Edin H. wrote:TheMule wrote:Edin H. wrote:
Koga ce bolan pomilovati?
Marinac je osudjen i lezao za ubistvo ranjenog talibanskog borca.
Nakon velike kampanje u desnicarskim medijima tipa Daily Mail (to su poput ovih sto su bili Caci na dzenazi) presuda ubistva sa predumisljajem je promjenjena u ubistvo bez predumisljaja, zbog umanjene odgovornosti posljedica izuzetnog stresa pod kojim se nalazio i problema sa mentalnim zdravljem.
Inace smanjili su mu presudu na sedam godina zatvora, s tim kao sto i svi ostali moze sluziti ostatak kazne kuci nakon odsluzene pola kazne i mora se povinovati restrikcijama koje mu nametnu, npr. ne smije izaci iz kuce uvece. Ukoliko nesto zabrlja salju ga nazad u muriju.

i ti ne mozes citati izmedju redova? cuj stres, pa kakav je stres bio nama u Sarajevu haaha.
I cuj odrezali mu kaznu da moze izaci nakon 3 godine, -I GLE CUDA! -on vece lezi 3 godine nakon sto su ga uhvatili da je snimio sve. Da nije snimio, dobio bi 3 dana rezanja krompira

I deder mi reci, jesul' mu oduzeli vozacku na par mjeseci, hocel morati vozom ici?
E vidi mene sto i ja lupetam, ovaj ako predje cestu na crvenom, odma ce ga slati nazad sigurno. Uvjeren sam u ovo. 100%.
Sedam godina nije dovoljna, ali nije ni mala kazna s obzirom na okolnosti, koja ukljucuje i taj stres. To su takozvane mitigating circumstances iliti olaksavajuce okolnosti, a to bi naravno trebalo uzeti u obzir i za zlocine koji su pocinjeni u Sarajevu. To naravno balansiras nasuprot kriminalnog djela koje je pocinjeno. Veliki je pritisak desnicara bio da se ovaj marinac pusti, ali se to nije desilo. Ako predje cestu na crvenom nece naravno morati nazad u zatvor, jer to u Engleskoj nije krivicno djelo, ali hoce ako ga npr. uhvate da vozi pod utjecajem alkohola, sto u Engleskoj jeste krivicno, a kod nas prekrsajno djelo. Ti naravno ne govoris o tome da je neko od njegovih suboraca podjelio taj snimak sa vlastima, jer je ubio covjeka, premda se radi o neprijatelju, pripadniku Talibana, koji nisu bas skloni postovanju Zenevske ili bilo kojih drugih konvencija. Kod nas i dan danas vlada zakon sutnje na svim stranama za zlocinjene koji su pocinjeni, a vecina ljudi cak i smatra da je to ispravno. I naravno da bi ga osudili i bez snimka ako je neko spreman bio da svjedoci i ako postoji dovoljno dokaza.
Uopste nije tema, izvini, ali idealiziras Anglo-Saksonce, dok svoj narod ili njegovo rezonovanje, ljude koji su se branili od agresije, svodis na nivo srpsko-hrvatskog barbarskog nacina razmisljanja.
Anglo-saksonci i sa jedne i druge strane Atlantika beru sitnu buraniju, a i to u izuzetnim okolnostima da bi odrzali koncept morala u drustvu. Znamo ko je, kako, i na koliko osudjen za koji incident u Vijetnamu ... a oko 2 miliona ljudi nema.
Za Abu Graib osudjeni neki likovi, a niko se ni pocesao nije za stvaranje klime "njih" i "nas", koju nije mogao napraviti ni vojnik ni pukovnik.
2005. god. su britanski vojnici (SAS-ovci), koji su izgledali i bili obuceni kao Arapi, ubili civila na jugu Iraka. Iracani ih zatvore, britanska vojska izvrsi napad na zatvor i oslobodi ih. Da li je neko dogovarao? - Nije. Hoce li neko odgovarati za sve sto je britanska vojska radila u Basri? - Nece.
Da li ce Bus i Bler ikada odgovarati za agresiju na nezavisnu drzavu? - Nece. Zasto? Zato sto postoji presutna saglasnost u sudsko-politickim krugovima SAD-a i UK-a da se predsjednici i generali ne smiju brinuti za njihov "legalni status" i da im se mora omoguciti "sloboda u odlucivanju" pogotovo kada su u pitanju "nacionalni interesi".
Sto se nas tice, mislim da se za Grabovicu, npr. skoro sve zna. To sto tuzialstvo ne radi svoj posao, a sud jos manje, dajuci neke smijesne kazne pociniocima nije "zakon stunje", vec klasicna balijska drustvena neodgovornost i lijenost.
Elem, ne slusaj ti mene ... ti si sad Londoner, i boli te kufer. Sta 's razbijat glavu time sta je istina a sta ne, sta je pravedno a sta ne. Ha ja.