Prvi korpus ARBiH
-
jefff
-
jefff
#1678 Re: Prvi korpus ARBiH
Haris (Salko) Ćurevac
04.11.1966. - 25.05.1992.
Haris Ćurevac je rođen 04.11.1966. godine u Sarajevu. Poginuo je 25.05.1992. godine u Nedžarićima - Sarajevo, kao vojnik, pripadnik Regionalnog štaba Teritorijalne odbrane Sarajevo. Posthumno mu je 1994. godine dodijeljeno najviše ratno priznanje „Zlatni ljiljan”.
04.11.1966. - 25.05.1992.
Haris Ćurevac je rođen 04.11.1966. godine u Sarajevu. Poginuo je 25.05.1992. godine u Nedžarićima - Sarajevo, kao vojnik, pripadnik Regionalnog štaba Teritorijalne odbrane Sarajevo. Posthumno mu je 1994. godine dodijeljeno najviše ratno priznanje „Zlatni ljiljan”.
-
jefff
#1681 Re: Prvi korpus ARBiH

https://www.slobodnaevropa.org/a/opkolj ... Qa4bO_palwDevedeset i druge i sada, kad iz ove perspektive to pogledam, mislim da nismo bili svjesni uopšte šta se i zašto dešava, nismo to shvatali, nismo bili svjesni težine odluka koje donosimo, svoju priču počinje Sarajka Aida Hanić, koja se na samom početku rata u svojoj sedamnaestoj godini života prijavila kao dobrovoljac u tadašnju Teritorijalnu odbranu (TO) Bosne i Hercegovine (BiH).
Hanić u razgovoru za Radio Slobodna Evropa(RSE) kaže da svi maloljetni dobrovoljci imaju sličnu ratnu priču.
"Napustila sam srednju školu u trećem razredu. Bilo mi je bitnije da stanem u odbranu sa svojim drugovima iz klupe, iz ulice, sa igrališta. Nekako nas je to sve na prepad zadesilo, tako da smo preko noći odrasli. Ja sam, kao i svi ostali, slagala godine, naravno, jer nije bilo moguće ući u redove Armije. Tada još nije bila Armija, bila je TO. Kad se sve to oformilo, kada smo položili zakletvu, mislim da tada nije bilo ponosnije osobe od mene. Raspoređena sam na centar veze i tu sam ostala do kraja svog boravka u Armiji BiH", priča ona.
Doprinos žena boraca
Danas, kao odrasla žena, Aida ukazuje na činjenicu da doprinos žena boraca u ratu u BiH nije prepoznat. Ona je na to ukazala tokom okruglog stola o temi "Uloga i značaj maloljetnih dobrovoljaca u odbrani Bosne i Hercegovine", održanog u Sarajevu.
"Sama riječ dobrovoljac je ogromna, a posebno kada je u pitanju žena. Ja ni do kakvog podatka nisam mogla doći, osim da imamo jednu pripadnicu koja je stradala odmah na početku rata i koja je nosila Zlatnog ljiljana. Znači ne postoji podatak o broju nas žena, ali ni drugih podataka nema. To je strašno! Žene su te koje drže sve na okupu, pa i u tim uslovima. Kada sam došla sa sedamnaest godina, ja sam bila podstrek i onome ko nije možda mislio kao ja, ali mu je u neku ruku bilo neprijatno, jer ako mogu ja, zašto ne bi mogao i on?! Trebalo bi prvo da nas stave u kategoriju, prije svega kao žene, pa onda i kao maloljetne dobrovoljce", smatra Hanić.
O maloljetnim dobrovoljcima u bosanskohercegovačkom društvu slabo se govorilo u godinama nakon rata u BiH.
U gradu, u kojem je trajala jedna od najdužih opsada u istoriji modernog ratovanja, mladi tada, kako danas pričaju kao odrasli ljudi, jednostavno nisu mogli da se sklone sa strane i ne uzmu puške u ruke. (Fotografija iz ratnog Sarajeva)
U gradu, u kojem je trajala jedna od najdužih opsada u istoriji modernog ratovanja, mladi tada, kako danas pričaju kao odrasli ljudi, jednostavno nisu mogli da se sklone sa strane i ne uzmu puške u ruke. (Fotografija iz ratnog Sarajeva)
Prema podacima Federalnog ministarstva boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, u Armiji BiH bilo je oko 10.500 djevojaka i mladića koji su tada bili maloljetni.
"Osjećao sam nešto da trebam i tako... Ocu sam lagao da igram karti u skrovištu. Pola godine mi otac nije znao. Kad sam se prijavio, rekli su mi da se otac ili neko potpiše, otac nije htio da čuje. Prvih dana je izgledalo grozno. Privikavao se čovjek na svašta", kaže za RSE Samir Kasumović, koji je na početku rata imao 17 godina.
"Jesam znao, ali nisam znao baš da će biti tako. Sve smo se tješili da će to biti malo i da će proći. Bilo je i dobrih i zanimljivih i opasnih situacija, bilo je druženja. Sada nema ni 20 posto druženja kako je bilo. Jedan za drugog smo bili kao nokat i meso, pogotovo kad je bio pad Igmana", priča on.
Danas Samir nigdje ne radi. Već osam godina je na listi nezaposlanih na Birou za zapošljavanje i njegova supruga se brine o porodici. Za rat kaže da se nikada nikome ne ponovi, a da bi u rat ponovo otišao samo radi djece.
"Rat je najveće zlo. Najvećem dušmaninu ne bih poželio da prođe kroz to. Ne znam da ima šta gore na svijetu", kaže Eldin, koji je na početku rata imao 17 godina.
Sa Okruglog stola o temi "Uloga i značaj maloljetnih dobrovoljaca u odbrani Bosne i Hercegovine", održanog u Sarajevu
Sa Okruglog stola o temi "Uloga i značaj maloljetnih dobrovoljaca u odbrani Bosne i Hercegovine", održanog u Sarajevu
Pet muškaraca, od ukupno sedam Eldinovih ukućana, stupili su odmah na početku rata u Armiju BiH. Eldin kaže da su na to bili primorani, jer im je rov bio kilometar udaljen od kuće.
"S obzirom da mi je kuća bila na obroncima Sarajeva, svi iz porodice i naše mahale izašli smo na ta brda gdje su došli oni (neprijatelj) i jednostavno morao si se braniti. Vidio si slike preko televizije, pucaju po tramvajima, ubijaju civile, logično je da izađeš da se braniš. Nisu mi roditelji dali ispočetka, slagao sam za godine u štabu. Imao sam, eto, neku sreću, kakva je to sreća da imaš komandu pored kuće i sticajem okolnosti bio sam više u komandi nego kod kuće, bio je rat, tako da sam se priključio. S početka me nisu htjeli slati na liniju, zato što sam imao malo godina. Dali su mi da budem kurir prvih pola godine, a onda sam izašao na liniju", priča Eldin.
Danas ne voli da govori o ratu i o onome šta se tada dešavalo.
"Koliko može biti čovjek svjestan toga sa sedamnaest godina. Na početku je bila igra, ali kada ti prvi drug pogine pored tebe, onda vidiš šta je to. Više bježim od toga sada", kaže on.
Bilo je i petnaestogodišnjaka
Almir Šegalo imao je 16 godina kada se priključio Armiji BiH. Bio je drugi razred srednje škole. Oružje je prvi put uzeo u ruke i obišao je sva ratišta u okolini Sarajeva. Da bi pristupio vojsci, njegovi roditelji su trebali dati saglasnost.
"Sjećam se, moja mama je tada plakala, suze su joj niz lice išle, ali potpisala je, naravno, jer sam ja to tražio. Ja imam sina kojem je sada petnaest godina i ne znam stvarno da li bi to mogao, ja sam bio samo godinu i pol stariji od njega kad sam otišao u rat. Sad iz ove perspektive vidim kako je mojoj mami bilo teško kada je ona plakala i kada je to potpisivala", kaže Almir.
On kaže da je u njegovoj jedinici bilo i mlađih boraca od njega. Među njima je bio i petnaestogodišnjak.
Danas Šegalo vodi udruženje koje se bori za prava maloljetnih dobrovoljaca. To udruženje postoji tek godinu dana. Odnos države tek se počeo mijenjati, 24 godine nakon završetka rata.
"Želimo da kažemo da smo danas neka statusna pitanja maloljetnih dobrovoljaca popravili. Izmjenom pravilnika popravili smo za 10 posto procenat invalidnosti za sve ranjene maloljetne borce. U Zakonu o demobilisanim borcima prvi put je definisan pojam maloljetni dobrovoljac i naravno kroz programe prekvalifikacije smo jasno predvidjeli sredstva za ove aktivnosti", rekao je novinarima resorni federalni ministar Salko Bukvarević.
No, prema mišljenju Eldina, maloljetnog borca i sagovornika RSE, država slabo vodi računa o njima, oni, od države, kaže, dobijaju "na kašikicu".
"U svojoj mahali imam porodica koje navečer nemaju šta da večeraju, a to su sve ratni vojni invalidi, oni su bili sa nama u ratu. Ne vodi se briga o njima, ne može mi niko reći da se vodi", kaže Eldin.
Ni Aida Hanić sa početka priče ne misli da država vodi računa o mladim borcima. Ona i suprug danas su privatnici, ali još nisu riješili stambeno pitanje, jer nisu kreditno sposobni.
"Sveukupno je to malo. Nešto se tu počelo raditi. Stavili su nas u Zakon. Ima tu još puno posla. Nama je prioritetno školovanje. Imamo puno u našoj populaciji ljudi koji nisu mogli finansijski vanredno završavati školu, tako da mislim da se prvo na dokvalifikaciji, prekvalifikaciji treba da radi, znači da osposobimo naše ljude koji su još uvijek u snazi, koji mogu raditi, mogu još dvadeset godina da rade, da im se poslovi rješavaju, da im se poslovi nalaze", poručuje ona.
- Grean
#1683 Re: Prvi korpus ARBiH
Posto nema tema za ovaj dio grada jer Bjelave mi nekako ne pripadaju ni jednoj od postojecih, Stari grad nije a Centra, Koseva i te strane nema medju postojecim temama onda mi nekako najvise pripada ovdje.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 2660790902
Sjecanje na rahmetli Krsu i njegovu djevojku Armu. Ova ratna ljubavna prica i tragedija nije medijski eksponirana poput nekih drugih koje to sigurno manje zasluzuju, da ne povlacim tu pricu.
Eto zaboravio sam da su ga zvali Hake. Bio je malo stariji, kao sto njegova sestra kaze lafcina ili ja bih prije rekao sarmantan, zene su ga voljele i to bas zene mada smo mi tada u to vrijeme kad smo se kretali na istim mjestima bili djeca.
Do citanja upisa njegove sestre nisam znao da mu je rahmetli Mute Mlinaric pomogao da izvuce djevojku sa Grbavice, da je jedan drugi dobar drug napisao pjesmu o njima. Mute rahmetli je momak sa onog snimka postavljenog na ovoj temi, video ispred bolnice Kosevo 8. juna 92'. Gromada, srce ko' planina u svim varijantama a za nas malo mladju raju uvijek bio tu za sve.
Sjecam se kad se ova tragedija desila, rat nam je bio jos svjez i sve je to bilo za ne povjerovati.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 2660790902
Sjecanje na rahmetli Krsu i njegovu djevojku Armu. Ova ratna ljubavna prica i tragedija nije medijski eksponirana poput nekih drugih koje to sigurno manje zasluzuju, da ne povlacim tu pricu.
Eto zaboravio sam da su ga zvali Hake. Bio je malo stariji, kao sto njegova sestra kaze lafcina ili ja bih prije rekao sarmantan, zene su ga voljele i to bas zene mada smo mi tada u to vrijeme kad smo se kretali na istim mjestima bili djeca.
Do citanja upisa njegove sestre nisam znao da mu je rahmetli Mute Mlinaric pomogao da izvuce djevojku sa Grbavice, da je jedan drugi dobar drug napisao pjesmu o njima. Mute rahmetli je momak sa onog snimka postavljenog na ovoj temi, video ispred bolnice Kosevo 8. juna 92'. Gromada, srce ko' planina u svim varijantama a za nas malo mladju raju uvijek bio tu za sve.
Sjecam se kad se ova tragedija desila, rat nam je bio jos svjez i sve je to bilo za ne povjerovati.
-
-M84-
#1684 Re: Prvi korpus ARBiH
Ova cifra je prenapuhana,nema sanse da je u Sarajevu poginulo toliko vojnika.
6.000 boraca Prvog korpusa Armije RBiH je dalo živote za slobodu
https://www.klix.ba/vijesti/bih/6-000-b ... /130901034
Prvi korpus armije Republike Bosne i Hercegovine
http://www.institut-genocid.unsa.ba/use ... zirano.pdf
6.000 boraca Prvog korpusa Armije RBiH je dalo živote za slobodu
https://www.klix.ba/vijesti/bih/6-000-b ... /130901034
Prvi korpus armije Republike Bosne i Hercegovine
http://www.institut-genocid.unsa.ba/use ... zirano.pdf
-
PM72
#1685 Re: Prvi korpus ARBiH
Cifra nije prenapuhana a ne znam jesu li uračunati i poginuli pripadnici MUP-a.
Ako se zna da je u Sarajevu poginulo ili ubijeno preko 11 000 stanovnika - u to su ubrojani poginuli pripadnici OSBiH.Nisu svi poginuli na linijama ili u borbi.
Na strani napadača poginulo je oko 2200 vojnika za koje se znaju imena i prezimena ali su falsifikovanjem napuhali cifru na 4000,čak su u crkvi na Romaniji uklesali imena "stradalih u otadžbinskom ratu" - 4000 imena a na taj spisak su privalili imena stradalih srba iz Prvog i Drugog svjetskog rata ,pobijene četnike nakon drugog svjetskog rata pa čak i Gavrila Prncipa i jarane mu...i sad pričaju o 4 hiljade stradalih...
Ako se zna da je u Sarajevu poginulo ili ubijeno preko 11 000 stanovnika - u to su ubrojani poginuli pripadnici OSBiH.Nisu svi poginuli na linijama ili u borbi.
Na strani napadača poginulo je oko 2200 vojnika za koje se znaju imena i prezimena ali su falsifikovanjem napuhali cifru na 4000,čak su u crkvi na Romaniji uklesali imena "stradalih u otadžbinskom ratu" - 4000 imena a na taj spisak su privalili imena stradalih srba iz Prvog i Drugog svjetskog rata ,pobijene četnike nakon drugog svjetskog rata pa čak i Gavrila Prncipa i jarane mu...i sad pričaju o 4 hiljade stradalih...
-
Zastozato
#1686 Re: Prvi korpus ARBiH
Veliki broj civilnih zrtava na nasoj strani se vode kao vojnici. Za istocnu Bosnu znam sigurno da je tako. Vrlo moguce da je u Sarajevu slicna situacija. Tako da broj poginulih vojnika ARBiH je nekoliko hiljada manji, a isti broj poginulih civila veci na nivou cijele Bosne i Hercegovine. Govorim o broju poginulih vojnika i civila koji je objavio Mirsad Tokaca i njegov tim, a on se uzima bez rezerve.
Ne sumnjam da je ukupan broj poginulih, bar na nasoj strani tacan, za srpsku stranu znam da nije tacan, bar sto se tice poginulih vojnika, jer nisu u putpunosti suradjivali, ali podjela na civilne i vojne zrtve na nasoj strani nije precizna.
Ne sumnjam da je ukupan broj poginulih, bar na nasoj strani tacan, za srpsku stranu znam da nije tacan, bar sto se tice poginulih vojnika, jer nisu u putpunosti suradjivali, ali podjela na civilne i vojne zrtve na nasoj strani nije precizna.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#1687 Re: Prvi korpus ARBiH
Rodjak je poginuo na Markalama, ali vodi se kao vojnik ARBiH.Zastozato wrote: ↑01/07/2021 15:58 Veliki broj civilnih zrtava na nasoj strani se vode kao vojnici. Za istocnu Bosnu znam sigurno da je tako. Vrlo moguce da je u Sarajevu slicna situacija. Tako da broj poginulih vojnika ARBiH je nekoliko hiljada manji, a isti broj poginulih civila veci na nivou cijele Bosne i Hercegovine. Govorim o broju poginulih vojnika i civila koji je objavio Mirsad Tokaca i njegov tim, a on se uzima bez rezerve.
- _Reds_
#1688 Re: Prvi korpus ARBiH
AKo je neko poginuo od granate, dok nije bio na liniji, a inache je bio vojni obaveznik, ne znaci da nije bio vojnik.sime_cipol wrote: ↑02/07/2021 00:32Rodjak je poginuo na Markalama, ali vodi se kao vojnik ARBiH.Zastozato wrote: ↑01/07/2021 15:58 Veliki broj civilnih zrtava na nasoj strani se vode kao vojnici. Za istocnu Bosnu znam sigurno da je tako. Vrlo moguce da je u Sarajevu slicna situacija. Tako da broj poginulih vojnika ARBiH je nekoliko hiljada manji, a isti broj poginulih civila veci na nivou cijele Bosne i Hercegovine. Govorim o broju poginulih vojnika i civila koji je objavio Mirsad Tokaca i njegov tim, a on se uzima bez rezerve.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#1689 Re: Prvi korpus ARBiH
Shvatam sve. Samo kazem da je poginuo na Markalama, a ne u akciji ili na liniji sto se za dosta boraca misli.
Cak mislim da je u Sarajevu vise boraca tako poginulo, hajmo reci u odmoru od linije i rova, nego na duznosti.
- _Reds_
#1690 Re: Prvi korpus ARBiH
U rovu si bio vise zasticen nego na ulici. Cim izadjes iz transeje bar jednim dijelom si bio glineni golub.sime_cipol wrote: ↑02/07/2021 00:48Shvatam sve. Samo kazem da je poginuo na Markalama, a ne u akciji ili na liniji sto se za dosta boraca misli.
Cak mislim da je u Sarajevu vise boraca tako poginulo, hajmo reci u odmoru od linije i rova, nego na duznosti.
- Grean
#1692 Re: Prvi korpus ARBiH
Jedna ispravka u ovom gore navodu, nije u granata u blizini Gradjevinskog nego je pogodila Gradjevinu neposredno nakon povratka sa linije.
-
Zastozato
#1693 Re: Prvi korpus ARBiH
Ovo je link sa spiskovima poginulih po opcinama. Ovdje nema svih opcina, jer fali Visegrad, Foca, cijelo srednje Podrinje, Prijedor, itd.
http://www.mnemos.ba/Files/Books/TOM%20 ... 0FINAL.pdf
Vise od 50% poginulih iz Rogatice na ovom spisku koji se vode kao vojnici, su ustvari bili civili, to licno znam, jer znam kako i gdje su ubijeni, strijeljani, a nekih nema nikako na spisku. Vise od 50 % njih uopce nisu bili pripadnici nikakvih jedinica, nego jednostavno su bili vojno sposobni, odnosno imali izmedju 18 i 65 godina, i samo zbog toga se vode kao vojnici. Ista situacija je sa Visegradom i Focom, iako tih opcina nema na ovom spisku, ali nekad ranije sam nailazio na linkove koje su ovo potvrdili.
Sramotno je da ovakvi spiskovi budu objavljivani na ovakav nacin i da se smatraju kao oficijalni. Minimalno 3.000, a mozda i 5.000 'vojnika' na nasoj strani su ustvari bili najobicniji civili sto smanjuje broj poginulih vojnika ARBiH-a na 25.000, a broj poginulih civila povecava na skoro 40.000, a to su i realne brojke.
-
toska
#1694 Re: Prvi korpus ARBiH
To kategoriziranje kao vojnik umjesto civil je prisutno kod sviju, vjerovatno najviše kod Hvo u Hercegovini, barem procentualno.
znam svi zašto, vojničke beneficije su daleko veće.
znam svi zašto, vojničke beneficije su daleko veće.
-
Zastozato
#1695 Re: Prvi korpus ARBiH
Meni je to bilo odmah jasno, pretpostavljao sam da je to razlog, cim sam vidio broj poginulih vojnika i civila u opcinama koje dobro poznajem, ali ovo je prvi put da sam nasao spisak poginulih i ostao sam sokiran kad sam vidio da neke osobe imaju status vojnika, a recimo bili su invalidi, ili predali su se a onda strijeljani, ili su zarobljeni kao civili, ubijeni u svojim kucama, a nekih uopce nema na spisku. Pojedini su bili strijeljani nakon sto su bili u zivom stitu.
Sramotno je te ljude voditi kao vojnike ARBiH, jer se na taj nacin znatno umanjuje obim zlocina, a mozda je i to razlog sto mnogi zlocinci nisu osudjeni niti se protiv njih vodi postupak.
Recimo 19. juna izvrsen je pjesadijski napad na nebranjena gradska naselja na lijevoj obali Rakitnice u Rogatici i tom prilikom ubijeno je oko 130 ljudi, a svi su bili civili. Na ovom spisku poginulih svi vojno sposobni koji su tada poginuli imaju status vojnika ARBiH. To je strasno.
- Ramzess Veliki
#1696 Re: Prvi korpus ARBiH
Otprilike tako, ima propustenih stvari. Seju iz Sklapa je pokosio cetnik sa sijacem, koji je istrcao ispod ceste i raspalio rafal u Seju rahmetli i probio mu laki pancir, direktno u srce. Prema nekim informacijama to je bila grupa koja je prebacena helikopterom prije glavnine, navodno Mladicevi gardisti. Zatim je Nermin sa PM-om koji je ponio iz hotela na Malom polju izresetao tog cetnika. Nikakav zalutali metak kako Edo pise ali to nije mogao vidjeti jer je bio prema hotelu Igman sa Selvom. Sejo Sklap je dosao u golfu sa Muhamedom koji je pokupio nekoliko boraca Sklapa i sjurili se da nam pomognu jer smo vec upadali u okruzenje, nas desetorica, nakon moje poruke na motoroli da postaje vruce i da cemo postupiti prema vlastitoj procjeni. Glavnina je vec bila kod hotela Igman a ta prethodnica nam je podilazila ispod ceste pokusavajuci nam zaci iza ledja tako da smo se izvukli kroz jednu vrtacu. Nacelnika brigade Halila smo sreli tokom povlacenja, ne prije. Bio je sa pumparicom i u talijanskim cipelicama, sam samcat u sumi i cudo je da smo uopce naisli na njega. Tokom povlacenja na Malo polje nam je nestao i vjerovatno iz sume dao naredbu jedinicama na Malom polju da se povuku prema Hrasnici, jer smo mi produzili na Malo Polje i tamo nismo nikoga zatekli. Zatim nas je Muhamed zvao i rekao da krenemo i mi prema Hrasnici jer na Malom polju vise nema nikoga. Ustvari ostali su samo cedini Vukovi ali to u mraku koji je pao nismo mogli znati. Mi smo htjeli da ostanemo na Malom Polju da organizujemo odbranu, ali kako su svi po naredbi krenuli prema Hrasnici nas desetak ne bismo napravili nikakav ozbiljan posao.Sarajmen wrote: ↑21/08/2021 20:46 Dobar![]()
https://nomad.ba/zubcevic-mitovi-i-pobj ... 0gJy5--XfE
@Ramzess Veliki Igman ...
Edo je dobro primijetio i to napisao u svom clanku - nismo znali da se povlacimo jer nikad nismo imali rezervni polozaj. To sam tek sad shvatio ... prije nisam razmisljao o tome. Da Muhamed nije dosao do nas i naredio povlacenje nakon sto je Sejo pao mi smo bili spremni gore ostati do zadnjeg. Kad smo tek shvatili svu situaciju na Velikom polju, mislim da su bas ovo bile Edinove rijeci u tom trenutku - "Ljudi ako mi padnemo iza nas su ona djeca iz Sultan Fatih, njih ce pobit' ko zeceve i cetnici ce se spojiti sa Ilidzom, grad ce biti potpuno opkoljen." Tad smo rijesili ostati do kraja.
Ne zamjeram Edinu na greskama, davno je to bilo a u onom metezu se propusti dosta toga. Da, i nije bilo nikakvih kamiona - na Veliko polje smo se popeli pjesice, uz "tocilo" kako se naziva ta planinarska staza.
-
aldinjo
#1697 Re: Prvi korpus ARBiH
Nije zaboravio ubaciti malo svoje antibošnjačke propagande.Sarajmen wrote: ↑21/08/2021 20:46 Dobar![]()
- Ramzess Veliki
#1698 Re: Prvi korpus ARBiH
Nije to antibosnjacka propaganda, to su cinjenice. I ti nisi dorastao da komentiras Edina jer ce on uvijek biti veci bosnjak od tebe. Bosnjastvo se ne dokazuje senjenjem uz nogu svom SDA gospodaru nego sa puskom u ruci, uvijek ponosan i uspravan i tokom i poslije rata.aldinjo wrote: ↑23/08/2021 03:31Nije zaboravio ubaciti malo svoje antibošnjačke propagande.Sarajmen wrote: ↑21/08/2021 20:46 Dobar![]()
Ako dragi Allah da, an sha' allah, da se rijesimo SDA i da ih sve pohapsimo koji su zasluzili to bi najveca nagrada od Allaha bila nama borcima. An sha' allah naeam amyn.
ان شاء الله نعم امين
-
Tromblon
#1699 Re: Prvi korpus ARBiH
Lajte kere Jakobsfelda, ovaj sdastana.aldinjo wrote: ↑23/08/2021 03:31Nije zaboravio ubaciti malo svoje antibošnjačke propagande.Sarajmen wrote: ↑21/08/2021 20:46 Dobar![]()
-
jefff
#1700 Re: Prvi korpus ARBiH
Obilježena 29. godišnjica smrti heroja odbrane BiH Ramiza Salčina
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, te ministar privrede KS Adnan Delić danas su na mjestu pogibije rahmetli Ramiza Salčina odali počast, položili cvijeće i s pijetetom se prisjetili jednog od najvećih heroja odbrane Bosne i Hercegovine.
Tužno sjećanje na ubijene građane Sarajeva dok su čekali u redu za vodu
Zapaljene svijeće za 83 ubijena i zapaljena civila BiH iz Drugog svjetskog rata, a koje su ubili Nijemci
Ispovijest Elvira Jahića koja ledi krv u žilama: Pokušao sam sebi skratiti muke udarajući se kamenom u potiljak kako bih izgubio svijest, ali nisam uspio
Obilježena 28. godišnjica masakra na mezarju Budakovići: Dan kada su četnici ubili 10 Sarajlija
Na tom obilježavanju 29. godišnjice pogibije komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad Sarajevo istaknute su sve njegove zasluge u odbrani BiH, tokom agresije. Opisan je kao aktivni učesnik pripreme i organizacije odbrane glavnog grada, kao i ostatka Bosne i Hercegovine.
- Ramiz Salčin je rođen 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri, naselje Borač, Opština Gacko. Prije samog otpočinjanja agresije na BiH Salčin je odigrao važnu ulogu u organiziranju otpora na prostoru sarajevske novogradske općine. Sa saborcima i patriotama organizirao je i postavio straže još u februaru 1992., a već početkom marta iste godine spriječio je izlazak neprijateljskih snaga na brdo Mojmilo i zauzimanje strateški važnih položaja za odbranu Sarajeva - naveo je Okerić.
Salčin je, kako je dodao, poginuo 22. augusta 1992. u Saraj Polju od snajperskog hica sa neprijateljskog položaja iz Nedžarića. Ukopan je u haremu na Kovačima u Sarajevu. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH 'Zlatnim ljiljanom', a kao pripadnik Oružanih snaga RBiH koji je u borbi protiv neprijatelja izvršio djela u kojima je došla do snažnog izražaja njegova lična hrabrost dodijeljen mu je i 'Orden zlatnog grba s mačevima'. U čast njemu jedan trg i ulica u Sarajevu nose njegovo ime. Osim toga, po njemu je nazvana i sportska dvorana na Mojmilu.
U okviru obilježavanja ove tužne godišnjice, večeras je u multimedijalnoj sali u kompleksu Šehidskog mezarja Kovači održana i Akademija posvećena heroju Salčinu. Ministar Osmanović je na Akademiji kazao da je rahmetli Salčin bio dostojanstven, suzdržan, i ozbiljan, onaj koji prodire u srž i suštinu.
- Čovjek sa visokom intuicijom, samopouzdanjem, hrabar i željan djelovanja, uvijek prvi i onaj koji preuzima vođstvo, ali i sve rizike. Njegova neiscrpna energija i nesalomljivi duh, bili su pokretačka snaga u organizovanju građana Novog grada, formiranju jedinica, snabdjevanju opremom i naoružanjem, te napose pružanju neviđenog otpora daleko nadmoćnijem agresoru. Sarajevo će ga zasigurno pamtiti i po tome što je u bitki za Žuč bio među prvima koji je istrčao na to brdo i agresorske položaje. Svojim podvizima održao je lekciju cijelom svijetu - istakao je Osmanović.
Naglasio je kako ne postoji način da se svi mi, koji smo dočekali mir i slobodu, odužimo onima koji je nisu dočekali, a koji su svoje živote, svoj duh i tijelo ugradili u njene temelje. Dodao je i kako je naš zadatak danas, kao i cilj tog okupljanja isticanje istine, ali i upoznavanje naše djece kako se branila domovina, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.
(Fena)