Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
- iceman ze
#301 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Nasima se u ratu dijelili primjerci zenevskih konvencija. Svaka cast ljudima koji su u to haoticno vrijeme mislili i na mir. Nisam siguran, ali mislim da suprotnu stranu nisu zanimali kodeksi ratovanja.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#302 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
grad mu je pokazao sto misli na izborima
jedinom mjerodavnom mjestu za ocjenjivanjem ljudi
komso je dobio priznanje u svojoj opcini
dragance nije
pranje savjesti u opcini centar sa pustanjem borbene pjesme za novu godinu izmedju 2 miroaslava ilica nema drustveno-pravnu niti nikakvu drugu tezinu osim kafanske suplje
dragance nije
pranje savjesti u opcini centar sa pustanjem borbene pjesme za novu godinu izmedju 2 miroaslava ilica nema drustveno-pravnu niti nikakvu drugu tezinu osim kafanske suplje
-
hillbill
#303 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
nije lako zvati Pale Sarajevom.........izgleda to utice na mentalno zdravljeBlack swan wrote:grad mu je pokazao sto misli na izborima
dragance nije
- exliberal-ex
#304 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
E pa zato se desavaju slucajevi kao sto je VikicLBVIEW wrote:Srpska suplja o "lavini" i ne zavrijeduje drugaciji odgovor.exliberal-ex wrote:LBVIEW wrote:
Hoce,a najebat ce lavovi,ako su u zivotu,razumije se.
Jel to pokusavas nesto da kazes ?
Ja sam preslusao ovaj razgovor i prvo sto mi je upalo u uho je kad Alibabic kaze "na pocetku rata je receno da branioci nemogu biti zlocinic i da svako moze biti policajac"....e to nemoze
Onda na par mjesta Alibabic spominje i "ostale" grupe koje su radile slicne stvari kao i seve ( spominjao je i gradinu i par drugih mjesta) , ali ga Duska prekinu prije nego sto je rekao sve.
Kao primjer je naveo otmicu nekog srbina advokata kojeg su uhapsla i mucila neki grupa..i on kaze mi ga pronadjemo njih pohapsimo on ih puste.
Mi znamo ko je pravio sranja po Grbavici, neki su uhapseni, neki poginuli, par ih se izvuklo zasad....medutim kad se pocne pricat o zlocinima unutar grada...ma to su "neodgovorni" pojedinci iako sam Alibabic kaze da je to sve vodjeno sa znanjem SDA sure.
Ja ti kazem da je medju srbima bilo ako te uhapse i odvedu u Viktor Bubanj znas da ces ostat ziv, kasnije je to dodat i centralni zatvor ali ako te lokalci pokupe ......nek ti je bog na pomoci.
Mene licno su hapsile te lokalne policije par puta ali su me vile pronosale ,kao sto mi jedan tip rece poslije rata, kad su vidjeli da ti je Rus ( ko zna vikicevce onda zna ko je rus) par puta dosao kod tebe kuci da ti donese nesto onda su se malo smirili ...inace
Ovaj slucaj kao i ono preseravanje sa dobrovoljackom se moze vrlo lako rijest kao sto Sefer kaze za 15 dana ali........to ali kaze sve
- LBVIEW
#305 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Naravno da bi se moglo lako rijesiti,samo kad fabriciranje dokaza,insistiranje na procesuiranju slucajeva koji nisu zlocini i ljudi,koji nisu niti iste cinili niti su bili odgovorni(Ganic,Divjak,Oric,Vikic),ne bi bili prioritet srpske strane.Umjesto Kazana npr. ,borci za srpsku nacionalnu stvar satrase se oko Dobrovoljacke(u par presuda potvrdeno kako zlocina nije bilo),Dudakovica kojeg bi kao sudili na osnovu montiranih snimaka i sl,a sve u cilju revizije historije,sto je naravno nemoguca misija.exliberal-ex wrote: E pa zato se desavaju slucajevi kao sto je Vikic
Ja sam preslusao ovaj razgovor i prvo sto mi je upalo u uho je kad Alibabic kaze "na pocetku rata je receno da branioci nemogu biti zlocinic i da svako moze biti policajac"....e to nemoze
Onda na par mjesta Alibabic spominje i "ostale" grupe koje su radile slicne stvari kao i seve ( spominjao je i gradinu i par drugih mjesta) , ali ga Duska prekinu prije nego sto je rekao sve.
Kao primjer je naveo otmicu nekog srbina advokata kojeg su uhapsla i mucila neki grupa..i on kaze mi ga pronadjemo njih pohapsimo on ih puste.
Mi znamo ko je pravio sranja po Grbavici, neki su uhapseni, neki poginuli, par ih se izvuklo zasad....medutim kad se pocne pricat o zlocinima unutar grada...ma to su "neodgovorni" pojedinci iako sam Alibabic kaze da je to sve vodjeno sa znanjem SDA sure.
Ja ti kazem da je medju srbima bilo ako te uhapse i odvedu u Viktor Bubanj znas da ces ostat ziv, kasnije je to dodat i centralni zatvor ali ako te lokalci pokupe ......nek ti je bog na pomoci.
Mene licno su hapsile te lokalne policije par puta ali su me vile pronosale ,kao sto mi jedan tip rece poslije rata, kad su vidjeli da ti je Rus ( ko zna vikicevce onda zna ko je rus) par puta dosao kod tebe kuci da ti donese nesto onda su se malo smirili ...inace....
Ovaj slucaj kao i ono preseravanje sa dobrovoljackom se moze vrlo lako rijest kao sto Sefer kaze za 15 dana ali........to ali kaze sve
- exliberal-ex
#306 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Mozda postoji neki dogovor da jedni druge pomazuLBVIEW wrote:Naravno da bi se moglo lako rijesiti,samo kad fabriciranje dokaza,insistiranje na procesuiranju slucajeva koji nisu zlocini i ljudi,koji nisu niti iste cinili niti su bili odgovorni(Ganic,Divjak,Oric,Vikic),ne bi bili prioritet srpske strane.Umjesto Kazana npr. ,borci za srpsku nacionalnu stvar satrase se oko Dobrovoljacke(u par presuda potvrdeno kako zlocina nije bilo),Dudakovica kojeg bi kao sudili na osnovu montiranih snimaka i sl,a sve u cilju revizije historije,sto je naravno nemoguca misija.exliberal-ex wrote: E pa zato se desavaju slucajevi kao sto je Vikic
Mene licno su hapsile te lokalne policije par puta ali su me vile pronosale ,kao sto mi jedan tip rece poslije rata, kad su vidjeli da ti je Rus ( ko zna vikicevce onda zna ko je rus) par puta dosao kod tebe kuci da ti donese nesto onda su se malo smirili ...inace....
ko je od SDA glavesina zaglavio, znamo mnoge koji su ukljuceni u mnoga sranja ali njih niko nedira samo se nepodobni proganjaju....Seferu su pokusali napakovat Grabovicu iako sam Alibabic kaze da je to druga grupa uradila pod kontrolom mosa, Delic koji nije imao nikakav autoritet, Divjak koji je bio ikebana po njegovom licnom priznanju.....Oric je kriminalac zato su ga i ganjali ne zbog nekih zlocina....dok za ozbiljne stvari niko nista...zato se i kazem da bi otkrivanje odgovornih za veliki park mozda pokrenulo lavinu pa onda bi na svjetlo dana isplivala i druga proljavstina o kojoj se samo suska
- Truba
#307 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
koliko znam dragance se kandidirao kod bosnjaka, ne kod srbahillbill wrote:nije lako zvati Pale Sarajevom.........izgleda to utice na mentalno zdravljeBlack swan wrote:grad mu je pokazao sto misli na izborima
dragance nije
ili je opcina centar u republici srpskoj?
-
sumirprimus
#308 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
sto ti je krscanski konzervativac sa transferom u hdz
odma vidi bosnjacke općine
- BHCluster
#309 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
sumirprimus wrote:sto ti je krscanski konzervativac sa transferom u hdz
-
hillbill
#310 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
pusti tu suplju....sam znas da dragan nije bas iz politike...nesto ti je to strasno bitno.....a jel da te pitam;Black swan wrote:koliko znam dragance se kandidirao kod bosnjaka, ne kod srbahillbill wrote:nije lako zvati Pale Sarajevom.........izgleda to utice na mentalno zdravljeBlack swan wrote:grad mu je pokazao sto misli na izborima
dragance nije
ili je opcina centar u republici srpskoj?
da li bi ga volio vidjeti iza resetaka...pa makar i sa fake optuznicom.....samo iskreno
- Truba
#311 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
samo ti glasaj sljedeci put za sekularnog umjesto zelenog i bice sve ok
bosna ima neelokventnijih seljackih ruznijih manje školovanih koji glat uzimaju izbore
a dali su obrani bih kravu i vola
tako da je dragan ok
i tacerka je morala ici na tecajeve engleske dikcije
bosna ima neelokventnijih seljackih ruznijih manje školovanih koji glat uzimaju izbore
tako da je dragan ok
-
hillbill
#312 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
samo bi glasao za sebe...inace ne glasam.......cekam odgovorBlack swan wrote:samo ti glasaj sljedeci put za sekularnog umjesto zelenog i bice sve ok
tako da je dragan ok
- Truba
#313 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
tvoje konstrukcije me ne zanimaju
dosadan si
ne
dosadan si
ne
-
hillbill
#314 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
srbe zanimaju oni koji su ih sprijecili u koljackom pohodu.....njih bas i ne zanimaju mrtvi/imaju odgovor na internetu/.zasto ne rjesavaju?zasto guraju u pogresnom smijeru?....to bi trebali rijesiti sami sa sobomLBVIEW wrote:Naravno da bi se moglo lako rijesiti,samo kad fabriciranje dokaza,insistiranje na procesuiranju slucajeva koji nisu zlocini i ljudi,koji nisu niti iste cinili niti su bili odgovorni(Ganic,Divjak,Oric,Vikic),ne bi bili prioritet srpske strane.Umjesto Kazana npr. ,borci za srpsku nacionalnu stvar satrase se oko Dobrovoljacke(u par presuda potvrdeno kako zlocina nije bilo),Dudakovica kojeg bi kao sudili na osnovu montiranih snimaka i sl,a sve u cilju revizije historije,sto je naravno nemoguca misija.exliberal-ex wrote: E pa zato se desavaju slucajevi kao sto je Vikic
ali sata ocekivati od bratije koja i danas negira srebrenicu/svi su krivi/
-
hillbill
#315 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
tipican skuca.....................da se ne sjeteBlack swan wrote:tvoje konstrukcije me ne zanimaju
dosadan si
ne
-
hillbill
#316 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
za tvoju informaciju.....dragan je bio komandant jedne jedinice i samim tim odgovoran samo za nju. Taj zlocin nije pocinjen od strane mangupa iz njegovih redova. zna se ko je pocinio zlocin-neka odgovara, kao i nadredeni istima.dragan im nije bio nadredeni....ko je...???????????????????????????????????????????????Sarajmen wrote:Ubijanje ratnih zarobljenika je ratni zločin. Ne privođenje licu pravde odgovornih za počinjeni zločin je u najmanju ruku saučesništvo. Koliko je god neprijatno pročitati da je podignuta optužnica za jednog od heroja odbrane grada Sarajeva, meni je to sve sasvim normalno. Sudski proces je jedan od načina da se časna odbrana grada od barbara sa brda jasno discancira od nedjela počinjenih od strane mangupa iz vlastitih redova. Meni lično je za to Vikić odgovoran, dušmani tu odgovornost vide nešto drugačije. Optužba ne znači istovremeno i presudu, to je valjda jasno. Ovi preostali optuženi su jako kompromitovana lica i bez povezivanja sa ovim ratnim zločinom, i samo ih splet okolnosti koje su tada vladale u Sarajevu može dovesti u vezu sa komandantom SJ MUP-a R BiH. Bože moj, nikad' dušmani neće oprostiti pravim patriotama svoj neuspjeh, pa će i ova priča da navodi vodu na mlin propagande čije su mete komandant Vikić preko slučaja počinjenog ratnog zločina nad zarobljenim agresorskim vojnicima, i njegov zamjenik Ademović preko operativne akcije ''Orao'' tj slučaja Herenda, Ugljen ...
A uhapšeni Alija Delimustafić je vrlo zeznut igrač, beskrupulozan....trgovac.
Grcickajmo kokice i pratimo kako će se vadit' , dok jedni drugim budu vadili vruće krompire iz dzepova. Valjda je to cijena slave i ostvarenih zasluga iz onog teškog vakta.
Na desetine mrtvih je bilo tih dana, na obje strane, bilo je to u vrijeme napada u pravcu (samoproglašene srpske) Ilidze.
- dobojlija81
#317 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
da je bio u HVO ne bi mu brojo glasove
-
nesloga
#318 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Miso Matic nije imao nadredjenog, neznam zasto ih je i vozio dvaput u dom milicije, a da li je Pusina uzeo izjave osmorice i uveo u zapisnik to je veliko pitanje. Zapisnik je naravno sklonjen kao i zapaljena tijela, pricalo se da su sa Darive odvezene ugljenisane kosti na smetljiste. Vikic ih sigurno nije saslusavao prije strijeljanja, imao je preca posla. Kemo Ademovic je visio u domu milicije, ali on se nigdje ne spominje. Sto li je on to manje odgovoran od Vikica?
- BHCluster
#319 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Sve to treba dokazati.
Samo je u ovom slucaju najzalije sto neko poput Vikica mora svoju nevinost dokazivati na sudu. 
-
sarajevoxxxx
#320 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Gospodinu Draganu Vikiću želim svako dobro. Nadam se da će i ovo iskušenje izdržati. Žao mi je što se branioci grada stavljaju u ovakav položaj. Šalje se ružna slika svima onima koji bi se sutra u nekim dešavanjima naroda našli ponovo u situaciji da moraju grad braniti. U svakom slučaju treba biti optimista, uz Božiju pomoć sve će to biti dobro. Ne mislim da će biti bilo kakvih osudujucih presuda.
- BHCluster
#321 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Srbija je pokusala u slucajevima Ganic, Divjak, Jurisic pa se osramotila ali nije odustala sad vidi tu priliku preko "svojih" u pravosudju BiH. "Rat je prestao samo za one koji su u njemu poginuli". Svi vidovi Specijalnog rata su na sceni!"
- pirpa
#322 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Code: Select all
građani Sarajlije su većinom po mentalnom sklopu hinje koje uvijek idu linijom manjeg otpora i "netalasanja", odnosno- uvijek misle da nije vrijeme. Tako da istina ostaje sakrivena sve dok neka slučajnost to ne prekine.
Zaštita "Ševa": Herenda nije optužen za zločin u Velikom parku
Code: Select all
Bh.javnost je bezmalo šokirana odlukom nadležne tužiteljice da sa spiska optuženih za ratni zločin u sarajevskom Velikom parku izostavi ime glavnog sumnjivca za počinjena ubistva - Nedžada Herendu kojeg apsolutno svi svjedoci pominju kao izvršioca ovog ratnog zločina. Kako se dogodilo da komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragan Vikić, (odakle je dio "Ševa" regrutovan) bude na optužnici, kao i pomoćnik ministra MUP-a Jusuf Pušina dok se, recimo, na spisku optuženih nisu našli Herenda ali i Alija Delimustafić. Da li su od odgovornosti za zločine "Ševe" zaštićene od strane bh.pravosuđa? Za sada je tako.http://bnn.ba/vijesti/zastita-seva-here ... ikom-parku
- pirpa
#323 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... 8417.shtmlČiji je zločin u Velikom parku?
Početkom agresije na BiH, u sarajevskom Velikom parku, na pola puta između zgrade državnog Predsjedništva i Ministarstva unutarnjih poslova, ubijeno je 12 ljudi. Njihov se identitet ne zna, kao što se ne zna ni zašto su tako svirepo likvidirani. Osam godina od ovog zločina, bivši i sadašnji visoki policijski dužnosnici prebacuju lopticu krivice jedni na druge. Ševe, specijalci Dragana Vikića, Nusret Šišić Dedo, Bakir Alispahić, Nedžad Herenda, neka su od najzvučnijih imena iz priče koja osam godina čeka na svoj kraj. Na konačno markiranje krivaca o kojima ratni heroji, očito, nešto znaju ali ne smiju reći. Pravdajući šutnju strahom za vlastiti život
"Bivši ministar policije Bakir Alispahić, pokušava vlastitu odgovornost za zločin u Velikom parku prebaciti na pleća onih koji su ovu borbu davno već izvojevali i iskrvarili i čije porodice danas deložiraju na ulicu - na adresu specijalne jedinice MUP-a BiH", dio je javnog saopćenja koje je sa svoje 14. sjednice, održane šestog decembra tekuće godine, u našu redakciju stiglo od Udruženja građana "Bosna". Pomenuto udruženje, u čije se ime potpisuje predsjednik Mevludin Kaljanac, okuplja preživjele pripadnike Specijalne jedinice MUP-a RBiH, te porodice poginulih specijalaca, i sem po težini optužbe kojom se ovdje oglašava, izdvaja se po još nečemu: članovi Udruženja, dakle i koautori saopćenja, jesu aktuelni direktor AID-a Kemal Ademović i savjetnik ministra FMUP-a Dragan Vikić?! Čiji je zaista zločin u Velikom parku?
"Znam za zločin koji je počinjen u Velikom parku i za neke ljude koji su učestvovali u tom zločinu. Iako se i tu, u broju stradalih, izjave ljudi razlikuju: neki kažu ubijeno je dvanaest, a neki bilo je osam… Nedavno je Dragan Vikić u intervjuu OBN-u objasnio ulogu Herende u zločinu, i ja tu ne bih više ništa dodavao. O ostalim aktivnostima Ševa, njihovom sastavu i ustroju, te akcijama koje su izvodili, ja ne znam ništa", rekao je nedavno u razgovoru za naš magazin Kemo Ademović.
U policijskom dvorištu Dakle, jedino što nije sporno jeste da se zločin u Velikom parku, u strogom centru Sarajeva okruženom svim značajnijim policijskim i državnim institucijama, dogodio: ubijeno je (više izvora tvrdi) 12 osoba srpske nacionalnosti čiji su leševi odneseni i spaljeni na izlazu iz grada?! Nikada se nije ustanovio njihov identitet, niti su krivci procesuirani. Ne zna se čak ni jesu li u pitanju civili ili vojnici?! Bilo je to neposredno po početku agresije na BiH: po jednoj od tvrdnji, grupa je uhapšena, dovedena u Dom policije, nakon toga izvedena i strijeljana?! Jesu li Ševe egzekutori?
"Mišljenja sam da nadležni u MUP-u i AID-u griješe što napokon ne rasvijetle slučaj Ševa", izjavio je u prošlom broju Dana Bakir Alispahić objašnjavajući pritom da su Ševe nastale u maju 1992. i to upravo pri Specijalnoj jedinici. Udruženje "Bosna", Dragan Vikić, tadašnji komandant Specijalne, i Kemo Ademović, jedan od njegovih nekadašnjih pomoćnika - odbijaju bilo kakvu vezu Ševa i Specijalne te odgovornost za zločin u Velikom parku prebacuju Alispahiću, zaboravljajući pritom barem da objasne zbog čega ni jedan ni drugi, iako su i danas po službenoj dužnosti obavezni da takva saznanja, u najmanju ruku, istraže i procesuiraju, nisu do sada reagirali?! Ako ni zbog čega drugog, ono barem zbog činjenice što se zločin u Velikom parku dogodio u njihovom tadašnjem dvorištu, nedaleko od Doma policije, okruženog stražarima i psima i dobro čuvanog od agresora sa strane, ali očito nebranjenog i gluhog za poteze domaćih?
Istine radi, aprila i maja 1992. godine sve se u ovom gradu dešavalo u i oko Vikićevih specijalaca: oko njih se u prvim danima agresije okupilo oko 500 dobrovoljaca spremnih da brane grad. Specijalci su tad imali čak i svoj "rezervni sastav" na čijem je čelu (nedaleko od Velikog parka) sjedio Jusuf Juka Prazina. U službenoj biografiji rahmetli Nedžada Ugljena stoji da je na početku agresije na BiH iz Mostara stigao u Sarajevo i stavio se na raspolaganje Specijalnoj jedinici. U to vrijeme, Ugljen nije bio jedini pripadnik nekadašnjeg Sektora državne bezbjednosti u Domu policije: bio je tu i Asim Dautbašić, kasnije također visoki dužnosnik SDB-a, stamena siva eminencija svih važnijih obavještajnih poslova, projekata i planova i jedan od prepoznatih u stvaranju bošnjačke obaveštajne službe?!
Bilo je to vrijeme kada je policijom ministrovao Alija Delimustafić, njegov pomoćnik za policiju bio skori mu nasljednik Jusuf Pušina, a Munir Alibabić bio na čelu sarajevskog sektora SDB-a. Načelnik Centra službi bezbjednosti bio je Bakir Alispahić, a Armiju je, nekako u to vrijeme od Hasana Efendića preuzimao Sefer Halilović. Jerko Doko bio je ministar odbrane, republičkog SDB-a nije ni bilo - raspao se, ali je zato rahmetli Nusret Šišić Dedo bio na čelu Biroa za istraživanje ratnih zločina, još jedne od tamnih mrlja na savjesti Sarajeva, institucije o čijem će se radu također morati položiti računi.
Gdje je bio Dedo Naravno, jedina smješnija teza od očekivanja da Vikić i Ademović danas umjesto saopćenja pokrenu (uspješnu) istragu o zločinu u Velikom parku, bilo bi pitanje gdje je bio Dedo pošto je očito riječ o klasičnom ratnom zločinu?! No, ne može se a ne postaviti pitanje reda veličina i odgovornosti: ako su Ševe egzekutori, a Vikić o tome obavijestio svoje pretpostavljene, dakle Delimustafića i Pušinu, šta su učinili? Ako su egzekutori Ševe pretpočinjeni SDB-u - koji je SDB bio nadležan? Ako su egzekutori Ševe bili pod ingerencijom Centra službi bezbjednosti, što implicira pismo "Bosne" - zašto su Ademović i Vikić čekali punih osam i po godina da se o tom oglase? I gdje su uostalom ti silni neovisni tužioci, pravni umovi i sudije: zašto sada ne reagiraju? Zašto konačno ne raskrinkaju famozne Ševe?
U ovom i ovakvom času kada se zapravo sva klupka zamotavaju i odmotavaju na izravno domaćim problemima i kada je očito manje bitna odgovornost za zločin u Velikom parku od mogućnosti da se tom odgovornosti bivši i sadašnji visoki policijski dužnosnici obračunavaju papirima, čini se da je barem jedna uspješna istraga naprosto prijeko potrebna. Možda je baš zločin u Velikom parku ta priča: nema sumnje da dovoljno značajni ratni autoriteti raspolažu važnim svjedočenjima, nema sumnje da su još uvijek i dovoljno agilni u istrajavanju u odbranama vlastitih angažmana. I nema sumnje da bi takva aktivnost ekipe neovisnih istražitelja pomogla da se rasvijetle ne samo Ševe nego, vrlo vjerovatno, i aktivnosti koje se u ovom času stavljaju na dušu Ševama a o njima nema ko da priča.
Nedžad Ugljen je ubijen - njegove su ubice još slobodne; Nedžad Herenda je, iako bitan u istrazi i o zločinu u Velikom parku - slobodno napustio ovu zemlju; Bakir Alispahić je prije nepunih sedam dana otvorio mogućnost još jedne unutarmupovske priče - nečije potrebe da i sam nestane sa Ugljenom?! Uostalom, kao najveći argument za svoje šutnje, viđeniji sarajevski policajci, znameniti komandanti, nosioci brojnih ratnih odlikovanja, ističu strah za svoje živote! Federalni ministar policije Mehmed Žilić, najblaže rečeno, s provincijskom slašću posmatra sarajevski medijski obračun: očito ne vidi razloga da položi račun za nekompetentne istrage i gomilanje policijskih afera. Bezbjednost građana, iz njegove vizure, neće biti ugrožena ni nekim novim uklanjanjem svjedoka - možda i zato što ova zemlja ima posve drugih problema. Valja joj izabrati policijskog komesara, dovoljno podobnog da se ne bavi svojim poslom, već da i dalje bude besprijekorno odan. Ma kako se ta odanost u dosadašnjem iskustvu pokazala robom niskog kvaliteta.
Udruženje građana veterana odreda policije Bosna
U povodu sve učestalijih medijskih napada na specijalnu jedinicu MUP-a BiH "Bosna", prisiljeni smo reagirati i javnosti ponuditi argumente i činjenice koje demantuju zlonamjerne tvrdnje u štampi i pokušaje falsifikovanja naše bliže istorije.
Tako su se u posljednje vrijeme medijski eksponirali bivši pripadnici antiterorističke jedinice "Bosna" koji tvrde kako je specijalna jedinica bila jednonacionalna i ideološki odana samo jednoj političkoj opciji u Bosni i Hercegovini. Najdalje je, na opće iznenađenje, u neutemeljenim optužbama specijalne jedinice "Bosna" otišao bivši ministar policije Bakir Alispahić, koji je u intervjuu magazinu Dani ustvrdio da su "Ševe" bile u sastavu specijalne jedinice "Bosna", sugerirajući tako ovdašnjem čitateljstvu da odgovornost za zločin u Velikom parku treba istraživati u specijalnoj jedinici "Bosna", koja je navodno osnivač sumnjive ratne postrojbe "Ševe".
Iako je ogromnom broju bosanskohercegovačkih građana poznata ova prozirna igra sa dojučerašnjim časnim "specijalcima", priznatim od svih društvenih struktura bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost, još jednom opetujemo i naglašavamo: Specijalna jedinica MUP-a je sve vrijeme otpora i borbe protiv agresije na BiH bila multietnička i multireligijska u svom komandnom i policijskom sastavu. Nismo se nikada u izvršavanju poslova i zadataka rukovodili vjerskim, nacionalnim ili pak političkim razlozima i motivima. Naprotiv, u našem časnom poslu motivirani smo bili jedino zaštitom života i imovine građana BiH, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost. Naša misija bila je iznad svega uslovljena visokim zahtjevima policijske profesije i moralom kakav se rijetko mogao zabilježiti u policijskom poslu. Specijalac MUP-a BiH je bio i ostao častan, nepokolebljiv, odan i iznad svega obučen i osposobljen po najstrožijim kriterijima policijskog posla za izvršavanje najtežih i najkomplikovanijih protuterorističkih zadataka.
Danas se, nažalost, u atmosferi jeftinih političkih i ličnih promidžbi javnost smišljeno obmanjuje i zavarava nekom naknadnom kvaziistinom. Time se pažnja građana vješto usmjerava na periferna i nevažna pitanja umjesto da se ti isti konačno, efikasno uhvate ukoštac sa gorućim egzistencijalnim problemima građana. Nakon što se građanima ponudi takva rasprava, delegirat ćemo i pitanja: Šta je sa ogromnom populacijom boraca, ratnih vojnih invalida i pripadnika specijalne jedinice "Bosna", koji su nosioci najviših ratnih priznanja. Umjesto takvih odgovora, bivši ministar policije Bakir Alispahić pokušava vlastitu odgovornost za zločin u Velikom parku prebaciti na pleća onih koji su ovu borbu davno već izvojevali i iskrvarili i čije porodice danas deložiraju na ulicu - na adresu specijalne jedinice MUP-a BiH.
"Ševe", koje se u posljednje vrijeme medijski eksploatirane, formirane su odlukom ministra MUP-a BiH u okviru SDB-a MUP-a BiH i mi se ovim saopćenjem pridružujemo svim onima koji žele da se dosljedno istraži zločin u Velikom parku i ustanovi eventualna odgovornost Nedžada Herende i njegovih pretpostavljenih te da se dosljedno istraži djelatnost "Ševa".
Odgovorno tvrdimo da Nedžad Herenda nikada nije bio pripadnik specijalne jedinice MUP-a BiH, naprotiv, bio je pripadnik Službe državne bezbjednosti MUP-a BiH pod nazivom "Ševe", koja je bila izravno odgovorna rukovodiocu SDB-a BiH i ministru MUP-a.
Ovom prilikom pozivamo bivšeg načelnika CSB-a Sarajevo i također bivšeg ratnog ministra policije Bakira Alispahića da javnosti objasni vlastitu ulogu i odgovornost budući da je znao za zločin u Velikom parku, a nije ga procesirao i istražio te kaznio vinovnike iako su i on i njegovi prethodnici bili iscrpno obaviješteni od zapovjednog kadra specijalne jedinice "Bosna" za počinjeni zločin nad zarobljenim vojnicima u Velikom parku u Sarajevu. Umjesto toga Bakir Alispahić je ključnog krivca Nedžada Herendu zadržao u službi državne bezbjednosti i radno angažovao u svojoj bližoj radnoj sredini. Apelujemo da gospodin Alispahić i njemu slični konačno, umjesto insinuacija i jeftinih podmetanja, javnosti konačno odgovore na ova pitanja. Nadamo se da građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine jasno razlikuju doprinos specijalne jedinice "Bosna" i jasno uviđaju odgovornost raznih paravojnih, tajnih i zločinačkih skupina. Isto tako smatramo izlišnim komentirati razna svjedočenja navodno odbačenih i zaboravljenih specijalaca.
Mustafa Tabak Predsjednik udruženja
Dragan Vikić
Mevludin Kaljanac
Kemal Ademović
Rada Šamarlić
Mušan Kovač
Ivica Šutalo
Enver Velić
Latif Kabas
-
PM72
#324 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Vikić sa ovim nije imao nikakve veze,niti je komandovao tim kretenima niti je učestvovao u njihovom hapšenju i privođenju.Vikić i specijalna jedinica su primjer vojničke čistoće i obraza što nije slučaj sa jedinicom u kojoj si ti bio.Čečo je najbolji primjer.Sarajmen wrote:Ubijanje ratnih zarobljenika je ratni zločin. Ne privođenje licu pravde odgovornih za počinjeni zločin je u najmanju ruku saučesništvo. Koliko je god neprijatno pročitati da je podignuta optužnica za jednog od heroja odbrane grada Sarajeva, meni je to sve sasvim normalno. Sudski proces je jedan od načina da se časna odbrana grada od barbara sa brda jasno discancira od nedjela počinjenih od strane mangupa iz vlastitih redova. Meni lično je za to Vikić odgovoran, dušmani tu odgovornost vide nešto drugačije. Optužba ne znači istovremeno i presudu, to je valjda jasno. Ovi preostali optuženi su jako kompromitovana lica i bez povezivanja sa ovim ratnim zločinom, i samo ih splet okolnosti koje su tada vladale u Sarajevu može dovesti u vezu sa komandantom SJ MUP-a R BiH. Bože moj, nikad' dušmani neće oprostiti pravim patriotama svoj neuspjeh, pa će i ova priča da navodi vodu na mlin propagande čije su mete komandant Vikić preko slučaja počinjenog ratnog zločina nad zarobljenim agresorskim vojnicima, i njegov zamjenik Ademović preko operativne akcije ''Orao'' tj slučaja Herenda, Ugljen ...
A uhapšeni Alija Delimustafić je vrlo zeznut igrač, beskrupulozan....trgovac.
Grcickajmo kokice i pratimo kako će se vadit' , dok jedni drugim budu vadili vruće krompire iz dzepova. Valjda je to cijena slave i ostvarenih zasluga iz onog teškog vakta.
Na desetine mrtvih je bilo tih dana, na obje strane, bilo je to u vrijeme napada u pravcu (samoproglašene srpske) Ilidze.
- exliberal-ex
#325 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
To je clanak koji je napisan prije 16 godina ....i opet nista
Ovo cegarovo javljanje.....on je prozivao mnoge i ranije i uvijek je bilo ma sta on zna.... pricao o ubistvima, otmicama,silovanjima, kako su mnogi ostali nekaznjeni jer su svoje zlocine pripisivali cetnickoj strani i tako skrivali svoje....kao sto on rece potrebni su "nasi i podobni"....
Ovo podizanje optuznice nije inicirano sa srpske stane ( jebe se srbima za nekih 12 vojnika ili dobrovoljacku, samo im dobro dodje za politicko potpirivanje i jeftino kupovanje poena pred izbore), ovo je sarajevski untrasnji obracun....a koji su razlozi za to...to mozemo samo da nagadjamo