Prvi okot :)...i imena za bebice :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
zelenashica

#1 Prvi okot :)...i imena za bebice :)

Post by zelenashica »

Eh,koliko mi je drago što čekam da se moja ljepotica okoti toliko me i neki strah uhvatio. :roll:
Helem,ako sam ja sve dobro izračunala za nekih 10-ak dana moja ljepotica treba na svijet da donese male stafordčiće :D :-D Ali,hm što mora postojati uvijek ovo "ali" :roll:
Ja o koćenju pasa nemam baš nekog znanja.Iskreno rečeno ne znam ni kako da primijetim da li je "procedura" okota počela?!Kad' da zovnem veterinara?(Mislim ne mogu čovjeka trzati čim se ona pomakne :roll: )
Ima li neko koji savjet,šta,kako,...?
Koja je najbolja hrana za okoćene kuje?
Šta što se tiče higijene?
Kako sa malim štencima u prvim danima?
Trebam li joj pripremiti leglo na neki poseban način ili je za to dovoljna njena sadašnja kućica?
Naslušala sam se svakakvih "savjeta" i od svega me uhvatio samo još veći strah :(
Pomagajte !
Last edited by zelenashica on 27/05/2010 01:03, edited 2 times in total.
7th_Heaven

#2 Re: Prvi okot :)

Post by 7th_Heaven »

Porod se sastoji iz dvije faze. Prvu fazu koja traje, ako je sve ok, 2 do 24 sata, zovemo faza pripreme ili faza otvaranja materničnog grla; drugu u kojoj dolaze na svijet štenci: faza okota.
Prva faza počne kada kuja postane uznemirena, često mijenja položaj, gleda put trbuha i slično. Uzrok nemiru su trudovi, grčevi maternice, otvaranje cervikalnog kanala i mjenjanje položaja plodova.
Znakovi koji navješćuju skori porod su: povečane i nabrekle mliječne žlijezde iz kojih se na pritisak iscjeđuje kolostrum (prvo mlijeko), nemir, izostanak apetita. Jedan ili dva dana prije poroda se iz vagine počinje cijediti sluz.
Kada maternični grčevi potisnu prvi plod u porodni kanal počne faza okota. Mladunci dolaze na svijet u intervalima koji mogu trajati pola sata ili više. Okot, zbog toga, traje (u zavisnosti od broja plodova) od 1 do 12 sati, u određenim slučajevima i cijeli dan. Kada mladunci izađu napolje, kuja im sama pregrize pupčanu vrpcu i embrionalni mjehur u kojem se nalaze. Kada mladunče dodje na svijet, kuja ga liže i na taj način ga recimo osnaži, posuši i motivira da počne disati. S lizanjem mu "poboljša" cirkulaciju i probavu, zato skoro uvjek kratko po okotu mladunci prvi put i kakaju. :D

Porod treba nadzorovati, medjutim životinju ne treba uznemiravati.
Kad se okote svi mladi treba zamijeniti ležište jer bude večinom mokro od alantoisne i drugih embrionalnih tekućina.
Možda je i najbolje da u kujinoj kućici ili na mjestu u kojem koti nema nikakvih deka i ostalih stvari, pogotovo ako je vanjska temperatura normalna. Kad se mladi osuše dodamo krpe, deke i ostalo.

Mladunci progledaju negdje između 9. i 12. dana, 14. dana im već počnu rasti mliječni zubi.

Veterinara zoves u slučaju da porod traje predugo ili ako dodje do nekih drugih komplikacija. Životinjama u 99% slučajeva ne treba asistent pri porodu, ako je sve normalno.

Što se tice prehrane u doba laktacije (dojenja); ona nije bistveno drugačija od one u doba skotnosti. Treba skoro duplo više hrane od one koju je dobivala kada nije bila skotna.
Higijena...kao što sam vec napisala, ona ce se sama pobrinuti za mladunce...

Male štence u prvim danima, ostavis na miru, oni ce lijepo sisati, mama mora naravno s vremena na vrijeme u setnju da obavi svoje potrebe i to je to. Tek 3. ili 4. sedmicu ih počnes hraniti s strane.

I samo polako. Majka priroda se pobrinula za sve. Skoro sve. :D

Sretno!
reLoaded

#3 Re: Prvi okot :)

Post by reLoaded »

Pusti životinju da se okoti, ne treba joj veterinar za to... Jedino da nakon okota pregleda u kakvom su stanju novi kućići, i to je to.
Cholina_Lokica

#4 Re: Prvi okot :)

Post by Cholina_Lokica »

zelenasie cestitaaaam :D postaces nanaaaaa :mrgreen:
bez_ideje

#5 Re: Prvi okot :)

Post by bez_ideje »

awwww stafordi..
Imat cu jednom te pse,dva komada :mrgreen:
semmy

#6 Re: Prvi okot :)

Post by semmy »

ovaj opis me sad uznemiri...mislim da ce i nasa kujica ubrzo postati mama...ako ne vec sutra jer prve simptome ima :D aaa panika

zelenasice cestitam :D
Cholina_Lokica

#7 Re: Prvi okot :)

Post by Cholina_Lokica »

ma ne vjerujem da ce biti 7-10 stenaca jer je prvi okot...
banjaluka078

#8 Re: Prvi okot :)

Post by banjaluka078 »

Moja kuja njemackog ovcara je i u prvom i drugom leglu imala po 10 kucica, svi prezivjeli, mada je bilo guzve za hranjenje. Nikakva posebna pomoc joj nije trebala, priroda odradi svoje. Mi smo u kucicu stavljali slamu, jer je bilo najlakse da je pokupimo i promijenimo u toku stenjenja, jer je bilo dosta mokro, a sam proces je trajao skoro 24 sata, jer ih je bilo puno. Poslije smo stavili njenu dekicu. Za vrijeme samog stenjenja je odbijala hranu, ali zato je popila na litre vode. Ako kuja na sebi ima ogrlicu protiv buha, mozda ne bi bilo lose da je skines. Kasnije kad "progmizu", mozda ne bi bilo lose da postavis neku dasku u kucicu koja bi pravila pregradu, da napravis prostor u koji stenci ne mogu tako lako doci, a gdje kuja moze malo pobjeci da se odmori od djece.

I sretno. :)
Cholina_Lokica

#9 Re: Prvi okot :)

Post by Cholina_Lokica »

joj kad rece banjaluka da skines ogrlicu, ako ima skini odmah, nekidan pricam sa zenom kojoj je kujica skotna, i uglavnom rekao joj veterinar da ni posto ne stavlja joj ogrlicu protiv buha i krpelja nego one klince sto se nakapaju, e sad da me ubijete ako se sjecam zbog cega to...
semmy

#10 Re: Prvi okot :)

Post by semmy »

aaaaa nama veterinar nije nista rekao, cak nam je neki dan preporucio neku novu da joj stavimo da je stiti jer se krpelji lijepe na nju kao i na muzjaka kojeg smo prije nekoliko mjeseci izgubili zbog krpelja
sad sam zbunjena pravo :? :?
Cholina_Lokica

#11 Re: Prvi okot :)

Post by Cholina_Lokica »

semmy wrote:aaaaa nama veterinar nije nista rekao, cak nam je neki dan preporucio neku novu da joj stavimo da je stiti jer se krpelji lijepe na nju kao i na muzjaka kojeg smo prije nekoliko mjeseci izgubili zbog krpelja
sad sam zbunjena pravo :? :?
ne znam ti... samo prenosim sta sam cula od ove tete... treba nam neko strucniji oko ovoga, zato sam i napisala ako neko nest zna o tome... meni nekako je logicnije ogrlicu staviti, nego ono cudo sto se nakapa i koza ga upija, ali eto, tako ta rece, pa ni meni nije bas najjasnije to sve
semmy

#12 Re: Prvi okot :)

Post by semmy »

zasto sve mora biti komplikovano...googlala sam i tamo nista nepise za ogrlice...i mani je logicnija ogrlica od tecnosti ( koja ionako nista ne pomaze ) a i ova nova sclibur ogrlica ( ili kako se vec zove ) se pokazala do sada kao najbolja, treba joj 24h da pocne djelovati ali djeluje...
nasa zenkica nema nikakvih znakova da joj ogrlica smeta a cini mi se samo sto se nije okotila.
kako samo tiho place :(
zelenashica

#13 Re: Prvi okot :)

Post by zelenashica »

@7th_Heaven

Velika hvala na pojašnjenjima od velike su koristi :-D :thumbup: Ljepotica se još drži i za sada smo samo u fazi obilaženja jedna oko druge :D Jadna mi majka kad njene muke krenu :( ali valjda se nekako snađem. :wink:
zelenashica

#14 Re: Prvi okot :)

Post by zelenashica »

Religious Fantastic wrote:
zelenashica wrote:Eh,koliko mi je drago što čekam da se moja ljepotica okoti toliko me i neki strah uhvatio. :roll:
Helem,ako sam ja sve dobro izračunala za nekih 10-ak dana moja ljepotica treba na svijet da donese male stafordčiće :D :-D Ali,hm što mora postojati uvijek ovo "ali" :roll:
Ja o koćenju pasa nemam baš nekog znanja.Iskreno rečeno ne znam ni kako da primijetim da li je "procedura" okota počela?!Kad' da zovnem veterinara?(Mislim ne mogu čovjeka trzati čim se ona pomakne :roll: )
Ima li neko koji savjet,šta,kako,...?
Koja je najbolja hrana za okoćene kuje?
Šta što se tiče higijene?
Kako sa malim štencima u prvim danima?
Trebam li joj pripremiti leglo na neki poseban način ili je za to dovoljna njena sadašnja kućica?
Naslušala sam se svakakvih "savjeta" i od svega me uhvatio samo još veći strah :(
Pomagajte !
tsk tsk tsk

Znači ništa od ljubavi sa mojim ljepotanom?! Uhhhh...prevara.... :-) :-) :-)

Želim ti sreću sa štencima. Samo znam da ženke staforda donose čitav čopor. Očekuj 7 do 10 štenaca...
Uhhh...sada mi pade na pamet "Keruša i sedam kučića" :run:
Mah cura se zaljubila u drugog lika. :lol: Pala na noge kad ga je vidjela :D
Mah samo nek se ona okoti bez problema pa makar i jednog starofdčića donijela na svijet. :-D
A ti svog čuvaj dok ova moja malo uFati prakse.... :lol:
Last edited by zelenashica on 11/05/2010 15:38, edited 1 time in total.
zelenashica

#15 Re: Prvi okot :)

Post by zelenashica »

banjaluka078 wrote:Moja kuja njemackog ovcara je i u prvom i drugom leglu imala po 10 kucica, svi prezivjeli, mada je bilo guzve za hranjenje. Nikakva posebna pomoc joj nije trebala, priroda odradi svoje. Mi smo u kucicu stavljali slamu, jer je bilo najlakse da je pokupimo i promijenimo u toku stenjenja, jer je bilo dosta mokro, a sam proces je trajao skoro 24 sata, jer ih je bilo puno. Poslije smo stavili njenu dekicu. Za vrijeme samog stenjenja je odbijala hranu, ali zato je popila na litre vode. Ako kuja na sebi ima ogrlicu protiv buha, mozda ne bi bilo lose da je skines. Kasnije kad "progmizu", mozda ne bi bilo lose da postavis neku dasku u kucicu koja bi pravila pregradu, da napravis prostor u koji stenci ne mogu tako lako doci, a gdje kuja moze malo pobjeci da se odmori od djece.

I sretno. :)
Hm,sad kad ti pomenu vodu,nekad mi je neko rekao da tek okoćenoj kuju ne smijem davati vodu :? Da li je ovo tačno?
I ne ,nema ogrlicu,stavljam joj frontline i sa njim sam za sad zadovoljna.
A ta ideja za pregradu nije loša....vala baš i njoj će trebati malo odmora od bebica :-D To budem uradila sutra.A slame nemam :sad:
zelenashica

#16 Re: Prvi okot :)

Post by zelenashica »

semmy wrote:zasto sve mora biti komplikovano...googlala sam i tamo nista nepise za ogrlice...i mani je logicnija ogrlica od tecnosti ( koja ionako nista ne pomaze ) a i ova nova sclibur ogrlica ( ili kako se vec zove ) se pokazala do sada kao najbolja, treba joj 24h da pocne djelovati ali djeluje...
nasa zenkica nema nikakvih znakova da joj ogrlica smeta a cini mi se samo sto se nije okotila.
:shock: Plače. :(
semmy

#17 Re: Prvi okot :)

Post by semmy »

meni to lici na plac, uzdise na trenutake, pa onda kao da place..sve to nekako tiho
zelenashica

#18 Re: Prvi okot :)

Post by zelenashica »

semmy wrote:meni to lici na plac, uzdise na trenutake, pa onda kao da place..sve to nekako tiho
Moguće je stvarno,samo ja nisam do sad vidjela ništa slično pa sam se za momenat začudila. :wink:
Je l' se okotila tvoja ženskica :-D Ima li prinova da dođem na babine :wink:
mago

#19 Re: Prvi okot :)

Post by mago »

zelenashice stavi nam slike kad okoti pls...joj...SRETNO!!upfh..STAFORDIIIIII!
semmy

#20 Re: Prvi okot :)

Post by semmy »

zelenashica wrote:
semmy wrote:meni to lici na plac, uzdise na trenutake, pa onda kao da place..sve to nekako tiho
Moguće je stvarno,samo ja nisam do sad vidjela ništa slično pa sam se za momenat začudila. :wink:
nije jos ali cini mi se da ce svaki tren..boks je spreman ( ususkan sa sjenom ) a ona samo hoda okolo..pocela je kopati rupu iza boksa, kao da tamo zeli okotiti mlade ( taj dio se ne vidi s ceste, pa kontamo hoce da ih tamo sakrije i zastiti )
javim cim bude, bit ce fotkice, nis' ne brini samo da sve prodje kako treba

kako tvoja zenkica??
zelenashica

#21 Re: Prvi okot :)

Post by zelenashica »

semmy wrote:
zelenashica wrote:
nije jos ali cini mi se da ce svaki tren..boks je spreman ( ususkan sa sjenom ) a ona samo hoda okolo..pocela je kopati rupu iza boksa, kao da tamo zeli okotiti mlade ( taj dio se ne vidi s ceste, pa kontamo hoce da ih tamo sakrije i zastiti )
javim cim bude, bit ce fotkice, nis' ne brini samo da sve prodje kako treba

kako tvoja zenkica??
Hm,to za kopanje rupa okolo sam imala priliku čuti .Fkt instiktivno same sebi prave leglo za okot.

Moja spava .Valjda je to normalno.Primijetila sam da sam jede svaki sat vremena po malo. :? I imam osjećaj da kad je budna da je nervozna.Haman jadna ne zna šta se sa sobom od nervoze :sad:
Nadam se da ćem biti ok,kao i tvoja kujica :-D
Slikice naravno čekamo :thumbup:
banjaluka078

#22 Re: Prvi okot :)

Post by banjaluka078 »

semmy wrote:zasto sve mora biti komplikovano...googlala sam i tamo nista nepise za ogrlice...i mani je logicnija ogrlica od tecnosti ( koja ionako nista ne pomaze ) a i ova nova sclibur ogrlica ( ili kako se vec zove ) se pokazala do sada kao najbolja, treba joj 24h da pocne djelovati ali djeluje...
Nisam mislila da se skine ogrlica zbog skotnosti, nego kad bebaći već stignu i krenu se kretati i grickati sve na šta naiđu, da ne bi slučajno gricnuli malo ogrlice i otrovali se.
banjaluka078

#23 Re: Prvi okot :)

Post by banjaluka078 »

zelenashica wrote: Hm,sad kad ti pomenu vodu,nekad mi je neko rekao da tek okoćenoj kuju ne smijem davati vodu :? Da li je ovo tačno?
I ne ,nema ogrlicu,stavljam joj frontline i sa njim sam za sad zadovoljna.
A ta ideja za pregradu nije loša....vala baš i njoj će trebati malo odmora od bebica :-D To budem uradila sutra.A slame nemam :sad:
One gube dosta tečnosti tokom okota, pa je bitno da se nadoknadi. I nemoj se iznenaditi ako dobije proljev, meni je rečeno da joj se to desilo zbog svih pojedenih opni/posteljica i polizanih guza...jer male nemani počinju kakiti uskoro nakon što počnu sisati, a kuja ih čisti da se ne bio širio miris mladih...tako su to valjda i u divljini radile. Naravno, ako bi slučajno potrajao, odmah kontaktiraj veterinara.
Post Reply