Najpre sam htjela postaviti na Prirodom do zdravlja, pa ukoliko moderacija smatra da je nepotrebna nova tema, molim neka premjeste temu na istu
Koliko puta nam se desilo da dobijemo opekline po rukama od rerne i onda mjesecima nosimo smeđe čize koje sporo nestaju (blijede)?
Uvijek mi naumpadne priča nastavnice Prve pomoći, koja nam je navodila negativne primjere i bajanje baba, evo kako izgleda liječemje nadriljekara:
Kad bi se opekao neku, preporučivale su da se opeknuto mjesto približi izvoru toplote (peći, šporetu, vatri) i uz uzastopno izgovaranje riječi- "Vatra vatri, meso mesu" bol od opeklina bi nestajala
Zamislila sam ovu temu kao izvor korisnih stvari za sve nas, a kada nemamo vremena trčati do apoteke ili u svojoj ličnoj apoteci tražiti odgovarajući lijek ili preparativnu pomoć, razne hidrocikline, jekoderme (još i danas volim miris jekoderma- za opekotine, kao mali smo ga redovno koristili)
Pa da počnemo:
Ovu metodu uče vatrogasci tijekom obuke: kad dođe do opeklina, kolikagod bila njihova površina, prva pomoć sastoji se u tome da se oštećenazona stavi pod mlaz hladne vode sve dok se temperatura ne smanji iprestanu gorjeti slojevi kože. Zatim se opeklina premaže bjelanjkom! Jedna je osoba opekla veći dio ruke vrelom vodom. Usprkos boli stavilaje ruku pod mlaz hladne vode, a zatim je uzela dva bjelanjka, malo ihumutila i u njih zaronila ruku. Ruka je bila toliko opečena da se koža osušila kad ju je premazalabjelanjkom, a od bjelanjka se napravila neka vrst opne. Ta je osoba znala da je bjelanjak prirodni kolagen i nastavila jenajmanje sat vremena mazati njime ruku. Poslije podne više nijeosjećala bol, a sutradan je na mjestu opekline ostalo samo crvenilo.Plašila se da će joj ostati ružan ožiljak, ali na njezino velikoiznenađenje desetak dana poslije više nije bilo ni traga opeklini. Čakse koži vratila prvobitna boja. Opečena koža potpuno se regenerirala zahvaljujući kolagenu sadržanom ubjelanjku, koji je ustvari placenta puna vitamina.
a ako nekim slučajem nemamo jaja u fridžu- trk u komšiluk po jajca
ovo me sad podsjeti na Đuru i đurine kućne čarolije
ovo je zaista više nego korisno, kako je samo žalosno vidjeti smežuranu kožu od opeklina
(jednom prilikom, dok je u studenstskim danima bila pauza za putnike iz autobusa, mom bratu je "stručni" konobar nespretno prolio vrelu kafu po nozi, a da nevolja bude veća - ta kafa nije ni bila poručena za njegov sto, a pritom se i ne izvinivši za to
@aura perez, molim te podijeli s nama recept od kvasca i majoneze za masnu kosu od tjemena a suhu po vrhovima (slatko me je nasmijao ali ne bi bilo loše da ga ovdje imamo) i meni je takva kosa a ne sjećam se na kojem PDF-u je bilo riječi o tome