Prsten od platine ?
- hakazvaka
#1 Prsten od platine ?
Ovako, namjeravam da kupim jednoj osobi poklon za jedan vazan dogadjaj. Spomenuo je jednom da jedino od nakita sto nosi je prsten jedan od nekog metala, meni se cini platine, ali nisam siguran koji je metal rekao da je, samo znam da je nesto strasno skupo.
Da li je ono muslimanima (muskarcima) dozvoljeno nosenje bilo kakvog zlata (pa i bijelog), i ako nije, o kojem bi se to metalu moglo raditi onda (srebrene onako boje, lagan i navodno veoma skup)..
Recimo da se radi o platini,
kako se krecu cijene tih prstena ?
Hvala,
Da li je ono muslimanima (muskarcima) dozvoljeno nosenje bilo kakvog zlata (pa i bijelog), i ako nije, o kojem bi se to metalu moglo raditi onda (srebrene onako boje, lagan i navodno veoma skup)..
Recimo da se radi o platini,
kako se krecu cijene tih prstena ?
Hvala,
- mofo33
#2 Re: Prsten od platine ?
hvala za preciziranje boje,inace mi nikada ne bi saznali da je platina "srebrne" boje:D
sto se cijene tice, bolje (i lakse) ti je uci u prvu zlataru koju vidis da bi primjetio da je platina skuplja od bijelog zlata a jos vise od srebra...
a to, da li je platina dozvoljena nositi muslimanima...ako prijatelj u pitanju nosi vec metal na ruci, cemu pitanje?
sto se cijene tice, bolje (i lakse) ti je uci u prvu zlataru koju vidis da bi primjetio da je platina skuplja od bijelog zlata a jos vise od srebra...
a to, da li je platina dozvoljena nositi muslimanima...ako prijatelj u pitanju nosi vec metal na ruci, cemu pitanje?
- hakazvaka
#3 Re: Prsten od platine ?
pa ne znam jel platinamofo33 wrote:hvala za preciziranje boje,inace mi nikada ne bi saznali da je platina "srebrne" boje:D
nista onda svratim do neke zlatare i raspitam se, kad ste vec tako gostoljubivi
- alica.k
#4 Re: Prsten od platine ?
bijelo zlato se pravi od paladija+zlata (nekad i srebro+zlato. bijeli metali daju bijelu boju zlatu)
platina je mnogo skupa.
kad budes isao po zlatarnicama pazi dobro, jer oni znaju podvalit obicno bijelo zlato za platinu, tako da malo proguglaj koji zig ide na platinu (u zavisnosti od procenta platine u prstenu, vako nesto ide: 850, 900, 950, 999, gdje je ovaj zadnji najcisca platina - vjerovatno i najskuplji).
ej, al kad ti kazem da je skupo, STVARNO JE SKUPO.
platina je mnogo skupa.
kad budes isao po zlatarnicama pazi dobro, jer oni znaju podvalit obicno bijelo zlato za platinu, tako da malo proguglaj koji zig ide na platinu (u zavisnosti od procenta platine u prstenu, vako nesto ide: 850, 900, 950, 999, gdje je ovaj zadnji najcisca platina - vjerovatno i najskuplji).
ej, al kad ti kazem da je skupo, STVARNO JE SKUPO.
- slavkoimamodilera
#5 Re: Prsten od platine ?
Nisam se nikad interesovao posebno, evo sad malo potrazih... klasicni platinski prsten oznake 950 bez kamenja i kerefeka, oko 400 funti u UK - znaci nekih 850 KM, sto i nije nesto extra skupo, kod nasih sam lihvara najobicnijeg prstenja vidjao po 500-600 maraka 
- lolita_xx
#6 Re: Prsten od platine ?
400 funti-850km? zar nije vise?slavkoimamodilera wrote:Nisam se nikad interesovao posebno, evo sad malo potrazih... klasicni platinski prsten oznake 950 bez kamenja i kerefeka, oko 400 funti u UK - znaci nekih 850 KM, sto i nije nesto extra skupo, kod nasih sam lihvara najobicnijeg prstenja vidjao po 500-600 maraka
tek sada vidim kursnu listu...
- slavkoimamodilera
#7 Re: Prsten od platine ?
10-20 kerma gore dole, propala funta k'o kauc
u zadnje vrijeme 
- hakazvaka
#8 Re: Prsten od platine ?
uh jebote 8 stoja..
- sinus
#9 Re: Prsten od platine ?
hakazvaka wrote:uh jebote 8 stoja..
- ja_cura_
#10 Re: Prsten od platine ?
e sad me ne cudi sto je rodica trazila u dzamiji u slucaju razvoda braka 3 kg platine.....

- burekodsira
#11 Re: Prsten od platine ?
mogla je komotno traziti i kesu dijamanataja_cura_ wrote:e sad me ne cudi sto je rodica trazila u dzamiji u slucaju razvoda braka 3 kg platine.....![]()
![]()
- mofo33
#12 Re: Prsten od platine ?
na sta lici ta tvoja rodica? da trazi 3kg platine treba da ima dijamant umjesto klidje (i da joj je muz totalni debil)ja_cura_ wrote:e sad me ne cudi sto je rodica trazila u dzamiji u slucaju razvoda braka 3 kg platine.....![]()
![]()
-
frngla
#13 Re: Prsten od platine ?
Dižem temu iz mrtvih, ali ne mogu nigdje da nađem na internetu zlataru sa ponudom nakita od platine u BiH, ako neko ima neki link bio bih mu zahvalan 
- Ductus Holedocus
#14 Re: Prsten od platine ?
Nadje li idjefrngla wrote:Dižem temu iz mrtvih, ali ne mogu nigdje da nađem na internetu zlataru sa ponudom nakita od platine u BiH, ako neko ima neki link bio bih mu zahvalan
- O'zone
- Globalni moderator
#15 Re: Prsten od platine ?
Probaj kod Sofića navodno ima sve i svašta te taj neki rejting da se obično kod njega traži high end nakit....Ductus Holedocus wrote:Nadje li idjefrngla wrote:Dižem temu iz mrtvih, ali ne mogu nigdje da nađem na internetu zlataru sa ponudom nakita od platine u BiH, ako neko ima neki link bio bih mu zahvalan
http://www.sofic.ba/