Prva gimnazija
- faye
#11 Re: Prva gimnazija
Emx wrote:Budući da sam predao dokumente za upis u ovu školu, zanimaju me vaša mišljenja o nastavnom kadru, kabinetima, kao i mišljenja prošlih generacija. Nadalje, kada izađem iz Prve gimnazije, koliki ću imati nivo znanja? Da li je on na nivou, približan drugim školama? Odudara/niži je?
Kakvi učenici pohađaju tu školu? Da li su većinom 'štreberi' ili 'tatini sinovi' koje ne zanima uspjeh i jedva prolaze?
Dakle, generalno mišljenje o školi. Hvala unaprijed
mislim da nivo znanja nakon bilo koje skole zavisi od tebe
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#13 Re: Prva gimnazija
eh dobro receno fakatfaye wrote:Emx wrote:Budući da sam predao dokumente za upis u ovu školu, zanimaju me vaša mišljenja o nastavnom kadru, kabinetima, kao i mišljenja prošlih generacija. Nadalje, kada izađem iz Prve gimnazije, koliki ću imati nivo znanja? Da li je on na nivou, približan drugim školama? Odudara/niži je?
Kakvi učenici pohađaju tu školu? Da li su većinom 'štreberi' ili 'tatini sinovi' koje ne zanima uspjeh i jedva prolaze?
Dakle, generalno mišljenje o školi. Hvala unaprijed
pa sto se nisi prvo raspitao o svim skolama pa onda odlucio gdje ces predati dokumente?
![]()
mislim da nivo znanja nakon bilo koje skole zavisi od tebekoliko budes ucio toliko ces i znati
Ja znam prije 4 godine kad sam se ja upisivala ono svi po obicaju lete u prvu i htjela i ja tamo. I odem pred vrata i skontam da oko 600,700 je predalo dokumente i vrnem se i pravac u drugu predam
I sta bi...polozim ja prijemni u drugoj sa 9kom iz mat
I nisam se nikada pokajal i opet bih se upisal u drugu da moram.
A ne ko ostali levati svi pohrle u prvu a niko se i ne raspita sto vec hoce sminku da glume neku
I onda kad ih se naravno ne primi kukaju vako nako...
Zar fakat neko misli da se moze upisat u prvu u koju primaju 150-200 u koju svake godine preda dokumente oko 500-600 ucenika nekad i vise...bez stele
Hajd oni ucenici generaciji i ponosi ok i ne sumnjam da ih nece primit al neki vrlodobri
Ne omalovazam nikog al fakat tako ej danas ako hoces negdje nesto moras dobro kesirat
-
basta sljezove boje
ja isto tako ne bih nikog da omalovazam, ali svi bh. nobelovci su isli u tu skolu
nekoliko citata
Andrej Nikolaidis: ... Gadosti koje je Karajlic izvodio po Beogradu uvijek su me samarale kao licni poraz. Jer to sto je sarajevski mit pretvoren u beogradsku budalu svaki put bi me podsjetio koliko je lomljivo sve ono sto smatramo svojim naslijedjem. Cak i uspomene: one vise od svega. Humor je nasa posljednja linija odbrane zivota. Covjek koji je oblikovao humor moje generacije i cije smo dosjetke jedni drugima prepricavali po hodnicima Prve gimnazije svaku od tih dosjetki prodao je onima cije granate samo slucajno nisu srusile Prvu gimnaziju ...
Miljenko Jergovic: ... Tog petka prikazivao se Andrej Rubljov, sovjetskoga režisera Tarkovskog, remek-djelo filmske umjetnosti. Nas četvero ambicioznih učenika Prve gimnazije, prva generacija usmjerenog, smjer kultura i informisanje, sjedili smo u šestom redu i čekali otkrovenje ...
Sasa Losic: ... cekacu te moja buco kraj Prve gimnazije ...
nekoliko citata
Andrej Nikolaidis: ... Gadosti koje je Karajlic izvodio po Beogradu uvijek su me samarale kao licni poraz. Jer to sto je sarajevski mit pretvoren u beogradsku budalu svaki put bi me podsjetio koliko je lomljivo sve ono sto smatramo svojim naslijedjem. Cak i uspomene: one vise od svega. Humor je nasa posljednja linija odbrane zivota. Covjek koji je oblikovao humor moje generacije i cije smo dosjetke jedni drugima prepricavali po hodnicima Prve gimnazije svaku od tih dosjetki prodao je onima cije granate samo slucajno nisu srusile Prvu gimnaziju ...
Miljenko Jergovic: ... Tog petka prikazivao se Andrej Rubljov, sovjetskoga režisera Tarkovskog, remek-djelo filmske umjetnosti. Nas četvero ambicioznih učenika Prve gimnazije, prva generacija usmjerenog, smjer kultura i informisanje, sjedili smo u šestom redu i čekali otkrovenje ...
-
Vingo
basta sljezove boje wrote:ja isto tako ne bih nikog da omalovazam, ali svi bh. nobelovci su isli u tu skolu![]()
nekoliko citata
Svi BeHa nobelovci i vecina sarajevskih bescunasa/kompleksasa
-
basta sljezove boje
a sta cemo sa beogradskim?Vingo wrote: Svi BeHa nobelovci i vecina sarajevskih bescunasa/kompleksasa
- ladyblue18
i ja se to pitamVingo wrote:Nego sto je Prva na Nauka i edukacija, a Druga na Umjetnost i kultura?
![]()
![]()
krhko je znanje....
-
encian
#20 Re: Prva gimnazija
lady lady, pricas bez dokaza.
govori bivsi ucenik prve gimnazije primljen bez stele i sesti po broju bodova. ustvari, govori vrlo zadovoljan ucenik sa stecenim i zadrzanim vrlo bliskim i prijatejskim vezama sa nekim od profesora.
@emx: prije nesto vise od 10 godina kad sam se ja upisala, raja je bila ok. bilo je tu svega, od tatinih sinova do onih koji ne znaju cemu sluzi dezodorans
. ali bilo nam je dobro.
sto se znanja tice od tad pa do sad nisam primijetila razliku izmedju nas i ucenika bilo koje druge gimnazije u nivou znanja, znaci samo je do tebe. sve druge komparacije medju gimnazijama su "ja, moje najbolje". moj licni savjet: ako volis fiziku vrijedi promijeniti odjeljenje da ti predaje profesorica petra materic (najbolji profesor u svim kategorijama), ako hoces dobar background iz bosanskog onda se potrudi da ti predaje prof. jasmina melkic. odlicna hemicarka je jasna hadzi... (zaboravih
). s tim da imaj na umu da se svi profesori zale na zvanicni plan i program.
poseban smek skoli daje dramska sekcija i planinarska sekcija. prof. oskar prebanic, prof. historije umjetnosti, ultimately nas je naucio zivotu, vodio nas na planine, na ljetovanje, na kampovanja, na spavanja pod zvijezdama, ucio nas da ronimo, vezemo cvorove, penjemo .... i zivimo.
zelim ti da polozis i budes uspjesan student!
sretno!
govori bivsi ucenik prve gimnazije primljen bez stele i sesti po broju bodova. ustvari, govori vrlo zadovoljan ucenik sa stecenim i zadrzanim vrlo bliskim i prijatejskim vezama sa nekim od profesora.
@emx: prije nesto vise od 10 godina kad sam se ja upisala, raja je bila ok. bilo je tu svega, od tatinih sinova do onih koji ne znaju cemu sluzi dezodorans
sto se znanja tice od tad pa do sad nisam primijetila razliku izmedju nas i ucenika bilo koje druge gimnazije u nivou znanja, znaci samo je do tebe. sve druge komparacije medju gimnazijama su "ja, moje najbolje". moj licni savjet: ako volis fiziku vrijedi promijeniti odjeljenje da ti predaje profesorica petra materic (najbolji profesor u svim kategorijama), ako hoces dobar background iz bosanskog onda se potrudi da ti predaje prof. jasmina melkic. odlicna hemicarka je jasna hadzi... (zaboravih
poseban smek skoli daje dramska sekcija i planinarska sekcija. prof. oskar prebanic, prof. historije umjetnosti, ultimately nas je naucio zivotu, vodio nas na planine, na ljetovanje, na kampovanja, na spavanja pod zvijezdama, ucio nas da ronimo, vezemo cvorove, penjemo .... i zivimo.
zelim ti da polozis i budes uspjesan student!
sretno!
- ladyblue18
#22 Re: Prva gimnazija
ok to al ima ih...encian wrote:lady lady, pricas bez dokaza.
-
encian
@lady: nazalost, u svakoj instituciji u gradu ima onih koji su tu dospjeli sa stelom. to ne iskljucuje ni prvu ni drugu gimnaziju, ali reci da se u prvu gimnaziju primaju samo oni koji imaju stelu je pretjerano.
@emx: npr. imaju 2 profesora fizike. meni je predavala samo prof. materic. kako rekoh, od gimnazije pa do postdipl. u inostranstvu nikad nisam srela kompletnijeg i boljeg profesora od nje. sto se bosanskog tice, razredi koji nisu imali prof. melkic bili su puno nepismeniji od nas
jer smo mi pisali pravopisni diktat 4 puta godisnje i jedna greska je bila jedna ocjena manje. halilovica smo znali napamet... sto se hemicara tice, mom je razredu predavala prava ceta (mislim 5 profesora ukupno), i u cetvrtom kad nam je dosla prof. jasna hemija je za nas prirodno nenadarene napokon dobila smisao. profesorica njemackog pasa .... je isto pravo jaka, mada stroga do bola.
ako budes imao kakvih pitanja nakon upisa, javi se.
@emx: npr. imaju 2 profesora fizike. meni je predavala samo prof. materic. kako rekoh, od gimnazije pa do postdipl. u inostranstvu nikad nisam srela kompletnijeg i boljeg profesora od nje. sto se bosanskog tice, razredi koji nisu imali prof. melkic bili su puno nepismeniji od nas
ako budes imao kakvih pitanja nakon upisa, javi se.
- Kenan-Safvet
-
Pearl
ma ja... druga je "the best"Kenan-Safvet wrote:Prepricavali Neletove dosjetke u hodnicima Prve gimnazije, a ucenici Druge gimnazije im licno svjedocili...toliko o anonimusima iz Druge...iako je slina od covjekabasta sljezove boje wrote:
jel to na pomolu novi red pljuvanja? nije bitno sta je u pitanju, samo da se prepiremo cije je bolje ? eeeee