Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
- Šunj
#1 Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Sve dok narod ne izadje na ulice, kao u Poljskoj početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, nikada nikakvog hajra u Bosni nece biti.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/protiv- ... /161229045
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv Dragana Vikića, Jusufa Pušine i drugih zbog zločina nad vojnicima JNA.
Optužnica se odnosi na zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti u aprilu 1992. godine.
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Dragana Vikića (1955), Jusufa Pušine (1949), Nermina Uzunovića zvanog Šok (1957) i Mladena Čovčića zvanog Rogatica (1970).
Optužene se tereti da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika te da su znali i bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja i njihovom stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i sigurnosnih struktura, koji su nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u središtu Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović i Čovčić i druge osobe.
Nakon ubistva, njihova su tijela sklonjena i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza.
Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.
Optužene se terete da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informirani o zločinu ili osobno svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili uhapsiti, procesuirati i sankcionirati počinitelje i spriječiti uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.
Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provelo je dugotrajnu, detaljnu i temeljitu istragu u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, a navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem blizu 400 dokaznih materijala.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/protiv- ... /161229045
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv Dragana Vikića, Jusufa Pušine i drugih zbog zločina nad vojnicima JNA.
Optužnica se odnosi na zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti u aprilu 1992. godine.
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Dragana Vikića (1955), Jusufa Pušine (1949), Nermina Uzunovića zvanog Šok (1957) i Mladena Čovčića zvanog Rogatica (1970).
Optužene se tereti da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika te da su znali i bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja i njihovom stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i sigurnosnih struktura, koji su nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u središtu Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović i Čovčić i druge osobe.
Nakon ubistva, njihova su tijela sklonjena i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza.
Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.
Optužene se terete da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informirani o zločinu ili osobno svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili uhapsiti, procesuirati i sankcionirati počinitelje i spriječiti uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.
Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provelo je dugotrajnu, detaljnu i temeljitu istragu u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, a navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem blizu 400 dokaznih materijala.
- Šunj
#2 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Da li je general Dudakovic slijedeci?
https://hamdocamo.wordpress.com/2016/11 ... ne-zlocine/
GENERAL DUDAKOVIĆ SVE RAZOTKRIO: Pogledajte zašto se borci Armije BiH hapse,a Fikret Abdić nagrađuje za ratne zločine…
General Atif Dudaković, ratni komandant 5. korpusa Armije BiH, za Klix.ba kaže kako je jasno da svi moraju odgovarati ako su počinili neki zločin, ali i da je nedopustiv pokušaj da se izjednače sve strane. Dudaković prvi put govori i o optužbama protiv sadašnjeg hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića kojeg pojedini mediji dovode u vezu sa ratnim zločinima nad srpskim stanovništvom u BiH.

Dudaković za Klix.ba kaže kako se njegovo ime dovodi u vezu sa počinjenjem ratnih zločina već punih 11 godina te da se to pitanje poteže svako malo i to kako kome odgovara.
“Ja sam ovdje, borio sam se za zakonitost, ti koji su narušavali zakonitost, taman bili i moji, trebaju odgovarati. Ako postoje činjenice, neka i ja odgovaram”, kaže Dudaković.
“Pomalo sam razočaran”
Prema njemu, koncept komandne odgovornosti je u nekim slučajevima upitan.
“Pa ne možete vi mene porediti sa Mladićem koji kaže to treba sve pobiti, treba se osvetiti ‘Turcima’ i slično”, pojašnjava Dudaković.
Dudaković ukazuje da prema strukturi 5. korpus nisu postojale jedinice Gazije, Hamze i slično, već ustaljeni nazivi kao što su 1. bataljon i slično, dok su svi drugi nazivi narodni.
“Ja sam se uvijek borio protiv bilo kakvih neformalnih jedinica, protiv tih nekih juka… Ja sam se pošteno tukao u Bihaću za odbranu zemlje, a ako je neko nešto uradio kako ne treba neka za to odgovara”, dodaje Dudaković.
Prije jučerašnjeg hapšenja Nisveta Porića i Safeta Isakovića Tužilaštvo BiH je saopćilo da je saslušalo jednog bivšeg pripadnika 5. korpusa te da za njega nije zatražen pritvor, pri čemu je navedeno da njegov identitet neće biti objavljen.
Dudaković navodi da on nema informacije o kome se u ovom slučaju radi, te podsjeća da je sadašnji zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić bivši komandant 505. Bužimske brigade.
“Pomalo sam razočaran, sve se svodi na neke afere. Uhapse ove iz Orašja ovi skoče kažu to je Bakir Izetbegović. Ma dajte molim vas…”, kaže Dudaković.
“Abdiću nikad nisu sudili za rušenje ustavnog poretka”
Bivši komandant 5. korpusa za Klix.ba prvi put komentariše i izbor Fikreta Abdića za načelnika Velike Kladuše.
Podsjeća da je Abdić odgovarao za ratne zločine, ali nikada nije odgovarao za izdaju i rušenje ustavnog poretka BiH.
“Od cijele te strukture odgovarao je samo Abdić, a ni on za rušenje ustavnog poretka. Oni su od naše dvije brigade uzeli sva materijalno-tehnička sredstva i ni za to nije odgovarao. I sad Dodik ne slučajno se pojavi i demonstrira silu faktičkim rušenjem ustavnog poretka. Onda imate, ponovo ne slučajno, ovakvu proslavu godišnjice Herceg-Bosne, a mi demonstriramo svoju nemoć. No, ja se ne plašim. Proživio sam svašta, svaki novi dan života mi je nagrada jer smo bili osuđeni na nestanak još 1992. godine”, poručuje Dudaković.
Dudaković smatra da je izložen stalnim napadima iz Banje Luke, pri čemu se stvara atmosfera u kojoj je on osuđen prije samog suđenja.
“Vjerujete, bude mi krivo kada se moje ime spominje u tom kontekstu. Sebe smatram časnim oficirom koji je učinio i nešto nemoguće. Oni misle da ćemo se mi umoriti od borbe za državnost. A mi bez državnosti nemamo ništa, ako ne budemo imali državu nemamo ništa. Oni hoće da izjednače zločine, da kažu svi su činili zločine, svi su isti. Pa dajte molim vas, je li obim zločina isti, je li način izvršenja zločina isti?”, pita se Dudaković.
“Krstičević nije bio u Jajcu”
Hrvatski “Nacional” objavio je tekst, pozivajući se na izvore iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina iz Banje Luke, da je sadašnji ministar odbrane Hrvatske a tadašnji komandant 4. gardijske brigade odgovoran za ratne zločine koji su nad srpskim stanovništvom počinjeni 13. 9. 1995. nedaleko od Jajca.
Dudaković kaže da su to gluposti i da 4. gardijska nije bila u mjestu Srbobran kod Donjeg Vakufa.
“To je namještaljka za Krstičevića. On uopće nije bio na potezu Donji Vakuf – Jajce. On je bio sa mnom u Petrovcu, a 4. gardijska je išla iz pravca Drvara prema Petrovcu. To je isto kao kada mene optužuju da sma kao oficir JNA bombardovao Vukovar ili Zadar a ja šutim. Pa šta da kažem kad ja na tim ratištima nisam bio”, zaključuje Dudaković.
klix.ba
https://hamdocamo.wordpress.com/2016/11 ... ne-zlocine/
GENERAL DUDAKOVIĆ SVE RAZOTKRIO: Pogledajte zašto se borci Armije BiH hapse,a Fikret Abdić nagrađuje za ratne zločine…
General Atif Dudaković, ratni komandant 5. korpusa Armije BiH, za Klix.ba kaže kako je jasno da svi moraju odgovarati ako su počinili neki zločin, ali i da je nedopustiv pokušaj da se izjednače sve strane. Dudaković prvi put govori i o optužbama protiv sadašnjeg hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića kojeg pojedini mediji dovode u vezu sa ratnim zločinima nad srpskim stanovništvom u BiH.

Dudaković za Klix.ba kaže kako se njegovo ime dovodi u vezu sa počinjenjem ratnih zločina već punih 11 godina te da se to pitanje poteže svako malo i to kako kome odgovara.
“Ja sam ovdje, borio sam se za zakonitost, ti koji su narušavali zakonitost, taman bili i moji, trebaju odgovarati. Ako postoje činjenice, neka i ja odgovaram”, kaže Dudaković.
“Pomalo sam razočaran”
Prema njemu, koncept komandne odgovornosti je u nekim slučajevima upitan.
“Pa ne možete vi mene porediti sa Mladićem koji kaže to treba sve pobiti, treba se osvetiti ‘Turcima’ i slično”, pojašnjava Dudaković.
Dudaković ukazuje da prema strukturi 5. korpus nisu postojale jedinice Gazije, Hamze i slično, već ustaljeni nazivi kao što su 1. bataljon i slično, dok su svi drugi nazivi narodni.
“Ja sam se uvijek borio protiv bilo kakvih neformalnih jedinica, protiv tih nekih juka… Ja sam se pošteno tukao u Bihaću za odbranu zemlje, a ako je neko nešto uradio kako ne treba neka za to odgovara”, dodaje Dudaković.
Prije jučerašnjeg hapšenja Nisveta Porića i Safeta Isakovića Tužilaštvo BiH je saopćilo da je saslušalo jednog bivšeg pripadnika 5. korpusa te da za njega nije zatražen pritvor, pri čemu je navedeno da njegov identitet neće biti objavljen.
Dudaković navodi da on nema informacije o kome se u ovom slučaju radi, te podsjeća da je sadašnji zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić bivši komandant 505. Bužimske brigade.
“Pomalo sam razočaran, sve se svodi na neke afere. Uhapse ove iz Orašja ovi skoče kažu to je Bakir Izetbegović. Ma dajte molim vas…”, kaže Dudaković.
“Abdiću nikad nisu sudili za rušenje ustavnog poretka”
Bivši komandant 5. korpusa za Klix.ba prvi put komentariše i izbor Fikreta Abdića za načelnika Velike Kladuše.
Podsjeća da je Abdić odgovarao za ratne zločine, ali nikada nije odgovarao za izdaju i rušenje ustavnog poretka BiH.
“Od cijele te strukture odgovarao je samo Abdić, a ni on za rušenje ustavnog poretka. Oni su od naše dvije brigade uzeli sva materijalno-tehnička sredstva i ni za to nije odgovarao. I sad Dodik ne slučajno se pojavi i demonstrira silu faktičkim rušenjem ustavnog poretka. Onda imate, ponovo ne slučajno, ovakvu proslavu godišnjice Herceg-Bosne, a mi demonstriramo svoju nemoć. No, ja se ne plašim. Proživio sam svašta, svaki novi dan života mi je nagrada jer smo bili osuđeni na nestanak još 1992. godine”, poručuje Dudaković.
Dudaković smatra da je izložen stalnim napadima iz Banje Luke, pri čemu se stvara atmosfera u kojoj je on osuđen prije samog suđenja.
“Vjerujete, bude mi krivo kada se moje ime spominje u tom kontekstu. Sebe smatram časnim oficirom koji je učinio i nešto nemoguće. Oni misle da ćemo se mi umoriti od borbe za državnost. A mi bez državnosti nemamo ništa, ako ne budemo imali državu nemamo ništa. Oni hoće da izjednače zločine, da kažu svi su činili zločine, svi su isti. Pa dajte molim vas, je li obim zločina isti, je li način izvršenja zločina isti?”, pita se Dudaković.
“Krstičević nije bio u Jajcu”
Hrvatski “Nacional” objavio je tekst, pozivajući se na izvore iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina iz Banje Luke, da je sadašnji ministar odbrane Hrvatske a tadašnji komandant 4. gardijske brigade odgovoran za ratne zločine koji su nad srpskim stanovništvom počinjeni 13. 9. 1995. nedaleko od Jajca.
Dudaković kaže da su to gluposti i da 4. gardijska nije bila u mjestu Srbobran kod Donjeg Vakufa.
“To je namještaljka za Krstičevića. On uopće nije bio na potezu Donji Vakuf – Jajce. On je bio sa mnom u Petrovcu, a 4. gardijska je išla iz pravca Drvara prema Petrovcu. To je isto kao kada mene optužuju da sma kao oficir JNA bombardovao Vukovar ili Zadar a ja šutim. Pa šta da kažem kad ja na tim ratištima nisam bio”, zaključuje Dudaković.
klix.ba
- jasko_ba
#3 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Ma ne mogu im nista, predstava za javnost. Vidjeno vec stotinu puta.
- animals
#4 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Ovo tuziteljstvo BIH, treba nabiti na neku stvar..
- Drvosjeca iz Dejcica
#5 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Neka Sud BiH konačno stavi tačku i na taj dio. Kao što reće Vikić sve što bih rekao bilo bi suvišno. Od ovoga ne trebe praviti cirkus, dreku i zapomaganje kao što su Hrvati pravili i dizali bespotrebno tenzije, vjerujem u Vikićevu nevinost ali evo neka sud kaže šta i kako.
- dust in the wind
#6 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Neka Sud BiH konačno stavi tačku i na taj dio. Kao što reće Vikić sve što bih rekao bilo bi suvišno. Od ovoga ne trebe praviti cirkus, dreku i zapomaganje kao što su Hrvati pravili i dizali bespotrebno tenzije, vjerujem u Vikićevu nevinost ali evo neka sud kaže šta i kako.
-
Nuken
#7 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Ne mogu im ništa, ali eto, neka se Sud malo igra... Neka hapse govna iz genocidnog četniteta koja su ubijala po Bihaću, Sarajevu, Prijedoru, Srebrenici...a danas su na funkcijama u tzv. "rs
- GeeTnT
#8 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
..zar i slovenca Ranka...gdje ce ti dusa?animals wrote:Ovo tuziteljstvo BIH, treba nabiti na neku stvar..
- Alfons Kauders
#9 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
To opet Bakir trguje pravosudjem? 
- nadžak
#10 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
"Sve dok narod ne izadje na ulice, kao u Poljskoj početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, nikada nikakvog hajra u Bosni nece biti."
@Šunj
Vidi, hajde da te zamolim da napraviš poređenje između ove dvije situacije, u Poljskoj krajem 80-tih i kod nas.
ja koliko vidim to su dvije nespojive i neuporedive situacije.
Ovo za optužnicu, da su imali materijala davno bi to bilo podignuto tako da ne očekujem ni od ovga ništa. Živo me zanima tKo su ti relevantni svjedoci na osnovu čijih iskaza je predmet i formiran.
@Šunj
Vidi, hajde da te zamolim da napraviš poređenje između ove dvije situacije, u Poljskoj krajem 80-tih i kod nas.
Ovo za optužnicu, da su imali materijala davno bi to bilo podignuto tako da ne očekujem ni od ovga ništa. Živo me zanima tKo su ti relevantni svjedoci na osnovu čijih iskaza je predmet i formiran.
- Haris.ba
#11 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
http://www.klix.ba/vijesti/bih/prva-vik ... /161229049
Znam nekoliko slučajeva ratnih zločina koji se trenutno procesuiraju gdje se svjedoči lažno. Ali, nemam dokaza. Ono riječ protiv riječi.
I svjedoči se da bi se skinula odgovornost sa sebe. Hoće li Vikić izvući deblji kraj - ne znam. Ali, na kraju istina ispliva. Samo treba dobar advokat.
P.S.
A radi pijeteta prema žrtvama koje su likvidirane, molim da pazite šta pišete. Jer i neprijateljski vojnik koji je zarobljen ima prava da ne bude likvidiran i ubijen. I to nema veze sa postupanjem suprotne strane (pravdanje svoga zločina zločinima suprotne strane).
Niko se ne treba bojati istine.Vikić prije našeg poziva nije čuo informaciju o podizanju optužnice, a u prvoj reakciji za Klix.ba kaže kako mu je teško smisleno komentarisati vijest o podizanju optužnice samo nekoliko trenutaka nakon što je saznao za njeno postojanje.
"To će očigledno svoj epilog imati na sudu, neka sud kaže svoje. Sve što bih ja vama sad rekao ne bi imalo smisla", kaže Vikić.
Pored Vikića, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Jusufa Pušine (1949), Nermina Uzunovića zvanog Šok (1957) i Mladena Čovčića zvanog Rogatica (1970).
Vikić kaže da neke od pobrojanih uopće ne poznaje.
"Ja sam imao neka druga saznanja o tom zločinu, ali njih zasad niko ne pominje", kaže Vikić.
Dodaje da se zločin u Velikom parku definitivno desio, ali da nije imao nikakve veze sa jedinicom kojom je on komandovao, niti sa njim lično.
"Moja jedinica i ja te ljude nismo zarobljavali niti ih vodili bilo gdje, niti bilo šta. Ali eto, vidjet ćemo", dodaje Vikić.
Na kraju, Vikić kaže da je zločin trebalo procesuirati ranije, ali da očigledno nekome nije bilo u interesu da se to uradi.
"Ne da je moglo nego je i trebalo to ranije procesuirati. Ali eto, Bože moj, branit ćemo se ponovo. Moje ruke i ruke mojih ljudi kojima sam ja komandovao su čiste", poručuje Vikić.
Znam nekoliko slučajeva ratnih zločina koji se trenutno procesuiraju gdje se svjedoči lažno. Ali, nemam dokaza. Ono riječ protiv riječi.
I svjedoči se da bi se skinula odgovornost sa sebe. Hoće li Vikić izvući deblji kraj - ne znam. Ali, na kraju istina ispliva. Samo treba dobar advokat.
P.S.
A radi pijeteta prema žrtvama koje su likvidirane, molim da pazite šta pišete. Jer i neprijateljski vojnik koji je zarobljen ima prava da ne bude likvidiran i ubijen. I to nema veze sa postupanjem suprotne strane (pravdanje svoga zločina zločinima suprotne strane).
Last edited by Haris.ba on 29/12/2016 12:08, edited 2 times in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#12 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Da je bilo dokaza Hag bi procesuirao sve to kao i Dobrovoljačku. To su one priče sa svjedocima isto kao za Hanku Paldum da je ratni zločinac, pojavio se neki lik zastupao ga Duško Tomić, cirkus od suđenja...tvrdio sve i svašta.nadžak wrote:"Sve dok narod ne izadje na ulice, kao u Poljskoj početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, nikada nikakvog hajra u Bosni nece biti."
@Šunj
- Repetitor
#13 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Tuzilastvo treba popisati i nabiti na neku stvar. Ja sam evo zivi svjedok da su ti isti zarobljeni vojnici,ili bolje receno cetnici,taj dan kad su zarobljeni pucali iz tog istog transportera po civilima u Aerodromskom naselju i C5.Pucali su i u dolasku i u odlasku (ako pricamo dolazak ka Ilidzi,odlazak sa Ilidze) a to sto su ih njihovi ostavili na cjedilu pa sta nas briga. Da je bogdo bilo pameti pa da se streljaju na licu mjesta,ne bi bilo ovolike halabuke oko toga.
Pijana,rascupana banda cetnika/rezervista koja je ugnjetavala civilno stanovnistvo. I tu je tacka ko kuca.
Pijana,rascupana banda cetnika/rezervista koja je ugnjetavala civilno stanovnistvo. I tu je tacka ko kuca.
- Repetitor
#14 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Haris.ba wrote: P.S.
Da ti je jedan od tih pijanih bandita ubio nekoga iz porodice ne daj Boze,pitao bih te ja da li bi imao "pijateta".
Prema tome ne seri
- Haris.ba
#15 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
I onda si isti ko raščupana banda četnika koja ugnjetava.Repetitor wrote:Tuzilastvo treba popisati i nabiti na neku stvar. Ja sam evo zivi svjedok da su ti isti zarobljeni vojnici,ili bolje receno cetnici,taj dan kad su zarobljeni pucali iz tog istog transportera po civilima u Aerodromskom naselju i C5.Pucali su i u dolasku i u odlasku (ako pricamo dolazak ka Ilidzi,odlazak sa Ilidze) a to sto su ih njihovi ostavili na cjedilu pa sta nas briga. Da je bogdo bilo pameti pa da se streljaju na licu mjesta,ne bi bilo ovolike halabuke oko toga.
Meni je drago što su iz moje familije branili četnika kad bi ga zarobili od istih takvih kao što si ti. Branili su ga jednostavnom rečenicom - idi na liniju i ubij svoga četnika. Jer to je dozvoljeno. Ali, kad jednom postaneš zarobljenik - nema likvidiranja i mučenja.
- nadžak
#16 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Pa eto, treba onda svjedočit da su poginuli u borbi, da su zapucali na armiju prilikom predaje i da su pobijeni u borbi i gotova stvar. Ja nisam vidio taj događaj ( da jesam, dobrovoljno bih išao dat izjavu) i ne mogu ić svjedočit ali ti jesi.Repetitor wrote:Tuzilastvo treba popisati i nabiti na neku stvar. Ja sam evo zivi svjedok da su ti isti zarobljeni vojnici,ili bolje receno cetnici,taj dan kad su zarobljeni pucali iz tog istog transportera po civilima u Aerodromskom naselju i C5.Pucali su i u dolasku i u odlasku (ako pricamo dolazak ka Ilidzi,odlazak sa Ilidze) a to sto su ih njihovi ostavili na cjedilu pa sta nas briga. Da je bogdo bilo pameti pa da se streljaju na licu mjesta,ne bi bilo ovolike halabuke oko toga.
-
Ripicipi
#17 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Neka Sud BiH konačno stavi tačku i na taj dio. Kao što reće Vikić sve što bih rekao bilo bi suvišno. Od ovoga ne trebe praviti cirkus, dreku i zapomaganje kao što su Hrvati pravili i dizali bespotrebno tenzije, vjerujem u Vikićevu nevinost ali evo neka sud kaže šta i kako.
- Haris.ba
#18 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Isto bih ga branio. Jer one što su mi ubijali porodicu - ostala moja porodica se svetila borbom na liniji. A ne likvidiranjem zarobljenika.Repetitor wrote:Haris.ba wrote: P.S.
Da ti je jedan od tih pijanih bandita ubio nekoga iz porodice ne daj Boze,pitao bih te ja da li bi imao "pijateta".
Prema tome ne seri
Meni su gori "moji" koji ubiju zarobljenika, civila, siluju, dijete ubiju nego suprotna strana. Ja neću da ti budu "moji". Oni nisu "moji". Oni pripadaju kasti zločinaca. I ja ih se odričem.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#19 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
a draganu imam samo jedno mišljenje
dobro je uhljebio kćerku
dobro je uhljebio kćerku
- Šunj
#20 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Sta ima da se pravi poredjenje? Dok jedni voze ferarije, drugi nemaju sta da jedu. Rezim lopovluka, anarhije, mita i korupciije se mora srusiti.nadžak wrote:"Sve dok narod ne izadje na ulice, kao u Poljskoj početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, nikada nikakvog hajra u Bosni nece biti."
@Šunj
Zna se dobro ko je bio i ko je i danas agresor u Bosni I Hercegovini. Hoces odgovor? Zagreb i Beograd.
Last edited by Šunj on 29/12/2016 12:23, edited 1 time in total.
-
R A V E N
#21 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Znači, tu je i za Selima kritično.
-
R A V E N
#22 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Bešlagića, da se razumijemo.
-
Heller
#23 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Tačno neka svako ko je okrvavio ruke nevinom krvlju plati. Sad pitanje je jesu ovi likovi nevini? Vjerovatno nisu. Al nije to na nama nego na sudu.Haris.ba wrote:Isto bih ga branio. Jer one što su mi ubijali porodicu - ostala moja porodica se svetila borbom na liniji. A ne likvidiranjem zarobljenika.Repetitor wrote:Haris.ba wrote: P.S.
Prema tome ne seri
Meni su gori "moji" koji ubiju zarobljenika, civila, siluju, dijete ubiju nego suprotna strana. Ja neću da ti budu "moji". Oni nisu "moji". Oni pripadaju kasti zločinaca. I ja ih se odričem.
- DaysleepeR
#24 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Vikić je heroj, ljudina i sigurno čist čovjek.
Šok je zamalo mene upucao nekoliko puta samo jer sam imao dugu kosu.
Taj čovjek mi je rat u Sarajevu još gorim napravio povrh svog belaja.
Šok je zamalo mene upucao nekoliko puta samo jer sam imao dugu kosu.
Taj čovjek mi je rat u Sarajevu još gorim napravio povrh svog belaja.
- Šunj
#25 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Kriticno je izgleda za sve one koji su branili Bosnu i Hercegovinu, mozda bi i mezare trebalo preorati.R A V E N wrote:Bešlagića, da se razumijemo.