PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

guber90

#8951 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by guber90 »

Kikibombona wrote:
ultima_palabra wrote: Pa nisu ljudi uvijek isto birali, mijenjale su se vlade a rezultat bio isti... znači da sa sistemom nije nešto u redu.

Isto kao da imam firmu, i promijenim 5-10 direktora a stalno radim u gubitku. Na kraju (ako je ne bih ugasio) bih sam preuzeo malo upravljanje da vidim šta suštinski ne valja, pa nakon toga doveo nekoga stručnog.
Ja recimo nikada nisam glasao, niti cu glasati dok se neke stvari ne promijene. Poznajem jos x ljudi koji ne izlaze na izbore.

Svi su manje-vise isti, sve je trulo do srzi. Ovakav nacin rada politickih stranaka moze mijenjati samo aktivno i po potrebi agresivno drustvo. To ce se kad-tad morati desiti, a ja se nadam da je taj proces upravo otpoceo.
A da li si bio na protestima? :D
ultima_palabra

#8952 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by ultima_palabra »

Alfons Kauders wrote:
mijenjali su se sazivi vlada - vecina u skupstinama vrlo rijetko... sto znaci da je npr. sda promijenila 10 kantonalnih vlada u tuzli, ali je 17 od zadnjih 20 godina imala skupstinsku vecinu, sa svim sto to nosi (imenovanja u javnom sektoru)

vlade su najmanje bitne, pojavljam mene zaboli hoce li mi premijer biti causevic, mirnes, neko iz plenuma ili jebena ceca cenic - oni su najmanje bitan dio vlasti, a imaju ogranicen rok trajanja... nije bitno ko ce biti, bitno je sta ce raditi i kakva ce biti skupstina...
Pa evo u Sarajevu su od 2010. svi bili na vlasti... nema stranke osim NS da nije imala svoje ministre i direktore. I šta sada kad je pao Zeljković? Treba Konaković opet da podmićuje i pravi koalicije... ili da se Musić vrati?

Jednostavno, postojeće stranke su iscrpile svaki kredibilitet... zato treba skupštini postaviti ultimatum da predloži nestranačku vladu u kojoj će biti stručnjaci za pojedini resor.
Objektivni navijac

#8953 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Objektivni navijac »

Domy31 wrote:
Sa_u_srcu wrote:Plenum ne moze izabrati vladu...niti bilo kakve ministre...nemojte da o tome raspravljamo uopste...
Postoje zakoni, postoji Ustav i zna se kako se vlada imenuje i formira...i na koji nacin.
Ja ne znam dali se ovi ljudi iz plenuma zezaju ili fakat vjeruju da mogu postavljati ministre za clanove nove vlade.
Bojim se, da se dobra ideja koja je krenula od naroda pretvara u farsu i neko to mora prekinuti, jer ako ne iskoriste ovaj momenat na pravi nacin...sav trud bice uzaludan.

Pred vladu postaviti prave i realne ciljeve i ocekivati rezultate jer moraju poslusati. oktobar je preblizu i znaju da ce biti kaznjeni i da su sve oci uprte u njih....

1. Zakon i reviziji na nivou federacije o svim posljeratnim privatizacijama, bez mogucnosti zastarenja.
2. Zakon o porijeklu imovine.
3. Smanjenje placa svih nivoa u federaciji.
4. Smanjenje administracije pogotovo kada su u pitanju ministri, vozaci, sekretarice, savjetnici...
5. Jasan plan oporavak privrede federacije, sa jasnim ciljevima i planovima.
6. Zaposljavanje socijalno ugozenih kategorija.

Naravno ima tu jos mnogo toga...ali neke slicne zahtjeve ovaj plenum mora traziti, ali smjena vlade... :roll: da 500 ljudi smjeni vladu, dok s druge strane imas preko 100.000 koji su glasali za SDP je neozbiljno i po meni gubi smisao...jos ako dodam na sve to, da niko nije pitao, gradjane Livna, Tomislavgrada i cijele hercegovine, jesu li oni za nesto slicno.
Ono na cemu se svi slazemo, bez pitanja bilo koga i uplitanja bilo kokvih vitalnih interesa su ove najbrojane stvari, sve preko toga...je farsa...i po meni izgubljeni smisao...koji ovi protesi imaju.
Kako odlican post :thumbup:
Dobar post,treba jos svasta nesto ali poenta je da se treba zadrzavati i fokusirati na ostvarivim i realnim ciljevima. Sto se vise ide u nerealne maximume,manje ce se realnih stvari uraditi. Posebno se ne treba zamajavati mjenjanjima ustava ,prerasporedom kantona,entiteta,drzave i slicno. Daleko je to i nepotrebno u ovom momentu. Nisu bitne ni ostavke,izbori su ionako pred vratima. A na izborima ce biti smjena,koliko hoces. SDP ce prestati postojati kao ozbiljna stranka a i SDA ce biti dobro uzdrmana.
biske

#8954 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by biske »

ultima_palabra wrote:
Alfons Kauders wrote:
mijenjali su se sazivi vlada - vecina u skupstinama vrlo rijetko... sto znaci da je npr. sda promijenila 10 kantonalnih vlada u tuzli, ali je 17 od zadnjih 20 godina imala skupstinsku vecinu, sa svim sto to nosi (imenovanja u javnom sektoru)

vlade su najmanje bitne, pojavljam mene zaboli hoce li mi premijer biti causevic, mirnes, neko iz plenuma ili jebena ceca cenic - oni su najmanje bitan dio vlasti, a imaju ogranicen rok trajanja... nije bitno ko ce biti, bitno je sta ce raditi i kakva ce biti skupstina...
Pa evo u Sarajevu su od 2010. svi bili na vlasti... nema stranke osim NS da nije imala svoje ministre i direktore. I šta sada kad je pao Zeljković? Treba Konaković opet da podmićuje i pravi koalicije... ili da se Musić vrati?

Jednostavno, postojeće stranke su iscrpile svaki kredibilitet... zato treba skupštini postaviti ultimatum da predloži nestranačku vladu u kojoj će biti stručnjaci za pojedini resor.
istini za volju, ovo ns predlaže od početka saziva.
nedim73m

#8955 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

LEDA wrote:
nedim73m wrote:Najbolnije u svemu tome je što političari se smiju narodu i u lice im govore da su glupi, a nažalost 99% naroda ih još podržava u tome.

Evo navest ću primjer tornjaka sa HRT-a

Odakle mi bogastvo. Pazar mi je samo od avaza 50.000 KM dnevno puta 365 dana puta godina, pa marketing i eto to je to.

Koliko je od ovog naroda prevelo njegovu izjavu na način: 1992 došao sam sa kesom u rukama, vecina građana je imala više od mene. Došao sam na ideju da otvorim novine i poštenim radom sam zaradio. Domorodci iz Sarajeva i BiH su po prirodi bez mozga u glavi. Nemaju nikakvih ideja, neradnici samo malo da su razmislili mogli su imati veća bogastva od mene (ak ništa po logici stvari večina je školovanija). Ako sam mogao ja pošteno za 20 godina ovo zaraditi mogli ste i Vi, ali tko Vas hebe kad ste Glupani i nesposobni.

Ovo vrijedi i za ostale koji su se pošteno obogatili. Zar Vam nije jasno da se u ovoj državi NITKO na pošten način nije mogao niti je obogatio se.
zavisi šta smatraš tim OBOGATIO SE.

Radim u privatnoj firmi, vlasnika znam cijeli život . Bio borac . Prije rata imao svoju firmu ,obrazovan. ...našao put kako da počne posao ,posudio pare za početak u iznajmljenom prostorčiću,pa uzeo kredit i krenuo malo ozbiljnije .....prijavio ljude,svi smo prijavljeni , doprinosi plaćeni,plaće redovne ( nisu najveće ali su sigurne ) .....ovo je bogat čovjek ,jer mu noću njegov jorgan nije težak :)
Pod obogatio se znači da se baš obogatio. Prije nije imao ništa sad ima 10-tine miliona KM. Dati cu primjer iz svijeta:

1. Farmaceutse industrije imaju brdo novaca. Da li su ih zaradili zakonito i pošteno mislim da sve do jedna nije. Ispitivanje lijekova na stanovništvu afrike, namjerna zaraza stanovništva, zastrašivanje stanovništva, podmičivanje radi esencijalnih lista, podmičivanje ljekara. Sve do jedne uspješne kompanije su postali uspješni kriminalnim radnjama. Pošteno tko je pokušao nešto u farmaciji propao je.

Ovako bi mogao nabrojati brojne djelatnosti.

Onaj tko je napravio firmu i uspjeva se održavati mogao je pošteno, onaj tko je napravio zgrade, kupio jahte nepošteno 100%. Nađe mi netko neku uspješnu firmu da nije malo pogurala tender i dobila posao na sumljiv način. U našem okruženju mislim da bi svaka poštena pa gotovo propala. Nije ni u svijetu puno bolja situacija samo se kod nas to ne krije.
Kikibombona

#8956 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Kikibombona »

guber90 wrote: A da li si bio na protestima? :D
Naravno da jesam. I na ovim i na onim ranije kada sam imao vremena.

Izlaskom na izbore se apsolutno nista ne moze postici. Samo se mozes razocarati i proklinjati dan kada si odlucio glasati za neku od stranaka.
guber90

#8957 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by guber90 »

Kikibombona wrote:

Izlaskom na izbore se apsolutno nista ne moze postici. Samo se mozes razocarati i proklinjati dan kada si odlucio glasati za neku od stranaka.
Dobro je, reko da nisi od onih, a takvih ima za izvoza, kojima ne valjaju ni izbori,a ni protesti :D.
Bodkin

#8958 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Bodkin »

Sa_u_srcu wrote:Plenum ne moze izabrati vladu...niti bilo kakve ministre...nemojte da o tome raspravljamo uopste...
Postoje zakoni, postoji Ustav i zna se kako se vlada imenuje i formira...i na koji nacin.
Ja ne znam dali se ovi ljudi iz plenuma zezaju ili fakat vjeruju da mogu postavljati ministre za clanove nove vlade.
Bojim se, da se dobra ideja koja je krenula od naroda pretvara u farsu i neko to mora prekinuti, jer ako ne iskoriste ovaj momenat na pravi nacin...sav trud bice uzaludan.

Pred vladu postaviti prave i realne ciljeve i ocekivati rezultate jer moraju poslusati. oktobar je preblizu i znaju da ce biti kaznjeni i da su sve oci uprte u njih....

1. Zakon i reviziji na nivou federacije o svim posljeratnim privatizacijama, bez mogucnosti zastarenja.
2. Zakon o porijeklu imovine.
3. Smanjenje placa svih nivoa u federaciji.
4. Smanjenje administracije pogotovo kada su u pitanju ministri, vozaci, sekretarice, savjetnici...
5. Jasan plan oporavak privrede federacije, sa jasnim ciljevima i planovima.
6. Zaposljavanje socijalno ugozenih kategorija.

Naravno ima tu jos mnogo toga...ali neke slicne zahtjeve ovaj plenum mora traziti, ali smjena vlade... :roll: da 500 ljudi smjeni vladu, dok s druge strane imas preko 100.000 koji su glasali za SDP je neozbiljno i po meni gubi smisao...jos ako dodam na sve to, da niko nije pitao, gradjane Livna, Tomislavgrada i cijele hercegovine, jesu li oni za nesto slicno.
Ono na cemu se svi slazemo, bez pitanja bilo koga i uplitanja bilo kokvih vitalnih interesa su ove najbrojane stvari, sve preko toga...je farsa...i po meni izgubljeni smisao...koji ovi protesi imaju.
1. zakon o reviziji cega? pa jedino sto mozes i trebas uraditi je poslati u zatvor domace ljude koji su ucestvovali u sumnjivim privatizacijama. nema apsolutno nikakve sanse da ti sad ganjas tog nekog investitota i da dokazujes nekakvo sumnjivo porijeklo novca ili da njega tuzis za propale firme
2. dobar prijedlog ali opet treba reci ko bi to radio. poseban sud? sa kojim ovlastima i pod kojim zakonima bi radio? ovim danasnjim gdje za 5 miliona dobijes 3 mjeseca zatvora?
3. kome? jel i cistacicama i portirima? jel i uciteljima i vatrogscima?
4. najbitiniji prijedlog. uvesti moratorij na zaposljavanje u javnoj upravi. ograniciti broj ovih funkcija po ministarstvu.ukinuti placanje pausala u raznim komisijama. ukinuti dvostruki zivot. neogranicen telefon. mjesec dana godisnjeg. uvesti im one kartice kad dolaze i odlaze. uvesti im rad po ucinku gdje se moze (onim salterusama u raznim opstinama i sudovima). 100 mogucnosti za ustede i to prave
5. jasan plan :D problem u ovome je sto nema osobe zaposlene u javnoj upravi da moze sastaviti plan na 20-ak stranica koji je dobar i realistican, a sa druge strane 80% populacije ne bi znalo jel dobar ili nije. otprilike kao kad je hare pricao kako je rjesenje ukinuti rs i on ce to napraviti i raja onanisala ;-)
6. jos jedan populisticki zahtjev. nije drzava duzna da zaposljava. jedino da ih stavi na budzet ili im da mjesecni iznos.

od pocetka nije bilo liste pravih zahtjeva koji moraju biti MJERLJIVI I MOGUCI ZA ISPUNITI NA KRATKI ROK. pa ovaj plan oporavka o kojem pricas bi morao biti na 10 godina. dalje, sve ove nebuloze za smjene politicara nista dobro nece donijeti. treba traziti rad i odgovornost.
biske

#8959 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by biske »

Kikibombona wrote:

izvini, ali to je isto kao da si skuhao večeru pa je bacio u wc šolju.
Mister Yes

#8960 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Mister Yes »

Gojeni H wrote: Vidis, ovo je najveca zabluda koju je sejtan prodao zabludjelom puku.
Rekacija na "trazili ste gledajte", odnosno "sami ste birali" bile su brzorastuce frustracijame i "kupovina" ove jeftine propagande, na zalost, kod vecine ljudi.
Tako smo dobili more "neglasaca", jer zaboga "zasto da ucestvujem u biranju onih koji ce nas zavaliti u jos vece crnilo".
Ovo vise nece moci ove noci.

Osnovni princip biranja i jeste stalno ispitivanje rada izabranih. Odnosno pojednostavljeno, ako sam te izabrao nisam te ustolicio na mjesto meleka i ti to nisi - nisi nepogrjesiv.
Zato sam tu ja, tvoj birac, da te podsjetim sta si obecao, a gdje grijesis. Na kraju trebam da ti kazem da nisam zadovoljan tvojim radom.
Sve je to tačno. Ali bitno je koliko ljudi protestuje. Ako je to 0,2% stanovništva onda je to 0,5% onih koji imaju pravo glasa a možda 1% onih koji su glasali (mada većina ove omladine nije ni glasala).

Dakle teoretski si u pravu. Izbori nisu jedini instrument građana da ocjenjuju vlast i protesti su legitimni način također. Ail ovde je radi o EKTREMNO malim protestima. To što ih mediji napuhavaju i to što im je iz nekog razloga bilo dozvoljeno da pale zgrade samo je predstava kojom se šačica protestanata predstavlja kao revolucija. Čak i ovaj tobože strah vladajućih partija je očigledno dio igre. Radi se o smiješno malim protestima i kao takvi nemaju legitimitet da bilo koga preispituju i ocjenjuju.
Alfons Kauders

#8961 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:
Alfons Kauders wrote:

sve je to meni jasno, ali sta cemo sa skupstinom?

kakva je korist od nestranacke vlade, od eksperata (a sumnjam da ih mogu dovesti), kada ce opet skupstina biti kakva je i danas... neko ce dobiti malo vise, neko manje...

to je problem... ljudi se fokusirali na vlade, jebes ba vladu ako se skupstine ne mijenjaju, jer ce opet biti vlada ikebana - a one se mogu birati samo na izborima, nikakvim plenumima i demostracijama... ko ce onda sljedecu vladu formirati i pozivati na odgovornost? opet skupstina, izabrana glasovima gradjana kantona...

svaki drugi prijedlog je neostvariv, svaki prijedlog kojim bi se pokusala zaobici skupstina je poziv na rusenje ustavnog poretka i demokratskog sistema, sa svim sto to povlaci... masa ljudi je za to, jer ne kontaju sta bi to uopste znacilo, politicka nepismenost na djelu
sumirprimus

#8962 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:

evo je tipican primjer "nase" nezrelosti,pa jedva cekaju da narod ne izadje na izbore u velikom broju, jerbo je lakse nac 2budale da te slijede bez pogovora,negoli 22..
ocu reci,sve se rjesava na izborima..a tu mi jos politicki zreli nismo... i ne kontamo..bar velika vecina..
Janjicar

#8963 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Janjicar »

Jos poneki stranacki podobnik je prisutan nadam se da ce se umoriti :D Odoh na dzumu pozzz :D
rokan

#8964 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by rokan »

O'zone wrote:
Federalne institucije potrošile su više od 11 miliona maraka na ugovore o djelu, pri čemu je najmanje 10 posto tih ugovora zaključeno sa zaposlenicima u federalnim institucijama. Ovo su podaci iz revizije učinka, koju su uradili federalni revizori. Oni su pronašli da je 57 federalnih institucija u periodu od 2010. do 2012. godine potpisalo 7.500 ugovora. Visina pojedinačnog ugovora iznosila je i do 5.000 KM.

Revizori su ugovore o djelu podijelili u dvije grupe. U prvoj su grupi ugovori koji se sklapaju sa komisijama, radnih grupama i drugim tijelima zbog polaganja ispita ili izdavanja dozvola i rješenja. Prosječna vrijednost iznosa po ugovoru je oko 1.000 KM, a sredstava se osiguravaju uplatom od fizičkih odnosno pravnih lica koja polažu ispite ili trebaju određena rješenja.

Članovi radnih tijela su najčešće predstavnici jedne ili više federalnih institucija, a ako nema stručnjaka za određene poslove, angažuju se i vanjski suradnici. Na nivou Federacije nije regulirano koliko sredstava od uplata ostaje federalnoj instituciji za materijalne troškove kod izdavanja raznih odobrenja i dozvola. Također, ne postoje akti kojima je određeno koliko sredstava od uplate ostaje za pokrivanje troškova federalne institucije, već tu odluku donosi rukovodilac institucije koja je nadležna za formiranje tih komisija.

Druga grupa ugovora o djelu su oni koji su najvećim dijelom isplaćeni iz sredstva federalnog budžeta. To su tzv. komisijski ugovori, koje samostalno zaključuju rukovoditelji federalnih institucija i Vlada FBiH.

Revizori su pronašli da su 16 institucija, federalni Parlament, Predsjednik i dva potpredsjednika, federalna Vlada i 13 ministarstava potpisali oko 1.800 takvih ugovora o djelu i za to je izdvojeno 2,8 miliona maraka KM u trogodišnjem periodu. Iznos ugovora o djelu zavisio je od vrste poslova i po osobi se kretao od 100 do 5.000 KM po ugovoru.

Federalne institucije su za različite vrste poslova zaključivale ugovore o djelu. Najčešće su to ugovori za obavljanje poslova iz njihove nadležnosti ili za poslove koji su sistematizovani u njihovim pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji, a ponekad i za obavljanje informatičkih usluga. Primjerice, devet federalnih institucija imalo zaključene ugovore za obavljanje poslova vozača, koji su se produžavali svaki mjesec iz godine u godinu. Zatim, bilo je zaključenih ugovora i za obavljanje krečenja, čišćenja, ugostiteljskih i drugih zanatskih usluga.

Tim za reviziju je utvrdio da se ponekad u toku trajanja ugovora o djelu, raspisuju javni oglasi i provodi procedura za upošljavanje novih radnika. Po završetku te procedure, osobe sa kojima su u prethodnom periodu zaključeni ugovori o djelu, najčešće zasnivaju radni odnos u tim institucijama.
to je taj fazon. ubace nekog svog na ugovor o djelu a onda nakon izvjesnog vremena raspisu konkurs za to radno mjesto. ovaj ugovorac o djelu koji vec tu radi ili se toliko izvjestio u poslu pa ce najbolje odgovoriti na strucnom ispitu ili mu unaprijed daju pitanje pa se lijepo pripremi i briljira pred komisijom. najmanje 50-ak ljudi se javi na konkurs potrose i vremena i novca da bi im tamo maltene otvoreno rekli "dzaba ste krecili". sve po zakonu. i to tako traje najmanje 15 posljednjih godina. pa samo zbog toga bi im zapalio gdje god sta imaju, majku im jbm lopovsku.
svjezi_ustipak

#8965 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by svjezi_ustipak »

Mister Yes wrote: Čak i ovaj tobože strah vladajućih partija je očigledno dio igre. Radi se o smiješno malim protestima i kao takvi nemaju legitimitet da bilo koga preispituju i ocjenjuju.
Strah vladajucih stranaka na pocetku nije bio uopste toboznji nego realan. Trajalo je dok se nije vidjela velicina protesta. Zbilja ne mislim da su ponasanje i izjave nekih na vlasti bilo dio igre.
Amazingness

#8966 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Amazingness »

Svi intektualci, a kada treba na ulice nigdje nikoga :izet:
sumirprimus

#8967 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by sumirprimus »

i kakva vlada eksperata?ko su ti?
dajte normalne ljude,radnike naravno sa odg.kvalifikacijama,koji nisu okaljani dosad nekom kradjom,lopovlukom,a hoce da rade..
ako takvi nece radit za drustvo,pa i za sebe,e jebiga onda koji ce nam onda i drzava, i protesti i izbori...
nedim73m

#8968 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

Opetja033 wrote:
nedim73m wrote:Nisam pravnik ali ovo sto si ti uzeo kao primjer (kafana, mito) mi zvuci poprilicno nevjerovatno, gotovo nemoguce jer se ipak radi o javnom prostoru. Da je taj zakon na snazi, tj da se tumaci na nacin na koji ti tvrdis, drotovi su imali pravo da uzimaju video i fotomaterijale od novinara i demonstranata i da ih na licu mjesta unistavaju. A to se nije dogadjalo. Nemoj mi samo uzimati za primjer ovu incijativu suda od prekjuce jer se radi o jednoj sasvim drugoj stvari - koja ti takodje ne ide u prilog.

Da ne pričamo napamet evo Zakon o krivičnom postupku FBiH pa pročitaj

Član 188.

Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno snimanje
(1) Ko putem posebnih naprava bez odobrenja prisluškuje ili zvučno snimi razgovor ili
izjavu koja mu nije namijenjena ili omogući nepozvanoj osobi da se upozna s
razgovorom ili izjavom koja je neovlašćeno prisluškivana ili zvučno snimljena, ili ko
neovlašćeno prisluškuje ili snimi tuđe poruke u računalnom sustavu,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
(2) Službena osoba koja učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju službe,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Član 189.

Neovlašćeno optičko snimanje
(1) Ko fotografski, filmski ili na drugi način snimi drugu osobu bez njezinog pristanka u
njezinim prostorijama
ili ko takav snimak direktno prenese trećem ili ko mu takav snimak
pokaže ili mu na koji drugi način omogući da se s njim direktno upozna,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
(2) Službena osoba koja učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju službe,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(3) Ko dijete ili maloljetnika snimi radi izrade fotografija, audiovizualnog materijala ili
drugih predmeta pornografskog sadržaja, ili posjeduje ili uvozi ili prodaje ili rasparčava
ili prikazuje takav materijal,
kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina.
(4) Predmeti koji su bili namijenjeni ili upotrijebljeni za učinjenje krivičnog djela iz st. 1.
i 3. ovog člana oduzet će se, a predmeti koji su učinjenjem krivičnog djela iz st. 1. i 3.
ovog člana nastali oduzet će se i uništiti.
"U njegovom prostoru", dakle u privatnom vlasnistvu neke osobe. To je sasvim normalno. Kuca, kancelarija, itd. Dakle ovo sto si napisao nema veze sa tvojom prvobitnom tvrdnjom i nije nikakav dokaz. Recimo: ja u Vinoteci snimim razgovor Lagumdzije i Bakira oko nekog mita - za to ne mogu krivicno odgovarati.
Jedno je prisluskivanje a nesto sasvim drugo snimanje na javnom mjestu.
Ne mogu da vjerujem da ti i ovo moram objasnjavati. Covjece, jesi li ti zaista '73. godiste?!
Čitaj član 188. gdje se govorio o audio snimanju. Pa još obrati pažnju još na ono službena osoba (to mi je posao ali nemam sudskog naloga). Znači postaviš bubu u Vinoteci, ili mobitel ili diktafon i snimaš ih. Ti ideš u prdekanu, a snimci se uništavaju. Ako to uradi službena osoba (kojoj bi to trebao biti posao) onda je baš nahebala.

Pa samo kreni malo od frke oko prisluškivanja službenih telefona (da li se radi o pritisku na političare ili od straha da ih neko ne provali). Neznam što bi trebalo biti sporno da se snimci sa SLUŽBENIH telefona obavezno snimaju. Da ti ne tražim propis u kojem stoji da se službeni telefon može koristiti samo u službene svrhe, e sad snimak bi bio kao zapisnik službenih razgovora. Ali ne narod hebu u mozak da je to pritisan i narušavanje privatnosti.
Alfons Kauders

#8969 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Mister Yes wrote:
Gojeni H wrote: Vidis, ovo je najveca zabluda koju je sejtan prodao zabludjelom puku.
Rekacija na "trazili ste gledajte", odnosno "sami ste birali" bile su brzorastuce frustracijame i "kupovina" ove jeftine propagande, na zalost, kod vecine ljudi.
Tako smo dobili more "neglasaca", jer zaboga "zasto da ucestvujem u biranju onih koji ce nas zavaliti u jos vece crnilo".
Ovo vise nece moci ove noci.

Osnovni princip biranja i jeste stalno ispitivanje rada izabranih. Odnosno pojednostavljeno, ako sam te izabrao nisam te ustolicio na mjesto meleka i ti to nisi - nisi nepogrjesiv.
Zato sam tu ja, tvoj birac, da te podsjetim sta si obecao, a gdje grijesis. Na kraju trebam da ti kazem da nisam zadovoljan tvojim radom.
Sve je to tačno. Ali bitno je koliko ljudi protestuje. Ako je to 0,2% stanovništva onda je to 0,5% onih koji imaju pravo glasa a možda 1% onih koji su glasali (mada većina ove omladine nije ni glasala).

Dakle teoretski si u pravu. Izbori nisu jedini instrument građana da ocjenjuju vlast i protesti su legitimni način također. Ail ovde je radi o EKTREMNO malim protestima. To što ih mediji napuhavaju i to što im je iz nekog razloga bilo dozvoljeno da pale zgrade samo je predstava kojom se šačica protestanata predstavlja kao revolucija. Čak i ovaj tobože strah vladajućih partija je očigledno dio igre. Radi se o smiješno malim protestima i kao takvi nemaju legitimitet da bilo koga preispituju i ocjenjuju.
:thumbup:

i kraj price

jebote ljudi misle da su plenumi nekakva vlast, nekakva forma direktne demokracije koja je prevazidjena prije dva milenija... ta prica bi mozda pila vode da nismo demokratsko drustvo i da nam je na vlasti neki causesku ili mubarak...

plenumi nemaju nista vise legitimiteta da predstavljaju gradjane no sto bi imali mi da se na forumu skupi nekoliko stotina ljudi i nesto trazi... legitimitet je u skupstini - i to niko normalan ne dovodi u pitanje, mada mi se cini da je to bio neciji plan, da mimo demokratskog procesa udje u vlast i da se na mala vrata unese takva praksa...
Area_51

#8970 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Area_51 »

Podrzavam proteste, sve dok oni nisu rusilacki ili protiv vazecih zakona. Pravnik sam, cime priznajem da su mi propisi i procedure najvazniji. Zbog toga, molim sve one koji ce formulirati zahtjeve da jako obrate paznju na njihovu uskladjenost sa SVIM zakonima. Na primjer, jednostavno nije moguce predloziti kandidata za premijera ili clanove Vlade Kantona Sarajevo, jer njih bira Skupstina Kantona Sarajevo u kojoj za takav prijedlog treba imati parlamentarnu vecinu.

Demokratsko je nacelo da samo oni koji su osvojili mandate na izborima ucestvuju u formiranju vlade, kao pozicija ili tome oponiraju sto je naravno opozicija. Mislim da nema sanse da se oformi neka eskertska i nestranacka Vlada, jer kao prvo niko od nas ne moze procijeniti ko jeste a ko nije ekspert, a posebno sto su sve vlade po politickoj definiciji stranacke. Ne postoji primjer ekspertske vlade da je postojala ili bila uspjesna u svijetu. To je cinjenica, svidjala se ona nekome ili ne. Moramo naci sretniji i realniji nacin izbora nove Vlade Kantona Sarajevo.

Zahtjevi koje budete pisali, moraju imati svoj pravni osnov inace ce morati biti odbaceni iz formalnih razloga, zato iskreno smatram da su revizija privatizacije, smanjenje administracije i ono sto je NAJVAZNIJE, donosenja drugacijeg Zakona o drzavnoj sluzbi, gdje drzavni sluzbenici (ona parazitska adminitracija) nece biti zasticena kao bijeli medvjedi, nego da se njima moze dati otkaz radi nerada ili recimo korupcije. Sada po vazecem zakonu, njima nije moguce dati otkaz.

Vodite racuna o tome, da ako budete podrzavali neka imena, to moraju biti osobe koje su radile u upravi jer se svima nama moze desiti da radi njihovog neiskustva, stvar u svoje ruke, umjesto Vlade uzme administracija. Ko nije vidio one zenturace-ajkule po kantonu, sa kojima se kao pravnik stalno susrecem, ne moze skontati sta govorim. Neko neiskusan bice pojeden za 15 dana, i posao ce voditi administracija a ne Vlada. Premijer mora znati raditi sa parazitskom administracijom, na nacin da im se umije suprotstaviti, kao i svi neki novi ministri.

Pazite se situacije, na koju pucaju sve politicke stranke, ona se odnosi da sedam mjeseci do izbora NIKO NECE da bude vlast, jer se izbori lakse dobijaju iz opozicione situacije. Ukljucite ih svakako da i oni ucestvuju u formiranju prijedloga sastava nove vlade i da preuzimaju odgovornost.

Ovo sve govorim potpuno dobronamjerno.
Last edited by Area_51 on 14/02/2014 11:33, edited 1 time in total.
jastuk1

#8971 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by jastuk1 »

sumirprimus wrote:
Kikibombona wrote:

evo je tipican primjer "nase" nezrelosti,pa jedva cekaju da narod ne izadje na izbore u velikom broju, jerbo je lakse nac 2budale da te slijede bez pogovora,negoli 22..
ocu reci,sve se rjesava na izborima..a tu mi jos politicki zreli nismo... i ne kontamo..bar velika vecina..
Tačno. Ali vidi ovo: ja koji nisam izašao na par zadnjih izbora da ne bih birao između manjeg zla (dosadi i to godinama), debelo razmišljam i skoro je pa apsolutno da ću izaći na slijedeće i opet glasati za manje zlo, čisto da oni koji su se sada pokazali velikim zlom i koji su spremni na izdaju i na sve zard svog ličnog ega imaju barem malo manji procenat glasova, a samim tim i uticaj. :!:
Styling

#8972 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

Alfons Kauders wrote:
ultima_palabra wrote:
Alfons Kauders wrote:

kakva je korist od nestranacke vlade, od eksperata (a sumnjam da ih mogu dovesti), kada ce opet skupstina biti kakva je i danas... neko ce dobiti malo vise, neko manje...

to je problem... ljudi se fokusirali na vlade, jebes ba vladu ako se skupstine ne mijenjaju, jer ce opet biti vlada ikebana - a one se mogu birati samo na izborima, nikakvim plenumima i demostracijama... ko ce onda sljedecu vladu formirati i pozivati na odgovornost? opet skupstina, izabrana glasovima gradjana kantona...

svaki drugi prijedlog je neostvariv, svaki prijedlog kojim bi se pokusala zaobici skupstina je poziv na rusenje ustavnog poretka i demokratskog sistema, sa svim sto to povlaci... masa ljudi je za to, jer ne kontaju sta bi to uopste znacilo, politicka nepismenost na djelu
Ja sam o tome pisala prije dan-dva na ovoj temi ali su onda promptnom brzinom sasuli na mene drvlje i kamenje. Smjenom vlade se nista ne postize jer skupstine jos uvijek imaju legitimitet i one ce na kraju opet birati sve nove kantonalne vlade.
Mi smo parlamentarna demokratija i viseSTRANACKI sistem i svaki pokusaj da se neko nestranacki ubaci u vlast jednostavno nije moguc. Po Ustavu. Ne treba traziti nikakve ekspertne ili bilo kakve druge vlade nego se treba fokusirati na zahtjeve koji su lahko ostvariti i izvodivi. To je nacin da se da ovima na vlasti prilika da doizbora poprave stanje ukoliko opet zele glasove naroda. Ja vjerujem da ce se na glavu nasaditi da ispune veci dio zahtjeva ako ne zele da im se ovo opet ponovi u septembru.
guber90

#8973 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by guber90 »

Eto zvanicno ukinut bijeli hljebic u TK :D.
Image
Alfons Kauders

#8974 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Area_51 wrote:Podrzavam proteste, sve dok oni nisu rusilacki ili protiv vazecih zakona. Pravnik sam, cime priznajem da su mi propisi i procedure najvazniji. Zbog toga, molim sve one koji ce formulirati zahtjeve da jako obrate paznju na njihovu uskladjenost sa SVIM zakonima. Na primjer, jednostavno nije moguce predloziti kandidata za premijera ili clanove Vlade Kantona Sarajevo, jer njih bira Skupstina Kantona Sarajevo u kojoj za takav prijedlog treba imati parlamentarnu vecinu.

Demokratsko je nacelo da samo oni koji su osvojili mandate na izborima ucestvuju u formiranju vlade, kao pozicija ili tome oponiraju sto je naravno opozicija. Mislim da nema sanse da se oformi neka eskertska i nestrancka Vlada, jer kao prvo niko od nas ne moze procijeniti ko jeste a ko nije ekspert, a posebno sto su sve vlade po politickoj definiciji stranacke. Ne postoji primjer ekspertske vlade da je postojala ili bila uspjesna u svijetu. To je cinjenica, svidjala se ona nekome ili ne. Moramo naci sretniji i realniji nacin izbora nove Vlade Kantona Sarajevo.

Zahtjevi koje budete pisali, moraju imati svoj pravni osnov inace ce morati biti odbaceni iz formalnih razloga, zato iskreno smatram da su revizija privatizacije, smanjenje administracije i ono sto je NAJVAZNIJE, donosenja drugacijeg Zakona o drzavnoj sluzbi, gdje drzavni sluzbenici (ona parazitska adminitracija) nece biti zasticena kao bijeli medvjedi, nego da se njima moze dati otkaz radi nerada ili recimo korupcije. Sada po vazecem zakonu, njima nije moguce dati otkaz.

Vodite racuna o tome, da ako budete podrzavali neka imena, to moraju biti osobe koje su radile u upravi jer se svima nama moze desiti da radi njihovog neiskustva, stvar u svoje ruke, umjesto Vlade uzme administracija. Ko nije vidio one zenturace-ajkule po kantonu, sa kojima se kao pravnik stalno susrecem, ne moze skontati sta govorim. Neko neiskusan bice pojeden za 15 dana, i posao ce viditi administracija a ne Vlada. Premijer mora znati raditi sa parazitskom administracijom, na nacin da im se umije suprotstaviti, kao i svi neki novi ministri.

Pazite se situacije, na koju pucaju sve politicke stranke, ona se odnosi da sedam mjeseci do izbora NIKO NECE da bude vlast, jer se izbori lakse dobijaju iz opozicione situacije. Ukljucite ih svakako da i oni ucestvuju u formiranju prijedloga sastava nove vlade i da preuzimaju odgovornost.

Ovo sve govorim potpuno dobronamjerno.
:thumbup: :kiss: glas razuma
ultima_palabra

#8975 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by ultima_palabra »

Alfons Kauders wrote:
ultima_palabra wrote:
Alfons Kauders wrote:

To je istina... ali u narednih 8 mjeseci bi se moglo uraditi dosta stvari (ukidanje beneficija, moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru, krivične prijave) koje naredna skupština i vlada ne bi mogle tako lako vratiti na staro... ako neće da imaju nove proteste.
Post Reply