chmoljo
#17 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
treba prvo znati šta je genocid da bi se razbacivalo takvim pojmom.jezikkojinepostoji wrote:Kao prvo, kakav šehid, kakav "svetac"?! Kako ono bi? Muslimani\Bošnjaci(ne znam više kako da ih nazovem) su uvijek bili za multietničku BiH?! Ma dajte, a samo pogledajte, ko hoće da otvori oči, kako se zovu pali borci tzv. Armije RBiH. Zovu se Šehidi!!! Šehid je pali borac svetog rata u Islamu. A da li je Srbin pravoslavac ili Hrvat katolik, ili bilo koji drugi borac tzv. Armije RBiH koji nije islamske vjeroispovjesti Šehid? Pa naravno da nije. To nam svima govori kako i na koji način Muslimani\Bošnjaci vide BiH. Kao drugo, tema je: "Ubistva u Bratuncu", a ja vas Muslimane\Bošnjake pitam...Šta je sa srpskim žrtvama iz Bratunca? Znate li koliko je Srba tamo pobijeno? Da li i taj zločin nazivate GENOCIDOM? Odgovori: ne želite ni da čujete za njih, zamagljujete istinu, ubijenih je bilo između 2000 i 3000(bez manipulisanja žrtvama), i NE, naravno da NE nazivate ovaj zločin GENOCIDOM, iz prostog razloga što i "ne znate" za ovaj "slučaj". Muslimani\Bošnjaci su činili stravične zločine nad Srbima i Hrvatima u proteklom ratu, kakve još samo životinje poznaju, i još se prave nevini. Naravno da su činjeni zločini sa svih strana, da bude jasno, i sa srpske i sa hrvatske i sa muslimanske\bošnjačke strane. Naravno da u proteklom ratu nema nevinih, naravno da niko nije manje ili više kriv, nego svi podjednako za sudbinu koja ih je zadesila. Ali vi gospodo Muslimani\Bošnjaci to jednostavno sebi ili ne želite da priznate ili je nešto drugo po strani. Toliko od mene za sada, prijatno...
a to za šehide, pošto si tvrd na ušima, kada god im se odaje počast kaže se: Fatiha ili minut šutnje za šehide i poginule borce.
i ne postoji nešto što se zove "podjednaka krivica" u prošlom ratu...
-
breviar
#18 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
istini za volju, slazem se sa ovim sto govori. potrebno je da se napravi revizija, i pod nebeskim svodom ne bi bilo fer i ljudski
negirati stradanja, ubijanja civilnog stanovnstva u Kravicama i Bratuncu. cesto manipulisemo tim brojkama, i gotovo zanemarujemo
ubijanje poput mjesta u Bratuncu.
da se razumijemo, nisam pravoslavne vjeroispovijesti, i sve ovo sto govorim, govorim jer je nuzno posmatrati sto se stvarno desavalo.
ubijanje je cinjenica, velike zrtve su cinjenice. ruzno je i otuzno je sto se usporedjuju brojkama.
makar i jedan lik u Bratuncu da postoji, a da je izgubio porodicu (majku, oca, bracu, sestre...) on je izgubio citav svijet, zbog
nekog osornog ponasanja nekih jedinica koji su toboze stali u odbranu BiH.
sto se desilo u Srebrenici - cinjenica je. sto se dogodilo u Bratuncu - cinjenica je.
praviti usporedbu u brojkama nije nacin.
prije nekoga vremena se otvorila tema o tome kako je moguca manipulacia zrtvama iz RS, da su prenosili tijela u Bratunac i na taj
nacin se, kroz vrijeme, stvorila brojka od 3000 (cini mi se) zrtava.
ne znam... dogod negiramo i jedna i druga strana cinjenice, moguce je da i ovaj narod koji se smatra velikim zrtvama krene preko
Drine nekada... jer, od silnih stradanja, mi stvaramo vise mit. zrtve tu i ne igraju bitnu ulogu, koliko taj mit, kojim neki pojedinci barataju
da bi lakse isprovocirali emocije "svojih".
vjerujem da mnogi slute na koga aludiram kazujuci ovako.
takodjer je otuzno sto se neke zrtve tretiraju Sehidima, ili nekakvim "posebnim" zrtvama, i kao vjeruje se da ih Svevisnji tapsa po ramenima,
ohrabrujuci da su bolji od onih koji su drugacije razmisljali da stanu u odbranu nekoga...
mislim, samo se vrtimo u krug sa ovim vaganjem.
negirati stradanja, ubijanja civilnog stanovnstva u Kravicama i Bratuncu. cesto manipulisemo tim brojkama, i gotovo zanemarujemo
ubijanje poput mjesta u Bratuncu.
da se razumijemo, nisam pravoslavne vjeroispovijesti, i sve ovo sto govorim, govorim jer je nuzno posmatrati sto se stvarno desavalo.
ubijanje je cinjenica, velike zrtve su cinjenice. ruzno je i otuzno je sto se usporedjuju brojkama.
makar i jedan lik u Bratuncu da postoji, a da je izgubio porodicu (majku, oca, bracu, sestre...) on je izgubio citav svijet, zbog
nekog osornog ponasanja nekih jedinica koji su toboze stali u odbranu BiH.
sto se desilo u Srebrenici - cinjenica je. sto se dogodilo u Bratuncu - cinjenica je.
praviti usporedbu u brojkama nije nacin.
prije nekoga vremena se otvorila tema o tome kako je moguca manipulacia zrtvama iz RS, da su prenosili tijela u Bratunac i na taj
nacin se, kroz vrijeme, stvorila brojka od 3000 (cini mi se) zrtava.
ne znam... dogod negiramo i jedna i druga strana cinjenice, moguce je da i ovaj narod koji se smatra velikim zrtvama krene preko
Drine nekada... jer, od silnih stradanja, mi stvaramo vise mit. zrtve tu i ne igraju bitnu ulogu, koliko taj mit, kojim neki pojedinci barataju
da bi lakse isprovocirali emocije "svojih".
vjerujem da mnogi slute na koga aludiram kazujuci ovako.
takodjer je otuzno sto se neke zrtve tretiraju Sehidima, ili nekakvim "posebnim" zrtvama, i kao vjeruje se da ih Svevisnji tapsa po ramenima,
ohrabrujuci da su bolji od onih koji su drugacije razmisljali da stanu u odbranu nekoga...
mislim, samo se vrtimo u krug sa ovim vaganjem.
Baghira wrote:I nemoj vise ni jedne, ziv bio.jezikkojinepostoji wrote:Toliko od mene za sada, prijatno...
-
AjvazDedo
#19 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
MIT O BRATUNCU: BLATANTNA MANIPULACIJA BROJEVIMA
Izvor: Drzavni Istrazivacko-Dokumentacioni Centar
Navodi da je broj srpskih žrtava u Bratuncu, u periodu između aprila 1992. i decembra 1995. godine, tri hiljade su očiti falsifikat. Istraživanje koje je IDC proveo najopsežnije je provedeno u Bosni i Hercegovini nakon rata i dokazuje da je ukupan broj žrtava tri do devet puta manji od broja koji je Srbija i Crna Gora navela u svojoj argumentaciji u sporu sa BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.
Vjerovatno najočitija ilustracija uveličavanja broja žrtava je Kravica, srpsko selo u blizini Bratunca koje su snage Armije BiH napale na pravoslavni Božić, u jutro sedmog januara 1993. godine. Prvotni navodi da je taj napad za razultat imao stotine civilnih žrtava su se pokazali lažnim. Uvid u originalnu dokumentaciju Vojske Republike Srpske, jasno pokazuje da je broj vojnih žrtava zapravo daleko veći od civilnih. Prema dokumentu pod naslovom "Ratni put Bratunačke brigade" VRS-a broj ubijenih vojnika je 35, ranjenih 36, dok je broj civilnih žrtava 11.
Uz informacije koje je IDC dobio od članova familija i rodbine žrtava i informacija prikupljenih tokom inspekcije grobalja, IDC je sakupio i sve primarne izvore, zvaničnu dokumentaciju Ministarstva odbrane Republike Srpske i Bratunačke brigade VRS-a, kao i djela koja su objavljivali srpski autori. Žrtve su potom svrstane u dvije skupine na osnovu sljedećih kriterija: općina prebivališta u vrijeme izbijanja rata, i općina u kojoj je došlo do prerane i nasilne smrti.
Nakon što su svi izvori međusobno uspoređeni, i nakon uklanjanja imena koja su se ponavljala rezultati su pokazali da je u Bratuncu ubijeno i poginulo 119 civila i 424 vojnika iz prve grupe. Broj civilnih žrtava u drugoj grupi je isti (119), dok je broj ubijenih vojnika 448. taj rezultat pokazuje da je 26 vojnika VRS-a, osim pripadnika Bratunačke brigade, učestvovalo u borbama u i oko Bratunca i izgubilo živote.
Inspekcija vojnog groblja u Bratuncu pokazala je da od 383 žrtve pokopane nije moguće utvrditi tačan uzrok smrti za 63 žrtve, iako je vjerovatno da i te žrtve umrle za vrijeme trajanja rata. Usto, 139 žrtava koje su živjele drugdje u vrijeme izbijanja rata i poginule u borbama na drugim bojištima u Bosni i Hercegovini danas su pokopane u vojnom groblju u Bratuncu. Među njima, 48 žrtava pokopanih u Bratuncu živjelo je i poginulo u Hadžićima; 36 je živjelo u vrijeme izbijanja rata i poginulo u Srebrenici; 34 u Vogošći; tri u Konjicu i još tri u Ilijašu; dva pripadnika VRS-a živjeli su u vrijeme izbijanja rata i poginuli u Sarajevu, još dvoje na Ilidži i po jedna žrtva u Trnovu, Palama i Tuzli.
Od preostalih žrtava izvan Bratunca, jedna je prije rata živjela u Kiseljaku, i poginula u Hadžićima; jedan je vojnik u vrijeme izbijanja rata živio u Srebrenici, a poginuo je u Jajcu; trojica poginulih su u vrijeme izbijanja rata živjeli u Travniku, i poginuli su u Hadžićima, trojica su živjeli na Ilidži i poginuli u Hadžićima, devet je živjelo u Sarajevu, a poginulo u Hadžićima, jedan je živio u Hadžićima, a poginuo u Vogošći i jedan je živio u Zenici, a poginuo je u Vogošći, a jedan je živio u Zenici u vrijeme izbijanja rata i poginuo je u Srebrenici. Dalje, jedan od pokopanih vojnika živio je u Tuzli u vrijeme izbijanja rata i poginuo na tuzlanskom bojištu, jedan je živio u Bosanskom brodu, a poginuo u Olovu, a jedan je živio u Srebrenici i poginuo u Bihaću. Na koncu, dvije osobe koje su živjele u Kaknju, a poginule u Hadžićima pokopane su na vojničkom groblju u Bratuncu, kao i jedna osoba koja je živjela u Hadžićima, a poginula na Ilidži; dvojica vojnika koji su živjeli u Vitezu u aprilu 1992. godina, a poginuli u Hadžićima; četiri predratna žitelja Konjica koji su poginuli u Hadžićima, dvojica žitelja Pala koji su poginuli u Hadžićima, sedam predratnih žitelja Zenice koji su poginuli u Hadžićima, jedan stanovnik Vareša i jedan stanovnik Kaknja, koji su obojica poginuli u Ilijašu.
Broj žrtava iz srednje Bosne može se objasniti poslijeratnim migracijama stanovništva, odnosno organizirane evakuacije srpskog stanovništva – očigledno evakuacija se odnosila i na grobove – naročito onog iz perifernih dijelova Sarajeva. Tadašnje političko vođstvo RS-a pozvalo je lokalno stanovništvo da napusti Sarajevo, koje se ovom pozivu odazvalo u toj mjeri da su neki djelovi Sarajeva narednih nekoliko mjeseci bili nenaseljeni. Dio tog stanovništva je potom naseljen u Bratuncu, a njihovi najmiliji ponovo pokopani na tamošnjem groblju; njihova smrt, međutim, predstavljena je kao posljedica akcija koje su poduzimale snage Armije BiH iz Srebrenice.
Podjednako je važno i to što je u ukupan broj poginulih Srba na teritoriji općine Bratunac uključen i niz stranih državljana (uglavnom iz Srbije i Crne Gore, odnosno Hrvatske). Barem 15 takvih osoba izgubili su živote tokom borbi u Bratuncu; skoro svi su pripadnici paravojne skupine koja je stigla u Bratunac u Aprilu 1992. godine na poziv bratunačkog SDS-a i u suradnji sa Resorom državne bezbjednosti Republike Srbije (vidi svjedočenje Miroslava Deronjića pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju). Neke od ovih osoba poimenično su Vesna Krdžalić, Dragica Mastikosa, Aleksandar Grahovac i Sreto Suzić, koji su poginuli u borbama vođenim 29. maja 1992. godine u Sandićima pored Bratunca. Sve njih su vlasti RS-a potom svrstale u "žrtve muslimanskog terora". Međutim, državljani Srbije su, sudeći po evidenciji Bratunačke brigade, nastavili stizati tokom cijele 1992. godine: jedan je poginuo u borbama tokom augusta (Žarko Komnenski), a još jedan u borbama u novembru (Đuro Vujaklija). Dalje, podaci o gubicima Bratunačke brigade VRS-a pokazuju da su "dobrovoljci" stizali i tokom 1993. godine, kao što je Dragan Milićev (poginuo u borbama tokom januara 1993. godine) i Dragoslav Stanković koji je poginuo mjesec dana kasnije.
Preneseno sa: http://www.idc.org.ba/projekti/mit_o_bratuncu.html
Izvor: Drzavni Istrazivacko-Dokumentacioni Centar
Navodi da je broj srpskih žrtava u Bratuncu, u periodu između aprila 1992. i decembra 1995. godine, tri hiljade su očiti falsifikat. Istraživanje koje je IDC proveo najopsežnije je provedeno u Bosni i Hercegovini nakon rata i dokazuje da je ukupan broj žrtava tri do devet puta manji od broja koji je Srbija i Crna Gora navela u svojoj argumentaciji u sporu sa BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.
Vjerovatno najočitija ilustracija uveličavanja broja žrtava je Kravica, srpsko selo u blizini Bratunca koje su snage Armije BiH napale na pravoslavni Božić, u jutro sedmog januara 1993. godine. Prvotni navodi da je taj napad za razultat imao stotine civilnih žrtava su se pokazali lažnim. Uvid u originalnu dokumentaciju Vojske Republike Srpske, jasno pokazuje da je broj vojnih žrtava zapravo daleko veći od civilnih. Prema dokumentu pod naslovom "Ratni put Bratunačke brigade" VRS-a broj ubijenih vojnika je 35, ranjenih 36, dok je broj civilnih žrtava 11.
Uz informacije koje je IDC dobio od članova familija i rodbine žrtava i informacija prikupljenih tokom inspekcije grobalja, IDC je sakupio i sve primarne izvore, zvaničnu dokumentaciju Ministarstva odbrane Republike Srpske i Bratunačke brigade VRS-a, kao i djela koja su objavljivali srpski autori. Žrtve su potom svrstane u dvije skupine na osnovu sljedećih kriterija: općina prebivališta u vrijeme izbijanja rata, i općina u kojoj je došlo do prerane i nasilne smrti.
Nakon što su svi izvori međusobno uspoređeni, i nakon uklanjanja imena koja su se ponavljala rezultati su pokazali da je u Bratuncu ubijeno i poginulo 119 civila i 424 vojnika iz prve grupe. Broj civilnih žrtava u drugoj grupi je isti (119), dok je broj ubijenih vojnika 448. taj rezultat pokazuje da je 26 vojnika VRS-a, osim pripadnika Bratunačke brigade, učestvovalo u borbama u i oko Bratunca i izgubilo živote.
Inspekcija vojnog groblja u Bratuncu pokazala je da od 383 žrtve pokopane nije moguće utvrditi tačan uzrok smrti za 63 žrtve, iako je vjerovatno da i te žrtve umrle za vrijeme trajanja rata. Usto, 139 žrtava koje su živjele drugdje u vrijeme izbijanja rata i poginule u borbama na drugim bojištima u Bosni i Hercegovini danas su pokopane u vojnom groblju u Bratuncu. Među njima, 48 žrtava pokopanih u Bratuncu živjelo je i poginulo u Hadžićima; 36 je živjelo u vrijeme izbijanja rata i poginulo u Srebrenici; 34 u Vogošći; tri u Konjicu i još tri u Ilijašu; dva pripadnika VRS-a živjeli su u vrijeme izbijanja rata i poginuli u Sarajevu, još dvoje na Ilidži i po jedna žrtva u Trnovu, Palama i Tuzli.
Od preostalih žrtava izvan Bratunca, jedna je prije rata živjela u Kiseljaku, i poginula u Hadžićima; jedan je vojnik u vrijeme izbijanja rata živio u Srebrenici, a poginuo je u Jajcu; trojica poginulih su u vrijeme izbijanja rata živjeli u Travniku, i poginuli su u Hadžićima, trojica su živjeli na Ilidži i poginuli u Hadžićima, devet je živjelo u Sarajevu, a poginulo u Hadžićima, jedan je živio u Hadžićima, a poginuo u Vogošći i jedan je živio u Zenici, a poginuo je u Vogošći, a jedan je živio u Zenici u vrijeme izbijanja rata i poginuo je u Srebrenici. Dalje, jedan od pokopanih vojnika živio je u Tuzli u vrijeme izbijanja rata i poginuo na tuzlanskom bojištu, jedan je živio u Bosanskom brodu, a poginuo u Olovu, a jedan je živio u Srebrenici i poginuo u Bihaću. Na koncu, dvije osobe koje su živjele u Kaknju, a poginule u Hadžićima pokopane su na vojničkom groblju u Bratuncu, kao i jedna osoba koja je živjela u Hadžićima, a poginula na Ilidži; dvojica vojnika koji su živjeli u Vitezu u aprilu 1992. godina, a poginuli u Hadžićima; četiri predratna žitelja Konjica koji su poginuli u Hadžićima, dvojica žitelja Pala koji su poginuli u Hadžićima, sedam predratnih žitelja Zenice koji su poginuli u Hadžićima, jedan stanovnik Vareša i jedan stanovnik Kaknja, koji su obojica poginuli u Ilijašu.
Broj žrtava iz srednje Bosne može se objasniti poslijeratnim migracijama stanovništva, odnosno organizirane evakuacije srpskog stanovništva – očigledno evakuacija se odnosila i na grobove – naročito onog iz perifernih dijelova Sarajeva. Tadašnje političko vođstvo RS-a pozvalo je lokalno stanovništvo da napusti Sarajevo, koje se ovom pozivu odazvalo u toj mjeri da su neki djelovi Sarajeva narednih nekoliko mjeseci bili nenaseljeni. Dio tog stanovništva je potom naseljen u Bratuncu, a njihovi najmiliji ponovo pokopani na tamošnjem groblju; njihova smrt, međutim, predstavljena je kao posljedica akcija koje su poduzimale snage Armije BiH iz Srebrenice.
Podjednako je važno i to što je u ukupan broj poginulih Srba na teritoriji općine Bratunac uključen i niz stranih državljana (uglavnom iz Srbije i Crne Gore, odnosno Hrvatske). Barem 15 takvih osoba izgubili su živote tokom borbi u Bratuncu; skoro svi su pripadnici paravojne skupine koja je stigla u Bratunac u Aprilu 1992. godine na poziv bratunačkog SDS-a i u suradnji sa Resorom državne bezbjednosti Republike Srbije (vidi svjedočenje Miroslava Deronjića pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju). Neke od ovih osoba poimenično su Vesna Krdžalić, Dragica Mastikosa, Aleksandar Grahovac i Sreto Suzić, koji su poginuli u borbama vođenim 29. maja 1992. godine u Sandićima pored Bratunca. Sve njih su vlasti RS-a potom svrstale u "žrtve muslimanskog terora". Međutim, državljani Srbije su, sudeći po evidenciji Bratunačke brigade, nastavili stizati tokom cijele 1992. godine: jedan je poginuo u borbama tokom augusta (Žarko Komnenski), a još jedan u borbama u novembru (Đuro Vujaklija). Dalje, podaci o gubicima Bratunačke brigade VRS-a pokazuju da su "dobrovoljci" stizali i tokom 1993. godine, kao što je Dragan Milićev (poginuo u borbama tokom januara 1993. godine) i Dragoslav Stanković koji je poginuo mjesec dana kasnije.
Preneseno sa: http://www.idc.org.ba/projekti/mit_o_bratuncu.html
-
breviar
#20 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
kao sto rekoh ranije, nije bitna brojka - vec nacin na koji zaboravljamo da navodimo zrtve.
manji broj zrtava ne znaci i da se slobodno moze preci preko toga, i potencirajuci iskljucivo svoj zlocin.
uzgred, bunimo se kada docekuju Plavsicku, ali nije bilo nista loseg u tome docekati Orica.
jednostavno, skacemo sami sebi u stomak. i jedna i druga i treca, i deseta strana.
300 ili 3000, cinjenica je da je bar jedan ubijen na jedan ponizavajuci nacin.
ne bi trebalo zanemariti bol onoga ko je izgubio svoju porodicu (citav svijet) zato sto je "slucajno" u grupi
ubijenih koji su u manjoj brojki u odnosu na ovo ili ono mjesto.
ne znam zasto je to tesko govoriti na glas.
manji broj zrtava ne znaci i da se slobodno moze preci preko toga, i potencirajuci iskljucivo svoj zlocin.
uzgred, bunimo se kada docekuju Plavsicku, ali nije bilo nista loseg u tome docekati Orica.
jednostavno, skacemo sami sebi u stomak. i jedna i druga i treca, i deseta strana.
ne bi trebalo zanemariti bol onoga ko je izgubio svoju porodicu (citav svijet) zato sto je "slucajno" u grupi
- Chmoljo
#21 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
nije problem o tome govoriti. ali brojke i način manipulacije njima tačno pokazuje namjeru onih koji njima manipulišu: svi smo krivi. a to nije tačno...breviar wrote:kao sto rekoh ranije, nije bitna brojka - vec nacin na koji zaboravljamo da navodimo zrtve.
-
breviar
#22 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
ne, ne govorimo dovoljno.
ustvari, i ako spomenemo - pruza se veliki otpor time sto se miniziranjaju dogadjaji.
pamtim da je ovaj portal bio objavio vijest dan poslije Srebrenice, o godisnjici stradanja u Bratuncu.
u intervalu od najvise pola sata, vijest je nestala.
pitam se, zasto je tesko da javnost zna o tome?
i jedna i druga i deseta strana ne prica o tome. svi pruzamo velike informacije o sebi, svojim stradanjima,
sto je i ljudski. no nije nacin da se ne spomenu, ili barem napravi uvid da je neko od njegovih ucinio nesto isto.
Oric nikada nece biti "moj", niti ce imati tu priliku da ga tretiram takvim.
jer, dolazim iz porodice koja je zivot gradila malo suptilnije, i humanije. ovaj je jedan kriminalac i zlocinac,
zasto bi trebalo da - uz sve svoje nastojanjem da izgradim zivot sto ljudskije - stavljam u svoj neki svijet Orica,
jer je toboze moj brat?
ne, po cijenu da letim ravno u deveti krug pakla, njega i njemu slicne nikada necu uvrstiti, niti dati priliku, da ih
usporedjujem sa sobom i mojim okruzenjem.
stoga, ne znam zasto je tesko nesto priznati, sagledati stvari. ti imas bol, onaj tamo ima bol.
hajde, zasto zavisite od nekih tamo vasih "vodja" koji bespredmetno navode nacine stradanja.
mislim, razmisljam koliko pojedinac sebe dovodi do takvih bizarnosti, da sagleda nacine stradanja.
ne znam da li je iko od vas svjestan da to ne vodi nicemu, osim da se ta grupa koja je ubijedjena u nesto,
samo konstantno vrti u krug.
ustvari, i ako spomenemo - pruza se veliki otpor time sto se miniziranjaju dogadjaji.
pamtim da je ovaj portal bio objavio vijest dan poslije Srebrenice, o godisnjici stradanja u Bratuncu.
u intervalu od najvise pola sata, vijest je nestala.
pitam se, zasto je tesko da javnost zna o tome?
i jedna i druga i deseta strana ne prica o tome. svi pruzamo velike informacije o sebi, svojim stradanjima,
sto je i ljudski. no nije nacin da se ne spomenu, ili barem napravi uvid da je neko od njegovih ucinio nesto isto.
Oric nikada nece biti "moj", niti ce imati tu priliku da ga tretiram takvim.
jer, dolazim iz porodice koja je zivot gradila malo suptilnije, i humanije. ovaj je jedan kriminalac i zlocinac,
zasto bi trebalo da - uz sve svoje nastojanjem da izgradim zivot sto ljudskije - stavljam u svoj neki svijet Orica,
jer je toboze moj brat?
ne, po cijenu da letim ravno u deveti krug pakla, njega i njemu slicne nikada necu uvrstiti, niti dati priliku, da ih
usporedjujem sa sobom i mojim okruzenjem.
stoga, ne znam zasto je tesko nesto priznati, sagledati stvari. ti imas bol, onaj tamo ima bol.
hajde, zasto zavisite od nekih tamo vasih "vodja" koji bespredmetno navode nacine stradanja.
mislim, razmisljam koliko pojedinac sebe dovodi do takvih bizarnosti, da sagleda nacine stradanja.
ne znam da li je iko od vas svjestan da to ne vodi nicemu, osim da se ta grupa koja je ubijedjena u nesto,
samo konstantno vrti u krug.
- Prozor
#23 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
Ma daj vise hocete li prestati lagati i sebe i druge vec jednom?? Evo proslo je 15 godina od kraja rata, sav svijet zna istinu samo se vi pravite tupavi i pokrivate po usima! Dokle cete plakati kad god vidite Naserovu sliku?? Dosta mi je vise ove mitologije. Naser Oric je vodio RAT! U ratu se gine i ubija. U vrijeme kad su se srbo-cetnicke svinje nagomile na sve sto je BOSNJACKO u Podrinju, kada su nisu zaobilazili ni jedno selo niti grad i sve zivo ubijali, klali, silovali, zatvarali, na kolac nabijali ma necu ni da spominjem sta su ne ti HAJVANI vec SVINJE radile par hiljada Bosnjaka su se oko Srebrenice pokusali odbraniti. Ali to vama nije po volji, po vama su trebali svi sa Naserom zajedno da spuste glave i kazu HAJ KOLJI! Ljudi su branili sebe i ono jada sto su imali, a 90% su ih vec cetnici protjerali iz svojih kuca. Sta ti mislis da su Srebrenica, Cerska, Konjevic Polje, Zepa....ratovali jer su se osilili? Vi ste se bili osilili i posli da pokoljete sta ste god mogli. Uz Drinu su vase zrtve plutale kilometrima! Podrinjci su vodili RAT, i sva ta sela sto su ih napali su bila na srpskoj teritoriji, naoruzana i sa prisutnom VRS na terenu! U ratu se takvi ciljevi napadaju i prestanite plakati zbog toga vise. Hej dosle balije u nasa sela, nama tenkove i topove i procerali nas! Shvatam da je to tesko kad te procera smrtni neprijatelj al´ ko se maca lati od maca gine. I ohladite vise sa Kravicom! Kravica je bila dobro utvrdjeno srpsko uporiste! Tu su se vodile borbe danima! Iz pravca Kravice su vodjeni napadi na Srebrenicu jos prije nego sto je ona napadnuta. Ta sela su bila vojna uporista, neprijateljska teritorija iz kojih se nerijetko i koristila artiljerija po Srebrenici. To sve fino stoji u haskoj presudi Naseru pa idi provjeri ako nevjerujes balijama sto se prave fini. Vas ne bole nikakvi navodni masakri vec vas bole PORAZI, bole vas VOJNI PORAZI toliko da svaki proglasite masakrom. Od Dobrovoljacke do Tuzlanske Kolone pa do Kravice. Jos je Kravica i manje sporna od prva dva dogadjaja! A kao vi niste do 95´ napadali, niste zabranili protok svakog komada hljeba, niste granatirali i klali po Glogovi, Zaklopaci, Skelanima....pa ste htjeli i po Sucesci, Potocarima, Srebrenici, Cerskoj..... Niko prije toga nije napadao ni Jezesticu, ni Kravicu, ni Jezero....a kada jesu oni su bili VOJNI CILJEVI. I da, jeste se pljackalo i uzimalo sve od secera do kahve i NEKA JE! Znas li sto? Jer ste vi zabranili protok svakog komada hljeba, svake tablete, svaki kapi vode ili soka za djecu! NISTA NISTE DALI DA PRODJE! Ljudi su umirali od gladi prije nego sto je UN dosao! I sta ste ocekivali? Da ce Naser samo sjediti i gledati kako mu narod umire? Uzimali se sta se moralo i sami ste krivi za to. Da je bilo i zlocina, jeste, ko ih je ucinio trebalo ga je strijeljati usred Srebrenice i svakog sto mu je dopustio. Ali je vec vise jasno da Naser sa tim zlocinima nije imao nista, i da se u haosu kakav je vladao u Srebrenici prvenstveno pokusavalo prezivjeti, pa se i svakakav olos dohvatio puske. Bio bih hajvan kad bi to negirao. Ali mi je dosta vasih zalopojki, biva hiljade vas mucki ubijeno, ne lazi! Vodio se rat i nikako ne mozete porediti VOJNE AKCIJE i osvajanja sa okupiranjem zasticene zone UN i muckim klanjem bespomocnih ljudi!jezikkojinepostoji wrote:Kao prvo, kakav šehid, kakav "svetac"?! Kako ono bi? Muslimani\Bošnjaci(ne znam više kako da ih nazovem) su uvijek bili za multietničku BiH?! Ma dajte, a samo pogledajte, ko hoće da otvori oči, kako se zovu pali borci tzv. Armije RBiH. Zovu se Šehidi!!! Šehid je pali borac svetog rata u Islamu. A da li je Srbin pravoslavac ili Hrvat katolik, ili bilo koji drugi borac tzv. Armije RBiH koji nije islamske vjeroispovjesti Šehid? Pa naravno da nije. To nam svima govori kako i na koji način Muslimani\Bošnjaci vide BiH. Kao drugo, tema je: "Ubistva u Bratuncu", a ja vas Muslimane\Bošnjake pitam...Šta je sa srpskim žrtvama iz Bratunca? Znate li koliko je Srba tamo pobijeno? Da li i taj zločin nazivate GENOCIDOM? Odgovori: ne želite ni da čujete za njih, zamagljujete istinu, ubijenih je bilo između 2000 i 3000(bez manipulisanja žrtvama), i NE, naravno da NE nazivate ovaj zločin GENOCIDOM, iz prostog razloga što i "ne znate" za ovaj "slučaj". Muslimani\Bošnjaci su činili stravične zločine nad Srbima i Hrvatima u proteklom ratu, kakve još samo životinje poznaju, i još se prave nevini. Naravno da su činjeni zločini sa svih strana, da bude jasno, i sa srpske i sa hrvatske i sa muslimanske\bošnjačke strane. Naravno da u proteklom ratu nema nevinih, naravno da niko nije manje ili više kriv, nego svi podjednako za sudbinu koja ih je zadesila. Ali vi gospodo Muslimani\Bošnjaci to jednostavno sebi ili ne želite da priznate ili je nešto drugo po strani. Toliko od mene za sada, prijatno...
PS otkud samo ova drskost da se prica o sehidima? otkud taj obraz da se kao o tome jos raspravlja? kao sad jos i mrtvi muslimani ih ugrozavaju? one sto su oni pobili? nek vas je stid i sram
- Chmoljo
#24 Re: Prvi sehidi Bosne - ubistva u Bratuncu 91´
ne stavljaj mi riječi u usta. koje "naše" vođe? ja imam svoje mišljenje, i takvo ovdje i iznosim. nisam ja predstavnik niti glasnogovornik nečiji ovdje.
dalje, najbolje mjesto za utvrđivanje istine jesu sudovi i profesionalni istraživački centri.
ja sam ubijeđen da bi bilo mnogo više priče i o tim žrtvama da se ne manipuliše brojkama. time se samo proizvodi kontraefekt, a za to su krivi sami oni koji plasiraju takve informacije, i koji žele izgraditi mitove o tome. ne bi bilo prvi put.
da ne pominjem o nebuloze o hiljadama ubijenih Srba po Sarajevu i (ne)ozbiljnost kakvom su se pravili ti "spiskovi ubijenih".
dok se ne zaustave takve priče o istinskim žrtvama se neće pričati i to svi i znaju, pa zato to i rade.
to za bol... možda na individualnom planu... a kaži mi bol između majke djeteta ubijenog metkom u leđa, i bol majke "Škorpiona"... za tebe kao "nezavisnog posmatrača, ista?
dalje, najbolje mjesto za utvrđivanje istine jesu sudovi i profesionalni istraživački centri.
ja sam ubijeđen da bi bilo mnogo više priče i o tim žrtvama da se ne manipuliše brojkama. time se samo proizvodi kontraefekt, a za to su krivi sami oni koji plasiraju takve informacije, i koji žele izgraditi mitove o tome. ne bi bilo prvi put.
da ne pominjem o nebuloze o hiljadama ubijenih Srba po Sarajevu i (ne)ozbiljnost kakvom su se pravili ti "spiskovi ubijenih".
dok se ne zaustave takve priče o istinskim žrtvama se neće pričati i to svi i znaju, pa zato to i rade.
to za bol... možda na individualnom planu... a kaži mi bol između majke djeteta ubijenog metkom u leđa, i bol majke "Škorpiona"... za tebe kao "nezavisnog posmatrača, ista?