Prvi pozitivni efekti PDV-a

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
El-bosniaco

#1 Prvi pozitivni efekti PDV-a

Post by El-bosniaco »

Prvi pozitivni efekti PDV-a
18.01.2006. @ 08:26
Piše: Alma Beganović
Izvoz iz BiH nakon uvođenja PDV-a veći je za 16 posto, dok je uvoz smanjen za 53 posto u odnosu na isti period prošle godine, potvrdio je direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević. On je istakao da će puni optimizam moći izraziti 10.februara, kada budu stigle i posljednje porezne prijave 33.000 poreznih obveznika i kada budu obavljena prva vraćanja uplaćenih poreza.(FTV)
Prenj

#2 Re: Prvi pozitivni efekti PDV-a

Post by Prenj »

El-bosniaco wrote:Prvi pozitivni efekti PDV-a
Izvoz iz BiH nakon uvođenja PDV-a veći je za 16 posto, dok je uvoz smanjen za 53 posto u odnosu na isti period prošle godine, potvrdio je direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević. On je istakao da će puni optimizam moći izraziti 10.februara, kada budu stigle i posljednje porezne prijave 33.000 poreznih obveznika i kada budu obavljena prva vraćanja uplaćenih poreza.(FTV)
Statistike za 16 dana januara su zaista relevantan pokazatelj :roll:
nikoneko

Post by nikoneko »

smanjena potrosnja zbog poskupljenja, sezonske oscilacije u proizvodnji, sezonske oscilacije u potrosnji, ponovni rast cijena goriva, pipipi gripa...

MA JOK! PDV je taj koji je uveo red. divi njega sho rece hop prije nego sto je skocio.
horoz

#4 Re: Prvi pozitivni efekti PDV-a

Post by horoz »

Prenj wrote:
Stvarno ne kontam kako neki ljudi žive uopšte, kako se ne roknu odmah ujutro kad se pogledaju u ogledalo.

Ima li išta, bilo šta da neće biti dočekano na nož. Jel' ovo specijalni rat??? Šta?????

HOĆE LI SUNCE U OVOM GRADU IKADA ZASJATI KAKO TREBA
Sike_

#5 Re: Prvi pozitivni efekti PDV-a

Post by Sike_ »

horoz wrote:
Prenj wrote:
Stvarno ne kontam kako neki ljudi žive uopšte, kako se ne roknu odmah ujutro kad se pogledaju u ogledalo.

Ima li išta, bilo šta da neće biti dočekano na nož. Jel' ovo specijalni rat??? Šta?????

Zajebi sunce, koji ce nam kurac jos i ono da nas zajebaje
nebi

#6 Re: Prvi pozitivni efekti PDV-a

Post by nebi »

horoz wrote:
Prenj wrote:

Vidim,za havera je ova drzava samo JEDAN grad...
digger

#7 Re: Prvi pozitivni efekti PDV-a

Post by digger »

Prenj wrote:Statistike za 16 dana januara su zaista relevantan pokazatelj :roll:
:D

Koja je to komjuterska sistematizacija sluzbi: carina, PDV kolekcija, centrala statistike, itd., koja ovo moze da obradi u ovako kratkom roku? Bilo gdje u civilizovanom svijetu?

KOME GA ONI TO NABIJAJU?

Zasto, to znamo. :-)
dexcox

Post by dexcox »

ma sta vise kukate zalosna vam grcka
rajvosa4ever

#9 Re: Prvi pozitivni efekti PDV-a

Post by rajvosa4ever »

Gazde, Uvoznici jos slave praznike (odmori i sl.)
Cekaj dok se vrate :-)
zzzzz

Post by zzzzz »

RAZLOG.....uvoznici su u decembru bili aktivni, pozurili su prije uvodjenja PDV-a da namire zalihe.

Pozitivno je to sto sad znamo da rekordni uvoz u decembru koji je nabio deficit za 2005 na rekordnih 7,1 milijardi (cini mi se) nije neki negativni trend vec trenutna posljedica uvodjenja PDV-a
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Meni se čini da netko vas tu farba. Treba vremena i vremena da sve legne na mjesto i da bi se mogli osjetiti nekakvi rezultati, bilo pozitivni, bilo negativni. Nego, mislim da se ne trebate bojati PDV-a, koliko me sjećanje služi nama se ništa drastično nije promijenilo, bar ja nisam osjetila a spadam u kategoriju koja jedva spaja kraj s krajem s PDV-om ili bez njega. :(
Qler

Post by Qler »

zzzzz wrote:RAZLOG.....uvoznici su u decembru bili aktivni, pozurili su prije uvodjenja PDV-a da namire zalihe.

Pozitivno je to sto sad znamo da rekordni uvoz u decembru koji je nabio deficit za 2005 na rekordnih 7,1 milijardi (cini mi se) nije neki negativni trend vec trenutna posljedica uvodjenja PDV-a
koliko ja znam, PDV se placao na zalihe, znaci da se zajebao onaj ko je nagomilao zalihe prije PDV-a.....
AA CA

Post by AA CA »

• Qler wrote:
    zzzzz wrote:RAZLOG.....uvoznici su u decembru bili aktivni, pozurili su prije uvodjenja PDV-a da namire zalihe.

koliko ja znam, PDV se placao na zalihe, znaci da se zajebao onaj ko je nagomilao zalihe prije PDV-a.....

Ha, ha....ccccccccccc...

PDV se ne placa na zalihe zatecene na dan prelaska na PDV sistem, nego na "realizaciju". Kad prodas tada placas porez, a svaka nabavka - uvoz ostvaren nakon 01.01.2006. PDV i carinu placas odmah...

Skontali "bizmismeni" da je bolje placati po malo nego sve odjednom i po naredjenju UIO (Uprava za indirektno oporezivanje)

Pozitivno je - povecava priliv u budzet, samo je pitanje na sta ce se budzet trositi (Audi A8, a mozda i nesto bolje...) Tajna poskuplenja lezi u cinjenici da je do sada porez na usluge bio 10%, a sada je 17%, zbog cega ce se vise placati svi racuni u kojima postoji rad (usluga): ugradnja dijelova, servisiranje...

Ma, statistika je cudna stvar, zavisi u sta to treba ubijediti siroke narodne mase. Osnovna poruka ovdasnje statistike je "bice bolje" samo ne znam kada???

Ne mogu da vjerujem da su tako brzopleto i nepromisljeno donijeli zakon i napravili haos. Ima nevjerovatno puno nedorecenih stvari i razno-raznih tumacenja, bilo bi lijepo da se gospodin causevic pozabavi rjesavanjem problema u ekonomiji a ne supljom statistikom....
Satriani

Post by Satriani »

AA CA wrote:
  • Qler wrote:

Ha, ha....ccccccccccc...

PDV se ne placa na zalihe zatecene na dan prelaska na PDV sistem, nego na "realizaciju". Kad prodas tada placas porez, a svaka nabavka - uvoz ostvaren nakon 01.01.2006. PDV i carinu placas odmah...

Skontali "bizmismeni" da je bolje placati po malo nego sve odjednom i po naredjenju UIO (Uprava za indirektno oporezivanje)

Pozitivno je - povecava priliv u budzet, samo je pitanje na sta ce se budzet trositi (Audi A8, a mozda i nesto bolje...) Tajna poskuplenja lezi u cinjenici da je do sada porez na usluge bio 10%, a sada je 17%, zbog cega ce se vise placati svi racuni u kojima postoji rad (usluga): ugradnja dijelova, servisiranje...

Ma, statistika je cudna stvar, zavisi u sta to treba ubijediti siroke narodne mase. Osnovna poruka ovdasnje statistike je "bice bolje" samo ne znam kada???

Ne mogu da vjerujem da su tako brzopleto i nepromisljeno donijeli zakon i napravili haos. Ima nevjerovatno puno nedorecenih stvari i razno-raznih tumacenja, bilo bi lijepo da se gospodin causevic pozabavi rjesavanjem problema u ekonomiji a ne supljom statistikom....[/quote

Zalihe se popisuju, isknjizava se porez na promet, a obracunava PDV
(sto znaci da placas PDV na zalihu koju imas 31.12.2005, caka je u tome sto sto porez na promet kod tih zaliha nemoze posluziti kao ulazni). PDV se placa do svakog 10 u mjesecu, i to se placa razlika ulaznog i izlaznog poreza, naravno za prodate artikle, jer nema poreza ako nemas prometa.Izuzev za cigarete, koje se prodaju dok ima zaliha iz 2005, po sistemu iz poreza na promet. Akcize i carine su se uvijek placale pri uvozu, ili ako se radi o domacim robama, placao ih je proizvodzac. Uvoznici su i prije placali porez odmah pri uvozu, samo sto su u porezu na propemt za sirovine, repromaterijale, osnovna sredstva fercerale izjave, gdje se porez na promet prevaljivao na krajnju potrosnju.
Razlika izmedju PDV i poreza na promet je u tome sto su iznos cijelog poreza placali gradjani, ili krajnji korsinici, a PDV placaju svi u pripadajucem omjeru.
AA CA

Post by AA CA »

@Satriani
Zalihe se popisuju, isknjizava se porez na promet, a obracunava PDV
Tacno, to su zalihe na koje ni prilikom prve nabavke (osim u slucaju kafe, cigareta i alkohola - akcizne robe) nije placen vec ukalkulisan porez na promet. Bez obzira dali se radi o maloprodaji ili veleprodaji.
U veleprodaji - nije bilo ukalkulisamog poreza, saada se dodaje 17%.
U maloprodaji je bio ukalkulisan porez "0", 10% i 20%, to je stornirano i dodato je 17% na sve artikle.
(sto znaci da placas PDV na zalihu koju imas 31.12.2005, caka je u tome sto sto porez na promet kod tih zaliha nemoze posluziti kao ulazni).
Djelimicno tacno. Ne placas PDV na zatecenu zalihu sve dok je ne prodas. Ovo vazi za one koji su registrovani u sistemu PDV-a. Oni koji nisu registrovani placaju u obracunati iznos PDV-a do 28.02.2006.

Naravno da se to ne smatra ulaznim PDV-om jer je ukalkulisan

U ranijem sistemu nije bilo ulaznog PDV-a. Znaci da na zalihu popisanu 31.12.'05. nije placen porez i zato nema ulaznog PDV-a. Odnosno ulazni PDV je "0"
  • PDV se placa do svakog 10 u mjesecu, i to se placa razlika ulaznog i izlaznog poreza, naravno za prodate artikle, jer nema poreza ako nemas prometa.Izuzev za cigarete, koje se prodaju dok ima zaliha iz 2005, po sistemu iz poreza na promet. Akcize i carine su se uvijek placale pri uvozu, ili ako se radi o domacim robama, placao ih je proizvodzac. Uvoznici su i prije placali porez odmah pri uvozu, samo sto su u porezu na propemt za sirovine, repromaterijale, osnovna sredstva fercerale izjave, gdje se porez na promet prevaljivao na krajnju potrosnju
    .
Tacno. I eto osim akcizne robe i onoga sto je sluzilo za krajnu potrosnju (reklamni materujal, oprema, uvozna usluga)) na sve ostalo se nije placao porez pri uvozu.
Razlika izmedju PDV i poreza na promet je u tome sto su iznos cijelog poreza placali gradjani, ili krajnji korsinici, a PDV placaju svi u pripadajucem omjeru.
Nesto nisam sigurna... Jeste da svi placaju "pripadajuci porez" Na kraju mjeseca se "racuna" razlika izmedju ulaznog poreza (po raznim osnovama) i izlaznog poreza po realizaciji (izlaznim fakturama).
Nekako imam osjecaj da kad udjem u prodavnicu na racunu mi lijepo saopste da sam platila 17% na sve. Kasnije oni kod sebe racunaju sta je uslo a sta izaslo i treba li jos da izadje :roll: .... Ipak ja platim 17% "zivim" novcem, a trgovac na kraju mjeseca sabira i oduzima... 8-)

Sta god da kazu ipak porez placa krajnji korisnik. Da bi se to pojasnilo treba uzeti za primjer bar dvije ulazne i dvije izlazne fakture i opet ce se doci do zakljucka da je krajni potrosac donji a svi ostali placaju porez na marzu, odnosno razliku izmedju priznatog ulaznog i izlaznog PDV-a. Ja kao krajnji korisnik nemam sta da racunam (uslo , izaslo poreza) ja sam sve to platila u cijeni robe...

Uostalom sta me se sve ovo tice.... Sita sam promjena u fiskalnoj politici bosne... Voljela bih da se promjene ovako cesto desavaju u proizvodnim halama... Posto nije tako, naucicu engleski malo bolje i ... put pod noge... IDEM... nadam se dovoljno daleko od ovog cirkusa... Zao mi je vremena koje sam provela ovdje, iskreno mi je zao (i rata i supljiranja nakon rata)... :x
Last edited by AA CA on 21/01/2006 23:18, edited 1 time in total.
in&san

Post by in&san »

dexcox wrote:ma sta vise kukate zalosna vam grcka

:lol: ma to oni iz dijaspore kukaju, naravno mislim na njih par,
ja kad vidim koliko oni kukaju,na sve i svasta, meni odmah lakse :lol:
Post Reply