Prve fotografije s Titana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vjerujete li u postojanje inteligencije van granica nase planete?

definitivno nismo sami
10
77%
ne vjerujem
3
23%

Total votes: 13

St.Germain

#1 Prve fotografije s Titana

Post by St.Germain »

Prve fotografije s Titana

Prve fotografije Saturnova mjeseca Titana iz blizine, na kojima se vidi svijetlonarančasta površina prekrivena izmaglicom plina metana i nešto što bi moglo biti more metana s otocima i obalom u izmaglici, prikazane su danas u sjedištu Evropske svemirske agencije (ESA) u Darmstadtu u Njemačkoj.
Naučnici ESA-e radili su cijelu noć da bi izoštrili slike, preuzete jučer sa sonde Huygens na njenom putu kroz atmosferu Titana, prije nego se spustila na njegovu površinu aktiviranjem padobrana, javila je agencija AP.
John Zarnecki, zadužen za instrumente sonde, naveo je da su oni na površini Titana sjajno funkcionisali. "Ne možemo naći ni najmanji nedostatak u podacima. Veza i kvaliteta podataka su savršeni", dodao je Zarnecki.
Jedna snimka s visine od 16 kilometara prikazuje tamne linije koje ukazuju na korito rijeke s udubljenjima nastalim od tekućine koja se slijeva u tamni predio za koji se misli da bi moglo biti more tekućeg metana, sa svijetlim zonama na tamnoj pozadini, što bi moglo predstavljati otoke.
Sonda Huygens spustila se jučer sigurno, poslije sedam godina putovanja, na površinu Saturnova mjeseca.
Satelit Titan je jedinstven u Sunčevom sistemu po tome što je jedini mjesec s atmosferom. On je veći od planeta Sunčevog sistema Merkura i Plutona, a po mnogo čemu podsjeća na Zemlju prije nego što je na njoj začet život.
Naučnici se nadaju da će podaci koje je Huygens prikupio pomoći znanstvenicima da odgonetnu nastanak života.
Atmosferu Saturnova najvećeg prirodnog satelita čine većinom plinovi etan i metan u tekućem stanju, jer je temperatura oko 180 stepeni Celzijusa ispod nule, što naučnike navodi na mišljenje da tamo najvjerojatnije nema nikakvih oblika života.

preneseno sa SA-X

Image

Image

eto ovdje mozete ostaviti komentar na temu ili anketu eventualno postaviti autenticne snimke iz naseg suncevog sistema i dalje...
hajmo svi koji su iole zainteresovani za astronomiju i ljepote nase galaksije, javite se i postavljajte slicice :) ...
St.Germain

Post by St.Germain »

Image
botulin

Post by botulin »

Image

...malo kasnije su me ocnjaci zasvrbili... :oops:
kekec

Post by kekec »

Nisam neki strucnjak za te svemirske letove, procjene, tvrdnje i sl. jer je to ipak siroka i usko profesionalna oblast, ali onako laicki, neke stvari su mi sumnjive.
Gledao sam na TV spustanje tog modula ili sta je vec, na Titan.
-Spusta se pomocu nekoliko padobrana. Od cega su ti padobrani, kako mogu izdrzati onaj prvi trzaj kojeg modul napravi... NAIVNO.
-Vec znaju da je plin metan, vec su nasli neke rijeke i potoke, ...

A ova narandzasta slika me podsjeca na usce neke rijeke ili obalu sa pijeskom i malo vecim kamenjem.

Uglavnom, NE VJERUJEM u tu pricu. :)
Qler

Post by Qler »

ma mene je jaran neki dan scrnjacio, on malo vise ovo prati, i kaze mi da se sad sumnja da je armstrong bio na mjesecu! Ima neka finta, igra sjena, i jos neke zezancije, ma svasta mi je nesta pokazo! Ja se sjbo, i ima neka slika, ono astronaut u svemiru, odsjs sunca mu na viziru, a sjena ide ispred njega?!?!?! Znaci sunce je ispred njega, a i sjena pada ispred njega!

Ima par nekih nelogicnosti, al da smo sami, definitivno nismo! Sto bi mi bili jedini u ovolikom svemiru?
stickitout

Post by stickitout »

Veoma dobra tema. Novi sam clan ovog foruma i evo kopam vec 2 dana i napokon tema na koju se niko ne mora palit ko sibica nego lijepo izjasnit i produskutovat ljudski.
Sto se tice uspijeha misije na Titan pun pogodak. Evo se desilo i to da nista nije odkazalo tehnicki, svi su senzori radili, sve kamere, padobran se otvorio i baterije su radile koliko je trebalo. Ali......sta je stvarno smisao svega toga. Naucnici tvrde da ce im pomoci da razrijese zagonetku o nastanku zivota na Zemlji. Kako? Titan se poredi sa zemljom od prije nekoliko miliona godina, kao slicni su tamo uslovi sad kao sto su bili na Zemlji kad su nastajale prve primitivne forme zivota. To se meni (isto laicki) cini ko sarena laza. Titan je mrtva stijena koja fura oko Saturna a Zemlja je vulkanski aktivna trenutno pa je valjda bila i prije 2 miliona godina. Ima li to mozda neke veze sa zivotom? Druga stvar je udaljenost i polozaj u odnosu na Sunce?
Osim toga, tolike su se pare potrosile da dobijemo par slicica najobicnije pustare, skupa izlozba (1.3 biliona dolara).
Za te pare su ti isti naucnici u istom roku (7 godina) mogli 3 Sahare pretvoriti u obradive povrsine i rejisili bi mnoge ZIVOTNE probleme ovde na Zemlji.
Sto se tice zivota u kosmosu i jesmo li sami, nismo 100%, Bog je gospodar SVIH svijetova. Znaci vise ih je, lijepo pise u svakom vjerskom zapisu. Znajuci da naucnici nisu neki vjernici, oni jos uvijek pokasavaju da dokazu nesto sto je prilicno ne bitno uzimajuci u obzir situaciju na nasoj planeti.
botulin

Post by botulin »

Preneseno Islam-bosna.ba wrote:Info o Titan-u:

Jedan od 18 prirodnih mjeseci Saturna. Titan je 5150 km u dijametru. Orbitalni i rotacioni periodi su jednaki, 15.9 zemaljskih dana (u znacenju da je istom stranom okrenut prema Saturnu). Otkrio ga je holandski fizicar Christiaan Huygens, 1655-e. Drugi po velicini mjesec u suncevom sistemu (najveci je Jupiterov Ganymede). Atmosfera je sastavljena od molekularnog hidrogena, argona(?), manjih kolicina metana, etana, karbon monoxida, karbon dioxida i propana.
Pritisak pri povrsini je estimiran na 1.5 atm, temperatura od -180 stepeni celzijusovih.
Pretpostavlja se da na osnovu niske temperature pri povrsini dolazi do kondenziranja atmosferskog etana, sto dovodi do stvaranja okeana bogatih etanom, a i sa sastojcima metana i nitrogena.

Titan je jedini prirodni satelit u suncevom sistemu sa primjetnom kolicinom atmosfere, iako je primjeceno da i Neptunov mjesec Triton posjeduje tanku atmosferu.

(http://www.encyclopedia.com, "Modern astrophysics"(Bradley & Dale)1996 )

Cassini-Huygens misija je kooperativni projekt NASA-e, ESA-e(European Space Agency), i ASI-e (Italian Space Agency).

A pocela je let 15-og oktobra 1997 godine.

Cassini orbiter: Image

;)
Post Reply