Protjerani da bi se izbjeglo gore.
Jedna gradjanka Turske,21 godina, sa boravistem u kantonu Sain-Gall nije prihvatila nametnuti brak u svojoj zemlji i dobila je prijetnje smrcu od clanova svoje porodice.
Bojeci se "ubistva iz povrede casti" vlasti su stavili u privremeni pritvor oca i muza zene,a zatim su ih protjerali.Prije dvije sedmice,mlada zena je podnijela prijavu protiv svojih roditelja i muza.Prije godinu dana mlada zena je bila protiv svoje volje udata u Turskoj.
Po povratku u Svicarsku porodica je trazila od nje da podnese zahtjev da bi njen muz dosao u Svicarsku.U aprilu ove godine on je dosao ali je mlada Turkinja odbila da zivi sa nametnutim muzem u bracnoj zajednici.
Tad je pocela da prima prijetnje smrcu od svog oca i nametnutog muza.
I ranije je bilo prijava zbog prijetnje smrcu iz "povrede casti" ali ovo je prvi put da se primjenjuju mjere protjerivanja.
Prvi put u Svicarskoj
-
vesela
#2 Re: Prvi put u Svicarskoj
meni se cini da su protjerani da bi svicarci "skinuli problem sa svojih ledja"!...nema sahrane, nema sudjenja, jedan zatvorenik manje i nema negativnog publiciteta...Harrys wrote:Protjerani da bi se izbjeglo gore.
kazem cini mi se, a mozda i grijesim!
-
Harrys
Obrazlozenje je da se radi o povredi Svicarskih zakona o jednakosti svih gradjana i o zastiti ljudskih prava.
Vesela izgleda ti poznas dobro Svicarski mentalitet,mogla bi reci kako to rade u Svedskoj.
I od svega ovog sto si navela zaboravila si i najvaznije,da je mozda spasen jedan ljudski zivot.
Vesela izgleda ti poznas dobro Svicarski mentalitet,mogla bi reci kako to rade u Svedskoj.
I od svega ovog sto si navela zaboravila si i najvaznije,da je mozda spasen jedan ljudski zivot.
Last edited by Harrys on 23/05/2006 08:56, edited 1 time in total.
-
mr2
#4 Re: Prvi put u Svicarskoj
vesela wrote:meni se cini da su protjerani da bi svicarci "skinuli problem sa svojih ledja"!...nema sahrane, nema sudjenja, jedan zatvorenik manje i nema negativnog publiciteta...Harrys wrote:Protjerani da bi se izbjeglo gore.
kazem cini mi se, a mozda i grijesim!
mislim da si zaboravila i troskove,koje bi kanton neminovno snosijo...smjestaj obezbjedenje psiholog i slicno..