Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post Reply
Ripicipi

#276 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Ripicipi »

Velkoski wrote:
dudlov wrote:
Velkoski wrote:Agresori došli u grad da ruše, pale, ubijaju i siluju, pri tome ubijeni/poginuli i meni treba da bude žao ili šta, ne kontam neke postove na ovoj temi?
upravo tako. dovukli se iz kojekakvih vukojebina, ukopali se po brdima oko grada i divljački razarali grad i ubijali građane sarajeva. posljedice se i dan danas osjete, mislim na nas koji smo preživjeli opsadu, gladovanje, smrzavanje, granate i ostala sranja koja su nam brđani radili.
Oduzeto mi djetinjstvo (znači od prve do četvrte godine sam jeo ikar, makarone i smuc'o se po podrumima), poslije rata mor'o učiti šta su mine, veliki broj raje odrast'o bez oca - sve to jer se nekome nadig'o da dođe i kolje po mom gradu. Ono, fakat mi je žao je l' ga neko upuc'o s leđa zarobljenog ili ne. Ako sam loš čovjek zbog toga, neka sam. Ppak nešto ne znam da ih je neko tjer'o na sve to. Uostalom, ko god ih je pobio, možda je ost'o bez pola familije prije toga, šta ćemo s tim...?
Ista prica, samo sto sam ja poprilicno stariji.
Ja sam upravo jedan od tih koji od '92 odrastaju bez oca i znam koliko me to izjebalo u zivotu, ali s druge strane to mi nikad nije pomutilo razum.

Ali ovdje vise nije ni stvar razuma nego ciste logike.
Ubijanjem tih vojnika se APSOLUTNO NIJE NISTA POSTIGLO, osim sto sada imamo to sto imamo.
Ja cvrsto vjerujem, tj. ubjedjen sam da bi ovi sto su tada odlucivali ili ubijali, danas "retroaktivno" drugacije postupili jer bi vidjeli da prave glupost, dok bi ovdje svi nesto ubijali, ali preko tudjih ledja...

Izgleda da se fundamentalno kosimo sa logikom.

Da mi neko hoce navesti barem jedan razlog zbog kojeg cu pomisliti ok, vrijedilo je...
Meni nije bilo vrijedno ni da se ABIH uopste dovodi u taj kontekst, a ne da se proganjaju ljudi zbog toga, ali eto, nekome je ocigledno vrijedno.
Meni je draza kombinacija 5 zivih vojnika i Vikic bez "optuznice", nego 5 mrtvih vojnika i Vikic sa "optuznicom".
Zgoljo

#277 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Zgoljo »

Optuznica protiv Vikica je paradigma cjelokupnog stanja u kojem se nalaze bh patrioti.Stalno popustaj,pristaj na sve i svasta da bi odobrovoljio zlocinca zarad "pomirenja".Pisao sam prije,ponovit cu opet,ako je cijena "pomirenja" pristajanje na falsifikovanje i lazi onda se necemo pomiriti nikad.

Sto se tice konkretnog slucaja,nije se smjelo uopste dozvoliti zlikovcima da dobiju status ratnih zarobljenika,odnosno nije im se trebalo dozvoliti da bace oruzje i podignu ruke.
A kad se vec dozvolilo onda ih nije trebalo ubiti i oni koji su to ucinili trebaju odgovarati jer mi nismo niti smijemo biti isti kao oni.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#278 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Velkoski »

Ripicipi wrote:
Ista prica, samo sto sam ja poprilicno stariji.
Ja sam upravo jedan od tih koji od '92 odrastaju bez oca i znam koliko me to izjebalo u zivotu, ali s druge strane to mi nikad nije pomutilo razum.

Ali ovdje vise nije ni stvar razuma nego ciste logike.
Ubijanjem tih vojnika se APSOLUTNO NIJE NISTA POSTIGLO, osim sto sada imamo to sto imamo.
Ja cvrsto vjerujem, tj. ubjedjen sam da bi ovi sto su tada odlucivali ili ubijali, danas "retroaktivno" drugacije postupili jer bi vidjeli da prave glupost, dok bi ovdje svi nesto ubijali, ali preko tudjih ledja...

Izgleda da se fundamentalno kosimo sa logikom.

Da mi neko hoce navesti barem jedan razlog zbog kojeg cu pomisliti ok, vrijedilo je...
Meni nije bilo vrijedno ni da se ABIH uopste dovodi u taj kontekst, a ne da se proganjaju ljudi zbog toga, ali eto, nekome je ocigledno vrijedno.
Meni je draza kombinacija 5 zivih vojnika i Vikic bez "optuznice", nego 5 mrtvih vojnika i Vikic sa "optuznicom".
A koja je logika dići guzicu iz Niša i doći ubijati po Sarajevu? Nije promijenilo ništa, ali ništa ne bi promijenilo ni da ih neko nije ubio, s tim da apsolutno razumijem ako je nekome puk'o film.

Mrsko mi je ići dalje u priču, ali fakat je specifično za Bosance da uvijek budu donji kroz historiju i da nemaju problem s tim, zato i jesmo najebali kad god se moglo najebat'.
pirpa

#279 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by pirpa »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ČEGAR BRANI VIKIĆA: „Optužnica je podignuta da se zadovolje apetiti četničkih političara, da se pitam, ja bih ujutro blokirao grad“
„Dragan Vikić i Jusuf Pušina nemaju veze sa ovim. Ja znam jer sam ja bio tu. Zna se da su izvršitelji Nedžad Herenda, Miro Žmiro i Šok", rekao je Zoran Čegar

Bivši pripadnik Odreda policije "Bosna" i policajac federalnog MUP-a Zoran Čegar izjavio je kako smatra da su optužnice protiv njegovog ratnog komandanta Dragana Vikića i nekadašnjeg pomoćnika ministra policije RBiH Jusufa Pušine posljedica djelovanja određenih političkih struktura u našoj zemlji.

„Ja znam kako je bilo, ja znam šta je bilo, a dao sam Tužilaštvu izjavu o tome. Tačno se zna ko je počinitelj. Ovo što oni rade nema veze ni sa čim. Ovo je da se zadovolje apetiti četničkih političara. Ja da se pitam, ja bih ujutro grad blokirao i niko od njih ne bi mogao doći ovdje na posao, osim onoliko po broju koliko naših ide u Republiku Srpsku na posao, pa nek se oni uhvate za glavu“, kazao je Čegar za „Faktor“.

„Dragan Vikić i Jusuf Pušina nemaju veze sa ovim. Ja znam jer sam ja bio tu. Zna se da su izvršitelji Nedžad Herenda, Miro Žmiro i Šok, a zna se i ko je plavim „tamićem“ vozio leševe na Darivu, ko ih je posuo naftom. Sve je rečeno. Ova dva čovjeka koja se stavljaju u kontekst optužnice veze nemaju sa tim“, dodao je Zoran Čegar.
Do neki dan Čegara su na ovom forumu mnogi clanovi smatrali izdajnikom,itd,itd... :roll:

nego, šta kaže Zoka :

Code: Select all

Dragan Vikić i Jusuf Pušina nemaju veze sa ovim. Ja znam jer sam ja bio tu. Zna se da su izvršitelji Nedžad Herenda, Miro Žmiro i Šok"
u prevodu, nije govno vec se pas posrao... jedino se slazem sa Čegerom da Vikic nije naredio ni ucestvovao(ni njegovi ljudi) u likvidaciji tih vojnika.. a da je imao saznanja isti momentat i da je formacijski imao ovlast da pohapsi pocinioce, imao je. on to nije uradio i danas se desava da ti ljudi zbog kojih je on tad zazmirio na jedno oko da podizu optuznicu protiv njega.

Zna Vikic zbog koga,cega nije mogao da koristi svoje ovlasti i uhapsi Herendu i ako je tad a moze se reci i sad najzajebaniji covjek u Sarajevu koga su u ratu izbjegavali i Juka, Celo 1 i 2 a da ne spominjem Herendu ...

Sve dok ne progovore oni koji o Ševama znaju najviše, glasniji ce biti oni koji tvrde da je Sarajevo u najtezim godinama ubijano i razarano iznutra ...
GeeTnT

#280 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by GeeTnT »

cyprus wrote:
Boletus edulis wrote:
listopad wrote:Vikic nije ratni zlocinac, ali se nije bas proslavio u miru i dobro je unovcio svoje ikebanstvo.
Po ovoj ustaskocetnickoj retorici svaki nemusliman koji je branio svoju rodnu grudu je ikebana i izdajnik.kao nije zlocinac ali je izdajnik.Koja psovka moze da ide a da me ne banuju?
Hm, opet riskiram da mi neko zamjeri, ali moram ovo reći - po istoj retorici po kojoj je i Fikret Abdić najveći izdajnik... Zašto je Fikret Abdić veći izdajnik od npr. Ratka Mladića? Mladiću se (zasluženo) šiju svakakvi epiteti, ali ne i onaj da je izdajnik...
Pa ti reskiras i ides sa "all in" sa svakim postom i naravno vadis Fikreta iz rukava....nebitan lik, bar za ovu temu...mozda za kurir .
hillbill

#281 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by hillbill »

pirpa wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ČEGAR BRANI VIKIĆA: „Optužnica je podignuta da se zadovolje apetiti četničkih političara, da se pitam, ja bih ujutro blokirao grad“
„Dragan Vikić i Jusuf Pušina nemaju veze sa ovim. Ja znam jer sam ja bio tu. Zna se da su izvršitelji Nedžad Herenda, Miro Žmiro i Šok", rekao je Zoran Čegar

Bivši pripadnik Odreda policije "Bosna" i policajac federalnog MUP-a Zoran Čegar izjavio je kako smatra da su optužnice protiv njegovog ratnog komandanta Dragana Vikića i nekadašnjeg pomoćnika ministra policije RBiH Jusufa Pušine posljedica djelovanja određenih političkih struktura u našoj zemlji.

„Ja znam kako je bilo, ja znam šta je bilo, a dao sam Tužilaštvu izjavu o tome. Tačno se zna ko je počinitelj. Ovo što oni rade nema veze ni sa čim. Ovo je da se zadovolje apetiti četničkih političara. Ja da se pitam, ja bih ujutro grad blokirao i niko od njih ne bi mogao doći ovdje na posao, osim onoliko po broju koliko naših ide u Republiku Srpsku na posao, pa nek se oni uhvate za glavu“, kazao je Čegar za „Faktor“.

„Dragan Vikić i Jusuf Pušina nemaju veze sa ovim. Ja znam jer sam ja bio tu. Zna se da su izvršitelji Nedžad Herenda, Miro Žmiro i Šok, a zna se i ko je plavim „tamićem“ vozio leševe na Darivu, ko ih je posuo naftom. Sve je rečeno. Ova dva čovjeka koja se stavljaju u kontekst optužnice veze nemaju sa tim“, dodao je Zoran Čegar.
Do neki dan Čegara su na ovom forumu mnogi clanovi smatrali izdajnikom,itd,itd... :roll:

nego, šta kaže Zoka :

Code: Select all

Dragan Vikić i Jusuf Pušina nemaju veze sa ovim. Ja znam jer sam ja bio tu. Zna se da su izvršitelji Nedžad Herenda, Miro Žmiro i Šok"
u prevodu, nije govno vec se pas posrao... jedino se slazem sa Čegerom da Vikic nije naredio ni ucestvovao(ni njegovi ljudi) u likvidaciji tih vojnika.. a da je imao saznanja isti momentat i da je formacijski imao ovlast da pohapsi pocinioce, imao je. on to nije uradio i danas se desava da ti ljudi zbog kojih je on tad zazmirio na jedno oko da podizu optuznicu protiv njega.

Zna Vikic zbog koga,cega nije mogao da koristi svoje ovlasti i uhapsi Herendu i ako je tad a moze se reci i sad najzajebaniji covjek u Sarajevu koga su u ratu izbjegavali i Juka, Celo 1 i 2 a da ne spominjem Herendu ...

Sve dok ne progovore oni koji o Ševama znaju najviše, glasniji ce biti oni koji tvrde da je Sarajevo u najtezim godinama ubijano i razarano iznutra ...
kenjas sa distance ...za tvoju informaciju ......dragan jeste koristio ovlasti i hapsio u ratu/kad su sestekli uslovi/.
Na pocetku rata to je bila jedina organizovana , pokretna , RATNA/ne policiska/ jedinica, koja se fokusirala samo na ratna dejstva, i osnovni razlog sto ti danas Pale nazivas Sarajevom....treba prevod na spski/da ceo svet razume/
izgleda mi da mu nisi nikad to porostio
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#282 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Chmoljo »

Đinajlu wrote:Ponesi zaaastaaavuuuuu hahahahahhaah
Banned user for reason “provociranje”
» Đinajlu

trajno
hillbill

#283 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by hillbill »

listopad wrote:Vikic nije ratni zlocinac, ali se nije bas proslavio u miru i dobro je unovcio svoje ikebanstvo.
paaaa....prije bi se reklo da si ti necija ikebana sa plasicnim cvijecem
Hafis

#284 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Hafis »

Sudeći po većini komentara odvjetnik koji bude branio Vikića imati će najlakši posao. Mislim da bi ga i moja tetka Bernardica s lakoćom odbranila u pauzi između dvije tv serije.
Dovoljno je da kaže to su bili pripadnici četničkih postrojbi koji su napadali grad i koji su to i zaslužili... onda napomene i dokumentira nekoliko zločina koje je počinila VRS u razdoblju 92.-95, i ima sudsko vijeće još da mu izvini što su ga uznemiravali nepotrebnim dovlačenjem pred sud. A možda i padne jedan zajednički selfi.

Međutim, čini mi se da će biti povuci-potegni. Ljudi su doista hladno pobijeni i svi tragovi organizirano uklonjeni.
A optužnica navodi Optužene se terete da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informirani o zločinu ili osobno svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili uhapsiti, procesuirati i sankcionirati počinitelje i spriječiti uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.
Vjerojatno nisu mogli spriječiti....bio sam u ratu i znam kad krv navali u mozak. vjerujem da u tim kaotičnim vremenima nisu mogli (ni smjeli) sankcionirati počinitelje. Međutim po meni je najveći propust što su se svi nakon toga ponašali kao da se ništa nije dogodilo, a da ne govorimo o uklanjanju svih materijalnih dokaza.Nisam pravnik ali evidentno je da u najmanju postoji određena zapovjedna odgovornost...mada je lanac zapovjedanja u to vrijeme bio pretpostavljam jako zamršen...ali netko mora odgovarati.
SkyLimit

#285 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by SkyLimit »

"Komandna odgovornost" i slično je najveća glupost. To praktično znači da ako ti neki zločin nisi ni naredio niti učestovao u njemu, apsolutno opet možeš biti osuđen za njega.

A puno sreće pravosuđu u otkrivanju ko je zašta bio odgovoran u Sarajevu u vrijeme dok je sistem organizacije bio na nivou "Jukini, Cacini i Ćelini".
Hafis

#286 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Hafis »

SkyLimit wrote:"Komandna odgovornost" i slično je najveća glupost. To praktično znači da ako ti neki zločin nisi ni naredio niti učestovao u njemu, apsolutno opet možeš biti osuđen za njega.
Zapovjedna odgovornost je ujedno i najšira pravna kvaka. Služi za ''popunjavanje'' presuda kod slabije pripremljenih optužnica.
BHCluster

#287 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by BHCluster »

SkyLimit wrote:"Komandna odgovornost" i slično je najveća glupost. To praktično znači da ako ti neki zločin nisi ni naredio niti učestovao u njemu, apsolutno opet možeš biti osuđen za njega.

A puno sreće pravosuđu u otkrivanju ko je zašta bio odgovoran u Sarajevu u vrijeme dok je sistem organizacije bio na nivou "Jukini, Cacini i Ćelini".
Jedno je optuziti a drugo je dokazati neciju odgovornost. Npr kao sto su onim hb poglavnicima u Hagu dokazali da je i Tuđman odgovoran. :wink:
Last edited by BHCluster on 30/12/2016 19:02, edited 1 time in total.
Bosanski_kralj

#288 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Bosanski_kralj »

Bodkin wrote:
:lol: da sud ukine presude srbima koji robijaju jet su ubijali zarobljenike?
Jarane kad ja dođem u tvoj grad ubijati, sijati smrt iz čista mira slobodno radi od mene šta god želiš kad me se dočepaš.
BHCluster

#289 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by BHCluster »

Podizanje optužnice protiv bivšeg ministra policije RBiH Jusufa Pušine, komandanta Specijalne jedinice MUP-a Dragana Vikića, te pripadnika jedinice kojom je zapovijedao Jusuf Juka Prazina, Nedima Uzunovića Šoka i Mladena Čovčića, iako je bilo dugo najavljivano, očekivano, ipak je predstavljalo prilično iznenađenje, pogotovo kada je riječ o "izboru" optuženih za zločin nad osam vojnika JNA u aprilu 1992. u sarajevskom Velikom parku.

Imena Pušine i Vikića, koji su se na optužnici našli po tzv. zapovjednoj odgovornosti i ranije su spominjana, dok druga dvojica, Uzunović i Čovčić, do sada nisu dovođeni u vezu s ovim zločinom.

Posebno se to odnosi na Mladena Čovčića, na početku rata pripadnika specijalne jedinice Armije BiH kojom je zapovijedao Juka Prazina, a kasnije, od početka 1993. godine vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Za njega se prvi put čulo kada su ga pripadnici Agencije za istragu i zaštitu u ljeto ove godine uhapsili u Hercegovini po nalogu Tužiteljstva za ratne zločine. Čovčić, čiji identitet tada nije otkriven, već su mu navedeni samo inicijali, nakon jednodnevnog pritvora kada je saslušan, pušten je na slobodu.

Portal "Slobodne Bosne" tada je objavio razgovor sa njim, također ne navodeći njegovo puno ime i prezime. Taj smo razgovor ponovili jučer nakon što ga je Tužiteljstvo identificiralo kao jednog od četvorice optuženih za zločin u Velikom parku.

HEJ, ROGATICE, RANO LJUTA

Ko je, zapravo, Mladen Čovčić, koji je po vlastitom priznanju, sa optuženim Uzunovićem- zvanim Šokom odvezao leševe ubijenih vojnika JNA na brdo Darivu gdje su leševi spaljeni?

Istraživanje koje je ovaj novinar zadnjih mjeseci proveo, uprkos mnogim nejasnoćama i "rupama" koje može pojasniti jedini Čovčić, otkrilo je jednu od najnevjerovatnijih i najpodlijih ratnih priča koju sam čuo. A, vjerujte na riječ, čuo sam ih, i opisao nebrojeno mnogo.

Za početak, kako bi rekao Džoni Štulić "ni Mladen Čovčić nije bio Mladen Čovčić u samom početku, i nije nužno da ostane do kraja". Čovčić je rođen kao Senad N. u selu Čovčić kod Rogatice. Odatle je (is)koristio "inspiraciju" za novo prezime, a odatle mu i nadimak "Rogatica". Mladen-Senad, definitivno, nije jedan od ukupno 19 Hrvata koji su godinu pred rat, prema popisu stanovništva, živjeli u Rogatici.

Nije poznato kada je stigao u Sarajevo, da li prije, ili nakon pokolja nad rogatičkim Bošnjacima u proljeće 1992.godine; imao je 20-ak godina kada se priključio "Jukinim vukovima".

Svoju (ali i ne samo svoju) ulogu u zločinu, odnosno prikrivanju zločina u Velikom parku, Čovčić je detaljno opričao tužiteljici u tom pedmetu Vesni Ilić.

U ratnom Sarajevu u kojem je boravio (ratovao?) do jeseni 1992. godine Čovčić je bio nepoznat, Ili bar nije bio u najužem krugu suradnika Generala Juke, poput Bože Šaina, Samira Kafedžića Kruške.. Kada je Juka Prazina u jesen 1992. godine stigao na Igman iz Hrvatske gdje je bio izmješten "u višem državnom interesu" (izašao je u avionu UNPROFOR-a u delegaciji Alije Izetbegovića) sklonjen da se "malo odmori", pridružuiju mu se desetine njegovih sarajevskih "vukova", među njima i Čovčić.

Boravak Prazininih "komandosa" na Igmanu obilježili su incidenti, pa i oružani sukobi sa drugim jedinicama Armije BiH koje su se tamo već mjesecima nalazile. Nakon što ga je, po nalogu iz Sarajeva, uhapsio tadašnji komandant Igmana Zejnil Delalić, Prazina se definitivno razilazi sa vrhom Armije i priprema teren za "transfer" u Hrvatsko vijeće obrane u Mostaru. Prije prelaska u HVO, "u zimskom prelaznom roku" 1992.-'93., Prazina šalje svoju prethodnicu, u kojoj su bili njegovi, kako je smatrao, najlojalniji sljedbenici Božo Šain i Senad N., (kasnije Čovčić).

U napadu Hrvatskog vijeća obrane na Armiju BiH u maju 1993. Prazini su povjereni najteži zadaci, pored ostalih, napad i zauzimanje Komande Četvrtog korpusa u zgradi "Vranica". Pripadnicima Armije BiH, ali i drugim Bošnjacima koji su se tu zatekli, nakon pada "Vranice" gubi se svaki trag, sve do danas. Prazina se nakon te akcije, te hapšenja hiljada Bošnjaka iz zapadnog dijela Mostara i dovođenja u sabirne centre na "Veležov" stadion i zloglasni "Heliodrom" povlači i odlazi u zapadnu Evropu. Tamo je u jesen 1993. godine ubijen u predgrađu Brisela. Za ubistvo su optuženi pripadnici njegove pratnje, premda ima dosta indicija da je njegovo ubistvo planirano i financirano iz Sarajeva.

Senad-Rogatica ostao je živjeti i ratovati u Mostaru, odnosno Hercegovini. Promijenio je identitet i postao Mladen Čovčić negdje u vrijeme Prazinine smrti, ne ranije od 9. novembra 1993. godine. Bio je tada pripadnik Kažnjeničke bojne iz Širokog Brijega kojom je zapovijedao "mafijaški mistik", intelektualac i Europejac, kasnije i službeno ratni zločinac, Mladen Naletilić Tuta.

IZRONIT ĆE MLADEN ZA ONE ŠTO GA VOLE

Devetog novembra je, kao što je poznato, na zgražavanje cjelokupnog civiliziranog svijeta, u Neretvu srušen Stari most. Nakon višemjesečnog sistematskog "štemanja", tenk sa brda Stotina je 8. novembra krenuo u završnu operaciju rušenja spomenika svjetske kulturne baštine nulte kategorije, a posljednji smrtonosni udarac zadala mu je granata ispaljena prijepodne dan kasnije.

Svijet je bio zgrožen barbarstvom, osude su stizale sa svih strana. Hrvatsko vijeće obrane odmah odbacuje svoju odgovornost za rušenje Mosta, što je dobrim dijelom bilo istina.

Narednog jutra, 10. novembra na hitni poziv Franje Tuđmana delegacija "Herceg Bosne", predvođena predsjednikom Matom Bobanom i predsjednikom Vlade Jadrankom Prlićem odlazi u Zagreb.

Prema transkriptu iz Tuđmanovog ureda koji je korišten u Haagu na suđenju šestorici Hrvata (Prlić, Praljak, Stojić, Ćorić, Petković, Pušić), Mate Boban informira Tuđmana o rušenju Starog mosta u kontekstu vremenskih prilika u Mostaru: "Bile su strašne kiše...a i toliko je pucano prije da je sam pao", objasnio je "meteorolog" Boban. (Mnogo godina kasnije na suđenju u Haagu obrana generala Slobodana Praljka izvela je svoga eksperta za terorizam, izvjesnog Jankovića iz Srbije, koji je prevazišao i samog Bobana, objašnjavajući da je Stari most srušen "eksplozivom podmetnutim pod njegove noseće stubove"!?)

Bobanovoj verziji koja je prokišnjavala na sve strane ni sam Tuđman ne vjeruje. "Neka ostane među nama, hoćemo li mi biti optuženi?" pita diskretno delegaciju "Herceg Bosne", pa onda još dodaje sljedeći upit: "Kome rušenje, u vojnom pogledu, odgovara?".

"Nama!", kratko odgovara upitani Mate Boban i tako djelomično umiruje hrvatskog Poglavara.

Kada hrvatski predsjednik pita hercegbosanske goste ("među njima!") "hoćemo li mi biti optuženi", "mi" su u tom pitanju država Hrvatska i Hrvatska vojska, a ne Hrvati u "najširem smislu").

Tenk, naime, koji je dokrajčio Stari most bio je tenk Hrvatske vojske, posadu su sačinjavali tenkisti iz Hrvatske vojske. To u knjizi memoara " Politika i domovina..." potvrđuje Josip Manolić, šef svih hrvatskih obavještajaca i špijuna u zadnjih 70 godina. Manolić piše da je tenk pripadao "Petoj gardijskoj brigadi" Hrvatske vojske, čiji je komandant bio general Ivan Kapular.

U zvaničnoj "ratnoj biografiji" ove brigade sastavljene od Slavonaca stoji da je cijelu 1993.godinu godinu provela na Južnoj fronti. Šta je u topografiji (bolje rečeno-tenkografiji) Hrvatske vojske podrazumijevala "Južna fronta", saznajemo iz knjige još jednog hrvatskog ratnog veterana, Janka Bobetka, "Sve moje bitke". Bobetko piše kako je bio ogorčen "neučinkovitošću" Pete gardijske brigade HV-a na bojišnici oko Gornjeg Vakufa.

Vrhovništvo "Herceg Bosne" po povratku sa roditeljskog sastanka u Zagrebu užurbano poduzima sve mjere i radnje da odbaci svaku mogućnost da je po Starom mostu pucao tenk Hrvatske vojske. To bi bio kapitalni dokaz o međunarodnom karakteru/agresiji Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu. I Mate Boban je, u međuvremenu, shvatio da će ispasti kompletan idiot ako nastavi optuživati "mostarske kiše" za destrukciju mosta.

Naređuje stoga Boban "žurnu i učinkovitu istragu" o rušenju. Ubrzo, žurno, da učinkovitije ne može biti, istraga priznaje da je na Most pucano iz "lokalnog" tenka Hrvatskog vijeća obrane. Utvrđen je identitet posade koja je opsluživala "nestašni" tenk: njen zapovjednik bio je S.N. rođen u Rogatici.

Jednim "učinkovitim" istražiteljskim plotunom tako su ubijena dva zeca: ne samo što je "žurno" i "vjerodostojno" utvrđeno da Most nije srušila vojska susjedne države, već lokalni domoljubi HVO-a, nego ni naodgovorniji za rušenje uopće nije bio Hrvat, nego "balija iz Rogatice".

Ubrzo je navodnom "tenkisti", nakon što je priznao sve što nije učinio, promijenjen identitet, dobio je dokumente na ime Mladen Čovčić, sa kojima živi već pune 23 godine. Mladen "Rogatica" živi u Mostaru sa ocem, ne zna se da je igdje zaposlen, ali ima dobra primanja kao bivši branitelj. Navodno mu vojna mirovina stiže iz Zagreba, što je zaslužio mnogo više od brojnih HVO-ovaca, zapovjednika, bezbjednjaka, političara, ratnih zločinaca...

Navodno je Mladen Čovčić posljednjih mjeseci intenzivno radio na tome da povrati svoj prvobitni idenitet, da ponovo postane Senad N. Koliko će mu predstojeće suđenje za učešće u prikrivanju zločina u Velikom parku pomoći, teško je reći.

Uglavnom, kada ga jednoga dana budu pitali šta je radio u ratu, može svijetla obraza odgovoriti: "Ništa posebno, prikrivao sam ratne zločine, povoljno..."
:thumbup:
zenit dozic

#290 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by zenit dozic »

Bosanski_kralj wrote:
Bodkin wrote:
Jarane kad ja dođem u tvoj grad ubijati, sijati smrt iz čista mira slobodno radi od mene šta god želiš kad me se dočepaš.
Ovaj lik nije zasluzio da mu se odgovara.
Toliko perfidni teza provlaci, ne odgovara na argumente, izjednacava one koji su branili ovu zemlju i one koji su na istu izvrsili agresiju :oops:
SkyLimit

#291 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by SkyLimit »

Kakve veze ovaj tekst o Senadu - Mladenu ima sa ovom temom? Samo se na početku usput spominje njegova uloga u događaju za koji je optužen Vikić a do kraja tekst se bavi samo dešavanjima u Mostaru.
GeeTnT

#292 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by GeeTnT »

zenit dozic wrote:
Bosanski_kralj wrote:
Bodkin wrote:
Ovaj lik nije zasluzio da mu se odgovara.
Toliko perfidni teza provlaci, ne odgovara na argumente, izjednacava one koji su branili ovu zemlju i one koji su na istu izvrsili agresiju :oops:
Pa zna lik mjeru....jedna kumulativna sa 4c dnevno....i sleti na krstaricu.
BHCluster

#293 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by BHCluster »

SkyLimit wrote:Kakve veze ovaj tekst o Senadu - Mladenu ima sa ovom temom? Samo se na početku usput spominje njegova uloga u događaju za koji je optužen Vikić a do kraja tekst se bavi samo dešavanjima u Mostaru.
Mozda zato sto lik sa ovakvom biografijom da spasi svoju guzicu napakovao Vikicu?
exliberal-ex

#294 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by exliberal-ex »

Ovo sa Vikicem je ....samo sviranje kurcu, Vikic je cijeli rat pracen i osmatran vise nego Alija.

Ako ste pregledali emisiju koja je postavljena par postova iznad....mnogo je prljavog vesa izneseno za koje dan danas niko nije odgovarao.
Licno Sefera negotivim ali sto je rekao u toj emisij, dajte istraznim organima 15 dana i ta ce epizoda biti zavrsena ali....
Nekome je u interesu da se ovi slucajevi nerjesavaju....mozda se boje ako krenu sa ovim da ce pokrenut lavinu....
LBVIEW

#295 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by LBVIEW »

exliberal-ex wrote:Ovo sa Vikicem je ....samo sviranje kurcu, Vikic je cijeli rat pracen i osmatran vise nego Alija.

Ako ste pregledali emisiju koja je postavljena par postova iznad....mnogo je prljavog vesa izneseno za koje dan danas niko nije odgovarao.
Licno Sefera negotivim ali sto je rekao u toj emisij, dajte istraznim organima 15 dana i ta ce epizoda biti zavrsena ali....
Nekome je u interesu da se ovi slucajevi nerjesavaju....mozda se boje ako krenu sa ovim da ce pokrenut lavinu....
Hoce,a najebat ce lavovi,ako su u zivotu,razumije se. :D
exliberal-ex

#296 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by exliberal-ex »

LBVIEW wrote:
exliberal-ex wrote:Ovo sa Vikicem je ....samo sviranje kurcu, Vikic je cijeli rat pracen i osmatran vise nego Alija.

Jel to pokusavas nesto da kazes ?
LBVIEW

#297 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by LBVIEW »

exliberal-ex wrote:
LBVIEW wrote:

Jel to pokusavas nesto da kazes ?
Srpska suplja o "lavini" i ne zavrijeduje drugaciji odgovor.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#298 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

luckylaka wrote:
dječak sa šibicama wrote:
Grean wrote:Sve u redu, ali mene interesuje kako ovaj covjek moze biti ministar unutrasnjih poslova RS-a? Za njega za razliku od Vikica postoji video zapis.

Je li ovo ikad procesuirano?

http://www.avaz.ba/clanak/234024/video- ... ije-zaklan
Isto kao sto ovaj moze biti legendarni general

Da bi prepoznao srpsku propagandu moras imati nesto i u glavi.Ocito da dzogo i dzogini nisu to imali.Atif Dudakovic jeste bio,bice i ostace legenda bar nama Krajisnicima za ostale zaboli nas qrac.P.S.Da i Dragan Vikic ide uz rame Atifu i mi se ponosimo sa njim.Kome ne pase ko ga jebe.
:thumbup: :bih:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#299 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Truba »

mislim da je najmjerodavnije koliko je dragan dobio glasova na izborima

sve ostalo je patetika kao pustanje tifine pjesme ponesi zastavu ya novu godinu u holidej marketu :lol: :lol:
a zadrhti ruka na izborima i glasove ne dobi ratni heroj
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#300 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Chmoljo »

eki labuda, kritikuje glasačko tijelo. a on mrtvi SDAovac - do podne jedno, popodne drugo :D
Post Reply