PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

Bodkin

#5801 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Bodkin »

Styling wrote:
rokan wrote:na celo ovih protesta pod hitno mora da stane neko od nestranackih javnih licnosti iz neko opozicije ali problem je sto u fbih prakticno i nema opozicije, svi su vlast na nekom nivou.
i ne moze samo sarajevo da rusi federalnu vladu, sarajevo je oborilo kantonalnu vladu i dosta od njega.
to mora biti miting na kome ce doci ljudi iz cijele federacije i jasno artikulisati svoje stavove.
ako se ovako nastavi, sdp i sda ce sve vise koristiti svoje batinase da utjeruju strah u kosti demonstrantima a to vodi krvoprolicu.
iz dosadasnjeg nacina izlaganja, i niksic i izetbegovic su spremni na sve da sacuvaju fotelju, pa i da izazovu bratoubilacki rat. toga svi moraju biti svjesni.
takodje, radoncic i komsic ne mogu biti nosioci protesta jer su to ljudi koji su decenijama uz vlast ili pri vlasti, komsic je cedo sdp-a a radoncic mezimac sda.
Otkud tebe na ovoj temi? Zar niste vi neutralni? Ne petljaj se u NASE proteste. Idi u RS, organizuj proteste pa smjenjuj.
:-) a ono tema sa 20 stranica zasto srbi ne protestuju :lol:
Toffee karamela

#5802 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Toffee karamela »

O'zone wrote: Nema nikoga ko će stati ispred ljudi shavtitie to već jednom.
Baš sinoć društvo komentariše da je baš upadljivo da nema niti Grebe, ni sveprisutnog Kazaza koji voli držat analitičko-moralne hutbe o baš svemu i svačemu, o Ugu i Ugolini Vlaisavljević da ne govorim....Besim Spahić drži svoj luđački solilokvij pred nekim novinarom ali u masi nikog, NIKOG !!! Kad bi se bar neko pojavio vlast ne bi mogla sve kriviti za vandalizam i narkomaniju, ovako sve ostade na polugladnoj djeci i izgubljenoj generaciji 35+ koji ionako više nemaju mnogo izgubiti!
Nokian808

#5803 Re: PROTESTI!!!

Post by Nokian808 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ako bismo ozbiljno shvatili sve izjave i saopštenja koje su dolazile od strane političkih stranaka, njihovih predstavnika i podržavatelja, morali bi zaključiti sljedeće:

Proteste u bosanskohercegovačkim gradovima pokrenuli su centri moći koji se nalaze izvan BiH i rade protiv Bošnjaka, sa ciljem da destabiliziraju državu i uspostave treći entitet;

centri moći koji se nalaze unutar BiH i rade protiv Hrvata, sa ciljem ukidanja kantona;

te centri moći koji se nalaze u Federaciji BiH i rade protiv Srba, sa ciljem da destabiliziraju Republiku Srpsku, u kojoj inače nema nikakvih problema niti razloga za proteste.

Da li su svi ovi centri u međusobnoj koordinaciji, ili se slučajno “potrefilo” da su svi proradili u isto vrijeme i to sa potpuno oprečnim ciljevima, niko još nije objasnio.

Jebeno tačno i istinito. :thumbup:
Odlicno - da je krace ja bi ovo na majcu stavio :lol:
O'zone
Globalni moderator

#5804 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

nagib uzbrdica wrote:
O'zone wrote: A i kod nas su počeli prvo malo autom u raju pa prebijanje ap će na kraju otvoreno napadati.

Vlast milosti nema
Glupi su sto to rade, samo ce im se vratiti u glavu.
Nece jarane, nece nikad.

Trebalo se ostati samo na zahtjevima da se plate smanje za 50% paušali i naknade da se ukinu i da se svi oni koji drže po dvije stolice odluče samo za jednu. A onda ih natjerati da rade posao za koji su izabrani jer za osma mjesci ljudi zgradu naprave a da oni nisu u stanju popraviti socijal ekonomsko stanje posebno nakon što ostane love od njihovih beneficija.
Reglan

#5805 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Reglan »

I jesu izasli "gladni" na ulice u jaknama od 200 maraka,valjda su uredno doruckovali i popili kafu il se pak prespavalo?
Toffee karamela

#5806 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Toffee karamela »

rokan wrote:
Styling wrote:
Otkud tebe na ovoj temi? Zar niste vi neutralni? Ne petljaj se u NASE proteste. Idi u RS, organizuj proteste pa smjenjuj.
cija si ti hanuma? niksiceva ili izetbegoviceva?

kad budem zivio u rs-u onda cu to da uradim. valjda smijem da dam svoje misljenje, jer ovo koliko sam upucen nisu jednonacionalni protesti ili ipak jesu?
mada, kad bolje razmislim i u pravu si. vase, nase... jednog dana ce to stvarno tako i biti a takvi kao ti i najvise rade na tome, svjesno ili nesvjesno.
Izvini, stekao se utisak po tvojem dosadašnjem stilu i sadržaju pisanja da se iz Dodolanda. Otkuda si onda ako smijem pitat ? Preko Drine, Kanada, nelojalni federalac?
Styling

#5807 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

Alfons Kauders wrote:
Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote: posto je cijeli problem oko vlade fbih u parlamentu, smatram da bi najlogicnije rjesenje bilo da parlament bude u stalnom zasjedanju, uz podrsku socijalnih partnera i predstavnika gradjana (po mogucnosti bez SBBovaca)... i fino brate, neka onda parlament razmotri i odobri svaku odluku vlade od danas do izbora - ili neka imenuje novu, nestranacku, sto ce biti tesko jer se niko nece htjeti prihvatiti posla... cak i da ima nestranackih ljudi koji bi bili spremni na takav potez, shvatite da se radi o svega nekoliko mjeseci... nestranacki, sposobni ljudi imaju pametnija posla - nece ostavljati posao da bi se prihvatili ovog, to je suludo i ocekivati
Ama najveći problem te ideje o nestranačkoj vladi je činjenica da bi ona morala proći dom naroda i HDZ. Zašto bi HDZ prihvatio tu nestranačku vladu kad bi im to bila idealna šansa da se naprave žrtvom? Naime, ako HDZovi blokiraju izbor te nestranačke vlade u domu naroda onda je lako moguće da na sebe okrenu bijes mase a to onda prerasta u međuetnički sukob. :roll:
bingo

dolaze ahston i fuele... a treba skinuti vladu i traziti da se formira nova, bez odobrenja parlamenta koji nece dobiti (radi HDZova)

alternative su onda sljedece:

- ostati bez vlade i blokirati sistem,
- formirati vladu koja ne bi bila vlada FBiH, vec vlada bosnjackih kantona
- formirati ilegalnu i nelegitimnu vladu bez podrske parlamenta (tj. predstavnika hrvatskog naroda u istom, taman za pricu o nametanju predstavnika)

e sad, mozda sam ja glup pa ne vidim neku sedmu alternativu koju su demonstranti razradili, ali cisto sumnjam... sto daje dva moguca odgovora:

- boli ih kurac za mogucim posljedicama ili ne kontaju
- ruse institucije i ustav, odnosno aneks 4 mirovnog sporazuma, a posljedice valjda ne treba objasnjavati (ili treba, za glupane)
Problem i jeste u tome sto protestantima niko nije pojasnio sta je to sto se moze realizovati unutar FBiH a da pri tome ne treba saglasnost hrvatske strane, koja je BTW ostro protiv ukidanja kantona. A da ne govorimo o nekim maksimalistickim zahtjevima na nivou drzave. Maksimalan domet je smjena kantonalnih vlada, ustede u budzetima i da tuzilastva intenzivno ispitaju privatizaciju. I to je to, sve ostalo je bespredmetno traziti jer je neostvarivo. A i formiranje novih kantonalnih vlada vec nailazi na probleme.
U pravu si kad kaze da ne vide posljedice svojih radnji.
@mba

#5808 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by @mba »

poslije fahre fahro, poslije zlatka zlatko, poslije bakira bakir, poslije milorada milorad itd. itd.

problem je i ako srusis vlast opet ce doci ista vlast, nema bosna u opste neke druge alternative ili opozicije koja je u stanju da vodi drzavu, ovde mislim na jaku ujedinjenu opoziciju koja vec ima izradjen program daljneg djelovanja!

koga da stavis na vlast, iz koje stranke, da huligani vode drzavu?

-da se ukinu kantoni
-da se smanji administracija
-da se smanje plate politicarima
-policiji i doktorima povecati plate, da konacno rade svoj posao

to i nista drugo, sve ostalo je samo anarhija!
daddy-kool

#5809 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by daddy-kool »

Alfons Kauders wrote: e sad, mozda sam ja glup pa ne vidim neku sedmu alternativu koju su demonstranti razradili, ali cisto sumnjam... sto daje dva moguca odgovora:

- boli ih kurac za mogucim posljedicama ili ne kontaju
- ruse institucije i ustav, odnosno aneks 4 mirovnog sporazuma, a posljedice valjda ne treba objasnjavati (ili treba, za glupane)

Postoje određene namjere da se sruši sistem, pitanje je koji je scenario planiran nakon toga?
Bošnjaci prave svoj entitet?
asdf1

#5810 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by asdf1 »

O'zone wrote:
area51 wrote:
O'zone wrote:
Mi se ne bavimo politikom nego se politika bavi nama. Obični građanin je politici i političarima bitan samo taj jedan dan u 4 godine kad svoj X stavlja pored određenog imena ili pokreta.

S druge strane običnom građaninu je politika bitna svaki dan i od nje ovisi hoće li raditi ili neće, hoće imati hljeba ili neće, hoće biti mir ili neće. Politika određuje sve.

Sad ovdje imamo narod koji se buni i odjednom upadne između dvije vatre (SBB-SDP) i opet popuši ni kriv ni dužan
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%98%D0%B4 ... 0%BE%D1%82
Definicija namjenjena kome?

I da li govorimo o "Idiotizmu grčkog jezika" ili o defektologiji?
Mislim da je area51 htio reci da je idiot covjek koji misli da ga se politika ne tice.

kolegione je, nadam se, mislio na cinjenicu da se uvlacimo u igru politicara, gdje se oni pocinju medjusobno optuzivati, sto ce na kraju rezultirati time da se nista nece promjeniti - oni ce i dalje nastaviti zivjeti k'o bogovi preko nasih ledja.
Politicari su se izgleda vec presabrali. Zahtjevi demonstranata su opravdani, ali ima pun kurac izgovora i spinova pomocu kojih se oni misle izvuci. Bez jos frke izgleda da se nece uozbiljiti.
pink floydd

#5811 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by pink floydd »

arshavin wrote:I jesu izasli "gladni" na ulice u jaknama od 200 maraka,valjda su uredno doruckovali i popili kafu il se pak prespavalo?
otišli na Mrijin Dvor na brifing
Styling

#5812 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

rokan wrote:
Styling wrote:
cija si ti hanuma? niksiceva ili izetbegoviceva?

kad budem zivio u rs-u onda cu to da uradim. valjda smijem da dam svoje misljenje, jer ovo koliko sam upucen nisu jednonacionalni protesti ili ipak jesu?
mada, kad bolje razmislim i u pravu si. vase, nase... jednog dana ce to stvarno tako i biti a takvi kao ti i najvise rade na tome, svjesno ili nesvjesno.
Nisam ni Niksiceva, ni Izetbegoviceva. Moj muz je ljepsi od obojice.

Vi kazete da su ovo bosnjacki protesti i da ne zelite da se mijesate. Ili ipak nisu, nego su protesti svih obespravljenih gradjana na teritoriji Federacije.

Meni je cijela BiH MOJA, svidjalo se to nekome ili ne.
Bodkin

#5813 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Bodkin »

@mba wrote:poslije fahre fahro, poslije zlatka zlatko, poslije bakira bakir, poslije milorada milorad itd. itd.

problem je i ako srusis vlast opet ce doci ista vlast, nema bosna u opste neke druge alternative ili opozicije koja je u stanju da vodi drzavu, ovde mislim na jaku ujedinjenu opoziciju koja vec ima izradjen program daljneg djelovanja!

-da se ukinu kantoni

tito ga jebo vise, ovo je ba nemoguce bez tenka ili saglasnosti hrvata. jel se ovi protesti namjerno miniraju i pretvaraju u politicke ili sta?
O'zone
Globalni moderator

#5814 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Toffee karamela wrote:
O'zone wrote: Nema nikoga ko će stati ispred ljudi shavtitie to već jednom.
Baš sinoć društvo komentariše da je baš upadljivo da nema niti Grebe, ni sveprisutnog Kazaza koji voli držat analitičko-moralne hutbe o baš svemu i svačemu, o Ugu i Ugolini Vlaisavljević da ne govorim....Besim Spahić drži svoj luđački solilokvij pred nekim novinarom ali u masi nikog, NIKOG !!! Kad bi se bar neko pojavio vlast ne bi mogla sve kriviti za vandalizam i narkomaniju, ovako sve ostade na polugladnoj djeci i izgubljenoj generaciji 35+ koji ionako više nemaju mnogo izgubiti!
Grebo slavu drži sa studentskim protestima iz šeset i neke, osme čini mi se.

Besim je po meni čovjek čija veza sa ovim svijetom nije baš u najboljem stanju. Zavisi pred kime priča uvjek ima drugu spiku.

Da spomenem i krug 99. Akademici i umjetnici, naučnici i intelektualci koji godinama trube kako stanje nije dobro kako se stihijski sve uništava i onda PRC! Krug 99 skup senilnih ispuhalih "Akademika i umjetnika, naučnika i intelektualaca" koji u teoriji sve znaju i umiju dok u praksi su obični dunđeri.

Ovo jeste sve grubo što ovdje napišem ali je tako.

Sad da im pokucate na vrata i kažete gospodo dođite uputite nas kako i šta mi smo "neuki" puk samo bi Vam odmahnuli rukom i nastavili tabiriti kako ova država treba temeljite promjene i da je narod indolentan u odnosu na ono što mu se događa.
rokan

#5815 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by rokan »

Toffee karamela wrote: Izvini, stekao se utisak po tvojem dosadašnjem stilu i sadržaju pisanja da se iz Dodolanda. Otkuda si onda ako smijem pitat ? Preko Drine, Kanada, nelojalni federalac?
nemoj da spamujemo temu bezveze, mislim da sam bio isuvise jasan. ja tebe nisam do sada primijetio a kamoli da nesto zakljucujem odakle si, niti mislim da je to vazno.
ako te nesto zanima mozes me pitati na pp i ja cu ti odgovoriti.
Reglan

#5816 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Reglan »

Traze smjenu vlade a pored toga imaju milion zahtjeva koje treba ispuniti. :lol:
Ko ce ispuniti zahtjeve ako se smijeni vlada.
Kako nepismeni ljudi sastavljaju zahtjeve. :lol: :lol: :lol:
Hafis

#5817 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hafis »

Alfons Kauders
bingo dolaze ahston i fuele... a treba skinuti vladu i traziti da se formira nova, bez odobrenja parlamenta koji nece dobiti (radi HDZova)
Podrške za nove izbore nema ni iz RS-a.
Uostalom, ne vidim što se dobiva prijevremenim izborima. Dok se nategne i usuglasi svo potrebno zakonodavstvo i procedura, ne bi se ni održali nešto mnogo prije 10.-og mjeseca.
I još je nešto paradoksalno: dvije vladajuće stranke u federaciji traže nove izbore??! Dosta je da sjednu u četiri oka i riješe međusobne probleme. mogu čak i postaviti nove vlad u kantone za 24h ako hoće. Čak i ekspertne vlade. Ne treba im nitko za to, a ponajmanje novi izbori.

A lijepo je bilo grajati i ''mađorizirati'' 2010. kada se formiravala nova vlada...i to ''najbolja do sada...socijaldemokratska. Išlo se autobusom na radne sastanke s kantonalnim vladama...zbog uštede.

I još nešto. Nije rješeno pitanje S-F. Ako netko misli da će na brzaka iskoristiti ovo stanje i na mala vrata ponovo uvesti nekog novog Komšića ili Budimira, onda pravi račun bez krčmara.

Zato, lijepo se okrenuti hitnom rješavanju nagomilanih socijalnih i ekonomskih problema, i ući u normalnu izbornu proceduru, koja ionako nije daleko.
djes_ba

#5818 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by djes_ba »

DaffyDuck wrote:
oldtajmer wrote:Image

ko je ovaj retard :?:
:shock: :shock: :shock:
Ja bih ovog zatvorila u ludaru do kraja zivota :!:
e ovako odoh ja u Banovice al...
Mehmedalija jebem ti sve po spisku rat ti u kuci bio
ti i tvoje analize dao te pare od ovih analiza na ljekove fuj smece ogavno
area51

#5819 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by area51 »

to se ljudi bavite politikom[/quote]

Mi se ne bavimo politikom nego se politika bavi nama. Obični građanin je politici i političarima bitan samo taj jedan dan u 4 godine kad svoj X stavlja pored određenog imena ili pokreta.

S druge strane običnom građaninu je politika bitna svaki dan i od nje ovisi hoće li raditi ili neće, hoće imati hljeba ili neće, hoće biti mir ili neće. Politika određuje sve.

Sad ovdje imamo narod koji se buni i odjednom upadne između dvije vatre (SBB-SDP) i opet popuši ni kriv ni dužan[/quote]
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%98%D0%B4 ... 0%BE%D1%82[/quote]

Definicija namjenjena kome?

I da li govorimo o "Idiotizmu grčkog jezika" ili o defektologiji?[/quote]
Ovome gore što se te pita zašto se ljudi bavite politikom
Brkooo

#5820 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Brkooo »

arshavin wrote:I jesu izasli "gladni" na ulice u jaknama od 200 maraka,valjda su uredno doruckovali i popili kafu il se pak prespavalo?
Image
rokan

#5821 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by rokan »

Styling wrote:
Nisam ni Niksiceva, ni Izetbegoviceva. Moj muz je ljepsi od obojice.

Vi kazete da su ovo bosnjacki protesti i da ne zelite da se mijesate. Ili ipak nisu, nego su protesti svih obespravljenih gradjana na teritoriji Federacije.

Meni je cijela BiH MOJA, svidjalo se to nekome ili ne.
vjerujem da je ljepsi jer si i ti lijepa, nemoj me pitati po cemu to zakljucujem. :)

i nemoj mene svrstavati u "VI" jer je i moja cijela BiH ma koliko me takvi kao ti odbijali od nje.
@mba

#5822 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by @mba »

Bodkin wrote:
@mba wrote:poslije fahre fahro, poslije zlatka zlatko, poslije bakira bakir, poslije milorada milorad itd. itd.

-da se ukinu kantoni

tito ga jebo vise, ovo je ba nemoguce bez tenka ili saglasnosti hrvata. jel se ovi protesti namjerno miniraju i pretvaraju u politicke ili sta?

pa onda bez ukidanja "trenutno" jer ipak mislim daje i EU za ukidanje kantona i rekonstrukciju vlade veceg dijela BiH.

a ovo ostalo je sve provodljivo, novac u druge svrhe okrenuti!
Labirint

#5824 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Labirint »

arshavin wrote:Traze smjenu vlade a pored toga imaju milion zahtjeva koje treba ispuniti. :lol:
Ko ce ispuniti zahtjeve ako se smijeni vlada.
Kako nepismeni ljudi sastavljaju zahtjeve. :lol: :lol: :lol:
Naporan si lave, shvatili smo poruke koje saljes jos samo otidji i to im
u lice reci (eno ti ih ispred Predsjednistva), ne mori vise ovdje :wink:
mO k3

#5825 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by mO k3 »

djes_ba wrote:
DaffyDuck wrote:
oldtajmer wrote:Image

ko je ovaj retard :?:
:shock: :shock: :shock:
Ja bih ovog zatvorila u ludaru do kraja zivota :!:
e ovako odoh ja u Banovice al...
Mehmedalija jebem ti sve po spisku rat ti u kuci bio
ti i tvoje analize dao te pare od ovih analiza na ljekove fuj smece ogavno
Chmoljo nemoj ga u banovice izgovorio je ono sto većina misli , uključujući i mene ....
Post Reply