I onda svoji na svom...još tvoj novčanik u tvom džepu a volja ti sekularni ili malo manje sekularni
Ja mislim da se i Alija ne bi sekunde mislio
Hafis wrote:Pa recimo Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, Bihać, plus svi rudnici i 70...pardon 75% Mostara, tj. od Hita.
I onda svoji na svom...još tvoj novčanik u tvom džepu a volja ti sekularni ili malo manje sekularni
Bila je puno bolja ponuda 1992. god. - Kutiljerov plan. Alija bio potpisao ali "Nakon sastanka s američkim ambasadorom u Jugoslaviji Warrenom Zimmermannom 28. marta 1992., u vrijeme kada su već trajale borbe u Bosanskoj Posavini, Alija Izetbegović će odbaciti taj plan".Hafis wrote:Pa recimo Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, Bihać, plus svi rudnici i 70...pardon 75% Mostara, tj. od Hita.

Sve i da nije povukao potpis sa kutiljerovog plana, rat bi bio nastavljen. Ovdje kad krene, lako se ne zaustavlja. A da je dobra ponuda bila, bila je.tandmand wrote:Bila je puno bolja ponuda 1992. god. - Kutiljerov plan. Alija bio potpisao ali "Nakon sastanka s američkim ambasadorom u Jugoslaviji Warrenom Zimmermannom 28. marta 1992., u vrijeme kada su već trajale borbe u Bosanskoj Posavini, Alija Izetbegović će odbaciti taj plan".Hafis wrote:Pa recimo Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, Bihać, plus svi rudnici i 70...pardon 75% Mostara, tj. od Hita.
Neće se desiti ništa, to je sigurno. Niti će biti treći, niti kurac palac. MZ je bitno da ne talasamo previše i to bi bilo to. Mislim, doći će do promjena jednog dana, ali još je rano.sanjin_1 wrote:Interesantno da niko ne spominje predstojeći "Berlinski Kongres" ?
Da nije maca (pardon markeluša) pojela "treČentitetski" jezik ?
Šta ono preCenik "ClobodarCkog Cveta i zapadne ercegovine" kuka kako ga nisu pozvali ?![]()
E vidite, cilj teme je i bio da se malo diskutuje o oživljavanju Prudskog sporazuma kao vještom bacanju prašine u oči od strane domaćih političara...jer po svemu sudeći ovdje se ne očekuju "dobre" stvari nakon predstojećih izbora..![]()
Onda su na temu upali trće-entitetski trolovi i u svom paralelnom univerzumu, operisani od realnosti počeli iznosti bajke o "treČem koji samo što nije vaistinu vaskrso"..
Dakle, mene i dalje interesuje Prudski sporazum u kontekstu predstojećeg "Berlinskog Kongresa"...
Hoće li Markelova imati dovoljno volje da progura svoju agendu (veoma ambicoznu) za BiH? Ili će nasjesti na "Prudski sporazum"?
Pa ako ima ko voljan, bujrum a ako ne onda nek moderacija zaključa temu..
Mister Yes wrote:
Pa naravno, ja to stalno govorim. Evo ga ko bombona:

Alfons Kauders wrote:s tim sto ste vi skrsili sav ekonomski, politicki i demografski kapacitet u pola mostara...izmedju wrote:U odnosu na Istočni Mostar je impresivno da ne može biti impresivnije.
Iz aviona se vidi da je Sarajevo pustilo lijevu obalu niz vodu.
rezultat par trznih centara, krizeva i zvonika, usminkane bolnice i fakulteti... i mala prednost u broju stanovnika u odnosu na istocni dio...
nakon 20 godina i stotina miliona maraka iz hrvatske kao i iz ostalih izvora... opet ispade da taj dio mostara i dalje ima duplo manje stanovnika od jedne zenice... da se u njemu manje gradi nego u tuzli... i da je manje posla s nizim platama no u sarajevu...
nije mi jasno sta je tu toliko impresivno? kraj toliko skrsenih para, humano preseljenih ljudi i potrosenog politickog kapitala, zapadni mostar je trebao sam imati 100,000 stanovnika... a ovako ima manje stanovnika od opstine zivinice...
Ono glavno što nam dolazi su rezultati popisa. Pa kad dođu starosne piramide po narodima pa po naseljima. Uh divote. Biće zanimacije za sljedećih par godina.Hafis wrote: A uostalom dolaze veseliji dani - sad će izbori, pa će se narod imati čime zabavljati u slijedećih par godina dok se poslože koalicije i instaliraju novi vizionari.
[/quote]energy star wrote:
440.746 Bošnjaka 91-e živjelo na teritoriji današnje RSenergy star wrote: Žrtvovao se narod iz ovih mjesta da bi se zeznulo Hrvate
Mister Yes wrote:Takozvani "pojas Haze"energy star wrote:
![]()
440.746 Bošnjaka više nema u RS-uMister Yes wrote:
440.746 Bošnjaka 91-e živjelo na teritoriji današnje RS
478.122 Srba 91-e živjelo na teritoriji današnje Federacije BiH.
Hrvati su tu samo šlag na tortu
Lozančić opet prepisiva sa forumaZAŠTO SAM PROTIV ENTITETA???
Kada su Hrvati protiv dvoentitetskog ustroja, čini se opravdanim kada su protiv ustroja u kojemu su neravnopravni i prirodno je da se bore za promjenu takvog stanja. Zašto bi kao trajnu kategoriju prihvatili ustroj u kojima drugi imaju više prava od njih, ili oni manje prava od drugih. I to je uredu.
Sada se zalažu za više entiteta među kojima će biti i jedan u kojemu će i oni biti većina i u kojemu će moći odlučivati bez drugih.
E tu mi nešto nije uredu!!!
Prvo zbog toga što se zalažu za ustroj u kojemu će i dalje ostati najmanje dva entiteta u kojima se ništa neće pitati.
Drugi razlog je što i sami žele da nad nekim dominiraju, a sada se žale zbog takvih rješenja.
Treći je što će i izvan hrvatskog entiteta ostati značajan broj Hrvata kojemu se ništa neće promjeniti i koji će doći u još nezavidniju poziciju.
Osim što takvo zalaganje nije principijelo jer se traži da se poveća broj ustrojbenih jedinici u kojima će jedni dominirati nad drugima, ono nije korektno ni sa aspekta unutarhrvatskih odnosa. Nema solidarnosti i nema želje da se osigura puna ravnopravnost svih. Ne može se nepravda koja se zove dvoentitetska podjela i dvoentitetska dominacija popraviti troentietskom dominacijom.
I šta ćemo sa brojnim „grešnicima" koji ni nad kim neće dominirati?
Zašto smo uopće kodirani tako da svoju ravnopravnost isključivo vidimo u dominaciji nad drugima?
Zar ravnopravnost ne bi trebala značiti da smo svi ravnopravni u svojoj domovini i da nitko ni nad kim ne dominira.
Može li se takva ravnopravnost postići kroz entitete koji su koncipirani kao koncept dominacije?
Može li se očekivati od onih koji će ostati izvan svojih većinskih entiteta potpora rješenjima u kojima će dugoročno ostati obespravljeni?
Može li se u takvom ustroju očekivati i makar stidljivi povratak ikoga igdje osim ostanka na svojim većinskim teritorijima?
Nije li to pak tihi nastavak etničkog pročišćavanja već pročišćenih i očišćenih teritorija ?
Niko Lozančić
Preuzeto s portala dnevno.ba
Lijepo vam je Lozančić objasnio da vi ne smatrate da ste ravnopravni ukoliko ne možete dominirati nad drugima...zato drž se ti ZHK-a...tamo moreš "dominirat" do besvjesti. I to je upravo politika koju HDZ zagovara. ZHK i djelovi Kantona 10 (a ako se ukaže kakva prilika maznut čitav Kanton 10 i nekolike opštine u HNK-u i bog te veselio)..Ali Kemal wrote:Generalno nije trebao da bude ni jedan entitet, medjutim dominiranje i preglasavanje je krenulo istog momenta kada su se zavrsili prvi visestranacki izbori.
Totalno nespremni za demokratiju, nacionalisti su iskoristili priliku i izmanipulisali narod na brzaka. Zapaljivi govori, uglavnom u stilu, nece vise oni nas, mi cemo njima j.... mater i kada bacis takvo sjeme na primitivno zemljiste to nikne za cas.
Ocigledno je da se mentalitet nije nista promijenio, cak je i gori sada nego 1991, tako da je jedino rjesenje koje moze da vodi ka normalizaciji uvodjenje "treceg".
Ne vjerujem da bi Hrvati koji ostanu van "treceg" bili vise ugrozeni nego danas. Ako neko misli tako, da vidim koji su to argumenti da bi oni bili ugrozeni, sta bi im se to desilo?
Kao sto svako zna, tronozac je najstabilnija konstrukcija
To vi sa njima vidite. Eto vas tamo.energy star wrote:
440.746 Bošnjaka više nema u RS-u
478.122 Srba više nema u FBiH
450.023 Srba više nema u RH
Dobro, hajde ti mi kazi sta bi to bilo sa tim Hrvatima koji bi ostali van "treceg"?sanjin_1 wrote:Lijepo vam je Lozančić objasnio da vi ne smatrate da ste ravnopravni ukoliko ne možete dominirati nad drugima...zato drž se ti ZHK-a...tamo moreš "dominirat" do besvjesti. I to je upravo politika koju HDZ zagovara. ZHK i djelovi Kantona 10 (a ako se ukaže kakva prilika maznut čitav Kanton 10 i nekolike opštine u HNK-u i bog te veselio)..
jebo 50% Hrvata koji nikakve koristi od tog nemaju a za čije se interese HDZ deklarativno zalaže.
Naravno da bi imali koristi, jer bi konacno imali legitimne hrvatske predstavnike u zajednickim organima u BiH, od predsjednistva pa nadalje.sanjin_1 wrote:De mi reci kakve to koristi mogu imati npr. Hrvati u Žepču od entiteta u zapadnoj Hercegovini?