Prvi moto shop u Sarajevu....
- DaysleepeR
Jest, ali se u Austriji, Njemackoj, Italiji, itd. proizvodi moto oprema što automatski čini jedan produkt jeftinijim.
Plus konkurencija na tržištu je jaka a kupci VEOMA zahtjevni što opet obara cijenu.
Kada lokalni diler nabavlja moto opremu, nema šanse da dobije kakav rabat na malu količinu koju uzima tako da je nabavna cijena veoma blizu onoj maloprodajnoj u EU.
E kad na takvu cijenu dodaš 11% do 16% carine, pa 17% PDV-a, eto te cijene.
Plus konkurencija na tržištu je jaka a kupci VEOMA zahtjevni što opet obara cijenu.
Kada lokalni diler nabavlja moto opremu, nema šanse da dobije kakav rabat na malu količinu koju uzima tako da je nabavna cijena veoma blizu onoj maloprodajnoj u EU.
E kad na takvu cijenu dodaš 11% do 16% carine, pa 17% PDV-a, eto te cijene.
- phil manzanera
Da postoji prava profesionalna firma, cijene bi bile konkurentne ili cak i nize nego u Europi, jednako kao sto je slucaj sa televizorima, friziderima, a posebno tu aludiram na motocikle.
Cijena se formira na slijedeci nacin:
1. Potencijalni distributer dobija fabricki rabat, odnosno distributors' price i prijedlog za maloprodajnu cijenu, tj. RSP (retail suggested price)
2. Cijena dakle moze ostati univerzalna, na nivou RSP ili gladni distributer nmoze jos malo nadodati svoje marze
3. Na uvoznu, tj. distributersku cijenu se placa carina i PDV, kao i transportni troskovi, pa jos malo PDV-a na razliku u cijeni do RSP.
Imajuci ovo u vidu, cijene mogu biti konkurentne, jednako kao sto su, kao sto sam rekao, cijene televizora.
Tako npr. jedan prosjecan Harley-Davidson do registracije kosta u BiH i npr. u Njemackoj cca 20.000 EURO, dok taj isti motor kosta u Hrvatskoj 25.000 EURO radi veceg PDV-a i trosarina.
Znaci, cijene jednog H-D u BiH je konkurentna svim zemljama Europe, a u odnosu na neke je i povoljnija (Hravtska, Nizozemska, Danska, Finska, Svedska....)
Imajuci prethodno u vidu i cijene opreme bi mogle biti konkurentne ako bi bio pravi dealer i naravno ako bi trziste odgovorilo traznjom.
No, imajuci u vidu realnu situaciju, sve je ovo samo san kada govorimo o nasem hobiju - motociklizmu.
1. Potencijalni distributer dobija fabricki rabat, odnosno distributors' price i prijedlog za maloprodajnu cijenu, tj. RSP (retail suggested price)
2. Cijena dakle moze ostati univerzalna, na nivou RSP ili gladni distributer nmoze jos malo nadodati svoje marze
3. Na uvoznu, tj. distributersku cijenu se placa carina i PDV, kao i transportni troskovi, pa jos malo PDV-a na razliku u cijeni do RSP.
Imajuci ovo u vidu, cijene mogu biti konkurentne, jednako kao sto su, kao sto sam rekao, cijene televizora.
Tako npr. jedan prosjecan Harley-Davidson do registracije kosta u BiH i npr. u Njemackoj cca 20.000 EURO, dok taj isti motor kosta u Hrvatskoj 25.000 EURO radi veceg PDV-a i trosarina.
Znaci, cijene jednog H-D u BiH je konkurentna svim zemljama Europe, a u odnosu na neke je i povoljnija (Hravtska, Nizozemska, Danska, Finska, Svedska....)
Imajuci prethodno u vidu i cijene opreme bi mogle biti konkurentne ako bi bio pravi dealer i naravno ako bi trziste odgovorilo traznjom.
No, imajuci u vidu realnu situaciju, sve je ovo samo san kada govorimo o nasem hobiju - motociklizmu.
- DaysleepeR
Sasvim se slažem osim što se televizora i frižidera u BiH proda preko 50.000 godišnje, a kaciga jedva 50.
Samim tim ta stavka pod 1. ostaje mislena imenica te distributer nema nižu tj. nabavnu cijenu u startu.
A kaciga i Harley nije isto, jer je marža procentualno manja na HD nego na kacigu ili rukavice i sl.
Samim tim ta stavka pod 1. ostaje mislena imenica te distributer nema nižu tj. nabavnu cijenu u startu.
A kaciga i Harley nije isto, jer je marža procentualno manja na HD nego na kacigu ili rukavice i sl.
-
MirzaK
DaysleepeR wrote:Glupo je reći da su cijene visoke.MirzaK wrote:Ma za stranicu i nekako, al' su mu cijene opreme pravo visoke, nekad mi se cini i dvostruko u odnosu koliko nešto vrijedi..... ali je zato usluga za pohvalu, ako ti treba recimo akumulator zamijeniti, čovjek ti sve pripremi i postavi za 10
uz pristojnu cijenu.
Kad si već dotakao temu, ja znam za njih dole i Semitex naravno, ima li još neko da dila moto opremu bash u Sarajevu ?
Cijene su onakve kakve jesu kad kupuješ u Sarajevu.
Ako hoćeš jeftinije idi u Austriju, Njemačku, itd.
Cijena u Sarajevu je tolika kolika jeste, jer na nju utiče i transport i carina i PDV i prodavčeva marža tako da mora biti viša nego što je negdje vani.
Imaš pravo, glupo je reći da su visoke, ispravnije je reći bezobrazno visoke
Austrija, Njemačka ? šta misliš onda da produžim u USA ?
Pa dovoljno ti se zaletiti do Tuzle ili Metkovića i problem cijena riješen
Ali moje pitanje se odnosilo na shopove u Sarajevu, citiram :
"Kad si već dotakao temu, ja znam za njih dole i Semitex naravno, ima li još neko da dila moto opremu bash u Sarajevu ? "
Pohvala i jednom i drugom shopu, ali da li postoji još neki ?
-
MirzaK
San će i biti ako i dalje nastavimo za svaku sitnicu trčati preko granephil manzanera wrote:Da postoji prava profesionalna firma, cijene bi bile konkurentne ili cak i nize nego u Europi, jednako kao sto je slucaj sa televizorima, friziderima, a posebno tu aludiram na motocikle.
Evo primjera da si u pravu po pitanju cijena, da možemo biti i bolji nego vani - Dunlopica me u Semitexu dodje jeftinije nego kod ovlaštenog distributera u Splitu i to ne samo za razliku oba PDVa već i za maržu
- Xerapol kod nas jeftiniji nego vani (kad ga ima
- DaysleepeR
Samo ću reći, ko zna zna, ko nezna ima Metković, Tuzlu, itd.MirzaK wrote:DaysleepeR wrote:Glupo je reći da su cijene visoke.MirzaK wrote:Ma za stranicu i nekako, al' su mu cijene opreme pravo visoke, nekad mi se cini i dvostruko u odnosu koliko nešto vrijedi..... ali je zato usluga za pohvalu, ako ti treba recimo akumulator zamijeniti, čovjek ti sve pripremi i postavi za 10
uz pristojnu cijenu.
Kad si već dotakao temu, ja znam za njih dole i Semitex naravno, ima li još neko da dila moto opremu bash u Sarajevu ?
Cijene su onakve kakve jesu kad kupuješ u Sarajevu.
Ako hoćeš jeftinije idi u Austriju, Njemačku, itd.
Cijena u Sarajevu je tolika kolika jeste, jer na nju utiče i transport i carina i PDV i prodavčeva marža tako da mora biti viša nego što je negdje vani.
Imaš pravo, glupo je reći da su visoke, ispravnije je reći bezobrazno visoke![]()
![]()
Austrija, Njemačka ? šta misliš onda da produžim u USA ?
Pa dovoljno ti se zaletiti do Tuzle ili Metkovića i problem cijena riješen![]()
![]()
Ali moje pitanje se odnosilo na shopove u Sarajevu, citiram :
"Kad si već dotakao temu, ja znam za njih dole i Semitex naravno, ima li još neko da dila moto opremu bash u Sarajevu ? "
Pohvala i jednom i drugom shopu, ali da li postoji još neki ?
- phil manzanera
Za nisko-turazne motore slobodno kupujte Castrol ulje 20W50, ima ga u "Riketu" u Hrasnom, 13 KM litar. No, ovo vrijedi samo za one motore kod kojih masina i lamela nisu u istoj uljnoj kupki. Ovo sam napisao jer je cak i nabavka moto-ulja je*eni problem u ovoj koloniji, ali eto sada se barem nesto moze naci. Takodjer pozitivni šok za mene je i to sto sam nasao u Sarajevu ulje za kocnice DOT 5, nisam mogao da vjerujem svojim ocima. 
- DaysleepeR
U moj motor fabricki ide 20W50 a lamela i masina su u istoj kupki 
- pesimist
#34 Re: Prvi moto shop u Sarajevu....
gdje se nalazi ova radnja na stupu detaljno molim ?
-
FFBikerSa
#35 Re: Prvi moto shop u Sarajevu....
http://www.yamaha-motor.ba/information/companypesimist wrote:gdje se nalazi ova radnja na stupu detaljno molim ?
Moderne zgrade odmah iza OMV pumpe na Stupu, prodjes izmedju onih blizu pumpe i odmah ces ugledat
-
FFBikerSa
#36 Re:
Moto ulja specijalnog 20 W 50 ima i na OMV pumpama i to OMV-ovog, ja sam ga lani uzeo i sipao u BMW-aphil manzanera wrote:Za nisko-turazne motore slobodno kupujte Castrol ulje 20W50, ima ga u "Riketu" u Hrasnom, 13 KM litar. No, ovo vrijedi samo za one motore kod kojih masina i lamela nisu u istoj uljnoj kupki. Ovo sam napisao jer je cak i nabavka moto-ulja je*eni problem u ovoj koloniji, ali eto sada se barem nesto moze naci. Takodjer pozitivni šok za mene je i to sto sam nasao u Sarajevu ulje za kocnice DOT 5, nisam mogao da vjerujem svojim ocima.
-
FFBikerSa
#37 Re: Prvi moto shop u Sarajevu....
pesimist wrote:gdje se nalazi ova radnja na stupu detaljno molim ?
A druga je mogucnost Dinin shop iza Brajlovica na Ilidzi, ima i tamo svacega
- pesimist
#38 Re: Prvi moto shop u Sarajevu....
hvala punoo a gdje tacno taj drugi shop sto spominje brajlovica?
- braca
#39 Re: Prvi moto shop u Sarajevu....
Ne vozam motore, ali cuo sam od motociklista u prici da je ulje dupljak u tom nekom shopu na Ilidzi, izbor robe nikakav, a i to sto ima, da su napucane cijene za ovce za deranje. 
-
FFBikerSa
#40 Re: Prvi moto shop u Sarajevu....
Kad od Brajlovica krenes ulicom Samira Ćatovića Kobre prema OBI-ju i ssarajevskoj Ćilinari, u novim zgradama sa lijeve strane, do kafića (imaju i neke radnje sa auto dijelovima). Vlasnik Dino je i šef (valjda) ilidšanskog moto kluba Suburb's Riders http://www.motoroute.ba/kontakt.aspx 062 057 152. Ja kod njeg nisam nista do sada KUPIO, ali mi je za nabavku nekih stvari iz Louis kataloga dao cisto pristojnu ponudu. Eh sad što sam ja imao još drugu varijantu da to dobijem i jeftinije, druga je priča.pesimist wrote:hvala punoo a gdje tacno taj drugi shop sto spominje brajlovica?
Ulje nisam kod njeg kupio, već kako rekoh na OMV pumpi (onoj na Barama).
-
esso_sa
#41 Re: Prvi moto shop u Sarajevu....
Ja iskljucivo koristim Fuchs Silkolene Pro 4+ ulje (10w50), ovlasteni distributer je firma INDEX, nalaze se u krugu Centrotransa na Stupu preko puta WISA shopping centra.
Ulje je 100% originalno i jako je kvalitetno, kupujem kod njega vec godinama. Jedino je cijena malo paprena (27KM za litar) ali ko voli svog ljubimca na 2 tocka, onda mu nece biti zao odvojiti i nekih 100KM za 4L ulja
Ulje je 100% originalno i jako je kvalitetno, kupujem kod njega vec godinama. Jedino je cijena malo paprena (27KM za litar) ali ko voli svog ljubimca na 2 tocka, onda mu nece biti zao odvojiti i nekih 100KM za 4L ulja
-
FFBikerSa
#42 Re: Prvi moto shop u Sarajevu....
Zavisi i od toga kakav je tip motora. Za sportske i sportsko-turističke motore, japance, ili europske brzijanere, koji se vrte na velikim brzinama obrtaja u minuti, treba sintetičko ulje. Za turističke i choppere/cruisere, mineralno i polusintetičko su sasvim dovoljni - i tu se i ne isplati ulijetati u dodatne troškove kupujući ulje koje je kao rađeno specifično za motocikle. Kvalitetna ulja za automobile (Castrol, Mobil, Shell, Total, Elf, Texaco, Motul, Fuchs) su sasvim dovoljna.esso_sa wrote:Ja iskljucivo koristim Fuchs Silkolene Pro 4+ ulje (10w50), ovlasteni distributer je firma INDEX, nalaze se u krugu Centrotransa na Stupu preko puta WISA shopping centra.
- kijamet insan
#43 Re: Prvi moto shop u Sarajevu....
Nemoj da ti udari na ego ali grijesis prijatelju.FFBikerSa wrote:Za turističke i choppere/cruisere, mineralno i polusintetičko su sasvim dovoljni - i tu se i ne isplati ulijetati u dodatne troškove kupujući ulje koje je kao rađeno specifično za motocikle. Kvalitetna ulja za automobile (Castrol, Mobil, Shell, Total, Elf, Texaco, Motul, Fuchs) su sasvim dovoljna.
Vozim motore 30 godina i svakom manualu stoji naglaseno da se u motore sipa iskljucivo ulje koje je namjenjeno za motore, a ne za aute kako ti kazes. Neko ce sa tvojim savjetom sjebat masinu pa gdje ce ti dusa.
Ulja za motore imaju specifican sastav koji nedozvoljava kvacilu koje je u uljnoj kupki da proklizava.
Nevjerujes!? Pa uzmi fino kanister ulja namjenjenog za motore ili manual pa procitaj sta napisase ljudi koji znaju vise i od mene i od tebe.
Mineralna (gusta ulja ili ti ga popularna 90-tka) ulja se koriste za mjenjace tipa NSU, MZ, JAWA. Za japance i ostalu cetverotaktnu bratiju iskljucivo polu ili potpuna sintetika. Meni u manualu recimo stoji da koristim polu sintetiku a u servisu su mi na 1.000 km nasuli potpuno sinteticko ulje. Mjenjac mi je bio previse bucan i tvrd nakon toga. Nakon 10 tak min. voznje vratim se u servis i provjerim racun, vidim nasuli full sintetiku
-
FFBikerSa
#44 Re: Prvi moto shop u Sarajevu....
Imas djelomicno pravo, naime nikad nisam vozao druge motore sem BMW boxera (R) i redne masine (K), a kod njih je suho kvacilo s jednom plocom, mjenjac odvojen od masine, dakle isti princip kao kod automobila. Mogu sipat ulje koje hocu, to jest zeza za one sa mokrim kvacilima i vise ploca (tjah, ko voli motore sa takvim bespotrebnim komplikacijima, mora i da vise "izleti" za ulja, nazalost).kijamet insan wrote:Nemoj da ti udari na ego ali grijesis prijatelju.FFBikerSa wrote:Za turističke i choppere/cruisere, mineralno i polusintetičko su sasvim dovoljni - i tu se i ne isplati ulijetati u dodatne troškove kupujući ulje koje je kao rađeno specifično za motocikle. Kvalitetna ulja za automobile (Castrol, Mobil, Shell, Total, Elf, Texaco, Motul, Fuchs) su sasvim dovoljna.
Vozim motore 30 godina i svakom manualu stoji naglaseno da se u motore sipa iskljucivo ulje koje je namjenjeno za motore, a ne za aute kako ti kazes. Neko ce sa tvojim savjetom sjebat masinu pa gdje ce ti dusa.
Ulja za motore imaju specifican sastav koji nedozvoljava kvacilu koje je u uljnoj kupki da proklizava.
Nevjerujes!? Pa uzmi fino kanister ulja namjenjenog za motore ili manual pa procitaj sta napisase ljudi koji znaju vise i od mene i od tebe.![]()
Mineralna se koriste i za mjenjace i za masine (i te kako i za cetverotaktnu bratiju) - evo sa LOUIS stranica:kijamet insan wrote:Mineralna (gusta ulja ili ti ga popularna 90-tka) ulja se koriste za mjenjace tipa NSU, MZ, JAWA. Za japance i ostalu cetverotaktnu bratiju iskljucivo polu ili potpuna sintetika. Meni u manualu recimo stoji da koristim polu sintetiku a u servisu su mi na 1.000 km nasuli potpuno sinteticko ulje. Mjenjac mi je bio previse bucan i tvrd nakon toga. Nakon 10 tak min. voznje vratim se u servis i provjerim racun, vidim nasuli full sintetiku. Sori kao zajebali se, pa su ispustili i nasuli motul polusintetiku motul 5000 4T 10w-40 mjenjac nakon toga ko dusa. Nemojte se zajebavat sa tim stvarima zbog 50 km gore dole rizikujete da napravite stetu koja se moze mjeriti hiljadu marona..
Ako potrazis ulja za Harley Davidson-a. dobijes:
http://www.louis.de/_20ee76ec9f2293cf11 ... =XLH-1200S
Za BMW-e:
http://www.louis.de/_20ee76ec9f2293cf11 ... 60&lang=en
Za ostale motore:
http://www.louis.de/_20ee76ec9f2293cf11 ... 54&lang=en
Plus ulja za klasicne motore (oldtajmere)... Uostalom ko pogleda od LOUIS-a, odmah vidi da ni u kom slucaju nisu SAMO polusinteticka i sinteticka ulja:
http://www.louis.de/_20ee76ec9f2293cf11 ... ew_step=36
- kijamet insan
#45 Re: Prvi moto shop u Sarajevu....
Ako moze tvoj BMW ima suho kvacilo i proizveden je prije xy godina neznaci da svi sipaju ono sto i ti.
Nigdje nisi u postu naglasio ja sipam taj to i to vozim to i to nego si generalno rekao da nema potrebe kupovati ulje specijalno dizajnirano za motore nego mogu i auto ulja jer kao lafo je to jos jedan marketinski trik. E pa nije tako burazeru. Sjebaces nekoga da naspe pogresno ulje nebi li usparao 50 km i naravices mu belaj. Pogresno ulje je smrt za jednu masinu to mu je krv..
Ljudi su zavrsavali trke paris dakar sa mljevenom bananom u mjenjacu ali to neznaci da i mi koji imamo mogucnost izbora "mecemo" banane gdje im nije mijesto
Evo sta ti stoji npr. za mineralno ulje iz Louisa koje si linkovao a i za ostala vazi isto pravilo
Ovo podvuceno je bit mog pisanja o izboru ulja. I jos jedna stvar ja nigdje nisam ni rekao da Louis dila samo polu i full sintetiku nemoj kalemit jebiga nisam ni ja
. LP Kijamet Insan
API SM (exceeds API SL and SC), JASO T 903:2006 MA2
Multigrade oil with the motorcycle specific additives ulje sa specijalnim aditivima za motocikle.
optimal Reibverhaltern prevents clutch slippage - Sprijecava proklizavanje kvacila !
very good protection against deposit formation, corrosion and wear
ideal for seasonal use at high ambient temperatures
Selected mineral base oils combined with modern additive technology ensure cleanliness of the wetted components and provide excellent protection against corrosion and wear of engine and transmission. In addition, through the optimum friction behavior clutch slippage is effectively prevented.]
Nigdje nisi u postu naglasio ja sipam taj to i to vozim to i to nego si generalno rekao da nema potrebe kupovati ulje specijalno dizajnirano za motore nego mogu i auto ulja jer kao lafo je to jos jedan marketinski trik. E pa nije tako burazeru. Sjebaces nekoga da naspe pogresno ulje nebi li usparao 50 km i naravices mu belaj. Pogresno ulje je smrt za jednu masinu to mu je krv..
Ljudi su zavrsavali trke paris dakar sa mljevenom bananom u mjenjacu ali to neznaci da i mi koji imamo mogucnost izbora "mecemo" banane gdje im nije mijesto
Evo sta ti stoji npr. za mineralno ulje iz Louisa koje si linkovao a i za ostala vazi isto pravilo
API SM (exceeds API SL and SC), JASO T 903:2006 MA2
Multigrade oil with the motorcycle specific additives ulje sa specijalnim aditivima za motocikle.
optimal Reibverhaltern prevents clutch slippage - Sprijecava proklizavanje kvacila !
very good protection against deposit formation, corrosion and wear
ideal for seasonal use at high ambient temperatures
Selected mineral base oils combined with modern additive technology ensure cleanliness of the wetted components and provide excellent protection against corrosion and wear of engine and transmission. In addition, through the optimum friction behavior clutch slippage is effectively prevented.]
- pesimist
#46 Re: Prvi moto shop u Sarajevu....
ajde ba popustite ulja NIJE TO TEMA !!!