Lijep pozdrav svima...
Od svoje 14 godine pamtim ove probleme, znam i tačni datum kad sam osjetio prve simptome 10.09.2008 godine.
Riječ je o problemu sa mokrenjem.
Kad hoću da mokrim ne izađe mi sve iz mokraćne cijevi, što je svakako neugodno, i to zatim moram silom tj. rukom da pospješim da izađe (nemojte me ovdje shvatiti pogrešno).
Bilo je me stid kao klinac nekome nešto o tome reći, i uopšte tražiti pomoć doktora.
To je me zaista sputavalo i uticalo na mene, jedno vrijeme sam bolovao i od depresije, te uveliko smanjio ljudski kontakt.
Kasnije sam shvatio da moram sam brinuti o svom zdravlju, jer niko to neće za mene učiniti, i shvatio sam ozbiljnost situacije, jer simptomi su ostali isti, tek su se malo pogoršali.
Tražio sam putem web-a od čega bi mogao bolovati, i najvjerovatnije je riječ i nadam se da je riječ samo o povećanju prostate.
Nikad prije nisam bio kod doktora, osim nekoliko puta kao dijete.
Moje pitanje je, kako i kod kojeg tipa doktora se ja trebam javiti, i kako to teće kad uđeš u ambulantu, dali ima tu portir kod kojeg se trebaš javiti, i koji će te zatim dalje uputiti, znam da su pitanja malo čudnog karaktera, jer sam zaista sramežljiva osoba...svaka pomoć je dobro došla, pa i riječi utjehe, HVALA VAM MNOGO!!
Prvi put kod čike doktora xD
Moderator: anex
-
ado_sar
#2 Re: Prvi put kod čike doktora xD
Kazes da nisi nikada bio kod ljekara? Da li si i po kojem osnovu uopste zdravstvenk osiguran, imas li zdravstvenu knjizicu? Ako je imas da li je ovjerena? Napisi par rijeci o tome, pa cemo dalje.
-
Deutschkenner1994
#3 Re: Prvi put kod čike doktora xD
Imam sve te potrebne dokumente i zdravstveno sam osiguran, a zdravstvena knjižica mi trenutno nije ovjerena, nije sada da nisam bio nikako kod ljekara, ali nisam bio jedno 7 godina sigurno, to sam htjeo napisati i u uvodnom dijelu, ali sam mislio da će biti previše teksta za početak, što često ljude odvrati od čitanja...lijep pozdrav 
- ilkbahar
#4 Re: Prvi put kod čike doktora xD
za pocetak prvo treba da odes u zavod za zdravstveno osiguranje da ovjeris knjizicu. ne znam gdje zivis, ali nakon sto ovjeris knjizicu utreba da odes u svoju porodicnu ambulantu kojoj pripadas prema mjestu stananovanja. tamo ces da se javis na "recepciju" gdje ces se obratiti medicinskim sestrama koju ces pitati kada mozes obaviti pregled kod svog porodicnog ljekara. njoj neces govoriti, niti ce te ona pitatiti koji je razlog tvog dolaska. one ce ti ili reci da sacekas ili ce ti zakazati termin.
Kada dodjes u dogovoreno vrijeme predat ces na recepciji svoju zdravstvenu knjizicu, a medicinska sestra ce naci tvoj karton i uputiti te tvom ljekaru. kad udjes, zatvorit ces vrata za sobom i nazvati dobar dan doktoru, a on ce ti reci da sjednes ispre njega na stolicu i pitati te za razlog tvog dolaka. nakon sto povrsno saslusa koji problem imas napisat ce ti uputnicu za urologa i dati ti jos uputnice da vadis nalaze krvi i urina. Pitaj ga gdje ces te pretrage obavtiti, teci ce ti. Obicno to moze biti ili DIP na KLinickom ili Vrazova ili neki drugi Dom zdravlja, zavisi od vrste nalaza koje ces dobiti da radis.
e sad ti ne moras detaljno porodicnom ljekatru pricati kako ti pisas i sta radis da bi "iscijedio" sav urin (kao sto si nama ovdje to slikoviti objasnio), nego jednostavno reci da imas problem sa zadrzavanjem urina u mjehuru. oni ce vec znati sta trebaju raditi. ako je u pitanju prostata vjerovatno ces ici na ultrazvuk.
Kada dodjes u dogovoreno vrijeme predat ces na recepciji svoju zdravstvenu knjizicu, a medicinska sestra ce naci tvoj karton i uputiti te tvom ljekaru. kad udjes, zatvorit ces vrata za sobom i nazvati dobar dan doktoru, a on ce ti reci da sjednes ispre njega na stolicu i pitati te za razlog tvog dolaka. nakon sto povrsno saslusa koji problem imas napisat ce ti uputnicu za urologa i dati ti jos uputnice da vadis nalaze krvi i urina. Pitaj ga gdje ces te pretrage obavtiti, teci ce ti. Obicno to moze biti ili DIP na KLinickom ili Vrazova ili neki drugi Dom zdravlja, zavisi od vrste nalaza koje ces dobiti da radis.
e sad ti ne moras detaljno porodicnom ljekatru pricati kako ti pisas i sta radis da bi "iscijedio" sav urin (kao sto si nama ovdje to slikoviti objasnio), nego jednostavno reci da imas problem sa zadrzavanjem urina u mjehuru. oni ce vec znati sta trebaju raditi. ako je u pitanju prostata vjerovatno ces ici na ultrazvuk.
-
bull21
#5 Re: Prvi put kod čike doktora xD
Ideš porodičnom doktoru, internisti pa onda urologu. I nemoj se stiditi. Ne budi budala i ne igraj se sa vlastitim zdravljem. Evo me, imao sam i imam problema sa mokrenjem i prvotno me bilo stid išta reći ali onda sam potražio pomoć jer sam shvatio da je lakše prebroditi taj strah i stid nego se igrati sa zdravljem. Ne boj se ničega. Ako te toliko strah povedi sestru/brata/prijatelja/curu/nekoga uz sebe pa neka te čekaju u čekaonici dok ti ne završiš. Vrlo vjerojatno je da će ti vršiti pregled uretre i prostrate te da će te poslati na slikanje. Opet kažem, NEMOJ SE BOJATI JER JE TVOJ ŽIVOT U PITANJU! To je pitanje vremena kada će problem eskalirati i kada će postati još gori. Sretno ti i nadam se da ćeš se riješiti problema. Isto tako, ako već nećeš mamu onda uhvati ćaleta za rukav, posjedni ga i objasni mu da imaš probleme sa spolovilom. Važno je da ti neko zna.
-
Deutschkenner1994
#6 Re: Prvi put kod čike doktora xD
Hvala vam punoo, zaista mi je drago kad vidim da ima ljudi koji ekstra svoje slobodno vrijeme troše kako bi drugima pomogli, veliki respekt i najljepše želje
Također bi zamolio, ako je neko imao slične tegobe i prolazio kroz isto ono što mene čeka, da nešto napiše o tome, bilo bi sigurno od pomoći....lijep pozdrav
Također bi zamolio, ako je neko imao slične tegobe i prolazio kroz isto ono što mene čeka, da nešto napiše o tome, bilo bi sigurno od pomoći....lijep pozdrav