hgjk65i56i wrote:guber90 wrote:Sta god da napisem, nece boliti kao ovo :hgjk65i56i wrote:koji je ovo jad od komentara svak svakome jamu kopa, niko brte nema gori od vas muslimana, musliman ili ćenifa isti je to smrad![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
meni baš draga ta zastava tuđinska, varta krpa
PROTESTI!!! - aktuelnosti
- guber90
#9576 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
-
nedim73m
#9577 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Povodom informacije u novom broju SB da sam prije dva mjeseca boravio u Beogradu, u kući/rezidenciji gospodina Aleksandra Vučića, te da sam tamo putovao avionom, činjenice su slijedeće:
Bio sam tamo i vrlo ozbiljno razgovarao o regionalnim odnosima i saradnji u mnogim, pa i sigurnosnim segmentima, putovao sam službenim vozilom OSA-e, od Sarajeva do Beograda i nazad, vozio je lično gospodin Almir Džuvo, direktor OSA-e, koji je naravno bio prisutan tokom cijelog razgovora između gospodina Vučića i mene.
Pošto gospodin Džuvo sigurno ima prijatelja među novinarima SB, možete to lako provjeriti i saznati sve tačne detalje spomenutog susreta, kaže se u SMS poruci ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića upućenoj uredništvu SB.
Zaključak Predsednik zna poslati SMS
Bio sam tamo i vrlo ozbiljno razgovarao o regionalnim odnosima i saradnji u mnogim, pa i sigurnosnim segmentima, putovao sam službenim vozilom OSA-e, od Sarajeva do Beograda i nazad, vozio je lično gospodin Almir Džuvo, direktor OSA-e, koji je naravno bio prisutan tokom cijelog razgovora između gospodina Vučića i mene.
Pošto gospodin Džuvo sigurno ima prijatelja među novinarima SB, možete to lako provjeriti i saznati sve tačne detalje spomenutog susreta, kaže se u SMS poruci ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića upućenoj uredništvu SB.
Zaključak Predsednik zna poslati SMS
- O'zone
- Globalni moderator
#9578 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Plenum u Mostaru: Građani i građanke usvojili zahtjeve
14. februar 2014. u 21:35
Na večerašnjem sastanku Plenuma građana i građanki Mostara, koji je održan u OKC-u Abrašević, utvrđeno je nekoliko zahtjeva građana, a najavljeno je i povezivanja sa plenumima u Sarajevu i Tuzli.
Jedan od usvojenih zahtjeva je da se od MUP-a HNK traži službena izjava o stavu MUP-a prema socijalnom buntu građana, uz objašnjenja bezrazložnih hapšenja demonstranata. Takođe, od gradskih vlasti se zahtijeva ustupanje javnog prostora za održavanje Plenuma građana i građanki Mostara.
Građani zahtijevaju i oslobađanje svih optuženih za krivična djela vezana za proteste. Zahtijeva se i otpuštanje svih javnih namještenika koji su primljeni bez važećeg konkursa, kao i direktora svih kantonalnih agencija, te revizija diploma javnih namještenika.
Građani traže da se demobiliziranim braniteljima omogući dostojanstven život kroz programe zapošljavanja i stručnih prekvalifikacija. Jedan od zahtijeva je i otvaranje istrage o radu Kantonalnog tužiteljstva i kažnjavanje odgovornih za nerješavanje trideset slučajeva ubistava od rata do danas.
Zaključeno je i da se formira Fond solidarnosti za uhapšene, prekršajno te krivično gonjene demonstrante.
Plenum će, kako je najavljeno, u toku sutrašnjeg dana razmatrati i prijedlog za novi statut grada Mostara koji je izradio mladi mostarski intelektualac Nino Zelenika.
Naredni sastanak Plenuma građana i građanki Mostara održat će se u subotu u 15 sati u prostorijama OKC-a Abrašević, a građani će se zatim uputiti na Španski trg gdje će u 17 sati biti održan mirni protest, saopćeno je iz Koordinacijskog odbora Plenuma.
Podsjećamo, zahtjevi Plenuma građana i građanki Mostara koji su izneseni sinoć su smjena Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, ukidanje finansiranja političkih stranaka iz proračuna, revizija privatizacije, utvrđivanje porijekla imovine, usvajanje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine u Federaciji BiH, izmjena Izbornog zakona, donošenje novog statuta Grada Mostara i raspisivanje lokalnih izbora, zatim ukidanje paušala i beneficija političara i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, formiranje odbora za normalizaciju stanja u Mostaru, donošenje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom na razini Hercegovačko-neretvanskog kantona, te ukidanje zastare za kaznena djela ratnog profiterstva i postratne privatizacije.
- guber90
#9579 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Sumarum: "Mi bi da se javimo, da se zna da smo tu".Danguba wrote:Ovo je meni kurvanjski da ne kazem lesinarski.Saopštenje Koordinacija katoličkih i hrvatskih institucija i udruga TK
TuzlarijeKoordinacija katoličkih i hrvatskih institucija i udruga u Tuzlanskoj županiji koja okuplja više od 20 članica iz građanskoga, vjerskog, braniteljskog, kulturnog i političkoga sektora i koja kao takva ima pravo artikulirati interese skoro svih katolika i pripadnika hrvatskog naroda u Tuzlanskoj županiji, pozorno prati posljednja dešavanja vezana za nasilne, a kasnije i mirne prosvjede, najprije u Tuzli, ali i u drugim mjestima u Tuzlanskoj županiji, Federaciji i cijeloj BiH.
Postoji tendencija od određenih krugova ljudi da se cilj prosvjeda, onakvi kakvi su bili i onakvi kakvi sada jesu, skrene s opravdanog socijalnog nezadovoljstva i ispravljanja društvenih nepravdi ka promjenama političkoga sustava i ustavno-pravnog ustroja Kantona, Federacije i države Bosne i Hercegovine.
Po našem sudu, prosvjedima u Tuzli, koji su za poljedicu imali rušenje izvršne vlasti u Tuzlanskoj županiji zbog ekonomske krize i socijalde nepravde, krenulo se na suspendiranje pozitivnih pravila koja bi mogla naprečac i posve uzmaknuti pod različitim pritiscima. S takvom zamisli izražavamo veliku bojazan i hrvatskog naroda kao malobrojnijeg u Tuzlanskoj županiji. Strahujemo da će se u traženju socijalne pravde i boljih uvjeta života svim ljudima (namjerno ili nenamjerno!) kao jedini put ispostaviti neustavno nijekanje nacionalne ravnopravnosti, što bi u konačnici značilo ukidanje političkog prava i Hrvatima naše Županije.
Skupštinu Tuzlanskog kantona, kao središnje zakonodavno tijelo, smatramo u ovom trenutku najvišim autoritetom u organizaciji života i osiguranju provedbi Ustava, zakona i svih prava građana na području Tuzlanske županije.
Temeljem toga predlažemo:
1. Da Skupština Tuzlanskog kantona omogući puno funkcioniranje pravne države te da u tim okvirima omogući socijalnu jednakost, bolji standard i ispravljanje nanesenih društvenih i gospodarskih nepravdi.
2. Da Skupština Tuzlanskog kantona omogući svaku vrstu sigurnosti svim ljudima i imovini u Tuzlanskoj županiji, neovisno o njihovoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.
3. Da Skupština Tuzlanskog kantona u svojem radu i odlučivanju ni na koji način ne udovolji nikome na zatiranju i nijekanju Ustavom BiH zagarantirane nacionalne jednakosti i pripadnosti.
4. Da legitimno izabrani predstavnici hrvatskog naroda u Tuzlanskoj županiji neometano nastave zastupati interese hrvatskog naroda. Isti se zahtjev odnosi na pripadnike drugih konstitutivnih naroda i ostalih.
5. Da se u cijelosti uvaži izborna volja hrvatskog naroda do ponovne provjere volje birača, a onako kako je to zakonom i Ustavom propisano.
6. Da Skupština Tuzlanskog kantona, vođena intersima građana, etičkom odgovornošću i osjetljivošću, u svojem radu i odlučivanju ne pridonosi novim etničkim podjelama.
U potpisu
Koordinacija hrvatskih i katoličkih udruga i institucija na području TK
(tuzlarije.net)
Kada zavrsite sa procesima, zovite nas da participiramo u vlast.
- biske
#9580 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
[quote="nagib uzbrdica"][/quote]
na kojem spratu tornja će biti tvoj office za vođenje rata na klixu? hoćeš li smjeti privoditi u njega? mnogo je pitanja koja još uvijek čekaju odgovor.
zipa se samo ismete, ta gura žene u prvi plan pa možda ispadneš...
na kojem spratu tornja će biti tvoj office za vođenje rata na klixu? hoćeš li smjeti privoditi u njega? mnogo je pitanja koja još uvijek čekaju odgovor.
zipa se samo ismete, ta gura žene u prvi plan pa možda ispadneš...
- Danguba
#9581 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
guber90 wrote:
Sumarum: "Mi bi da se javimo, da se zna da smo tu".
vidi ovih kandidata...
zaboravili ragiba u kuhinji i muzicku zelju...Zahtjevi Udruženja poljoprivrednika TK
Zahtjevi Udruženja poljoprivrednika TK
TuzlarijeMolimo Vas, poslanike Skupštine TK, koje uvažavamo kao legitimne predstavnike naroda, izabrane na legalnim izborima, da uvažite trenutno stanje u kantonu, te koristeći ovlasti ispunite naše zatjeve, kako slijede:
1.Podržite isplatu preostalih podrški za primarnu poljoprivrednu proizvodnju iz 2012.godine.
2.Podržite isplatu novčanih podrški za primarnu poljoprivrednu proizvodnju iz 2013.godine (poljoprivrednicima su neophodna sredstva za proljetnu sjetvu).
3.Izvršite rebalans Budžeta i za poljoprivredu izdvojite minimalno 3,5%, što je u skladu sa postojećim Zakonom. (Sredstva predvidjeti za podrške obrtima u poljoprivredi i nabavci osnovnih stada, u cilju proizvodnje domaće hrane, te smanjenju broja nezaposlenih.
4. Pri izboru novog ministra poštovati struku, ministar može bti samo stručno lice iz oblasti poljoprivrede, koje razumije problematiku poljoprivrednika.
Spremni smo na saradnju u novonastaloj situaciji, u smislu predlaganja novog ministra poljoprivrede (imamo svoj prijedlog) i spremni smo predložiti mjere za poboljšanje stanja u poljoprivrednoj proizvodnji i otvaranje novih radnih mjesta.
Predsjednik Ilija Stojak, 061/672-195
(tuzlarije.net)
Last edited by Danguba on 15/02/2014 00:26, edited 1 time in total.
- Janjicar
#9582 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Pa nisam ti opsovao zar ti nije otac oplodio mater?hgjk65i56i wrote:ja tebi neću psovat ali mogu ti reći samo ovo bosanac je nastao tako što sam mu ja jebo mater a nekad samo nekad zna međed jebat bukvu pa nastane bosanacJanjicar wrote:jebo ti otac materhgjk65i56i wrote:koji je ovo jad od komentara svak svakome jamu kopa, niko brte nema gori od vas muslimana, musliman ili ćenifa isti je to smrad![]()
![]()
![]()
![]()
- ilkbahar
#9583 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Vala i da hoce TUzla postat glavni grad pa da se i vama malo sjati seljadije, da vidite da nam nije lako!
- Janjicar
#9584 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Vidjet ces ja ti rekohilkbahar wrote:Vala i da hoce TUzla postat glavni grad pa da se i vama malo sjati seljadije, da vidite da nam nije lako!
-
jastuk1
#9585 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Jel ti fakat misliš da se iko ozbiljan zaustavlja da čita hrpe tvojih nesuvislih nebuloza?!hgjk65i56i wrote:NjV podsjeća borce proteklih ratova da uništenje režima dejtonske čudovišne paradržave i njenih simbola kao što je žuta trokutasta ogavna krpetina (pa ko normalan brani zastavu koju je napravio - stranac, i koja "slučajno" podsjeća na trokutove za Jevreje iz konc-logora?!) nije nikakva sramota, već je to SVETA DUŽNOST I OBAVEZA SVAKOG POJEDINCA U OVOJ ZEMLJI!! | HM reminds veterans of past wars: destroying of #Dayton monster-regime and its symbols like "flag" is not disgraceful, but everybody's duty! (TWITTER) https://www.facebook.com/H.R.H.BosnianC ... 9230199403 jada balinskog pa to je zatucano, glupo, primitivno i nadasve retardiranoguber90 wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
al vam gaveličanstvo spusti svaka mu čast
- Janjicar
#9586 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Ti da zivis u svicarskoj ne bi mogao piskarat po forumu citav danhgjk65i56i wrote:uh pati ne znaš ja živim u švicarskoj od 96Janjicar wrote: Pa nisam ti opsovao zar ti nije otac oplodio mater?tlačil vas Dodo
![]()
![]()
nego zapalil se šta
- guber90
#9587 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Da budemo iskreni imamo mi i seljadije, kamione, da bude stvar gora rodili se i odrasli u gradu, ali seljadijaJanjicar wrote:Vidjet ces ja ti rekohilkbahar wrote:Vala i da hoce TUzla postat glavni grad pa da se i vama malo sjati seljadije, da vidite da nam nije lako!Bit cemo glavni grad s najvise Jezera
- Sarkazam
#9588 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Ljudi, nije fer
Opet majorizacija mojih hrvata na djelu - Gdje su na anketi, da im zadam koji refreš
Samo jadni Željkec je tu
Opet majorizacija mojih hrvata na djelu - Gdje su na anketi, da im zadam koji refreš
Samo jadni Željkec je tu
-
archi_a
#9589 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
kako je retardiran lik a uz to jos i glup.
Boze Boze 
- guber90
#9590 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Nista, na proteste pred sjediste klixa, sa jasno definiranim zahtjevima ili samo nadji jedno 20-ak ljudi da pukne refresh na klix i ima da padne server, eto sta ti drazeSarkazam wrote:Ljudi, nije fer![]()
Opet majorizacija mojih hrvata na djelu - Gdje su na anketi, da im zadam koji refreš![]()
Samo jadni Željkec je tu
- guber90
#9591 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Nemoj vrijedjati ljude koji su zaostali u razvoju, oni se takvi rode i nedo Bog nikome, a ovaj je to odabrao.archi_a wrote:kako je retardiran lik a uz to jos i glup.Boze Boze
-
archi_a
#9592 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Upravu si. sry... povlacim dio napisanog...guber90 wrote:Nemoj vrijedjati ljude koji su zaostali u razvoju, oni se takvi rode i nedo Bog nikome, a ovaj je to odabrao.archi_a wrote:kako je retardiran lik a uz to jos i glup.Boze Boze
-
jastuk1
#9593 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Vala dok got imate tu stranicu sa najbezveznijim nazivom tuzlarije, niko i niko vas neće uzimati ozbiljno.Janjicar wrote:Vidjet ces ja ti rekohilkbahar wrote:Vala i da hoce TUzla postat glavni grad pa da se i vama malo sjati seljadije, da vidite da nam nije lako!Bit cemo glavni grad s najvise Jezera
Inače,
- Janjicar
- guber90
#9595 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Hajde naziv, al dizajn iz 90-tihjastuk1 wrote:Vala dok got imate tu stranicu sa najbezveznijim nazivom tuzlarije, niko i niko vas neće uzimati ozbiljno.Janjicar wrote:Vidjet ces ja ti rekohilkbahar wrote:Vala i da hoce TUzla postat glavni grad pa da se i vama malo sjati seljadije, da vidite da nam nije lako!Bit cemo glavni grad s najvise Jezera
Inače,za Tuzlu.
- Janjicar
#9596 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
To tako i hocemo da nas niko ne uzima za ozbiljno da vas moRemo zeznut ...jastuk1 wrote:Vala dok got imate tu stranicu sa najbezveznijim nazivom tuzlarije, niko i niko vas neće uzimati ozbiljno.Janjicar wrote:Vidjet ces ja ti rekohilkbahar wrote:Vala i da hoce TUzla postat glavni grad pa da se i vama malo sjati seljadije, da vidite da nam nije lako!Bit cemo glavni grad s najvise Jezera
Inače,za Tuzlu.
Nakon istrazivanja SHELL-a koji je otkrio da se nalaze veliko nalaziste nafte, potpisao je koncesiju sa vladom Tk i zauzvrat obecao da ce glavni grad biti Tuzla. Zivi bili pa vidjeli
-
underwater
#9597 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Da nije SHELL potpiso koncesiju sa mjesnom zajednicom?Janjicar wrote: To tako i hocemo da nas niko ne uzima za ozbiljno da vas moRemo zeznut ...
Nakon istrazivanja SHELL-a koji je otkrio da se nalaze veliko nalaziste nafte, potpisao je koncesiju sa vladom Tk i zauzvrat obecao da ce glavni grad biti Tuzla. Zivi bili pa vidjelijedva su se dogovorili jer je Jasmin Imamovic htio da Tuzla bude novi Neum ali ministri nisu bili za to narocito ministar privrede
Ta nafta pripada pederaciji ... nije to nikakva kantonalna nafta ... i ona i PDV na nju morace se jednom platit sarajevu
-
Area_51
#9598 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Nakon sarajevskog plenuma, iskazanih zahteva, koje sam nasao na internetu, kao svoj doprinos dao bih par pravnih komentra. Nemojte me napadat na prvu, samo iznosim pravno misljenje, sto je moja profesija. Svoje kometare dacu podebljano.
- Vlada eksperata bez političke pripadnosti
Izbornim zakonom utvrdjeno je ko su nosioci mandata, dobivenih na izborima, tako da je jako tesko ocekivati da se moze napraviti »nestranacka« Vlada. Sto se tice eksperata, mislim da niko od nas nije taj koji bi mogao proglasiti bilo koga ekspertom, tako da je ovaj dio jako upitan. Bolje bi bilo da se radi o koncentracionoj vlasti u kojoj ucestvuju neki novi ljudi iz stranaka iz Skupstine Kantona Sarajevo, minus Radeljas, Cardzic, Vajzovic, Kojovic i slicni »kontrolni paketi«.
- Revizija plaća i beneficija nosioca javnih funkcija u KS i njihovo usklađivanje sa trenutnom ekonomskom situacijom.
Prijedlog je pravno utemeljen, ako bude potrebna korekcija, treba izmijeniti poneki zakon i podzakonski akt.
- Ukidanje "bijelog hljeba"
Ovo jeste pravno jasan prijedlog, samo je upitan sa drugog stanovista. Recimo da hocete dovesti nekog eksperta u Vladu Kantona Sarajevo, koji bi morao napustiti svoj posao i biti u totalnoj neizvjesnosti koliko dugo ce trajati Vlada u kojoj je clan. Kada njoj istekne mandat ili bude ranije smijenjena, taj neko bi ostao bez posla. Nisam siguran kako ima osoba koje bi pustile svoje posao i usle u avanturu, nakon koje bi mogle ostati bez posla. One ideje onog Siranovica, da poslije isteka mandata clan Vlade ide na Biro za zaposljavanje, siguran sam da niko od potencijalnih kandidata iz reda eksperata za clanove Vlade ne bi prihvatio. Ovo treba tako urediti da onaj ko prima »bijeli hljeb« ne moze paralelno raditi na svome poslu kao oni mahniti profesori iz SDP-a, koji su to imali po dva osnova i vrijeme primanja smanjit na sest mjeseci.
- Ukidanje dodatnih plaćanja zastupnicima po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima.
Ovo je pravno utemeljen prijedlog, treba ga dodatno razraditi, jako je neprecizan.
- Uvođenje zabrane svim zastupnicima i nosiocima javnih funkcija u KS za učešće u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća i institucija
Ovo vec POSTOJI kroz Izborni zakon, samo sto se ponekad slabo primjenjuje. Dakle izabrani zvanicnik zakonodavnog organa (skupstina/parlament) ili izvrsnog organa (vlada) ne moze biti clan upravnog ili nadzornog odbora preduzeca, sto se izgleda ne odnosi samo na onog Radeljasa. To je vec stvar za policije. Dakle, ovo vec postoji.
- Reduciranje voznog parka javnih institucija KS za 50 posto, i svih troškova vezanih za korištenje službenih vozila i službena putovanja.
Ovdje ce vas fino uhvatiti, jer recimo kad saberete premijera+12 ministara u Vladi Kantona Sarajevo prevozi 7-10 vozila, sto je manje od jednog vozila po ministarstvu u prosijeku. Bolje bi bilo da se smanji vozni park Predsjednistva Bosne i Hercegovine, jer njih trojicu vozi desetak vozila, najskupljih u drzavi.
- Revizija privatizacije.
Pravno dobar prijedlog, samo da se zna da se on odnosi na rad tuzilastava, u konkretnom slucaju Kantona Sarajevo, te da to nije u nadleznosti Skupstine Kantona Sarajevo. Kako natjerati Tuzilastvo da radi svoj posao, ja stvarno ne znam, cak ih smatram leglom korupcije, jer sakrivaju ove predmete decenijama.
- Uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara
Ovo nije pravno utemeljen prijedlog, jer je ovo stvar policijskih organa, sto ce kod njih izazvati buru negodovanja. Po vazecem zakonu jedini su ovlasteni da ocjenjuju stanje javnog reda i mira.
Ovo je moj doprinos debati, kao starijeg pravnika, vidjevsi dosta pravnih rupa u ovim prijedlozima. Recimo, da sam sa druge strane, na onoj gdje je Skupstina Kantona Sarajevo, ja bih vas hladno pravnim argumentima razuvjerio. To je tako, bez ljutnje.
- Vlada eksperata bez političke pripadnosti
Izbornim zakonom utvrdjeno je ko su nosioci mandata, dobivenih na izborima, tako da je jako tesko ocekivati da se moze napraviti »nestranacka« Vlada. Sto se tice eksperata, mislim da niko od nas nije taj koji bi mogao proglasiti bilo koga ekspertom, tako da je ovaj dio jako upitan. Bolje bi bilo da se radi o koncentracionoj vlasti u kojoj ucestvuju neki novi ljudi iz stranaka iz Skupstine Kantona Sarajevo, minus Radeljas, Cardzic, Vajzovic, Kojovic i slicni »kontrolni paketi«.
- Revizija plaća i beneficija nosioca javnih funkcija u KS i njihovo usklađivanje sa trenutnom ekonomskom situacijom.
Prijedlog je pravno utemeljen, ako bude potrebna korekcija, treba izmijeniti poneki zakon i podzakonski akt.
- Ukidanje "bijelog hljeba"
Ovo jeste pravno jasan prijedlog, samo je upitan sa drugog stanovista. Recimo da hocete dovesti nekog eksperta u Vladu Kantona Sarajevo, koji bi morao napustiti svoj posao i biti u totalnoj neizvjesnosti koliko dugo ce trajati Vlada u kojoj je clan. Kada njoj istekne mandat ili bude ranije smijenjena, taj neko bi ostao bez posla. Nisam siguran kako ima osoba koje bi pustile svoje posao i usle u avanturu, nakon koje bi mogle ostati bez posla. One ideje onog Siranovica, da poslije isteka mandata clan Vlade ide na Biro za zaposljavanje, siguran sam da niko od potencijalnih kandidata iz reda eksperata za clanove Vlade ne bi prihvatio. Ovo treba tako urediti da onaj ko prima »bijeli hljeb« ne moze paralelno raditi na svome poslu kao oni mahniti profesori iz SDP-a, koji su to imali po dva osnova i vrijeme primanja smanjit na sest mjeseci.
- Ukidanje dodatnih plaćanja zastupnicima po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima.
Ovo je pravno utemeljen prijedlog, treba ga dodatno razraditi, jako je neprecizan.
- Uvođenje zabrane svim zastupnicima i nosiocima javnih funkcija u KS za učešće u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća i institucija
Ovo vec POSTOJI kroz Izborni zakon, samo sto se ponekad slabo primjenjuje. Dakle izabrani zvanicnik zakonodavnog organa (skupstina/parlament) ili izvrsnog organa (vlada) ne moze biti clan upravnog ili nadzornog odbora preduzeca, sto se izgleda ne odnosi samo na onog Radeljasa. To je vec stvar za policije. Dakle, ovo vec postoji.
- Reduciranje voznog parka javnih institucija KS za 50 posto, i svih troškova vezanih za korištenje službenih vozila i službena putovanja.
Ovdje ce vas fino uhvatiti, jer recimo kad saberete premijera+12 ministara u Vladi Kantona Sarajevo prevozi 7-10 vozila, sto je manje od jednog vozila po ministarstvu u prosijeku. Bolje bi bilo da se smanji vozni park Predsjednistva Bosne i Hercegovine, jer njih trojicu vozi desetak vozila, najskupljih u drzavi.
- Revizija privatizacije.
Pravno dobar prijedlog, samo da se zna da se on odnosi na rad tuzilastava, u konkretnom slucaju Kantona Sarajevo, te da to nije u nadleznosti Skupstine Kantona Sarajevo. Kako natjerati Tuzilastvo da radi svoj posao, ja stvarno ne znam, cak ih smatram leglom korupcije, jer sakrivaju ove predmete decenijama.
- Uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara
Ovo nije pravno utemeljen prijedlog, jer je ovo stvar policijskih organa, sto ce kod njih izazvati buru negodovanja. Po vazecem zakonu jedini su ovlasteni da ocjenjuju stanje javnog reda i mira.
Ovo je moj doprinos debati, kao starijeg pravnika, vidjevsi dosta pravnih rupa u ovim prijedlozima. Recimo, da sam sa druge strane, na onoj gdje je Skupstina Kantona Sarajevo, ja bih vas hladno pravnim argumentima razuvjerio. To je tako, bez ljutnje.
- It_is_a_Leclerc
#9599 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
@area
Pravni zakon omogućava nestranačku vladu. Dapače, u dijelu izbornog zakona koji se tiče formiranja vlade se političke stranke uopšte i ne spominju. Vladu formira onaj ko ima 16 ruku u kantonalnoj skupštini, pa taman to bio ti ili ja. Dakle, pravno je prijedlog i više nego utemeljen.
Pravni zakon omogućava nestranačku vladu. Dapače, u dijelu izbornog zakona koji se tiče formiranja vlade se političke stranke uopšte i ne spominju. Vladu formira onaj ko ima 16 ruku u kantonalnoj skupštini, pa taman to bio ti ili ja. Dakle, pravno je prijedlog i više nego utemeljen.
-
omar little
#9600 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
.
Last edited by omar little on 15/02/2014 03:10, edited 1 time in total.