Prvi dani u dijaspori
-
precidia
#1 Prvi dani u dijaspori
Ovako, svako od Vas je sigurno imao neke komicne situacije kada je tek stigao u svoju drugu "domovinu" pa dajte da ih cujemo.
Evo krenut cu ja od sebe.
Stigao sam u Canadu u zimu 1999, tacnije drzavu Saskatchewan, inace jednu od najhladnijih dijelova u Canadi. I tako ti ja izasao vani na -52 stepena, nehotice polizem usne, i obli me krv. Sta cu jadan, nismo mi balkanci navikli na njihove temp.
Ili prvi put me zaustavlja policija, a ja ne znam kako se ponasati. Sva sila rotacija na civilnom policijskom autu, stanem ja u stranu, i normalno kao u Bosni odmah izadem iz auta, a na to dva policajca pocnu galamiti na mene, vade revolvere sa opasaca i prisiljavaju me da legnem na zemlju.
Trik: kada te policija zaustavi, preporucuje se stati u stranu, prozor otvoriti 3-5 cm, i drzati obje ruke na volanu dok policajac ne pride sa obaveznom rukom na pistolju i ljubazno zamoli za ID.
Hajde sada da cujem Vas.
Evo krenut cu ja od sebe.
Stigao sam u Canadu u zimu 1999, tacnije drzavu Saskatchewan, inace jednu od najhladnijih dijelova u Canadi. I tako ti ja izasao vani na -52 stepena, nehotice polizem usne, i obli me krv. Sta cu jadan, nismo mi balkanci navikli na njihove temp.
Ili prvi put me zaustavlja policija, a ja ne znam kako se ponasati. Sva sila rotacija na civilnom policijskom autu, stanem ja u stranu, i normalno kao u Bosni odmah izadem iz auta, a na to dva policajca pocnu galamiti na mene, vade revolvere sa opasaca i prisiljavaju me da legnem na zemlju.
Trik: kada te policija zaustavi, preporucuje se stati u stranu, prozor otvoriti 3-5 cm, i drzati obje ruke na volanu dok policajac ne pride sa obaveznom rukom na pistolju i ljubazno zamoli za ID.
Hajde sada da cujem Vas.
-
car-x
u prvih par dana u austriji, odvela mene rodica na faks da me "testiraju" znam li dovoljno njemacki, pa da me posalju ili na predavanja ili na kurs iz njemackog..
sjeo ja tako pred ciku.. rodica negdje 2-3 metra iza mene sjedi na nekom kaucu.. i prije nego sto ce poceti "prica", pita mene ciko, imas li potvrdu da si primljen na fakultet.. velim ja njemu "jaaa".. pa daj mi je.. ja njemu opet "jaaa".. pa hoces li mi dat potvrdu.. a ja opet "jaaaa".. (ovo je ono iz nicije zemlje, "samo vici yeees").. a rodica iza mene pada od smijeha, a meni nista nije jasno.. udari covo pecat velik ko kutija cigara i posla me na kurs njemackog..
sjeo ja tako pred ciku.. rodica negdje 2-3 metra iza mene sjedi na nekom kaucu.. i prije nego sto ce poceti "prica", pita mene ciko, imas li potvrdu da si primljen na fakultet.. velim ja njemu "jaaa".. pa daj mi je.. ja njemu opet "jaaa".. pa hoces li mi dat potvrdu.. a ja opet "jaaaa".. (ovo je ono iz nicije zemlje, "samo vici yeees").. a rodica iza mene pada od smijeha, a meni nista nije jasno.. udari covo pecat velik ko kutija cigara i posla me na kurs njemackog..
-
neko iz mase
To "vici samo Yes" je ovdje u usa prava stvar. Izasao sam sa jaranom u diskoteku, tamo malo stajali i safatam na kraju neku amerikanku. Stojimo nas dvoje u po frke, milion glasova, muzika dere na sve strane, a mi se bacili uzescu pricu. Na kraju dolazi jaran i pita sta vise pricam sa njom, a ja cu njemu na to "ma nista samo klimam glavom i vicem Yes". Na to ona njega nesto upita, a on gleda mene, gleda nju, pa gleda mene, pa na kraju pogleda nju i sa velikim osmjehoom debelo klimnu glavom i rece Yeess!!!!
Ovo je bilo iz zivota, a sad par scena iz prvih sati na novom kontinentu. Iz frankfurta letimo za Chicago, gdje su nam pri polasku zaprijetili da moramo one bijele UNHCR kjese cuvati ko oci u glavi. Tako su nam to opisali da je bolje skociti iz aviona na 10km visine nego izgubiti istu. Sletimo na aerodrom, a stara tegli onu kjesu, ha mozes je iz ISS-a vidjeti. Jos je najbolja stvar, ona je nju digla tako da je bas svi mogu vidjeti
Na kraju ih ne izgubismo vec se sretno nadjosmo sa koordinatorima koji su nas samo tako prepoznali
Ovo mzoda i nije tako zanimljiva prica ako se niste nasli u toj situaciji. Te UNHCR kjese su prosto nezaboravne!!!
Ovo je bilo iz zivota, a sad par scena iz prvih sati na novom kontinentu. Iz frankfurta letimo za Chicago, gdje su nam pri polasku zaprijetili da moramo one bijele UNHCR kjese cuvati ko oci u glavi. Tako su nam to opisali da je bolje skociti iz aviona na 10km visine nego izgubiti istu. Sletimo na aerodrom, a stara tegli onu kjesu, ha mozes je iz ISS-a vidjeti. Jos je najbolja stvar, ona je nju digla tako da je bas svi mogu vidjeti
-
mr2
pocetkom 92 dolazi mi rodak sa zenom i ja i stari trebamo ga pokupit na ajrodromu.. na autoputu sudar,tako da oko sat zakasnimo.nademo ga skroz izbezumljenog,kaze bjezimo odavde
reko sto bolan....kaze vidis onog crnca,obuko drotovsku uniformu......konta mene izlevatit,otet mi pare

surinamac policajac
nije mu ni priso...ma nista,ali ovaj sam sebi neku paranoju slozijo

surinamac policajac
-
remake
neko iz mase wrote:To "vici samo Yes" je ovdje u usa prava stvar. Izasao sam sa jaranom u diskoteku, tamo malo stajali i safatam na kraju neku amerikanku. Stojimo nas dvoje u po frke, milion glasova, muzika dere na sve strane, a mi se bacili uzescu pricu. Na kraju dolazi jaran i pita sta vise pricam sa njom, a ja cu njemu na to "ma nista samo klimam glavom i vicem Yes". Na to ona njega nesto upita, a on gleda mene, gleda nju, pa gleda mene, pa na kraju pogleda nju i sa velikim osmjehoom debelo klimnu glavom i rece Yeess!!!!
Ovo je bilo iz zivota, a sad par scena iz prvih sati na novom kontinentu. Iz frankfurta letimo za Chicago, gdje su nam pri polasku zaprijetili da moramo one bijele UNHCR kjese cuvati ko oci u glavi. Tako su nam to opisali da je bolje skociti iz aviona na 10km visine nego izgubiti istu. Sletimo na aerodrom, a stara tegli onu kjesu, ha mozes je iz ISS-a vidjeti. Jos je najbolja stvar, ona je nju digla tako da je bas svi mogu vidjetiNa kraju ih ne izgubismo vec se sretno nadjosmo sa koordinatorima koji su nas samo tako prepoznali
Ovo mzoda i nije tako zanimljiva prica ako se niste nasli u toj situaciji. Te UNHCR kjese su prosto nezaboravne!!!
ovo sada nema veze sa temom, ali me plaho zanima,
zasto pises kjese.... je li se tako govori u nekom dijelu BiH?? ne provociram vec me samo zanima... gdje???
hvala
-
vesela
remake wrote:
zasto pises kjese.... je li se tako govori u nekom dijelu BiH?? ne provociram vec me samo zanima... gdje???
hvala
i meni cudno zvuci, a bilo mi nezgodno da pitam!
ja sam dosla u Svedsku preko UNHCR i nismo imali nikakve kese...na aerodromu u Budimpesti su nas prozvali po prezimenu da se javimo na salter br...tu nas je docekao njihov predstavnik sa kartama za dalje...
u Svedskoj smo se muz i ja "provalili" sa prvim cekom za djeciji dodatak...cek na moje ime, meni bilo mrsko ici, ode muz sa mojom punomoci i vrati se ljut k'o pas!...otac NE MOZE podici niti raspolagati djecijim dodatkom, samo majka...bez obzira na punomoc i DA SU TO NJEGOVA DJECA...ovo nismo znali i pravo smo se cudili...a ona na posti se PRAVO cudila mom muzu sto se usudio pomisliti da moze podici pare...k'o da je slusam : ah ovi stranci!
-
teletrader
Ja bih vam rado ispricao neku angedotu al' se ne sjecam...
kazhe mi stara da sam se i u dijaspori a i u BiH obilato "punio" pelene..
Samo sto ih ona u dijaspori nije morala prati i otkuhavati nego je odmah kupovala nove..
kazhe mi stara da sam se i u dijaspori a i u BiH obilato "punio" pelene..
Samo sto ih ona u dijaspori nije morala prati i otkuhavati nego je odmah kupovala nove..
- cHupjahalic@
Evo jedne od komicnih situacija pa kad se sjetim vise napisat cu....
Pun izbjeglicki kamp izbjeglica, sakupimo se mi mladi i organizujemo Folklor.... Nabave nam nasu nosnju, javi se jedan ciko u kampu da ce nas on uciti igrati.... prodje par mjeseci i mi se pokupimo do drugog grada (prvi nastup van opstine u kojoj boravimo).
Saznaju roditelji nasi da u tom drugom gradu ima trgovina gdje se mogu kupiti kisele paprike.
Meni moji rekli da kupim onoliko koliko mogu povuci.... Pun autobus bosanaca krene prema tom drugom gradu, nastup bio samo takav, a odmah poslije nastupa smo se raspitivali gdje je ta cuvena trgovina sa kiselim paprikama (u Norveskoj su inace sve kisele salate slatke pa to nam nikako nije leglo
).
Odvedu nas nasi momci iz tog grada.... samoposluga puna bosanaca, red se stvorio i u korpama kod sviju samo kisele paprike
....
A, norvezani kao norvezani.... gledaju nas cudno i ne mogu da skontaju zasto citav autobus omladine kupuje samo tegle kiselih paprika...
Ali smo obradovali roditelje kad smo se pomolili sa kesama punih kiselih paprika.
Ah, jesmo ih se najeli taj prvi put.... u med se stvaralo.

Pun izbjeglicki kamp izbjeglica, sakupimo se mi mladi i organizujemo Folklor.... Nabave nam nasu nosnju, javi se jedan ciko u kampu da ce nas on uciti igrati.... prodje par mjeseci i mi se pokupimo do drugog grada (prvi nastup van opstine u kojoj boravimo).
Saznaju roditelji nasi da u tom drugom gradu ima trgovina gdje se mogu kupiti kisele paprike.
Meni moji rekli da kupim onoliko koliko mogu povuci.... Pun autobus bosanaca krene prema tom drugom gradu, nastup bio samo takav, a odmah poslije nastupa smo se raspitivali gdje je ta cuvena trgovina sa kiselim paprikama (u Norveskoj su inace sve kisele salate slatke pa to nam nikako nije leglo
Odvedu nas nasi momci iz tog grada.... samoposluga puna bosanaca, red se stvorio i u korpama kod sviju samo kisele paprike
A, norvezani kao norvezani.... gledaju nas cudno i ne mogu da skontaju zasto citav autobus omladine kupuje samo tegle kiselih paprika...
Ali smo obradovali roditelje kad smo se pomolili sa kesama punih kiselih paprika.
Ah, jesmo ih se najeli taj prvi put.... u med se stvaralo.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
I tako, .... dos`o ja u ovu kraljevinu i, ... kako je i red, .... prvo moras nauciti njihov jezik.
Nema se para, a bez para si svugdje mish mekinjash. Ne daju ti da radis jer ne znas jezik, a moras imati para jer neces da zivis kao mish.
Kako doci do para?
Prije podne moram na kurs jezika, nakon toga sam slobodan.
Upoznam neke domace i kazem da bih zelio raditi bilo sta, .... treba mi novac. Smiluju se ljudi i nadju mi neke poslice kod njih i njihove rodbine.
Prao sam i prozore, ... prao tanjire u restoranu, ... kopao im bastice, kosio travu i tako, .... nesto se zaradilo.
Jedan dan mi covjek kaze da bi kod njegove bake mogao ofarbati balkonska vrata i ogradu balkona, ali znas .... baka je staromodna i ne voli strance, ... po malo vas se i boji, pa eto ... budi obazriv, ...
Odem ja kod bakice, .... bogata i prekrasna kuca. Bakica mi pokaze sta trebam uraditi i kaze mi gdje su boje, lakovi i cetkice. U jednom momentu primijetim da nemam cime promjesati boju i obratim joj se recenicom, koja bi u prevodu na nas jezik trebala da znaci: Gospodjo, da li u kuci imate komad drveta? Bakica se skamenila, i onako blijeda, ... postala jos blijedja, ... promucala da nema, i zakljucala se u drugu sobu.
Uskoro je dosao njen unuk i objasnio mi da sam bakicu pitao: Gospodjo, da li u kuci imate zlata.
Jadna bakica, bash sam ju dobro prepao.
Na holandskom jeziku glas g se izgovara poput naseg h.
hout = drvo
goud= zlato
Isto tako sam mjesecima odlazio kod svog stanodavca da mu platim stanarinu i mrtav-ozbiljan i vazan mu se obracao rijecima:
Evo, ... ja dosao da ti platim kurvu, ...
Uvijek mi se cerekao u lice, a ja nisam znao zasto.
huur = najamnina, stanarina - kirija
hoer = kurva
Obje rijeci u oba slucaja se izgovaraju veoma slicno.
Nema se para, a bez para si svugdje mish mekinjash. Ne daju ti da radis jer ne znas jezik, a moras imati para jer neces da zivis kao mish.
Kako doci do para?
Prije podne moram na kurs jezika, nakon toga sam slobodan.
Upoznam neke domace i kazem da bih zelio raditi bilo sta, .... treba mi novac. Smiluju se ljudi i nadju mi neke poslice kod njih i njihove rodbine.
Prao sam i prozore, ... prao tanjire u restoranu, ... kopao im bastice, kosio travu i tako, .... nesto se zaradilo.
Jedan dan mi covjek kaze da bi kod njegove bake mogao ofarbati balkonska vrata i ogradu balkona, ali znas .... baka je staromodna i ne voli strance, ... po malo vas se i boji, pa eto ... budi obazriv, ...
Odem ja kod bakice, .... bogata i prekrasna kuca. Bakica mi pokaze sta trebam uraditi i kaze mi gdje su boje, lakovi i cetkice. U jednom momentu primijetim da nemam cime promjesati boju i obratim joj se recenicom, koja bi u prevodu na nas jezik trebala da znaci: Gospodjo, da li u kuci imate komad drveta? Bakica se skamenila, i onako blijeda, ... postala jos blijedja, ... promucala da nema, i zakljucala se u drugu sobu.
Uskoro je dosao njen unuk i objasnio mi da sam bakicu pitao: Gospodjo, da li u kuci imate zlata.
Na holandskom jeziku glas g se izgovara poput naseg h.
hout = drvo
goud= zlato
Isto tako sam mjesecima odlazio kod svog stanodavca da mu platim stanarinu i mrtav-ozbiljan i vazan mu se obracao rijecima:
Evo, ... ja dosao da ti platim kurvu, ...
huur = najamnina, stanarina - kirija
hoer = kurva
Obje rijeci u oba slucaja se izgovaraju veoma slicno.
- cHupjahalic@
@pape
Tako je jedan nas momak poceo se zabavljati sa norvezankom i ono htio da ispane fin pa joj kaze:
"Ti si moj *urac"
a mislio je reci:
"Ti si moja djevojka"
*urac = pikk
djevojka/ cura = pike
Slicno se pise a i u pocetku se ne osjeti ta neka razlika u izgovorima...
Tako je isto jedan stariji covjek se prehladio, nije isao na kurs norveskog i dolazi jedna norvezanka sto je radila u tom kampu i pita ga zasto nije isao a on njoj:
"Ja sam zaljubljen" a mislio je reci "Ja sam prehladjen"
forkjolet = prehladjen
forelsket = zaljubljen

Tako je jedan nas momak poceo se zabavljati sa norvezankom i ono htio da ispane fin pa joj kaze:
"Ti si moj *urac"
"Ti si moja djevojka"
*urac = pikk
djevojka/ cura = pike
Slicno se pise a i u pocetku se ne osjeti ta neka razlika u izgovorima...
Tako je isto jedan stariji covjek se prehladio, nije isao na kurs norveskog i dolazi jedna norvezanka sto je radila u tom kampu i pita ga zasto nije isao a on njoj:
"Ja sam zaljubljen" a mislio je reci "Ja sam prehladjen"
forkjolet = prehladjen
forelsket = zaljubljen
-
neko iz mase
jedno selo pored banjaluke, zove se starcevica...remake wrote:
hvala
*biga, nije se odavno uoptrebljavala ta rijec, pa tako i ispade
- maccarona
meni mladih 20
u ruci pasos
jedne slovenke starije od mene 15 godina ( a plus u zene lokne a u mene kosa ko prasa...ma nema sanse da prodjem kontam ja ono
)
sve granice presla bez prooblema...stanemo nürnbergu da naspemo benzina...kad ono
polizei
civilna
tamo vamo...covjek gleda u mene u pasos u mene u pasos
cita ime ja ne reagujem
on meni halloooooo fräulein ta i ta
a ja hmmm...ah da
ta sam
hovno je umrlo u meni
ali eto tu sam
mada neki tvrde da bi bilo bolje da su me kuci vratili

-
Harrys
Bilo ja dogadja da bi se mogli upisati kod Riplija"vjerovali ili ne".Navescu samo dva kojih cu se sjecati cijelog zivota zbog straha koji sam pretrpio.
Oba su se desila 1998 god. a vezani su za dozvolu boravka.Morao sam licno angazovati advokata i on mi je par puta pisao da zahtjev ide u dobrom pravcu.I upravo kad je on bio odsutan na 15 dana,jedan petak dobivam pismo od odeljenja za izbjeglice, u kojem pise da se javim u ponedeljak radi dogovora o povratku u BiH.Koji sok,zovem sekretaricu advokata,ona kaze da ne moze nista pomoci.Tako do ponedeljka kad sam ujutru rano nazvao odeljenje i rekao da je advokat podnio zahtjev za boravak.Poslije desetak sekundi cekanja,osoba mi kaze,greska,poderite pismo.
Poslije par mjeseci dobivam pismo od policije da se javim da preuzmem posiljku-pismo.Na salteru,"drugarica "mi pruza pismo koje je pokrila i ostavila samo mjesto gdje je potpis i kaze potpisi te.Trazim da prvo procitam a i ona kaze "ne",prvo potpisite.Koji strah,grasci znoja liju ,da slucajno ne pise da sam saglasan da se vratim u BiH.
Morao sam prvo potpisati ali kad sam procitao pismo, sreci nije bilo kraja.

Oba su se desila 1998 god. a vezani su za dozvolu boravka.Morao sam licno angazovati advokata i on mi je par puta pisao da zahtjev ide u dobrom pravcu.I upravo kad je on bio odsutan na 15 dana,jedan petak dobivam pismo od odeljenja za izbjeglice, u kojem pise da se javim u ponedeljak radi dogovora o povratku u BiH.Koji sok,zovem sekretaricu advokata,ona kaze da ne moze nista pomoci.Tako do ponedeljka kad sam ujutru rano nazvao odeljenje i rekao da je advokat podnio zahtjev za boravak.Poslije desetak sekundi cekanja,osoba mi kaze,greska,poderite pismo.
Poslije par mjeseci dobivam pismo od policije da se javim da preuzmem posiljku-pismo.Na salteru,"drugarica "mi pruza pismo koje je pokrila i ostavila samo mjesto gdje je potpis i kaze potpisi te.Trazim da prvo procitam a i ona kaze "ne",prvo potpisite.Koji strah,grasci znoja liju ,da slucajno ne pise da sam saglasan da se vratim u BiH.
Morao sam prvo potpisati ali kad sam procitao pismo, sreci nije bilo kraja.
- Bosanac sa dna kace
Joj al sam ja ispo seljak i to prvih minuta na aerodromu u Stambolu, kako je bilo jos nekih mojih kolega iz srednje skole koji su dosli studirat u Istanbul , ja i jedan tip se dogovorimo ono da cemo bit ortaci, ko zna sta nas ceka tamo u zemlji tudjoj, jest doduse da je on u Ankari nekih 500km od mene, eh a kako nam je taj let za Istanbul bio prvi u zivotu, mi nismo imali pojma dje sta i kako se obavlja na aerodromu, a kako smo imali preteske torbe, jedva ih dizali od zemlje, (kod mene sve bile knjige sem farmerica i trenerke) iznajmimo kolica na aerodromu, i tako guramo mi kolica pice ona pravo, i nesto se slucajno zastanemo, i kasnije da krenemo kolica ni maket, i haj nekako nam kolica krenu al sporo na jedvite jade, i guramo mi tako po citavom aerodromu mene vise ledja zabolila od guranja, i gledam sta im je dje se odkocuje, i nikako da skontamo, i tek na kraju kad smo dosli do ljudi koji su nas cekali oni pritisnu samo malo onu sipku sto smo s njome gurali kolica, a mi cittavo vrijeme se drazili za tu sipku, a ni jedan da se sjeti da je pritisne malo jace
...ja jos imo rusak na ledjima pun knjiga i konzervi
....kasnije tri dana se nisam mogo maknut...
- cHupjahalic@
Eh, kod nas je toliko sokova bilo kad smo bili u kampu... Bilo nas je negdje oko 200 bosanaca pa zamislite onda.
Sjecam se kad su se dvojica deda znala raspravljati i ono kroz zezu svakako jedan drugog zvali.
A u kampu je radio momak norvezanin, volio se zezati i mi ga naucimo dosta rijeci a po najvise bezobraznih.
I tako kad su se dede jedan dan pocele raspravljati, dobaci ovaj jedan drugom i kaze "ti si budala", a u medjuvremenu naidje norvezanin pored njih i kaze "Posteno".
Dede zacepile i ni jedne vise, mislili da je momak naucio jezik perfektno.
Sjecam se kad su se dvojica deda znala raspravljati i ono kroz zezu svakako jedan drugog zvali.
A u kampu je radio momak norvezanin, volio se zezati i mi ga naucimo dosta rijeci a po najvise bezobraznih.
I tako kad su se dede jedan dan pocele raspravljati, dobaci ovaj jedan drugom i kaze "ti si budala", a u medjuvremenu naidje norvezanin pored njih i kaze "Posteno".
Dede zacepile i ni jedne vise, mislili da je momak naucio jezik perfektno.
Last edited by cHupjahalic@ on 26/05/2006 18:53, edited 1 time in total.
- repeater
cuj starcevica.neko iz mase wrote:jedno selo pored banjaluke, zove se starcevica...remake wrote:
hvala
vi ste se zimi na kJesama u carsiju spustali
jao.
ej posisase li titino ime sa onog brda vise starcevice?
- Fair Life
Dobar si Pape !
Moj prijatelj, nas predratni pravnik, koji je dosao ovamo u Australiju godinu poslije mene je jedno vrijeme, na pitanje sta si bio (radio) u BiH govorio da je bio dosta poznat lazljivac. Ooooooo... kako su ga ljudi gledali izbecenih ociju.
liar - lazljivac
lawyer - pravnik
Moj prijatelj, nas predratni pravnik, koji je dosao ovamo u Australiju godinu poslije mene je jedno vrijeme, na pitanje sta si bio (radio) u BiH govorio da je bio dosta poznat lazljivac. Ooooooo... kako su ga ljudi gledali izbecenih ociju.
liar - lazljivac
lawyer - pravnik
- Fair Life
Ne zajebavaj...neko iz mase wrote:jedno selo pored banjaluke, zove se starcevica...remake wrote:ovo sada nema veze sa temom, ali me plaho zanima,
hvala
Iz Danka Mitrova desno u Prvi prigradski put (lijevo studentski) i puuuf... Starcevica, a malo povise iznad... Veseli Brijeg.
Ako nisam zaboravio...