Prve dionice

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Vision 2020

#1 Prve dionice

Post by Vision 2020 »

Htio bih kupiti neke dionice da udjem u te vode. S obzirom da sam pocetnik, ne bih u pocetku pretjerivao sa ulaganjem, mozda do nekih 300KM. Kome i gdje trebam da se obratim (cini mi se da je eurohaus dobar) i sto je isto vazno sta da kupim ? Je li bolje one dionice po 70-80 feninga jer cini mi se da one mogu lako rasti i do 100%, ili mozda nesto skuplje a sigurnije ? Laik sam pa mi je bilo kakav savjet odlican :D
panzer

#2 Re: Prve dionice

Post by panzer »

One mogu i pasti za 100%.

Elektroprivreda i strpi se izvjesno vrijeme.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#3 Re: Prve dionice

Post by Admir_1984 »

Hmm pa za 300KM bash mu se i ne isplati kupiti dionice elektroprivrede i cekati da cjena poraste. Premal je ulog nazalost. Pogledaj te neke rudnike koji imaju niske cijene dionica pa njih uzmi. Al kad ih kupis strpi se jedno pola godine-godini da vidis kako to sve ide. Nemoj nishta ni kupovat, a ni prodavat
upravnik

#4 Re: Prve dionice

Post by upravnik »

kupi dolare. i prodaj ih kad obama povuče trupe iz iraka :)
zgembo_sa

#5 Re: Prve dionice

Post by zgembo_sa »

Ma u principu sad ti je haman sve potcijenjeno... Nije veliki ulog, pa eto probaj malo da se kockas :)
Recimo energoinvest je strahovito potcijenjen zbog svih problema oko privatizacije... Cijena im je ispod 10 KM, a kad ode u privatizaciju mozes racunat da ce biti izmedju 50 i 100... Naravno ako se situacija malo normalizuje na berzama...
Klodovik

#6 Re: Prve dionice

Post by Klodovik »

Bolje potroši tih 300 KM "na piće, konje i žene" :)
d2

#7 Re: Prve dionice

Post by d2 »

Klodovik wrote:Bolje potroši tih 300 KM "na piće, konje i žene" :)
za zasluge i tako to i tome slicno primi ofaj šeljesni kriš ...
:lol:

sto se tice dionica moj mali savjet je da se prvo dobro uputis u problematiku pa tek onda krenes sa ulaganjem...
coek

#8 Re: Prve dionice

Post by coek »

.
Last edited by coek on 22/03/2010 14:06, edited 1 time in total.
TRANCEMoDe

#9 Re: Prve dionice

Post by TRANCEMoDe »

Bez barem 1000 KM se ne isplati nista raditi, jer za te manje iznose brokeri zaracunaju vece provizije (ako gledamo proviziju kao postotak od uloga), tako da te izadje skuplja pita nego tepsija.
Takodjer, ako imas neki solidan godisnji prinos od 20-30%, to na 300 KM izadje svega 60-90 KM profita.
Ako ulazes da bi za pocetak vidio kako funkcionise berza, trziste i sl., onda ulozi tih 3 stoje. Ako ulazes iskljucivo radi prinosa, onda se ne isplati ulagati sa manjim iznosima.
superpujdo

#10 Re: Prve dionice

Post by superpujdo »

kiki-miki wrote:I ima veze s ovom temom i nema

Pitanje za one koji to naravno znaju:da li neke banke kod nas odobravaju kredite za kupovinu dionica i pod kojjim uslovima tj. kolika je kamata?
Pravilo br.1Nikad,nikad uzimati kredit za kupovinu dionica!
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#11 Re: Prve dionice

Post by corolla02 »

TRANCEMoDe wrote:Bez barem 1000 KM se ne isplati nista raditi, jer za te manje iznose brokeri zaracunaju vece provizije (ako gledamo proviziju kao postotak od uloga), tako da te izadje skuplja pita nego tepsija.
Takodjer, ako imas neki solidan godisnji prinos od 20-30%, to na 300 KM izadje svega 60-90 KM profita.
Ako ulazes da bi za pocetak vidio kako funkcionise berza, trziste i sl., onda ulozi tih 3 stoje. Ako ulazes iskljucivo radi prinosa, onda se ne isplati ulagati sa manjim iznosima.
Dobro receno :-D
Ako budes ulagao, onda ulozi tu neku manju sumu koju ostavio sastrane i budi spreman da je hallalis.
Inace svaka skola se placa!
Ali bolje i to nego poslje kad budes bio u mogucnosti da udjes na market sa vise para.
I sretno!
nuernberg

#12 Re: Prve dionice

Post by nuernberg »

corolla02 wrote:
TRANCEMoDe wrote:Bez barem 1000 KM se ne isplati nista raditi, jer za te manje iznose brokeri zaracunaju vece provizije (ako gledamo proviziju kao postotak od uloga), tako da te izadje skuplja pita nego tepsija.
Dobro receno :-D
Ako budes ulagao, onda ulozi tu neku manju sumu koju ostavio sastrane i budi spreman da je hallalis.
Inace svaka skola se placa!
Ali bolje i to nego poslje kad budes bio u mogucnosti da udjes na market sa vise para.
I sretno!
Svi smo mi placali ili jos uvijek placamo skolu... :)
Post Reply