Dragi moj Meho, od 1,700,000,000 maraka u budzetu FBiH, skoro 700,000,000 ide na razne beneficije koje su mahom podijeljene pred izbore - npr. vidi na sta je otisla lova od PDV-a 2006 i 2007.Mr. Meho wrote:Ova zemlja je nevjerovatna! Nikad nama nece biti bolje. Svi vide neko svoje drvo, a niko sumu. Nista vise nije sveto, niko vise nema dostojanstva. Moral i cast postale su samo misaone imenice.
U trenutku kad su borci prevareni, omalovazeni, ponizeni, izmaltretirani, umjesto da im se priduze i ostale obespravljene kategorije, da se postigne zajednicki cilj, da se skinu ovi mafijasi s vlasti... ne! Ovdje ce se radije pisati traktati zasto ne treba uraditi nesto konkretno, ko se krije iza paravana, ko je sta pokrao, da li je na protestima bio neko ko nije ono za sta se predstavlja, je li se neko napio, je li trebalo ovako ili onako, sta su trebali reci ili uraditi samo da bi oni digli svoje cijenjeno demokratsko dupe, a samo par dana kasnije ce opet graktati kako bi oni i sta bi uradili. Laprdanje nam je postalo nacionalni sport, a glupost najizrazenija karakteristika!
Nemam vise zivaca. Zasluzujemo stvarno novi rat. Nista drugo. Sramota.
Nazalost, kojekakva boracka udruzenja su davno izgubila svaki kredibilitet, prije svega zato jer vecinu vode sumnjivi likovi (cast izuzetcima) i zato jer nisu ocistili po svojoj avliji. Revizija bi bila suvisna da ta udruzenja zaista rade svoj posao i zastupaju borce. Zasto? Fino dodje npr. udruzenje boraca iz opstine te-i-te i kaze: "Mi okupljamo sve borce, evo vam kompletan spisak sa svim podatcima o primanjima, porodici, strucnoj spremi, stepenu invalidnosti..." Jok, oni su dopustili da na njihovoj muci neko uzima pare i tu su sami najodgovorniji. Znam lika koji je bio u vojsci 2 mjeseca, mobilisalo ga pred Dayton, pravo iz srednje kad je napio 18. Cijela takva generacija bila u kasarni, nisu naucili ni zavrsili pola obuke kad je potpisano primirje. Neki od njih danas primaju kojekakve naknade, neki imaju uvjerenja da su ranjeni, a momci nisu puske zaduzili u ratu (sva sreca pa je bilo gotovo pa nisu ginuli).
U Hrvatskoj kriju podatke o braniteljima ko zmija noge. Neki dan uhapsise bloggera koji je objavio spisak, spisak u kojem se medju borcima nalazi par hiljada ljudi koji su zvanicno bili u vojsci manje od 7 dana. Zamisli sta sve kod nas ima kad je u Hrvatskoj, koja je spram nas 10 puta uredjenija drzava, tako jadno stanje. Ja sam imao priliku citati spisak ljudi kojim su odobrene razne beneficije u KS. Dosta imena na spisku nije bilo potpuno, nije bilo rjesenja (npr. pisalo bi "odobrio mu Sahbaz" i sl.) Kad bi pokusali, zajebancije radi, ukucati maticni broj i provjeriti je li tacan, ispostavljalo se da maticni ne postoji...
Nazalost, ovo danas je bila samo jedna pateticna predstava zbog koje ce boracka udruzenja izgubiti i ono malo kredibiliteta sto su imala... Niko ne pominje prave probleme.