Prva Bosnjacka Gimnazija
-
Kikko
#1 Prva Bosnjacka Gimnazija
Bas sam nesto kontala o srednjim skolama.zanima me mnogo stvari o PBG,cini mi se dobra skola.citala sam neke podatke o skoli na njenoj stranici,ali nisam nasla sve.ako ima neko ko je zavrsio ovu skolu,neka mi javi,puuuno cete pomoci!!! 
- Sunrise00
#2 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Bezveze baKikko wrote:Bas sam nesto kontala o srednjim skolama.zanima me mnogo stvari o PBG,cini mi se dobra skola.citala sam neke podatke o skoli na njenoj stranici,ali nisam nasla sve.ako ima neko ko je zavrsio ovu skolu,neka mi javi,puuuno cete pomoci!!!
-
MUNAFIK
#3 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Kikko wrote:Bas sam nesto kontala o srednjim skolama.zanima me mnogo stvari o PBG,cini mi se dobra skola.citala sam neke podatke o skoli na njenoj stranici,ali nisam nasla sve.ako ima neko ko je zavrsio ovu skolu,neka mi javi,puuuno cete pomoci!!!
Last edited by MUNAFIK on 15/01/2020 20:27, edited 1 time in total.
- dr.Gonzo
#4 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Ja ne bih volio da sam isao u skolu sa nacionalnim predznakom.
- ma_zdra'o
#5 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Meni se svidja sto je nastava u pola 9.Uhar je pola sata spavanja.
I imaju veeliku pauzu,to je super.Cas traje 40 minuta,men'se cini.
I naravno imaju jako dobre uslove za rad,sada zasigurno spadaju u najelitniju skolu sto se tice uslova obrazovanja pored Druge gimnazije.I ne idu samo guzonjini sinovi.
Ja nikad nisam razmisljala da nju upisem samo radi tog nacionalnog predznaka,isto kao i za K.Š.C.
Sretno u svakom slucaju.
P.S.samo bjezi od Prve gimnazije!
I imaju veeliku pauzu,to je super.Cas traje 40 minuta,men'se cini.
I naravno imaju jako dobre uslove za rad,sada zasigurno spadaju u najelitniju skolu sto se tice uslova obrazovanja pored Druge gimnazije.I ne idu samo guzonjini sinovi.
Ja nikad nisam razmisljala da nju upisem samo radi tog nacionalnog predznaka,isto kao i za K.Š.C.
Sretno u svakom slucaju.
P.S.samo bjezi od Prve gimnazije!
-
baby_blue19
#6 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Ja sam zavrsila Prvu bosnjacku gimnaziju i o njoj ti mogu reci skoro sve najbolje. Naravno, kao i svaka skola i ova ima svojih mana, ali ono sto sam ja uvijek stavljala na prvo mjesto je to obrazovanje koje je daleko bolje nego u drugim sarajevskim skolama.
Sad, sve zavisi od ucenika od ucenika. Ako ti zelis da ucis PBG ti moze mnogo toga pruziti. Profesori stvarno rade svoj posao (osim dva ili tri izuzetka) i nikad te nece odbiti ako nesto zelis dodatno da znas. Te uniforme uopce nisu neki problem (barem za mene nije bila). Nikad se nisam morala brinuti da li su mi gola ledja, imam li dekolte, hoce li mi neko nesto ruzno reci. Zaista je jadno kako se djevojke u pojedinim skolama oblace i sminkaju.
Poslije zavrsene srednje skole, poslije maturske veceri na kojoj smo se svi osjecali toliko bitni i profesorima i roditeljima, (zaboravi se taj dernek poslije ali ta svecana dodjela diploma ostaje u pamcenju) mogu reci da me je PBG strogim pravilima koji su me cesto dovodili do ludila, naucila nekim pravim vrijednostima u zivotu.
Ali, ko se upise u PBG miseci da ako ga je babo upisao moze raditi sta zeli, strasno se prevario. Moze biti simpatican svojim nestaslucima mjesec ili dva, ali ce zbog toga zazaliti. Ipak, u PBG se bas i ne cijene ljudi koji prolaze dobrim i koji se ne trude da nesto nauce.
Sad, sve zavisi od ucenika od ucenika. Ako ti zelis da ucis PBG ti moze mnogo toga pruziti. Profesori stvarno rade svoj posao (osim dva ili tri izuzetka) i nikad te nece odbiti ako nesto zelis dodatno da znas. Te uniforme uopce nisu neki problem (barem za mene nije bila). Nikad se nisam morala brinuti da li su mi gola ledja, imam li dekolte, hoce li mi neko nesto ruzno reci. Zaista je jadno kako se djevojke u pojedinim skolama oblace i sminkaju.
Poslije zavrsene srednje skole, poslije maturske veceri na kojoj smo se svi osjecali toliko bitni i profesorima i roditeljima, (zaboravi se taj dernek poslije ali ta svecana dodjela diploma ostaje u pamcenju) mogu reci da me je PBG strogim pravilima koji su me cesto dovodili do ludila, naucila nekim pravim vrijednostima u zivotu.
Ali, ko se upise u PBG miseci da ako ga je babo upisao moze raditi sta zeli, strasno se prevario. Moze biti simpatican svojim nestaslucima mjesec ili dva, ali ce zbog toga zazaliti. Ipak, u PBG se bas i ne cijene ljudi koji prolaze dobrim i koji se ne trude da nesto nauce.
-
Kikko
#7 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
baby_blue19 wrote:Ja sam zavrsila Prvu bosnjacku gimnaziju i o njoj ti mogu reci skoro sve najbolje. Naravno, kao i svaka skola i ova ima svojih mana, ali ono sto sam ja uvijek stavljala na prvo mjesto je to obrazovanje koje je daleko bolje nego u drugim sarajevskim skolama.
pa meni se ova skola bas i svidja zbog toga sto ja znam da cu poslije uspjesno zavrsene srednje,imati neku buducnost.jesi li ti isla po cambridge programu?da li se poslije njega moze dobiti neka stipendija za skolovanje,vani npr.velika britanija?
malo me je strah da ce biti previse tesko uciti.da li se za upis mora imati sve odlicne ocjene?ja imam prosjek 4.7
ima li internat,i nesto u sklopu sole?
- Sunrise00
#8 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Na Cambridge programu haman nista ne moras uciti, tako kazu ovi sto idu tamo, SVIKikko wrote:baby_blue19 wrote:Ja sam zavrsila Prvu bosnjacku gimnaziju i o njoj ti mogu reci skoro sve najbolje. Naravno, kao i svaka skola i ova ima svojih mana, ali ono sto sam ja uvijek stavljala na prvo mjesto je to obrazovanje koje je daleko bolje nego u drugim sarajevskim skolama.
pa meni se ova skola bas i svidja zbog toga sto ja znam da cu poslije uspjesno zavrsene srednje,imati neku buducnost.jesi li ti isla po cambridge programu?da li se poslije njega moze dobiti neka stipendija za skolovanje,vani npr.velika britanija?
malo me je strah da ce biti previse tesko uciti.da li se za upis mora imati sve odlicne ocjene?ja imam prosjek 4.7
ima li internat,i nesto u sklopu sole?
- Eweleen
#9 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Ko može doći u bilo kakvo iskušenje da upiše ovu školu osim da ga starci ne natjeraju iz političkih razloga 0.0

- *miara*
#10 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
ja ti savjetujem gimnaziju dobrinja. schola homines sunt, non moenia.
ako hoces da ides na pmf, farmaciju ili medicinu kasnije, dobrinjska ti je najbolja. subhija kamenica - najbolja profesorica biologije ikad. da je bogdo ona predsjednica ove drzave... maida beganovic i mediha brodovic - profesorice fizike, predivne osobe, strucne i znaju predavati. suvada- prof hemije, nije mi predavala ali sam sve najbolje cula za nju, cak i od onih sto samo pljuju po profesorima.
ako hoces da studiras francuski, preskaci dobrinjsku.
ako hoces engleski, profesorica sabina durakovic je prepredobra profesorica.
vladimir zubic - profesor geografije. on je star covjek, ubrzo ce u penziju, ali nimalo nije zastario. to je jednostavno ziva enciklopedija. ne moze se vlado opisati, moras ga dozivjeti.
amela ovcina-ljevo je predavala bosanski u dobrinjskoj. predivna profesorica. strucna, puca od znanja i znala je objasniti ,samo sto je bila mlada i nije bila autoritet kao kamenica, brodovicka, durakovicka i suvada. sada je asistent na filozofskom.
tako mi je drago sto sam zavrsila ovu gimnaziju, u ovom sastavu, u onoj zgradi da bi je bez dvojbe ponovo upisala.
ako hoces da ides na pmf, farmaciju ili medicinu kasnije, dobrinjska ti je najbolja. subhija kamenica - najbolja profesorica biologije ikad. da je bogdo ona predsjednica ove drzave... maida beganovic i mediha brodovic - profesorice fizike, predivne osobe, strucne i znaju predavati. suvada- prof hemije, nije mi predavala ali sam sve najbolje cula za nju, cak i od onih sto samo pljuju po profesorima.
vladimir zubic - profesor geografije. on je star covjek, ubrzo ce u penziju, ali nimalo nije zastario. to je jednostavno ziva enciklopedija. ne moze se vlado opisati, moras ga dozivjeti.
amela ovcina-ljevo je predavala bosanski u dobrinjskoj. predivna profesorica. strucna, puca od znanja i znala je objasniti ,samo sto je bila mlada i nije bila autoritet kao kamenica, brodovicka, durakovicka i suvada. sada je asistent na filozofskom.
tako mi je drago sto sam zavrsila ovu gimnaziju, u ovom sastavu, u onoj zgradi da bi je bez dvojbe ponovo upisala.
- Sunrise00
#11 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Pa dobro, ima u svakoj skoli profesora koje mozemo izdvojiti*miara* wrote:ja ti savjetujem gimnaziju dobrinja. schola homines sunt, non moenia.
vladimir zubic - profesor geografije. on je star covjek, ubrzo ce u penziju, ali nimalo nije zastario. to je jednostavno ziva enciklopedija. ne moze se vlado opisati, moras ga dozivjeti.![]()
- *miara*
#12 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
koliko skola ima u svom dvoristu supermarket, 4 banke, 2 butika, 2 pekare, sendvicaru, knjizaru, 5 kafica, 2 sale, 2 biblioteke i jos mnogo toga? ma dobrinjska najjaca skola. vidis da slabo ko ko ju je zavrsio visi na forumu, to su sve biznismeni, doktori, naucnici, svjestski priznati umjetniciSunrise00 wrote:Pa dobro, ima u svakoj skoli profesora koje mozemo izdvojiti*miara* wrote:ja ti savjetujem gimnaziju dobrinja. schola homines sunt, non moenia.
vladimir zubic - profesor geografije. on je star covjek, ubrzo ce u penziju, ali nimalo nije zastario. to je jednostavno ziva enciklopedija. ne moze se vlado opisati, moras ga dozivjeti.![]()
tako mi je drago sto sam zavrsila ovu gimnaziju, u ovom sastavu, u onoj zgradi da bi je bez dvojbe ponovo upisala.![]()
- Tvrtko II Kotromanić
#13 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
kratko i jasno upisi Drugu gim.Kikko wrote:Bas sam nesto kontala o srednjim skolama.zanima me mnogo stvari o PBG,cini mi se dobra skola.citala sam neke podatke o skoli na njenoj stranici,ali nisam nasla sve.ako ima neko ko je zavrsio ovu skolu,neka mi javi,puuuno cete pomoci!!!
-
pure_love
#14 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Bosnjacka gimnazija je za 10,nisam isao ali tako kazu svi oni koji su zavrsili a poznajem ih par...jedna od kvalitetnijih,ako ne i najkvalitetnija u Sarajevu...samo naprijed
ovi sto se zale su samo ljubomorni,istina je da je skola dio "elite"-ali u svakoj drzavi su one najbolje skole "elitne",i uz to bolje biti dio elite nego dio fukare

ovi sto se zale su samo ljubomorni,istina je da je skola dio "elite"-ali u svakoj drzavi su one najbolje skole "elitne",i uz to bolje biti dio elite nego dio fukare
- lala_sa
#15 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Tvrtko II Kotromanić wrote:kratko i jasno upisi Drugu gim.Kikko wrote:Bas sam nesto kontala o srednjim skolama.zanima me mnogo stvari o PBG,cini mi se dobra skola.citala sam neke podatke o skoli na njenoj stranici,ali nisam nasla sve.ako ima neko ko je zavrsio ovu skolu,neka mi javi,puuuno cete pomoci!!!
Moje mišljenje je da se treba kloniti Druge...
- nellington
#16 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Sad htjedoh pitati lalu "a zašto se kloniti 2g?" a onda sam odustao, nikad se nećemo složiti po nekim pitanjima.
A ontopic: lično ne volim ideju PBGS. Protivi se mojim političkim uvjerenjima. Međutim, društvo iz PBGS koje sam upoznao na faksu je uz ono iz III gimnazije definitivno najbolje
(neka mi ne zamjere kolege iz II gimnazije, ali činjenice su činjenice)
A ontopic: lično ne volim ideju PBGS. Protivi se mojim političkim uvjerenjima. Međutim, društvo iz PBGS koje sam upoznao na faksu je uz ono iz III gimnazije definitivno najbolje
- lala_sa
#17 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
A mogu li ja ipak odgovoriti na to pitanje iako mi ga nisi postavio? 
Stvarno ne znam kakva je situacija u ostalim srednjim školama, mogla sam zavrsiti samo jednu
. Mislim da je ta skola podobro isfurana kao elitna, međutim ta elita se svodi na sinove ublehaša koji su bili pred izbačenjem već od 1. razreda, ali uvijek su nekim čudom ostajali, ili pak prolazili u slijedeći razred uprkos silnim zaključnim jedinicama na kraju godine. Iz te iste škole profesorica biologije je uzela naše seminarske radove, priheftala ih, i naslovila kao Skripta Sanele I. Nerijetko smo morali za njenu kćerku u osnovnoj školi ( i njenu raju) pisati sastave, crtati za likovno, praviti plakate i sl. Na času latinskog redovno su se mogli čuti komentari profesorice koji su, blago rečeno, nepedagoški. Sjećam se i dvočasa hemije gdje smo sve vrijeme imali diktat iz sveske profesorice, koja je zastupala neku svoju pedagošku teoriju da djeca najbolje uče dok sat i po pišu neke nerazumljive rečenice, naročito kada im ruke utrnu. Na času bosanskog nismo čitali Shakespira, Selimovića, Andrića, Tolstoja, nego nekakve romantične knjigice jerbo je profesorica bila zaljubljena... Ova lista se nastavlja, a profesori koji barem malo vrijede mogu stati na prste jedne ruke, s tim da ti i ostane još koji...
Apsolutno se nikad ne bih vratila u te učionice ( sa izuzetkom časova jedne profesorice, vama omražene Sanje V.)!!!
P.s. Kao što vidite, ovo je totalno van teme, halalite. Znam da ima emocija u postu i ličnih frustracija, malo sam se ventilisala
Svako dobro, forumaši
Stvarno ne znam kakva je situacija u ostalim srednjim školama, mogla sam zavrsiti samo jednu
Apsolutno se nikad ne bih vratila u te učionice ( sa izuzetkom časova jedne profesorice, vama omražene Sanje V.)!!!
P.s. Kao što vidite, ovo je totalno van teme, halalite. Znam da ima emocija u postu i ličnih frustracija, malo sam se ventilisala
Svako dobro, forumaši
- nellington
#18 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Poštujem to što si napisala, lično ne mogu uzeti sebi za pravo da sudim o školi u kojoj lično poznajem svega dva profesora (Krile & Prgo) ali znam da svaka medalja ima dvije strane, te da bih ja za svoju srednju školu mogao napisati kritiku nalik ovoj tvojoj, ili pohvalu (kad bi se ukazala potreba
)
- Sunrise00
#19 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Ma nije nijedna skola savrsena, u svakoj ima nesto sto se nekome ne bi svidjelo 
- Tvrtko II Kotromanić
#20 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
razumijem da imas licnih frustracija, ali losih profesora i guzonjinih sinova koje drgui guraju imas u svakoj skoli, (narocito u PBGS). Ne znam ko je tebi predavao bosanski, ali mi smo citali i Tolstoja i Sheaksperea, sto se tice hemije, ako mislis na Zijadu onda se slazem sa tobom, mada ja licno nikad nisam volio hemiju, prof Duran, (latinusa) je po meni, stvarno dobra profesorica, a sto se tice njenih nepedagoskih izjava, ima ih, ali njih uglavnom "dobiju" upravo ti sinovi inih, koji s, kako da kazem, "nevaspitani" xDlala_sa wrote:A mogu li ja ipak odgovoriti na to pitanje iako mi ga nisi postavio?
Stvarno ne znam kakva je situacija u ostalim srednjim školama, mogla sam zavrsiti samo jednu. Mislim da je ta skola podobro isfurana kao elitna, međutim ta elita se svodi na sinove ublehaša koji su bili pred izbačenjem već od 1. razreda, ali uvijek su nekim čudom ostajali, ili pak prolazili u slijedeći razred uprkos silnim zaključnim jedinicama na kraju godine. Iz te iste škole profesorica biologije je uzela naše seminarske radove, priheftala ih, i naslovila kao Skripta Sanele I. Nerijetko smo morali za njenu kćerku u osnovnoj školi ( i njenu raju) pisati sastave, crtati za likovno, praviti plakate i sl. Na času latinskog redovno su se mogli čuti komentari profesorice koji su, blago rečeno, nepedagoški. Sjećam se i dvočasa hemije gdje smo sve vrijeme imali diktat iz sveske profesorice, koja je zastupala neku svoju pedagošku teoriju da djeca najbolje uče dok sat i po pišu neke nerazumljive rečenice, naročito kada im ruke utrnu. Na času bosanskog nismo čitali Shakespira, Selimovića, Andrića, Tolstoja, nego nekakve romantične knjigice jerbo je profesorica bila zaljubljena... Ova lista se nastavlja, a profesori koji barem malo vrijede mogu stati na prste jedne ruke, s tim da ti i ostane još koji...
Svako dobro, forumaši
Ali Druga ima dobrih profesora, to moras priznati, i jeste elitna skola. NAvedi mi neku drugu sarajevsku ili cak bosansko-hercegovacku skolu koja na skoro svakoj matematickoj olimpijadi osvoji neku medalju za BiH. elitna je skola zbog svojih matematicara (mada ja nisam matematicar odajem im prizanje).
Ovdje moram samo spomenut meni licno najbolju prof, to je prof historije Zarkovic-Tafro koje se svi, koji su isli u 2 gim, sjecaju, siguran sam, po dobrom
- lala_sa
#21 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Tu se slazem s tobom, ako neko ima matematičkih ambicija definitivno mu se u Drugoj daje prilika da ih ostvari. Bojim se da ostali padaju u drugi plan..
Btw, ne mislim na Zijadu, sto znaci da imaju dvije takve prof. hemije
...
Eto, vratimo se na Bošnjačku... O njoj ne mogu ništa reći
Btw, ne mislim na Zijadu, sto znaci da imaju dvije takve prof. hemije
Eto, vratimo se na Bošnjačku... O njoj ne mogu ništa reći
-
pure_love
#22 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
jos jednom bosnjacka je najbolji izbor(ako vec imas dovoljno dobre ocjene da mozes biti primljena)
http://bosnjackagim.edu.ba/index.php?op ... &Itemid=33
http://bosnjackagim.edu.ba/index.php?op ... &Itemid=33
- red387
#23 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
Ovako, ti prvo na početku nisi fino postavio/la pitanje, ne znam šta te tačno zanima. A kao učenik Pbg spreman sam odgovoriti na pitanja, potpuno subjektivno 
Uglavnom, završio osnovnu s 5.0 prosjekom, iz prosječne porodice, normalne porodice
Pbg sam izabrao zbog uslova rada/učenja koje pruža, i ti uslovi su stvarno dobri. Međutim, ima tu dosta "šuplje priče", što jest' jest'.
Krenimo od onog najvažnijeg - nastavni/profesorski kadar: po meni, moglo bi biti i bolje, jer ima dosta profesora koji, rekao bih, i nisu baš kompetentni za taj poziv, ili nisu se još nisu "uštelili"
Dakle, imaju znanje, ali pojedini ga ne prenose na dobar način. Međutim, pored njih imamo i profesore koji stvarno dobro rade, npr. profesor geografije Sead Srna, koji radi metodično, pita što ispredaje, nema nekog napuhavanja. Pored njega, izdvojio bih profesoricu engleskog Ikbalu Ćatić, također dobar rad, uz strogoću ali i uz dobar prijateljski odnos s učenicima (iako sam čuo da je otišla iz Pbg u ovom "prelaznom roku")
Uniforme nisu ono što su bile prije. Dakle, za muške sad samo prsluk, za ženske tunika. Ništa strašno, meni sad prešlo u naviku pa mi bude hladno bez prsluka
Također, sad su napravili neke veće promjene, pa će sad, za razliku od proteklih godina, u smjeni biti zajedno I i III razredi, i II i IV, neovisno od smjera (Curriculim A ili B). Nastava u prvoj smjeni će počinjati u 8h (zbog toga se bunilo dosta raje, jer ima onih koji prelaze malo veći put do škole). Časovi će trajati 45 minuta, i navodno će malo skratiti i veliki odmor, koji je prije trajao 50 minuta.
Što se tiče "mangupisanja", to može proći kao i svugdje drugo, dakle, u normalnoj količini
Slabo ko pada, jer nema mnogo prilika za bježanje s nastave, pa se štošta i nauči, barem za 2 
Eto, ako nekog još nešto zanima, slobodno pitajte
Pozz
Uglavnom, završio osnovnu s 5.0 prosjekom, iz prosječne porodice, normalne porodice
Krenimo od onog najvažnijeg - nastavni/profesorski kadar: po meni, moglo bi biti i bolje, jer ima dosta profesora koji, rekao bih, i nisu baš kompetentni za taj poziv, ili nisu se još nisu "uštelili"
Uniforme nisu ono što su bile prije. Dakle, za muške sad samo prsluk, za ženske tunika. Ništa strašno, meni sad prešlo u naviku pa mi bude hladno bez prsluka
Također, sad su napravili neke veće promjene, pa će sad, za razliku od proteklih godina, u smjeni biti zajedno I i III razredi, i II i IV, neovisno od smjera (Curriculim A ili B). Nastava u prvoj smjeni će počinjati u 8h (zbog toga se bunilo dosta raje, jer ima onih koji prelaze malo veći put do škole). Časovi će trajati 45 minuta, i navodno će malo skratiti i veliki odmor, koji je prije trajao 50 minuta.
Što se tiče "mangupisanja", to može proći kao i svugdje drugo, dakle, u normalnoj količini
Eto, ako nekog još nešto zanima, slobodno pitajte
Pozz
- cyprus
#24 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
*miara* wrote:ja ti savjetujem gimnaziju dobrinja. schola homines sunt, non moenia.
- *miara*
#25 Re: Prva Bosnjacka Gimnazija
jedina negativna stvar kod dobrinjske je sto je mala pa je nema ko reklamirati kao jacyprus wrote:*miara* wrote:ja ti savjetujem gimnaziju dobrinja. schola homines sunt, non moenia.![]()
![]()
napisi svoja iskustva, nemoj da ljudi lutaju po PBG