Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post Reply
Hamolj

#326 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Hamolj »

Hebo Gebelse kakva se propaganda od strane četničkih i komunističkih medija provodi nad braniocima naše domovine. Ako se baš nekome nema šta natovariti onda se nema Vikiću.
PM72

#327 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by PM72 »

Čegar je seronja od čovjeka pa mu je ovo došlo ko kec da se malo uvuče raji.Ne priča šta je on radio u ratu i što su ga liferovali vani.Dragan Vikić i njegova jedinica su morana vertikala.
pirpa

#328 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by pirpa »

exliberal-ex wrote:

To je clanak koji je napisan prije 16 godina ....i opet nista
Ovo cegarovo javljanje.....on je prozivao mnoge i ranije i uvijek je bilo ma sta on zna.... pricao o ubistvima, otmicama,silovanjima, kako su mnogi ostali nekaznjeni jer su svoje zlocine pripisivali cetnickoj strani i tako skrivali svoje....kao sto on rece potrebni su "nasi i podobni"....
Ovo podizanje optuznice nije inicirano sa srpske stane ( jebe se srbima za nekih 12 vojnika ili dobrovoljacku, samo im dobro dodje za politicko potpirivanje i jeftino kupovanje poena pred izbore), ovo je sarajevski untrasnji obracun....a koji su razlozi za to...to mozemo samo da nagadjamo
drago mi je da se razumijemo. ;-)

Samo nek im zatežu uzde.... optuzeni su se ponadali da ih je sluzba zaboravila. :mrgreen: a zaboravili su staru poslovicu...Zaklela se zemlja raju, da se svake tajne znaju."
tako dođe i ovo vrijeme kad se mora raditi amputacija da ne bi gangrena zahvatila ostatak tijela..
jbg, mnogi su prije njih platili ceh za lojalnost i poslusnosti sluzbi, doslo je i njihovo vrijeme ...
pirpa

#329 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by pirpa »

Zločin u Velikom parku u završnoj fazi: Svi se međusobno optužuju

Dragan Vikić je optužio Jusufa Pušinu da ga je obavijestio o zločinu, dok mu je ovaj kazao da ukloni leševe što je, Vikić, tvrdi, odbio. Munir Alibabić je izjavio da ga je Asim Dautbašić informisao da je zarobljenike poubijao “neko iz naše specijalne grupe”, te da je o zločinu obaviješten Bakir Alispahić, potom tokom 1993.godine i Enver Mujezinović. Kemal Ademović u svojoj izjavi optužuje Bakira Alispahića, dok Edin Garaplija i Haris Pezo tvrde da su snimak priznanja Nedžada Herende o izvršenju zločina predali Kemalu Ademoviću. Svi su složni u jednom: Herenda je počinio ratni zločin u Velikom parku. Ko mu je bio nadređeni?

U trenutku počinjenja zločina u Velikom parku Alija Delimustafić bio je ministar MUP-a. Jusuf Pušina, njegov pomoćnik za policiju. Dragan Vikić, komandant Specijalne jedinice MUP-a. Asim Dautbašić i Nedžad Ugljen – "de facto" rukovodioci Službe državne bezbjednosti MUP-a RBiH. Munir Alibabić, šef SDB-a Sektor Sarajevo. Bakir Alispahić, šef Centra službi bezbjednosti Sarajevo.

Nedžad Herenda je u trenutku počinjenja ratnog zločina u Velikom parku bio pripadnik Službe državne bezbjednosti RBiH koja je usko sarađivala sa dijelom Specijalne jedinice MUP-a odakle su, neki pripadnici, vrbovani za kasniju terorističku grupu “Ševe”. Herendi je prvi pretpostavljeni bio Ugljen, ali i Dautbašić. Obojica su danas mrtvi. Ugljen je ubijen, Dautbašić je umro i sahranjen je kao “velikan” u mezarju Ali pašine džamije u Sarajevu, iako je bio osnivač terorističke jedinice “Ševe”.

S druge strane, postavlja se pitanje; Ko je direktno bio odgovoran za rasvjetljavanje i procesuiranje ratnog zločina u Velikom parku? Svi policijski funkcioneri upiru prstom u nekog od svojih kolega, saradnika, protivnika i niko Herendu ne želi u svom dvorištu jer, jasno je, Herenda je višestruki zločinac.

Ipak, obzirom na funckije koje su obavljali tokom 1992. 1993. ali i 1996.godine većina nabrojanih policijskih funkcionera ima određenu odgovornost. Jedni su trebali istražiti, drugi prijaviti, treći prikupiti dokaze i ispitati svjedoke, četvrti procesuirati Herendu, ali čini se da niko nije uradio svoj dio posla i otud je slučaj Velikog parka postao državni problem preko kojeg bi se trebali otvoriti mnogi zločini terorističke grupe “Ševe”?

Kako mediji pišu, predmet "Veliki park" je u završnoj fazi istrage. Ko će se sve naći na spisku optuženih sada je teško reći, ali je sasvim sigurno da će to biti i neka od lica koja se pominju u ovom tekstu. Većina njih je zataškala, na ovaj ili onaj način, zločin u Velikom parku i utoliko je ovaj zločin još veći i gori nego što jeste. Vrlo simptomatično je puštanje Delimustafića da pobjegne u trenutku kada se ovaj predmet, nakon i njegove izjave, navodno potpuno privodi kraju. Ko god bio optužen za Veliki park to će, očekivati je, dovesti do rasvjetljavanja nekolicine ubistava počinjenih unutar Sarajeva, te početak kraja jedne obavještajno-policijske oligarhije koje je Sarajevo držalo kao taoca preko 24 godine, koliko u njemu nema pravde niti za jedan zločin iza koje je stajao potpis Službe državne bezbjednosti ili kasnije AID-a.
U izjavi o zločinima „Ševa“ bivši šef sarajevskog SDB Munir Alibabić, zvani Munja haškim istražiocima izdiktirao je i imena ljudi iz tadašnjeg bošnjačkog političkog i vojnog vrha koji su, prema njegovim saznanjima, izdavali naredbe za delovanje te jedinice.

“Mislim da Alija Delimustafić nije bio ništa više od posrednika, dok je glavna osoba bio Asim Dautbašić. Osim njega, Nedžad Ugljen, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Jozo Jozić, Irfan Ljevaković, Enver Mujezinović, Jusuf Jašarević, Fikret Muslimović takođe su bili u komandi jedinice ‘Ševe’ i oni su davali zadatke toj jedinici. Osim navedenih ljudi, Alija Izetbegović i drugi članovi Predsedništva RBiH znali su za aktivnosti jedinice ‘Ševe’, dok je Hasan Čengić pružao logističku podršku. Bakir Sadović, oficir za vezu, bio je naročito dobro informisan o ovim aktivnostima” rekao je Alibabić.

Nedovoljan izveštaj

U izjavi haškim istražiocima Alibabić je, između ostalog, rekao da je o zločinima „Ševa“ i drugih bošnjačkih paravojnih formacija 27. jula 1994. predao obiman izveštaj Aliji Izetbegoviću i ostalim članovima Predsedništva RBiH.

Taj izveštaj je komisija predsedništva, na čelu sa Stjepanom Kljuićem, ocenila „nedovoljnim“.

Spaljivanje žrtava

Munir Alibabić je u svom svedočenju objasnio zbog čega posmrtni ostaci srpskih rezervista ubijenih u Velikom parku do danas nisu nađeni.

„Nedžad Ugljen mi je rekao da su po naređenju Asima Dautbašića tela ubijenih srpskih vojnika spaljena i sakrivena“, svedočio je Alibabić.
PM72

#330 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by PM72 »

Počeli smo baš kao Srbi tumačiti o nekakvim zavjerama i teorijama.U doba kad se taj zločin desio nismo znali gdje nam je guzica a gdje glava a kamoli da praviš nekakve zavjere.
exliberal-ex

#331 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by exliberal-ex »

PM72 wrote:Počeli smo baš kao Srbi tumačiti o nekakvim zavjerama i teorijama.U doba kad se taj zločin desio nismo znali gdje nam je guzica a gdje glava a kamoli da praviš nekakve zavjere.

PM nismo znali ja i ti jer smo bili mali pioni,kompletno nevazni ....medjutim govorit da ovi gospodari rata nisu to znali je identicno kad srbi kazu nije Milosevic znao za zlocine crvenih beretki...jok moj caca je znao
PM72

#332 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by PM72 »

Vikić ti "gospodar rata"? I porediš Miloševića koji je organizovao,pomagao,finansirao i snabdjevao svako sranje od Plitvica pa do Kosova.Niđe veze.
exliberal-ex

#333 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by exliberal-ex »

PM72 wrote:Vikić ti "gospodar rata"? I porediš Miloševića koji je organizovao,pomagao,finansirao i snabdjevao svako sranje od Plitvica pa do Kosova.Niđe veze.
Nekontas sta ja kazem, Vikic je cijelo vrijeme rata bio pod prosmotrom, pricati da su mu vjerovali je prica za malu djecu nadam se da se slazemo u tome. Mujezinovic, Alibabic, Pusina, Ademovic......pa nadalje do vrha ...to su bili gospodari rata , koji su znali i kontrolisali sve...od hrane , naruzanja do droge...
pirpa

#334 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by pirpa »

PM72 wrote:Počeli smo baš kao Srbi tumačiti o nekakvim zavjerama i teorijama.U doba kad se taj zločin desio nismo znali gdje nam je guzica a gdje glava a kamoli da praviš nekakve zavjere.
baš zato sto mi nismo ljudi koji se vode politikom Dobrice Cosica mi sami moramo da rascistimo i da se distanciramo od pojedinih desavanja tokom rata.

što se tice zavjera... dokumentacija govori drukcije. sto se tice jesmo li znali gdje nam je guzica, vecina nas nije al zato su postojali pojedinci koji su znali gdje im je guzica a gdje je glava...poput onih sto su se za vrijeme Pofalicke bitke skupili da mjenjaju zakon u vezi FDS a vamo u stabu TO niko nije imao muda da stavi potpis za pocetak akcije.

a mozda je zavjera i teorija da je u Sarajevu postojala paravojna jedinica SDB.a i VB ...
exliberal-ex

#336 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by exliberal-ex »

Meni jedna stvar ovdje nije jasna

Vidimo kako se politicari vole tuzikat, ovaj je nesto rekao ii neka novina napisala ajmo na sud....modjutim ovdje se iznose veoma teske optuzbe za ubistva, zlocine....Cegar popljuje svakog u direktnom javaljnju na tv i niko od prozvanih nece da kaze de ba to je kleveta sad cu javno da te tuzim i da te natjeram da se javno izivnes i da kazes da si slagao...jok niko ni rijeci.....koji je razlog
ja sam napisao da imam osjecaj da je neki deal izmedju njih da se netuze jer ako pocnu optuzbe i prljavi ves da se javno iznosi ko zna dokle ce da dodje
PM72

#337 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by PM72 »

exliberal-ex wrote:
PM72 wrote:Vikić ti "gospodar rata"? I porediš Miloševića koji je organizovao,pomagao,finansirao i snabdjevao svako sranje od Plitvica pa do Kosova.Niđe veze.
Nekontas sta ja kazem, Vikic je cijelo vrijeme rata bio pod prosmotrom, pricati da su mu vjerovali je prica za malu djecu nadam se da se slazemo u tome. Mujezinovic, Alibabic, Pusina, Ademovic......pa nadalje do vrha ...to su bili gospodari rata , koji su znali i kontrolisali sve...od hrane , naruzanja do droge...
Mani se šuplje.Svi pobrojani likovi ne bi izašli iz anonimnosti da nije bilo plana RAM,SDS-a,artiljerije oko Sarajeva itd.Oni nisu bili gposodari rata.Oni možda jesu bili psi rata ali gospodari jok.Nijedna vojna operacija nije se mogla ni organizovati ni uraditi pod njihovim vođstvom.
PM72

#338 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by PM72 »

pirpa wrote:
baš zato sto mi nismo ljudi koji se vode politikom Dobrice Cosica mi sami moramo da rascistimo i da se distanciramo od pojedinih desavanja tokom rata.

što se tice zavjera... dokumentacija govori drukcije. sto se tice jesmo li znali gdje nam je guzica, vecina nas nije al zato su postojali pojedinci koji su znali gdje im je guzica a gdje je glava...poput onih sto su se za vrijeme Pofalicke bitke skupili da mjenjaju zakon u vezi FDS a vamo u stabu TO niko nije imao muda da stavi potpis za pocetak akcije.

a mozda je zavjera i teorija da je u Sarajevu postojala paravojna jedinica SDB.a i VB ...
:?:
exliberal-ex

#339 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by exliberal-ex »

PM72 wrote:
exliberal-ex wrote:
Mani se šuplje.Svi pobrojani likovi ne bi izašli iz anonimnosti da nije bilo plana RAM,SDS-a,artiljerije oko Sarajeva itd.Oni nisu bili gposodari rata.Oni možda jesu bili psi rata ali gospodari jok.Nijedna vojna operacija nije se mogla ni organizovati ni uraditi pod njihovim vođstvom.
Izvini ali oni su bili gospodari rata u Sarajevu, bez njih se nije moglo nista htjeli mi to priznat ili ne...
Neki jesu bili anonimci prije rata ( skladistari :wink: ) ali mnogi su bili jal oficiri jal profesionalni drotovi....
pirpa

#340 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by pirpa »

PM72 wrote:
pirpa wrote:

:?:
05:33
PM72

#341 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by PM72 »

Jesu li oni uticali na to hoće li biti rata ili ne? Mojne šuplje.Milošević je odlučivao kad će i kako početi rat.Kao i generalštab i vođstvo SDS-a.Mogli su ga prekinuti i svakom momentu.Ovi "naši" su bili prepušteni sudbini i božjoj volji,baš kao i list kad upadne u rijeku.
PM72

#342 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by PM72 »

Smiješno.Ovakvom šupljom pričom bez dokaza i argumenata samo sebi diže rejting.Ne bi džaba vozao mercedesa S500 (lično ga vidio) niti bi mu sin bio u parlamentu a kćerka direktor neke "nevladine" organizacije...
Čuj nekakvi sjedili u kancelarijama i štimali zakon o privatizaciji FDS-a i radi toga kasnila pofalićka bitka. :lol: Fakat treba biti budala pa to povjerovati.
pirpa

#343 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by pirpa »

nije Sefer nigdje spomenuo da je zbog toga kasnila Pofalicka bitka, vec je to bila moja konstatacija .
PM72

#344 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by PM72 »

E ne konstatuj više živ bio.
PM72

#346 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by PM72 »

Nedao Bog da ih je bilo više. :lol: Jebeš Ramba.
pirpa

#347 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by pirpa »

PM72 wrote:E ne konstatuj više živ bio.
sta treba da vjerujem tebi a ne zvanicnoj i haskoj dokumentaciji...

Nego, tko organizova likvidaciju nacelnika bezbjednosti 115 bbr kod parlamenta 94god....znam da ga je Kalaba namamio a po cijoj naredbi to jos uvjek ne znam ...
exliberal-ex

#348 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by exliberal-ex »

PM72 wrote:Jesu li oni uticali na to hoće li biti rata ili ne? Mojne šuplje.Milošević je odlučivao kad će i kako početi rat.Kao i generalštab i vođstvo SDS-a.Mogli su ga prekinuti i svakom momentu.Ovi "naši" su bili prepušteni sudbini i božjoj volji,baš kao i list kad upadne u rijeku.
Bolan PM niko o tome neprica , to se zna
Samo mani mi te suplje da su oni bili ko list kad upadne u rijeku, veze su se odrzavale i kad su najvece borbe bile i oni su znali ko sta radi i zasto se to radi.
Sa druge strane niko nikad nije objasnio unutrasnje pljacke po gradu( cak i one sto su se desile u Mup-u) ko je i po cijem nalogu ubijao po gradu , ko je dovlacio drogu, ko je svercovao sa zlatom...o hrani necu ni da pricam, jebi se tamo znas i sam to bio si ciijeli rat u Sarajevu zasto da se pravimo naivni.
U sustini imamo tri dogadjaja koja se mogu istrazit vrlo lako, Dobrovoljacka gdje se moze srbima zacepti usta jednom zauvjek, Caco i Veliki park
Moje licno misljenje je da Caco i Veliki park kriju umjesanost drzavnog i sda vrha zato se i nediraju....
sumirprimus

#349 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by sumirprimus »

XXS wrote:
isproziva lik sve odreda.zakaci s i ajnadzica :D ufff ono je bolilo :D
PM72

#350 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by PM72 »

exliberal-ex wrote:
PM72 wrote:Jesu li oni uticali na to hoće li biti rata ili ne? Mojne šuplje.Milošević je odlučivao kad će i kako početi rat.Kao i generalštab i vođstvo SDS-a.Mogli su ga prekinuti i svakom momentu.Ovi "naši" su bili prepušteni sudbini i božjoj volji,baš kao i list kad upadne u rijeku.
Bolan PM niko o tome neprica , to se zna
Samo mani mi te suplje da su oni bili ko list kad upadne u rijeku, veze su se odrzavale i kad su najvece borbe bile i oni su znali ko sta radi i zasto se to radi.
Sa druge strane niko nikad nije objasnio unutrasnje pljacke po gradu( cak i one sto su se desile u Mup-u) ko je i po cijem nalogu ubijao po gradu , ko je dovlacio drogu, ko je svercovao sa zlatom...o hrani necu ni da pricam, jebi se tamo znas i sam to bio si ciijeli rat u Sarajevu zasto da se pravimo naivni.
U sustini imamo tri dogadjaja koja se mogu istrazit vrlo lako, Dobrovoljacka gdje se moze srbima zacepti usta jednom zauvjek, Caco i Veliki park
Moje licno misljenje je da Caco i Veliki park kriju umjesanost drzavnog i sda vrha zato se i nediraju....

Ex,

Ako si bio u ratu u gradu onda znaš da nije bilo nikakvih organizacija pljački nego je svaki komandant sebi uzimao za pravo da na području njegovog "djelovanja" upada u radnje i nosi šta mu je ćeif.Možeš sad pisati kako je recimo Juki lično Alija,Bakir,Pušina ili Tito naredili da opljačka Zoru ili Cenex - ja ti neću vjerovati.Gledao sam svojim očima kako moje kolege iz PU Novo Sarajevo ulaze u Loris (pa dovukli i kombija) pa izvlače tene,trenerke,bunde i odjela.Nije ih poslao ni Pušina ni Alispahić nego je par njih samoinicijativno odlučilo da "izuzme" robu i da poslovođi radnje daju nalog za izuzimanje samo poslovođa taj dan nije došao na posao. ;-)

To da je neko dovlačio drogu ili ubijao u ratu je također rekla - kazala.Znam i ja masu tih priča ali nijedna nema ni dokaza ni sudionika.Uvijek je to "neko" iz komande ili sadašnja priča da je Bakir u talu gdje se zakopa i direk za rasvjetu...

Zar baš misliš da je Alija znao da su nekakvi divljaci rezervisti zarobljeni pa je naredio egzekuciju?Ili Ganić,Kljujić ili Lagumdžija? Smiješno.
Post Reply