PRSKANO VOĆE I POVRĆE-OPASNOST I KAKO JE PREPOZNATI?
-
sarajevonekad
#1 PRSKANO VOĆE I POVRĆE-OPASNOST I KAKO JE PREPOZNATI?
Poštovani,
imam informaciju da su mediji nedavno donekle alarmirali javnost sumnjom da je vliki dio voća i povrća na našem tržištu pretjerano prskan ako bi što prije sazrio i moga se prodavati.
Također sa čuo da je u jednoj reportaži testirana pretjerana prskanost voća i povrća ali kako nisam lično vidio tu reportažu ne znam kako se to zapravo testira: Ako neko zna, ovo je stranica za razmjenu takvih informacija.
Pozdrav
s.
imam informaciju da su mediji nedavno donekle alarmirali javnost sumnjom da je vliki dio voća i povrća na našem tržištu pretjerano prskan ako bi što prije sazrio i moga se prodavati.
Također sa čuo da je u jednoj reportaži testirana pretjerana prskanost voća i povrća ali kako nisam lično vidio tu reportažu ne znam kako se to zapravo testira: Ako neko zna, ovo je stranica za razmjenu takvih informacija.
Pozdrav
s.
- 8. sekretar SKOJ-a
#2 Re: PRSKANO VOĆE I POVRĆE-OPASNOST I KAKO JE PREPOZNATI?
Uđeš li u neki od merkatora, konzuma, interexa, pa pridješ policama sa voćem i povrćem (Naročito južnim voćem), osjetićeš vonj, oh, i te kako vonja na pesticide-fungicide što usporavaju dozrijevanje, truhljenje (Manje kala-veći profit),...
Na Bonita bananama (Originalno pakovanje, pa na kartonskoj kutiji) i piše koji fungicid koriste, Thiabendazol,...Koji nije zabranjen,...Al' hajde vjeruj je li dozirana količina dozvoljena ili ne,...
Sjeti se čileanskih jabuka koje su bile 800 puta više poprskane ovim Thiabendazolom od dozvoljenog. Predstavnik uvoznika, iz Gradačca, u tv. dnevniku pred kamerama pojede jednu od tih otrovnih jabuka,...(Što nije dijete ili staru majku doveo da jede te jabuke pred kamerama)!?
Na Bonita bananama (Originalno pakovanje, pa na kartonskoj kutiji) i piše koji fungicid koriste, Thiabendazol,...Koji nije zabranjen,...Al' hajde vjeruj je li dozirana količina dozvoljena ili ne,...
Sjeti se čileanskih jabuka koje su bile 800 puta više poprskane ovim Thiabendazolom od dozvoljenog. Predstavnik uvoznika, iz Gradačca, u tv. dnevniku pred kamerama pojede jednu od tih otrovnih jabuka,...(Što nije dijete ili staru majku doveo da jede te jabuke pred kamerama)!?
- 8. sekretar SKOJ-a
#3 Re: PRSKANO VOĆE I POVRĆE-OPASNOST I KAKO JE PREPOZNATI?
Kako prepoznati da li je voće i povrće prskano pesticidima, odnosno, fungicidima protiv truhljenja?
Napravite mali eksperiment sa mrkvom i bananama:
Operite banane i mrkvu u vodi kojoj ste dodali sodu-bikarbonu (Ima za kupiti veliko pakovanje sode-bikarbone od 1/2kg i 1kg=Cijena:Manje od 1KM).
Odmah nakon pranja osjetiti ćete na rukama čudnu hrapavost/masnoću. Ostavite mrkvu i/ili banane da stoji u vodi sa sodom-bikarbonom desetak minuta, saperite česmovačom i opet ostavite da stoje pola sata. Nakon pola sata, vidjećete rezultate.
Ovim eksperimentom samo ćete dokazati prisustvo fungicida, al ne i količinu rezidua pesticida koju pojedete,...
Napravite mali eksperiment sa mrkvom i bananama:
Operite banane i mrkvu u vodi kojoj ste dodali sodu-bikarbonu (Ima za kupiti veliko pakovanje sode-bikarbone od 1/2kg i 1kg=Cijena:Manje od 1KM).
Odmah nakon pranja osjetiti ćete na rukama čudnu hrapavost/masnoću. Ostavite mrkvu i/ili banane da stoji u vodi sa sodom-bikarbonom desetak minuta, saperite česmovačom i opet ostavite da stoje pola sata. Nakon pola sata, vidjećete rezultate.
Ovim eksperimentom samo ćete dokazati prisustvo fungicida, al ne i količinu rezidua pesticida koju pojedete,...
- sinus
#4 Re: PRSKANO VOĆE I POVRĆE-OPASNOST I KAKO JE PREPOZNATI?
Prije sam jeo voće kada mu je bila sezona, a sada me tjeraju da ga jedem cijele godine 
- 8. sekretar SKOJ-a
#5 Re: PRSKANO VOĆE I POVRĆE-OPASNOST I KAKO JE PREPOZNATI?
OTROVNICA LUBENICA

- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#6 Re: PRSKANO VOĆE I POVRĆE-OPASNOST I KAKO JE PREPOZNATI?
Je li se ovo bajrin najmladji izvrno8. sekretar SKOJ-a wrote:OTROVNICA LUBENICA
Sa lubenicama je jos nekako i najlakse izaci na kraj. Malo ko jede koru. Ono sto je prskano po kori i ode sa korom. Kod lubenice moze biti problem ono sto je lubenica kroz korjen unijela u sebe.
A kako poznati kad je jabuka farbana, da bude zelenija i da se sjaji ko ogledalo? Je li tu pomaze soda-bikarbonat ili treba uzeti razrjedivaca?
- kanocale
#7 Re: PRSKANO VOĆE I POVRĆE-OPASNOST I KAKO JE PREPOZNATI?
nikako ne možemo prepoznati.na pijaci grbavica za tezgama su samo preprodavaci koji prodaju robu za koju ne znamo ni državu porijekla.
ni na jednoj našoj pijaci nemamo tezge na kojoj bi stajalo ime proizvođaca kao i mjesto proizvodnje.naravno da službe koje su zadužene za pracenje kvaliteta robe rade svoj posao.svijest građana bih nije na tom nivou da tražimo od svojih nadležnih da se uvede rigoroznija kontrola hrane.kad nas vecina oboli,bit ce kasno.
ni na jednoj našoj pijaci nemamo tezge na kojoj bi stajalo ime proizvođaca kao i mjesto proizvodnje.naravno da službe koje su zadužene za pracenje kvaliteta robe rade svoj posao.svijest građana bih nije na tom nivou da tražimo od svojih nadležnih da se uvede rigoroznija kontrola hrane.kad nas vecina oboli,bit ce kasno.
- ružmarin-a
#8 Re: PRSKANO VOĆE I POVRĆE-OPASNOST I KAKO JE PREPOZNATI?
prskaju voće i povrće svačim i to plod koji je pred branje, a mi jadni otrov poslije unuosimo u sebe
najžalosnije je da i domaći imaju posebno vrt za svoje potrebe a posebno za prodaju...
pod hitno potrebna reakcija onih kojim aje to posao, inspektori i pregled svakog komada voća i povrća, pa tek onda na tržište krajnje potrošnje
da uposle sve pripravnike, moglo bi i bilo ostvarivo ovo...
želja pusta...
najžalosnije je da i domaći imaju posebno vrt za svoje potrebe a posebno za prodaju...
pod hitno potrebna reakcija onih kojim aje to posao, inspektori i pregled svakog komada voća i povrća, pa tek onda na tržište krajnje potrošnje
da uposle sve pripravnike, moglo bi i bilo ostvarivo ovo...
želja pusta...
- 8. sekretar SKOJ-a
#9 Re: PRSKANO VOĆE I POVRĆE-OPASNOST I KAKO JE PREPOZNATI?
Ne znam kako se farbaju jabuke, ali da se waxiraju/voskiraju (Finim sprejom voska se poprskaju), to znam.Toto wrote: ...A kako poznati kad je jabuka farbana, da bude zelenija i da se sjaji ko ogledalo? Je li tu pomaze soda-bikarbonat ili treba uzeti razrjedivaca?
Ove po hipermarketima što se i u februaru zelene i sjaje kao da su netom ubrane sa Barmley drveta su GM jabuke. Vosak i sjaj otkloniš sa kap dvije deterdženta za sudje, kratkotrajnim potapanjem u vrelu vodu, ali genetiku i osjećaj pod jezikom krupne granulacije jabuke, ne otkloni nikakvim postupkom.
Narandže, limun i ostali agrumi se waxiraju, na original ambalaži ponekada i piše to. Najsmješnije i najžalosnije mi je kada čitam recepte za kolače u koje treba dodati i narendanu limunovu koru.
Ne znam koliko je opasno gutanje voska, ali sam siguran da se probavni organi bune.
-
downtoearth
#10 Re: PRSKANO VOĆE I POVRĆE-OPASNOST I KAKO JE PREPOZNATI?
A vi to mislite da negdje ima neprskano????
Oko Čitluka prskaju i za svoju uporabu, naročito breskve i marelice jer inače istrunu. O grožđu da i ne govorim....
Oko Čitluka prskaju i za svoju uporabu, naročito breskve i marelice jer inače istrunu. O grožđu da i ne govorim....
- 8. sekretar SKOJ-a
#11 Re: PRSKANO VOĆE I POVRĆE-OPASNOST I KAKO JE PREPOZNATI?
Ima, ja nabr'o jabuka na Stojčevcu, neprskane, sve nikakve, ali ukusne...Hebiga, 10metara od minskog polja,...zapravo, od minske šume,...downtoearth wrote:A vi to mislite da negdje ima neprskano????![]()