"Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post Reply
seln

#626 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by seln »

animals wrote:
reis1 wrote:
animals wrote: Nisi mi objasnio taj smijeh..
Ne radja se niko nacionalno obojen, vec kao tabula raza. Nacionalnost se uci, haman bas onako kako se uce prve rijeci.

Tak da si ispalio glupost, a glupost je uvijek smijesna.

Objasni mi onda kako se jedan Nijemac rodi kao Nijemac..jedan Francuz, kao Francuz..itd..
ja ti kazem, ja sam rodjen kao Hrvat..tako mi pise u rodnom listu..i to ce uvijek ostati..bez obzira cije ja drzavljanstvo uzeo..mislim da si pobrkao pojmove..
Ipak, postoji razlika...Nijemac je onaj ko ima njmacki pasos i dovoljno dobro govori njemacki. Tako je i Boateng Nijemac i niko ni mrve ne sumnja u to. Bas kao sto je i Zidane Francuz. I svajcarac je Svajcarac, bez obzira koji od cetiri zvanicna jezika govorio ili u koju bogomolju isao.
reis1

#627 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by reis1 »

animals wrote: Srbija ako hoce naprijed, mora otkaciti Dodika, a mislim da su ga otkacili vec..i oprostiti se od RS..Hrvatska je se davno oprostila neki ideja..e sad ostaje samo da se medjusobno dogovorimo..kako, pokazace buducnost..

Pa nema potrebe za dogovaranjem. To je historijski proces u kojem ce BiH u svoj ustrojstvu sve vise izgledati kao Hrvatska, odnosno Srbija. Sve korekcije ce ici u tom smjeru. Nece to sad biti ono bum, vec malo-po-malo, kao uostalom i dosad. Bit ce tu zasigurno hrvatskih i srpskih opcija koje ce se tome opirati, pokusati zaustaviti taj proces, ali to ce lagano lapiti.

Primjerice, sta znaci lagano lapiti, to je da sada i neke iskljucivo hrvatske stranke vec sada polako pocinju racunati i na bosnjacku izbornu bazu, one u sustini postaju bosnjacke/bosanske stranke, a hrvatsko je samo naziv.
animals

#628 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by animals »

seln wrote: Ipak, postoji razlika...Nijemac je onaj ko ima njmacki pasos i dovoljno dobro govori njemacki. Tako je i Boateng Nijemac i niko ni mrve ne sumnja u to. Bas kao sto je i Zidane Francuz. I svajcarac je Svajcarac, bez obzira koji od cetiri zvanicna jezika govorio ili u koju bogomolju isao.
Oni su drzavljani ti drzava..Zidane je Alzirac..Boateng je Ganac..Drzavljanstvo i nacija nisu isto..
Evo ti primjer Burgelanddski Hrvata, koji su u Austriji preko 500 god..oni su i dalje Hrvati u Austriji..nemate vi pojma, a smijete se bezvezno u svom neznanju..
reis1

#629 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by reis1 »

animals wrote:
reis1 wrote:
animals wrote: Nisi mi objasnio taj smijeh..
Ne radja se niko nacionalno obojen, vec kao tabula raza. Nacionalnost se uci, haman bas onako kako se uce prve rijeci.

Tak da si ispalio glupost, a glupost je uvijek smijesna.

Objasni mi onda kako se jedan Nijemac rodi kao Nijemac..jedan Francuz, kao Francuz..itd..
ja ti kazem, ja sam rodjen kao Hrvat..tako mi pise u rodnom listu..i to ce uvijek ostati..bez obzira cije ja drzavljanstvo uzeo..mislim da si pobrkao pojmove..
:lol:

Bogami decko, opasno si presaug'o... :lol:

Hajd ovako, sta mislis da te neko kad si bio beba u bolnici - zamijenio, pa da si odrastao u nekoj ne-hrvatskoj obitelji - siguran sam da bi i dalje parlao hrvatski, pjevao lijepu nasu, i mahao sahovnicom - i da bi ti u rodnom listu pisalo Hrvat. :D
seln

#630 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by seln »

animals wrote:
seln wrote: Ipak, postoji razlika...Nijemac je onaj ko ima njmacki pasos i dovoljno dobro govori njemacki. Tako je i Boateng Nijemac i niko ni mrve ne sumnja u to. Bas kao sto je i Zidane Francuz. I svajcarac je Svajcarac, bez obzira koji od cetiri zvanicna jezika govorio ili u koju bogomolju isao.
Oni su drzavljani ti drzava..Zidane je Alzirac..Boateng je Ganac..Drzavljanstvo i nacija nisu isto..
Evo ti primjer Burgelanddski Hrvata, koji su u Austriji preko 500 god..oni su i dalje Hrvati u Austriji..nemate vi pojma, a smijete se bezvezno u svom neznanju..
Niti se smijem, niti sam bezvezan. Hrvatstvo gradiscanskih Hrvata nije nista vise od folklora. I koja je to alzirska nacija, hljeba ti? Ako bas hoces, Zidane je Berber, a to je pleme, ne nacija.
animals

#631 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by animals »

reis1 wrote:

Hajd ovako, sta mislis da te neko kad si bio beba u bolnici - zamijenio, pa da si odrastao nekoj ne-hrvatskoj obitelji - siguran sam da bi i dalje pjevao lijepu nasu, parlao hrvatski, i mahao sahovnicom - i da bi ti u rodnom listu pisalo Hrvat. :D

Po tvom tumacenju, ne postoji ni jedan narod, niti nacija na ovome svijetu..objasni mi onda odkud su Nijemci bili u Jugoslaviji, odakle su protjerani poslije drugog svjetskog rata..ili Sudetski Nijemci u Ceskoj..ili. ili..drzave se , prekrajaju, ali narodi ostaju, nekad tamo, nekad ovamo..
animals

#632 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by animals »

seln wrote: Niti se smijem, niti sam bezvezan. Hrvatstvo gradiscanskih Hrvata nije nista vise od folklora. I koja je to alzirska nacija, hljeba ti? Ako bas hoces, Zidane je Berber, a to je pleme, ne nacija.
Objasni mo jos jedno, sta je jedan Turcin, koji je uzeo Njemacko drzavljanstvo..jel i on Nijemac..
Pokajnik

#633 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Pokajnik »

A kod nas je to oko dražvljanstva i nacionalnosti još komlikovnije jer postoje i entitetska državljanstva pa ispada da je npr.Zikrija Krkić Srbin :?
animals

#634 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by animals »

seln wrote: Niti se smijem, niti sam bezvezan. Hrvatstvo gradiscanskih Hrvata nije nista vise od folklora. I koja je to alzirska nacija, hljeba ti? Ako bas hoces, Zidane je Berber, a to je pleme, ne nacija.
Folklor je tebi i kad postoje Table i na Njemacko i na Hrvatskom ili Slovenskom jeziku u Austriji..jer su i Slovenci jedan od naroda u Austriji,dakako manjina..
vonSchtigliz

#635 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by vonSchtigliz »

Kod svih Krscana i Jevreja na bilo kom djelu planete vazi jedno pravilo i samo jedno koje glasi `nemoj raditi onako kako ja radim vec onako kako ja kazem `. To pravilo oni primjenjljuju u svim zivotnim okolnostima a narocito u politici prema Muslimanskim narodima . Ta njihova dvolicnost je dovedena do vrhunca i oni sami su postali njeni robovi i nisu u stanju normalno da misle i djeluju .
seln

#636 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by seln »

animals wrote:
Objasni mo jos jedno, sta je jedan Turcin, koji je uzeo Njemacko drzavljanstvo..jel i on Nijemac..
Ne, on je imigrant. Ali njegova djeca su Nijemci.
Objasni ti meni, oni tipovi u Pensilvaniji, koji praznikom piju njemacko pivo i nose lederhosen ( i znaju 5 rijeci njemackog), jesu li oni Nijemci? Jesu li njihovi ocevi, koji su se u WW2 borili protiv "damned krauts", jesu li oni bili Nijemci?
Naravmo da su prva generacija useljenici, ali poslije dvije-tri generacije su drzavljani drzave u kojoj zive.
Pa mi onda objasni: jesu li bosanski Hrvati useljenici? Da nisu, ne daj boze, dosli prije par decenija?
I da se razumijemo, nemam nista protiv toga da se bosanski Hrvati zovu Hrvatima (cak i oni koji kao jedini jezik poznaju sarajevski jalijaski), ali nemojmo mijesati nase nakaradno shvatanje nacije sa standardima modernih drzava.
reis1

#637 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by reis1 »

animals wrote:
reis1 wrote:

Hajd ovako, sta mislis da te neko kad si bio beba u bolnici - zamijenio, pa da si odrastao nekoj ne-hrvatskoj obitelji - siguran sam da bi i dalje pjevao lijepu nasu, parlao hrvatski, i mahao sahovnicom - i da bi ti u rodnom listu pisalo Hrvat. :D

Po tvom tumacenju, ne postoji ni jedan narod, niti nacija na ovome svijetu..objasni mi onda odkud su Nijemci bili u Jugoslaviji, odakle su protjerani poslije drugog svjetskog rata..ili Sudetski Nijemci u Ceskoj..ili. ili..drzave se , prekrajaju, ali narodi ostaju, nekad tamo, nekad ovamo..
Ti si rekao da si "rodjen kao Hrvat", sto je jedna notorna glupost. Ljudi se radjaju kao tabule raze.

Ti si naucen da budes Hrvat. Od te tabule raze kakvim si se rodio, i svi mi, najprije su te naucili da kazes mama, tata, i sl. dok negdje u nekoj drugoj obitelji bi te ucili da govoris Pappi, Mutti... i tako. Godinama te se uci kako jezik, tako i neki drugi pojmovi... pa do tacke kad te nauce da pjevas lijepu nasu i mases sahovnicom.

To se ti nisi rodio kao takav - nego su te naucili. Svi mi tako. A u tim ucenjima, nekada nije sve ispravno, nekada te ljudi nauce i gluposti, koje uzmes zdravo za gotovo, bez preispitivanja, od svojih najblizih - jer mozda je i njih neko pogresno naucio.

Tako da, za ovo sto su te naucili da si "rodjen kao Hrvat", to ti je jbg. glupost. A sto ne znaci da neko ima manji IQ...
seln

#638 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by seln »

animals wrote:
Folklor je tebi i kad postoje Table i na Njemacko i na Hrvatskom ili Slovenskom jeziku u Austriji..jer su i Slovenci jedan od naroda u Austriji,dakako manjina..
Tacno je, table postoje, ali provjeri koliko "Hrvata" u Austriji poznaje hrvatski jezik. Te dvojezicne table su samo recidiv AU monarhije, nista vise. Vecina nase djece u Njemackoj radije ( i bolje) govori njemacki nego maternji.
animals

#639 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by animals »

seln wrote:
animals wrote:
Tacno je, table postoje, ali provjeri koliko "Hrvata" u Austriji poznaje hrvatski jezik. Te dvojezicne table su samo recidiv AU monarhije, nista vise. Vecina nase djece u Njemackoj radije ( i bolje) govori njemacki nego maternji.[/quote

Ti burgelandski znaju svi, a za djecu druge generacije, ima ih koji i ne znaju..
te table su zrelost drzave Austrije, koja priznaje manjine u svojoj drzavi, i kao takve imaju pravo,pazi sad table na svom maternjem jeziku..znaci, Hrvatskom i Slovenskom..iako je sluzbeni jezik Njemacki..
seln

#640 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by seln »

animals wrote:
Ti burgelandski znaju svi, a za djecu druge generacije, ima ih koji i ne znaju..
te table su zrelost drzave Austrije, koja priznaje manjine u svojoj drzavi, i kao takve imaju pravo,pazi sad table na svom maternjem jeziku..znaci, Hrvatskom i Slovenskom..iako je sluzbeni jezik Njemacki..
Ok, jesu li bosanski Hrvati manjina?
animals

#641 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by animals »

reis1 wrote:

Ti si rekao da si "rodjen kao Hrvat", sto je jedna notorna glupost. Ljudi se radjaju kao tabule raze.

Ti si naucen da budes Hrvat. Od te tabule raze kakvim si se rodio, i svi mi, najprije su te naucili da kazes mama, tata, i sl. dok negdje u nekoj drugoj obitelji bi te ucili da govoris Pappi, Mutti... i tako. Godinama te se uci kako jezik, tako i neki drugi pojmovi... pa do tacke kad te nauce da pjevas lijepu nasu i mases sahovnicom.

To se ti nisi rodio kao takav - nego su te naucili. Svi mi tako. A u tim ucenjima, nekada nije sve ispravno, nekada te ljudi nauce i gluposti, koje uzmes zdravo za gotovo, bez preispitivanja, od svojih najblizih - jer mozda je i njih neko pogresno naucio.

Tako da, za ovo sto su te naucili da si "rodjen kao Hrvat", to ti je jbg. glupost. A sto ne znaci da neko ima manji IQ...

Ja sam rodjen kao Hrvat, a ti pises nebuloze..
animals

#642 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by animals »

seln wrote:
animals wrote:
U ustavu BIH pise da su jedan od konstituivni naroda, zajedno sa Bosnjacima i Srbima..
seln

#643 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by seln »

animals wrote:
seln wrote:
animals wrote:
U ustavu BIH pise da su jedan od konstituivni naroda, zajedno sa Bosnjacima i Srbima..
Zasto se onda ponasaju kao manjina? Zasto se ponasaju kao dio naroda neke druge drzave?
Austrijski Hrvati imaju pravo na sluzenje maternjim jezikom ( a to pravo ne koristi skoro niko; najpoznatiji austrijski hrvati, porodica Resetarits, ne znaju svi skupa deset rijeci hrvatskog). To o cemu ti govoris je sistem zastite manjina. Zasto bi se konstitutivni bosanski Hrvati pozivali na neku "zastitu" na ogranicenom prostoru, umjesto da uzivaju sva prava na cijeloj teritoriji BiH?
reis1

#644 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by reis1 »

animals wrote:
reis1 wrote:

Ja sam rodjen kao Hrvat, a ti pises nebuloze..
Prevario sam se. Jesi. :D
animals

#645 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by animals »

seln wrote: Zasto se onda ponasaju kao manjina? Zasto se ponasaju kao dio naroda neke druge drzave?
Austrijski Hrvati imaju pravo na sluzenje maternjim jezikom ( a to pravo ne koristi skoro niko; najpoznatiji austrijski hrvati, porodica Resetarits, ne znaju svi skupa deset rijeci hrvatskog). To o cemu ti govoris je sistem zastite manjina. Zasto bi se konstitutivni bosanski Hrvati pozivali na neku "zastitu" na ogranicenom prostoru, umjesto da uzivaju sva prava na cijeloj teritoriji BiH?
Bosanski lonac je slozena stvar..pocev od nesretnog rata, preko Komsica i dalje..moje misljenje da i Srbi i Hrvati svoju srecu moraju traziti u Sarajevu, a ne u Zagrebu i Beogradu..to je jednom prilikom fino Ceda Jovanovic pokusao objasniti Dodiku..
znaci nema treceg..samo suradnjom izmedju ova tri naroda idemo naprijed..sve ostalo nas vodi u propast..
Eek-A-Mouse

#646 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Eek-A-Mouse »

Treba im napravit rezervat
YVOD

#647 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by YVOD »

kako vas oni zovu kad im nesto ukradete, "prljave Bosancine
:-) :lol:
Last edited by YVOD on 02/08/2014 02:29, edited 1 time in total.
Eek-A-Mouse

#648 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Eek-A-Mouse »

Ponuda Sarajeva je penis.na njima je da uzmu
YVOD

#649 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by YVOD »

Image
YVOD

#650 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by YVOD »

Image