Provjera o drzavljanstvu, gdje?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
hrle1976

#1 Provjera o drzavljanstvu, gdje?

Post by hrle1976 »

Evo vako nekako, a ni sam nemam pojma kako da konstruktivno ovo sastavim, jer se radi malo o cudnom pitanju.

Starci su mi dobili pismo od Ceskih vlasti gdje se trazi nadoknadna dokumentacija da nisu "naknadno" postali drzavljani Bosne i Hercegovine. Sva se prica svodi na to da su moji starci prije nekoliko godina u Bosni i Hercegovini, i ako nisu nikada bili njeni drzavljani, jer smo napustili zemlju jos dok je Juga bila, morali izvaditi licne karte BiH kako bi sredili neke papire oko zemljistva i tako tih procedura. Situacija je malo zeznuta jer mi smo dobili drzavljanstvo one stare Ceskoslovacke, a 1993 pretvoreno je u danasnje Ceske, a tada su moji se obavezali da poniste YU drzavljanstvo te da samo mozemo biti drzavljani jedne drzave, jer "maternje drzave" nije vise bilo a u to vrijeme 1991/1992 te nove jos nisu bile priznate kao formalne dzave. Tako nekako to tada bilo. Oragani u BiH su izdali fiktivno licne da bi se papiri sredili ali moji starci nisu te licne nikada imali kod sebe u fizickom stanju i ako su sve procedure prosli od slikanja do potpisivanja naloga za licnu BiH.

Pa jel mi ko moze pomoci, gdje se ta infromacija u Sarajevu moze dobiti ili provjeriti?
campa_xxx

#2 Re: Provjera o drzavljanstvu, gdje?

Post by campa_xxx »

Ja bih prvo otisao u Opstinu gdje se i vade drzavljanstva pa se tamo raspitao..oni sve moraju znati...
Post Reply