prvi koraci...

rei

Post by rei »

ma nekako je ovo sve s brda s dola, :-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

@danas...o kavim je akcijama rijec? proleterskim ili cisto teroristickim :D ?
mrak

Post by mrak »

ma nekako je ovo sve s brda s dola
Zasto? Argumentuj.
Saian

Post by Saian »

Sto je dobar ovaj nachin komuniciranja preko postova uvijek ti da prostora za pregrupiranje :D pa se onda dok si reko "Muslimani islamske vjeroispovijesti" svi svima izvinjavamo :D :D :D :D
St.Germain

Post by St.Germain »

hehe. moj stav sto se RS-a tice je poznat, pa nemam se volje hiljadu puta ponavljati. Ali ne sumnjam da ima ljudi iz manjeg dijela nase drzave koji ce ovu ideju podrzati (sa-x - forum ne moze biti slika stanja u drzavi, jer je telekom srpske ovdje blokiran vec vise od godinu dana)
sto se tice naziva 25 novembar, meni je on posve ok, ako dogovorimo drugacije, necu biti protiv, jer razumijem primjedbu ex-komunistickog naslijedja. I da samo podsjetim da se okupljamo oko socijalne ideje, gdje bilo kakva pripadnost ne igra nikakvu ulogu.
rei

Post by rei »

mrak wrote:
ma nekako je ovo sve s brda s dola
Zasto? Argumentuj.

mrak vjeruj da ne govorim u vezi te vase organizacije i ne mogu
govoriti kad ne znam nego pisem u vezi iznosenja "cinjenica"
sta je organizator rekao, mislim ono rekla -kazala, pa zato
sve je s brda s dola....
danas

Post by danas »

zena wrote:@danas...o kavim je akcijama rijec? proleterskim ili cisto teroristickim :D ?
ako ti smatras da je bilo sta iz prvog posta sto je organizator izlistao teroristicka ili proleterska akcija, to je takodje tvoje pravo -- da mislis sta hoces. meni nije ni teroristicka, ni proleterska, vec gradjanska i patriotska akcija.
Kwaheri

#33 Re: prvi koraci...

Post by Kwaheri »

mrak wrote:Pozdrav svima,

U vezi sastanka odrzanog 19.9. (zvuci birokratski, ali ne bojte se :)) (vidi temu politicka alternativa sveopstoj agoniji bh drustva, te temu krivje.com ), registrovao sam domen 25novembar.org (http://www.25novembar.org)

25novembar.org bi trebao biti kodni naziv ovog projekta, pokreta (izbjegavao bih rijeci partija, stranka, NVO, UG) dok ne smislimo neko zvucnije ime (a la otpor?). 25novembar za dan drzavnosti i .org za internet prizvuk

Mislim, a i slozili smo se na chatu, da je nemoguce krenuti odmah na veliko, stoga se treba fokusirati na izvodjenje konkretnih i ostvarivih projekata.

25novembar.org bi trebala biti organizacija koja ce koordinirati sve ove projekte.

Moje (sve je moje i vase :) ideje za projekte:

- nesto slicno krivje, ali indeks problema (npr. ne radi ulicna rasvjeta tu i tu, ovi nisu primili platu, studenska sluzba diskriminira studente..). Onda bi bio tim ljudi koji istrazuje ko je odgovoran i predlagao mjere, npr. broj telefona nacelnika opstine ili sluzbe za rasvjetu. Onda napravimo akciju da 1.000 ljudi u jednom danu nazove i kaze jeste li normalni popravite to! I ne samo to, ako bi nas bilo 1.000, mozemo se lako dogovarati i izvoditi razne akcije. Npr. da neke stvari sami rijesimo, ocistimo korito rijeke (nazalost ovo nije pametno jer je to samo rjesavanje simptoma a ne uzroka bolesti) itd.

- mala enciklopedija drzavnog uredjenja bosne i hercegovine i vanjske politike po uzoru na wikipediju: sluzi tome da se ljudi edukuju o tome kako (ne)radi nasa drzava, sta je to porez, koja je razlika izmedju opcinskog i kantonalnog suda, itd.

- trazilica ( a la google ) za zakone u bih . ovo je kljucni alat ovog pokreta, buduci da cemo za sve traziti zakonska uporista

? na osnovu indeksa zakona i diskusija pokret bi mogao podizati tuzbe protiv odredjenih politicar(cic)a, ne znam koliko je ovo efikasno. prednost je sto nas neko mora saslusati (sud), i ako je sve argumentovano protiv zakona, sud bi morao donijeti neku odluku u nasu (u smislu drustva) korist, ako ne, onda se uvijek mozemo zaliti visoj instanci. Ovo mi zvuci kao jedini nacin da nesto konkretno poduzmemo

- Promocija nadolazecih izbora

Pokazati ljudima da se ipak ima za koga glasati, mobilizovati urbane glasace, mozda cak i sljedece: Ostvariti kontakt sa nekim ljudima koji imaju para da napravimo od izbora nagradnu igru (znam, ovo je odvratno i nedemokratski), da kada odes glasati odmah ucestvujes u Bingu :) Mozda cak i kupovati glasove, tipa dobit ces X maraka ako glasas za Y.

Ljudi ne shvataju da smo mala zemlja i da samo 1.000 glasova puno mijenja!

Mislim da bi bilo dobro da se kad-tad formalno registrujemo, ne zato jer sam ja formalista nego bi bilo malo ozbiljnije kada bi imali pecat. Trebao bi nam neki racun gdje bi ljudi koji su daleko a vide da je sve to transparentno i super mogli uplatiti koji dolar od kojih bi se financirale akcije. Ja sam spreman sam donirati par stotina eura za pocetak.

Toliko drugovi i drugarice, znam da sam mnogo ovdje obecao, ali mislim da je dosta toga ostvarivo, polako.

Neki interni forum, chat, e-mailove cemo postaviti do kraja mjeseca.

DKP!
zanimljiva opcija. pohvaljujem pokushaj necega ovakvog. cak bih ga i podrzala da ali mi neke stvari ne leze...
npr. kupovina glasova?
...ko je ciljna grupa ovog projekta? izvodivost istog? kome bi se prezentirala povratna informacija? ima li uvida u administracijske poslove i personal? finansije?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote:@danas...o kavim je akcijama rijec? proleterskim ili cisto teroristickim :D ?
ako ti smatras da je bilo sta iz prvog posta sto je organizator izlistao teroristicka ili proleterska akcija, to je takodje tvoje pravo -- da mislis sta hoces. meni nije ni teroristicka, ni proleterska, vec gradjanska i patriotska akcija.
dobro danas....mahmurluk ti ne daje pravo da regiras ozbiljno na zezu :D uozbilji se :D :D
danas

Post by danas »

pa zeno, nema ni 24 sata da je proslo od "prvog sastanka" -- i dalje je sve u fazi "ideja"... :-)
mrak

Post by mrak »

Moj plan je, a spreman sam uvaziti sve sugestije je da je sve 100% transparentno. Npr citav bankovni racun da svako moze vidjeti stanje u svakom trenutku kao i npr. zasto je potrosen novac itd. Necu vise da pricam o donacijama i novcu jer cete misliti da je to cilj ovoga, tako da ovaj racun i finansije mozemo zaboraviti za trenutak.

Kupovanje glasova je bio primjer ekstremne akcije u cilju rjesavanja problema, rekao sam da je to ipak predaleko i ogradio se od toga.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:pa zeno, nema ni 24 sata da je proslo od "prvog sastanka" -- i dalje je sve u fazi "ideja"... :-)

a...onda sam postavila bar konstruktivna pitanja nadam se za naredne sastanke :D
Nesferatu

Post by Nesferatu »

A o kakvim se idejama tu radi. Proleterskim ili teroristickim?
St.Germain

Post by St.Germain »

upravo tako danas

btw, rei, svako moze ucestvovati u ovom projektu, ko zastupa socijalne (ne socijalisticke ili komunisticke) ideje pa nema nase i vase. sve je nase. Valjda bi trebalo da nama svima bude jasno, da je sve otislo u tri strinine. Uvodni post mraka je vec smjernica u daljnjem djelovanju, pa ne bi bilo zgoreg da ga procitas prije nego sto posaljes bilo kakav odgovor na ovu temu. I manje skepse molim :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

mrak wrote:Moj plan je, a spreman sam uvaziti sve sugestije je da je sve 100% transparentno. Npr citav bankovni racun da svako moze vidjeti stanje u svakom trenutku kao i npr. zasto je potrosen novac itd. Necu vise da pricam o donacijama i novcu jer cete misliti da je to cilj ovoga, tako da ovaj racun i finansije mozemo zaboraviti za trenutak.

Kupovanje glasova je bio primjer ekstremne akcije u cilju rjesavanja problema, rekao sam da je to ipak predaleko i ogradio se od toga.
transparentnost. to je dobra ideja. ne daj da vas odgovore. :)
a kada budete imali platformu ili bar draft koji je malo vise od ideje same, treba se izjasnjavati...zasada ideju podrzavam.

ako vam sta znaci. :)
rei

Post by rei »

zena wrote:
danas wrote:pa zeno, nema ni 24 sata da je proslo od "prvog sastanka" -- i dalje je sve u fazi "ideja"... :-)

a...onda sam postavila bar konstruktivna pitanja nadam se za naredne sastanke :D
vidi ti kako zena nije skepticna ko' ja :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

rei wrote:
zena wrote:

bila bih vise skepticna da su me pozvali na sastanak...ovako moje puno povjerenje :D
rei

Post by rei »

zena wrote:
rei wrote:
zena wrote:
bila bih vise skepticna da su me pozvali na sastanak...ovako moje puno povjerenje :D

:lol: :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

zena wrote:
a kada budete imali platformu ili bar draft koji je malo vise od ideje same, treba se izjasnjavati...zasada ideju podrzavam.

ovdje imas malo vise, kako je sve pocelo... :) -- ako te zanima...

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=18652
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote:

ovdje imas malo vise, kako je sve pocelo... :) -- ako te zanima...

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=18652
iscitah...i ismijah se...al ne lezi vraze...znas kako su stari rimljani pravili ugovore koji vrijede sto godina...a na samom ugovoru nisu stavljali datum...e na to me podsjetilo ono ponedjeljak, 19:00 sati...

btw...ljevica...hm...primamljivo zvuci...samo lijevo od cega...posto ja i nisam neki umjerenjak...vise sam lijevo orijentirana...ali od necega sto je recimo vecini potpisnika one teme skroz desno...a nije to centar... :D
ma hajde...da ne zachatavam...ideju podrzavam...dok ne vidim draft...tada il cete dobiti ozbiljnog podrzavaoca il korektnog kriticara :D
danas

Post by danas »

zena wrote:
btw...ljevica...hm...primamljivo zvuci...samo lijevo od cega...posto ja i nisam neki umjerenjak...vise sam lijevo orijentirana...ali od necega sto je recimo vecini potpisnika one teme skroz desno...a nije to centar... :D
ma hajde...da ne zachatavam...ideju podrzavam...dok ne vidim draft...tada il cete dobiti ozbiljnog podrzavaoca il' korektnog kriticara :D
pa valjda lijevo od sadasnje vlasti i politike... :-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote:
ma hajde...da ne zachatavam...ideju podrzavam...dok ne vidim draft...tada il cete dobiti ozbiljnog podrzavaoca il' korektnog kriticara :D
pa valjda lijevo od sadasnje vlasti i politike... :-)
onda...puna podrska...dok ne vidim nacrt
Saian

Post by Saian »

zena je izgleda danas (kao ovaj dan, ne danas kao danas, kao nick kao... :D:D) u zafrkantskom raspolozhenju :D
St.Germain

Post by St.Germain »

@zena

ideja je jos u fazi razrade, dogovaramo se i nema jednakijih medju jednakima, pa je i tvoje misljenje dobro doslo. Lijeva alternativa je u smislu ljevice Evrope ne ex-yu komunista, vise ti ne mogu reci, jer vise nije dogovoreno. Jedno je sigurno, a da to podrazumijeva davanje korpe za desne struje i kvazi- socijaldemokrate. meni bi bilo drago, kad bi iznijela svoje prijedloge i ukljucila se u idejni projekat.

lijep pozdrav :)
St.Germain

Post by St.Germain »

samo jos jedno: sve je zamisljeno kao patriotski akt i zasniva se na cistom politickom idealizmu, ni manje ni vise.
Post Reply