Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Johnny_x

#101 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Johnny_x »

Ja sam ponio luka, bureka i jogurta nisu me peglali. Fino sam to razvrsio u avionu na negodavanje onog sto je sjedio kraj mene al je kasnije i on umastio ruke. Pripremi se da ima ljudi kojim je muka i da ce povracati, zena preko puta mene je povracala i jos neko dijete ispred mene(sto li se to desava). sala mala
Ako imas kakvih satova preporucio bih da ih ne nosis nikakako moj je stao zamaglio i samo sam ga halalio.
Last edited by Johnny_x on 23/03/2011 00:15, edited 2 times in total.
cellisto

#102 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by cellisto »

drndalo wrote:Mislim da to zavisi od tipa aviona, i/ili sjedista koje dobijes... U svakom slucaju, na check-in-u prijavis to kao rucni prtljag, oni ga nekad izvagaju, nekad ne, obicno oznace crvenom trakom, a ako pise Delivery at aircraft, ostavis ga na pisti kraj stepenica aviona... Tako te i doceka kad izlazis... Ja sam to vidjao samo na manjim avionima, Dash Q400 i CRJ200... A nisam dao torbu u "gepek", ali mi nije mogla stajati ni pod nogama...
Hvala, vjerovatno bi imalo onda smisla kontaktirati aviokompaniju i pitati ima li ta opcija na tom letu. U pitanju je instrument, vazda problem, ne smije u prtljag a ne moze se kupiti dodatna karta... Ima nesto manje od 10 kila.
Mjesanac

#103 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Mjesanac »

Johnny_x wrote:Ja samponjeo luka, bureka i jogurta nisu me peglali. Fino sam to razvrsio u avionu na negodavanje onog sto je sjedio kraj mene al je kasnije i on umastio ruke. Pripremi se da ima ljudi kojim je muka i da ce povracati, zena preko puta mene je povracala i jos neko dijete ispred mene(sto li se to desava). Ako imas kakvih satova preporucio bih da ih ne nosis nikakako moj je stao zamaglio i samo sam ga halalio.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
drndalo

#104 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by drndalo »

cellisto wrote:
drndalo wrote:Mislim da to zavisi od tipa aviona, i/ili sjedista koje dobijes... U svakom slucaju, na check-in-u prijavis to kao rucni prtljag, oni ga nekad izvagaju, nekad ne, obicno oznace crvenom trakom, a ako pise Delivery at aircraft, ostavis ga na pisti kraj stepenica aviona... Tako te i doceka kad izlazis... Ja sam to vidjao samo na manjim avionima, Dash Q400 i CRJ200... A nisam dao torbu u "gepek", ali mi nije mogla stajati ni pod nogama...
Hvala, vjerovatno bi imalo onda smisla kontaktirati aviokompaniju i pitati ima li ta opcija na tom letu. U pitanju je instrument, vazda problem, ne smije u prtljag a ne moze se kupiti dodatna karta... Ima nesto manje od 10 kila.
To ti vjerovatno ne bi trebao biti problem, samo se pobrini da dodjes na aerodrom malo ranije, da s mirom mozes check-in zavrsiti, i na check-in-u najaviti taj "specijalni" slucaj/prtljag...
Better Man

#105 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Better Man »

spreca wrote:
Better Man wrote:
because_of_you wrote:Što se tiče vode, na jednom aerodrumu nam rekli da moramo prosuti, baciti šta već. I mi, pošto smo znali kakva je žara na IST aerodromu, ko bi tamo kupovao išta, mi sjeli ko fol pit ćemo sve te litre vode :lol: I skontali da neće više niko pitati za njih, i samo ih vratili nazad u torbe :D :D
Kad sam se vracao iz Londona prosle godine najnormalnije sam unio plasticnu flasu sa vodom koju sam kupio u marketu nakon sto sam prosao pasosku i carnisku kontrolu. Nikad nisam imao problem sa unosom plasticne flase s vodom u avion.
Unio si flsu koju si kupio u frei shopu koju obavezno upakuje u providnu kesu,koju po pravilu nesmijes otvarati do ulaska u avion.Osblje aviona ako primjeti moze ti nedozvoliti unijeti istu u avion.
Nisu mi nikad pakovali u tu providnu kesu, tj. uvijek sam uzimao bez te kese i najnormalnije sam otvarao i pio vodu prije ulaska u avion. Samo prilikom ulaska u avion stavim flašu u torbu da me ne smeta.
Luce

#106 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Luce »

Mozda je malo off, ali ova tema me podsjeti na jedan nedavni dogadjaj. Naime, nedavno kad sam letila iz Londona (Getwick, vezani let), teta koja radi u osiguranju, me tako prepipala kad me pregledala da sam se pocela osjecati neprijatno. Ok znam sta znaci pregled i kontrola, ali ta zena me je pocela pipati, hm, pa na nekim mjestima, gdje po meni nije bilo potrebe, da sam bukvalno pocela nelagodu osjecati. Vidim ja neke cure, koje su vec prosle unutra, gledaju, smiju se, rekoh sigurno je i njih tako... :-D
I hajde prodjem ja unutra i bas gledam sljedece ljude koji su ulazili, znaci neki par srednjovjecni, ma nista, njih onako samo rutinski, onda opet sljedeci par, mladjih dvoje ljudi, isto onako ih pregleda, e rekoh ko je ovdje lud :shock: Garant sam joj bila sumnjiva :skoljka:
madner

#107 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by madner »

Luce wrote:Mozda je malo off, ali ova tema me podsjeti na jedan nedavni dogadjaj. Naime, nedavno kad sam letila iz Londona (Getwick, vezani let), teta koja radi u osiguranju, me tako prepipala kad me pregledala da sam se pocela osjecati neprijatno. Ok znam sta znaci pregled i kontrola, ali ta zena me je pocela pipati, hm, pa na nekim mjestima, gdje po meni nije bilo potrebe, da sam bukvalno pocela nelagodu osjecati. Vidim ja neke cure, koje su vec prosle unutra, gledaju, smiju se, rekoh sigurno je i njih tako... :-D
I hajde prodjem ja unutra i bas gledam sljedece ljude koji su ulazili, znaci neki par srednjovjecni, ma nista, njih onako samo rutinski, onda opet sljedeci par, mladjih dvoje ljudi, isto onako ih pregleda, e rekoh ko je ovdje lud :shock: Garant sam joj bila sumnjiva :skoljka:
Pa imaju pravo ispitati svaki otvor. Sve je dobro dok ne navuce rukavicu :D
Luce

#108 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Luce »

Ma hajde da je bio neki zgodni muskarac, ne bih se ja bunila :D a ne neka debela zuta pjegava Engleskinja :)
madner

#109 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by madner »

Bolje je kad je manje ruka :D
Luce

#110 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Luce »

Ona se vise fokusirala na obline, velicina ruku u ovom slucaju nije relevantna :)
amrica

#111 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by amrica »

Luce wrote:Ma hajde da je bio neki zgodni muskarac, ne bih se ja bunila :D a ne neka debela zuta pjegava Engleskinja :)

I mene je nedavno tako neka zenska, mislim u Minhenu (ili Frankfurtu?) citavu ispipkala. Stalno sam pistala :? , a skinula sam cizme, kais, izvadila sve iz dzepova, i sat sam skinula... prvo me pregledala onim "stapom" pa pipkala. A prije toga sam prosla 2-3 kontrole i nista :-?

Inace, muski te ne smiju barkati :D
Luce

#112 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Luce »

Sto je najgore, ja nisam pistala...skinula i kais i cipele i sve. Hajde rekoh znam da su Englezi dosta onako striktni, rekoh ok, ali kad vidjeh da druge ne pipa tako, samo mene...malo ostadoh zacudjena. A i cure koje su sjedile tamo bukvalno su gledale i smijale se, rekoh sta im je :-D
E da, znam da zene pregledaju zene...na zalost :-D
madner

#113 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by madner »

Postavi sliku oblina kako bi ti mogli dati strucni odgovor zasto te pipkala. :D
Luce

#114 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Luce »

Nema potrebe, znam ja da sam "dobra" i bez strucnog misljenja :D
madner

#115 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by madner »

Ma ne, mozda je jedna dosta veca od druge pa zato. Da se bezveze ne ljutis na ljude koji samo rade svoj posao :D
Luce

#116 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Luce »

Cim se madner ukljuci u razgovor ja moram bjezati s teme :-) ovo vec postaje sindrom :lol:
Tranquilizer

#117 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Tranquilizer »

Hoce tako da prepipkaju dobre "ribe" na kontroli :lol:
Sunrise00

#118 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Sunrise00 »

Better Man wrote:
Sunrise00 wrote:
Bloo wrote:
na londonskom svi skidaju cipele :D ja napravila zastoj dok sam martinke odsnjirala :D

britanci su stvarno freakovi za aerodromski security
ne skidaju svi, ja sam od jedno 6 puta koliko sam prosla kroz Heathrow/Gatwick mozda jednomn skinula cipele :D ali mene uzaaaasno nerviraju oni redovi kad tek sletis :-? meni se cini da nigdje nikad nisam cekala ko na Heathrowu :D i ja sam uzasan panicar :D uvijek kontam kad prodjem kroz one detektore ili kad me pipaju da ce naci neki razlog da me privedu :lol: i uvijek mislim da ce mi neko uzeti kofer dok ja cekam da prodjem pasosku kontrolu :-?
Naravno da ces se nacekati na Heathrowu kad svake minute jedan avion sleti, a jedan poleti. Hijlade putnika zna proci u sat vremena. Jedino znam da sam morao izvaditi kajs iz traperica i nista vise. Prosle godine sam putovao u Replayevim tenama koje imaju neke metalne dijelove, tj. nitne kod rupica za pertle i normalno sam prosao detektor, nisam ih morao skidati.
a sto me napade :D shvatam zasto su guzve, nisam ni u jednom dijelu posta rekla da ne shvatam :D ali kad vec kazes, zar broj saltera ne bi trebao biti iole proporcionalan broju aviona koji slete u odredjenom periodu? samo ideja :D al' dobro, izgleda da samo ti ovdje imas pravo pricati o Londonu :D :D :D
Mrs.Zurbrigen

#119 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Mrs.Zurbrigen »

Bloo wrote: i trčanje po ogromnom minhenskom aerodromu do gatea 3921'93'1 a imas samo 20 minuta da presjednes, a torba ko ti velika :D
pa nije taj minhenski bas toliko velik... ima i gorih aerodroma od minhenskog...
Sunrise00

#120 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Sunrise00 »

Bloo wrote:
because_of_you wrote:Ja taaako volim aerodrome, avione, piste, uzlijetanje, ono uzbuđenje koje me prati tada.... :) :)

I uvijek nostalgično gledam pistu na Ilidži te avione koji uzlijeću... :sad: :roll:

i trčanje po ogromnom minhenskom aerodromu do gatea 3921'93'1 a imas samo 20 minuta da presjednes, a torba ko ti velika :D
i ono kad ti cekas 20 minuta u redu na beckom aerodromu da prodjes pasosku kontrolu i kad dodjes na red teta odluci da ode sa saltera, pa se onda guras u red do do nakvih kineza koji te gledaju ko da si im familiju pobio a ti se smjeskas i objasnjavas da ti avion leti za 15 minuta i onda kad konacno prodjes kontrolu odvedu te sa strane i prerove od glave do pete i onda skontas da moras ici na najdalji gejt :D
bez obzira na sve, voljem letjeti :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#121 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Entropio »

Nijedna aviokompanija ne traži da se isprinta eticket... Oni te već imaju u sistemu i dovoljno je da daš pasoš i oni te nađu tamo. To radi svoje savjesti (da budeš miran i siguran) možeš isprintati, da imaš.

Što se tiče unošenja vode, mislim da je po pravilima zabranjeno, ali... Ja sam nedavno bez problema unio flašu vode (koja je bila u džepu od jakne). Dakle, jakna je išla pod rentgen i kad je izašla, pita mene službenik da li ima neke tekućine u jakni, a ja, zaboravivši da imam vodu, kažem hladno da nema. I prođem... :lol: Inače, na SJJ ja uvijek "pišćim", iako skinem sve metalno sa sebe. Onda me moraju skenirati onim ručnim skenerom, i onda prođem. Mislim da su im one sprave pokvarene. Na drugim aerodromima nemam tih problema.
bijela

#122 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by bijela »

Entropio wrote: Mislim da su im one sprave pokvarene.
:lol: :lol: :thumbup:
drndalo

#123 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by drndalo »

Ma nije nego im je tolerancija namjestena jako nisko, a vjerovatno imas dosta zeljeza u krvi... :lol:
Tranquilizer

#124 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Tranquilizer »

Image

Obuceš se ovako i nemaš problema :lol:
spreca

#125 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by spreca »

Tranquilizer wrote:Image

Obuceš se ovako i nemaš problema :lol:
Ona nebi imala problema ali on bi.Ima nesto sakriveno u gacama :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply