Protesti u Turskoj

Post Reply
Challenger__

#926 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

citadela wrote:Kakva komedija i od protesta, nemira i izljeva "nezadovoljstva" u Turskoj i od komentara ovdje od strane pristalica sveopcih narodnih pokreta 21. stoljeca, euforicnog anarhistickog raspolozenja, mahom postovalaca i najludjih teorija zavjere...

Ne radi se ni o cemu drugom do politicki motiviranim nemirima - turski folklor. U situaciji kada APK ima sigurnu podrsku, a lokalni i predsjednicki izbori se blize, opoziciji jednostavno treba nesto ovako sto je opet mac sa dvije ostrice - ili ce popraviti rezultat za par procenata ili ce dozivjeti debakl. Tipujem na ovo drugo -nesto po scenariju iz 2007.
Kako bolje poceti, nego iskoristiti bezvezne proteste zbog sjece nekih stabala - idealno za scenarij spontanog razvoja u masovne antivladine demonstracije. Podrze i "upale" neke benigne proteste oko necega sto je btw bilo mjesecima u javnoj raspravi i dobiju ovo. To podrze militantni sekularisti, kojima je Erdogan trn u oko - Islamista, koji na mala vrata uvodi Serijat, jer toboze uvodi restrikcije na prodaju alkohola, nebitno sto je to praksa i Zapada, u koji oni gledaju kao u boga.
Okupljanja i nemiri ciljano pocinju na mjestu gdje je to vec zakonom zabranjeno, znajuci da ce to dovesti do reakcije policije. Slijede komunisti i anarhisti - bitno je da je revolucija. Naravno, tu su i moderne internet Che Guevare, narodni pokret protiv oligarha, nije bitan cilj, nije bitna svrha, bitno je rusiti vlast. I kao neizbjezan dio turskog folklora - navijacke skupine, huligani, koji su samo dobili prostora za divljanje, razbijanje, paljenje. Izazivajuci reakciju policije, koja nije nista agresivnija nego sto bi trebala biti sa takvim divljacima i nego sto je to policija u mnogo vecim "demokratijama, stvaraju sliku krvolocne, agresivne policije koja brutalno gazi po mirnim demonstrantima prikazujuci tako svu represivnost i okrutnost vladajuceg rezima. Dobila se "pobuna" nekih 40-50 hiljada ljudi u Istanbulu (jedna istanbulska derbi utakmica) bez pravog cilja, smisla, ideje.

Protesti prolaze zasad bez zrtava -za divno cudo s obzirom na svu "brutalnost" policije. Da je kao 70-tih, sada bi vec tekli potoci krvi istanbulskim ulicama sa vrlo vjerovatnim parodiranjem tenkova po Ankari i Istanbulu.

Ovo samo jos pokazuje sta je uradio Erdogan. Njegov mnogo veci uspjeh od ekonomskog buma Turske u zadnjih 10 godina je to sto je uspio stavio vojsku pod kontrolu, staviti je u okvire u kojima ona mora biti u jednom demokratskom sistemu.
Ako neko misli da ce vojska nesto uraditi a la `97, vara se. Kada nije 2007, sad tek nece.

Onaj ko misli da je ovo neki pocetak kraja Erdogana, on je u teskoj zabludi. :D

Iako se uopšte ne slažem sa nizom kvalifikacija i prognozom, dobar upis, dobar, nema dvojbe!
Challenger__

#927 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

Pazi ovo! Verbalni duel vojske i policije:

Co0l

#928 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
toliko da se ozbiljno ne moze ni raspravljati. :-D
Hajde, probaj ozbiljno... Možda jednom i nešto ubodeš. :wink:

Čekam.

Ozbiljno.
Zar zaista ocekujes ozbiljne odgovore nakon citiranja sirijskih zvanicnika na ovu temu ili onog od maloprije koji kaze da se turski narod 'samo bori za slobodu' !? Mislim,stvarno :lol: :lol: :lol:

Al ako bas insistiras,barem poluozbiljno evo je jedna za tebe-stvarnooo se morate malo bolje koordinisati sa tim prepisivanjem vijesti sa advance.hr-a ili RT-a jer to sto sad prepisujes vec su ti kolege iz prve i druge smjene lijepile ovdje :D
agnostic_front

#929 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by agnostic_front »

citadela wrote:Kakva komedija i od protesta, nemira i izljeva "nezadovoljstva" u Turskoj i od komentara ovdje od strane pristalica sveopcih narodnih pokreta 21. stoljeca, euforicnog anarhistickog raspolozenja, mahom postovalaca i najludjih teorija zavjere...

Ne radi se ni o cemu drugom do politicki motiviranim nemirima - turski folklor. U situaciji kada APK ima sigurnu podrsku, a lokalni i predsjednicki izbori se blize, opoziciji jednostavno treba nesto ovako sto je opet mac sa dvije ostrice - ili ce popraviti rezultat za par procenata ili ce dozivjeti debakl. Tipujem na ovo drugo -nesto po scenariju iz 2007.
Kako bolje poceti, nego iskoristiti bezvezne proteste zbog sjece nekih stabala - idealno za scenarij spontanog razvoja u masovne antivladine demonstracije. Podrze i "upale" neke benigne proteste oko necega sto je btw bilo mjesecima u javnoj raspravi i dobiju ovo. To podrze militantni sekularisti, kojima je Erdogan trn u oko - Islamista, koji na mala vrata uvodi Serijat, jer toboze uvodi restrikcije na prodaju alkohola, nebitno sto je to praksa i Zapada, u koji oni gledaju kao u boga.
Okupljanja i nemiri ciljano pocinju na mjestu gdje je to vec zakonom zabranjeno, znajuci da ce to dovesti do reakcije policije. Slijede komunisti i anarhisti - bitno je da je revolucija. Naravno, tu su i moderne internet Che Guevare, narodni pokret protiv oligarha, nije bitan cilj, nije bitna svrha, bitno je rusiti vlast. I kao neizbjezan dio turskog folklora - navijacke skupine, huligani, koji su samo dobili prostora za divljanje, razbijanje, paljenje. Izazivajuci reakciju policije, koja nije nista agresivnija nego sto bi trebala biti sa takvim divljacima i nego sto je to policija u mnogo vecim "demokratijama, stvaraju sliku krvolocne, agresivne policije koja brutalno gazi po mirnim demonstrantima prikazujuci tako svu represivnost i okrutnost vladajuceg rezima. Dobila se "pobuna" nekih 40-50 hiljada ljudi u Istanbulu (jedna istanbulska derbi utakmica) bez pravog cilja, smisla, ideje.

Protesti prolaze zasad bez zrtava -za divno cudo s obzirom na svu "brutalnost" policije. Da je kao 70-tih, sada bi vec tekli potoci krvi istanbulskim ulicama sa vrlo vjerovatnim parodiranjem tenkova po Ankari i Istanbulu.

Ovo samo jos pokazuje sta je uradio Erdogan. Njegov mnogo veci uspjeh od ekonomskog buma Turske u zadnjih 10 godina je to sto je uspio stavio vojsku pod kontrolu, staviti je u okvire u kojima ona mora biti u jednom demokratskom sistemu.
Ako neko misli da ce vojska nesto uraditi a la `97, vara se. Kada nije 2007, sad tek nece.

Onaj ko misli da je ovo neki pocetak kraja Erdogana, on je u teskoj zabludi. :D
Ja bih malo da te ispravim. Te mnogo veće demokratije na koje se pozivaš, Zapad, jel, to ustvari ne postoji.
Prava demokratija i poštivanje ljudskih prava se dešava samo u najrazvijenijim zemljama svijeta, poput evo Sirije, Kube, Venecuele, Koreje (pogađaš koje), Irana, i sličnih zemalja (nije lako prodrijeti zašto su to slobodarske i napredne zemlje, ali srećom imamo na ovdje na forumu prosvijetitelje, koje će nas obasjati znanjem).

Pa jebote ovi bi blokirali grad normalnom svijetu koji ima nešto pametno da radi u životu, i onda da im policija ne uradi ništa? Aferim.

A onaj sa srpom i čekićem u avataru, molim da odgovori, kada to Erdogan pada?
Challenger__

#930 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

Co0l wrote: Al ako bas insistiras,barem poluozbiljno evo je jedna za tebe-stvarnooo se morate malo bolje koordinisati sa tim prepisivanjem vijesti sa advance.hr-a ili RT-a jer to sto sad prepisujes vec su ti kolege iz prve i druge smjene lijepile ovdje :D
Nikad ozbiljan diskutant od tebe. Pusti mene, hajde, reci mi ti, KAKO TI gledaš na sve ovo?

Šta se, u stvari, dešava?
jeza u ledja

#931 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by jeza u ledja »

Dobar post, citadela.

Najmsjesnija mi je kvalifikacija koju procitah danas - "tursko proljece". :lol:

Mislim, nek ljudi protestuju, sha fali, ali podrska Erdoganu je neupitna. Presmijesne su mi paralele sa Sirijom. :lol:

Ovi protesti su na nivou onih nedavno u Parizu, ili studenata u Londonu prije par godina.
DzeBra

#932 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by DzeBra »

Challenger__ wrote:
eman wrote: Imal BILO STA potvrdjeno

Ima.

Assad i ekipa se smiju, grohotom.
Lahko se Assadu smijati kada narod stoji iya njega :wink:
agnostic_front

#933 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by agnostic_front »

halo hezbolah, turska je tema.
Dr_dre

#934 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Dr_dre »

Lahko se Assadu smijati kada narod stoji iya njega
:-) :-) :-) :-)

Ja ti velim ba,tema je ZAKLJUCANA.
glockov kolac

#935 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by glockov kolac »

Challenger__ wrote:Jah... :-)

Vojska dijeli gas maske demonstrantima:

Image
Gas maske?! Ovo ne može od jačeg prdeža zaštiti, a ne od suzavca... Ne znaš šta je gas maska, a naglabaš o naoružanju i vojoj taktici na temi o Siriji?! :lol: :run:

E moj profesore... drži se ti istorije...
Dr_dre

#936 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Dr_dre »

Gas maske?! Ovo ne može od jačeg prdeža zaštiti, a ne od suzavca... Ne znaš šta je gas maska, a naglabaš o naoružanju i vojoj taktici na temi o Siriji?!
:place1: :place1: :place1: :place1: :place1:
Co0l

#937 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Co0l wrote: Al ako bas insistiras,barem poluozbiljno evo je jedna za tebe-stvarnooo se morate malo bolje koordinisati sa tim prepisivanjem vijesti sa advance.hr-a ili RT-a jer to sto sad prepisujes vec su ti kolege iz prve i druge smjene lijepile ovdje :D
Nikad ozbiljan diskutant od tebe. Pusti mene, hajde, reci mi ti, KAKO TI gledaš na sve ovo?

Šta se, u stvari, dešava?
Nista,sta ce se desavat,Vec je uglavnom objasnjeno.Opozicija pokusava nesto na silu.spocitava trenutnoj vladi nedostatak demokratije a za vrijeme njihove vladavine demokratije je bilo deset puta manje.Tu su i ove generacije fejsbuk omladine koje misle da je cool da protestvuju protiv neceg a ni sami ne znaju protiv cega.Bitno je samo slikat se da se mogu slike stavit na svoje profile ko sto ima i na nekim slikama sa protesta gdje se vide kako se slikaju.Dodaj tu i medije tipa ruskog RT koje maliciozno vjestacki dizu atmosferu do usijanja nadajuci se da ce zaista izbiti sukobi vecih razmjera ali ne da im se nikako jer turska policija iznenadjujuce blago reaguje (sto mi je i drago) obzirom na nivo destrukcije i stetu koju iza sebe ovi huligani ostavljaju.
Sve u svemu bijedan pokusaj da se Turska vrati u preddemokratsko stanje gdje je normalno bilo da se pucevima dolazi na vlast.Nije ni cudo sto se takvom scenariju raduju oni koji podrzavaju takav nacin formiranja vlasti drugdje u svijetu.Samo zaboravljaju da je Erdogan nekoliko puta bio biran velikom vecinom na fer i demokratskim izborima i da te gluposti nekom drugom mogu pricat.
Challenger__

#938 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

glockov kolac wrote:
Gas maske?! Ovo ne može od jačeg prdeža zaštiti, a ne od suzavca... Ne znaš šta je gas maska, a naglabaš o naoružanju i vojoj taktici na temi o Siriji?! :lol: :run:

Da, plastične gas maske. Izvor, CNN, Turk.
baxul

#939 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by baxul »

Challenger__ wrote:Jah... :-)

Vojska dijeli gas maske demonstrantima:

Image

Image

i opet ni tvoja ni moja slika nista ne dokazuju...
Dr_dre

#940 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Dr_dre »

Stomatolozi imaju bolje "gas maske" od ovih koje vojska djeli. :lol: :lol: :lol:
DzeBra

#941 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by DzeBra »

Dr_dre wrote:
"NATO data: Assad winning the war for Syrians’ hearts and minds
Special to WorldTribune.com
LONDON — After two years of civil war, support for the regime of
Syrian President Bashar Assad was said to have sharply increased.
NATO has been studying data that told of a sharp rise in support for
Assad. The data, compiled by Western-sponsored activists and organizations,
showed that a majority of Syrians were alarmed by the Al Qaida takeover of
the Sunni revolt and preferred to return to Assad.
Tema o siriji je zakljucana.
Nema veze, jedan od razloga demonstracija protiv turskog režima jeste i politika toga režima prema Siriji i podržka istoga teroristima koji sprovode teror nad sirisjkim narodom.
Challenger__

#942 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

Co0l wrote:...Dodaj tu i medije tipa ruskog RT koje maliciozno vjestacki dizu atmosferu do usijanja ...
Bojim se da je spisak tih "malicioznih medija" pozamašan. Evo i DW.DE (dojče vele) izvještava identično, skoro euforično
Co0l

#943 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Co0l »

Namjerno vojska navlaci raju da se guse sa onim gazama dok drot daje masku kako je Bog zapovidio :-D
Challenger__

#944 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

Dr_dre wrote:Stomatolozi imaju bolje "gas maske" od ovih koje vojska djeli. :lol: :lol: :lol:
To su priručna, plastificirana sredstva za jednokratnu upotrebu. Nema potrebe za ismijavanjem, znam šta pišem.
glockov kolac

#945 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by glockov kolac »

Challenger__ wrote:
glockov kolac wrote:

Da, plastične gas maske. Izvor, CNN, Turk.
Aha, sad mi je jasno kako ti "prenosiš" vijesti. Citiraš izvor neke vijesti, a fotografije proizvoljno stavljaš... nisi našao vojnika kako dijeli gas maske, pa si stavio vojnika koji dijeli medicinske maske... ma nisi ni ofiran sa svojom propagandom.
Dr_dre

#946 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Dr_dre »

Nema veze, jedan od razloga demonstracija protiv turskog režima jeste i politika toga režima prema Siriji i podržka istoga teroristima koji sprovode teror nad sirisjkim narodom.
Ima veze.Daj dokaz da je to jedan od razloga.
Challenger__

#947 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

Evo to oko gas maski i iz The Guardian
Turkish military personnel refusing to help the riot police, as well as handing out gas masks to demonstrators. There were also reports that some of the police had switched sides and joined the protests.
LINK
glockov kolac

#948 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by glockov kolac »

Challenger__ wrote:
Dr_dre wrote:Stomatolozi imaju bolje "gas maske" od ovih koje vojska djeli. :lol: :lol: :lol:
To su priručna, plastificirana sredstva za jednokratnu upotrebu. Nema potrebe za ismijavanjem, znam šta pišem.
Al nisu gas maske, zar ne?
baxul

#949 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by baxul »

Challenger__ wrote:
Co0l wrote:...Dodaj tu i medije tipa ruskog RT koje maliciozno vjestacki dizu atmosferu do usijanja ...
Bojim se da je spisak tih "malicioznih medija" pozamašan. Evo i DW.DE (dojče vele) izvještava identično, skoro euforično
članak ti je 2 dana star i sudeći prema RT snimcima prestao je biti relevantan.
Challenger__

#950 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

glockov kolac wrote:
Challenger__ wrote:
Al nisu gas maske, zar ne?

Jesi uskogrud i sitničav ko kakva neurotična nena. Aj ne peglaj Allaha ti.
Post Reply