Pruga Vares-Banovici
Moderator: anex
- Brisbane
#1 Pruga Vares-Banovici
Ne znam zasto se ne napravi dio pruge od Varesa do Banovica. To je cirka 40km da se spoje Zenicki i Tz kanton zeljeznicom. Teren je sigurno tezak ali nista nije ne izvodivo. 
-
dječak sa šibicama
#2 Re: Pruga Vares-Banovici
Kao prvo, Tuzla i Zenica su vec povezani zeljeznickom vezom preko Doboja.Brisbane wrote:Ne znam zasto se ne napravi dio pruge od Varesa do Banovica. To je cirka 40km da se spoje Zenicki i Tz kanton zeljeznicom. Teren je sigurno tezak ali nista nije ne izvodivo.
Kao drugo, jeftinije bi bilo napraviti aerodrom u Varesu i Banovicima, nego izbusiti Zvijezdu i Konjuh da bi se ova dva grada mogla povezati prugom.
Kao trece, pruga od Podlugova do Varesa vise ne postoji, mislim da je vecina pruge skinuta, i da je ostala samo trasa ali nisam siguran.
Postoji ideja brze ceste od Breze preko Varesa prema Krivaji (ne znam bi li islo prema Olovu ili Ribnici pa dalje prema Banovicima) ali i to je samo ideja. Nemaju nasi lopovi preca posla.
- Brisbane
#3 Re: Pruga Vares-Banovici
1. rs plus puno dalje.dječak sa šibicama wrote:
Kao prvo, Tuzla i Zenica su vec povezani zeljeznickom vezom preko Doboja.
Kao drugo, jeftinije bi bilo napraviti aerodrom u Varesu i Banovicima, nego izbusiti Zvijezdu i Konjuh da bi se ova dva grada mogla povezati prugom.
Kao trece, pruga od Podlugova do Varesa vise ne postoji, mislim da je vecina pruge skinuta, i da je ostala samo trasa ali nisam siguran.
Postoji ideja brze ceste od Breze preko Varesa prema Krivaji (ne znam bi li islo prema Olovu ili Ribnici pa dalje prema Banovicima) ali i to je samo ideja. Nemaju nasi lopovi preca posla.
2. ne vjerujem, kad su mogli napraviti prugu do jablanice pocetkom stoljeca, moze sei ovo danas.
3. Ima trasa, lako je prugu postaviti (vjerovatno se trebala svakako modernizirati)
Mislim da bi taj dosta zaostao kraj ponovo zivnuo.
- em11r
#4 Re: Pruga Vares-Banovici
Y Brcko-Tuzla-Zavidovici koridora 5C bi se trebao "ocesati" od opcinu Banovice negdje u reonu Seone tako je bilo price.
To je jedino sto bi se moglo u buducnosti desiti po tom pitanju. Eh ja ne znam da li je postojao kakav krak prema Varesu ali do 1970 i neke je postojala pruga Zavidovici - Olovo.

Stari "put" kojim je isla pruga jos postoji sa druge strane Krivaje.
A koliko je zeljeznicki saobracaj danas isplativ vidimo svaki dan. Ko ce bolan u Banovice putovat
[/b]
To je jedino sto bi se moglo u buducnosti desiti po tom pitanju. Eh ja ne znam da li je postojao kakav krak prema Varesu ali do 1970 i neke je postojala pruga Zavidovici - Olovo.

Stari "put" kojim je isla pruga jos postoji sa druge strane Krivaje.
A koliko je zeljeznicki saobracaj danas isplativ vidimo svaki dan. Ko ce bolan u Banovice putovat
[/b]
-
tec
#5 Re: Pruga Vares-Banovici
Pruga jos uvjek postoji i prije 2/3 godine je isao turisticki voz postoje slike na vozovi.com i zeljeznice.net.
Dva tunela (nalik na Gotthard Base Tunnel ali ne i toliko dug) bi vise bila korisna ako spajas Brezu i Banovice. A od Varesa trebalo bi se sici u dolinu Krivaje Vares se nalazi na preko 800 m. a dolina krivaje ispod 300 m. pa tunelom do Banovica.
Ovo bi bio 2x Bradinska rampa.
Dva tunela (nalik na Gotthard Base Tunnel ali ne i toliko dug) bi vise bila korisna ako spajas Brezu i Banovice. A od Varesa trebalo bi se sici u dolinu Krivaje Vares se nalazi na preko 800 m. a dolina krivaje ispod 300 m. pa tunelom do Banovica.
- em11r
#6 Re: Pruga Vares-Banovici
Da ne mislis na staru prugu u Banovicima prema Konjuhu?tec wrote:Pruga jos uvjek postoji i prije 2/3 godine je isao turisticki voz postoje slike na vozovi.com i zeljeznice.net.
Siguran sam da bar od Ribnice prema Olovu ne postoji vise pruga. Mozda da ima nesto od Zavidovica prema Vozuci ali nisam siguran.
-
tec
#7 Re: Pruga Vares-Banovici
Podlugovi-Vares i fantazija do Banovicaem11r wrote:Da ne mislis na staru prugu u Banovicima prema Konjuhu?tec wrote:Pruga jos uvjek postoji i prije 2/3 godine je isao turisticki voz postoje slike na vozovi.com i zeljeznice.net.
Siguran sam da bar od Ribnice prema Olovu ne postoji vise pruga. Mozda da ima nesto od Zavidovica prema Vozuci ali nisam siguran.