25 godina stizu iste poruke iz BL; Zasto bi danasnja poruka bila drugacija?hAZNADAR wrote: Tema je Banjaluka i poruka koju smo danas imali vidjeti. Ocito ti tema nije bitna.
Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
- Connaisseur Karlin
#1576 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
- mirsek
#1577 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Moze li onda poslije 25 godina ovakvih poruka neko da ima razumijevanje i opravdanje za Srbe ili hrabrost da kritikuje Bosnjake i navodnu netolerantnost sa njihove strane ?Connaisseur Karlin wrote:25 godina stizu iste poruke iz BL; Zasto bi danasnja poruka bila drugacija?hAZNADAR wrote: Tema je Banjaluka i poruka koju smo danas imali vidjeti. Ocito ti tema nije bitna.
- Kikibombona
#1578 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Kapa dole Palermo za odgovore Dangubi, Haznadaru i drugima. Haznadar nije los, ali ga malo emocije ponesu pa dodje do pogresnog zakljucka...palermo wrote:Nismo mi platiti zbog toga što smo biliDanguba wrote:Jednom smo bili takvi i nikada vise ne bi smjeli biti. Skupo smo to platili.palermo wrote:
Fino mislim druže. Idejom koju zastupaš, koju promoviraš.....za koju si spreman boriti se i rječju i puškom. A to hoće li neki narodi se listom svrstati u odelogije mraka i zla je njihov problem, Tvoj je da ne budeš isti kao oni.
I da ne pišem novi post, ovo što je druga basara napisao. Ono što svakako treba uokvirit je rečenica, Bosnu i Hercegovinu može uništiti samo bošnjački nacionalizam, kojeg je nažalost sve više, što na društvenim mrežama ( a one su ogledlao društva) što u stvarnom životu. To što je on posljedičan, i samo odgovor na druge nacionalizme, ne oduzima ništa od njegove opasnosti. MI smo mali narod, kao takvi mi moramo biti otvoreni, širokogrudi, kosmopolitski nastrojeni, fleksibilni, samo na taj način možemo opstati.To ne znači da ćeš biti mulac i jado, to znači da su ideje koje zastupaš ideje koje i drugi mogu prihvatiti.
Veliki nacionalizmi uništavaju svijet, mali nacionalizmi (kao što je naš) uništavaju samo sami sebe.
Sa gospodom gospodski sa olosom barbarski.mi smo platili zbog toga što nismo imali oružje, što nismo imali organizovanu vojnu silu iza sebe (stvorili smo je, fala bogu). Naša širokogrudost, način na koji smo ratovali, ideje za koje smo se borili (a prisjetimo se, jedinstvena, multietnička Bosna i Hercegovina) su nam pomogli da u toj borbi ne budemo sami.otvoreni, širokogrudi, kosmopolitski nastrojeni, fleksibilni,
Nacionalisti, ili bolje reci sovinisti, konstantno provlace tezu da je Bosnjake merhametluk, dobrota i sta li jos dovelo u nezgodnu poziciju za vrijeme rata. To je tako idiotsko razmisljanje da nema rijeci... tipicno za turbo patiJote... Bosnjaci su se spremali za rat, predosjetili su sta se sprema, ali su karte bile tako rasporedjene da jednostavno nije moglo bolje. Srbi su bili par koraka ispred kada je u pitanju ratna opcija, jer su na svojoj strani imali JNA i gomile oruzja. Tesko da se tu vise moglo uraditi. Da su Bosnjaci ranije krenuli sa naoruzavanjem, JNA bi udarila ranije i opet bila u ogromnoj prednosti.
Neka prica ko sta hoce, ali pored boraca koji su nosili uniforme ABiH, Bosnjake su spasili 'prijatelji' sa zapada, jer su Srbiju drzali na uzici. Da se Srbija ukljucila sa 100% kapaciteta, bilo bi mnogo gore.
Kosovari su eto bili svjesni svega. Imali su oruzje, bili su nacionalisticki ostrasceni, pa sta im je to pomoglo '99!?? Srbija bi ih pregazila kao plitak potok da nije bilo 'prijatelja' sa zapada.
Dakle, iz tog primjera se jasno moze zakljuciti da je od krucijalne vaznosti imati mocne igrace na svojoj strani. Nacionalizam sluzi kao motivacioni faktor za obicnog borca u rovu i na planini, nista vise. Ko ima najmocnije igrace na svojoj strani po pravilu uzima rat. Sve ostalo je od sekundarne vaznosti. To su Srbi skontali na vlastitoj kozi.
- Connaisseur Karlin
#1579 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Pa ni Federacija nije u nekoj boljoj politickoj poziciji; da budem preciznije > Fedeeracija jeste u drugacjijoj poziciji,ali ne automatski i boljoj.mirsek wrote:Moze li onda poslije 25 godina ovakvih poruka neko da ima razumijevanje i opravdanje za Srbe ili hrabrost da kritikuje Bosnjake i navodnu netolerantnost sa njihove strane ?Connaisseur Karlin wrote:25 godina stizu iste poruke iz BL; Zasto bi danasnja poruka bila drugacija?hAZNADAR wrote: Tema je Banjaluka i poruka koju smo danas imali vidjeti. Ocito ti tema nije bitna.
Da li Boanjaci u Federaciji imaju lijep zivot? Da li su zadovoljni svojim entietom?
- mirsek
#1580 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Nisu, treba entitete modificirati ili ukinuti ali ne nuzno tj. rjesenje treba traziti u cijeloj BiH sveobuhvatno a ne da se ogranici samo na jedan entitet ili samo na pitanje entiteta.Connaisseur Karlin wrote:
Pa ni Federacija nije u nekoj boljoj politickoj poziciji; da budem preciznije > Fedeeracija jeste u drugacjijoj poziciji,ali ne automatski i boljoj.
Da li Boanjaci u Federaciji imaju lijep zivot? Da li su zadovoljni svojim entietom?
Jel treba sve mijenjati na bolje ili ne ?
Jel svi trebamo u citavoj BiH ravnopravnost, gradjanske slobode i ljudska prava ili ne ?
Jel trebamo zabranu fasistickih i zlocinackih organizacija ili ne ?
Jel trebamo kazniti negatore genocida i one koji kriju zlocince ili ne ?
Hocemo li to predloziti pa ko odbije reforme u tom pravcu da bude krivac, da li je neko to vec predlagao ?
-
Moenx
#1581 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Jucer se desilo desavanje naroda-- kakvo takvo alise desilo
Mozda izmanipuliranog ili iskrotontrolisanog ili ne alise desilo
Mada moglo bi se reci i samo puko desavanje politikanerosa s onu stranu ...... pa rijeke Bosne valjda , u visestoljetnim dolinama Vrbasa -- a narod su samo iskoristili usvoje svrhe
U prethodnim postovima govori se o krajnjem rjesenju i ustroju nase domovine i rjesenju nasih problema
No u ovakvim okolostima bitna je snalazljivost sto pucanstva sto vlasti
Icini se da su ovog puta vlasti dobile tekmu i nadmudrile narod
Mozda izmanipuliranog ili iskrotontrolisanog ili ne alise desilo
Mada moglo bi se reci i samo puko desavanje politikanerosa s onu stranu ...... pa rijeke Bosne valjda , u visestoljetnim dolinama Vrbasa -- a narod su samo iskoristili usvoje svrhe
U prethodnim postovima govori se o krajnjem rjesenju i ustroju nase domovine i rjesenju nasih problema
No u ovakvim okolostima bitna je snalazljivost sto pucanstva sto vlasti
Icini se da su ovog puta vlasti dobile tekmu i nadmudrile narod
-
ulinsky
#1582 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
@hAZNADAR
Baš bih volio upoznati čovjeka koji iz posta u post, i tako godinama, sa tolikim predrasudama piše o Srbima.
Ti reče da si iz Banja Luke... jesi za pivu možda? Ja sam u Banja Luci do srijede...
Drugog banjalučkog Skandinavca koji je zbog fašističkih stavova banovan sa foruma sam takođe zvao ali se nije odazvao, nick mu je bio Sezam i bukvalno svaki post mu se odnosio na "genocidne" Srbe, a imao ih je na hiljade.
Svi Bošnjaci koje sam upoznao u svom životu su bili izrazito normalni i korektni, doduše nisam ih puno upoznao, imam 19 godina. I onda dođem na forum i krenem čitati redom.. izuzetno se postovi ovdje razlikuju od realnosti. Jako je mnogo mržnje na ovom forumu. Da li je to zbog anonimnosti pa ljudi sebi daju oduška, ili ovo mjesto jednostavno mami neuravnotežene ljude, ko će znati..
Baš bih volio upoznati čovjeka koji iz posta u post, i tako godinama, sa tolikim predrasudama piše o Srbima.
Ti reče da si iz Banja Luke... jesi za pivu možda? Ja sam u Banja Luci do srijede...
Drugog banjalučkog Skandinavca koji je zbog fašističkih stavova banovan sa foruma sam takođe zvao ali se nije odazvao, nick mu je bio Sezam i bukvalno svaki post mu se odnosio na "genocidne" Srbe, a imao ih je na hiljade.
Svi Bošnjaci koje sam upoznao u svom životu su bili izrazito normalni i korektni, doduše nisam ih puno upoznao, imam 19 godina. I onda dođem na forum i krenem čitati redom.. izuzetno se postovi ovdje razlikuju od realnosti. Jako je mnogo mržnje na ovom forumu. Da li je to zbog anonimnosti pa ljudi sebi daju oduška, ili ovo mjesto jednostavno mami neuravnotežene ljude, ko će znati..
-
Moenx
#1583 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Ma nemoj clan haznadar ima pravo na svoje stavove i ti nisitaj kojice ga diskvalificirati iz rapsrave
Bar ti to nisi sa 19 godina
Sustina je u tome da je sve manje prilika ukojima ce neki svonizmom opijeniSrbi diktirati kako e Bosnjaci trebaju ponasati
TO su gluposti i to uvrijedjujuce
Bar ti to nisi sa 19 godina
Sustina je u tome da je sve manje prilika ukojima ce neki svonizmom opijeniSrbi diktirati kako e Bosnjaci trebaju ponasati
TO su gluposti i to uvrijedjujuce
-
Drvenija87
#1584 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Babini vjerojatno,a bilo je i onih iz Kozarca i Sipraga koji su isli ''normalno'' u velikosrpske pohode preko Kupe, Une i Save.ulinsky wrote:@hAZNADAR
-
Drvenija87
#1585 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Kosovari su decenijama tlaceni od nacionalisticko ostrascenih Srbalja iza kojih je stajala tadasnja mocna JNA,Velika Britanija i Francuska .Kikibombona wrote:
Kosovari su eto bili svjesni svega. Imali su oruzje, bili su nacionalisticki ostrasceni, pa sta im je to pomoglo '99!?? Srbija bi ih pregazila kao plitak potok da nije bilo 'prijatelja' sa zapada.
Pregazite ih danas umjesto sto pricate borbene .
Vazno je da imate Putina cara ,on vas podupire.
A moze i Sisi.
- arzuhal
#1586 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Naravno da će se na protestima opozicije puštati Marš na Drinu i započinjati s Bože pravde...Opozicija mora istaknuti uobičajenu nacional-srpsku koreografiju, Dodik ih ucjenjuje i proziva izdajnicima srpstva a janjičarima neoosmanizma.Država wrote:insomnia78 wrote: "za stolom i pod stolom"
A zna i Dodik, kao i Bosić, kao što zna i Vučić za Kosovo, da vrijeme ne radi za tu nacionalističku, ublehašku stvar. Neki dan Serwer reče u sred Beograda da nije više Kosovo najveći problem za Srbiju (biva, to je već gotovo, proces ide svojim nezaustavljvim tokom, svaki dan Kosovo postaje nezavisnije, postaje član svjetskih asocijacija, još Serwer "teksaški" bezobrazno a 'ladno reče: Srbija ne mora priznati Kosovo, samo neka ga pusti da postane član UN, hahaha), nego BiH jer, kako reče taj glasnogovornik američke politike određen za "srpsko pitanje", BiH mora postati funkcionalna država na svom putu ka EU i NATO-u.
Pa eno čak i onaj nikogović evropski, onaj beskrvni Wigemark koji se, tu i tamo, iz nekih razloga pojavljuje na nekim prijemima po BiH-a, kreće se i priča, veli kako se "neće dirati u strukture Dejtona, osim malo"
Što bi rek'o Serwer: niko neće ukinuti Republiku Srpsku, samo ćemo ojačati funkcionalnu BiH koja će imati, recimo, i ministarstva poljoprivrede (eno čak i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS-a, Vlado Usorac traži osnivanje ministarstva poljoprivrede BiH jer se tako više isplati i RS-u, pa ga napadaju da je izdajnik
Policije već surađuju, komotno se prelaze entitetske linije, malo im fali da se još više objedine pod jednu komandu na vrhu države, ali nije to toliko bitno...
Zato Dubravka Šuica odlično pita neki dan Zvizdića: da li RS put ka EU doživljava kao slabljenje svojih moći? Da, znaju oni, samo to ne pričaju narodu, kada su narod mogli zavrnuti kako jesu, šta bi tom narodu išta i pričali?
A šta da mu pričaju, jel kao i Demokratska stranka s Tadićem na čelu ili kao Naprednjaci s Vučićem , kako ne daju Kosovo koje ionako ode kao Enterprajz u vorpu 8 od Srbije, pa kada se obavijesti narod da je Kosovo postalo i član FIFA-e, 80% građana Srbije kaže: Čestitamo! Sutra će nas preteći i na FIFI-noj rang lestvici... Toliko je to izblijedilo da sada sasvim otvoreno i jasno da predstavnica Evropskog parlamenta lijepo kaže u sred Srbije, kao i Serwer: Mislim da svakako Srbija neće postati ravnopravna članica EU sve dok ne prizna Kosovo jer nijedna država ne može biti članica EU bez jasno definisanih granica. A kakav je odjek u Srbiji na to? Pa, znamo, neka ste nam javno rekli, pošteno.
Kurva Evropa je uradila jednu dobru stvar: toliko nas je izmrcvarila i namučila svojom pasivnošću, ostavljajući nas da se valjamo u vlastitom blatu dok nismo izgubili snagu i dah, a jučerašnje impotentne trube za juriš u Banja Luci zorne svjedoče tome što će se desiti i RS "kao državi"
Niko neće dirati RS, ostat će RS, "samo ćemo malo promjeniti ustav" da bismo ga prilagodili EU i NATO savezu, samo ćemo "učiniti da BiH postane funkcionalna država", i to ne na principima unitarizma nego federalizma (ovo poslije dolazi, ne odmah, nego kada ne bude više bilo izlaza...), pa će se urediti po racionalnim geografskim/saobraćajnim/multietničkim regijama po filozofiji Majke Evrope...Tako neće moć države biti koncetrisana u rukama najbrojnijeg naroda (što je strah Hrvata) niti će se BiH podijeliti po etničkim principima i željama najmalobrojnijeg naroda (što je strah Bošnjaka)...
I tako će nekada početi da se promalja, sasvim stidljivo, nešto što bi trebalo da nalikuje na BiH kao državu svih njenih građana, bez obzira na etničku, vjersku, štrumfovsku ili bilo koju odrednicu i pripadnost...
- arzuhal
#1587 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Reporter hrvatskog RTL-a napadnut u Banjoj Luci
Reporter Petar Panjkota lakše je povrijeđen u fizičkom napadu neposredno nakon javljanja uživo u informativnu emisiju RTL Danas.
On je zbog ovog javljanja ostao na mjestu događaja i nakon što su protesti završeni, a nepoznata osoba izašla je iz obližnjeg kafića i udarila ga šakom u glavu.
"Pretpostavljamo da je napad reakcija na Petrove riječi da je na protestu bio sin još neosuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića", navode iz RTL-a.
...
Najbolji komentar koji pročitah: I on svašta priča u gradu u kojem se ratni zločinci veličaju i slave...
Reporter Petar Panjkota lakše je povrijeđen u fizičkom napadu neposredno nakon javljanja uživo u informativnu emisiju RTL Danas.
On je zbog ovog javljanja ostao na mjestu događaja i nakon što su protesti završeni, a nepoznata osoba izašla je iz obližnjeg kafića i udarila ga šakom u glavu.
"Pretpostavljamo da je napad reakcija na Petrove riječi da je na protestu bio sin još neosuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića", navode iz RTL-a.
...
Najbolji komentar koji pročitah: I on svašta priča u gradu u kojem se ratni zločinci veličaju i slave...
-
sumirprimus
#1588 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
I sta veli inace spasli nas prijatelji da zapada.i istoka...
kakav danak neiskustvu...
Elem da sumiramo
Hajlajt dana papci na bini na drugom mjestu...
End d viner iz ne mozeeee nam niko nistaa aaa aaaaa jaciiii smo od sudbineeeee
Elem da sumiramo
Hajlajt dana papci na bini na drugom mjestu...
End d viner iz ne mozeeee nam niko nistaa aaa aaaaa jaciiii smo od sudbineeeee
-
Drinski
#1589 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Dje si bio juce da kazes onim, a i roditeljima i rodbini, da ne mrze druge? Da prokazu tuzilastvu one koji su porusili napr.dzamije u BL..ulinsky wrote:@hAZNADAR
-
Drinski
#1590 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Ma vidis da prica bezze, ko biva Bosnje se spremale. Ma to su bile igre u odnosu na prave "pripreme", potonje bi bilo da se forniraju jedinice po VES, plan mobilizacije, zaduze topovi i mitraljezi i sl.Drvenija87 wrote:Kosovari su decenijama tlaceni od nacionalisticko ostrascenih Srbalja iza kojih je stajala tadasnja mocna JNA,Velika Britanija i Francuska .Kikibombona wrote:
Pregazite ih danas umjesto sto pricate borbene .
Vazno je da imate Putina cara ,on vas podupire.
A moze i Sisi.
-
hAZNADAR
#1591 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Ulinski,... moji postovi ovdje su crno na bijelo dokumentovano, arhiva,..ulinsky wrote:@hAZNADAR
U njima neces nikada nigdje naci bilo sta vezano za genetiku, genocidnost u krvi,.. svi su isti, traktorijade,. i sl.
Ja samo uzimam zdravo za gotovo ono sto vecina prica i prenosim ovdje. A tu su poturice, turci,.. vrlo bitan detalj i alfa i omega. Moji postovi nerjetko dotaknu srz i slucajno vise privuku paznju Srba negoli prijetnje traktorijadama i sl.
Sa svojih skoro 50 sam vidio mnogo, upoznao mnogo i imam i dan danas Srba prijatelja, u familiji, svakodnevnim kontaktima,.. - i nebih se stidio bilo kome u lice reci ovo sto pisem ovdje. Ali obicno izbjegavam poznanstva, pricu,... sa mladjim generacijama jer kada moji drugovi u BL ne razumiju toliki naboj svojih sinova - sta ja normalno da ocekujem.
A ljudi kontaju na razne nacine, nismo svi isti. Ljudi imaju razlicite arsine. Tako nisi ni prvi koji je "skontao" da imam predrasude prema Srbima, sirim mrznju i sl. Ja samo prenosim sta sami Srbi govore i ti nadji sta nije istinito. Volio bih to radije cuti ovdje umjesto privatno uz pivo u BL.
Inace u BL je pivo srednjeg roda a ne zenskog. Pa se kaze jesi li za pivo umjesto jesi li za pivu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1592 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Meni malu nadu daje ipak to što se na skupu opozicije pojavila ona djevojka iz Drvara koja pomenu više puta BiH u lijepom kontekstu.
- GeeTnT
#1593 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
...ako nije sinoc dobila "samarcinu", onda je ocekuj kod Senada u studiu... Nego, da li bilo kakav pomen BiH imao smisla nakon intoniranja himne susjedne drzave?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Meni malu nadu daje ipak to što se na skupu opozicije pojavila ona djevojka iz Drvara koja pomenu više puta BiH u lijepom kontekstu.
- mO k3
#1594 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
iskreno da bolje je u pederaciji ...Connaisseur Karlin wrote:
Pa ni Federacija nije u nekoj boljoj politickoj poziciji; da budem preciznije > Fedeeracija jeste u drugacjijoj poziciji,ali ne automatski i boljoj.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1595 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Ako je to cijena neka je intoniraju a da je normalno svakako nije.GeeTnT wrote:...ako nije sinoc dobila "samarcinu", onda je ocekuj kod Senada u studiu... Nego, da li bilo kakav pomen BiH imao smisla nakon intoniranja himne susjedne drzave?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Meni malu nadu daje ipak to što se na skupu opozicije pojavila ona djevojka iz Drvara koja pomenu više puta BiH u lijepom kontekstu.
Bošnjaci sigurno nisu zadovoljni sa F.BiH kao ni Hrvati ali ona je ako ništa za nijansu ako ne i više demokratičniji dio BiH. Obrazlagao sam to par stranica ranije, mogu se citirati.mO k3 wrote:iskreno da bolje je u pederaciji ...Connaisseur Karlin wrote:
- mO k3
#1596 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
@drvosjeca
na relaciji sam cesto banjaluka -tuzla tako da znam sta pricam
Idem iz banjaluke cesto preko borja za tuzlu , volim otici u tesanj,jelah i lijepo mi za voziti kada prodjes teslic znaci tesanj,jelah,pa ides na doboj jug , gracanice do tuzle vidis razlike
Idem iz banjaluke cesto preko borja za tuzlu , volim otici u tesanj,jelah i lijepo mi za voziti kada prodjes teslic znaci tesanj,jelah,pa ides na doboj jug , gracanice do tuzle vidis razlike
- Drvosjeca iz Dejcica
#1597 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Ekonomski pokazatelji su na strani F.BiH ali ja govorim o zadovoljstvu i demokratičnosti. Mislim generalno niko nije zadovoljan, svako bi htio neki bolji status i položaj u F.BiH, daleko je to od idealnog ali F.BiH makar demokratičnije društvo zasigurno.mO k3 wrote:@drvosjeca
- GeeTnT
#1598 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Connaisseur Karlin wrote:25 godina stizu iste poruke iz BL; Zasto bi danasnja poruka bila drugacija?hAZNADAR wrote: Tema je Banjaluka i poruka koju smo danas imali vidjeti. Ocito ti tema nije bitna.

- Alfons Kauders
#1599 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Jebiga onda ispade da je Sjeverna Koreja ispred Francuske - jer po Parizu vazda neki strajkovi i protesti, a u Pjongjangu nista.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ekonomski pokazatelji su na strani F.BiH ali ja govorim o zadovoljstvu i demokratičnosti. Mislim generalno niko nije zadovoljan, svako bi htio neki bolji status i položaj u F.BiH, daleko je to od idealnog ali F.BiH makar demokratičnije društvo zasigurno.mO k3 wrote:@drvosjeca
To dvoje je povezano druze. Vidis li koliko su u RS ljudi isprepadani? Jebote mi im se juce smijemo ovdje, znamo da ce biti karina od mitinga i da se nece dogoditi nista bitno, a kad vidis njihove medije i komentare - ratno stanje, fakat isprepadani ljudi...
Dosta drugacije drustvo od naseg, tesko uporedivo...
- bh.tornjak
#1600 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
prije par dana sam nesto slicno napisao samo krace...mirsek wrote:Imamo dejton i ravnopravnost na cijelom teritoriju BIH, imamo evropske norme o ljudskim pravima i gradjanskim slobodama, imamo genocid i rezultate zlocina koje treba ublaziti ili ukinuti.hAZNADAR wrote:A kako se boriti za cjelovitu BiH? Bojim se da multietnicnost vise nema svoju svrhu kao ideja jer nema dovoljno aktera. Cjelovita BiH je ostala samo na Bosnjacima koji nemaju razloga vise prikrivati svoj nacionalizam i borbu samo za sebe i svoj zivotni prostor.Skijaš wrote:
Na primjer ? Cjelovita BiH ? To već imaš kao jedan od tih ciljeva koje spominješ. Šta još ?
To su sve legitimni, legalni, demokratski, gradjanski, ljudski, moralni i eticki razlozi.
Niko Bosnjacima ne smije ni zucnuti ako traze bilo sta od toga da se uradi.
Bosnjaci ne nose breme zlocina iz rata, nisu cinili organizovane i sistematske zlocine, niko ne moze reci niti dokazati da ima cinjenicno opravdan strah od Bosnjaka, Bosnjaci mogu traziti ako hoce i tu posebnu vrstu zastite unutar drzave i opet im niko ne bi mogao A reci protiv toga jer su bili pod ogromnim zlocinima tokom proteklog rata.
U krajnjem slucaju apsolutna smo vecina u drzavi, i to nekad moze biti argument.
Imamo sijaset asova u rukavima kojima mozemo da ostvarimo svoja ustavom i zakonima zagarantovana prava u citavoj BiH ali ih ne koristimo.
Bukvalno trebamo ganjati svoja prava maksimalno agresivno a drugi neka se koprcaju sami sa sobom u svojoj mracnoj kaljuzi, ne obazirati se na njih i biti odlucan.
Ako neko prijeti nemirima i referendumima jer mu neko trese aparthejd neka proba, neka razmislja o posljedicama krsenja dejtona.
Bosnjaci ne trebaju da stagniraju zbog drugih, gurati naprijed i korisiti sve argumente i prava koja imamo da uzivamo u cijeloj BiH ravnopravni sa drugima i ne posustati, ako nista radi mladjih pokoljenja.
Tesko mladima ako u trokutistanu budu cekali i planirali buducnost jer trokutistan sigurno nije bolje sutra za mlade narastaja Bosnjaka.
imati sve, ama bas sve, argumente u rukama (presude...itd) a po tom pitanju nista ne ciniti je cisti idiotizam.