Prva Bosnjacka gimnazija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Prenj

#26 Re: Prva Bosnjacka gimnazija

Post by Prenj »

BECHO wrote:
Prenj wrote:Insipirisan novom reklamom ...:D
Ima li kakvih bivsih/sadasnjih polaznika te skole da nam priopce koju o njenom kvalitetu?
Jer osim sto znamo da direktorica skole aktivno stimulise ucenike da demonstriraju u vrijeme nastave :D, malo je drugih poznatih cinjenica.
Izgleda da tebe vise kopka naziv 'Bosnjacka/i/o' od direktorice skole i ucenika koji demonstriraju u vrijeme nastave! :wink:
Ne bas. Njihovo ucesce na demonstracijama je obradjeno kao posebna tema.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=23175
Prenj

Post by Prenj »

Utjesna je cinjenica da na takmicenjima znanja srednjih skola mjesovita fukara iz Prve i Druge i dalje ubjedljivo sije "elitu" iz Bosnjacke i KSC-a : :D
najSrce

Post by najSrce »

Prenj wrote:
najSrce wrote:pa kao da katolicki skolski centar nije jednonacionalni
ma hajte molim Vas :-)
Ako vec nisi primijetio/la, obadvije skole su navedene kao negativan primjer.

a ti sigurno nisi primjetio ovo:
A wrote:

KSC je Katolicki Skolscki Centar, a ne hrvatski. Tako da mogu da zamislim da ga finansira Vatikan, Argenitna, bilo koja katolicka institucija.
BECHO

Post by BECHO »

A wrote:Hvala Twin !

Ponavljam - zaista sam zgrozena cinjenicom da Kanton finansira razdvajanje djece, namjesto da se maksimalno zalaze da potakne brisanje medjunacionalnih barijera finansiranjem zajednickih skola, gdje bi djeca bila privucena kvalitetnim programom, dobrim profesorima, a ne predznakom nacionalnim ili vjerskim. Fuj, zgrozena sam !

Sad mi je lakse, kad sam rekla :D
I ja sam naprosto zgrozen cinjenicom da u 'zelenoj' Tuzli, Zenici, Bihacu i Sarajevu etc. postoje zajednicke skole a u Bajnoj Luci, Bijeljini, Zvorniku i Trebinju ne postoje!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

najSrce wrote:pa kao da katolicki skolski centar nije jednonacionalni
ma hajte molim Vas :-)
pa fino...sve statistike pokazuju da nije...a i moje sjećanje na razred u kojem je bilo 24 učenika

+ kad se doda činjenica da se polutanovići uvijek priklanjaju većinskoj struji
najSrce

Post by najSrce »

BECHO wrote:

Ponavljam - zaista sam zgrozena cinjenicom da Kanton finansira razdvajanje djece, namjesto da se maksimalno zalaze da potakne brisanje medjunacionalnih barijera finansiranjem zajednickih skola, gdje bi djeca bila privucena kvalitetnim programom, dobrim profesorima, a ne predznakom nacionalnim ili vjerskim. Fuj, zgrozena sam !

I ja sam naprosto zgrozen cinjenicom da u 'zelenoj' Tuzli, Zenici, Bihacu i Sarajevu etc. postoje zajednicke skole a u Bajnoj Luci, Bijeljini, Zvorniku i Trebinju ne postoje!

bas tako BECHO evo i ja sam zgrozena :-)
twin_mk

Post by twin_mk »

Prenj wrote:Utjesna je cinjenica da na takmicenjima znanja srednjih skola mjesovita fukara iz Prve i Druge i dalje ubjedljivo sije "elitu" iz Bosnjacke i KSC-a : :D
Bojim se da su i 1. i posebno 2. elitisticke skole. One su to uvijek bile i po kvalitetu nastave, ali velikim dijelom i po utjecaju roditelja. A utjecaj je danas uveliko odredjen politickim angazmanom.

Sem toga, vecina javnih skola ima rukovodstvo birano kriterijima politicke podobnosti, kao uostalom i vecina javnih preduzeca, tako da, nazalost, tu nema velike razlike.
Last edited by twin_mk on 14/02/2006 13:57, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

najSrce wrote:
BECHO wrote:

Sto se tice RS-a jos od 1992. sve je jasno.
A ja vas pitam, da li se mi zalazemo za multietnicko drustvo ili ne?
Ako je vas odgovor da, kakva je u takvom drustvu uloga skola sa eksluzivnim nacionalnim ili religijskim predznakom?
Altsa

Post by Altsa »

a kakve veze imaju ova arapska slova sa bosnjacima. prije bi rekao da se rado o arapskoj gimnaziji nego bosnjackoj.
BECHO

#35 Re: Prva Bosnjacka gimnazija

Post by BECHO »

Prenj wrote:
BECHO wrote:
Prenj wrote:Insipirisan novom reklamom ...:D
Ima li kakvih bivsih/sadasnjih polaznika te skole da nam priopce koju o njenom kvalitetu?
Jer osim sto znamo da direktorica skole aktivno stimulise ucenike da demonstriraju u vrijeme nastave :D, malo je drugih poznatih cinjenica.
Izgleda da tebe vise kopka naziv 'Bosnjacka/i/o' od direktorice skole i ucenika koji demonstriraju u vrijeme nastave! :wink:
Ne bas. Njihovo ucesce na demonstracijama je obradjeno kao posebna tema.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=23175
Koliko mi je poznato, Aida Mehonic je osvojila bronzanu medalju na olimpijadi iz fizike, odrzanoj 2002 godine u Indoneziji. Sudeci po njoj, skola vjerovatno nema nikakvog kvaliteta osim sto pusta ucenike na demonstracije! :-)
Prenj

Post by Prenj »

Altsa wrote:a kakve veze imaju ova arapska slova sa bosnjacima. prije bi rekao da se rado o arapskoj gimnaziji nego bosnjackoj.
Bice da je to samo filter za podobnost Bosnjaka. Ko ne zna procitati - noga iz skole.
pentijum

Post by pentijum »

Prenj wrote:Evo jos dilema za razmisljanje:

Zanimljivo je da su skoro u isto vrijeme dvije, barem po imenu nacionalno/religiozno eksluzivne, skole Katolicki skolski centar i Bosnjacka gimnazija, niknule jedna pored druge.
Koja je uopste svrha (skupog) osnivanja takvih skola?
Zar postojece srednje skole grada Sarajeva nisu bile dovoljno dobre?
Ja bih, samo, čisto onako iz znatiželje, da saznam neki novi izraz. Pa eto, protumači. :D :D :D
najSrce

Post by najSrce »

Prenj wrote:
najSrce wrote:
BECHO wrote: I ja sam naprosto zgrozen cinjenicom da u 'zelenoj' Tuzli, Zenici, Bihacu i Sarajevu etc. postoje zajednicke skole a u Bajnoj Luci, Bijeljini, Zvorniku i Trebinju ne postoje!
Sto se tice RS-a jos od 1992. sve je jasno.
A ja vas pitam, da li se mi zalazemo za multietnicko drustvo ili ne?
Ako je vas odgovor da, kakva je u takvom drustvu uloga skola sa eksluzivnim nacionalnim ili religijskim predznakom?

....
posto je u RS tako kako jeste, po vama je to naviknuto i tako
je i neka je, na sve strane vrvi od katolickog skolskih centara,
katolicke medicinske po vama pa dobro to je tako i sta sad
a kad se otvori bosnjacka e to vec nije dobro.... a mislim da bosnjacka
gimnazija samo postoji u Sarajevu....
Last edited by najSrce on 14/02/2006 14:11, edited 1 time in total.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Altsa wrote:a kakve veze imaju ova arapska slova sa bosnjacima.
Nikakve, osim što su se bošnjaci u toku historije susreli sa Islamom (Kur'an je pisan na arapskom jeziku) pa ne žele da odbace taj dio historijsko-kulturnog naslijeđa.
senada

Post by senada »

Prenj wrote:
Altsa wrote:a kakve veze imaju ova arapska slova sa bosnjacima. prije bi rekao da se rado o arapskoj gimnaziji nego bosnjackoj.
Bice da je to samo filter za podobnost Bosnjaka. Ko ne zna procitati - noga iz skole.
Preduvjet je znanje arapskog ali moze proci i herbejski :D ili esperanto :D
senada

Post by senada »

Prenj wrote:Utjesna je cinjenica da na takmicenjima znanja srednjih skola mjesovita fukara iz Prve i Druge i dalje ubjedljivo sije "elitu" iz Bosnjacke i KSC-a : :D
GRIJESIS gradjani su daleeeeeeeeeeeeeeeko ispred seljacina :x mafije , lopova i bandita iz SDA i SBiH! :x
senada

Post by senada »

Prenj, uvjeti pod kojim se "obrazuje" ta "elita" natjerali bi i majmuna s' iz djungle da nauci uz plejadu instruktora za mlade retardante! Dodatno im se popusta jer su djeca BGRRE!
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

senada wrote:
GRIJESIS gradjani su daleeeeeeeeeeeeeeeko ispred seljacina :x mafije , lopova i bandita iz SDA i SBiH! :x
Što ti je kultura dijaloga :?
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

seljak_cojek wrote:
hrasno38 wrote:Jebes ti skole koje imaju imaju prefix Bosnjacka, Srpska ili Hrvatska. .............
Ja sam svoje dijete upisao u obicnu skolu koja se zove po jednom gradskom naselju jer mi to tako najvise pase. Kada podje u srednju to nece 100% biti Bosnjacka ali ni Hrvatska i Srpska ali ako bude "BOSANSKA" tu nece biti dilema.
E vidiš to je sloboda izbora o kojoj sam govorio. Niko te ne prisiljava da upišeš dijete u te škole ako ne želiš. I opet ponavljam da djeca (roditelji) u Prozoru, Busovači nemaju tu mogućnost (iako su to škole kojima je osnivač država).
Ako roditelji imaju dovoljno u dzepu i ako stvarno zele da im djeca pohadjaju takvu skolu sasvim ok - ko voli nek izvoli.
Bolje i tako nego da odvajaju par sati na vjeronauci po ostalim skolama (mislim da su izgradjene dzamije i crkve zbog toga, skola nema nista sa tim).
A slazem se.... veci je problem po mjestima gdje djeca idu u skolu pod istim krovom a sa razlicitim programom. U takvim slucajevima roditelji i djeca nemaju izbora - moraju prihvatiti ono sto dobiju. :x
senada

Post by senada »

osim u katolickoj i bosnjackoj - nigdje drugo nema vjeronauke - kod nas je cio sistem vrijednovanja kvalitete covjeka inace - nistavan.
array

Post by array »

Prije nego sto nastavite bacati drvlje i kamenje na Bosnjacku Gimnaziju trebate znati da iza vecine privatnih skola u USA i na Zapadu (a ima ih puuuno) stoje crkve. Te su skole uglavnom bolje od drzavnih jer nisu ogranicene milionima glupih i beskorisnih drzavnih propisa.

U mnogim od njih vjeronauka se mora uzeti te se moraju pohadjati nedjeljne crkvene mise bez obzira na religiju. Licno znam neke BH studente koji su pohadjali jednu od tih vrlo dobrih skola ali su morali ici u crkvu bez obzira sto su neki bili muslimani. :sad:

Prema tome, nevidim nista lose u Bosnjackoj Gimnaziji a ni u katolickim gimnazijama i sl. Nisam vidio svojim ocima ali vjerujem da je nastava u Bosnjackoj Gimnaziji bolja nego u drzavnim skolama.
najSrce

Post by najSrce »

eto pogledala od mnogobrojnih predmeta i ovih specificnosti :
- engleski jezik - prvi strani jezik obavezan je za sve učenike,
- arapski jezik - drugi strani jezik obavezan je za sve učenike,
- njemacki jezik - treci strani jezik obavezan je za učenike jezičkogizbornog područja,
- kultura religija izučava se kao obavezan predmet u prvom i drugom razredu.

nigdje ne nadjoh da ima vjeronauka....
Prenj

Post by Prenj »

najSrce wrote:eto pogledala od mnogobrojnih predmeta i ovih specificnosti :
- engleski jezik - prvi strani jezik obavezan je za sve učenike,
- arapski jezik - drugi strani jezik obavezan je za sve učenike,
- njemacki jezik - treci strani jezik obavezan je za učenike jezičkogizbornog područja,
- kultura religija izučava se kao obavezan predmet u prvom i drugom razredu.

nigdje ne nadjoh da ima vjeronauka....
Uvazavajuci poslovicu da "covjek vrijedi onoliko koliko jezika zna" pozdravljam njihovo podsticanje ucenika da uce strane jezike.
Ipak, ne razumijem zasto je arapski obavezan za sve ucenike?
radiogaga33

Post by radiogaga33 »

Za mene je postojanje te skole potpuno normalno :oops:
danas

Post by danas »

Prenj wrote: Ipak, ne razumijem zasto je arapski obavezan za sve ucenike?
pa valjda da bi znali procitat ono sto im pise na amblemu skole... :oops: :oops: :oops:
Post Reply