Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Moderator: anex
- Caterpilar
#1 Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Kolege Forumaši , odakle početi? Šta je potrebno od dokumenta za tu prvu prijavu za novorođenče i u koju instituciju se ide sa papirima kada ih prikupiš? I može li u bilo koju opštinu nezavisno od mjesta prebivališta.Hvala
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Ne, ides u opstinu u kojoj se nalazi prebivaliste majke. Pa na osnovu cega ces pravdati drugo prebivaliste? Mater u Ilijasu, dijete u HadzicimaCaterpilar wrote: ↑27/09/2023 09:18 Kolege Forumaši , odakle početi? Šta je potrebno od dokumenta za tu prvu prijavu za novorođenče i u koju instituciju se ide sa papirima kada ih prikupiš? I može li u bilo koju opštinu nezavisno od mjesta prebivališta.Hvala
Najjednostavnije ti je nazvati maticni ured opstine, ali onako ugrubo,
Prijava prebivalista roditelja djeteta,
Uvjerenje o drzavljastvu
Vjencani list (ukoliko ima)
Zahtjev u opstini koji ces uzeti i popuniti, cesto budu na internet stranicama opstine, jedno je za prijavu djeteta, odnosno rodjenja, drugo je drzavljanstvo
Ne sjecam se da jos nesto treba.
Dakle, prvo pravac mup izvadi cips prijavnice i onda ponesi i otpusno pismo za svaki slucaj, ali ne vjerujem da ce ti trebati. Opstina dobije od bolnice potvrdu da je dijete rodjeno.
Sve navedene papire osim cipsa svakako vadis u opstini. Nakon sto predas, ceka se nekih 8-10 dana da dijete dobije maticni broj i onda vracaju opstini koja moze odmah izraditi rodni list.
Cim budes u opstini, odmah uzmi i zahtjev za porodiljsku naknadu gdje obicno pise sta sve od dokumentacije treba, i to moze varirati od opstine do opstine, ali svakako neces moci predati prije nego rodni list djeteta bude gotov.
I cestitam.
- Tvrtko II Kotromanić
#3 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Chmoljo wrote: ↑27/09/2023 09:30Ne, ides u opstinu u kojoj se nalazi prebivaliste majke. Pa na osnovu cega ces pravdati drugo prebivaliste? Mater u Ilijasu, dijete u HadzicimaCaterpilar wrote: ↑27/09/2023 09:18 Kolege Forumaši , odakle početi? Šta je potrebno od dokumenta za tu prvu prijavu za novorođenče i u koju instituciju se ide sa papirima kada ih prikupiš? I može li u bilo koju opštinu nezavisno od mjesta prebivališta.Hvala![]()
Uvjerenje o drzavljastvu
Zahtjev u opstini koji ces uzeti i popuniti, cesto budu na internet stranicama opstine, jedno je za prijavu djeteta, odnosno rodjenja, drugo je drzavljanstvo
Dakle, prvo pravac mup izvadi cips prijavnice i onda ponesi i otpusno pismo za svaki slucaj, ali ne vjerujem da ce ti trebati. Opstina dobije od bolnice potvrdu da je dijete rodjeno.
Sve navedene papire osim cipsa svakako vadis u opstini. Nakon sto predas, ceka se nekih 8-10 dana da dijete dobije maticni broj i onda vracaju opstini koja moze odmah izraditi rodni list.
Cim budes u opstini, odmah uzmi i zahtjev za porodiljsku naknadu gdje obicno pise sta sve od dokumentacije treba, i to moze varirati od opstine do opstine, ali svakako neces moci predati prije nego rodni list djeteta bude gotov.
I cestitam.
ovaj post cu sacuvati
trebat ce mi nekad u januaru abd
- Chmoljo
#4 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
inašalah, mašala
ili jednostavno nazovi matični ured i pitaj šta ti treba
ili jednostavno nazovi matični ured i pitaj šta ti treba
- JohnnyS
#5 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Ja se kroz maglu sjećam da sam morao ići i na poreznu dodati dijete na poreznu karticu pa da dobijem j od poslodavca neku potvrdu koju nosim na ZZO.
Uglavnom, porod je mila majka, kakva je patnja ta prijava djeteta, ali kako to rade jadni i napaćeni očevi, društvo uopće nema senzibiliteta prema tom zahtjevnom i odgovornom poslu
Uglavnom, porod je mila majka, kakva je patnja ta prijava djeteta, ali kako to rade jadni i napaćeni očevi, društvo uopće nema senzibiliteta prema tom zahtjevnom i odgovornom poslu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
ti si garant išao na porodiljno
- JohnnyS
#7 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Dobrodošao u 21.stoljeće.
-
c0de
#8 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Mali savjet, ako ste u mogucnosti, neka ti supruga da punomoc da mozes predati i preuzeti uvjerenje o kretanju gradjana (CIPS obrazac PBA-4A) za nju. U MUP-u insistiraju da se taj zahtjev mora predati licno, a potreban je za ostvarivanje prava na porodiljnu naknadu (ako budete to planirali ganjati), pa ces moci zavrsiti sve sam ondaTvrtko II Kotromanić wrote: ↑27/09/2023 10:48Chmoljo wrote: ↑27/09/2023 09:30
Ne, ides u opstinu u kojoj se nalazi prebivaliste majke. Pa na osnovu cega ces pravdati drugo prebivaliste? Mater u Ilijasu, dijete u Hadzicima![]()
Uvjerenje o drzavljastvu
I cestitam.![]()
ovaj post cu sacuvati
trebat ce mi nekad u januaru abd![]()
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#9 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Ja nisam nikakvu punomoć uzimao, doduše izvadili smo potvrde o kretanju prije nego se porodila, a sve zahtjeve sam ja podnio u Općini Iliža u njeno ime, niko me nije pitao za punomoć, čak mi nije ni njena lična trebala a imao sam je, samo moja i to je toc0de wrote: ↑27/09/2023 12:34Mali savjet, ako ste u mogucnosti, neka ti supruga da punomoc da mozes predati i preuzeti uvjerenje o kretanju gradjana (CIPS obrazac PBA-4A) za nju. U MUP-u insistiraju da se taj zahtjev mora predati licno, a potreban je za ostvarivanje prava na porodiljnu naknadu (ako budete to planirali ganjati), pa ces moci zavrsiti sve sam ondaTvrtko II Kotromanić wrote: ↑27/09/2023 10:48
![]()
ovaj post cu sacuvati
![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
sve je to super ali s druge strane
poslodavci će oženjene muškarce promatrati kao slobodne promiskuitetne koke
živi bili pa vidjeli
sukus priče je da će penzići raditi do smrti
a muškarci u naponu snage neće
i gdje ti to supruga ima lakši posao da se ona vraća na poso a ti na porodiljnom
vi ste neki konstrukti
- Chmoljo
#11 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
ne treba. meni nisu tražili, dovoljno je samo ponijeti ličnu kartu supruge.c0de wrote: ↑27/09/2023 12:34Mali savjet, ako ste u mogucnosti, neka ti supruga da punomoc da mozes predati i preuzeti uvjerenje o kretanju gradjana (CIPS obrazac PBA-4A) za nju. U MUP-u insistiraju da se taj zahtjev mora predati licno, a potreban je za ostvarivanje prava na porodiljnu naknadu (ako budete to planirali ganjati), pa ces moci zavrsiti sve sam ondaTvrtko II Kotromanić wrote: ↑27/09/2023 10:48
![]()
ovaj post cu sacuvati
![]()
Novo Sarajevo.
na kraju krajeva, ako uzme neko pametovati od njih što nije lično, objasnite im fino da porođaj nije zajebancija, da svaka žena ne može tek tako izaći poslije poroda, i sl.
pogotovo u prvih 40 dana nakon poroda. otpusno pismo sa sobom ponijeti i lagano.
- Chmoljo
#12 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
ma nije uopšte, ne traumiraj ljudeJohnnyS wrote: ↑27/09/2023 10:56 Ja se kroz maglu sjećam da sam morao ići i na poreznu dodati dijete na poreznu karticu pa da dobijem j od poslodavca neku potvrdu koju nosim na ZZO.
napisao sam gore za prijavu. za porodiljsku sam nabrojao oko 12, 13 dokumenata, ali i to se vadi na par mjesta.
uvjerenje o prebivalištu, uvjerenje o kretanju, uvjerenje o državljanstvu majke, js 3100, potvrda da poslodavac neće isplaćivati naknadu, ugovor ili rješenje po osnovu kojeg je zasnovan radni odnos, broj žiro računa, rodni list djeteta, otpusno pismo, par izjava u opštini (da će se obavijestiti ukoliko majka počne raditi prije isteka porodiljskog i izjava o ličnim podacima)...
dakle, MUP, poslodavac, opština. sve se tu povadi. ovo žiro račun, može i kopija ugovora gdje se vidi broj i koja banka. dakle nešto što imaš kući.
za poreznu i za odbitak je rodni list i mora se original iz firme odnijeti u poreznu i zahtjev iz porezne popunjen.
za prijavu djeteta na ZZO, msm obrazac njihov se popuni i ovjeri u firmi svojoj.
ima tog na prvu, ali kad skontaš, nije to ništa strašno. većina toga se završi u dan-dva i onda se čeka. čekaš npr. rodni da bude gotov, čekaš rješenje o pordiljskoj, čekaš poreznu, ali sve to ne odgađa drugo osim rodnog lista.
dakle realno, u 15 dana se može sve ispredavati i da ostalo evt. čekaš kući da ti dođe npr. rješenje o porodiljskoj.
nije naša uprava ni tako grozna kako je nekad prije znalo biti.
-
c0de
#13 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Na Ilidzi vise empatije ima cigla u zidu, nego radnici na salteru. Potvrdu u prebivalistu daju s licnom kartom, ali uvjerenje o kretanju ne.Chmoljo wrote: ↑29/09/2023 13:13ne treba. meni nisu tražili, dovoljno je samo ponijeti ličnu kartu supruge.c0de wrote: ↑27/09/2023 12:34
Mali savjet, ako ste u mogucnosti, neka ti supruga da punomoc da mozes predati i preuzeti uvjerenje o kretanju gradjana (CIPS obrazac PBA-4A) za nju. U MUP-u insistiraju da se taj zahtjev mora predati licno, a potreban je za ostvarivanje prava na porodiljnu naknadu (ako budete to planirali ganjati), pa ces moci zavrsiti sve sam onda![]()
Novo Sarajevo.
na kraju krajeva, ako uzme neko pametovati od njih što nije lično, objasnite im fino da porođaj nije zajebancija, da svaka žena ne može tek tako izaći poslije poroda, i sl.
pogotovo u prvih 40 dana nakon poroda. otpusno pismo sa sobom ponijeti i lagano.
- Chmoljo
#14 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Stvar je i kako se postavis. Moja zena sa prvim djetetom nije mogla 10 minuta hodati 40 dana poslije rodjenja.c0de wrote: ↑29/09/2023 16:53Na Ilidzi vise empatije ima cigla u zidu, nego radnici na salteru. Potvrdu u prebivalistu daju s licnom kartom, ali uvjerenje o kretanju ne.Chmoljo wrote: ↑29/09/2023 13:13
ne treba. meni nisu tražili, dovoljno je samo ponijeti ličnu kartu supruge.
Novo Sarajevo.
Ako si donio licnu, ako ti pokazes svoju, isto prezime, ista adresa, to je cisto proizvoljno drkanje ljudi. I to su situacije koje dokazuju da ako si bezobrazan, nesto i zavrsis.
Pazi molim te, jedan mup vako, drugi mup nako.
-
Piaty
#15 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
@Chmoljo
Ja sam završio sve oko općine, predao za naknadu i to.
I sad...mislio sam ići u ZZO ali tek vidjeh da si napisao ima i Porezna uprava.
Koliko te shvatam sada ide ovako:
-odem u ZZO, popunim obrazac, nosim poslodavcu i poslodavac to ponovo šalje u ZZO?
-(e sad ovo) odem u poreznu i...?
-odem u ZZO, popunim obrazac, nosim poslodavcu i poslodavac to ponovo šalje u ZZO?
-
Piaty
#16 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
ne treba ni za to ni za šta drugo. pa moja žena papira nije izvadila. sve ja na njenu ličnu.Chmoljo wrote: ↑29/09/2023 13:13ne treba. meni nisu tražili, dovoljno je samo ponijeti ličnu kartu supruge.c0de wrote: ↑27/09/2023 12:34Mali savjet, ako ste u mogucnosti, neka ti supruga da punomoc da mozes predati i preuzeti uvjerenje o kretanju gradjana (CIPS obrazac PBA-4A) za nju. U MUP-u insistiraju da se taj zahtjev mora predati licno, a potreban je za ostvarivanje prava na porodiljnu naknadu (ako budete to planirali ganjati), pa ces moci zavrsiti sve sam ondaTvrtko II Kotromanić wrote: ↑27/09/2023 10:48
![]()
ovaj post cu sacuvati
![]()
Novo Sarajevo.
a realno ljudi u institucijama uopće i ne pitaju šta i kako, jednostavno ti vjeruju da je žena kući i da leži sa bebom.
e sad ovi na ilidži očigledno nisu ljudi veç neljudi
- Chmoljo
#17 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Odes u zzo uzmes obrazac za prijavu djeteta na zdravstveno i onda ima dio koji ti ovjerava poslodavac (on ti na kraju krajeva i uplacuje zdravstveno) i onda ti to nosis u zzo koji ti odmah izda potvrdu da je diejte prijavljeno dok mu ne bude kartica gotova.Piaty wrote: ↑29/08/2024 19:54 @Chmoljo
Sto se tice porezne, to nije pod moranje, vec ako zelis da ostvaris odbitak na porez za dijete. Dakle, manje ti se poreza uzima, nekih 15 maraka na prvo dijete.
Nosis rodni, original poreznu koja ti se nalazi kod poslodavca i popunis zahtjev porezne i to je to.
Stvarno zelim napomenuti da ko nije siguran neka nazove i pita. Uglavnom se jave ljudi koji znaju i hoce reci, jer kad doneses uredno i njima je to manje posla.
-
kazo
#18 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Zna li neko koja je procedura nakon prijave djeteta u opstini?
Planiram da ga prijavim na suprugu za zdravstveno osiguranje. Da li prvo trebam ici u zdravstvenu ustanovu u opstini kojoj pripadam ili moram u glavnu zgradu?
Također, da li dijete treba prijaviti u CIPS i na poreznu karticu?
Svaki savjet je dobrodošao
Planiram da ga prijavim na suprugu za zdravstveno osiguranje. Da li prvo trebam ici u zdravstvenu ustanovu u opstini kojoj pripadam ili moram u glavnu zgradu?
Također, da li dijete treba prijaviti u CIPS i na poreznu karticu?
Svaki savjet je dobrodošao
-
suspect_zero
#19 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Joj malo sam to zaboravila ali ovako po sjećanju mislim da je prvo CIPS-ovu izvadiš u Opstini, onda i RL, onda u firmi kod zene dodaju dijete kao osiguranog a to za poreznu pitaj usput u Opštini....u biti ja sam u pocetku uvijek sa sobom nosila Otpusno pismo iz bolnice dok sam to sve povadila.
Mislim da ti je ipak prva adresa Opština.
Nek je vama hairli prinova
Mislim da ti je ipak prva adresa Opština.
Nek je vama hairli prinova
-
kazo
#20 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Hvala puno. Ovo nam je drugo i neda nam spavati
Zavrsio sam u opstini sve. Vjerovatno je iduci korak zdravstvo. Samo ne znam da li prvo kod poslodavca ili u zdravstveno
Zavrsio sam u opstini sve. Vjerovatno je iduci korak zdravstvo. Samo ne znam da li prvo kod poslodavca ili u zdravstveno
-
suspect_zero
#21 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Mislim da ćeš prvo u Dobrovoljacku ili na Socijalno po obrazac pa onda firma pa opet kod njih da predaš da urade zdravstvenu.
U Dobrovoljackoj je manja gužva ako ti sta znači
-
Brus Lee
#22 Re: Prva prijava za zdravstveno osiguranje za novorođenče
Pravom majstoru dodju na noge iz Opstine, samo da potpise formulare.