PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

L u c i f e r

#6601 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

svakog čuda
do tri dana dosta

:zzzz:

lucifer over and out :kakoste:
Alfons Kauders

#6602 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

L u c i f e r wrote:svakog čuda
do tri dana dosta

ima i tog

gubljenje vremena, odo se napit :D
hellue

#6603 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

-LIBERO- wrote:Kantonalna TV ti je k'o TV Sjeverne Koreje.
Njima ne treba vjerovati ni kada pricaju o vremenskoj prognozi.

Hladno su rekli da rektor nije dao dozvolu za odrzavanje i da ce naknadno biti objavljeno mjesto a danas sam imao ovaj letak u rukama, on poziva na Skenderiju
Last edited by hellue on 11/02/2014 21:10, edited 1 time in total.
Opel Bin Diesel

#6604 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Opel Bin Diesel »

"Pošto znamo da smo svi mi građani ti koji pune budžet i finansiraju sve nivoe vlasti, smatram da svaki građanin ima potpuno pravo da zna gdje odlazi svaki fening iz budžeta.

Zakon koji nam je potreban odnosi se na formiranje web servisa koji bi transparentno pratio punjenje i pražnjenje bužeta sa svim najsitnijim detaljima, a svaki građanin bi mu mogao pristupiti putem stranice (npr.www.budzet.ba ili slično). Servis bi bilo lako povezati sa postojećim fiskalnim sistemom, tako da bi se tačno znalo koliki je priliv sredstava u budžetu. Drugi dio sistema bi transparentno prikazivao sve parametre rashoda budžeta (od plata funkcionera, njihovih dodataka na platu, raznih projekata, jednostavno sve što se finansira iz budžeta mora biti prikazano na navedenoj stranici).

Onda neka naši vlastodršci imaju plate koje se mjere u desetinama hiljada KM i nek idu na seminare, i neka plaćaju pepeljare i prozore nekoliko hiljada KM po komadu, ali SVE MORA BITI PRIKAZANO NA ONLINE SERVISU."

Šta mislite o ovom prijedlogu?
hellue

#6605 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

Alfons Kauders wrote:
do tri dana dosta

ima i tog

Neka te, nema ko da tumaci zahtjeve :D :D
Platformas

#6606 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Platformas »

Alfons Kauders wrote:
uskrsno_respo wrote:
Alfons Kauders wrote: Pa dobro, mozda sam trebala staviti navodnike na revoluciju, ali ovo je puno vise nego je ikada urađeno. Ti si vrlo ozbiljan na politickim temama i zaista mi nije jasno sto ti ovdje zastupas i zbog cega ti je toliko stalo minimalizirati sve ovo sto je postignuto proteklih dana :?

mozda bas zato sto pratim politiku i bas zato sto znam o cemu pricam? mozda zato jer se malo kontam u ove stvari, jer mi je struka, i jer imam vise "staza" nego sto mnogi revolucionari imaju godina... i sto mi je stalo do toga da se ne napravi kakav belaj koji ce neko dobro iskoristiti za svoje ciljeve (za to je vec prekasno jer masa raje vise nece na ulicu upravo radi toga)

ne kontam, jel sad ja trebam po defaultu "podrzavati" nekakav pokret koji nema ni glave ni repa, kako cu podrzavati ljude koji nisu u stanju formulisati svoje zahtjeve - a neki otvoreno govore da uopste nemaju zahtjeva, samo hoce da ruse, jer eto, nepravda ili koji kurac... i sve to rade bez trunke odgovornosti, ne zanimaju ih ni politicke posljedice (koje su vec sad katastrofalne), ni ekonomske posljedice, ni efekat njihovih infantilnih poteza na obicne ljude, koje navodno "zastupaju" (valjda u vidu SBB jugenda na pregovorima)
ukratko jer ti je u interesu
u interesu je jer ti odgovara ova situacija prije demonstracija
ako nisi u vlasti onda si sigurno podobni privrednik koji radi za njih a oni ti daju privilegije

dosta je vise i tvoje price i pljuvanja svega
ima i istinitih stvari kojih kazes al da si pretjerao pretjerao si sa pljuvanjem svega sto se desava od pocetka dogadjaja
dakle zato jer mi nije u interesu anarhija i rusenje drzave, meni je u interesu da se nista ne promijeni?

pa koji kurac onda ja nakuca hiljade postova na ovom podforumu? da nisam slucajno podrzavao vlast ili nesto?
Mene više zanima otkud tebi vrijeme za toliko postova, a kao radiš nešto, u privredi?
Jasno je da si neko ko ima koristi od sistema pa bi ti status quo održavao do kraja života. Sad se već pomalo uvodi red. Idući put će se ići i dalje. Osiguraj imovinu ;-)
tataćusak

#6607 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by tataćusak »

Vidimo se sutra na plenumu, mada mi je plenum prenaivna ideja ali eto da probamo. Nema pokreta bez vođe ni ideologije bez simbola.
jalijas74

#6608 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by jalijas74 »

nedim73m wrote:Hebo kafu, školu, platu bitno je da imaju iPhone, smartphone i da su dobro obučeni.
Rodiljelji ne kupujte mobitele djeci, kupite im mesa da nisu gladni.
Iphone i smartphone imaju oni u "Vatri" , "Korzu" po BBI-u i ostalim snobovskim mjestima gdje uz kolu i kafu uzivaju samo nekih 200-300 metara od protesta.

Srami se na ovakvo pisanje :oops:
guber90

#6609 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by guber90 »

tataćusak wrote:Vidimo se sutra na plenumu, mada mi je plenum prenaivna ideja ali eto da probamo. Nema pokreta bez vođe ni ideologije bez simbola.
Meni je ideja plenuma u pocetku izgledala antipaticno, ali posto u Tuzli poprima oblike necega smatram da ima dobar potencijal, koji bi se mogao realizirati.
emirolini

#6610 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by emirolini »

Samo nemojte da Vas pokusaju obmaniti kvazi ekonomisti tipa Gipromovca, Sirbegovica i ostalih....
JohnnyS

#6611 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JohnnyS »

-LIBERO- wrote:Kantonalna TV ti je k'o TV Sjeverne Koreje.
Njima ne treba vjerovati ni kada pricaju o vremenskoj prognozi.

Nijednoj televiziji ne vjerujem pogotovo po pitanju vremenske prognoze. :D Otto Barić je znao govoriti da u Sportskim novostima vjeruje jedino šahovskoj rubrici :D
palermo

#6612 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by palermo »

LEDA wrote:
omega369 wrote:zanimljivo je da kako traju mirni protesti nema nijedne jedine ostavke ni smjene :lol: :lol: :lol: pa vi vidite koja je to bagra
Tačno. Samo MI -narod ne shvatamo , da bi postigli nešto moramo izaći na ulice u VELIKOM BROJU . Govorim o desecima hiljada ..... Uzemlji je preko 500.000 nezaposlenih + zaposleni bez plata i uplaćenih doprinosa + studenti + demobilisani borci + ...... svi trebamo na ulice . Samo strah može natjerati vrhušku da se osvijesti .Samo strah . Ne zagovaram rušenje i paljenje. I naravno artikulisani zahtijevi i iskristalisano vođstvo.
Naravno djevojko ( valjda jesi djevojka :D ), strah mijenja odnose. I zato je masovnost ključ, ne nasilje. Na masovnost se ne može odgovoriti tako lako kao na nasilje. Masovnost privlači ljude, nasilje ih odbija. Nasiljem postižeš kratkoročnu promjenu, maosvnošću postižeš dugoročne promjene.

Ali da bi bilo masovno, opet poslušaj Damira, moraš imati vođu, moraš imati ideju, moraš znati koga slijediš i zašto ga slijediš. I moraš vjerovati da on donosi opće dobro....plus unutar toga dobra nađeš i svoje lično ili ti ga osobno dobro.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#6613 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

Nakon početnog zamaha, naboja, energije već je sve ispuhalo nakon par dana....ono što je startalo kao socijalni, građansko bunt jednostavno je marginalizirano u medijskom prepucavanju kretura protiv kojih su ljudi i izašli na ulice.

Pored poslušnih medija koji su redom ugošćavali poznate krmke prepuštajući im javni prostor da bezobzirno rokću jedan na drugoga, problem je bila i potpuna neorganiziranost demonstranata među koje su se veoma lako infiltrirali stranački krimosi i usmjeravali tok stvari.

Prošlo je već pet dana i jedino u Tuzli ima neki organizator, neko vođstvo i artikulirani zahtjevi. Glede toga Sarajevo je i bez glave i bez repa. Ako sutrašnji plenum CK SK građana (koji btw izgleda imaju tendenciju da dijele certifikate za građanstvo ko Čović za hrvatstvo,reis za bošnjaštvo i Mića za srpstvo) ne reorganizuje stvari, ovi protesti u SA su potpuno propali i jedino su poslužili Tornjaku, Neonku i Prolazniku da postave temelje predizborne kampanje.

A s obzirom da sutra na tom Plenumu očekujem redom poznate "intelektualce" sklone ublehaškom palamuđenju koje za konačni proizvod ima nema-ničeg počet ću plakat za onom djecom sa fantomkama.

Svijetli primjeri sarajevskog intelektualizma ala Ćurak, Spahić, Mujkić, Abazović što redom seruckaše po televizijama ovih dana i tumačiše "šta nam ovo rade" šute već decenijama ko zadnje p*i*č*k*e o rastaljivanju, nepotizmu, dijeljenju diploma i zapošljavaju u firmi u kojoj rade. Štaviše, da onomad Suljagić, kao ministar obrazovanja Kurtona S. nije službeno tražio sankcije za one pedofile sa Prava niko ih ne bi taknuo.
Alfons Kauders

#6614 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Platformas wrote:
Alfons Kauders wrote:
mozda bas zato sto pratim politiku i bas zato sto znam o cemu pricam? mozda zato jer se malo kontam u ove stvari, jer mi je struka, i jer imam vise "staza" nego sto mnogi revolucionari imaju godina... i sto mi je stalo do toga da se ne napravi kakav belaj koji ce neko dobro iskoristiti za svoje ciljeve (za to je vec prekasno jer masa raje vise nece na ulicu upravo radi toga)

ne kontam, jel sad ja trebam po defaultu "podrzavati" nekakav pokret koji nema ni glave ni repa, kako cu podrzavati ljude koji nisu u stanju formulisati svoje zahtjeve - a neki otvoreno govore da uopste nemaju zahtjeva, samo hoce da ruse, jer eto, nepravda ili koji kurac... i sve to rade bez trunke odgovornosti, ne zanimaju ih ni politicke posljedice (koje su vec sad katastrofalne), ni ekonomske posljedice, ni efekat njihovih infantilnih poteza na obicne ljude, koje navodno "zastupaju" (valjda u vidu SBB jugenda na pregovorima)
ukratko jer ti je u interesu
u interesu je jer ti odgovara ova situacija prije demonstracija
ako nisi u vlasti onda si sigurno podobni privrednik koji radi za njih a oni ti daju privilegije

dosta je vise i tvoje price i pljuvanja svega
ima i istinitih stvari kojih kazes al da si pretjerao pretjerao si sa pljuvanjem svega sto se desava od pocetka dogadjaja
dakle zato jer mi nije u interesu anarhija i rusenje drzave, meni je u interesu da se nista ne promijeni?

pa koji kurac onda ja nakuca hiljade postova na ovom podforumu? da nisam slucajno podrzavao vlast ili nesto?[/quote]

Mene više zanima otkud tebi vrijeme za toliko postova, a kao radiš nešto, u privredi?
Jasno je da si neko ko ima koristi od sistema pa bi ti status quo održavao do kraja života. Sad se već pomalo uvodi red. Idući put će se ići i dalje. Osiguraj imovinu ;-)[/quote]

ti meni mangupe ovdje vec drugi put prijetis da ces mi spaljivati stan, auto ili koji vec kurac

prvo to bas i nije za foruma, drugo to je krivicno djelo, trece vec sam ti se rekao javiti kad budem u komsiluku i cetvrto, mozda i najvaznije, ja nisam drot pa da moram postovati nekakva pravila sluzbe kad neko krene na mene

nisam ti ja kriv sto si ogranicen i mojne na meni lijecit frustracije

toliko, haj sad odjebi
Last edited by Alfons Kauders on 11/02/2014 21:18, edited 1 time in total.
hellue

#6615 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

tataćusak wrote:Vidimo se sutra na plenumu, mada mi je plenum prenaivna ideja ali eto da probamo. Nema pokreta bez vođe ni ideologije bez simbola.
“Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki:
A kto je ta, sta je ta Plenum da da prostis
L u c i f e r

#6616 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

Alfons Kauders wrote:
do tri dana dosta

ima i tog

ma ja ba :D
živila pravna država od ponedeljka
živila utopija
živila :janpi:
hellue

#6617 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

JoseMujica wrote:Nakon početnog zamaha, naboja, energije već je sve ispuhalo nakon par dana....ono što je startalo kao socijalni, građansko bunt jednostavno je marginalizirano u medijskom prepucavanju kretura protiv kojih su ljudi i izašli na ulice.

Pored poslušnih medija koji su redom ugošćavali poznate krmke prepuštajući im javni prostor da bezobzirno rokću jedan na drugoga, problem je bila i potpuna neorganiziranost demonstranata među koje su se veoma lako infiltrirali stranački krimosi i usmjeravali tok stvari.

Prošlo je već pet dana i jedino u Tuzli ima neki organizator, neko vođstvo i artikulirani zahtjevi. Glede toga Sarajevo je i bez glave i bez repa. Ako sutrašnji plenum CK SK građana (koji btw izgleda imaju tendenciju da dijele certifikate za građanstvo ko Čović za hrvatstvo,reis za bošnjaštvo i Mića za srpstvo) ne reorganizuje stvari, ovi protesti u SA su potpuno propali i jedino su poslužili Tornjaku, Neonku i Prolazniku da postave temelje predizborne kampanje.

A s obzirom da sutra na tom Plenumu očekujem redom poznate "intelektualce" sklone ublehaškom palamuđenju koje za konačni proizvod ima nema-ničeg počet ću plakat za onom djecom sa fantomkama.

Svijetli primjeri sarajevskog intelektualizma ala Ćurak, Spahić, Mujkić, Abazović što redom seruckaše po televizijama ovih dana i tumačiše "šta nam ovo rade" šute već decenijama ko zadnje p*i*č*k*e o rastaljivanju, nepotizmu, dijeljenju diploma i zapošljavaju u firmi u kojoj rade. Štaviše, da onomad Suljagić, kao ministar obrazovanja Kurtona S. nije službeno tražio sankcije za one pedofile sa Prava niko ih ne bi taknuo.
:thumbup:
almir1977

#6618 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by almir1977 »

emigrazione wrote:
hellue wrote:Zasto policija ovo ne rastjera, bruka
Image
Egzibicionisti :D
Gladni, obespravljeni, penzioneri, naša djeca.. :D
dog_killer

#6619 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by dog_killer »

Protesti su definitivno propali, to i slijepac vidi.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6620 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by japin_mutapi »

smrt fašizmu sloboda narodu i samo oštro s leđa đonom sa obadvije noge
O'zone
Globalni moderator

#6621 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Ricken wrote:
O'zone wrote:-Smanjenje plaća izabranim dužnosnicima na maksimalno 2 prosječne plate u FBiH
-Ukidanje voznih parkova i mogućnosti korištenja vozila za što padne na pamet
-Ukidanje službenih telefona
-Smanjenje paušala neprofesionalnim poslanicima za 50%
-Ukidanje regresa
-ukidanje njihovog tzv. bijelog kruha
-ukidanje finansiranja stranaka iz budzeta
-Smanjenjene troškova reprezenatcije i ostalih troškova vladinih službi po savjetu revizorskih agencija
-Sva sredstva prebaciti na jedinstveni račun iz koga će se servisirati podizanje proizvodnje u poduzećima u kojima je to još uvjek moguće kao i riješavanje statusa radnika koji su ostavljeni na ulici bez zdravstvenog i penzionog zbrinjavanja
-Hitna provjera poslijeratne privatizacije preduzeća od strane neovisne komisije (pod uslovom da čak bude instrana a ne lokalana)
-Procesuiranje svih koji su učestvovali u tim radnjama
-Zapljena imovine svim licima koja su nelegalno stekla istu
-Zabrana obnašanja dvije funkcije
-Konstantno zasjedanje vlade do izbora u Oktobru koja u tom periodu mora kontinuirano raditi na razvoju privrede na području KS.
Nisu ovi zahtjevi ključni jer i će i dalje ostati problemi trgovinskih lobija Hrvatske, Srbije i EU. Nijedan od ovih zahtjeva neće riješiti pitanje odliva novca iz BiH. Na kraju krajeva smanjenjem nameta za realni sektor će se automatski riješiti i pitanja izdavajanja za javni sketor. S druge strane svako ograničavanje slobodne trgovine će sigurno EU osujetitii opaliti nas po prstima.
Zamisli da se oformi neka narodna vlada i da toj istoj vlada padne napamet da ograniči kamtnjake na 5-6% a devizne transfere posebno oporezuje sa 70%, ja ti garantujem da bi Incko održao riječ i doveo EU trupe.
Zamisli da se uvedu porezi na posjedovanje viška imovine ili stambenog prostora.
Zamisli da se uvedu diferencirane stope oporezivanja dobiti, pa se banke i pravna lica sa stranim kapitalom počnu oporezivati po stopama od 40% poreza na dobit a da se lokalni domaći subjekti oslobode oporezivanja. Pa zamisii da ta ista Vlada naloži Ramizu Džaferoviću da može jedino kreditirati razvojne proizvodne programe i industrijske programe. Pa još kad bi ta vlada provela kakvu agrarnu reformu, pa počela naplačivati razne poreze za ne obrađenu obradivu površinu.
Zamisli da se povećaju standardi za uvozna dobra koji se proizvode u BiH. Zamisli da ta ista vlade kaže, currency board odjebi, od sad vodimo svoju monetarnu politiku i pojeftini izvoz devalvacijom valute. Pa ta vlada još oformi Instutut za istraživanje, inovacije i tehnološki razvoj, ja ti garantujem da ta vlada ne bi dugo poživjela. Primjer južno američke zemlje.
Nama trebaju hitne domaće investicije i domaći privrednici, a bavljenje porijeklom imovine, bogaćenjem i slično će doći samo po sebi u sistemu koji zna šta želi. Ovako nam je jer se bavimo institucijama a ne poduzetništvom. Jednostavno ne volimo da radimo volimo guzovaču.
Ti ode sad predaleko ali pošto ti je to struka znam da gledaš sa druge strane i sve to stoji.

Međutim iza ovih zahtjeva stoji sljedeće:

Mi imamo vlast koja ne radi ništa a diže ogromne novce i beneficije.
Mi immao vlast koja je uspjela da od kantona sa prilično razvijenom privredom napravi Shoping centar kanton samim time nama u Sarajevu će uskoro trebati samo trgovačka škola jer nam ostale neće biti potrebe.
Cilj ovih zahtjeva jeste da se vlast malo spusti na zemlju i da počnu da žive shodno stanju u državi i shodno svojim rezultatima.
almir1977

#6622 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by almir1977 »

hellue wrote:
emigrazione wrote:
da bi postigli nešto
A sta treba da postignemo?
Drzava gori danima, a niko nema pojma koji je razlog svega toga. Samo se naslucuje da je socijalni bunt u pitanju...
A tek ovaj plenum, to je neka NVO ubleha ili mi barem tako zvuci :-)
To su ti Narodni odbori, raja ozbiljno shvatila Lagumdžiju i najveću pobjedu od 46. godine :D
Platformas

#6623 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Platformas »

Alfons Kauders wrote:
ti meni mangupe ovdje vec drugi put prijetis da ces mi spaljivati stan, auto ili koji vec kurac

prvo to bas i nije za foruma, drugo to je krivicno djelo, trece vec sam ti se rekao javiti kad budem u komsiluku i cetvrto, mozda i najvaznije, ja nisam drot pa da moram postovati nekakva pravila sluzbe kad neko krene na mene

nisam ti ja kriv sto si ogranicen i mojne na meni lijecit frustracije

toliko, haj sad odjebi
Neko od protestanata reče da ništa od nelegalne imovine neće biti spaljeno, bit će oduzeto i predato narodu. Znači nema spaljivanja.

Niko nije rekao da moraš poštovati, pucaj, vidim imaš muda :)

Pozdrav
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#6624 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

sad mi pade na pamet ...jedini lik kojem bi ovdje dao da vlada je Emir Suljagić

on je lud ko Kim Jong-un ali bi bagru doveo u red...a to je sada prioritet

u seljaka BREZ PENdREKA NEMA NAPREdKA!
Paranoid

#6625 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Paranoid »

dog_killer wrote:Protesti su definitivno propali, to i slijepac vidi.
Kako veličenstvena izreka za jednog...šintera.
Post Reply