prvi autic

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
adisk

#1 prvi autic

Post by adisk »

sta mislite o ovom
Image
treba mi prvo nekakvo auto, a cini se povoljno, malo vise od 2 milje kosta
jest da trosi, 66kw, pa onda 87 god itd, ne moze valjat bas, al cini se ocuvan
nadam se da ne ide na otvorenoj preko 8-9l :-D
par savjeta na sta da obratim paznju...
poz
Ivo Lola

#2 Re: prvi autic

Post by Ivo Lola »

kazes da ti je prvo auto, onda predpostavljam da ti ga roditelji kupuju
tacnije jos uvijek si na njihovoj grbaci (kao i ja) pa ce ti oni davat i pare za gorivo i odrzavanje
u tom slucaju bmw ti nikako nije pametan izbor
valjda ne moram objasnjavat zasto

ako si "svoj cojk" onda radi sta hoces
Sajo---:

#3 Re: prvi autic

Post by Sajo---: »

Ivo Lola wrote:kazes da ti je prvo auto, onda predpostavljam da ti ga roditelji kupuju
tacnije jos uvijek si na njihovoj grbaci (kao i ja) pa ce ti oni davat i pare za gorivo i odrzavanje
u tom slucaju bmw ti nikako nije pametan izbor
valjda ne moram objasnjavat zasto

ako si "svoj cojk" onda radi sta hoces
Pametno receno.

Moja preporuka je Renault 5, kojeg mozes naci mladjeg i zasigurno u boljem stanju od BMW-a, kojeg niko nije vozio kao penzioner. Iako ti se Renault 5, pored tog BMW-a cini smijesan, znaj da ce ti ulaganje u odrzavanje biti visetruko manje i jednostavnije. Pored Renaulta, mogu ti preporuciti i Suzukija Marutija, pa cak i Golfa II (iako ga je za taj novac nesto teze naci). Vjeruj mi, ukoliko ti roditelji kupuju auto, najpametnije ti je da se drzis necega jednostavnog, sto im nece zadavati probleme, a i kada iskrsne neki problem da se lako moze rijesiti. BMW jeste ljepsi, brzi, snazniji, udobniji, jednostavno bolji od ovih automobila, ali vjeruj mi, kada se pocne kvariti, izmust ce sve iz tebe i iz onih koji te finansiraju (ako te vec finansiraju). Moja preporuka je, bez razmisljanja, Renault 5.

Sretno ti sta god da odlucis!
respo

#4 Re: prvi autic

Post by respo »

nije bmw za pcetnika pocni od lake kategorije
jugo za pocetnika dusu dao (govorim za jugu jer vidim da nisi babin sin pa da odmah kupis novo mlo auto) pa za godinu zamjeni malo boljim
adisk

#5 Re: prvi autic

Post by adisk »

ma necu ja to vozat puno nit prelaziti..
nije da pare nisu problem, ne daje mi se puno na auto jer ga ne vozam mnogo, eventualno koji vangradski izlaz...a svo finansiranje i ostalo je na meni.
babino sam vozo 5-6 godina, bolje od ovog, pa mi najdraze moje kakvo god da je.
medjutim sumnjam da se kod 20-godisnjih auta nesto razlikuje odrzavanje, svejedno je krpljenje u oba slucaja i reno 5 i ovo ;-) jbt ga
naravno bmw jede vise - svega vise, al recimo da bar ne bole ledja kad izadjes iz njega.. :-D nije mi zao na tekuce troskove oko goriva i ostalog davat malo vise, jer ionako na taksije kredit placam godinama, pa mi dotuzilo.

mene zanima onako koje su mu prve mane, i sta najvise strada poslije dugih godina..
da ne bude prvo sjedanje, hrkljanje krkljanje i lupetanje itd :)
Haris.ba

#6 Re: prvi autic

Post by Haris.ba »

Ako hoces da se zenis za majstorom Ramom - uzmi.
I 0.5 promila je ljudi koji taj model auta nisu gazili. Jednostavno to auto se vozi agresivno. Dijelovi nisu toliko ni skupi previse koliko se djelova mora zamijeniti ako hoces da ga sredis. A pozelices. 1.6 i 1.8 trose oko 10 litara(kad ga cepis i vise naravno). Na autoputu ces ga skinuti na 8 litara, ali saltanje na 2000 obrtaja, normalne felge i gume.
Auto je 10x udobnije od svih ostalih tarabakula tipa renola5 i golfa 2. Ali ako hoces auto - projekat uzmi bmw. I ne uzimaj sa plinom. Ja jos nisam nasao kvalitetno uradjenu plinsku instalaciju jer je to inace skupo. A sumnjam da se mjesac moze nastimati kako treba i kad je najbolja plinska instalacija na motoru.

P.S
Tek sada vidim tvoj novi post. Ulje mjenjas na 5000, ide 15w40 mislim(ako sam mjenjas ulje sa filterima 50 maraka). Moras imati dobre kocnice - znaci moguce novi diskovi. Ako ti je neko prcko po mjesacu - a raja to radi: 150 maraka polovan. Lafete, krajnice i slicno(samo dijelovi 100), pregledat crijeva, zupcasti(100, neces sam mjenjati+mjenjas ulje) i razni lanci(50)...ma nabrzinu...ima jos....pumpa goriva zna zafrkavati...
Last edited by Haris.ba on 10/09/2009 14:19, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

#7 Re: prvi autic

Post by chuchumbamayumbe »

adisk wrote:sta mislite o ovom
Image
poz
Pretpostavljam da ima pogon na zadnjim točkovima!?
adisk

#8 Re: prvi autic

Post by adisk »

chuchumbamayumbe wrote:
adisk wrote:sta mislite o ovom
Image
poz
Pretpostavljam da ima pogon na zadnjim točkovima!?
Pa standradno, predpostavljam...
chuchumbamayumbe

#9 Re: prvi autic

Post by chuchumbamayumbe »

Koliko godina iskustva za volanom imaš?!
adisk

#10 Re: prvi autic

Post by adisk »

Haris.ba wrote:Ako hoces da se zenis za majstorom Ramom - uzmi.
I 0.5 promila je ljudi koji taj model auta nisu gazili. Jednostavno to auto se vozi agresivno. Dijelovi nisu toliko ni skupi previse koliko se djelova mora zamijeniti ako hoces da ga sredis. A pozelices. 1.6 i 1.8 trose oko 10 litara(kad ga cepis i vise naravno). Na autoputu ces ga skinuti na 8 litara, ali saltanje na 2000 obrtaja, normalne felge i gume.
Auto je 10x udobnije od svih ostalih tarabakula tipa renola5 i golfa 2. Ali ako hoces auto - projekat uzmi bmw. I ne uzimaj sa plinom. Ja jos nisam nasao kvalitetno uradjenu plinsku instalaciju jer je to inace skupo. A sumnjam da se mjesac moze nastimati kako treba i kad je najbolja plinska instalacija na motoru.
hehe auto-projekat...ono kao zajebancije i popravke vjecite ili kvalitet i posvecenost izradi? :-D
Ok, vidim niko nije veseo oko njega... :) Ko zna, uvala je ocito cim je jeftin...
adisk

#11 Re: prvi autic

Post by adisk »

chuchumbamayumbe wrote:Koliko godina iskustva za volanom imaš?!
7, C-kat
VR6

#12 Re: prvi autic

Post by VR6 »

Ma ako je autic u dobrom stanju, nebi trebao imati vecih problema sa njim :) Ni potrosnja nije zestoka kao sto ovdje pricaju, to moze i u gradu sa manje od 10 litara bez problema. Ostalo zavisi sve od stanja i ustimanosti motora. Ja sam prije nekih 7 godina imao kockicu 316i sa 99 KS, trosila je oko 9 u gradu normala voznje. Samo ce ti zima praviti problem, ako nemas bas odlicne zimske gume, jer taj auto je nazad lagan i nema nikakve trakcije, cak i uz brdo koje ne izgleda kao brdo, ne mozes se popeti nekad :D Ako mozes, potrazi redizajnirani model sa sirokim stopkama nazad :)

I usput, ako hoces BMW zbog drifta, nista ispod 323i u kockici nije za toga ;-)
croatian

#13 Re: prvi autic

Post by croatian »

za te novce nades neki fiat uno 2000 g 1,0 motor 45ks za pocetnika dovoljno malo trosi djelovi jeftini.bmw je star.
neko iz mase

#14 Re: prvi autic

Post by neko iz mase »

croatian wrote:za te novce nades neki fiat uno 2000 g 1,0 motor 45ks za pocetnika dovoljno malo trosi djelovi jeftini.bmw je star.
i stavis ga u gepek od BMW-a tokom zime da zadnji trap nebi zanosio :)
Post Reply