Protesti zbog poskupljenja struje!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Treba izaci na proteste 1. aprila?

da
60
81%
ne
6
8%
zaboli me, imam danas marku za kafu a za cigare cu se ogrebat'
8
11%

Total votes: 74

Vingo

Post by Vingo »

Evo se i Shahbaz oglasio....

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Pokret za promjene Bosne i Hercegovine u vezi sa najavljenim poskupljenjem električne energije, je stanovišta da je neprihvatljiv način na koji je Federalna regulatorna komisija za električnu energiju (FERK) najavila odluku o poskupljenju, pravdavajući to gubicima sa kojima posluju elektroprivrede u BiH.

Pokret za promjene BiH upozorava kako će poskupljenje električne energije neminovno dovesti do lančanog poskupljenja svih proizvoda i usluga u BiH.

- To bi se drastično odrazilo na ionako nizak standard i životne potrebe više od dvije trećine građana BiH, koji već žive u bijedi i siromaštvu, navodi Pokret za promjene u saopćenju.

Od FERK-a je zatraženo da, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji, Parlamentu Federacije BiH i javnosti podnese detaljan izvještaj o svome radu i razlozima o opravdanosti najavljenog poskupljenja električne energije.
Prenj

Post by Prenj »

Ovi iz vlasti ce sad malo da probaju prati ruke od ovoga, a sve clanove ovih komisija su upravo ONI birali :x :x :x
Vingo

Post by Vingo »

Prenj wrote:Ovi iz vlasti ce sad malo da probaju prati ruke od ovoga, a sve clanove ovih komisija su upravo ONI birali :x :x :x

Sve je to dio istog zacaranog kruga jer su i ove iz vlasti birali.....marsovci?
danas

Post by danas »

Vingo wrote:
Prenj wrote:Ovi iz vlasti ce sad malo da probaju prati ruke od ovoga, a sve clanove ovih komisija su upravo ONI birali :x :x :x

Sve je to dio istog zacaranog kruga jer su i ove iz vlasti birali.....marsovci?
mali zeleni :D :-)
Edit

Post by Edit »

Prvih pet minuta dnevnika FTV posveceno iscitavanju protesta raznih organizacija i institucija zbog poskupljenja struje... postoji mogucnost odgode poskupljenja, institucije traze razmatranje razloga....

Lijepo, samo mislim da cak i ako sutra objave da odustaju od poskupljenja, ne treba odustati od protesta: odgadjanje ovog poskupljenja nije nikakvo rjesenje.
Protest treba odrzati i usmjeriti na nacin donosenja ovakvih odluka, kojima se zeli ublaziti katastrofalno upravljanje drustvenim resursima. Ne moze se odgovornost za gubitke i nastale stete saprati parama naroda! Nasi poslanici, sluzbenici drzavnih institucija imaju obavezu da stite interese zemlje i njenih stanovnika.

"Odgovorni" imaju visoke plate upravo zato sto njihove funkcije podrazumijevaju odgovornost. Treba jednom tu odgovornost i snositi. Krivicno i materijalno!
klif

Post by klif »

Edit wrote: odgadjanje ovog poskupljenja nije nikakvo rjesenje.
Protest treba odrzati i usmjeriti na nacin donosenja ovakvih odluka, kojima se zeli ublaziti katastrofalno upravljanje drustvenim resursima.
Ja se nadam da o otkazivanju protesta niko (ozbiljno) ne razmislja.

Mislim da je dostignuta point of no return.
Stolac92

Post by Stolac92 »

kupili smo megafon... 185KM i baterije 26KM... isprobali smo ga... haos živi... imali smo donaciju od 146KM (75Eura) ostatak sam ja dodao... ali, narode, sad imamo MEGAFON! i nije kineski...
Stolac92

Post by Stolac92 »

Pokret DOSTA! je davno dostigao point of no return... nakon što nam je postali smiješno što nam se smiju... i mi ne tražimo odgađanje poskupljenja nego da se ukine odluka o poskupljenju... a nakon struje su penzije, pa plate političara, pa način kako se uplaćuju doprinosi, pa višestruke funkcije političara, pa nezaposlenost......................................................................................
klif

Post by klif »

Edit wrote: Nasi poslanici, sluzbenici drzavnih institucija imaju obavezu da stite interese zemlje i njenih stanovnika.
Nemojte se ljutiti, ali ovo sam morao podebljati.
Stolac92

Post by Stolac92 »

Klif, šta kažeš ba na megafon? Da ga vidiš samo... ko lutka je... zlato pravo.
klif

Post by klif »

Jos kao mali sam mastao o megafonu. :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Dovedite mi konja i gol cu projahati ispred skupstine :D

Bicu muska lady Godiva, tj Mr. Godiv :D
aldi

Post by aldi »

Image

Forum mladih SDP BiH najavljena poskupljenja eletrične energije ocjenjuje skandaloznim i sramotnim. Smatramo izuzetno neozbiljnim dozvoliti svaki dalju udar na standard građana poslije uvođenja jedinstvene stope PDV od 17% protiv koje se SDP BiH i Forum mladih SDP BiH borio od prvog dana.

Pored enormnog poskupljenja lijekova, hrane, komunalnih usluga i elektične enegrije koje je uzrokovao PDV od 17%, dodatno poskupljivati električnu energiju znači običnog građanina opteretiti sa dodatnim troškovima i dovesti ga do potpune bijede i na rub pukog preživljavanja. Forum mladih SDP BiH se oštro protiv tome i smatra da električna energija ne smije biti luksuz. Puka objašnjenja i zlonamjerno date izjave Ministra energije i rudarstva, te oprečne izjave federalnog i državnog premijera imaju očito za cilje unošenje konfuzije u javnost i uvođenje poskupljenja na mala vrata.

Potpuno je bezobzirno i sa potpunim neosjećanjem za običnog građanina dodatnim opterećenjem kućnog budžeta pokrivati nesavjesna poslovanja elektroprivrednih preduzeća u Federaciji BiH, kao i enormno velike plaće zaposlenika. Vlada Federacije BiH je jedini krivac, kao vlasnik elektroprivrednih preduzeća, zašto se gubici u njima nastoje pokriti poskupljenjima električne energije domaćinstvima tj. preko grbače običnog građanina, a ne kvalitetnim revizijama poslovanja i uvođenjem više reda u pomenuta preduzeća.
Forum mladih SDP BiH u cilju podizanja svijesti građana i javnog mjenja od danas počinje sa sprovođenjem kampanje «Struja ubija». Kampanja će se sprovoditi preko kantonalnih i općinskih organizacija Foruma mladih SDP BiH i trajat će sve dotle dok nesposobni i neodgovorni političari i nosioci premijerskih i ministarskih funkcija konačno ne shvate da u Federaciji BiH 700.000 ljudi živi ispod granice siromaštva i jedva preživljava za razliku od nadobudnih ministra koji sa svojim enormno velikim primanjima i na svom đepu neće ni osjetiti poskupljenja električne energije.
Stolac92

Post by Stolac92 »

Joj, kuku nama... i udarnici se oglasili....

Je li neko gledao Hayat jutros oko 7? Kakav sam bio?
Vingo

Post by Vingo »

Stolac92 wrote:Joj, kuku nama... i udarnici se oglasili....

Je li neko gledao Hayat jutros oko 7? Kakav sam bio?

Nije mi do zivota u 7 ujutro, a ne do TV-a....al ne sumnjam da si bio odlican. Hoces biti danas na platou u 5? Da te malo popravimo za taj megafon....
Edmond

Post by Edmond »

Postoji li dinamika protesta ? Ko će se obratiti,ko će i o čemu i dada govoriti ili će se sve spontano dešavati itd. pozz
lutko

Post by lutko »

kad smo već kod protesta, može li se o istom trošku organizovat protest zbog ogromnog davanja javnog novca (novac iz budžeta, novac javnih preduzeća) za sponzorstvo koncerta (kojeg možda i ne bude, a možda i pare ne budu vraćene sponzorima) L. Pavarottija. pitaj Boga koliko je para dato od strane Federacije, Kantona Sarajevo, Grada, BH Telekoma, ministarstva kulture i sl.

A princip je prost: kaže organizator bitnom čovjeku (premijeru, ministru i sl. ) daj 10 hilj. KM, bićeš sponzor a još ćeš dobiti 5 pozivnica (za 2 osobe) za koncert.
I sad taj bitni čovjek logično: umjesto da dadne 120 KM iz svog džepa, da 10 hilj. KM javnog novca i ode na koncert i još bude na crvenom tepihu.

Ako more i da se zbog ovog malo protestvujem ne bi škodilo, a ovo je praksa dugi niz godina već.

Al zato nema novca kad se sportisti spremaju za olimpijadu ili kad treba otići (ili organizovati) neko takmičenje.

Nek Pavarotti zaradi, nema se treba čovjek da se prehrani. (mada sumnjam da će Pavarotti zaraditi više od organizatora). Bitno je ispast kulturan i biti viđen u publici, možda i Avaz uslika.

Znam da ovo nije za ove teme, ali kad je vec ovako čitana da skrenem pažnju. Malo izvedite računicu...
Stolac92

Post by Stolac92 »

Vingo, bit ću na platou večeras od 17:00 i to popravljanje je pravo neophodno... sutra ćemo imati i kuhanu hranu pa nam i za to treba nešto para... a majice nećemo štampati nego ćemo naljepiti A4 listove na majice sa DOSTA! logom...

Naravno da postoji dinamika sutrašnjeg okupljanja... ali će to sutra biti jasno... počinje u 12:00h...
klif

Post by klif »

aldi wrote: Forum mladih SDP BiH u cilju podizanja svijesti građana i javnog mjenja od danas počinje sa sprovođenjem kampanje «Struja ubija».
Mozda ne bi bilo lose da pojasnis kakve veze navedena akcija dijela jedne politicke stranke ima sa sutrasnjim protestima.
Edmond

Post by Edmond »

Ok fino da postoji dinamika. To je najbitnije,da nas ne bi nazvali "grupom neorganizovanih studenata" ili "šačicom mladih". I da,još nešto. Ne bih volio,uz dužno poštovanje omladine iz SDP-a,da se sutrašnji skup koristi kao početak predizborne kampanje,koliko god podržavao politiku SDP-a li bilo koje stranke,jer smo onda "politički izmanipulisani" i sl. Ovo treba da bude okupljanje naroda kojem je više dosta ovakvog načina života. Ne smijemo dozvoliti da se ispolitizira sutrašnji skup. Kada dođe vrijeme glasanja,trebamo se sjetiti zadnjih godina,obećanja,uništenih mladosti,fabrika,nezaposlenih i ostalih slika iz naše stvarnosti,ali sutra to NE SMIJE biti slučaj. Sutra smo samo građani ! Molio bih organizatore da vode računa o ovome. Pozdrav
Last edited by Edmond on 31/03/2006 09:55, edited 1 time in total.
edu

Post by edu »

bjezi stolac..jebo li te hayat..nastim'o sat u 7..i nakon tvog izlaganja opet zasp'o..i zakasnih na pos'o.. :-) :-) ..bio si odlican..matere mi..ali je dliajla..ili kako se vec zove..bila bolja od tebe.. :D :D :D

mogu li ja ponijeti trans..ne damo kosovo!.. :D :D :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

edu wrote: mogu li ja ponijeti trans..ne damo kosovo!.. :D :D :D
jesi vala i ti neozbiljan...

nego, ima li na tom veselom skupu kakva zakuska, rostilj, alkohol i sl ?

i ko svira ?
Stolac92

Post by Stolac92 »

A što je Dilajla bila bolja od mene... zato što je žemska... dobro, ako je to onda uredu...

Pokret DOSTA! ne podržava nikakvu trenutnu političku opciju. Kad se oformi politička alternativa ovi lopovima-političarima onda ćemo biti spremni dati uslovnu podršku. Političari i političke stranke (bez obzira koja stranka ili partija) nisu dobrodošli osim kao građani Bosne i Hercegovine.

Idemo na plato ispred Skupštine!
Vingo

Post by Vingo »

Alfons Kauders wrote:

i ko svira ?

I onda kaze da ja njega provociram...
Da ponesem sarmu?

Stolac, vidimo se danas....
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Vingo wrote:
Alfons Kauders wrote:

i ko svira ?

I onda kaze da ja njega provociram...
Da ponesem sarmu?

Stolac, vidimo se danas....
mojne sarmu, de sta corbali...

elem, samo pokusavam pomoci

naime, bosnjo ko bosnjo ce se mnogo ranije zainteresirat za neki skup ako je to malo sareno, zivo, smijesno, nego ako izgleda apokalipticno...

uostalom, s obziorm na poskupljenje struje moze se ocekivati veliki comeback tradicionalne kuhinje - na vatri, bosanski lonac, sach, raznjici, rostilj...
Post Reply