"Prudski sporazum" ponovo aktivan
-
Hafis
#2726 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Doduše postoje i neko stidljivo uzdanje u Tursku, pa daj bože neće li se jednog dana havizati.
-
sanjin_1
#2727 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
ehhhh moj "ćutuče"...sudeći prema stanju na terenu "ćamljenje" se privodi krajualready wrote:Njima je samo to jos preostalo. Da ćame ćekajući u kotlini dok ne umru ili dok se Srbi i Hrvati ne odsele. Spadose neoosmanisti na niske grane...
-
sanjin_1
#2728 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Jok bola "doture"..trebali bi su uzdati u Ninu i Šušnjara tako k'o vi ...ako vas oni ne havizijau neće ni papa iz RimaHafis wrote:Doduše postoje i neko stidljivo uzdanje u Tursku, pa daj bože neće li se jednog dana havizati.
-
Hafis
#2729 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Evo nam ''zemljaka'' webby
Rekoh li ja, još se nije rodio gačan a da ne bude svakom loncu poklopac...a nema ih za što pas ujesti.
-
sanjin_1
#2730 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
NemoRemo bola ja i ti bit zemljaci..oklen ti to !? Ti škutor, ja Mostarac. Te dvije stvari su nespojive osim subotom kad nešto donesete na tepu.Hafis wrote:
Evo nam ''zemljaka'' webby...Samo ćući i ćeka kad će netko naletiti.
Rekoh li ja, još se nije rodio gačan a da ne bude svakom loncu poklopac...a nema ih za što pas ujesti.
-
sanjin_1
#2731 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Vego..ovo me interesuje pa ako ima ko od pravih Mostaraca da me prosvjetli..
Palermo bi ovo mogao znati !?
Jeli ovaj mali Omer sin Mense Čevre što je prije rata radio u Sokolu? Zvali ga Čarli?Glasnogovornik SBB-a 2002. protjeran iz Amerike!
Omer Čevra, glasnogovornik Saveza za bolju budućnost – Fahrudin Radončić (SBB), 2002. godine se vratio u BiH iz Sjedinjenin Američkih Država, sa izgovorom da je došao izgraditi nogometnu karijeru i ispuniti dječački san. Svi su mu tada povjerovali, piše e-posavina.
Ipak, istina je sasvim drugačija. Tek svršeni srednjoškolac, Omer Čevra, nije se vratio u domovinu dobrovoljno nego je deportovan iz Amerike zbog počinjenog krivičnog djela.
http://www.klix.ba/forum/glasnogovornik ... 28474.html
Palermo bi ovo mogao znati !?
-
sanjin_1
#2732 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Kao što smo već rekli...na ovaj način će se završiti sva ova saga koju su pojedinci po ko zna koji put krivo protumačili kao stvaranje "treČeg"...ali et'..priĆa sePrema okvirnom scenariju raspletanja bh. čvora, vlasti izbrane na izborima u oktobru moraju u prvom polugodištu iduće godine promijeniti sadašnja ustavna rješenja kako bi BiH postala funkcionalna država. To, pored ostalog, podrazumijeva jednog predsjednika države, jednu adresu države, umjesto Vijeća ministara uspostavu Vlade BiH s formiranjem dva nova ministarstva – za poljoprivredu i za obrazovanje, nauku i tehnologiju, ukidanje kantona u Federaciji, odnosno osnivanje regija po ekonomskim, prometnim i geografskim kriterijima… U tom slučaju, realna je mogućnost da se novi opći izbori održe 2016. godine zajedno s lokalnim. OHR, kao vrhovni tumač Daytonskog sporazuma, neće biti ukinut dok BiH ne ispuni sve potrebne uvjete i ne dobije kandidatski status u EU-u, a od formiranja trećeg entiteta nema ništa ma koliko to zajedničkim snagama tražili HDZ i SNSD uz tihu asistenciju nekih krugova iz Sarajeva.
Nešto kao "Aprilac Plus" ili "Aprilski Paket na steroidima"..
Svaka podvučena stavka je u punoj koheziji sa nedavnim zaključcima Međunarodne Krizne Grupe...
- Mister Yes
#2733 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Ustvari, bolje je pitanje:joli wrote: Pitanje za ove sa poskoka.
Zar vi stvarno mislite da ce tamo neki mladic ili devojka kad zavrsi skolu,zujati tu po kamenjaru,pa i ako nadje posao koliko taj posao moze biti placen u odnosu na neke bogatije zapadno evropske zemlje.
Zar vi stvarno mislite da će tamo neki mladić ili djevojka ostati da živi na selu ako može da se školuje a kasnije naravno i živi u nekom gradu.
To je pitanje koje važi za sve zemlje pa i za Hrvatsku, Srbiju, i dijelove BiH u kojima su većina Srbi i Bošnjaci. Ali fol je u tome što BH Srbi imaju neke gradove u koje će doći ta mladost. Mladi BH Hrvati osim zapadnog Mostara jednostavno nemaju gdje. A u zapadnom Mostaru nema dovoljno mjesta niti se ima gdje širiti. Manja mjesta propadaju svuda na balkanu.
Ako pak ima omladine koja želi ostati na selu onda su to potpuno neambiciozni ljudi (u pozitivnom smislu) a samim tim i potpuno nezainteresovani za politiku ili političko uređenje zemlje u kojoj žive. Čak šta više, velike su šanse da ih nimalo ne interesuje ni u kojoj zemlji žive. Ako mu je ok da bude na selu onda njega ne dotiče politika i potpuno mu je svejedno ima li trećeg entiteta, kantona ili neke druge zaštite kolektiviteta jer na selu taj kolektivitet nema uticaja. Njegove krave pasu istu travu bez obzira da li ima ili nema trećeg entiteta. Takvi su potpuno oslobođeni od uticaja materijalizma a samim tim i od nacionalizma. Dobri pastiri i filozofi sa frulom kako ih ja zovem od milja.
Zato sam pitao Hafisa za gradove. Jer selima nije bitno državno uređenje pa čak ni u kojoj državi se nalaze. Trava je trava a krava je krava bez obzira na državno uređenje. A osim zapadnog Mostara Hrvata u gradovima i nema.
-
Hafis
#2734 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Sve to lijepo zvuči u teoriji..selo, krava, trava. Čovjek kada sluša pomislio bi opisuješ Švicarsku.
Uostalom, život u manjim gradićima se itekako može dobro organizirati..veoma dobro. Inače, ta mala mjesta o kojima govoriš sirotinje gotovo i nemaju, ako ćemo iskreno.
Ne vidim što se to dobiva dugoročno procesom trpanja ljudi u gradove, a koje ujedno i ne prati odgovarajuća urbanizacija tih gradova, a da ne govorimo o politici zapošljavanja i sl. Svaki mjesec, po nekim procjenama koje sam čitao gubimo cca 1000 radnih mjesta, i to upravo u tim gradovima.
Da prevedem: dolazi samo do daljnjeg osiromašavanja stanovništva, koje je eto ipak sretno što je siromašno na gradskom trotoaru. Otuda i stalno prisutni kriminal upravo u tim sredinama, ali i korisnika javne kuhinje.
Ako si mislio na to, onda je bolje što ih nema (Hrvata) u velikim gradovima
Uostalom, život u manjim gradićima se itekako može dobro organizirati..veoma dobro. Inače, ta mala mjesta o kojima govoriš sirotinje gotovo i nemaju, ako ćemo iskreno.
Ne vidim što se to dobiva dugoročno procesom trpanja ljudi u gradove, a koje ujedno i ne prati odgovarajuća urbanizacija tih gradova, a da ne govorimo o politici zapošljavanja i sl. Svaki mjesec, po nekim procjenama koje sam čitao gubimo cca 1000 radnih mjesta, i to upravo u tim gradovima.
Da prevedem: dolazi samo do daljnjeg osiromašavanja stanovništva, koje je eto ipak sretno što je siromašno na gradskom trotoaru. Otuda i stalno prisutni kriminal upravo u tim sredinama, ali i korisnika javne kuhinje.
- Mister Yes
#2735 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Ja se potpuno slažem sa tobom da je bolje živjeti na selu. Da nisam ovako star i da mogu početi ispočetka kupio bih neku zemlju i kravicu pa laganini.Hafis wrote:Sve to lijepo zvuči u teoriji..selo, krava, trava. Čovjek kada sluša pomislio bi opisuješ Švicarsku.
Ali poenta je u tome da većina mladih ne misli kao nas dvojica. Barem ne oni ambiciozni. Ja sam pričao sa momkom iz Tuzle koji studira u Sarajevu. Malac kaže kako je Tuzla selendra i kako mu ne pada na pamet vraćati se tamo. Kaže nema nikakvog sadržaja. Nema života kaže. A to je Tuzla hebote. Kako tek razmišljaju djeca iz Posušja ili Gruda.
Ja ih potpuno razumijem. Živimo u svijetu materijalnog, u svijetu brzine i haosa. Mladi teže tome a ne čuvanju ovaca. I ja sam kao mlad težio brzini i ludilu. Sada kada sam ostario sada bih da čuvam ovce ali sada je kasno.
- Mister Yes
#2736 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Ne vide mladi to. To se skonta tek sa godinama. Mladi vide ovo:already wrote:Sarajevo
Tuzla
Zenica
Ah meraka urbaHnog.
http://www.klix.ba/magazin/nightlife/va ... 0714108#20
- Mister Yes
#2737 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Vide zabavu i "Život"already wrote:Sta vide? Zrce?
-
Hafis
#2738 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Ipak, odluka o napuštanju zemlje nema neku izrazitu povezanost s mjestom življenja, bilo ono grad ili selo.Mister Yes wrote:Ja se potpuno slažem sa tobom da je bolje živjeti na selu. Da nisam ovako star i da mogu početi ispočetka kupio bih neku zemlju i kravicu pa laganini.Hafis wrote:Sve to lijepo zvuči u teoriji..selo, krava, trava. Čovjek kada sluša pomislio bi opisuješ Švicarsku.
Ali poenta je u tome da većina mladih ne misli kao nas dvojica. Barem ne oni ambiciozni. Ja sam pričao sa momkom iz Tuzle koji studira u Sarajevu. Malac kaže kako je Tuzla selendra i kako mu ne pada na pamet vraćati se tamo. Kaže nema nikakvog sadržaja. Nema života kaže. A to je Tuzla hebote. Kako tek razmišljaju djeca iz Posušja ili Gruda.
Ja ih potpuno razumijem. Živimo u svijetu materijalnog, u svijetu brzine i haosa. Mladi teže tome a ne čuvanju ovaca. I ja sam kao mlad težio brzini i ludilu. Sada kada sam ostario sada bih da čuvam ovce ali sada je kasno.
Tko misli otići će, pa makar živio u Aladinićima ili na 12 katu nebodera na Alipašinom.
-
cindrlimindrli
#2739 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
already wrote:Republika Sumska
jest vala, nadisi se ciste have i najedi se... oh well, opet ciste have.

...pravo dobra stvar ta suma.
Last edited by cindrlimindrli on 17/08/2014 19:27, edited 1 time in total.
- Mister Yes
#2740 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
E hebiga, ako sad treba dokazivati da je voda mokra
Svakome ko se imalo razumije u ovu priču jasno je da mala mjesta rapidno gube stanovništvo u korist velikih gradova. Evo samo primjer Srbije:

Pa i ptice na grani znaju da mala mjesta propadaju i da samo gradovi imaju budućnost. Sada treba o tako očiglednoj stvari da raspravljamo? Naravno da je zdraviji život na selu. Naravno da ne treba jesti previše masnu hranu. Naravno da se ne treba pušiti cigare. Bla bla. Ali LJUDI TO RADE. Ljudi su budale ok. Ali tako je kako je. Mala mjesta nemaju budućnost jer su ljudi budale. Ok. Ali nemaju budućnost i to je tako.
Svakome ko se imalo razumije u ovu priču jasno je da mala mjesta rapidno gube stanovništvo u korist velikih gradova. Evo samo primjer Srbije:
Pa i ptice na grani znaju da mala mjesta propadaju i da samo gradovi imaju budućnost. Sada treba o tako očiglednoj stvari da raspravljamo? Naravno da je zdraviji život na selu. Naravno da ne treba jesti previše masnu hranu. Naravno da se ne treba pušiti cigare. Bla bla. Ali LJUDI TO RADE. Ljudi su budale ok. Ali tako je kako je. Mala mjesta nemaju budućnost jer su ljudi budale. Ok. Ali nemaju budućnost i to je tako.
- spreca
#2741 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
ja mislim da Hafiz prvo mora da zavrsi mejtefr3d3 wrote:
nemoj ga puno sekirati, stavit će te na ignor listu pa ćeš onda vidjeti šta je bojovnička pesnica.
-
zavrzlama
#2742 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Nemojte mi na hafisa...tipu fali samo jedna mala sitnica...da nam konacno iskreno kaze da treci entitet treba,jer su BIH hrvati demografski ovom rahat patnjom toliko srozani i tonu sve dublje,A NE svo vrijeme nam prosipa tezu kako je treci ujedno dobar i za bosnjake,jer ako istog ne prihvate,najebat ce im se hriscanska evropa matere
po milioniti put ponavljam...rahat patnja je velikosprski patent,kojeg su odskora prihvatili i BIH hrvati,ali se ispostavilo da ista rahat patnja najmanje pogadja bosnjake,jer su demografski najvitalniji,moralno najrastereceniji,i pate su u drzavi koju vole ,a drugi u drzavi koju mrze..THE END...a ti hafisaga nastavi po istoj matrici...
po milioniti put ponavljam...rahat patnja je velikosprski patent,kojeg su odskora prihvatili i BIH hrvati,ali se ispostavilo da ista rahat patnja najmanje pogadja bosnjake,jer su demografski najvitalniji,moralno najrastereceniji,i pate su u drzavi koju vole ,a drugi u drzavi koju mrze..THE END...a ti hafisaga nastavi po istoj matrici...
-
Hafis
#2743 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Pa sad, tko se više pati, zavisi i koliki su apetiti čovjeka, to jest koliko treba da bude sretan.zavrzlama wrote:Nemojte mi na hafisa...tipu fali samo jedna mala sitnica...da nam konacno iskreno kaze da treci entitet treba,jer su BIH hrvati demografski ovom rahat patnjom toliko srozani i tonu sve dublje,A NE svo vrijeme nam prosipa tezu kako je treci ujedno dobar i za bosnjake,jer ako istog ne prihvate,najebat ce im se hriscanska evropa matere![]()
Znači netko je sretan s golfom 2. iz 1985.-te, a netko s BMW X6 iz 2010. -te.
Ja samo znam gdje ima više sirotinje, javnih kuhinja i prosjačenja, doduše i više moralnog rasterećenja.
-
zavrzlama
#2744 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Pa nam zato nudis daljnje nacionalne podjele,etnicke torove i slabu drzavu BIH kao spas od siromastva,javnih kuhinja i prosjacenja...neka hvala,lakse se patiti kad zivimo skupaHafis wrote:Pa sad, tko se više pati, zavisi i koliki su apetiti čovjeka, to jest koliko treba da bude sretan.zavrzlama wrote:Nemojte mi na hafisa...tipu fali samo jedna mala sitnica...da nam konacno iskreno kaze da treci entitet treba,jer su BIH hrvati demografski ovom rahat patnjom toliko srozani i tonu sve dublje,A NE svo vrijeme nam prosipa tezu kako je treci ujedno dobar i za bosnjake,jer ako istog ne prihvate,najebat ce im se hriscanska evropa matere![]()
Znači netko je sretan s golfom 2. iz 1985.-te, a netko s BMW X6 iz 2010. -te.
Ja samo znam gdje ima više sirotinje, javnih kuhinja i prosjačenja, doduše i više moralnog rasterećenja.
-
Hafis
#2745 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
...pa onako moralno rasterećeni proljetos popališe pola državnih institucija.zavrzlama wrote:,ali se ispostavilo da ista rahat patnja najmanje pogadja bosnjake,jer su demografski najvitalniji,moralno najrastereceniji....
Mogu misliti kakve će lomače biti poslije prvih jačih poskupljenja, koja nam svakkao ne ginu...ta jel rahat patnja ili nije
-
cindrlimindrli
#2746 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
To ti sinko materi svojoj ostavi...already wrote:I vama smog.
- spreca
#2747 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
more i caci...da mu se caca ne naljuticindrlimindrli wrote:To ti sinko materi svojoj ostavi...already wrote:I vama smog.
-
daddy-kool
#2748 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Greška je u procjeni da postoje nove, posebne finansijske teškoće.already wrote: To je taj finansijski bosnjacki kantonalni ponos....
Hocete li imati za hljeba dogodine?
Februarski protesti su takođe pogrešno interpretirani.
Treba očekivati nove pritiske iz Evrope u cilju suzbijanja ruskog uticaja u BiH.
-
Hafis
#2749 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Nikako mi nije mi jasno kako suzbijaju ruski utjecaj u BiH paleći zgrade županijskih institucija?
- Danguba
#2750 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
a tek kakav bi cirkus napravili da neko pristane na ''hdz pardon treci''...Hafis wrote:...pa onako moralno rasterećeni proljetos popališe pola državnih institucija.zavrzlama wrote:,ali se ispostavilo da ista rahat patnja najmanje pogadja bosnjake,jer su demografski najvitalniji,moralno najrastereceniji....
Mogu misliti kakve će lomače biti poslije prvih jačih poskupljenja, koja nam svakkao ne ginu...ta jel rahat patnja ili nije
kada ga gledas, miran, stalozen ma na ranu ga privit ali kada mu prekipi ili nanese nepravda, ujeda...