Protesti: Kako to Francuzi rade

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vedderedi

#1 Protesti: Kako to Francuzi rade

Post by vedderedi »

Vule vu kuše avek moj babo i majka!

Francuski studenti ponovo su dokazali da se znaju izboriti za svoja prava ne birajući sredstva. Nakon što su prošle godine organizirali masovne proteste protiv novog zakona koji olakšava poslodavcima da otpuštaju mlade uposlenike, ove su godine krenuli riješiti stambeno pitanje i priskrbiti si krov nad glavom. Pri tom su iskoristili jedinu stvar koju studenti češće rade od učenja i polaganja ispita (i ispijanja kava ako su u Mostaru) – seks!

Naime, francuska studentska udruga UNEF pokrenula je kampanju koja je uspjela zgroziti ćudorednije pripadnike francuskog naroda, ali u pomaknuti problem s mrtve točke. Udruga je načinila plakat na kojem je prikazan par koji vodi ljubav u krevetu u kojem spavaju njihovi roditelji. Poruka plakata je jasna: zbog kroničnog nedostatka stanova i kuća, veliki broj studenata prisiljen je živjeti s roditeljima.

Image

Image Prema statistikama koje posjeduje UNEF Francuska ima tek 150 000 stanova za 2.2 milijuna studenata, a podaci iz 2006. godine ukazuju da je polovica onih koji ne mogu pronaći adekvatan smještaj prisiljena živjeti s mamama i tatama. Studentska udruga stoga zahtjeva od vlade da izdvoji jednu milijardu eura za izgradnju novih stanova.

Ministrica obrazovanja već je najavila da će vlada osigurati 620 milijuna eura za 5000 novih stanova i renoviranje dodatnih 7000 stanova godišnje do 2012, te je podržala program po kojem bi studenti stanovali sa starijim osobama koje imaju viška soba.

No, ni to nije zadovoljilo UNEF u kojem smatraju da ovakav program vlade ne predstavlja konačno rješenje, pa su spremni poduzeti daljnje korake dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Svaki komentar, s obzirom da smo i sami studentski grad koji muku muči sa smještajem, je suvišan. Jedan dobar, pak, stoji na zidu sveučilišnog kampusa: "U Francuskoj gori, u Koreji ginu, a naši studenti fuka piju..."

(Bljesak.info)
karanana

Post by karanana »

pa dobro mozda nase studente ne more ovakvi problemi jer se ljudi ne jebu nego samo uce i ispijaju kafice.
vedderedi

Post by vedderedi »

al' je cinjenica da i kod nas mladi ljudi kubure sa stanovima te se mnogi i ne odlucuju na osnivanje porodice, a Boga mi i dobna granica stupanja u bracne odnose se pomjerila
Lace

Post by Lace »

vedderedi wrote:al' je cinjenica da i kod nas mladi ljudi kubure sa stanovima te se mnogi i ne odlucuju na osnivanje porodice, a Boga mi i dobna granica stupanja u bracne odnose se pomjerila
sto jes jes :-?
d2

Post by d2 »

ja sve cekam ali ni jedna da naleti pa ne znam jel da mi bude zao ili drago :D
Post Reply