Protesti u Zenici

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kone

#351 Re: Protesti u Zenici

Post by kone »

Od tih 5 nabrojanih,Huso moze biti kriv samo za stavku 4.Ostale bas i nisu u njegovoj nadleznosti.A sto se tice nezaposlenosti,moras priznati da je on tu dosta uticao i da je umnogome popravio situaciju.Dok je bio onaj klen iz dolipolja,sve je zivo zamrlo...
Hare_ze

#352 Re: Protesti u Zenici

Post by Hare_ze »

Gandalf wrote:@kone lave , mene statistike naročito naručene pred izbore puno ne interesuju - ja volim situaciju sagledati realno , ja gledam od čega živim , gledam kako živim i naravno gledam šta se dešava po komšiluku , po čaršiji - imam toliko životnog iskustva i toliko pameti da me ne mogu maslati nekim građevinama napravljenim iz budžeta grada , dakle parama namijenjenim ljudima u Zenici - a kada god dođe - 5 , ljudi odmah ostaju bez grijanja , ljudi i dalje žive kako su i živjeli i prije Huseina.
Dakle :
1. Kriminal - i prije i poslije sadašnjeg načelnika prilično jak , aktivan,
2.Plate - standardno nikakve , kod velike većine ljudi,
3.Nezaposlenost - o tome ne smijem ni pisati,
4.Komunalni problemi - grijanje - pa to je zločin protiv ovolikog broja ljudi , a svake godine isto , šugavo,
5. Zagađenje - o tome bi se dao snimiti nastavak filma "Dan poslije sutra" ili neki sličan film , na sličnu tematiku,
Dakle sve je isto samo Husu imamo - kada riješi makar jedan od ovih problema , smatraću da je ozbiljan političar - do tada za mene je on samo vođa građevinskog klana , koji rastura budžet Općine Zenica.
+1

Po prirodi sam optimista a Zenicu volim neizmjerno, i najsretniji bih bio kada bi ove "bajke" o preporodjenju Zenice bile istinite. Nazalost nisu, rijec je samo o krpljenju fasade dok se temelji polako pocinju urusavati. Pa famozni centar je i godinu dana poslije otvaranje poluprazan (kada govorimo o zakupljenosti poslovnih prostora), jedino sto radi su kafici koji su stalno puni. Ista stvar i sa Metalurg City centrom koji zjapi prazan (poslovni prostori i hotel Dubrovnik), evenutalno pivnica dobro radi. Nedavno mi je dolazio prijatelj iz Sarajeva i odusevio se svim tim novotarijama i kako je sredjeno i to je naravno super, ali se ja vracam u leden stan a vani je -15. Sutradan je ponedjeljak i Zenica opet mrtva...Sta hocu reci - KONKRETNO NISTA NISMO dobili. Gandalf je sve rekao, a ja sam napisao malo predugacak "dodatak" :)

Bio bih najsretniji kada bi Zenica bila jedna prosperitetna sredina jer je zaista volim, ali ne treba zatvarati oci pred realnoscu.
kozolec

#353 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

i bi sjednica...
kozolec

#355 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

AMittal kupuje Željezaru 2004
prve službene izjave (nakon tri godine!!!) o ekološkim ulaganjima:
2007 g. 40 mil.€
2008 g. 60 mil.€
2009 g. 108 mil.€

VIŠE OVDJE_"Molim građane Zenice da i dalje budu strpljivi. Mi ulažemo maksimum napora da bismo ostvarili najbolje moguće rezultate"

Ukratko, kome oni mažu oči??? :D :D :D
Gandalf

#356 Re: Protesti u Zenici

Post by Gandalf »

Mittal moli građane Zenice da budu strpljivi - uskoro stižu nove pošiljke radioaktivnog otpada - čim građani postojeće / skrivene / neskrivene zalihe uredno apsorbiraju svojim plućima , Mittal će se postarati za nabavku noveg smeća - Mittal misli na svoje najvjernije konzumente :mrgreen: Moram se smijati , iako je situacija za plakanja :mrgreen: Mittalova saopćenja za javnost liče na Dnevnik Nadrealista :lol: :lol:
Hare_ze

#357 Re: Protesti u Zenici

Post by Hare_ze »

Gandalf wrote:Mittal moli građane Zenice da budu strpljivi - uskoro stižu nove pošiljke radioaktivnog otpada - čim građani postojeće / skrivene / neskrivene zalihe uredno apsorbiraju svojim plućima , Mittal će se postarati za nabavku noveg smeća - Mittal misli na svoje najvjernije konzumente :mrgreen: Moram se smijati , iako je situacija za plakanja :mrgreen: Mittalova saopćenja za javnost liče na Dnevnik Nadrealista :lol: :lol:
Vidim ja mene neka nervoza hvata, valjda dok ne dodje nova doza radioaktivnog materijala :)

Najjaci mi je ovaj dio: "Istakavši i nedavno postignuti dogovor sa JP “Grijanje” kojim će se računi za grijanje domaćinstava smanjiti za 10%, Sinivasan je rekao da je to samo još jedan primjer jedinstvene uloge željezare u Zenici."
Gandalf

#358 Re: Protesti u Zenici

Post by Gandalf »

Hare_ze wrote:
Gandalf wrote:Mittal moli građane Zenice da budu strpljivi - uskoro stižu nove pošiljke radioaktivnog otpada - čim građani postojeće / skrivene / neskrivene zalihe uredno apsorbiraju svojim plućima , Mittal će se postarati za nabavku noveg smeća - Mittal misli na svoje najvjernije konzumente :mrgreen: Moram se smijati , iako je situacija za plakanja :mrgreen: Mittalova saopćenja za javnost liče na Dnevnik Nadrealista :lol: :lol:
Vidim ja mene neka nervoza hvata, valjda dok ne dodje nova doza radioaktivnog materijala :)

Najjaci mi je ovaj dio: "Istakavši i nedavno postignuti dogovor sa JP “Grijanje” kojim će se računi za grijanje domaćinstava smanjiti za 10%, Sinivasan je rekao da je to samo još jedan primjer jedinstvene uloge željezare u Zenici."
A što bi rek'o dr. Arsla " Da mu hoće bubrezi raditi k'o što nama grijanje radi" :mrgreen:
kozolec

#359 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

Forumaši,
zadnjih dana se vrši pritisak različitim putevima na Ministarstvo okoliša i turizma, da se Mittalu izda Okolinska dozvola odnosno sve potrebne dozvole za postrojenja. Činjenica, da se ova vrsta dozvole ne može donositi "ad hock" nego je za nju potreban studijski pristup na kome naši stručnjaci rade već više od godinu dana. Razmišljao sam o slanju pisama na Ministarstva koja su uključena u ovu problematiku.

Kampanja e-DOZE (edukacija o zagađenju Zenice)
akcija: slanje otvorenih pisama na Ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo energetike industrije i rudarstva, Federalnoj inspekciji, medijima
Namjera: slanje dopisa u ime svih prisutnih forumaša, koji su zabrinuti ovom problematikom, da kao ljudi, građani Zenice i okolnih naselja damo svoj glas, i time demokratskim putem damo doznanja organima vlasti, da način na koji se vrši pridobivanje tako važnog dokumenta ne odgovara logičnom slijedu stvari. Napominjem, Općina Zenica je prema medijskim saznanjima uputila urgentno pismo Ministarstvu okoliša i turizma da se u roku tri mjeseca izdaju sve potrebne dozvole za postrojenja AM. Povodom Izvještaja federalne inspekcijske službe od AMittala nemoguće je očekivati, da će AMittal ispuniti sve obaveze i dužnosti koje su navedene u izvještaju federalne inspekcije.
Cilj - pozvati i upozoriti odgovorna ministarstva na odgovornost i podsjetiti ih da površnim i brzim donošenjem bitnih odluka doprinose ekološkom egzodusu u ZDK, a i šire.
rok za potpise: 15.02.2009

U narednim danima ću osobno sastaviti dopis, koji će ići pod kampanjom e-DOZE (edukacija o zagađenju Zenice). Pismo će biti objavljeno na više foruma, Facebooku, a potpisnici su dužni samo poslati PP ili podržati akciju upozorenja građana.
Građani Zenice. Vaš potpis je ono minimalno što možete učiniti za svoj grad. Grad Zenica i Zeničani zaslužujemo mnogo, mnogo više!!!
Nadam se Vašem velikom odzivu nakon što sastavim dopis.

Hvala i pozdrav!
kozolec
turban

#360 Re: Protesti u Zenici

Post by turban »

kozolec wrote:Forumaši,
zadnjih dana se vrši pritisak različitim putevima na Ministarstvo okoliša i turizma, da se Mittalu izda Okolinska dozvola odnosno sve potrebne dozvole za postrojenja. Činjenica, da se ova vrsta dozvole ne može donositi "ad hock" nego je za nju potreban studijski pristup na kome naši stručnjaci rade već više od godinu dana. Razmišljao sam o slanju pisama na Ministarstva koja su uključena u ovu problematiku.

Kampanja e-DOZE (edukacija o zagađenju Zenice)
akcija: slanje otvorenih pisama na Ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo energetike industrije i rudarstva, Federalnoj inspekciji, medijima
Namjera: slanje dopisa u ime svih prisutnih forumaša, koji su zabrinuti ovom problematikom, da kao ljudi, građani Zenice i okolnih naselja damo svoj glas, i time demokratskim putem damo doznanja organima vlasti, da način na koji se vrši pridobivanje tako važnog dokumenta ne odgovara logičnom slijedu stvari. Napominjem, Općina Zenica je prema medijskim saznanjima uputila urgentno pismo Ministarstvu okoliša i turizma da se u roku tri mjeseca izdaju sve potrebne dozvole za postrojenja AM. Povodom Izvještaja federalne inspekcijske službe od AMittala nemoguće je očekivati, da će AMittal ispuniti sve obaveze i dužnosti koje su navedene u izvještaju federalne inspekcije.
Cilj - pozvati i upozoriti odgovorna ministarstva na odgovornost i podsjetiti ih da površnim i brzim donošenjem bitnih odluka doprinose ekološkom egzodusu u ZDK, a i šire.
rok za potpise: 15.02.2009

U narednim danima ću osobno sastaviti dopis, koji će ići pod kampanjom e-DOZE (edukacija o zagađenju Zenice). Pismo će biti objavljeno na više foruma, Facebooku, a potpisnici su dužni samo poslati PP ili podržati akciju upozorenja građana.
Građani Zenice. Vaš potpis je ono minimalno što možete učiniti za svoj grad. Grad Zenica i Zeničani zaslužujemo mnogo, mnogo više!!!
Nadam se Vašem velikom odzivu nakon što sastavim dopis.

Hvala i pozdrav!
kozolec
Svaka cast... :thumbup:

Bio sam za novu godinu u Zenici(to mi je sad ko rodni kraj)i zamalo se nisim ugusio od smrada.Setam ja bulevarom pored Bosne sa maskom od sala...da mi je bio pri ruci gradonacelnik objesio bi ga za onu stvar.Ja licno mislim da je i gradonacelnik odgovoran sto ce Zenicani poceti izumirati... :x
U svakom slucaju tebi odajem postovanje za ovu ideju,samo sastavljaj... :)
pozz.
belfy

#361 Re: Protesti u Zenici

Post by belfy »

turban, nikako mi se ne svidja tvoj pristup ovoj temi. postujem podrsku, ali da ti dam par primjera:
ja, koji sam odrastao na manje od 1 kilometra od aglomeracije i visoke peci i 1,5 kilometara od koksare sam bio vrhunski sportista sve do vremena mog studija kada sam otisao u tuzlu. mogu se pohvaliti da sam vrhunske rezultate ostvario prvo u gimnastici, poslije u streljastvu, a nakon rata i judo-u. za to vrijeme nisam nikada, bas NIKADA, osjetio nikakav smrad, a imao sam redovne i dugotrajne pripreme diljem nam drage BiH i malo sire. u tom vremenu sam svjedok bio kolicinama SO2 koje su smanjivale vidljivost, nekada cak i do 10m i ni tada nisam osjetio smrad. no, dosta o meni. evo i drugi primjer. ovu novu godinu sam imao zadovoljstvo ugostiti cetvoro prijatelja iz Rijeke za novu godinu na 5 dana. niko od njih me nije pitao ni za kakav miris, a pogotovo smrad. moj je zakljucak da je onda do tebe. ako tebi zenica smrdi zamolio bih te da je ne nazivas svojim rodnim krajem, jer time vrijedjas mene kojem to jeste rodni kraj. ja sigurno nisam jedini sportista koji ce ti ovo reci, a ni zenicanin, samo mislim da ih je malo na ovom saxu da bi ti to shvatio.
Zasto mi se ovo ne svidja?
ne zelim ja ovim da kazem da zenica nije zagadjena, ali se zgrazavam kad vidim ovakve komentare. lici mi na one tipa LSD-a koji je komentarisao Arenu. nigdje veze.
Razno, ostalo i vrlo bitno...
kozolecu dajem skoro potpunu podrsku u radu jer vidim da se covjek intenzivno zalaze za ovo. to cijenim iznad svega. prvo treba imati viziju pa sa njom i cilj, nakon toga plan, pa sa njim i strategiju. ja sam kozolecu jedino zamjerio na planu i strategiji, ali vidim da ih je poceo poboljsavati tako da je shodno tome i moja podrska veca. no, turban, nemoj nam poturati muda za bubrege. to sto tebe neko isprepada, pa ti osjecas smrad - ima to ime. placebo efekat. ja licno sam to koristio vise puta, ali samo kad su socijalne aktivnosti u pitanju. da pojasnim; ako nekome kazes da ce se sresti sa osobom koja stalno laze (ili stalno govori istinu) onda ce on sa tim stavom nastupiti u konverzaciji sa tom osobom (ako ga dovoljno dobro pripremis). tako da mozes proizvesti dovoljno los (ili dobar) utisak te osobe u odnosu na drugu. to je u stvari tesko, ali s praksom postaje mnogo jednostavnije. kao kad ucis neki jezik, pa pocnes da sanjas ili razmisljas na tom jeziku.
Zasto tako?
upravo ovakvom retorikom koju nam ti nudis nama nas grad treba da "zasmrdi". zasto je to lose? pa upravo zato sto ce takvi kao ti podrzati i ono pismo prema FIFA-i kojim ovaj grad vise gubi nego sto dobiva. (sad malo off topic) ludo je razmisljati da je bolje da Zenica nema takav (FIFA-in) kompleks na onoj ravnici od brda, jer tada imas jos argument vise da utices na mittal i pri tome vrlo jakog saveznika (FIFA-u) u borbi za ekologiju, a bogami i sport. u suprotnom - imas ravnicu na brdu i tog istog saveznika na "svojoj" strani koji to isto nece napraviti cime ispasta mnostvo ranih mjesta, uzrocno-posljednicno mnostvo porodica, zatim mnogo eventualnih sportista i povrh svega toga jakog saveznika. ako se slazemo oko ovoga, onda cemo se sloziti da je i svaka naredna stvar ucinjena u slicnom smjeru glupost.
(sad malo poravnanja)
no, projekat FIFA-e nije zaglavio radi ovog, nego zbog imovinsko-pravnih odnosa, ali to je dobro ako ne uzmu zaozbiljno ono (valjda upuceno) pismo, jer je Zenica uspjela dobiti stvar koju je Sarajevo trebalo imati. ipak, imali smo bolje preduslove i prihvatljviju politiku. ovo nije mala stvar i definitivno pokazuje da mi mozemo bolje. zasto to pokvariti kada svi argumenti stoje kontra toga?

da zavrsim; nemam ja nista protiv toga da se i ljudi van Zenice zabrinu za nase zdravlje dok to zaista imaju na umu, ali reci da cijeli grad smrdi zato sto si ti osjetio miris rijeke (ili bilo cega drugog) ne zavredjuje takve kvalifikacije.
Zenica hoce, i moze, da se bori protiv ovoga i svaka podrska je dobrodosla, ali ako ista moze otici (a ova definitivno moze) u pogresnom smjeru, onda je ja nezelim bez obzira dal je dobronamjerna, jer je mudriji od mene rekao "put do pakla je poplocan dobrim namjerama." ako mislis pomoci kozolecu konsultuj se. imas PP. ako si u Zenici, onda si u jos vecoj mogucnosti. takodjer, kada vidis da je problem veci od jednog covjeka, ne pokusavaj ga rijesiti sam!

kozolec, samo da jos jednom potvrdim: ja sam ti uvijek tu na raspolaganju ako ustreba. PP je sasvim dovoljan.

odzdrav.
Oi

#362 Re: Protesti u Zenici

Post by Oi »

zenica, bulevar, smrad... nije to zeljezara, naletio si na odredjene dijelove rijeke bosne :D
turban

#363 Re: Protesti u Zenici

Post by turban »

@belfy

Ja volim Zenicu nista manje od Srebrenice,tamo sam kupio stan,Zenicki sam zet,volim rjeku Bosnu...pecaros do koske.Poznajem dosta raje...iz svih svera zivota.Dovoljno argumenata da se Zenica voli... :)
Moj stan je VAZDUSNOM LINIJOM par stotina metara od Zeljezare,blizu apoteke Boris Kidric.Moja ljepsa polovina je isto potvrdila da nikada KAO OVE GODINE nije bilo tako zagusljivo sa mirisom teskog smoga(ja to kazem smrad).Ja sam samo par puta godisenje u Zenici i znam da je ljetos bilo manje zagusljivo.

p.s
Posle nove godine ovaj problem je bio i u emisiji 60 minuta,potrazi na netu emisiju.
Ovo za bulevar i smrad.
Krenem ja od Kamenog Mosta prema Zutom Mostu i vjeruj mi negdje blizu Zutog Mosta sam morao staviti sal na usta i nos.
E da jos ovo'
U emisiji 60 minuta govorili su razni ljudi o ovom problemu,neki lik(iz struke) izjavi da se kancerogene supstance vezu za kisu i tako zagadjuju ne samo vazduh nego svu biljnu populaciju.Doticni rece i ovo.''Ne samo da ce mo imati oboljele od disajnih organa nego i oboljele od probavnog trakta''.Zar to nije zabrinjavajuce???
Bilo je jos rjeci o nekoj ekipi ljekara-onkologa u Zenici... :?

Za cistu i Bistru Bosnu,za Ljepsu i Zdraviju Zenicu... :)
pozz
turban

#364 Re: Protesti u Zenici

Post by turban »

Oi wrote:zenica, bulevar, smrad... nije to zeljezara, naletio si na odredjene dijelove rijeke bosne :D
Ako si zaposlen u doticnoj firmi necu ti zamjeriti... :D
turban

#365 Re: Protesti u Zenici

Post by turban »

@belfy

evo ti jedan clanak u vezi onoga sto sam ustvrdio;

Tokom prvih 12 dana 2009. godine u Zenici je zabilježeno značajno aerozagađenje, što i nije neobično za januar u ovom gradu. Prema mjerenjima Zavoda za zaštitu i ekologiju Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“, koncentracija sumpor dioksida na mjernom mjestu „Institut“, u ovom periodu je čak osam puta premašila vrijednosti veće od 240 mikrograma po metru kubnom, čime je dostignuta dozvoljena godišnja učestalost takvog odstupanja, dok je i koncentracija lebdećih čestica, među kojima ima elemenata kadmija, cinka i olova, takođe premašila godišnje dozvoljene vrijednosti.
Ovo alarmantno odstupanje sumpor dioksida i lebdećih čestica od dozvoljenih vrijednosti, Muhamed Pašić, savjetnik načelnika Općine i predsjednik Komisije za praćenje zagađenosti zraka, pripisuje lošim meteorološkim prilikama, emisijama iz individualnih ložišta, ali i proizvodnji u industrijskim pogonima u zeničkoj kotlini.
O zaštiti okoliša će sutra na tematskoj sjednici raspravljati i Vijeće općine Zenica, koje će, između ostalog, raspravljati o Izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove o provedenim aktivnostima nadzora u ArcelorMittal Zenica, te o Informaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma o postupku izdavanja okolinske dozvole za istu kompaniju

Preuzeto od;
Nasa rjec.
kozolec

#366 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

turban wrote:@belfy
p.s
Posle nove godine ovaj problem je bio i u emisiji 60 minuta,potrazi na netu emisiju.
prilog ovdje
belfy

#367 Re: Protesti u Zenici

Post by belfy »

turban wrote:@belfy

evo ti jedan clanak u vezi onoga sto sam ustvrdio;

Tokom prvih 12 dana 2009. godine u Zenici je zabilježeno značajno aerozagađenje, što i nije neobično za januar u ovom gradu. Prema mjerenjima Zavoda za zaštitu i ekologiju Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“, koncentracija sumpor dioksida na mjernom mjestu „Institut“, u ovom periodu je čak osam puta premašila vrijednosti veće od 240 mikrograma po metru kubnom, čime je dostignuta dozvoljena godišnja učestalost takvog odstupanja, dok je i koncentracija lebdećih čestica, među kojima ima elemenata kadmija, cinka i olova, takođe premašila godišnje dozvoljene vrijednosti.
Ovo alarmantno odstupanje sumpor dioksida i lebdećih čestica od dozvoljenih vrijednosti, Muhamed Pašić, savjetnik načelnika Općine i predsjednik Komisije za praćenje zagađenosti zraka, pripisuje lošim meteorološkim prilikama, emisijama iz individualnih ložišta, ali i proizvodnji u industrijskim pogonima u zeničkoj kotlini.
O zaštiti okoliša će sutra na tematskoj sjednici raspravljati i Vijeće općine Zenica, koje će, između ostalog, raspravljati o Izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove o provedenim aktivnostima nadzora u ArcelorMittal Zenica, te o Informaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma o postupku izdavanja okolinske dozvole za istu kompaniju

Preuzeto od;
Nasa rjec.
upravo ovo je ono o cemu sam govorio. uprkos cinjenici da svi veci gradovi imaju povecano zagadjenje zimi i uprkos cinjenici da svi kazu kako je to posljedica lozenja, veceg koristenja automobila, pritiska i sl. sasvim je dovoljno da se kaze da je pored svega toga i industrija udjelom tu (kao mi to nismo znali) da bi pojedinci rekli da je industrija vecinski kriva za to. procitaj jos jednom ovo sto si postao pa mi reci sta to znaci. onda slobodno zakljuci kakva je razlika kada ti procitas ovakav clanak i kada ja procitam to isto.
kozolec

#368 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

Image

Image
kozolec

#369 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

Forumaši,
u nastavku otvoreno pismo. Pročitajte pažljivo i hvala svima onim koji daju podršku.
kozolec

Kampanja e-DOZE i članovi internet foruma:

Zenica Blog forum
Dnevni Avaz forum
Sarajevo – X forum
Facebook – Zenica Pollution Prevention

Zenica 15.02.2009

Ministarstvo turizma i okoliša
Ministarstvo rada i socijalne politike
Ministarstvo energetike industrije i rudarstva
Agencija za privatizaciju
Federalna uprava za inspekcijske poslove
Evropska komisija BIH
Mediji

PREDMET: Otvoreno pismo članova internet foruma o aktualnoj problematici rješavanja dozvola za postrojenja Arcelor Mittal Zenica d.o.o.

Poštovani,

potpisani članovi internet foruma ovim putem želimo na demokratski način izraziti svoju zabrinutost u načinu hitrog postupka izdavanja dozvola za pogone Arcelor Mittala Zenica d.o.o., i kao svjedoci ekološkog stanja u ZDK upućujemo ovo pismo svim akterima uključenih u slučaju ArcelorMittal Zenica d.o.o.

Prema medijskim saznanjima Općinsko Vijeće Zenica je, na inicijativu načelnika Općine Husejina Smajlovića, na svojoj sjednici održanoj 21.1.2009. godine donijelo Zaključak br. 01-01-23-1013/09 kojim se Plan aktivnosti za zaštitu okoliša kompanije Arcelor Mittal Zenica sa mjerama i rokovima za postupno smanjenje emisija, odnosno zagađenja i usaglašavanje s najboljom raspoloživom tehnikom za pogone i postrojenja kompanije AM Zenica, upućuje na javnu raspravu (obavijest o upućivanju na javnu raspravu Plana je objavljen na službenoj internet stranici općine Zenica), i da se konačno završi postupak pridobivanja okolinske dozvole za Arcelor Mittalova postrojenja u roku od najduže tri mjeseca.

Okolinska dozvola za Arcelor Mittal Zenica d.o.o. se izdaje prema odredbama "Pravilnika o uvjetima za podnošenje zahtjeva okolinske dozvole za pogone i postrojenja koja imaju izdate dozvole prije stupanja na snagu zakona o zaštiti okoliša". Po tom Pravilniku kao ranije "izdata dozvola" podrazumijeva se urbanistička saglasnost ili odobrenje za građenje, koji su izdati prije stupanja na snagu Zakona o zaštiti okoliša (2003). U istom Pravilniku piše: "Postojeći pogoni i postrojenja koji zadovoljavaju gornji zahtjev ne podliježu obavezi provođenja procjene uticaja na okoliš. Operator mora izraditi Plan aktivnosti sa mjerama i rokovima za postepeno smanjenje emisija, odnosno zagađenja i za usaglašavanje s najboljim raspoloživim tehnologijama." Ocjenu Plana vrši Komisija imenovana od strane Federalnog ministarstva turizma i okoliša.

Pomenuti Plan aktivnosti izrađuje Univerzitet Zenica. Plan aktivnosti je već više od godinu dana na različitim ispravkama i doradama, a prema saznanjima stručnjaka smatra se da je isti izrađen na vrlo niskom nivou te kao takav ne zaslužuje hitri tretman obrade. Između 01. – 12.02.2009 isti Plan se prezentira javnosti. Vrlo dobro smo upućeni u činjenice da je ovaj dokument od velike važnosti tako za Arcelor Mittal d.o.o. kao i za Općinu Zenica. Smatramo da niti ijedna persona pa tako niti ijedan kantonalni organ nema zakonske osnove da vremenski forsira federalne organe na hitru izradu određenih dokumenata kao što je ovaj, a činjenica je da ovaj Plan otvara vrata za izdavanje okolinskih dozvola za postrojenja, čija je zakonska važnost 5 godina.

Prema ocjenama Federalne uprave za inspekcijske poslove i njihovom izvještaju od 26.09.2008, pogoni u ArcelorMittalu su pokrenuti »ad hoc«, bez prethodnog testiranja i prethodne tehničke primopredaje između izvođača radova i nadzornih organa, bez adekvatne zaštite radnika, nedostatak mjerenja emisija u zrak, nepostojanje osoba za upravljanje odpadom, kršenje tehnoloških propisa u proizvodnji, mnogi tehnički nedostaci nisu zadovoljeni u skladu sa najboljim raspoložljivim tehnologijama…

Arcelor Mital kao međunarodna grupacija za proizvodnju čelika svojom poslovnom politikom je pridobila slabu reputaciju u svijetu što zbog nepoštivanja zakonsko određenih ekoloških regulativa što zbog kršenja osnovnih radničkih prava, itd. Zeničani kao svjedoci provođenja ovakve slabe poslovne politike, svakodnevno smo ispostavljeni različitim, po zdravlje štetnim polutantima, a da za to niko u ministarstvima, koji su uključeni u slučaj Arcelor Mittal Zenica nije i neće odgovarati. Zeničanima je načinjena ogromna generacijska šteta. Zenički okoliš je za sljećih narednih decenija onečišćen u rekordnom vremenu, pitamo se zašto!? Odnos nadležnih ministarstava do Arcelor Mittala ničim nije dokazao da stojite na strani Zeničana, kao građana BIH. Odnos ministarstava je dao prednost kapitalu, a naše zdravlje, zdravlje naše djece, aktivnog građanstva kao i starijih osoba prodaje se statističnim podacima privredne uspješnosti ZDK i BiH.

Potpuno svjesni vrijednosti Arcelor Mittala Zenica za državu kao i za region dozvolite nam da Vas potpisima javno pozovemo na promišljene odluke u narednom periodu, jer vi kao cijenjeni akteri u ovom slučaju preuzimate odgovornost za 150 000 Zeničana, odgovornost za buduće generacije, odgovornost za zenički okoliš. Zeničani, koji smo svakodnevno otrovani različitim polutantima Vas pozivamo da razmislite zašto se je povećao broj kancerogenih bolesti u ZDK, zašto su godišnje emisije pojedinih polutanata prekoračene i do 35 puta umjesto 7 puta na godinu, zašto se svakodnevno krše radnička prava i zašto se radnicima ne omoguće normalni uslovi rada, zašto je Arcelor Mittal kažnjen zbog nepravilnosti unutar postrojenja, a nije kažnjen zbog trovanja građana?! Donošenjem hitrih odluka kao što su prihvaćanje sugestija upućenih od strane kantonalnih ka federalnim organima, minimizira se Vaš rad na jednoj strani, a povećava razina Vaše odgvornosti naspram građanstva Zenice na drugoj strani.

Iz pouzdanih izvora bliskih Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) saznaje se, da će se izvršiti evaluacija odnosno kontrola odobrenog kredita Arcelor Mittalu Zenica od €25 mil. odnosno provjera (ne)učinjenog unutar pogona Arcelor Mittala Zenica. Pomenuti kreditni iznos je odobren za projekt pokretanja proizvodnje i uspostavljanje energetske učinkovitosti, a koji je isto tako povezan sa ekološkim aspektom projekta koji treba biti u skladu sa zakonskim regulativama i standardima EU. Najavljenim dolaskom Evaluacijske komisije EBRD-a (EvD) Arcelor Mittal Zenica može mnogo izgubiti ali isto tako i pridobiti. Mnoge aktivnosti ubrzanog rada na području pridobivanja dozvola za postrojenja, te uspostavljanja internog monitoringa pogona, komunikacija sa lokalnom zajednicom i sl. moguće je povezivati upravo sa ovom posjetom EvD-a na način, da se komisiju impresionira odnosno zadovolji po svim točkama kreditnih obveza. Kao politične osobe dozvolili ste rad pogona bez dozvola (rok za pridobivanje okolinske dozvole je bio kraj 2008 godine; sljedeći rok do 2010 g. nije ozakonjen!!!), dopustili ste ekološku katastrofu (enormne emisije SO2 i raznih štetnih, kancerogenih plinova), skladištenje radioaktivnih materijala u krugu AM Zenica (emisija radioaktivnih tvari, uz veoma lošu zaštitu na radu i obezbjeđenje),dozvolili ste uspostavljanje energetske (NE)učinkovitosti (slučaj jednomjesečnog centralnog negrijanja prije »plinske krize«), dozvolili ste miješanje kantonalnih organa unutar federalnih obveza nadzora bez pokretanja krivičnog progona odgovornih (donošenje rješenja od strane kantonalnih ministarstava ZDK kojima su donosili odobrenja za rad pojedinih odjeljenja privrednom društvu Arcelor Mittal d.o.o. Zenica, a koja su trebala donijeti federalni organi)

Volja svih potpisanih je da se nedozvoljava rad i prisustvo Arcelor Mittala u našem okruženju ukoliko nisu zadovoljeni osnovni uslovi ekološko prihvatljivog okoliša i poštivanje zakonskih BIH i EU regulativa, a da su za alarmantno stanje ekološke nesvijesti isključivo odgovorni Vlada FBIH, ministri (gore pomenutih ministarstava), zamjenici ministara, savjetnici, lokalni političari u ZDK, stručnjaci UNZE-a.

Uz dužno poštovanje Vašeg zalaganja u slučaju Arcelor Mittal d.o.o. Zenica, isto pismo prezentiramo na internet forumima kako bi i Vama dali mogućnost službenog očitovanja.

Potpisani u obliku nickova, imena i prezimena:
Last edited by kozolec on 04/02/2009 09:10, edited 2 times in total.
kozolec

#370 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

forumaši! gdje ste pobjegli :-)?
Gandalf

#371 Re: Protesti u Zenici

Post by Gandalf »

Evo mene :mrgreen: A gdje li nam je Mitallčić što uloži 300 miliona eura u zaštitu okoliša :o
notsure

#372 Re: Protesti u Zenici

Post by notsure »

kozolec wrote:forumaši! gdje ste pobjegli :-)?
Za početak, svaka čast za inicijative. :thumbup:
Ali imam jednu malu zamjerku na ovu posljednju inicijativu. Koliko ja raspolažem informacijama, OV je tražilo da se ubrza izdavanje bilo kakve dozvole, da bi se nadležni organi imali za šta uhvatiti kad se dozvola izda. Ovako kako je sad, Mittal se može u nedogled braniti kako "ne zna šta i kako treba raditi" jer je "predao zahtjev za izdavanje dozvole, a nadležni nikao ne odgovaraju". U stvari, potkupljuje zaposlene u ministarstvu da odugovlače sa izdavanjem dozvole i na taj način kupuje vrijeme da što duže radi bez ikakve kontrole. Kazne izrečene nakon kontrole krajem 2008. su zbilja simbolične, tako da ima logike da im je u interesu status quo.
Njihov je stav: "Mi smo predali zahtjev da nam kažete šta trebamo uraditi, pa kad nam izdate dozvolu, onda ćemo početi sa implementacijom mjera zaštite okoline. E sad, vaš je problem što se ne možete usaglasiti oko dozvole pa mi ne znamo šta hoćete od nas."
Svjesni su da im država neće zatvoriti postrojenja (radi onih 3800 zaposlenih) a i da su Bosanci potkupljivi za male pare, tako da navaljuju na zaposlene u Ministarstvu da odugovlače i čak lažiraju podatke u svojim izvještajima, kako bi imali što više vremena da rade bez "propisanih" obaveza.
Last edited by notsure on 04/02/2009 10:44, edited 1 time in total.
turban

#373 Re: Protesti u Zenici

Post by turban »

Cekamo u busiji... :thumbup:
kozolec

#374 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

notsure wrote:
kozolec wrote:forumaši! gdje ste pobjegli :-)?
Za početak, svaka čast za inicijative. :thumbup:
... OV je tražilo da se ubrza izdavanje bilo kakve dozvole, da bi se nadležni organi imali za šta uhvatiti kad se dozvola izda. Ovako kako je sad, Mittal se može u nedogled braniti kako "ne zna šta i kako treba raditi" jer je "redao zahtjev za izdavanje dozvole, a nadležni nikao ne odgovaraju". U stvari, potkupljuje zaposlene u ministarstvu da odugovlače sa izdavanjem dozvole i na taj način kupuje vrijeme da što duže radi bez ikakve kontrole. Kazne izrečene nakon kontrole krajem 2008. su zbilja simbolične, tako da ima logike da im je u interesu status quo.
notsure,
upravo je i namjera ovog pisma da se upozori sve aktere, da se ne izda bilo kakva dozvola u tako kratkom vremenu!!! Izvještaj inspekcije je dovoljno jasan, i iz aviona se vidi da Mittal jednostavno nije u mogućnosti ispuniti ni te obaveze iz izvještaja, a da ne govorimo obaveze iz kupoprodajnog ugovora. Ovom gestom načelnik Zenice po ko zna koji put opet staje na stranu kapitala, a ne građana Zenice tvrdeći kako su to dobri proizvođači koji više ulažu u ekologiju negoli u proizvodnju. Ovim na brzinu donešenim odlukama za izdavanje dozvola ( a stanje stvari ide u tom smjeru, kao da je sve već "ad acta") gubimo MI!!! Građani Zenice!!!
Zato pozivam sve prisutne da pružite podršku gore napisanom pismu!
Pozdrav!
Last edited by kozolec on 04/02/2009 18:08, edited 1 time in total.
notsure

#375 Re: Protesti u Zenici

Post by notsure »

kozolec wrote:upravo je i namjera ovog pisma da se upozori sve aktere, da se ne izda bilo kakva dozvola u tako kratkom vremenu!!! Izvještaj inspekcije je dovoljno jasan, i iz aviona se vidi da Mittal jednostavno nije u mogućnosti ispuniti ni te obaveze iz izvještaja, a da ne govorimo obaveze iz kupoprodajnog ugovora. Ovom gestom načelnik Zenice po ko zna koji put opet staje na stranu kapitala, a ne građana Zenice tvrdeći kako su to dobri proizvođači koji više ulažu u ekologiju negoli u proizvodnju. Ovim na brzinu donešenim odlukama za izdavanje dozvola ( a stanje stvari ide u tom smjeru, kao da je sve već "ad acta") gubimo MI!!! Građani Zenice!!!
Zato pozivam sve prisutne da pružite podršku gore napisanom pismu!
Pozdrav!
Sve je to OK, ali na poslaničko pitanje o famoznom kupoprodajnom ugovoru nije bilo odgovora! Taj se ugovor odlično krije od javnosti. Na taj način se ne može Ugovor koristiti kao osnova za ispunjavanje obaveza (posebno u sferi ekologije).
Izvještaj inspekcije je ipak samo izvještaj i nije pravno obavezujući (osim za one simbolične kazne).
Tek kad se izda dozvola, može se djelovati! Slažem se da dokumentacija koju je po narudžbi Mittala pripremio UNZE nije najbolja, ali nema vremena da se sad pravi neka nova. Indijci su mudro odigrali fintu angažujući za male pare domaće "stručnjake" (sjeti se kako je cinično Aziz rekao "pa mislite da smo mi neozbiljni i da nemamo bolje institute... naši su eksperti materijal UNZE pregledali i odobrile su ga najviše strukture uprave Arcelor Mittal grupacije...").
Svaki dan kašnjenja je Mittalu dobrodošao time-out u kojem nas truje do bola.
Ono na šta treba paziti kod izdavanja dozvole je da oni koji je izdaju ne falsifikuju podatke i zahtjeve lokalne zajednice, jer se to radi (već su izbacili zahtjev za obavezom Mittala da kamioni ne prolaze kroz pola grada nego da im se otvori ulaz preko novog mosta na Kanalu).
I da znaš, Huso i njegova svita se najviše boje izlaska ljudi na ulice. Još uvijek se svi oni izaspu čim se spomene onaj poluuspjeli protest studenata kad nije radilo grijanje. Eko-forum treba formulisati kratke, jasne i nedvosmislene zahtjeve, postaviti rokove i ako se isti ne ispune, izvesti ljude na ulicu. Samo to će pomoći, ništa drugo.
Post Reply