Zaboravila si jos dodati da samo ime skole kaze da je nacionalna. I da ga u toj skoli, ocito, nisu naucili da razlikuje naciju od religije... (crveno)lin wrote:@ OGROMNA slova: Zar nije tuzno kada neko tako mlad kaze da drustvo ne mozemo la(h)ko promjeniti? Jesu li te i to naucili u toj tvojoj divnoj multi-nacionalnoj (:roll:) gimnaziji: Nemoj sine da talasas, ne pravi probleme, nemoj da se bunis, nemoj da mijenas svijet, nemoj da se boris, zatvaraj oci pred nepravdom, pazi samo na sebe i na svoje (a tvoji su...pa zna se)TareSA wrote:A..... ko je rekao da je nacionalna.....a sta je katolicki skolski centar......u bosnjackoj kao i u katolickoj ima ljudi koji nisu te pripadnosti vjeruj mi......kod mene u razredu je bilo dvoje koji nisu muslimani stoga mislim da ne stoji ta tvrdnja......a niko nikome ne zabranjuje da se upise ko god hoce ali jedna istina kod nas stoji da bjezimo "svojima" nazalost ali je tako......niko ko je musliman nece upisati katolicku pored bosnjacke i obratno stoga u takvom drustvu zivimo i ne mozemo ga bas lahko promjeniti......a opet kazem ja cu zivot dati i ja cu prvi stati na stranu onoga koga bosnjacka gimnazija odbije zbog njegovog imena i prezimena, neka mi se javi takav slobodno........
@ malo manje ogromna slova: HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA![]()
reci mi daze zezas??!!! "dvoje koji nisu muslimani" hahahahaha jah multi-kulti okruzenje nema sta...
![]()
Prva Bosnjacka gimnazija
-
Shoshana
-
emmiirr
Zaista je zalosno citati sve ove komentare i oprecna misljenja po pitanju jedne obrazovne ustanove, koju priznaju i cijene nije vrijednosti podjednako i "istok i zapad". Kao bivsi ucenik te skole , necu replicirati prethodnim diskutantima, vec su napraviti kraci osvrt na osnovu licnih saznanja i iskustava koje sam stekao skolujuci se u toj ustanovi i pokusati napraviti jednu komparaciju sa KSC.
Ja i Bosnjacka gimnazija:
Jedan od presudnih faktora da se upisem u tu gimnaziju bio je taj sto mi je bila najbliza i sto nije bilo druge smjene.Znao sam tek da je na dobrom glasu sto se tice kvalitete obrazovanja, ali nisam je izdvajao nista vise u odnosu na ostale sarajevske gimnazije, a ni u kom slucaju zato sto je bosnjacka i sto cu u njoj moci da uzivam vjerske potrebe.Prije nego sam upisao , naslusao sam se svakakvih prica(da je klanjanje stvar primoranja, da moramo svi znati uciti Kur'an, da su profesorice pokrivene, profesori SDA kadar i sl. Posto sam inace koja ne vjeruje pricama , dok se ne uvjeri vlastitim ocima, nisam se puno brinio oko tih stvari i bio sam potpuno upravu.)
Opste karakteristike:
Bosnjacka gimnazija je jedna moderna skola prije svega.Jako lijepo i moderno uredjena, ne bih isao u detalje, uglavnom uslovi za rad su izuzetni.Nastva u skoli se odvija u jednoj smjeni(cca 450 ucenika), skola je poluinternatskog tipa , sto znaci da ucenici u toku nastave imaju pauzu za rucak od sat vremena , koji se obavlja u skolskom restoranu, tako da nema potrebe da ucenici izlaze van skole dok traje odmor osim ako nemaju nekih posebnih potreba da izadju van skole(administracija, zdravrsvto i sl.). Ucenici nose uniforme po uzoru na strane skolske ustanove.Od ove godine bosnajcka gimnazija je jedina skola u BiH koja ima odjeljenje koje je licencirano od strane Cambridge univerziteta, da se po njegovim satnardima vrsi proces nastave , sto dovoljno pokazuje opredjeljenost u procesu obrazovanja mladih ljudi.
Simboli:
Unutar skole ne postoji niti jedan istaknuti vjerski ili nacionalni simbol koji bi mogao na bilo koji nacin da povrijedi osjecanja onih drugih, osim mesdzida(prostorije za molitvu) koji je potpuno izolovan od ostalih prostorija, a stoji na raspolaganju onim ucenicima koji zele da obave svoje vjerske duznosti. Sto se tice KSC-a i njegovih simbola, ja koliko znam samo iznad ulaza nalazi se kriz visine 7 m, ravnatelj je svecenik ,jedini obavezni jezik je hrvatski i cijeli nastavni plan i program je hrvatski, znaci Bosne i Hercegovine kao drzave nema ni za lijeka. To su sve uslovi koji ocigledno ne uticu na veliki broj bosnjackih ucenika koji pohadjaju tu skosku ustanovu, u cijim pismenim vjezbama se ispravljaju rijeci bosanskog jezika i zamjenjuju hrvatskim i sl. , za razliku od uslova bosnjacke gimnazije koji su "apsolutno neprihvatljivi za nebosnjake i nemuslimane", pa ih zato ima jedva 2-3.
Vjerovali ili ne, u bosnjackoj gimnaziji ne postoji predmet vjeronauke, vec postoji predmet koji proucava sve religije , koji je usput u sastavu nastavnog plana i programa, znaci imaju ga sve gimnazije.U KSC-u ucenici islamske vjeroispovijesti nemaju mogucnosti da pohadjaju svoju vjeronauku(iako ih ima cca 30%), dok katolicka djeca imaju predmet vjeronauke. Suvisno je postavljati pitanje zasto je u KSC-u toliko bosnjackih ucenika , a u bosnjackoj gimnaziji tako malo nebosnjackih? Mislim da se razumnim ljudima odgovor sam namece, uzmemo li u obzir, odnosno uporedimo, cjelokupnu svijest pripadnosti zajednici i stepen vrednovanje kulturnog i nacionalnog identiteta svih naroda BiH.
Ideologija:
Idejni tvorac ove obrazovne institucije je rahmetli predsjednik Alija Izetbegovic, koji je taj posao povjerio entuzijastima ,koji su uspjeli da za 10 godina ,od jedne ideje ,stvore jednu od najznacajnijih i najkvalitetnijih obrazovnih ustanova u BiH, te i dan danas , s pravom cine njen kostur, radeci svakodnevno na njenom usavrsavanju.
Bosnjacka gimnazija nastala je u toku agresije, 1995.god.(Ucenici su polagali prijemni ispit istog dana kada se desio drugi masakr na Markalama), sa ciljem da prije svega mlade ljude u BiH obdari visokim stepenom znanja i umijeca na polju obrazovanja , ali i da podstakne svijest o vaznosti Bosne i Hercegovine u nasim zivotima, da nas upozna sa svim njenim vrijednostima koji je odlikuju i koji su je oduvijek odlikovalni, a najvaznije od svega je da postanemo svjesni i dosljedni tih vrijednosti i da korz znanje i sposobnosti na valjan i ispravan nacin promovisemo i unapredjujemo te vrijednosti.
U bosnjackoj gimnaziji se proizvodi bosanska, patriotska intelektualna klasa, koja treba da bude temelj razvoja BiH, sto njeni ucenici uspijesno i svakodnevno , na najbolji nacin , pokazuju u svim oblastima.
Pitanje religije je pitanje licnog stava.Niti jedan faktor vezan za religiju i njenu praksu nije obavezan.( Selam jeste skolski pozdrav, ali on nije oficijelan.Prvi dan nastave vas uredno upoznaju sa mogocnoscu da koristite onaj pozdrav koji vama odgovara , a koji je prikladan autoritetu ljudi koje pozdravljate). Sloboda u vjerskom , nacionalnom i kulturnom izrazavanju je na visokom stepenu i apsolutno ne postoje instrumenti kojima se ta sloboda, na bilo koji nacin uskracuje.
Finansiranje:
Skola je prije svega napravljena i opremljena od donacija stranih zemalja( uz neke arapske zemlje, veoma znacajne donacije prispjele su i od strane zapadnoevropskih zemalja).Takodjer takav vid finansiranja protezao se kroz duzi proces opremanja gimnazije.
Ucenici placaju godisnje 160 KM upisnine , a ta sredstva se trose iskljucivo da se odrzi visok standard kvalitete sadrzaja gimnazije.
Zakljucak:
Na kraju mogu reci da sam ponosan sto sam bio ucenik jedne takve obrazovne ustanove. Vecinu njenih vrijednosti spoznao sam tek kada sam zavrsio skolu i upisao se na fax. Kada bih opet birao ne bi se dvoumio nijednog trenutka.Iako sa odredjenim manama, kvalitetnija ustanova na poljima svih vrsta obrazovanja i odgoja ne postoji u BiH!
Pozdrav,
Ja i Bosnjacka gimnazija:
Jedan od presudnih faktora da se upisem u tu gimnaziju bio je taj sto mi je bila najbliza i sto nije bilo druge smjene.Znao sam tek da je na dobrom glasu sto se tice kvalitete obrazovanja, ali nisam je izdvajao nista vise u odnosu na ostale sarajevske gimnazije, a ni u kom slucaju zato sto je bosnjacka i sto cu u njoj moci da uzivam vjerske potrebe.Prije nego sam upisao , naslusao sam se svakakvih prica(da je klanjanje stvar primoranja, da moramo svi znati uciti Kur'an, da su profesorice pokrivene, profesori SDA kadar i sl. Posto sam inace koja ne vjeruje pricama , dok se ne uvjeri vlastitim ocima, nisam se puno brinio oko tih stvari i bio sam potpuno upravu.)
Opste karakteristike:
Bosnjacka gimnazija je jedna moderna skola prije svega.Jako lijepo i moderno uredjena, ne bih isao u detalje, uglavnom uslovi za rad su izuzetni.Nastva u skoli se odvija u jednoj smjeni(cca 450 ucenika), skola je poluinternatskog tipa , sto znaci da ucenici u toku nastave imaju pauzu za rucak od sat vremena , koji se obavlja u skolskom restoranu, tako da nema potrebe da ucenici izlaze van skole dok traje odmor osim ako nemaju nekih posebnih potreba da izadju van skole(administracija, zdravrsvto i sl.). Ucenici nose uniforme po uzoru na strane skolske ustanove.Od ove godine bosnajcka gimnazija je jedina skola u BiH koja ima odjeljenje koje je licencirano od strane Cambridge univerziteta, da se po njegovim satnardima vrsi proces nastave , sto dovoljno pokazuje opredjeljenost u procesu obrazovanja mladih ljudi.
Simboli:
Unutar skole ne postoji niti jedan istaknuti vjerski ili nacionalni simbol koji bi mogao na bilo koji nacin da povrijedi osjecanja onih drugih, osim mesdzida(prostorije za molitvu) koji je potpuno izolovan od ostalih prostorija, a stoji na raspolaganju onim ucenicima koji zele da obave svoje vjerske duznosti. Sto se tice KSC-a i njegovih simbola, ja koliko znam samo iznad ulaza nalazi se kriz visine 7 m, ravnatelj je svecenik ,jedini obavezni jezik je hrvatski i cijeli nastavni plan i program je hrvatski, znaci Bosne i Hercegovine kao drzave nema ni za lijeka. To su sve uslovi koji ocigledno ne uticu na veliki broj bosnjackih ucenika koji pohadjaju tu skosku ustanovu, u cijim pismenim vjezbama se ispravljaju rijeci bosanskog jezika i zamjenjuju hrvatskim i sl. , za razliku od uslova bosnjacke gimnazije koji su "apsolutno neprihvatljivi za nebosnjake i nemuslimane", pa ih zato ima jedva 2-3.
Vjerovali ili ne, u bosnjackoj gimnaziji ne postoji predmet vjeronauke, vec postoji predmet koji proucava sve religije , koji je usput u sastavu nastavnog plana i programa, znaci imaju ga sve gimnazije.U KSC-u ucenici islamske vjeroispovijesti nemaju mogucnosti da pohadjaju svoju vjeronauku(iako ih ima cca 30%), dok katolicka djeca imaju predmet vjeronauke. Suvisno je postavljati pitanje zasto je u KSC-u toliko bosnjackih ucenika , a u bosnjackoj gimnaziji tako malo nebosnjackih? Mislim da se razumnim ljudima odgovor sam namece, uzmemo li u obzir, odnosno uporedimo, cjelokupnu svijest pripadnosti zajednici i stepen vrednovanje kulturnog i nacionalnog identiteta svih naroda BiH.
Ideologija:
Idejni tvorac ove obrazovne institucije je rahmetli predsjednik Alija Izetbegovic, koji je taj posao povjerio entuzijastima ,koji su uspjeli da za 10 godina ,od jedne ideje ,stvore jednu od najznacajnijih i najkvalitetnijih obrazovnih ustanova u BiH, te i dan danas , s pravom cine njen kostur, radeci svakodnevno na njenom usavrsavanju.
Bosnjacka gimnazija nastala je u toku agresije, 1995.god.(Ucenici su polagali prijemni ispit istog dana kada se desio drugi masakr na Markalama), sa ciljem da prije svega mlade ljude u BiH obdari visokim stepenom znanja i umijeca na polju obrazovanja , ali i da podstakne svijest o vaznosti Bosne i Hercegovine u nasim zivotima, da nas upozna sa svim njenim vrijednostima koji je odlikuju i koji su je oduvijek odlikovalni, a najvaznije od svega je da postanemo svjesni i dosljedni tih vrijednosti i da korz znanje i sposobnosti na valjan i ispravan nacin promovisemo i unapredjujemo te vrijednosti.
U bosnjackoj gimnaziji se proizvodi bosanska, patriotska intelektualna klasa, koja treba da bude temelj razvoja BiH, sto njeni ucenici uspijesno i svakodnevno , na najbolji nacin , pokazuju u svim oblastima.
Pitanje religije je pitanje licnog stava.Niti jedan faktor vezan za religiju i njenu praksu nije obavezan.( Selam jeste skolski pozdrav, ali on nije oficijelan.Prvi dan nastave vas uredno upoznaju sa mogocnoscu da koristite onaj pozdrav koji vama odgovara , a koji je prikladan autoritetu ljudi koje pozdravljate). Sloboda u vjerskom , nacionalnom i kulturnom izrazavanju je na visokom stepenu i apsolutno ne postoje instrumenti kojima se ta sloboda, na bilo koji nacin uskracuje.
Finansiranje:
Skola je prije svega napravljena i opremljena od donacija stranih zemalja( uz neke arapske zemlje, veoma znacajne donacije prispjele su i od strane zapadnoevropskih zemalja).Takodjer takav vid finansiranja protezao se kroz duzi proces opremanja gimnazije.
Ucenici placaju godisnje 160 KM upisnine , a ta sredstva se trose iskljucivo da se odrzi visok standard kvalitete sadrzaja gimnazije.
Zakljucak:
Na kraju mogu reci da sam ponosan sto sam bio ucenik jedne takve obrazovne ustanove. Vecinu njenih vrijednosti spoznao sam tek kada sam zavrsio skolu i upisao se na fax. Kada bih opet birao ne bi se dvoumio nijednog trenutka.Iako sa odredjenim manama, kvalitetnija ustanova na poljima svih vrsta obrazovanja i odgoja ne postoji u BiH!
Pozdrav,
- DiplomataSaSela
#103 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
"Stimulisali" su nas i prije da docekujemo Titu,stafetu da gledamo partizanske filmove itd...znaci nista novo pa da bi se ti ko nesto cudio.Katolickih,jevrejskih,vakih,nakih skola imas svuda po svijetu...ne znam sto ti ove nase smetaju.Prenj wrote:Insipirisan novom reklamom ...
Ima li kakvih bivsih/sadasnjih polaznika te skole da nam priopce koju o njenom kvalitetu?
Jer osim sto znamo da direktorica skole aktivno stimulise ucenike da demonstriraju u vrijeme nastave, malo je drugih poznatih cinjenica.
-
lin
Eh, vidis vec na samom pocetku imamo problem. Kako da vjerujemo tvojoj "objektivnoj" analizi kada tebi nije bilo nimalo cudno da upisujes skolu sa nacionalnim predznakom? Zar ti nije palo na pamet da je cudno da se sa 14 godina dijelis od svojih prijatelja iz osnovne skole po nacionalnoj osnovi? Ako ti je blizu Bosnjacka onda ti je i KSC blizu...a ni u KSC-u nema druge smjene. Sto onda nisi upisao KSC? Ocito nisu presudni faktori bili SAMO udaljenost i smjena.emmiirr wrote: Ja i Bosnjacka gimnazija:
Jedan od presudnih faktora da se upisem u tu gimnaziju bio je taj sto mi je bila najbliza i sto nije bilo druge smjene.Znao sam tek da je na dobrom glasu sto se tice kvalitete obrazovanja, ali nisam je izdvajao nista vise u odnosu na ostale sarajevske gimnazije, a ni u kom slucaju zato sto je bosnjacka i sto cu u njoj moci da uzivam vjerske potrebe.
Sam naziv je dovoljno "simbolican". A ni mesdzid nije mala stvar...narocito ne u skoli koja, ti tvrdis, ne forsira religiju. Mozda je samo podrzava?emmiirr wrote:Unutar skole ne postoji niti jedan istaknuti vjerski ili nacionalni simbol koji bi mogao na bilo koji nacin da povrijedi osjecanja onih drugih, osim mesdzida
Ne, nemaju ga sve gimnazije. Kratko i jasno.emmiirr wrote:postoji predmet koji proucava sve religije , koji je usput u sastavu nastavnog plana i programa, znaci imaju ga sve gimnazije.
Maloprije si ruzio KSC, kako imaju samo jednu vjeronauku, kako postavljaju vjerske simbole, kako je ravnatelj svecenik...a sad hvalis njihovo "vrednovanje kulturnog i nacionalnog identiteta". A sigurno si u gimnaziji naucio da "kulturni i nacionalni identitet" tvojih komsija iz KSC (gimnazijalaca poput tebe, koji izlaze na ista mjesta, gledaju iste filmove, furaju se na istu muziku, citaju iste knjige, govore istim jezikom, nabacuju se istim djevojkama itd. kao i ti i tvoji prijatelji iz Bosnjacke) je nesto potpuno drugacije od tvog "kulturnog i nacionalnog identiteta". E pa nije.emmiirr wrote:Suvisno je postavljati pitanje zasto je u KSC-u toliko bosnjackih ucenika , a u bosnjackoj gimnaziji tako malo nebosnjackih? Mislim da se razumnim ljudima odgovor sam namece, uzmemo li u obzir, odnosno uporedimo, cjelokupnu svijest pripadnosti zajednici i stepen vrednovanje kulturnog i nacionalnog identiteta svih naroda BiH.
niskoemmiirr wrote: Bosnjacka gimnazija nastala je u toku agresije, 1995.god.(Ucenici su polagali prijemni ispit istog dana kada se desio drugi masakr na Markalama)
Pa sto se onda ne zove Bosanska gimnazija?emmiirr wrote: U bosnjackoj gimnaziji se proizvodi bosanska, patriotska intelektualna klasa
-
kub lajkan
@emmiirr
Stvarno si fino napisao post. Zaista mislim da si imao srece da dobijes kvalitetno obrazovanje, ako je sve tako kako kazes. Imam par pitanja:
Da li bi ta skola bila ista losija da se umjesto "Bosnjacka gimnazija" zove "Sesta gimnazija"?
Sta je smisao da se neka gimnazija prozove "Bosnjacka" nego da sluzi samo za Bosnjake? Nije li besmisleno nakon davanja takvog naziva pricati o njenom visenacionalnom karakteru?
Da li je licemjerno od onih koji daju takav naziv skole da se busaju u prsa kako su za njih svi ljudi isti bez obzira na naciju i vjeru?
Je li vrijeme da se u Sarajevu izgradi Prva srpska gimnazija?
Stvarno si fino napisao post. Zaista mislim da si imao srece da dobijes kvalitetno obrazovanje, ako je sve tako kako kazes. Imam par pitanja:
Da li bi ta skola bila ista losija da se umjesto "Bosnjacka gimnazija" zove "Sesta gimnazija"?
Sta je smisao da se neka gimnazija prozove "Bosnjacka" nego da sluzi samo za Bosnjake? Nije li besmisleno nakon davanja takvog naziva pricati o njenom visenacionalnom karakteru?
Da li je licemjerno od onih koji daju takav naziv skole da se busaju u prsa kako su za njih svi ljudi isti bez obzira na naciju i vjeru?
Je li vrijeme da se u Sarajevu izgradi Prva srpska gimnazija?
- danas
nisi ti shvatila sta ti emirr pokusava recilin wrote:Maloprije si ruzio KSC, kako imaju samo jednu vjeronauku, kako postavljaju vjerske simbole, kako je ravnatelj svecenik...a sad hvalis njihovo "vrednovanje kulturnog i nacionalnog identiteta". A sigurno si u gimnaziji naucio da "kulturni i nacionalni identitet" tvojih komsija iz KSC (gimnazijalaca poput tebe, koji izlaze na ista mjesta, gledaju iste filmove, furaju se na istu muziku, citaju iste knjige, govore istim jezikom, nabacuju se istim djevojkama itd. kao i ti i tvoji prijatelji iz Bosnjacke) je nesto potpuno drugacije od tvog "kulturnog i nacionalnog identiteta". E pa nije.emmiirr wrote:Suvisno je postavljati pitanje zasto je u KSC-u toliko bosnjackih ucenika , a u bosnjackoj gimnaziji tako malo nebosnjackih? Mislim da se razumnim ljudima odgovor sam namece, uzmemo li u obzir, odnosno uporedimo, cjelokupnu svijest pripadnosti zajednici i stepen vrednovanje kulturnog i nacionalnog identiteta svih naroda BiH.
evo da pojasnim -- u KSC je puno bosnjackih ucenika jer bosnjaci nicu nacionalisti i nisu optereceni vjerom, pa im ne smeta da idu u KSC. odatle u "njihovoj" KSC puno ucenika bosnjaka... a posto su oni "anamo" svi optereceni vjerom i nacijom, oni nece da se upisu u "nasu" bosnjacku gimnaziju, pa je eto ta nasa jadna gimnazija osudjena da ima samo bosnjake za ucenike...
nije to bona do gimnazija... nego do NAS i do NJIH
PS hvala dragom bogu da sam zavrsila gimnaziju prije ovih gluposti...
-
kub lajkan
A da je obrnuto onda bi bilo "ma to je zato sto smo mi merhametli"?danas wrote:nisi ti shvatila sta ti emirr pokusava reci![]()
evo da pojasnim -- u KSC je puno bosnjackih ucenika jer bosnjaci nicu nacionalisti i nisu optereceni vjerom, pa im ne smeta da idu u KSC. odatle u "njihovoj" KSC puno ucenika bosnjaka... a posto su oni "anamo" svi optereceni vjerom i nacijom, oni nece da se upisu u "nasu" bosnjacku gimnaziju, pa je eto ta nasa jadna gimnazija osudjena da ima samo bosnjake za ucenike...
nije to bona do gimnazija... nego do NAS i do NJIH![]()
![]()
-
mostarac
ispravka: kaze se DO NJIHAdanas wrote:nisi ti shvatila sta ti emirr pokusava recilin wrote:Maloprije si ruzio KSC, kako imaju samo jednu vjeronauku, kako postavljaju vjerske simbole, kako je ravnatelj svecenik...a sad hvalis njihovo "vrednovanje kulturnog i nacionalnog identiteta". A sigurno si u gimnaziji naucio da "kulturni i nacionalni identitet" tvojih komsija iz KSC (gimnazijalaca poput tebe, koji izlaze na ista mjesta, gledaju iste filmove, furaju se na istu muziku, citaju iste knjige, govore istim jezikom, nabacuju se istim djevojkama itd. kao i ti i tvoji prijatelji iz Bosnjacke) je nesto potpuno drugacije od tvog "kulturnog i nacionalnog identiteta". E pa nije.emmiirr wrote:Suvisno je postavljati pitanje zasto je u KSC-u toliko bosnjackih ucenika , a u bosnjackoj gimnaziji tako malo nebosnjackih? Mislim da se razumnim ljudima odgovor sam namece, uzmemo li u obzir, odnosno uporedimo, cjelokupnu svijest pripadnosti zajednici i stepen vrednovanje kulturnog i nacionalnog identiteta svih naroda BiH.![]()
nije to bona do gimnazija... nego do NAS i do NJIH![]()
PS hvala dragom bogu da sam zavrsila gimnaziju prije ovih gluposti...
-
Šandor
Nije tačno!danas wrote:nisi ti shvatila sta ti emirr pokusava reci![]()
evo da pojasnim -- u KSC je puno bosnjackih ucenika jer bosnjaci nicu nacionalisti i nisu optereceni vjerom, pa im ne smeta da idu u KSC.
Većina srednjoškolaca i srednjoškoljki koji pohađaju KŠC u stvari bježe od bosanskog nastavnog plana i programa. Manji je broj onih kojima je svejedno i koji su slučajno zalutali tamo.
Podsjećam, u KŠC je na snazi nastavni plan i program susjedne Republike Hrvatske (osim ako se to promijenilo u posljednjih godinu-dvije?).
A Bošnjačku Gimnaziju uglavnom pohađaju djeca guzonja koje je iznjedrilo novo doba.
Neko je rođen sretan a neko usran.
-
Zadig
Skole sa nacionalnim predznakom u drustvu nerazvijene medjunacionalne tolerancije (nazalost na to smo spali) skodi buducnosti te zemlje jer produzuje, produbljava segregaciju i dalje dijeljenje ljudi koji u sustini dijele iste vrijednosti (ali su se poceli udaljavati zahvaljujuci svojim strankama).
Argument o slobodi izbora pada u vodu u nasem slucaju vrlo lako. U kanadi mozes imati Muslim School, Hindu School i tako dalje (kao sto ih ima), ali Bosna nije kanada, u kanadi se nisu klali medjusobno (dobro bila je agresija, ali sada je mrznja na istom nivou), i zbog toga umjesto da gradimo BOSANSKU KULTURNU I DRUSTVENU ELITU, mi stvaramo Bosnjacku, Hrvatsku, Srpsku...Manite se identiteta, brisanja sa mape i karadzicevih izjava. Buducnost svih zavisi od toga kako ce zajedno zivjeti, a ne kako ce se zajedno dijeliti jedni od drugih. Ljudi moji, milo iz banja luke i sejo iz zenice imaju puno vise zajednicko, kao i njihova djeca, i umjesto da radimo na tim jednakostima, mi uporno podvlacimo (ne rijetko i izmisljamo) razlike koje produbljuju jaz medju nama i guraju ionako propalu zemlju u propast.
Ako ocete da mislite na buducnost BOSANSKE ELITE, onda napraviti skolu koja ima predznak ODLIKASKA GIMNAZIJA, sa kojom se mogu identifikovati SVI ODLIKASI BOSNE I H. Tako se gradi buducnost zemlje gospodo.
Svi ovi fazoni ce nas debelo kostati u buducnosti. Ovo se lako moze preseliti na fakultete, pa na radna mijesta, pa na bolnice i tako dalje. Bice ono, ko nije iso u katolicku gimnaziju, teze se upisati na faks u sirokom i slicno (znate na sta mislim).
Ja sam ostro protiv ovoga!!!
Argument o slobodi izbora pada u vodu u nasem slucaju vrlo lako. U kanadi mozes imati Muslim School, Hindu School i tako dalje (kao sto ih ima), ali Bosna nije kanada, u kanadi se nisu klali medjusobno (dobro bila je agresija, ali sada je mrznja na istom nivou), i zbog toga umjesto da gradimo BOSANSKU KULTURNU I DRUSTVENU ELITU, mi stvaramo Bosnjacku, Hrvatsku, Srpsku...Manite se identiteta, brisanja sa mape i karadzicevih izjava. Buducnost svih zavisi od toga kako ce zajedno zivjeti, a ne kako ce se zajedno dijeliti jedni od drugih. Ljudi moji, milo iz banja luke i sejo iz zenice imaju puno vise zajednicko, kao i njihova djeca, i umjesto da radimo na tim jednakostima, mi uporno podvlacimo (ne rijetko i izmisljamo) razlike koje produbljuju jaz medju nama i guraju ionako propalu zemlju u propast.
Ako ocete da mislite na buducnost BOSANSKE ELITE, onda napraviti skolu koja ima predznak ODLIKASKA GIMNAZIJA, sa kojom se mogu identifikovati SVI ODLIKASI BOSNE I H. Tako se gradi buducnost zemlje gospodo.
Svi ovi fazoni ce nas debelo kostati u buducnosti. Ovo se lako moze preseliti na fakultete, pa na radna mijesta, pa na bolnice i tako dalje. Bice ono, ko nije iso u katolicku gimnaziju, teze se upisati na faks u sirokom i slicno (znate na sta mislim).
Ja sam ostro protiv ovoga!!!
-
Prenj
emmiirr wrote: ...
...
U to vrijeme je gore imenovani jos bio Predsjednik Predsjednistva Bosne i Hercegovine, nije jos bila priznata RS, nije se jos desio Dayton, ...
Nije valjda da ga je i na ovaj potez kreiranja eksluzivne nacionalne skole u sred grada Sarajeva "natjerala medjunarodna zajednica"?
- Altsa
e ovaj dio je najsmijesniji. izetbegovic je posao povjerio svojoj kcerki koja je i danas direktorica te ustanove. ocito je njoj babo napravio skolu gdje ce biti dozivotna direktorica. direktorica koje svoje ucenike posaljene na paljenje zastava. e aferim direktoriceemmiirr wrote: Idejni tvorac ove obrazovne institucije je rahmetli predsjednik Alija Izetbegovic, koji je taj posao povjerio entuzijastima ,koji su uspjeli da za 10 godina ,od jedne ideje ,stvore jednu od najznacajnijih i najkvalitetnijih obrazovnih ustanova u BiH, te i dan danas , s pravom cine njen kostur, radeci svakodnevno na njenom usavrsavanju.
- TareSA
Pa ti si lud ako mislis da ce nestajanje nekog nacionalnog predznaka promjeniti nase drustvo, evo ja sam za da se promjeni naziv moje skole ali onda ce i oni u hercegovini morati uciti po bosansko-hercegovackom programu, a ne hrvatskom,jel moze............ako se to desi ja potpisujem odmah da se preimenuje skola.......ali svi bi da bosnjaci odustanu od svoga jer zaboga milog vrijedja drugog a to sto nas bosnjake vrijedja koga boli neka stvar.......
- TareSA
opet se spominje direktorica,ama ljudi zena ni kriva ni duzna je prozvana ovdje......niti je koga slala da to uradi niti ce koga poslati sta vam je.......jadna zena i nije joj babo stvorio skolu nego je ona stvorila sa jos nekoliko ljudi,a i da jeste sta ti ne bi prihvatio ono sto ti je babo stvorio, ali problem je kad je to nekom drugom znam,ljubomora je cudo,stavi sebe u njen polozaj i vidi koliko ces ti biti objektivan prema sebi.......drugo direktorica se bira glasanjem s obzirom koliko je zena uradila za tu skolu normalno da ce biti direktorica ponovo i ponovo......Altsa wrote:e ovaj dio je najsmijesniji. izetbegovic je posao povjerio svojoj kcerki koja je i danas direktorica te ustanove. ocito je njoj babo napravio skolu gdje ce biti dozivotna direktorica. direktorica koje svoje ucenike posaljene na paljenje zastava. e aferim direktoriceemmiirr wrote: Idejni tvorac ove obrazovne institucije je rahmetli predsjednik Alija Izetbegovic, koji je taj posao povjerio entuzijastima ,koji su uspjeli da za 10 godina ,od jedne ideje ,stvore jednu od najznacajnijih i najkvalitetnijih obrazovnih ustanova u BiH, te i dan danas , s pravom cine njen kostur, radeci svakodnevno na njenom usavrsavanju.
-
Prenj
Imamo obicaj bacati drvlje i kamenje bacati na medjunarodnu zajednicu sto su "natjerali" babu nacije da prizna RS, potpise Dayton, ostane u ljubavi sa SDS-om .... dok s druge strane, sasvim je jasno da je njemu podjela ljudi po nacionalnom i religioznom kljucu bila oduvijek prirodna i srcu mila.TareSA wrote:Pa ti si lud ako mislis da ce nestajanje nekog nacionalnog predznaka promjeniti nase drustvo, evo ja sam za da se promjeni naziv moje skole ali onda ce i oni u hercegovini morati uciti po bosansko-hercegovackom programu, a ne hrvatskom,jel moze............ako se to desi ja potpisujem odmah da se preimenuje skola.......ali svi bi da bosnjaci odustanu od svoga jer zaboga milog vrijedja drugog a to sto nas bosnjake vrijedja koga boli neka stvar.......
- TareSA
Sto se Babe tice srcu mu je bilo milo ono sto je i svima drugima bilo milo......mislim politicarima.......sta on treba da zagovara suprotno i uvijek bude budala kao do sad......kamo lijepe srece da je bio malo veci nacionalista......bilo bi nam sad bolje..........ali hajd da se vratimo s temom na bosnjacku jer o tome je rijec a ne o babi nacije ljudi........Prenj wrote:Imamo obicaj bacati drvlje i kamenje bacati na medjunarodnu zajednicu sto su "natjerali" babu nacije da prizna RS, potpise Dayton, ostane u ljubavi sa SDS-om .... dok s druge strane, sasvim je jasno da je njemu podjela ljudi po nacionalnom i religioznom kljucu bila oduvijek prirodna i srcu mila.TareSA wrote:Pa ti si lud ako mislis da ce nestajanje nekog nacionalnog predznaka promjeniti nase drustvo, evo ja sam za da se promjeni naziv moje skole ali onda ce i oni u hercegovini morati uciti po bosansko-hercegovackom programu, a ne hrvatskom,jel moze............ako se to desi ja potpisujem odmah da se preimenuje skola.......ali svi bi da bosnjaci odustanu od svoga jer zaboga milog vrijedja drugog a to sto nas bosnjake vrijedja koga boli neka stvar.......
-
_BosanaC
To babo nacije je vise sarkasticno bilo, jer da je htjeo uzdizati naciju bila bi Prva bosanska gimnazija Sarajevo a ne Bosnjacka, ali to mnogi(ma) nece/ne mogu/ne odgovara im da shvate. Ili shvataju vrlo dobro ali se prave ludiTareSA wrote:Sto se Babe tice srcu mu je bilo milo ono sto je i svima drugima bilo milo......mislim politicarima.......sta on treba da zagovara suprotno i uvijek bude budala kao do sad......kamo lijepe srece da je bio malo veci nacionalista......bilo bi nam sad bolje..........ali hajd da se vratimo s temom na bosnjacku jer o tome je rijec a ne o babi nacije ljudi........Prenj wrote:Imamo obicaj bacati drvlje i kamenje bacati na medjunarodnu zajednicu sto su "natjerali" babu nacije da prizna RS, potpise Dayton, ostane u ljubavi sa SDS-om .... dok s druge strane, sasvim je jasno da je njemu podjela ljudi po nacionalnom i religioznom kljucu bila oduvijek prirodna i srcu mila.TareSA wrote:Pa ti si lud ako mislis da ce nestajanje nekog nacionalnog predznaka promjeniti nase drustvo, evo ja sam za da se promjeni naziv moje skole ali onda ce i oni u hercegovini morati uciti po bosansko-hercegovackom programu, a ne hrvatskom,jel moze............ako se to desi ja potpisujem odmah da se preimenuje skola.......ali svi bi da bosnjaci odustanu od svoga jer zaboga milog vrijedja drugog a to sto nas bosnjake vrijedja koga boli neka stvar.......
-
senada
Bosanska nacionalna skola podrazumijeva visenacionalni ili drzavni koncept a bosnjacka je cist mononacionalno etnicki prefix._BosanaC wrote:To babo nacije je vise sarkasticno bilo, jer da je htjeo uzdizati naciju bila bi Prva bosanska gimnazija Sarajevo a ne Bosnjacka, ali to mnogi(ma) nece/ne mogu/ne odgovara im da shvate. Ili shvataju vrlo dobro ali se prave ludiTareSA wrote:Sto se Babe tice srcu mu je bilo milo ono sto je i svima drugima bilo milo......mislim politicarima.......sta on treba da zagovara suprotno i uvijek bude budala kao do sad......kamo lijepe srece da je bio malo veci nacionalista......bilo bi nam sad bolje..........ali hajd da se vratimo s temom na bosnjacku jer o tome je rijec a ne o babi nacije ljudi........Prenj wrote: Imamo obicaj bacati drvlje i kamenje bacati na medjunarodnu zajednicu sto su "natjerali" babu nacije da prizna RS, potpise Dayton, ostane u ljubavi sa SDS-om .... dok s druge strane, sasvim je jasno da je njemu podjela ljudi po nacionalnom i religioznom kljucu bila oduvijek prirodna i srcu mila.
-
emmiirr
Da se Bosnjacka gimnazija i zove Bosanska gimnazija, ubijednjen sam da bi i dalje naziv bio uvredljiv za najmanje 70% gradjana BiH i nista se ne bi znacajno promijenilo.
Ne treba se baviti formom nego sutinom, a sustina bosnjacke gimnazije je Bosna i Hercegovina i sve njene vrijednosti(izmedju kojih je multukulturalnost i multietnicost, sto po sistemu automatizma iskljucuje svaki vid vjerske i nacionalne diskriminacije),i posto je stvorena na toj temeljnoj ideji, na kojoj pociva i danas, je ustvari onaj istureni faktor, koji je ipak izdvaja od ostalih, sto se nikako ne moze pripisati onim skolama koji rade po planu i programu drugih drzava, koje prije svega , zbog svoje nacionalne i vjerske strukture ,onemogucavaju nacionalnim i vjerskim manjinama da ravnopravno uzivaju i ispoljavaju svoja vjerska , kulturna i etnicka obiljezja.(Prije svega mislim na proces obrazovanja drugih drzava , koji je u potpunosti prenesen u obrazovne ustanove u BiH, pa tako i u sarajevaski KSC , koji pohadja 30% ucenika Bosnjaka-muslimana).
Ja bih stvarno volio da mi neko odgovori na pitanje na osnovu cega tvrdite da je KSC tolerantnija ustonavoa za pripadnike drugih nacija i vjera, nego sto je to slucaj sa bosnjackom gimnazijom, pa je tako drasticno manji broj nebosnjaka pohadja u odnosu na KSC????
Neumjesne komentare na racun nekih licnosti, prije svega na racun rahmetli predjednika Izetbegovica, je takodjer suvisno i neumjesno komentarisati.
Neka ih je stid, ako ne njih, onda nas zbog njih...
Pozdrav,
Ne treba se baviti formom nego sutinom, a sustina bosnjacke gimnazije je Bosna i Hercegovina i sve njene vrijednosti(izmedju kojih je multukulturalnost i multietnicost, sto po sistemu automatizma iskljucuje svaki vid vjerske i nacionalne diskriminacije),i posto je stvorena na toj temeljnoj ideji, na kojoj pociva i danas, je ustvari onaj istureni faktor, koji je ipak izdvaja od ostalih, sto se nikako ne moze pripisati onim skolama koji rade po planu i programu drugih drzava, koje prije svega , zbog svoje nacionalne i vjerske strukture ,onemogucavaju nacionalnim i vjerskim manjinama da ravnopravno uzivaju i ispoljavaju svoja vjerska , kulturna i etnicka obiljezja.(Prije svega mislim na proces obrazovanja drugih drzava , koji je u potpunosti prenesen u obrazovne ustanove u BiH, pa tako i u sarajevaski KSC , koji pohadja 30% ucenika Bosnjaka-muslimana).
Ja bih stvarno volio da mi neko odgovori na pitanje na osnovu cega tvrdite da je KSC tolerantnija ustonavoa za pripadnike drugih nacija i vjera, nego sto je to slucaj sa bosnjackom gimnazijom, pa je tako drasticno manji broj nebosnjaka pohadja u odnosu na KSC????
Neumjesne komentare na racun nekih licnosti, prije svega na racun rahmetli predjednika Izetbegovica, je takodjer suvisno i neumjesno komentarisati.
Neka ih je stid, ako ne njih, onda nas zbog njih...
Pozdrav,
-
Prenj
Netacno.emmiirr wrote:Da se Bosnjacka gimnazija i zove Bosanska gimnazija, ubijednjen sam da bi i dalje naziv bio uvredljiv za najmanje 70% gradjana BiH i nista se ne bi znacajno promijenilo.
...
Ovakav naziv Bosnjacke gimnazije je neprimjeren samo za mali dio gradjana BiH koji jos uvijek vjeruju u ideju multietnicke BiH.
Svima ostalima je ovakav naziv jako drag.
- danas
pa sad, emiirre;
moje dijete, hvala bogu, nece ici u skolu u kojoj ima niti raspece niti mesdizd. meni je licno KSC jos gori, jer predaje po nastavnom planu druge drzave, a mi da smi drzava (ko sto nismo) ne bi se to desavalo, kao sto ne bi bilo ni raspeca ni mesdzida u drzavnim skolama, niti bi se iste finansirale od donacija iz islamskih zemalja ili susjednih drzava, niti bi ih drzale vjerske zajednice poput biskupija ili IVZ-a.
eto.
moje dijete, hvala bogu, nece ici u skolu u kojoj ima niti raspece niti mesdizd. meni je licno KSC jos gori, jer predaje po nastavnom planu druge drzave, a mi da smi drzava (ko sto nismo) ne bi se to desavalo, kao sto ne bi bilo ni raspeca ni mesdzida u drzavnim skolama, niti bi se iste finansirale od donacija iz islamskih zemalja ili susjednih drzava, niti bi ih drzale vjerske zajednice poput biskupija ili IVZ-a.
eto.