freak_with_a_laptop wrote:klif wrote: Govorio sam o principima na kojima je zasnovano moderno americko drustvo i drzava.
PS. Ne bi bilo primjereno, a niti odraz dobrog vaspitanja, upucivati te na listanje istorijskih cinjenica po pitanjima osvajanja tudjih teritorija i odnosa "pobjednika" prema "porazenom". Cak i u danasnje doba.
Da zasnovano na principima, ali nije sprovedeno! Cisto licemjerje!
Da, krse se ljudska prava, gdje god da pogledas, milion i jedan primjer. Ali ni jedna drzava se ne uzdize u nebo i nije sebi zapisala na zastavu atribute kao sto je Amerika.
Walk, what you talk!
jok eto ti znas da nije sprovedeno. Koja se ljudska prava krse? I gdje? Mislim takvih primjera ima sigurno, ali to nije na kolektivnoj razini.
O krsenju ljudskih prava u bajnoj EU poggledaj primjere:
1. slovenija i romi. nedavno smo bili svjedoci prisilnog iseljavanja roma.
2. slovenija kao clanica EU i pitanja 20,000i izbrisanih ljudi.
3. Slovacka, Madzarska i Ceska pa i Rumunija (koja uskoro ulazi u EU) i diskriminacija roma kojima ne daju ici u skolu sa bijelom djecom. To se u USA danas u 21. stoljecu ne moze desiti.
4. Bugarska i Grcka - problemi sa manjinama, Albanskom, Turskom kojima ne daju da se izjasnjavaju kao turci odnosno Albanci.
5. Njemacka - veliki problemi sa turskom manjinom, zabrana nosenja marame nastavnicima u skolama.
6. Francuska - isto tako samo za ucenike.
7. Francuska - problem sa doseljenicima iz afrike i pobune.
8. Poljska - jos uvijek otvoreni antisemitizam.
9. Spanija - problemi sa Baskima.
10. Netom rijeseni problemi V. Britanije i IRA-e u kojoj je britanska policija tokom 80-ih koristila metode mucenja gore od onih u Abu Garibu, u vezi s tim pogledati presude europskog suda za ljudska prava
Ima toga jos...hoces da nastavim. Ali prvo mi odgovori na gore navedeno i je li to krsenje ljudskih prava ili nije. Ako te bas zanima pogledaj
http://www.hrw.org pa onda pricaj.
I molim te nemoj navoditi literaturu koja nema nikakve relevantnosti u bilo kakvim ozbiljnim krugovima.
Podjecas me na jednog lika koji je u raspravi sa jednim rabinom, koristio knjigu protokol sionskih mudraca kao relevantnu literaturu.
sto sogane?