"Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post Reply
Skijaš

#676 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote:
Mister Yes wrote:
Idemo redom:
Kada neko napiše "preporuke" i onda taksativno nabroji korake koje misli da treba poduzeti, to se obično radi kako bi se izbjeglo nesporazume oko toga šta je napisano u cijeloj analizi.
Sve što je napisano napisano je sa razlogom. Inače ne bi ni bilo napisano. Nesporazuma nema. Osim u glavama spinera.
Da, otvorena je tema eliminacije konstitutivnosti naroda.

Dodik navodi da mu je Štajnberg u jednom trenutku rekao da u Republici Srpskoj "moraju prihvatiti činjenicu da ovdje postoji većina koja je zainteresovana za sudbinu države, a da bi manjina mogla imati zaštitu po međunarodnim konvencijama. Pitam ga na koju većinu misli, političku ili nacionalnu, a on, nije ni trepnuo, kaže - nacionalnu."

I šta sada imamo u ovoj analizi ? Tezu kako je konstitutivnost naroda prepreka napretku. Kvota koja definiše kako u vlasti mora biti X broj Hrvata je prepreka napretku ? Ako pogledaš šta je srž kvote kao koncepta, nije problem doći do zaključka kako se istim štiti one koji su manje utjecajni. Zato recimo u mnogim segmentima imaš kvote kojim se garantuje prisustvo žena. Prevedeno, ukidanje kvota bi značilo da više nema garancija da će tri Hrvata biti u Savjetu ministara, da u vojsci neće biti rezervisan određen procenat za Hrvate, odnosno da BiH više nije i država hrvatskog naroda. To što su pojedinim Bobanovcima zakrvavile oči na mamac pa ne vide udicu, nije do mene.
Mister Yes

#677 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Da, otvorena je tema eliminacije konstitutivnosti naroda.

Dodik navodi da mu je Štajnberg u jednom trenutku rekao da u Republici Srpskoj "moraju prihvatiti činjenicu da ovdje postoji većina koja je zainteresovana za sudbinu države, a da bi manjina mogla imati zaštitu po međunarodnim konvencijama. Pitam ga na koju većinu misli, političku ili nacionalnu, a on, nije ni trepnuo, kaže - nacionalnu."

I šta sada imamo u ovoj analizi ? Tezu kako je konstitutivnost naroda prepreka napretku. Kvota koja definiše kako u vlasti mora biti X broj Hrvata je prepreka napretku ? Ako pogledaš šta je srž kvote kao koncepta, nije problem doći do zaključka kako se istim štiti one koji su manje utjecajni. Zato recimo u mnogim segmentima imaš kvote kojim se garantuje prisustvo žena. Prevedeno, ukidanje kvota bi značilo da više nema garancija da će tri Hrvata biti u Savjetu ministara, da u vojsci neće biti rezervisan određen procenat za Hrvate, odnosno da BiH više nije i država hrvatskog naroda. To što su pojedinim Bobanovcima zakrvavile oči na mamac pa ne vide udicu, nije do mene.
Mislim da sam te svo ovo vrijeme precjenjivao. :sad:
Skijaš

#678 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote: Da, otvorena je tema eliminacije konstitutivnosti naroda.

Mislim da sam te svo ovo vrijeme precjenjivao. :sad:
Boli me kita za tim šta o meni misle oni koji bi da razvaljuju BiH.
Eek-A-Mouse

#679 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Eek-A-Mouse »

Ponuda Sarajeva i veceras stoji.
Na ovim sto deru drzavu na komade je samo da je prihvate
daddy-kool

#680 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by daddy-kool »

Skijaš wrote:Prevedeno, ukidanje kvota bi značilo da više nema garancija da će tri Hrvata biti u Savjetu ministara, da u vojsci neće biti rezervisan određen procenat za Hrvate, odnosno da BiH više nije i država hrvatskog naroda. To što su pojedinim Bobanovcima zakrvavile oči na mamac pa ne vide udicu, nije do mene.
Upravo, ukidanje konstitutivnosti bi bio najvažniji korak u pretvaranju BiH u unitarnu, Bošnjačku nacionalnu državu.
zavrzlama

#681 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by zavrzlama »

daddy-kool wrote:
Skijaš wrote:Prevedeno, ukidanje kvota bi značilo da više nema garancija da će tri Hrvata biti u Savjetu ministara, da u vojsci neće biti rezervisan određen procenat za Hrvate, odnosno da BiH više nije i država hrvatskog naroda. To što su pojedinim Bobanovcima zakrvavile oči na mamac pa ne vide udicu, nije do mene.
Upravo, ukidanje konstitutivnosti bi bio najvažniji korak u pretvaranju BiH u unitarnu, Bošnjačku nacionalnu državu.
medjutim.hrvati ne traze ravnopravan polozaj u BIH,glavni cilj njihove politike su jasne granice njihovog entiteta,kantona ili sta vec..oni zele jasnu teritoriju,gdje ce imati svoje susdstvo,policiju,a to znaci da niko osim hrvata tu ne moze narusiti demografski balans i jacati drzavu BIH na tom zapisanom dijelu BIH...

to je cilj hrvatske politke u BIH,ali ce im se razbiti od glavu od samih hrvata..
Hafis

#682 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Hafis »

Budući da im se kao alternativa nudi zajednička i multietnička država, u kojoj bi im drugi postavljali predstavnike u izvršnu vlast, što se smatra sasvim opravdano, čak štoviše poželjno za njihovo dobro, onda i ne čudi zašto imaju takve ciljeve.
webby-x

#683 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

Hafis wrote:Budući da im se kao alternativa nudi zajednička i multietnička država, u kojoj bi im drugi postavljali predstavnike u izvršnu vlast, što se smatra sasvim opravdano, čak štoviše poželjno za njihovo dobro, onda i ne čudi zašto imaju takve ciljeve.
Inače je nepoznanica u svijetu da jedan narod
traži autonomiju. Strašno nešto.

:D
joint union

#684 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by joint union »

webby-x wrote:
Hafis wrote:Budući da im se kao alternativa nudi zajednička i multietnička država, u kojoj bi im drugi postavljali predstavnike u izvršnu vlast, što se smatra sasvim opravdano, čak štoviše poželjno za njihovo dobro, onda i ne čudi zašto imaju takve ciljeve.
Inače je nepoznanica u svijetu da jedan narod
traži autonomiju. Strašno nešto.

Kao npr. Srbi u Krajini?
zavrzlama

#685 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by zavrzlama »

nadolazis :D ...ebiga hafise ja moram pisat oni sto ti mislis a nesmijes da napises...niko nije naivan,sva politicka borba BIH hrvata ima samo jedan cilj"Jasnu teritoriju sa svojim granicama,u koj ce hrvati biti minimum dvotrecinska vecina,gdje se uvest svoje sudstvo,policiju,obiljezja i nazive"..sa takvom tvorevinom,koristeci ustav koji vazi za taj entitet,legalno i hinjski ce sprijeciti nehrvate da uticu na bilo koju sferu zivota u tom entitetu...sledeci korak,posto imamo srpski,hrvatski i bosnjacki entitet,smisao postojanja BIH bi bio nepotreban i suvisan...

Treeci entitet je pokusaj hrvatske politike da gusenje , omalovazavanje i unistenje BIH se vrsi legalnim putem"hrvaskim entitetom" jer trenutno legalnim entitetom fbih je to nemoguce zbog bosnjacke vecine u istom..ovo je hafise istina,napisi nesto ovako i svako ce te na forumu ozbiljnije shvatati i vise uvazavati iako si neprijatelj BIH,bar si iskren neprijatelj :D ..ne cekaj da ja pisem ono sto ti nesmijes,tebi treba treci a ne meni :D

sve ovo sto ja pisem zna 99% probih snaga u BIH,da bi se tvoje zelje ispunile,ostaje ti puska u ruke pa ratuj...nemoj samo ,ima MZ instrumenata da to uradi i na miran nacin...vjeruj mi da nema...
daddy-kool

#686 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by daddy-kool »

zavrzlama wrote:
medjutim.hrvati ne traze ravnopravan polozaj u BIH,glavni cilj njihove politike su jasne granice njihovog entiteta,kantona ili sta vec..oni zele jasnu teritoriju,gdje ce imati svoje susdstvo,policiju,a to znaci da niko osim hrvata tu ne moze narusiti demografski balans i jacati drzavu BIH na tom zapisanom dijelu BIH...

to je cilj hrvatske politke u BIH,ali ce im se razbiti od glavu od samih hrvata..
Da, već sam pisao.
Ograničavanje Hrvata u treći, ili Srba u RS, dugoročno neće donijeti prosperitet niti političku sigurnost ni jednim ni drugim, nego naprotiv, ispisaće iz ustava prava Srba i Hrvata na BiH.

Ukidanje konstitutivnosti je de facto pretvaranje Srba i Hrvata u manjine u BiH.
Čak ni RS neće moći zaštiti prava Srba u budućnosti bez principa konstitutivnosti. Bošnjacima odgovaraju obje varijante, po mom mišljenju multietnička BiH bi se prije integrisala u EU.
Alfons Kauders

#687 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

jah jah

UZP HRHB pocinje svoj kratki i nesretni zivot 1991... jer su znali da ce djihatlije izabrati stanovitog z.k. za clana predsjednistva

vizionari, nema sta
zavrzlama

#688 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by zavrzlama »

opcija wrote:
zavrzlama wrote:..sa takvom tvorevinom,koristeci ustav koji vazi za taj entitet,legalno i hinjski ce sprijeciti nehrvate da uticu na bilo koju sferu zivota u tom entitetu...
Po uzoru na Bosnjake u FBiH?

tacno..vidjelo se najbolje tokom rata..bosnjaci su najvise rusili nebosnjacke vjerske objekte,najvise ubijali civila,najvise otvarali konc logora,najvise uvodili prefiks muslimanski ili bosnjacki,arimju nazvali po jednom narodu i mnoge druge lose stvari :D i de ti zivi sa njima :D
Alfons Kauders

#689 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

opcija wrote:
zavrzlama wrote:..sa takvom tvorevinom,koristeci ustav koji vazi za taj entitet,legalno i hinjski ce sprijeciti nehrvate da uticu na bilo koju sferu zivota u tom entitetu...
Po uzoru na Bosnjake u FBiH?
zahvali se a-de-zeu za kvalitet odnosa bosnjaka i hrvata u fbih danas

jer eto, ispade da hrvati trebaju imati svoje "zupanije" dok ostale trebaju biti mjesovite... sarajevo bi trebalo biti distrikt od vraca do kozje, a mostar bi trebao biti stolni grad jednog naroda... tamo gdje su hrvati vecina - to je sveta hrvatska zemlja i nicija drugo... tamo gdje su bosnje vecina - to je, jebiga, zajednicko...

i gle cuda, bosnjacki politicari se bune... mosh mislit :D
Alfons Kauders

#690 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

opcija wrote:
Alfons Kauders wrote:
jah jah

UZP HRHB pocinje svoj kratki i nesretni zivot 1991... jer su znali da ce djihatlije izabrati stanovitog z.k. za clana predsjednistva

vizionari, nema sta
Ako je neko 1991. i sumnjao da nece... danas sigurno ne sumnja.
Svi su vidili na kakve su sve oblike tiranije Bosnjaci spremni.
Zato ovu BiH ne zeli niko vise osim samih Bosnjaka i zato ce prije ili kasnije nestati poput Jugoslavije.
aha, znaci to je bio pre-emptivni udruzeni zlocinacki poduhvat, jer su ipak shusak, tudjman i boban bili vizionari... :D

tiranije? ja znam sta ta rijec znaci na bosanskom i hrvatskom... no nisam poznat sa njenim znacenjem na ercegsrbskom, pa molim za pomoc oko prijevoda

a te prijetnje ratom odavno piju vode... nije ti ovo 1991 decko, a ni 1993... :)
webby-x

#691 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

Alfons Kauders wrote:jer eto, ispade da hrvati trebaju imati svoje "zupanije" dok ostale trebaju biti mjesovite... sarajevo bi trebalo biti distrikt od vraca do kozje, a mostar bi trebao biti stolni grad jednog naroda... tamo gdje su hrvati vecina - to je sveta hrvatska zemlja i nicija drugo... tamo gdje su bosnje vecina - to je, jebiga, zajednicko...
Glupost.
Hrvati bi bez problema pristali i na Mostar
sastavljen od dvije općine. Dakle, dvije općine,
i svako ima načelnika svoga. U praksi je to već
tako od rata do danas, samo se svi prave da je
jedinstven grad.

Pitanje Mostara je baš na bošnjačkim strankama.
Žele jedinstven grad? Može.
Žele podjeljen? Isto tako može.
Problem je što ne znaju što bi, tj. oni bi podjeljen
ali da ne kažu to ... barem ne javno.
Hafis

#692 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Hafis »

"zavrzlama"
nadolazis :D ...ebiga hafise ja moram pisat oni sto ti mislis a nesmijes da napises...niko nije naivan,sva politicka borba BIH hrvata ima samo jedan cilj"Jasnu teritoriju sa svojim granicama,u koj ce hrvati biti minimum dvotrecinska vecina,gdje se uvest svoje sudstvo,policiju,obiljezja i nazive"..sa takvom tvorevinom,koristeci ustav koji vazi za taj entitet,legalno i hinjski ce sprijeciti nehrvate da uticu na bilo koju sferu zivota u tom entitetu...
Otprilike na istom fonu je i bošnjačko većinsko političko razmišljanje, doduše s izmjenjenim ulogama, s tom razlikom što je tebi neugodno (iliti ne smiješ) to napisati, pa evo ja moram. Znači nastupamo s dva ravnopravna politička mišljenja.
sve ovo sto ja pisem zna 99% probih snaga u BIH,da bi se tvoje zelje ispunile,ostaje ti puska u ruke pa ratuj...nemoj samo ,ima MZ instrumenata da to uradi i na miran nacin...vjeruj mi da nema...
Slobodno, zbog lakšegf razumijevanja i audotorija, umjesto tih ''proBiH'' snaga napiši probošnjačkih snaga + 5-6 fikusa nebošnjaka.
A i to ''puška u ruke'' i ostale špice što idu u tu uobičajenu salatu.
webby-x

#693 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

Hafis wrote:Slobodno, zbog lakšegf razumijevanja i audotorija, umjesto tih ''proBiH'' snaga napiši probošnjačkih snaga + 5-6 fikusa nebošnjaka.
Ma ne treba ni isticati te fikuse, pa i Srbi i Hrvati
imaju svoje pokazne Bošnjake. Evo srpsku kvotu
u Mostaru sve HDZ Srbi popunili. Dakle, nemaju
samo Bošnjaci fikuse, ali oni se izgleda samo njima
ponose.

Hafis

#694 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Hafis »

webby-x wrote:
Alfons Kauders wrote:jer eto, ispade da hrvati trebaju imati svoje "zupanije" dok ostale trebaju biti mjesovite... sarajevo bi trebalo biti distrikt od vraca do kozje, a mostar bi trebao biti stolni grad jednog naroda... tamo gdje su hrvati vecina - to je sveta hrvatska zemlja i nicija drugo... tamo gdje su bosnje vecina - to je, jebiga, zajednicko...
Glupost.
jedinstven grad.

Pitanje Mostara je baš na bošnjačkim strankama.
Žele jedinstven grad? Može.
Žele podjeljen? Isto tako može.
Problem je što ne znaju što bi, tj. oni bi podjeljen
ali da ne kažu to ... barem ne javno.
Mostar iz dva dijela, to jest dvije zasebne administrativne cjeline?
Nikakav problem, odmah sutra.
Alfons Kauders

#695 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

webby-x wrote:
Glupost.
jedinstven grad.
ako smatras da je glupost, ja sam pogresna adresa za kritiku - jer to tvrdi covic, ne ja...

to ipak ne mijenja cinjenicu da se u mnogim krajevima gdje su hrvati vecina u prvi plan stavlja upravo zapishavanje teritorije, da se ne postuju zakoni BiH i FBiH, da se forsiraju simboli paradrzave cije je formiranje bio dio UZP-a...

baska sto tu nema ni s od sekularne drzave, vec se religija gura u javne institucije... morate shvatiti da se u ovoj drzavi mahom fura sekularizam - ja necu da mi u javnoj instituciji visi ni kriz, ni krst, ni polumjesec, ni zvijezda davidova... vecina ljudi bi s tim imala problem, barem u najvecim kantonima

ispada da trebamo imati pravoslavnu dzamahiriju, katolicku talibaniju i multi-kulti sekularno sarajevo... vjerovatno bi mnogim u RS i zapadnoj hercegovini vise odgovaralo da umjesto sekularnog bosnje s pivama u frizideru za politicke protivnike imaju neke islamiste, ali nemaju niti ce ih kad imati...

vjerske slobode na stranu, bosnje hoce sekularnu, evropsku drzavu i nemoguce ih je natjerati da prihvate srednjovjekovno drzavno uredjenje na vise od pola teritorije iste... to se nikad nece desiti, osim ako u medjuvremenu i bosnje ne postanu takve, nesto poput hamasa ili ISISa, a sanse za to su otprilike iste kao i moje sanse da zguzim megan fox - i mislim da bi tada imali nekih drugih... problema
Alfons Kauders

#696 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

opcija wrote:
Alfons Kauders wrote: tiranije? ja znam sta ta rijec znaci na bosanskom i hrvatskom... no nisam poznat sa njenim znacenjem na ercegsrbskom, pa molim za pomoc oko prijevoda
Tiranija vecine iliti Bosnjaka nastaje kada rulja poprimi karakter pojedinacnog klasicnog tiranina.

Sto se tice rata, njega niko ne spominje osim Bosnjaka. Po zelji decko.
dakle osim sto ne znas vlastiti jezik, ni vlastita povijest ti nije jaca strana?

prizivas raspad drzave po uzoru na jugoslaviju... i onda kazes da ne prizivas rat, vec da ga priziva neko drugi... valjda si zaboravio da je raspad jugoslavije rezultirao ratovima u svim republikama iste

sto ce reci da prizivas rat, al et
Hafis

#697 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote: ispada da trebamo imati pravoslavnu dzamahiriju, katolicku talibaniju i multi-kulti sekularno sarajevo... vjerovatno bi mnogim u RS i zapadnoj hercegovini vise odgovaralo da umjesto sekularnog bosnje s pivama u frizideru za politicke protivnike imaju neke islamiste, ali nemaju niti ce ih kad imati...

vjerske slobode na stranu, bosnje hoce sekularnu, evropsku drzavu i nemoguce ih je natjerati da prihvate srednjovjekovno drzavno uredjenje na vise od pola teritorije iste... to se nikad nece desiti, osim ako u medjuvremenu i bosnje ne postanu takve, nesto poput hamasa ili ISISa, a sanse za to su otprilike iste kao i moje sanse da zguzim megan fox - i mislim da bi tada imali nekih drugih... problema
Daj, ako je i od tebe - puno je.
15 godina većinski glasali za autora islamske deklaracije, koji je maltene bio ''otac nacije'', a danas i njegov sin na čelu.
A hoće sekularnu državu. Još kad odeš malo dublje na teren i vidiš tu silnu sekularnost na djelu, lijepo se zabrineš za potomstvo.
webby-x

#698 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by webby-x »

Alfons Kauders wrote:ispada da trebamo imati pravoslavnu dzamahiriju, katolicku talibaniju i multi-kulti sekularno sarajevo... vjerovatno bi mnogim u RS i zapadnoj hercegovini vise odgovaralo da umjesto sekularnog bosnje s pivama u frizideru za politicke protivnike imaju neke islamiste, ali nemaju niti ce ih kad imati...
Mislim da Srbe i Hrvate ne zanima pretjerano kako
će Bošnjaci urediti svoje društvo. A Bošnjaci kao narod
nikada nisu bili u prilici praviti svoju državu, tako da
ne znamo na što bi se odlučili, na sekularnu državu ili
na islamsku državu.
Alfons Kauders

#699 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: ispada da trebamo imati pravoslavnu dzamahiriju, katolicku talibaniju i multi-kulti sekularno sarajevo... vjerovatno bi mnogim u RS i zapadnoj hercegovini vise odgovaralo da umjesto sekularnog bosnje s pivama u frizideru za politicke protivnike imaju neke islamiste, ali nemaju niti ce ih kad imati...

Daj, ako je i od tebe - puno je.
15 godina većinski glasali za autora islamske deklaracije, koji je maltene bio ''otac nacije'', a danas i njegov sin na čelu.
A hoće sekularnu državu. Još kad odeš malo dublje na teren i vidiš tu silnu sekularnost na djelu, lijepo se zabrineš za potomstvo.
aha, znaci bakirbeg je dobio vise bosnjackih glasova od sekularnog kandidata... iz cega slijedi da su komsica izabrali hrvati... oj logiko jebem te...

a sto se tice stanja na terenu... ja jos uvijek nisam u nekoj drzavnoj, federalnoj, kantonalnoj ili opstinskoj instituciji u recimo tuzli ili sarajevu vidio neko vjersko obiljezje... to naravno nije slucaj u nekim krajevima zemlje... isto tako, iznad sarajeva nije napravljen polumjesec visine 50 metara... niti je umjesto twist towera neko napravio najvisu munaru na balkanu...

ponavljam, dok god pokusavate napraviti vjersku drzavu, nikakav dogovor nije moguc
Alfons Kauders

#700 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

webby-x wrote:
Alfons Kauders wrote:ispada da trebamo imati pravoslavnu dzamahiriju, katolicku talibaniju i multi-kulti sekularno sarajevo... vjerovatno bi mnogim u RS i zapadnoj hercegovini vise odgovaralo da umjesto sekularnog bosnje s pivama u frizideru za politicke protivnike imaju neke islamiste, ali nemaju niti ce ih kad imati...
Mislim da Srbe i Hrvate ne zanima pretjerano kako
će Bošnjaci urediti svoje društvo. A Bošnjaci kao narod
nikada nisu bili u prilici praviti svoju državu, tako da
ne znamo na što bi se odlučili, na sekularnu državu ili
na islamsku državu.
odlucili su se na sekularnu, kakva je bih i bila vise od stoljeca...

medjutim, neko bi bio sretniji s tri vjerske drzavice koje sam vec opisao... a sto se tice zanimanja srba i hrvata, ne razumijem kako ih moze ne zanimati kako ce biti uredjena drzava u kojoj i sami zive?
Post Reply