Prva gimnazija Sarajevo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
wewa

#51 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by wewa »

djeco draga... nije se uvijek u gimnaziju polazilo s navrsenih 14 :roll:
Yellow

#52 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by Yellow »

U Cumez se bjezalo kasnije, prvo se bjezalo na treci sprat :), dok nije pocela nastava i gore[/quote]

Pa jaooo, jeste, onaj slavni klub na 3. spratu, stoni tenis, linija, saranje po zidu i tako...
Eee...
alibaba_i_30_godina

#53 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by alibaba_i_30_godina »

skuhlo wrote:Ama ne mogu ni ja našeg preseravanja. Kako je išao u Prvu gimnaziju kad je imao 9 godviina kad je odselio iz Sarajeva? Meni to nije jasno. I sam čovjek je rekao da je gimnaziju pohađao u Zagrebu. Kad vidim dokument koji potvrđuje da je išao u Prvu poklopiću se ušima, inače ovo smatram još jednom kompleksaškom ublehom našeg insana (u rangu ublehe da je Skakavac jedan od najvisočijih u Evropi, piramida, itd.). Opet pitam, kako je nobelovac Prelog mogao ići u sarajevsku gimnaziju ako je, kad mu je bio vakat za to, živio u Zagrebu? Ti se zavez'o za tekst (vjerovatno sa stranice škole) za koji se ne zna ni ko ga je napisao. :run:
Ne bih da dovodim u pitanje tvoju inteligenciju ili informisanost, ali ne mogu ni da citam vise ono sto pises po ovoj temi i time je kvaris. Vladimir Prelog je isao u Prvu gimnaziju, kao sto rece wewa, nije se uvijek polazilo u gimnaziju sa 14. godina a i u tom vrijeme je bila samo muska skola dok je skola za cure bila u Branko Lazicu.

Sada u skoli postoji muzej gdje se mogu pogledati ti dokazi, imaju stari dnevnici, radovi i pisma ucenika pa i Ive Andrica. Sjecam se da smo mu se bas smijali ocjenama, nije bio bas dobar ucenik. :D

BTW. Da se i ja pridruzim ovoj veseloj skupini ljudi koji su isli u ovo skolu ... Petra je i meni jedna od najboljih profesora, kao i Oskar, Divna, Kenan.

Jel' se sjeca neko Teta Rakete, odnosno Fabokice koja je predavala geografiju?! :mrgreen: :mrgreen:
skuhlo

#54 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by skuhlo »

NeyDan wrote:
skuhlo wrote:Ama ne mogu ni ja našeg preseravanja. Kako je išao u Prvu gimnaziju kad je imao 9 godviina kad je odselio iz Sarajeva? Meni to nije jasno. I sam čovjek je rekao da je gimnaziju pohađao u Zagrebu. Kad vidim dokument koji potvrđuje da je išao u Prvu poklopiću se ušima, inače ovo smatram još jednom kompleksaškom ublehom našeg insana (u rangu ublehe da je Skakavac jedan od najvisočijih u Evropi, piramida, itd.). Opet pitam, kako je nobelovac Prelog mogao ići u sarajevsku gimnaziju ako je, kad mu je bio vakat za to, živio u Zagrebu? Ti se zavez'o za tekst (vjerovatno sa stranice škole) za koji se ne zna ni ko ga je napisao. :run:
Ne bih da dovodim u pitanje tvoju inteligenciju ili informisanost, ali ne mogu ni da citam vise ono sto pises po ovoj temi i time je kvaris. Vladimir Prelog je isao u Prvu gimnaziju, kao sto rece wewa, nije se uvijek polazilo u gimnaziju sa 14. godina a i u tom vrijeme je bila samo muska skola dok je skola za cure bila u Branko Lazicu.

Sada u skoli postoji muzej gdje se mogu pogledati ti dokazi, imaju stari dnevnici, radovi i pisma ucenika pa i Ive Andrica. Sjecam se da smo mu se bas smijali ocjenama, nije bio bas dobar ucenik. :D

BTW. Da se i ja pridruzim ovoj veseloj skupini ljudi koji su isli u ovo skolu ... Petra je i meni jedna od najboljih profesora, kao i Oskar, Divna, Kenan.

Jel' se sjeca neko Teta Rakete, odnosno Fabokice koja je predavala geografiju?! :mrgreen: :mrgreen:
:-D Ma nisam imao namjeru da kvarim temu (na kraju krajeva, nije naslov "Hvalospjevi o Prvoj gimnaziji" :-D ). Samo hoću (sebi) da razjasnim šta i kako. A kako (kad) se može obići taj muzej? Volio bih fakat (pa ću se poklopiti :skoljka: ). Do tad: http://nobelprize.org/nobel_prizes/chem ... relog.html i nema ljutnje :D
Atticus Finch

#55 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by Atticus Finch »

Jel' se sjeca neko Teta Rakete, odnosno Fabokice koja je predavala geografiju?!
kako da ne, doduše vrlo kratko mi je predavala, ali je pamtim kao divnu gospođu! :)
venus doom

#56 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by venus doom »

NeyDan wrote:

e gdje nju nadje zivota ti?... da je bar bila k'o prof kako treba, ali ne znam da je iko ista naucio kod nje...dosadna, usporena, tiho pricala, vjecito cirkus kod nje na casu... uzas zivi... nju staviti u isti kos sa ostalim navedenim profesorima tesko, bar po mom skromnom misljenju... a mozda je i do mene, jer nisam gotivila nju niti kao osobu niti kao profesora...
alibaba_i_30_godina

#57 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Atticus Finch wrote:
Jel' se sjeca neko Teta Rakete, odnosno Fabokice koja je predavala geografiju?!
kako da ne, doduše vrlo kratko mi je predavala, ali je pamtim kao divnu gospođu! :)
Otisla je ona u penziju jos dok sam ja isao u skolu, al' se sjecam da je bilo ludo na njenim casovima. Uvijek smo prepisivali nesto sa onog grafoskopa, znalo se desiti da jednu te istu stranicu 2-3 puta stavi da se prepisuje. :D
venus doom wrote:
NeyDan wrote:

e gdje nju nadje zivota ti?... da je bar bila k'o prof kako treba, ali ne znam da je iko ista naucio kod nje...dosadna, usporena, tiho pricala, vjecito cirkus kod nje na casu... uzas zivi... nju staviti u isti kos sa ostalim navedenim profesorima tesko, bar po mom skromnom misljenju... a mozda je i do mene, jer nisam gotivila nju niti kao osobu niti kao profesora...
Divna je meni bila razrednica u prvom i drugom razredu, volio sam hemiju i dobro mi je isla tako da nisam imao problema a meni je ostala draga zbog nekih drugih stvari. :mrgreen: :mrgreen:
Nikad necu zaboraviti ono njeno kad se naljuti pa hoce da te napadne pa prica sad k'o sa povisenim tonom a ono opet jedva je cujes i topi se zena dok prica. :mrgreen: :thumbup:

Inace, zaboravih dodati Suadu gore u onu moju listu. :thumbup:
Last edited by alibaba_i_30_godina on 29/08/2010 09:07, edited 1 time in total.
alibaba_i_30_godina

#58 Re: Prva gimnazija Sarajevo

skuhlo wrote:
:-D Ma nisam imao namjeru da kvarim temu (na kraju krajeva, nije naslov "Hvalospjevi o Prvoj gimnaziji" :-D ). Samo hoću (sebi) da razjasnim šta i kako. A kako (kad) se može obići taj muzej? Volio bih fakat (pa ću se poklopiti :skoljka: ). Do tad: http://nobelprize.org/nobel_prizes/chem ... relog.html i nema ljutnje :D
Ne znam kad se moze posjetiti muzej, nazovi skolu i pitaj. Ima dosta izlozenih stvari, preparirane zivotinje, stare slike, dnevnici, pisma ... mozda su sad postavili jos neke stvari, nisam bio tamo ima vec 5-6 godina, ako ne i vise.
VeDooo1gim

#59 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by VeDooo1gim »

piupiu wrote:Tuspas mene. Kao nekadasnja prvogimnazijalka, moram reci da sam se uvijek ponosila cinjenicom da sam isla u istu skolu kao i dvojica od trojice jugoslovenskih Nobelovaca. Doduse, nesto me masila ta Nobelova, al' sta cu kad provedoh vise vremena u Jasni i Kisobranu nego u skoli. :D

??? Otkud on u prvoj gimnaziji? Koje godine?[/quote]
Lokacija Prve gimnazije u Sarajevu. Prva gimnazija u Sarajevu je prva i najstarija srednja škola u Bosni i Hercegovini. Osnovana je davne 1879. godine ukazom tadašnje Zemaljske vlade, a po odluci cara Franje Josipa. Medju mnogim ucenicima koji su pohadjali Prvu gimnaziju, sigurno treba napomenuti dva dobitnika Nobelove nagrade, Ivu Andrića i Vladimira Preloga.[/quote]

Sve je to OK, ali kako je pohađao gimnaziju kad je otišao iz Sarajeva kad mu je bilo 9 godina?[/quote]

http://bs.wikipedia.org/wiki/Ivo_Andri%C4%87, shuhlo poglup :dance: a sto se profesora tice zaboravljate na neizostavnu Gacanin Esrefu zenu koja svojim pogledom i najozbiljnije ljude tjera na smijeh , il mozda Kenana Novaliju covjeka koji sad u poznim godinama neodoljivo podsjeca na Alberta Ajnstajna :mrgreen: :thumbup:

i jarane neka te u tom bunkeru na Dobrinji ipak je to najbolja skola :run: i mani se stranica tipa http://www.svazgemuzgetezge.slep i propale "satrologije" sve ima sto bi se reklo "crno na bijelo" :)

a evo ti pogledaj i sluzbenu stranicu http://www.ivoandric.org.rs/html/biografija.html pa se malo informisi prije nego sto pocnes valjati gluposti po forumu ;)
Irm@

#60 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by Irm@ »

da se i ja ponosno :-D tuspasim :)
nellington

#61 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by nellington »

VeDooo1gim wrote:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Ivo_Andri%C4%87, shuhlo poglup :dance: a sto se profesora tice zaboravljate na neizostavnu Gacanin Esrefu zenu koja svojim pogledom i najozbiljnije ljude tjera na smijeh , il mozda Kenana Novaliju covjeka koji sad u poznim godinama neodoljivo podsjeca na Alberta Ajnstajna :mrgreen: :thumbup:

i jarane neka te u tom bunkeru na Dobrinji ipak je to najbolja skola :run: i mani se stranica tipa http://www.svazgemuzgetezge.slep i propale "satrologije" sve ima sto bi se reklo "crno na bijelo" :)

a evo ti pogledaj i sluzbenu stranicu http://www.ivoandric.org.rs/html/biografija.html pa se malo informisi prije nego sto pocnes valjati gluposti po forumu ;)
Oči moje lijepe, ko je pričao o Andriću?
VeDooo1gim

#62 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by VeDooo1gim »

nellington wrote:
VeDooo1gim wrote:

ee genije http://eskola.chem.pmf.hr/prelog.php3 sta znaci dio skolovanja , evo i za preloga dio znaci da je godinu il dvije srednje skole mogao provesti gore , obidji Gimnazijska 3 udji slobodno od 8 ujutru pa do 9 navece javi se domaru da te provede covjek da vidis svjedocanstva datog gospodina ;) i ti si mi popio svu pamet svijeta :bih:
Bosanka551

#63 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by Bosanka551 »

Tuspas mene :).

Vidjela sam da je neko gore pitao kada se moze posjetiti muzej. U muzeju su cesto izlozbe na koje su svi pozvani (za vrijeme raspusta ih naravno nema), te izlozbe su vecinom postavljene zbog obiljezavanja nekog bitnog datuma (prosle godine je bilo i poetsko vece u muzeju, odrzano je predavanje o fasizmu, Dan skole, 130 godina i td....). Moze se posjetiti na Dan skole, Dan otvorenih vrata (no to je sve u drugom polugodistu), takodjer ako nekoga zanima mislim da moze posjetiti muzej za vrijeme rada historijske sekcije (sastanak je svake dvije sedmice, ali jos uvijek ne znamo kojim danom ce biti ove godine).

Za posjete dok nema nekih desavanja cete morati pozvati skolu, vjerovatno ce vam izaci u susret. A inace kada nema nekih desavanja tokom dana muzej je zatvoren i sumnjam da ce vas bez najave neko pustiti unutra.
ljekar

#64 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by ljekar »

samo da se pokaze da je pametan,on ce ti opet kontrirati
nellington

#65 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by nellington »

VeDooo1gim wrote:
nellington wrote:
VeDooo1gim wrote:

ee genije http://eskola.chem.pmf.hr/prelog.php3 sta znaci dio skolovanja , evo i za preloga dio znaci da je godinu il dvije srednje skole mogao provesti gore , obidji Gimnazijska 3 udji slobodno od 8 ujutru pa do 9 navece javi se domaru da te provede covjek da vidis svjedocanstva datog gospodina ;) i ti si mi popio svu pamet svijeta :bih:
Prvo i prvo, trolčino (trol si kao i ljekar, da se razumijemo): ja ne zastupam nijednu od strana ovdje - i baš me briga gdje je Prelog išao u školu - to je skuhlo pitao. Ja samo pitam što uvlačiš Andrića u sve to. Što se priče o Prelogu tiče, opet ponavljam - niti znam, niti me zanima: neka o tome govore historičari, koji znaju šta je tad predstavljala Prva gimnazija: ako je bila realka sa višom i nižom, u kojoj dobi su učenici ulazili u nižu. Ali to na koncu nije ni bitno, bitno je to kako se ti odnosiš prema ljudima. Govoriš ljudima da su poglupi, da zvanična stranica Nobelovog instituta nema veze sa životom, da ljudi valjaju gluposti.

Smiri malo.
michio

#66 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by michio »

Čovjek išao prva dva, tri razreda današnje osnovne škole u Sarajevu. Ne vidim neki kontinuitet te škole do današnjeg dana.

U to vrijeme su postojale realke i gimnazije i valjda su se po nečemu razlikovale.
bez_ideje

#67 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by bez_ideje »

Ja samo da dodam,koga sam se zarekla pregaziti autom na pjesackom: Ljilju,Divnu i Vasvu :mrgreen:
skuhlo

#68 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by skuhlo »

ljekar wrote:samo da se pokaze da je pametan,on ce ti opet kontrirati

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
amyca

#69 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by amyca »

Generacija 93/97. Prvi razred na punktu, a onda od II-IV na Drveniju... Kako god tesko nekada bilo, ostala je u lijepom sjecanju. Uvijek sam bila ponosna sto sam bila ucenik te skole... :) Petra i Salaka mi predavel fiziku, Behmenka geografiju, Serifa rahmetli matematiku, Boris pokojni informatiku, Besla i Mutevelicka fizicko, Subha hemiju (ne znam ni je li ziva), Taiba biologiju, Marija Popovic sociologiju, Munira legenda bosanski...
Bjezali jedno vrijeme na treci sprat, dok ne dodjose masinci ko sto neko rece, a onda cumez... :)
Super skola. Poslije nas je sredjena i nekako postala sterilna, kako se meni cinilo... Tviga uvela red (a ni na istoriji nije bila puno bolja hahahaha)... Pozdrav generaciji... :)
Sarajevski_Marlboro

#70 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by Sarajevski_Marlboro »

.
Last edited by Sarajevski_Marlboro on 22/03/2011 22:24, edited 1 time in total.
Sarajevski_Marlboro

#71 Re: Prva gimnazija Sarajevo

.
Last edited by Sarajevski_Marlboro on 22/03/2011 22:25, edited 1 time in total.
alibaba_i_30_godina

#72 Re: Prva gimnazija Sarajevo

bez_ideje wrote:Ja samo da dodam,koga sam se zarekla pregaziti autom na pjesackom: Ljilju,Divnu i Vasvu :mrgreen:
:lol: :lol:
Kad se sjetim Ljilje .. :mrgreen: :lol: :lol:

Dosli mi na krajnje odrediste ekskurzije, Spanija - Lloret de Mar, i izasli svi iz autobusa i neko pustio neku tada popularnu stranu pjesmu brzeg tempa a ona poce igrat kolo na sred parkinga. :lol: :lol:
Sarajevski_Marlboro

#73 Re: Prva gimnazija Sarajevo

.
Last edited by Sarajevski_Marlboro on 22/03/2011 22:25, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#74 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by Chmoljo »

30. Aug. 2010. 00:22 Banned user for reason “krshenje pravila foruma”
» VeDooo1gim

14 dana :roll:
bez_ideje

#75 Re: Prva gimnazija Sarajevo

Post by bez_ideje »

NeyDan wrote:
bez_ideje wrote:Ja samo da dodam,koga sam se zarekla pregaziti autom na pjesackom: Ljilju,Divnu i Vasvu :mrgreen:
:lol: :lol:
Kad se sjetim Ljilje .. :mrgreen: :lol: :lol:

Dosli mi na krajnje odrediste ekskurzije, Spanija - Lloret de Mar, i izasli svi iz autobusa i neko pustio neku tada popularnu stranu pjesmu brzeg tempa a ona poce igrat kolo na sred parkinga. :lol: :lol:
ja se s tom,mal potukla nisam :roll: :roll: :roll:
Post Reply