Trebam otići ginekologu po prvi put. Nemam nikakvih problema, ali prema mojim godinama (21.5) krajnje je vrijeme da odem da se prekontrolišem i uradim papa i briseve. Naravno, to već dvije godine odlažem zbog svojih nekih strahova.

Vidjela sam na forumu da ima dosta djevojaka koje nisu nikad otišle pa bih da podijelimo svoje strahove, a iskusnije forumašice koje redovno idu da nam odgovore jesu li naši strahovi opravdani ili ne.
Moj je strah konkretno bol. Pročitala sam milion članaka i postova na forumu kako to sve izgleda, ali nisam našla odgovor na pitanje koje me muči. Možda malo glupo zvuči pitanje, ali ja već dvije noći ne mogu spavati od zabrinutosti.

Zanima me, koriste li ginekolozi lubrikant? Inače, tokom odnosa uvijek koristimo lubrikant, jer bez njega mi je jako bolno i ne mogu zamisliti da mi neko "nasuho" čak i jedan prst gurne, a kamoli nešto veće pa se bojim da će mi oči ispasti od boli.

Ne znam je li problem "tehničke prirode" ili to što se ne mogu opustiti.

Inače, ići ću privatniku jer se malo više posvete, u DZ je uvijek gužva u mom gradu. I ići ću isključivo muškom, čula sam da su mnogo nježniji.
Kakav je bio vaš prvi put kod ginekologa? Imamo li razloga za strah i zabrinutost od tog famoznog pregleda?