Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
oakville wrote:
Rečenica 1:
"Building virtual representative units for the three communities, possibly with new emphasis on municipalities as basic building blocks..." znači tri biračke zajednice umjesto konstitutivnosti, pa onda veće ovlasti opštinama, jel tako?
Naglasak na opštinama kao gradivnim elementima za određivanje tih izbornih jedinica. Znači opštine se udružuju u izborne jedinice.
oakville wrote:
Rečenica 2:
"There should be no ethnic quotas; representation should reflect self-defined regions and all their voters"
znači nema etničkih kvota, predstavljanje po nekim samodefiniranim regionima (sad odjednom i regioni).
Pa regioni se formiraju udruživanjem opština na ovaj ili onaj način.
oakville wrote:
Rečenica 3:
"Poorly performing, unnecessary state agencies and ministries should be slimmed or abolished, with powers reverting to the entities; but the state would need new ministries and agencies required for EU membership. "
znači ukidamo nepotrebne državne agencije i ministarstva, ali državi trebaju nova ministarstva i agencija za EU članstvo.
Ukidamo nepotrebne a ubacujemo potrebne. Šta je tu čudno?
oakville wrote:
Mislim da ti je jasno zašto od 1997 do danas ni jedan ICg prijedlog nije zaživio na terenu - :
Dok je ICG bio na strani konstitutivnosti i predstavnici međunarodne zajednice su sljedili te preporuke. Znači itekako se gledalo šta kaže ICG. Sada je politika promjenjena jer se vidilo da onako ne može. Probali, ne može, idemo sada na drugi način. Samo budala nikad ne mijenja mišljenje.
A nećemo tako
Kaže opštine + selfdefined regions. Evo ja samodefiniram region od Zvornika do Stoca. Čisto da se i ja malo samodefiniram. Imaš nešto protiv?
Ovo s novim ministarstvima je samo sebi kontradiktorno (ko će odrediti koja su nepotrebna i po kojem sistemu? Pod broj 2, kako će se upravljati tim novim ministarstvima? Ako će kao i dosad, onda mi ne trebaju? Ili će se po onom sistemu "bez etničkih kvota? " Ili će opet tri zajednice davati svoje predstavnike (što je u praksi etničke kvote) - kako god okreneš ovaj tekst sam sebi upada u usta, ko ona Snake zmija sa stare Nokie
ICG je bio na strani gradjanske države, a ne konstitutivnosti. Pogledaj njihovu stranicu i sve izvještaje da ne bi lupao gluposti. Nijedan njihov prijedlog nikada nije usvojen, iz meni nepoznatih razloga.
Mister Yes wrote:
Vidiš da su tebi još u glavi Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Trebaće malo vremena da se to izbije iz glava jer je 20 godina razvijan taj diskurs. Tri političke zajednice:
1. Politička zajednica ljudi kojima je prva reprezentacija za koju navijaju reprezentacija BiH
2. Politička zajednica ljudi kojima je prva reprezentacija za koju navijaju reprezentacija Srbije
3. Politička zajednica ljudi kojima je prva reprezentacija za koju navijaju reprezentacija Hrvatske
Ne upratih, pa pošto mi ti ovdje izgledaš najinformiraniji, da te upitam, jesu li ovi iz ove grupe dali granice, omeđili ove tri političke zajednice......đe ćemo ja i moji mostarci, stočani....piše li negdje to u tom tekstu ?
Tekst je dugačak i nudi više opcija od toga da opštine same odrede kojoj izbornoj jedinici da pripadaju, preko toga da se gleda gdje je EP HZHB a gdje EP BIH, pa do toga da se ukine Federacija i time kantoni postanu entiteti u rangu RS-a (naravno neki kantoni bi se prvo ujedinili pa onda postali entiteti). Moje je mišljenje da niko neće izdati "svoje" iz mješovitih kantona. U najgorem slučaju vi u Mostaru i Stocu ćete u mješoviti (četvrti) entitet po karti koju sam već postavljao: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... titeta.png
Mister Yes wrote:
Vidiš da su tebi još u glavi Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Trebaće malo vremena da se to izbije iz glava jer je 20 godina razvijan taj diskurs. Tri političke zajednice:
1. Politička zajednica ljudi kojima je prva reprezentacija za koju navijaju reprezentacija BiH
2. Politička zajednica ljudi kojima je prva reprezentacija za koju navijaju reprezentacija Srbije
3. Politička zajednica ljudi kojima je prva reprezentacija za koju navijaju reprezentacija Hrvatske
Ne upratih, pa pošto mi ti ovdje izgledaš najinformiraniji, da te upitam, jesu li ovi iz ove grupe dali granice, omeđili ove tri političke zajednice......đe ćemo ja i moji mostarci, stočani....piše li negdje to u tom tekstu ?
Tekst je dugačak i nudi više opcija od toga da opštine same odrede kojoj izbornoj jedinici da pripadaju, preko toga da se gleda gdje je EP HZHB a gdje EP BIH, pa do toga da se ukine Federacija i time kantoni postanu entiteti u rangu RS-a (naravno neki kantoni bi se prvo ujedinili pa onda postali entiteti). Moje je mišljenje da niko neće izdati "svoje" iz mješovitih kantona. U najgorem slučaju vi u Mostaru i Stocu ćete u mješoviti (četvrti) entitet po karti koju sam već postavljao: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... titeta.png
PRijedlog da kantoni postanu entiteti je iznesen prije 4 godine i kao što vidiš uspješno (to je ona ubleha iz nekog Berlinskog centra predložila, pa furala Doris Pack i rezultat naravno ništa."
Pošto se nude opcije, evo moja je opcija da se sve bošnjačke opštine odrede i postanu članovi nove hrvatske izborne jedinice, obzirom da imamo pravo da biramo jel tako? Jel prihvataš prijedlog?
Mister Yes wrote:
Ček, ček, to k'o biva znači treći entitet je zapadna hercegovina plus kanton 10......aha.....a šta kažu za Brčko distrikt ?
Mister Yes wrote:
Ček, ček, to k'o biva znači treći entitet je zapadna hercegovina plus kanton 10......aha.....a šta kažu za Brčko distrikt ?
nisi skontao...hrvatsko je hrvatsko a bosnjacko je zajednicko
oakville wrote:
Kaže opštine + selfdefined regions. Evo ja samodefiniram region od Zvornika do Stoca. Čisto da se i ja malo samodefiniram. Imaš nešto protiv?
Ako se većina ljudi na tom području slaže ko sam ja da se protivim
oakville wrote:ili će opet tri zajednice davati svoje predstavnike (što je u praksi etničke kvote)
Ako je definisano da svaka zajednica daje recimo 5 predstavnika za nešto bez obzira kako se ti predstavnici zovu ili izjašnjavaju to očigledno nije po etničkim kvotama jer se etnička pripadnost nigdje ne spominje. Zajednica bi bila određena TERITORIJOM i ničim drugim.
Ako je definisano da svaka zajednica daje recimo 5 predstavnika za nešto bez obzira kako se ti predstavnici zovu ili izjašnjavaju to očigledno nije po etničkim kvotama jer se etnička pripadnost nigdje ne spominje. Zajednica bi bila određena TERITORIJOM i ničim drugim.
sta sa imenom te teritorije,sta sa policijom,sta sa obiljezjimaa te teritorije,..gukni mister,konstantno to izbjegavas
oakville wrote:
Ako se većina ljudi na tom području slaže ko sam ja da se protivim
oakville wrote:ili će opet tri zajednice davati svoje predstavnike (što je u praksi etničke kvote)
Evo teoretski prihvataju se teritorije - eh hoće Bošnjaci poširokih 70% teritorije, jel pristaješ?
zavrzlama wrote:
nisi skontao...hrvatsko je hrvatsko a bosnjacko je zajednicko
K'o i u srednjoj Bosni .......sad ozbiljno, naravno da je i ovo šuplja, jer recimo ova karta što je dade mr.Yes, sasvim sigurno ne bi bila prihvaćena od braće Hrvata......bilokakav prijedlog koji u sebi sadrži podjelu (kako god je zvali) a ne nudi i buduće granice je neozbiljan...
Dakle, moj zaključak je da mi je bolje i svrsishodnije vratiti se na pdf fudbal ...tamo su ozbiljnije priče
sta sa imenom te teritorije,sta sa policijom,sta sa obiljezjimaa te teritorije,..gukni mister,konstantno to izbjegavas
Ovdje se namjerno od nekih zaboravlja kljucna stvar...danasnji rs je plod ovakve federacije bih,ako MZ misli da mijenja federaciju bih to znaci da se mijenja i dejton i da na sto ide i teritorija rs-a,jer da nije tako onda u dejtonu rs ne bi bio ovakavc kakav danas jeste..hrvatski politicari konstantno provlace to da rs ostaje netaknut,jer samo tako mogu imati srbe na svojoj stranu u pokusaju stvaranja treceg entieta...ako bosnjacki politicari budu odigrali ovu igru pametno,lako se moze desiti da dodje do prekida saveza izmedju hrvatske i srpske politike u BIH..zato npr i pro velikohrvatski forumsi u sirokom luku zaobilaze uplitanje rs-a u ovu pricu oko preustroja u BIH....jednostavno probih strana treba ovo nazvati izmjenom dejtona,a to ustvari vraca sve za sto i svu teritoriju BIH baca u igru...
Pa polako haveru. Ljudi kažu da će biti teško i da će trajati dugo. Potrebno je puno truda i kompromisa a ti očekuješ da ja sve sam rješim sad na brzaka dok mi žena zvoca na uho da se posvetim njoj a ne "hebenim forumima".
Pa polako haveru. Ljudi kažu da će biti teško i da će trajati dugo. Potrebno je puno truda i kompromisa a ti očekuješ da ja sve sam rješim sad na brzaka dok mi žena zvoca na uho da se posvetim njoj a ne "hebenih forumima".
ti trebas nove podjele a ne ja ...meni se ne zuri nikud...ja pristajem na sve sto srbi i hrvati traze,za samo jednu malu uslugu...da te njihove entitete ne krece parvoslavnim i katolickim svecima,da imp;olicija ima ista obiljezja i uniforme kao i moja i da u njihovim entitetima se moze voljeti i navijati za BIH...jel puno sto trazim a nudim to sto svi jako zele ,jedni treci entitet a drugi ukidanje konstutivnosti manjinskim narodima u istim..jel posteno..
gukni mister,ili po obicaju bjezi od sustine problema
zavrzlama wrote:
ti trebas nove podjele a ne ja ...meni se ne zuri nikud...ja pristajem na sve sto srbi i hrvati traze,za samo jednu malu uslugu...da te njihove entitete ne krece parvoslavnim i katolickim svecima,da imp;olicija ima ista obiljezja i uniforme kao i moja i da u njihovim entitetima se moze voljeti i navijati za BIH...jel puno sto trazim a nudim to sto svi jako zele ,jedni treci entitet a drugi ukidanje konstutivnosti manjinskim narodima u istim..jel posteno..
razmisli malo ovome što si napisao, nadam se probosnaski političari nikaad neće izaći sa ovakvom paltformom.....
Nudiš konkreno, a tražiš imaginarno.......jok, jok, zavrzlama,....neće to tako ići...
Mister Yes wrote:
Ako se uvazi ovo njegovo beljezganje, tebi je vakat da mijenjas Dzekin dres za Modricev.
Mister Yes wrote: Political communities overlap with constituent peoples but are not identical. The constituent peoples are nations in the formal, ethnic sense, and the political communities
are nations in the informal, civic sense.
Tako je, unitaristi i separatisti.
Zašto Ameriku ne podijele na republikance i demokrate, neka svaka savezna država sadrži jednu jasnu političku opciju?
Gluposti.
daddy-kool wrote:
Sada nam treba drugačija retorika: ljudska i građanska prava, otvoren javni diskurs, evropske vrijednosti, naučno preispitivanje predrasuda i mitova, očuvanje cjelovitosti i suvereniteta države, unitaristi i separatisti, ...; te shodno tome potpuno drugačija taktička i strateška promišljanja.
Last edited by daddy-kool on 30/07/2014 19:28, edited 1 time in total.
ICG je to lijepo definisao ali eto rekoh da bude slikovitije. Ipak ostanimo na njihovoj definiciji te tri političke zajednice:
The reality is simpler: Bosnia has three, and only three, political communities that are not precisely identical to the three constituent peoples named in the constitution. Each is loyal to a set of political institutions that represent it, centred on a capital city. Bosnian patriots, the largest community, are loyal to the BiH state and Sarajevo. They disagree on much but want that state to thrive, as they see in it the representation and protection of their interests. The second community is loyal to RS and Banja Luka; it wants the best for that entity and dreams of its independence. The third and smallest community lacks a clear institutional focus but has a capital of sorts in Mostar and an aspiration to some kind of self-rule for Croat-populated areas. Political communities overlap with constituent peoples but are not identical.
zavrzlama wrote:
Pa predlazu da se konstutivnost izbaci u entitetskim vladama,a da se ista postuju u drzavnim institucijama,tako da npr. u malom ausvicu nesrbi nemogu koristiti vitalni nacionalni interes i blokirat odluke entitetske vlade,a da svako moze blokirat drzavne institucije BIH kad mu se nadigne....to je odluceno,ali su to izmedju redova napisali
Upravo, predlažu da se dodatno homogenizuju narodi na "svojim" teritorijama, i da te teritorije defacto postanu strane zemlje za pripadnike drugih naroda. Mršava i upitna trgovina.
sluga_okupatora wrote:Ja bih jedan entitet samo za sebe i famaliju - mozda jos kojeg komsiju i jarana da ubacim, onako preko reda.
Ne bi mi puno, jedna manja mahala.
Ja mislim da ne bi trebao biti problem i eto mi bi navijali za reprezentaciju Slovenije, Austrije ili eventualno SveCke.
ICG je to lijepo definisao ali eto rekoh da bude slikovitije. Ipak ostanimo na njihovoj definiciji te tri političke zajednice:
The reality is simpler: Bosnia has three, and only three, political communities that are not precisely identical to the three constituent peoples named in the constitution. Each is loyal to a set of political institutions that represent it, centred on a capital city. Bosnian patriots, the largest community, are loyal to the BiH state and Sarajevo. They disagree on much but want that state to thrive, as they see in it the representation and protection of their interests. The second community is loyal to RS and Banja Luka; it wants the best for that entity and dreams of its independence. The third and smallest community lacks a clear institutional focus but has a capital of sorts in Mostar and an aspiration to some kind of self-rule for Croat-populated areas. Political communities overlap with constituent peoples but are not identical.
I još k tome dodaj da ovi što naginju Sarajevu za sebe tvrde i Banja Luku i RS i da ih nije briga šta će na to reći ICG - koji je istini za volju uspio u svojoj "dimna bomba" strategiji s ovim tekstom
Srbi i Hrvati su u velikoj anti-Bosanskoj ofanzivi jer ih fata panika . Zna se da ce se na buducem popisu pokazati da ima preko 50 % Bosnjaka a i natalitet je u porastu sto moze uticati na politku to jest formiranje vlasti na drzavnom nivou gdje ce sada Bosnjaci imati preko 50% ministara i vlasti a takodje moze uticati i na samo uredjenje drzave . Drzava ima pravo i zakonske mjere da raspise referendum o buducem uredjenju a entiteti i opstine su samo administrativne jedinice , nisu nosioci drzavnosti i suvereniteta pa to pravo nemaju . Mnogi su nasjeli na pricu Krmoglavog o referendumu pa cak i neobrazovani Bosnjaci sto je ustvari samo smoking gun i nista vise ali je propaganda ucinila svoje . BiH polako ali sigurno postaje drzava samo Bosnjaka i zato ce u naredno vrijeme Medjunarodan ( citaj krscanska ) zajednica , Srbi i Hrvati nastojati na sve moguce nacine da taj proces zaustave i mozemo ocekivati velike pritiske koji ce se ogledati na politickom i ekonomskom ucjenjivanju , lobiranju , izazivanju netrpelivosti , odgadjanju rezultata popisa sto je moguce duze , represiji nad povratnicima itd sve u cilju getoiziranja Bosnjaka i u nekakv Europski pojas Gaze . Zato rahat patnja pa ko izdrzi ili da skratimo jedni drugima muke humanim preseljenjem pa nek onda svaki narod uredjuje svoju drzavu onako kako voli i umije . P.S. dajem sto Srba za jednog Sandzakliju
zavrzlama wrote:
razmisli malo ovome što si napisao, nadam se probosnaski političari nikaad neće izaći sa ovakvom paltformom.....
Nudiš konkreno, a tražiš imaginarno.......jok, jok, zavrzlama,....neće to tako ići...
nudim ,zato sto nece nikad isto prihvatiti ...ne treba srbima ovakav rs radi njih ,nego radi drugih koji tu zive i drugih koji bi se sutra tu vratili,,,ista stvar sa hrvatima koji traze treci entitet...ponudi srbima jos pola federacije u sastav danasnjeg rs,a da promijene ime,obiljezja i pristanu na jedinstvenu policiju na citavom teritoriju BIH,odbijaju glatko..
zavrzlama wrote:
nudim ,zato sto nece nikad isto prihvatiti ...ne treba srbima ovakav rs radi njih ,nego radi drugih koji tu zive i drugih koji bi se sutra tu vratili,,,ista stvar sa hrvatima koji traze treci entitet...ponudi srbima jos pola federacije u sastav danasnjeg rs,a da promijene ime,obiljezja i pristanu na jedinstvenu policiju na citavom teritoriju BIH,odbijaju glatko..
Kako misliš jedinstvena policija ? Misliš da policija ima iste uniforme (pri čemu naravno ostaju ovlasti untar entiteta). Misliš da ne bi Hrvati svoj entitet nazvali Entitet međunarodnog prijateljstva i zajedništva, ako bi u sastav tog entiteta ušle sve one teritorije koje oni traže.Ili da Srbi ne bi pristali da promijene obilježja za recimo ulazak Brčkog u sastav RS-a. budi budan zavrzlama....
Nemoj da nudiš ono što im odgovara a zautvrat tražiš nešto imaginarno.....niko nije blentav, pa nisu ni srpske i hrvatske politike....nadam se da nije i ova probosasnka...