Protesti u Americi.

Post Reply
ljubav_aha

#501 Re: Protesti u Americi.

Post by ljubav_aha »

jeza u ledja wrote:
jefferson wrote: Niko te ne tjera da uzmes karticu, kredit i sl!
Tjera te itekako. Postoji nesto sto se zove credit history. Bez toga ne mozes recimo stan iznajmit kakav treba. A ne mozes imati credit history bez prethodno uzetog kredita. Dakle, sistem te tjera na kredit.
Znaci sad ti moras izabrati kredit da valja. Nije svako obdaren pa da skonta fine print na X stranica. Nije kredit za svakoga, nije kuca za svakoga, nije auto za svakoga, ali se svakome kredit stavlja pod nos.

Kazes ne moze vlada dozvoliti velikim bankama da propadnu?
Ne, vlada mora regulisati sistem tako da nema velikih banaka koje su "too big to fail".

Prica o individualnoj odgovornosti moze ici samo donekle.
Sve poslije toga je manipulacija pod patronatom drzave koja omogucava takav sistem.
nije tacno da moras imati kredit :D prvo auto na kredit sam kupila ,a imala sam osobu koja je garantirala za mene,a auto sam platila u roku 2 i pol godine ,i kredi mi je skocio :D tad sam uzela i prvu CC ,ali je vrlo rijetko koristim :D drugi primjer,kad vide koliko zaradjujes godisnje,odes u banku i dobijes defitivno odobren plan za kucu ili stan :-D
ljubav_aha

#502 Re: Protesti u Americi.

Post by ljubav_aha »

vaca wrote:
Eh, ono što se u Libiji, Egiptu, Siriji naziva "univerzalnim pravima čovjeka", (misleći na mirne proteste) u USA se naziva troškom. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=S880UldxB1o

Malo licemjerno...
niko nije "nazvao" akt iskljucivo troskom,vec je postavljena ekonomska analiza :D
zlajapravaraja

#503 Re: Protesti u Americi.

Post by zlajapravaraja »

Sto bi rek'o veliki Uncle Elroy iz Friday-a:

"Credit payment planz iz fo' suckazz. Dey got mah' daddy like that on a Cadillac yeaaaarz ago!"

Uncle Elroy:

:lol: :lol: :lol:
jeza u ledja

#504 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

ljubav_aha wrote:
jeza u ledja wrote:
Tjera te itekako. Postoji nesto sto se zove credit history. Bez toga ne mozes recimo stan iznajmit kakav treba. A ne mozes imati credit history bez prethodno uzetog kredita. Dakle, sistem te tjera na kredit.
Znaci sad ti moras izabrati kredit da valja. Nije svako obdaren pa da skonta fine print na X stranica. Nije kredit za svakoga, nije kuca za svakoga, nije auto za svakoga, ali se svakome kredit stavlja pod nos.

Ne, vlada mora regulisati sistem tako da nema velikih banaka koje su "too big to fail".

Sve poslije toga je manipulacija pod patronatom drzave koja omogucava takav sistem.
nije tacno da moras imati kredit :D prvo auto na kredit sam kupila ,a imala sam osobu koja je garantirala za mene,a auto sam platila u roku 2 i pol godine ,i kredi mi je skocio :D tad sam uzela i prvu CC ,ali je vrlo rijetko koristim :D drugi primjer,kad vide koliko zaradjujes godisnje,odes u banku i dobijes defitivno odobren plan za kucu ili stan :-D
Pa znaci ta osoba koja je garantirala je morala imati credit history.
Nema svako takvu osobu. Cak sta vise, vecina ljudi nema, jer da ima ne bi im vjerovatno ni trebala ta druga osoba kao garant, a i tesko bi im bilo naci tu osobu jer su vjerovatno ljudi u istoj situaciji kao i oni, a i oni koji nisu ne bi im garantovali nesto jer nisu sigurni da ce ovi otplatiti.

Drugi primjer ne kontam sta znaci? Sta znaci "kada vide koliko zaradjujes"? Mislis, "ako zaradjujes puno"? A sta cemo s onima koji ne zaradjuju puno? O njima je i rijec.
ljubav_aha

#505 Re: Protesti u Americi.

Post by ljubav_aha »

jeza u ledja wrote:
ljubav_aha wrote:
jeza u ledja wrote: Tjera te itekako. Postoji nesto sto se zove credit history. Bez toga ne mozes recimo stan iznajmit kakav treba. A ne mozes imati credit history bez prethodno uzetog kredita. Dakle, sistem te tjera na kredit.

Pa znaci ta osoba koja je garantirala je morala imati credit history.
Nema svako takvu osobu. Cak sta vise, vecina ljudi nema, jer da ima ne bi im vjerovatno ni trebala ta druga osoba kao garant, a i tesko bi im bilo naci tu osobu jer su vjerovatno ljudi u istoj situaciji kao i oni, a i oni koji nisu ne bi im garantovali nesto jer nisu sigurni da ce ovi otplatiti.

Drugi primjer ne kontam sta znaci? Sta znaci "kada vide koliko zaradjujes"? Mislis, "ako zaradjujes puno"? A sta cemo s onima koji ne zaradjuju puno? O njima je i rijec.
problem sa osobama koje ne zaradjuju dovoljno je : takve osobe jednostavno zele sve imati,doslovno se prisiljavaju ,znaci,takve osobe nisu iskljucivo prisiljene,neka balansiraju zaradu i troskove

znam nekoliko primjera nasih koji su bankrotirali,jer im je jeidni cilj u zivotu bio "da ih svijet vidi",sad zive u stanu ,rade ,idu na odmor ,ali nema vise "furanja" sa novom kucom,automobilima i sl.

tacno,jako je tesko naci dobrog bogatog ziranta,srecim,meni to nije problem,ali sumanjam da svako od nas ne poznaje jednu osobu koja vam vjeruje,a zaradjuje oh ho hoo :)

narod u SAD je jednstavno nije navikao na samoodricanje,a i nasi su se odmah ufurali cim su se spustili na americko tlo
Koolin1

#506 Re: Protesti u Americi.

Post by Koolin1 »

ljubav_aha wrote:
jeza u ledja wrote:

znaci sve sto treba neko iz ghetta, koji radi za minimalnu satnicu je da nadje sebi prijatelja koji je bogatiji i koji je spreman za njega garantovati da moze vratiti nazad kredit? :) interesantno...
jefferson

#507 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

Pa jeza, svi mi imamo kartice, tvoje je hoces li se dovesti do bankrota ili ne!
Nemamo svi kreditne kartice. Ja ih recimo nemam vec 7-8 godina. :dance:
Kako? Fino.
Ali nekome ko nema, to je prakticno nemoguce.
A posto 99 posto ljudi ima kartice, ne moze 99 posto znati sta da radi sa njima.
Nije kredit za svakoga, ne znaju svi citati fine print, a opet svi ga moraju imati, jer te sistem tjera na to.
Slazem se ja da je kriva i individua, ali je krivica bar fifti-fifti.
Jeza, ja nisam imao kreditnu karticu kada sam kupio auto, imao sam ziranta! Posto sam auto rjesio dosta brze nego sto sam trebao, kreditna istorija mi je drasticno skocila. Zbog prirode posla ja moram imati kreditne kartice, ali te ne znaci da moram sebe dovesti do bankrota, cak sta vise, mislim da VISA, AMEX i MC dosta bolje rade nego banke. AMEX posebno, jer imaju usluge od rezervacije hotela, avio karata po zeljama ili rjesavanja problema sa avio kompanijama.
Medjutim, kaos to je ljubav_aha rekla, da izgradis kreditnu istoriju ne mroas imati karticu, mozes otvoriti telefonsku liniju.
A ako mislis da je sistem ziranata bolji, pogledaj samo BiH i okolne drzave!
ljubav_aha

#508 Re: Protesti u Americi.

Post by ljubav_aha »

Koolin1 wrote:
ljubav_aha wrote: nije tacno da moras imati kredit :D prvo auto na kredit sam kupila ,a imala sam osobu koja je garantirala za mene,a auto sam platila u roku 2 i pol godine ,i kredi mi je skocio :D tad sam uzela i prvu CC ,ali je vrlo rijetko koristim :D drugi primjer,kad vide koliko zaradjujes godisnje,odes u banku i dobijes defitivno odobren plan za kucu ili stan :-D
znaci sve sto treba neko iz ghetta, koji radi za minimalnu satnicu je da nadje sebi prijatelja koji je bogatiji i koji je spreman za njega garantovati da moze vratiti nazad kredit? :) interesantno...
:D :lol: interesanto pitanje :-)

vecina osoba u ghetto ne rade ; zive od welfare , lijece se na univerzitetskoj bolnici na racun drzave,imaju kupone/karticu za hranu ,vecina ih ne zeli raditi,vec zele brzu lovu

osobe koje traze pomoc,doslovno "izlazak" iz ghetto rezidencije ,traze pomoc od organizacija koje ih dalje usmjeravaju
Last edited by ljubav_aha on 25/11/2011 19:47, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#509 Re: Protesti u Americi.

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:[Jeza, ja nisam imao kreditnu karticu kada sam kupio auto, imao sam ziranta! Posto sam auto rjesio dosta brze nego sto sam trebao, kreditna istorija mi je drasticno skocila. Zbog prirode posla ja moram imati kreditne kartice, ali te ne znaci da moram sebe dovesti do bankrota, cak sta vise, mislim da VISA, AMEX i MC dosta bolje rade nego banke. AMEX posebno, jer imaju usluge od rezervacije hotela, avio karata po zeljama ili rjesavanja problema sa avio kompanijama.
Medjutim, kaos to je ljubav_aha rekla, da izgradis kreditnu istoriju ne mroas imati karticu, mozes otvoriti telefonsku liniju.
eh,o tome pricam , hvala jefferson :-D

kad sam prvi put rentala auto za kanadu,nisam imala CC,vec su me pitali za telefonski racun /statement/ :-D
Koolin1

#510 Re: Protesti u Americi.

Post by Koolin1 »

vecina osoba u ghetto ne rade ; zive od welfare , lijece se na univerzitetskoj bolnici na racun drzave,imaju kupone/karticu za hranu ,vecina ih ne zeli raditi,vec zele brzu lovu

osobe koje traze pomoc,doslovno "izlazak" iz ghetto rezidencije ,traze pomoc od organizacija koje ih dalje usmjeravaju
wao... u kojem svijetu ti zivis?? znaci sve sto treba da uradis da izboris "izlazak" iz ghetta je da zatrazis pomoc od organizacija i problem rijesen? pa SAD je onda stvarno Utopija, zemlja puna bogatasa a oni siromasni su siromasni jer su tako sami odabrali kad se nisu obratili "organizacijama" koje ih mogu izvuci iz ghetta?? :-)

drugo:x vecina ljudi u ghettu rade za minimalne satnice i jedva prezivljavaju i sastavljaju kraj sa krajem... 99% njih nema bogate prijatelje kao ti i nisu u mogucnosti da se izbore za bolje... vecinja njih sluze kao robovi bogatim, i plus su jos kroz medije predstavljeni kao lijencuge koji nerade nista, i po njima stanje je takvko kakvo je jer se oni NE ZELE izboriti za bolje...
Last edited by Koolin1 on 25/11/2011 19:58, edited 1 time in total.
drastic

#511 Re: Protesti u Americi.

Post by drastic »

ljubav_aha wrote:
Koolin1 wrote:
ljubav_aha wrote: nije tacno da moras imati kredit :D prvo auto na kredit sam kupila ,a imala sam osobu koja je garantirala za mene,a auto sam platila u roku 2 i pol godine ,i kredi mi je skocio :D tad sam uzela i prvu CC ,ali je vrlo rijetko koristim :D drugi primjer,kad vide koliko zaradjujes godisnje,odes u banku i dobijes defitivno odobren plan za kucu ili stan :-D

nema svako sugar daddy

jeza u ledja

#512 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

ljubav_aha wrote:

:o :shock:

Sokantno!

Vecina ljudi u getu ne zeli raditi? Vecina ljudi u getu je tamo rodjena, tamo ce umrijeti i ne znaju ni za sta bolje! Vecina ljudi u getu radi i zaradjuje. Vjerovatno rade teze i duze nego ti i ja.
Tvrditi da ljudi zive u getu zato sto ne zele da rade je u najmanju ruku bezobrazno.
Koolin1

#513 Re: Protesti u Americi.

Post by Koolin1 »

jeza u ledja wrote:
ljubav_aha wrote:

:o :shock:

Sokantno!

Vecina ljudi u getu ne zeli raditi? Vecina ljudi u getu je tamo rodjena, tamo ce umrijeti i ne znaju ni za sta bolje! Vecina ljudi u getu radi i zaradjuje. Vjerovatno rade teze i duze nego ti i ja.
Tvrditi da ljudi zive u getu zato sto ne zele da rade je u najmanju ruku bezobrazno.
rasizam na djelu jbg, ja sam samo cekao kad ce ih nazvati "majmunima"...
jeza u ledja

#514 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

ljubav_aha wrote: problem sa osobama koje ne zaradjuju dovoljno je : takve osobe jednostavno zele sve imati,doslovno se prisiljavaju ,znaci,takve osobe nisu iskljucivo prisiljene,neka balansiraju zaradu i troskove

znam nekoliko primjera nasih koji su bankrotirali,jer im je jeidni cilj u zivotu bio "da ih svijet vidi",sad zive u stanu ,rade ,idu na odmor ,ali nema vise "furanja" sa novom kucom,automobilima i sl.

tacno,jako je tesko naci dobrog bogatog ziranta,srecim,meni to nije problem,ali sumanjam da svako od nas ne poznaje jednu osobu koja vam vjeruje,a zaradjuje oh ho hoo :)

narod u SAD je jednstavno nije navikao na samoodricanje,a i nasi su se odmah ufurali cim su se spustili na americko tlo
Ja ne govorim o nasim ljudima u SAD, nego o Amerikancima opcenito.
Ljudi koji nemaju, nisu ni obrazovani, pa ne znaju ni da sracunaju sta valja a sta ne, a pogotovo kada ti pred nosom masu sa easy money svakodnevno.

A o posjedovanju kreditne historije i pokusaju iznajmljivanja stanja imam iskustva itekako. Tu nije vrijedila ni plata ni nista. Dakle u pitanju je mjesto stanovanja, vaznije cak i od jebenog auta.
jeza u ledja

#515 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

Koolin1 wrote:
Ne znam da je u pitanju rasizam, ljubav aha obicno ima pametne postove.
Ali ovo je fakat razocarenje. :-?
jeza u ledja

#516 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote: Jeza, ja nisam imao kreditnu karticu kada sam kupio auto, imao sam ziranta! Posto sam auto rjesio dosta brze nego sto sam trebao, kreditna istorija mi je drasticno skocila. Zbog prirode posla ja moram imati kreditne kartice, ali te ne znaci da moram sebe dovesti do bankrota, cak sta vise, mislim da VISA, AMEX i MC dosta bolje rade nego banke. AMEX posebno, jer imaju usluge od rezervacije hotela, avio karata po zeljama ili rjesavanja problema sa avio kompanijama.
Bas telefonsku liniju?! Ne pretjeruj. To mozda ako imas cell phone plan.

Da bi izgradio kreditnu historiju moras prethodno otplacivati nekome kredit. To je fakat.

Ti opet spominjes hotele i avio karte, ne shvatajuci da ne pricamo o nekome ko odsjeda u cesto hotelima i putuje cesto avionom. Am Ex? Daj ba, govorimo o ljudima koji nemaju.

Cinjenica je da banke sa kreditnim karticama vise zarade vise od radnicke klase nego od bogatih, jer upravo sirotinji nabacuju visok APR, a poslije ih udaraju sa kojekakvim feejevima. Sto si bogatiji to ti je lakse dobiti liniju kredita. Sto si bogatiji to imas laksi pristup jos vecim svotama novca. Ako si siromasan - ti si PLIJEN za banke, jer ce na tebi zaraditi vise. U tome je problem. A ti ako si siromasan, chances are, da i ne znas skontati da bi te mogli handrit i chances are, da imas i nestabilan izvor primanja.

To je ono sto je problem i to je ono sto se treba regulisati, ako vam vec treba objasnjavati sta je problem sa bankama. :-)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#517 Re: Protesti u Americi.

Post by corolla02 »

jel ima ko broj svoje CC na poklon, mi ovdje sve primamo 8-)
jefferson

#518 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:
jefferson wrote: Jeza, ja nisam imao kreditnu karticu kada sam kupio auto, imao sam ziranta! Posto sam auto rjesio dosta brze nego sto sam trebao, kreditna istorija mi je drasticno skocila. Zbog prirode posla ja moram imati kreditne kartice, ali te ne znaci da moram sebe dovesti do bankrota, cak sta vise, mislim da VISA, AMEX i MC dosta bolje rade nego banke. AMEX posebno, jer imaju usluge od rezervacije hotela, avio karata po zeljama ili rjesavanja problema sa avio kompanijama.
Bas telefonsku liniju?! Ne pretjeruj. To mozda ako imas cell phone plan.

Da bi izgradio kreditnu historiju moras prethodno otplacivati nekome kredit. To je fakat.

Ti opet spominjes hotele i avio karte, ne shvatajuci da ne pricamo o nekome ko odsjeda u cesto hotelima i putuje cesto avionom. Am Ex? Daj ba, govorimo o ljudima koji nemaju.

Cinjenica je da banke sa kreditnim karticama vise zarade vise od radnicke klase nego od bogatih, jer upravo sirotinji nabacuju visok APR, a poslije ih udaraju sa kojekakvim feejevima. Sto si bogatiji to ti je lakse dobiti liniju kredita. Sto si bogatiji to imas laksi pristup jos vecim svotama novca. Ako si siromasan - ti si PLIJEN za banke, jer ce na tebi zaraditi vise. U tome je problem. A ti ako si siromasan, chances are, da i ne znas skontati da bi te mogli handrit i chances are, da imas i nestabilan izvor primanja.

To je ono sto je problem i to je ono sto se treba regulisati, ako vam vec treba objasnjavati sta je problem sa bankama. :-)
Govorim o cell phoneu!
Razlika je u misljenju izmedju toga koliko treba drzava da usmjerava ljude. Ja jesam za rugulaciju, ali ne na evropski princip sto mnogi forumasi zagovaraju!
jeza u ledja

#519 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

Ocigledno je doslo do kolapsa zbog manjka regulacija u bankarstvu.

Nije problem samo za ljude koji ne mogu da plate, vec i za one koji posjeduju dug, a pare nece dobiti nikad. Kada imas bankovni i berzovni sistem koji funkcionise kao kasino onda imas problem.

PS: Cell phone plan takodje ne mozes dobiti bez kreditne historije, tebe ili tvog ziranta.
ljubav_aha

#520 Re: Protesti u Americi.

Post by ljubav_aha »

jeza u ledja wrote:
Koolin1 wrote:
Ne znam da je u pitanju rasizam, ljubav aha obicno ima pametne postove.
Ali ovo je fakat razocarenje. :-?
JUL,nemam vremena pisati duze postove ,moj prethodni post absolutno nema veze sa diskriminacjiom,i ne osudujem unesrecene osobe u ghetto kao lijene i sl. ; meni je zao djece i novih generacija,koje su izlozene kriminalu , na zalost to jeste istina,vecina ih kradjama i drugim kriminalnim radnjama uniste sansu u potrazi za boljim poslovima i sl. ;a diskriminacija jeste prisutna prema bjelcima,ako udjes u njihove cetvrti,obrati paznju kako te posmatraju,moje licno iskustvo je takvo,a nema dijela grada koji nisma istrazila ,jer zelim licnu interakciju sa svim bicima na ovoj planeti

social service je zadnjih 10 godina ogranicen budzetom,izuzetno je snizen,to jeste krticna cinjenica

ghetto ima problem sa dorgom,kriminalom ,to je cicnjenica,stoga potreba za potragom posla je niza ; a tvrditi da rade teze i vise od mene ili tebe je takodjer nelogicno;rade i meksikanci ili bosanci dva posla,znaci,treba odabrati kriterij kod takvog poredjenja

javim se kasnije
Koolin1

#521 Re: Protesti u Americi.

Post by Koolin1 »

JUL,nemam vremena pisati duze postove ,moj prethodni post absolutno nema veze sa diskriminacjiom,i ne osudujem unesrecene osobe u ghetto kao lijene i sl. ; meni je zao djece i novih generacija,koje su izlozene kriminalu , na zalost to jeste istina,vecina ih kradjama i drugim kriminalnim radnjama uniste sansu u potrazi za boljim poslovima i sl. ;a diskriminacija jeste prisutna prema bjelcima,ako udjes u njihove cetvrti,obrati paznju kako te posmatraju,moje licno iskustvo je takvo,a nema dijela grada koji nisma istrazila ,jer zelim licnu interakciju sa svim bicima na ovoj planeti

social service je zadnjih 10 godina ogranicen budzetom,izuzetno je snizen,to jeste krticna cinjenica

ghetto ima problem sa dorgom,kriminalom ,to je cicnjenica,stoga potreba za potragom posla je niza ; a tvrditi da rade teze i vise od mene ili tebe je takodjer nelogicno;rade i meksikanci ili bosanci dva posla,znaci,treba odabrati kriterij kod takvog poredjenja

javim se kasnije
Kradje, droga, nasilje, diskiminacija prema bjelcima sve su to posljedice stanja u kakvom se ljudi nalaze. I oni bi naj radije da zive u kucama, imaju dobar posao, edukaciju ali vecina njih nije u mogucnosti da to stvori zbog sredine u kojoj zive, zbog zakona koji najvise pomagaju bogatijim (i htjeli vi priznati ili ne) bjelim amerikancima. ravnopravnost NE POSTOJI, ja sam vec naveo neke od primjera gdje su siromasniji i ljudi koji nisu bjelci izlozeni drugacijim zakonima.

Ja licno poznajem veliki broj ljudi koji su u takvoj sitoaciji, i licno znam da su to vecinom dobri ljudi, ljudi koji vole raditi i zele stvoriti nesto od sebe kao i svako drugi na ovom svijetu. Al isto tako nisu ni glupi, imaju oci, vide sta se desava oko njih, zato i dolazi do diskriminacije prema onim koju su (po njihovom misljenju) odgovorni za sitoaciju u kojoj se nalaze.

droge i nasilja ima svud, a sto je sredina vise siromasnija vise je nasilja i droge... ako vec zelis kriviti nekoga za drogu i nasilje u ghettu onda slobodno uperi prst u vlast i one u foteljama, jer ljudi su po prirodi takvi, i da je u pitanju zivot ili smrt i ti bi sigurno bila spremna da ukrades i pocinis neko nasilje, jer sredstvo se ne bira kad je u pitanju hrana za familiju...

kao sto reko, u Americi je prodata ideja o "American Dream"... to da svako moze biti to sto pozeli, ako radis dovoljno puno i ti mozes postati millioner... sto je jedna velika laz. Ako si crnac rodjen u ghettu, tvoje sanse da budes neko i nesto su sigurno 50 puta manje nego kod nekog bjelca u suburban America. Prica kako smo svi ravnopravni, i slobodni je bajka prodata od strane onih koji u svojim rukama drze 90% bogastva u drzavi... prestani pratiti FOX TV, CNN i ostale gluposti, dovoljno je pogledati malo oko sebe da svatis da su Amerikanci vecinom ljudi koji zive "od ceka do ceka" i da nemaju neku veliku perspektivu ispred sebe.
ljubav_aha

#522 Re: Protesti u Americi.

Post by ljubav_aha »

Koolin1 wrote:

javim se kasnije
Kradje, droga, nasilje, diskiminacija prema bjelcima sve su to posljedice stanja u kakvom se ljudi nalaze. I oni bi naj radije da zive u kucama, imaju dobar posao, edukaciju ali vecina njih nije u mogucnosti da to stvori zbog sredine u kojoj zive, zbog zakona koji najvise pomagaju bogatijim (i htjeli vi priznati ili ne) bjelim amerikancima. ravnopravnost NE POSTOJI, ja sam vec naveo neke od primjera gdje su siromasniji i ljudi koji nisu bjelci izlozeni drugacijim zakonima.

Ja licno poznajem veliki broj ljudi koji su u takvoj sitoaciji, i licno znam da su to vecinom dobri ljudi, ljudi koji vole raditi i zele stvoriti nesto od sebe kao i svako drugi na ovom svijetu. Al isto tako nisu ni glupi, imaju oci, vide sta se desava oko njih, zato i dolazi do diskriminacije prema onim koju su (po njihovom misljenju) odgovorni za sitoaciju u kojoj se nalaze.

droge i nasilja ima svud, a sto je sredina vise siromasnija vise je nasilja i droge... ako vec zelis kriviti nekoga za drogu i nasilje u ghettu onda slobodno uperi prst u vlast i one u foteljama, jer ljudi su po prirodi takvi, i da je u pitanju zivot ili smrt i ti bi sigurno bila spremna da ukrades i pocinis neko nasilje, jer sredstvo se ne bira kad je u pitanju hrana za familiju...

kao sto reko, u Americi je prodata ideja o "American Dream"... to da svako moze biti to sto pozeli, ako radis dovoljno puno i ti mozes postati millioner... sto je jedna velika laz. Ako si crnac rodjen u ghettu, tvoje sanse da budes neko i nesto su sigurno 50 puta manje nego kod nekog bjelca u suburban America. Prica kako smo svi ravnopravni, i slobodni je bajka prodata od strane onih koji u svojim rukama drze 90% bogastva u drzavi... prestani pratiti FOX TV, CNN i ostale gluposti, dovoljno je pogledati malo oko sebe da svatis da su Amerikanci vecinom ljudi koji zive "od ceka do ceka" i da nemaju neku veliku perspektivu ispred sebe.
samo budale vjeruju u american dream :D

naravno je teze izvuci se iz gettho i pocetni novi zivot,pa tako je svugdje u svijetu

pises o ravnopravnosti koja ne posteji nigdje u svijetu

ne pratim TV,nemam vremena za telviZn
jeza u ledja

#523 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

ljubav_aha wrote:

javim se kasnije
Ovaaaj, diskriminacija nije ako ti setas crnackom cetvrti pa te neko prijeko pogleda.
Diskriminacija se desava kontinuirano i kroz razne vidove drustvenog zivota. Da bi ti bila diskriminarana morala bi svakodnevno dolaziti u kontakt s ljudima u tome getu o kojem govoris.
Drugo, ne zive samo crnci po americkim getima, niti je pojam geta nuzno vezan za rasnu ili etnicku pripadnost.
Na jugu zemlje postoje siromasna naselja nastanjena iskljucivo Latinosima. U mom gradu je tako. Ti ljudi kose, sisaju, peru, ciste, voze, popravljaju, prave, itd sve zivo u gradu. Rade ko konji za nista.
jeza u ledja

#524 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

Koolin1 wrote:
Pretjerujes.
U Americi je ta sansa veca nego vjerovatno bilo gdje drugo.
Stoga "American Dream" postoji, samo ga treba znati naci.

Da smo ravnopravni, nismo. Naravno. Ali si ravnopravniji nego sto bi bio u Bosni, Kini, Francuskoj ili Ugandi.
Ako si crnac rodjen u getu naravno da su ti sanse male, ali su ti milion puta vece nego ako si nestretnik rodjen na smetljistu u Bombaju. Tamo ti je sansa da uopste prezivis do 18e manja nego da iz Bronxa odes i postanes senator.
luckylaka

#525 Re: Protesti u Americi.

Post by luckylaka »

ljubav_aha wrote:
Koolin1 wrote:

:-) :-) koji zakljucak jebote -procitas li ti nekad prije nego posaljas svoj post il valjda kontas ostali nepismeni mogu im prodavati muda pod bubrege il ipak kontas da si sama u Usa :run:
Post Reply