PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

Ripicipi

#4576 Re: PROTESTI!!!

Post by Ripicipi »

Zahtjevi demonstranata u Sarajevu su tragikomicni :-)

Bihac i Tuzla :thumbup:
hladan.preminger

#4577 Re: PROTESTI!!!

Post by hladan.preminger »

I da se Ekrem nogira iz kuhinje!
Cherry-Cherry

#4578 Re: PROTESTI!!!

Post by Cherry-Cherry »

Ostavke svih zvanicnika na svim nivoima vlasti, bez odlaganja.
Ma genijalno. :mrgreen: Prvo, što bi svi zvaničnici dali ostavke ? Drugo, eto ako ih i daju, šta onda ? :mrgreen:
mO k3

#4579 Re: PROTESTI!!!

Post by mO k3 »

Toffee karamela wrote:Vidi, vidi Topa voza Hummera. Više me je to iznenadilo nego što je udario i zbrisao s lica mjesta. Uvijek mi je bio simpa kad i on se pohasio. Čuj hummer :shock:

A onog Patkovića iz 7. muslimanske fakat mi je više dosta pa borio se hrabro koliko god. Malo malo on prosipa neke političke floskule a dalje od mekteba nije odmakao s izobrazbom. Dobro neko reče, vrijeme je da mu se kaže da nije Armija bila samo njegova jedinica.
Odakle mu pare ??? :shock:
Janjicar

#4580 Re: PROTESTI!!!

Post by Janjicar »

mali_balon wrote:Treba ostati pri zahjtevima u vezi privatizacija tkz radnickih prava, ne baviti se politickim pitanjima (mada samo bavljenje privrednim pitanjima uvlaci i politiku).
Kakvi prijevremeni izbor od kojih para, onda i oktobru opet izbor dajte ljudi malo se spustite na zemlju. Kakve ostavke na drzavnom nivou i u RS-s.
U pocetku smisaoni izbori krecu ka besmislu i tkz. "razvodnjavanju"
Nebi bili opet izbori u oktobru :D
Symantec

#4581 Re: PROTESTI!!!

Post by Symantec »

Mene cudi da lideri politickih stranaka ne izvedu svoje placenike da pale institucije i materijalne dokaze kao strategiju izvlacenja, sada kada je ocigledno da vise nece biti na vlasti. Bog zna kakve su dokaze jednih protiv drugih danas iznijeli iz Vlade.
Raspitajte se malo i vidjecete koliko ih je vec izaslo iz drzave sa porodicama.
L u c i f e r

#4582 Re: PROTESTI!!!

Post by L u c i f e r »

Janjicar wrote:
L u c i f e r wrote: eto i ja upravo napisah to o podjeli vlasti, dakle u tom pogledu se slažemo
upravo tako, svako je nevin dok se ne dokaže suprotno
uvijek bilo i biće
Pa sad ti ja napisah gore da politicari imenuju sudije? Gdje to ima?

Jel Budimir primio pare da pomiluje Svicarca i puste ga iz zatvora? Jel ikad procesuiran ? Jel kriv, jest kriv je imaju svi dokazi, zasto se ne procesuira? Ni jedan sud nije nadlezan. Dakle kriv je ali ga niko ne moze osudit. Dokazalo se da nije nevin ali ne moze da odlezi.
Jel Draga trebao 5g odlezat u zatvoru zbog kriminala ? Jest, jel odlezao? nije. itd itd itd...
što se tiče imenovanja sudija od strane političara
pokazuješ frapantno neznanje o toj materiji
savjetujem ti da malo više pročitaš ili barem proguglaš prije nego se upustiš u diskusiju

kad je riječ o budimiru
ne znam da li je primio pare
znam da postoje ovlaštene intitucije popunjene školovanim ljudima
čiji je posao da to procesuraju

ili da mi idemo ganjati budimira po ulici jer mislimo da je kriv?
Toffee karamela

#4583 Re: PROTESTI!!!

Post by Toffee karamela »

mO k3 wrote:
Toffee karamela wrote:Vidi, vidi Topa voza Hummera. Više me je to iznenadilo nego što je udario i zbrisao s lica mjesta. Uvijek mi je bio simpa kad i on se pohasio. Čuj hummer :shock:

A onog Patkovića iz 7. muslimanske fakat mi je više dosta pa borio se hrabro koliko god. Malo malo on prosipa neke političke floskule a dalje od mekteba nije odmakao s izobrazbom. Dobro neko reče, vrijeme je da mu se kaže da nije Armija bila samo njegova jedinica.
Ubij me ako znam! Možda od plate vojnog atašea ? :?
Nokian808

#4584 Re: PROTESTI!!!

Post by Nokian808 »

Basvod wrote:Citam sad zahtjeve protestanata...
Kaze: Ostavke svih zvanicnika na svim nivoima vlasti, bez odlaganja. :-)
Pa jel moguce da su mislioci koji su pisali zahtjeve izgubili kontakt sa stvarnosti u toj mjeri da smatraju kako su u stanju davati ultimatum Dodiku, Covicu i ostalim srpsko-hrvatskim politicarima? :-)
Protesti, koji su svakako besmisleni, jos vise gube smisao... Velika stvar smjeniti par nebitnih likova po kantonima ili cak Niksica i Vladu koja svakako odavno ne funkcionise. :-)
Onaj je citao na rezimskoj televiziji ono izdvojen i nikakvih demonstranata uz njega - ne bi me iznenadilo da je ubaceni SDA ili SDP igrac.
Osim toga svako pametan ko razumje sta znaci taj zahtjev ne bi ga podrzao...ja mislim da zahtjevi trebaju biti prije svega socijalni npr. ogranicenje najvise budzetske plate na 3000 KM, najniza penzija 400 KM, moratorij na rast cijena komunalnih usluga, naknada za nezaposlene a ne politicki tipa ukidanja entiteta ili otkaza na drzavnovnom nivou sto ce jos vise alienirati Srbe i Hrvate.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#4585 Re: PROTESTI!!!

Post by Dado dijasporitus »

hrasno38 wrote:
Basvod wrote:
Zna se kako se mjenja Dejton.
Ne mogu Bosnjaci sami mjenjati Dejton vec iskljucivo u dogovoru sa Srbima i Hrvatima.
Uostalom izmjena Dejtona nije ni tema ovih protesta...
Dejton je za sada zacementiran time sto su mu garanti svjetske sile USA, Rusija itd i tu opste vise nisu bitni potpisi bivskih YU drzava niti one mogu aqpsolutnio ista odluciti o njemu. Prizivanje promjene Dejtona ovim nacinom moze donijeti samo jos vece probleme i gubljenje dosta stvari koje su krvavo stecene. Ali dobrim primjerom i dizanjem F BiH iz pepela kojeg su stvorile politicke garniture u zadnjih 15-tak godina i ekonomski bijeg RS-u za svjetlosnu godinu ce samo od sebe taj Dejton uciniti samo papirom jer je i RS prepun jos ugrozenijih ljudi nego sto su u F BiH. par stotina porodica iz RS-a se uhljebilo u drzavnim institucijama i institucijama RS-a i tu su dovukli 10-to koljeno a sve ostalo je blize kamenom dobu nego XXI vijeku. Dakle samo nas mudrost moze dovesti do cilja.
Nista nije zacementirano i sve se moze izmjeniti samo je pitanje po kakvu cijenu. Ti garanti od USA, Rusije iliti Evrope nista ne znace jer mogu proci dvije "oluje" dok oni nadju svoje dupe kroz administraciju. Vec vidjeno.
mali_balon

#4586 Re: PROTESTI!!!

Post by mali_balon »

I hoce li se ti prijevremeni izbori odrzati u RS i hercegovini. Postaje smijurija i cekam dan kada ce lukac i cegar pustiti svoje kerove a masa ce stajati sa strane i aplaudirati kada budu kerovi marisali prostestante.

Nego, znam da ovu temu prate i novinari pa evo jedna ideja, sto malo ne nazovu Dzuvu i upitaju ga neke stvari u vezi ovih protesta, npr. jesu li placeni i od koga us placeni, ko su neformalne grupe gradjana, ko su "huligani" itd itd itd.
L u c i f e r

#4587 Re: PROTESTI!!!

Post by L u c i f e r »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
L u c i f e r wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Da bi imao dokaze i presude moraš imati uvid u dokumentaciju a dokumentaciju naravno štiti režim. Dokaz mogu biti imovinski karotini političara koji su svake godine bivali sve duži i duži a sve pod krinkom zakona i legalnosti. Evo prilike da dođemo do prilike za uvid u sve relavantne dokumente pa ako ne bude ništa ljudi mogu tražiti odštetu od države za klevetu...a ako bude e onda sve moraju vratiti. Šta misliš što ih je zabolila glava ovih dana?
pravosuđe nije izabrana vlast već zasebna grana vlasti, iz izvršnu i zakonodavnu
zanimljivo je kako vjeruješ pravosuđu u pogledu odštete od države za klevetu, a ne vjeruješ za procesuiranje kriminala

ako nemate dokaze, otkud vam onda pravo da tvrdite da je neko lopov?
Mi i ne tvrdimo mi samo sumnjamo. Da bi došao u priliku da nekoga provjeravaš moraš imati sumnju, kada imaš sumnju onda praviš istražne radnje pa onda po završetku podižeš optužnicu ili ne podižeš zavisno od istrage...valjda bi ovo trebalo biti jasno. Indikativno je dosta toga, od imovinskih kakrotona, vila, stanova i svega ostalog.
samo sumnjate dakle?
odlično
ali sumnja nije relevantan argument za smjenu
sve dok se ne dokaže, čovjek je nevin
julisiz es grant

#4588 Re: PROTESTI!!!

Post by julisiz es grant »

Janjicar wrote:
L u c i f e r wrote: eto i ja upravo napisah to o podjeli vlasti, dakle u tom pogledu se slažemo
upravo tako, svako je nevin dok se ne dokaže suprotno
uvijek bilo i biće
Pa sad ti ja napisah gore da politicari imenuju sudije? Gdje to ima?
Hmmm...u SAD?
Symantec

#4589 Re: PROTESTI!!!

Post by Symantec »

mO k3 wrote:

I ja sam se zacudio kada sam vidio sta vozi.
Vazda sam mislio da je klosar i da su ga izradile boracke organizacije, a on izgleda dobro omastio brkove. Pa nije valjda da je njegova bila ona basta "kod Tope" u pasazu kod "Geme" u Titovoj?!
Ko bi rek'o a glupost izbija iz svakog segmenta njegove licnosti (frizure, pogleda, price i postupaka).
Vjerovatno se radi o cascenju i nekom diskontu.
Paranoid

#4590 Re: PROTESTI!!!

Post by Paranoid »

Cherry-Cherry wrote:
Ma genijalno. :mrgreen: Prvo, što bi svi zvaničnici dali ostavke ? Drugo, eto ako ih i daju, šta onda ? :mrgreen:
Svi pod otkazom ostaju u tehničkom mandatu do predaje dužnosti.. jel ovo teško shvatit?
Basvod

#4591 Re: PROTESTI!!!

Post by Basvod »

Nokian808 wrote:
Pa jel moguce da su mislioci koji su pisali zahtjeve izgubili kontakt sa stvarnosti u toj mjeri da smatraju kako su u stanju davati ultimatum Dodiku, Covicu i ostalim srpsko-hrvatskim politicarima? :-)
Protesti, koji su svakako besmisleni, jos vise gube smisao... Velika stvar smjeniti par nebitnih likova po kantonima ili cak Niksica i Vladu koja svakako odavno ne funkcionise. :-)
Onaj je citao na rezimskoj televiziji ono izdvojen i nikakvih demonstranata uz njega - ne bi me iznenadilo da je ubaceni SDA ili SDP igrac.
Osim toga svako pametan ko razumje sta znaci taj zahtjev ne bi ga podrzao...ja mislim da zahtjevi trebaju biti prije svega socijalni npr. ogranicenje najvise budzetske plate na 3000 KM, najniza penzija 400 KM, moratorij na rast cijena komunalnih usluga, naknada za nezaposlene a ne politicki tipa ukidanja entiteta ili otkaza na drzavnovnom nivou sto ce jos vise alienirati Srbe i Hrvate.
Slazem se, dakle onako kako je pocelo u Tuzli.
Problem je sto se razne budaletine ubace medju protestante i okrecu vodu na svoju vodenicu. Na taj nacin su isprljali ispravne proteste i zdravu ideju koja je krenula iz Tuzle.
Havatar

#4592 Re: PROTESTI!!!

Post by Havatar »

salik79 wrote:Autentični revolucionarni zahtjevi probijaju se iz Tuzle i šire gradovima BiH: "Sva vlast plenumima!"

Svi oni koji zdravo-razumski prate naše pisanje zadnjih nekoliko godina znaju da je medijska propaganda i raskrinkavanje iste jedna od centralnih tema kojima se intenzivno bavimo. Iz te perspektive aktualna događanja u BiH su izuzetno zanimljiva za praćenje. Količina propagande je zaista bez presedana, no pitanje je koliko stvarno ima utjecaja na stanovnike, ne samo BiH, već i cijele regije koja zasigurno intenzivno prati razvoj situacije.

Medijski angažman poprima oblike pravog, gotovo vojnog, kontraobavještajnog djelovanja. Već prvog dana smo predstavili cjelokupni "recept" koji će se implementirati i sada ga možemo pratiti iz dana u dan. Nakon izbijanja radničke pobune prvo se krenulo s lažnim vijestima o masovnim pljačkama u Tuzli. Te laži su do sada relativno uspješno sami stanovnici i svjedoci na terenu raskrinkali.

Kada se eskalacija proširila na Sarajevo stiže nam vijest o "potpunom uništenju arhiva koji sadrži građu neprocjenjive vrijednosti". Mediji oplakuju neprocjenjivo blago "koje je preživjelo sve ratove" da bi sada "divljački bilo uništeno od strane vandala", koji su - eto, prigodno - ujedno "pijani i nadrogirani".

Veljača 2014. u Sarajevu kao veljača 1933. u Berlinu. Gori arhiv, gori Reichstag. Dok je ovaj drugi bio podmenut, ovaj prvi je izgleda posve izmišljen. Naime, sarajevski umjetnik Damir Imamović jučer je objavio kako je "99,9 posto građe Arhiva BiH spašeno". " Samo su kancelarije izgorjele sa nešto građe", rekao je Imamović nakon razgovora s ljudima koji su gasili vatru.

To je bila prva razina napada - da se prosvjednike prikaže manijakalnim pljačkašima i razbojnicima. Ta razina imala je za cilj oslabiti pobunu iznutra, unutar samih gradova, da se ljude zadrži unutar 4 zida i da slučajno ne pomišljaju na izlazak na ulice. Ona druga razina možda je još i perfidnija i njen je cilj bio "lokalizirati" pobunu kako se ista ne bi proširila i dalje, pa i na zemlje regije.

"Ovo je unutar-bošnjački politički sukob", tvrde danas neki, znajući da ne govore istinu, ali za to su plaćeni jako dobro. Nacionalna pripadnost nema nikakve veze s razlozima eksplozije ove pobune, apsolutno nikakve.

"Ne nasjedajte na ove provokacije", poručuje se Srbima i Hrvatima u BiH. "Iza toga stoje ovi, stoje oni" - i tako u nedogled. Kod ljudi se stvara osjećaj paranoje, straha, spominju im se "novi ratovi", zavjere... Nažalost neki stanovnici ovih traumatiziranih područja su očito još uvijek sposobni progutati ovakve laži i obmane. Koliki broj? Teško je reći, ali brojka je zasigurno manja od one koju nam daju isti mediji koji šire ovu propagandu.

Strah vladajuće klase u regiji je po prvi put nakon jako dugo vremena golem, kako strah tako i paranoja. Hoće li ih, još jednom, nacionalistička karta uspjeti spasiti? To je ključno pitanje o kojem danas razmišljaju. Hoće li narodi progutati jednu te istu laž koja im je uništila prošlost, sadašnjost i budućnost - ili će možda shvatiti kako su svi u jednoj te istoj kaljuži, s jednim te istim tlačiteljima? U situaciji gdje nacionalnost, vjera i druge karakteristike ne igraju apsolutno nikakvu ulogu?

Uz pumpanje ovih strahova, zavjera i paranoja u fokus se guraju teme poput "tko stoji iza ovoga?", "tko dirigira?", "cui bono?". Odgovor je jednostavan - iza "ovoga" će stajati svi, samo ne narod, ako im se dopusti dominacija nad informacijom. Svaka politička struja nastojati će maksimalno kapitalizirati na ovoj pobunu ako ona poklekne. Moćni medijski moguli vide u ovome svoju priliku, regionalni uzurpatori vide šansu za širenjem svojih interesa, međunarodna zajednica vidi mogućnost ubrzavanja svojih ciljeva na leđima pobunjenog naroda.

Gdje god bude postojao čak i najmanji prostor infiltracije, infiltracija će se tamo i dogoditi. Tragovi direktne demokracije nastojati će se razbiti i gurnuti natrag u buržujsku demokraciju od koje profitira samo vladajuća klasa. Pobunu će se nastojati preusmjeriti u tom pravcu, u bilo kojem pravcu zapravo, samo da je se skrene s jedinog progresivnog puta oslobođenja.

No, sve te obmane koje talasaju na površini medijske propagande ne moraju značiti da se ispod površine već nisu počeli događati važni procesi. Štoviše, oni su definitivno počeli. Jučer su se iz Tuzle začuli autentični revolucionarni zahtjevi - "Sva vlast plenumima!".

Ove akcije neće dobiti nikakvu pažnju mainstream medija, jer se ovih akcija boje više od ičega. I oni mediji koji su tobože na strani prosvjednike u fokus guraju pro-sistemska rješenja u stilu "želimo novu vlast, želimo efikasniji kapitalizam". To je još i najveća kontrarevolucija, podjednako radzorna kao i ona koja želi prosvjednike prikazati drogiranim huljama.

Radnički i građanski plenum jučer je u Tuzli održan i to je prvi važan korak prema revoluciji radničke klase. Donijeti su i zaključci koje ovdje prenosimo u originalnom tekstu:

"Mirni protesti u Tuzli se nastavljaju. Dajemo podršku svim protestima u gradovima u Bosni i Hercegovini.

Skupština Tuzlanskog kantona, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, ima sve neophodne pravne mehanizme kojima je dužna osigurati funkcionisanje vlasti u interesu građana. Neistinite su informacije kojima se pokušava manipulirati javnost kako je ostavkom Vlade Tuzlanskog kantona nastupio nepremostivi pravni vakuum.

ZAHTIJEVAMO:

1. da nadležni organi vlasti Tuzlanskog kantona, u skladu sa Ustavom i zakonom, obezbijede sigurnost svih učesnika protesta;

2. da Skupština Tuzlanskog kantona, u skladu sa ustavnim nadležnostima, odmah osigura funkcionisanje vlasti na području Tuzlanskog kantona, bez uključivanja Vlade u ostavci;

3. da Skupština Tuzlanskog kantona, u saradnji sa Plenumom, najkasnije do 01.03.2014., izvrši izbor i imenovanje ekspertne vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih i nekompromitovanih članova.

Ovaj Proglas donose Plenum građana/ki Tuzlanskog kantona, za dobro svih nas."

Tuzla je počela važan proces, koji se već danas nastavlja i u drugim gradovima - naime, najavljen je "Plenum građana i građanki Sarajeva", a stižu informacije kako će se i u drugim gradovima održati plenumi.

Zašto su plenumi u ovom trenutku toliko važni i zašto su oni revolucionarni glas pobune u BiH? Zato jer su autentična alternativa anti-narodnoj vlasti, oni su alfa i omega direktne demokracije. Na tim sastancima radnici mogu slobodno iznijeti svoju agendu i dati joj jedini pravi legitimitet. U suštini, plenumi su nešto čega će se vladajuća klasa bojati još i više od eskalacije na ulicama, jer plenumi preuzimaju legitimitet iz njihovih ruku i daju ga u ruke narodu.

Što je zapravo plenum, poprilično je dobro opisano na stranicama frontslobode.ba:
"Plenum predstavlja skupštinu članova grupe ili više grupa, to je javni prostor za raspravu, bez zabrana i hijerarhije sudionika, na kojem se donose odluke. Otvoren je za sve, svako može sudjelovati i svako ima pravo glasa. U njemu samo ne sjede predstavnici vlasti i organizacija, izuzev toga to je prostor bez zabrana i pripada svima.

Tko god se osjeća pozvanim ili osjeća potrebu da sudjeluje, to može učiniti bez ikakvih prepreka. Odluke na plenumu donose svi sudionici po principu većinske odluke, za ili protiv.

Plenum nema vođa, na sjednicama se biraju moderatori koji će upravljati diskusiju i određivati koliko vremena davati govornicima te podsjećati na redoslijed točaka dnevnog reda koje su utvrđene na početku. Na kraju svake sjednice bivaju izabrani moderatori za narednu sjednicu.

U plenumu ne postoje funkcije poput portparola, zastupnika i delegacija. Uz pristanak učesnika plenuma ili na prijedlog plenuma u javnosti istupaju osobe koje daju izjave ili intervjue".

Jedan od glavnih načina na koji se pokušalo diskreditirati prosvjednike ovih dana su bile izjave poput "što oni žele? tko ih predstavlja?" - tu plenumi dolaze do izražaja. Prošlotjedna eskalacija širom je otvorila vrata organiziranom progresivnom putu naprijed, ako građani nastave tim putem i složno preuzmu moć odlučivanja u svoje ruke, nikakva količina propagande na tom putu ih neće moći zaustaviti.
Slike zapaljenog arhiva te demantuju
IDontCare

#4593 Re: PROTESTI!!!

Post by IDontCare »

Kod nas je takav sistem da mozes sve po ZAKONU dok si na vlasti,
L u c i f e r

#4594 Re: PROTESTI!!!

Post by L u c i f e r »

Paranoid wrote:
Cherry-Cherry wrote:
Svi pod otkazom ostaju u tehničkom mandatu do predaje dužnosti.. jel ovo teško shvatit?
a predaja dužnosti je nakon izbora
ili nakon izbora druge vlade od iste one parlamentarne većina koja je izabrala prvu vladu
u čemu je onda poenta ostavke
mali_balon

#4595 Re: PROTESTI!!!

Post by mali_balon »

Svi zahtjevi koji mogu biti udovoljeni mogu proci samo na nivou kantonalne vlasti sve iznad je uzalud.
biske

#4596 Re: PROTESTI!!!

Post by biske »

čegar
patković
topa

to je taj bakirov "narod". hm...

@havatar, prestani više forsirati iste šupljake iz dijaspore. u kojoj arhivi je moja mladost pohranjena???
Symantec

#4597 Re: PROTESTI!!!

Post by Symantec »

Nokian808 wrote:

Ja stvarno neznam odakle ti ideja da je plata od 3.000 KM moralno opravdana.
Vjerovatno mislis na premijersku, ali zaboravljas da oni ne placaju gorivo, telefon, odijela, i jos su im vozaci robovi i potrckala za pijace i slicno.
I 2.000 KM je puno.
Paranoid

#4598 Re: PROTESTI!!!

Post by Paranoid »

L u c i f e r wrote: a predaja dužnosti je nakon izbora
ili nakon izbora druge vlade od iste one parlamentarne većina koja je izabrala prvu vladu
u čemu je onda poenta ostavke
Uhh...jbt.. zar vi ne kontate da preuzimanje odredjenih snosi primopredaju, uvid u stanje. Tehnički mandat je period u kojem se vrši revizija uradjenog i kao takva se predaje novoizabranom.

Koliko će to trajati zavisi od zakonodavne vlasti koja je dužna da promjenom zakona omogući "vanredne" izbore..
Picajzla
Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png

#4599 Re: PROTESTI!!!

Post by Picajzla »

Neka mi neko objasni. Evo sad da postavimo "ljude iz naroda" na mjesta u vladama TK, KS, ZDK, USK. Oni bi imali mandat do oktobra kad su svakako opsti izbori. Sta poslije, opet ce se isiti vratiti na vlast :?
hhaarree

#4600 Re: PROTESTI!!!

Post by hhaarree »

Havatar wrote:
salik79 wrote:Autentični revolucionarni zahtjevi probijaju se iz Tuzle i šire gradovima BiH: "Sva vlast plenumima!"

Svi oni koji zdravo-razumski prate naše pisanje zadnjih nekoliko godina znaju da je medijska propaganda i raskrinkavanje iste jedna od centralnih tema kojima se intenzivno bavimo. Iz te perspektive aktualna događanja u BiH su izuzetno zanimljiva za praćenje. Količina propagande je zaista bez presedana, no pitanje je koliko stvarno ima utjecaja na stanovnike, ne samo BiH, već i cijele regije koja zasigurno intenzivno prati razvoj situacije.

Medijski angažman poprima oblike pravog, gotovo vojnog, kontraobavještajnog djelovanja. Već prvog dana smo predstavili cjelokupni "recept" koji će se implementirati i sada ga možemo pratiti iz dana u dan. Nakon izbijanja radničke pobune prvo se krenulo s lažnim vijestima o masovnim pljačkama u Tuzli. Te laži su do sada relativno uspješno sami stanovnici i svjedoci na terenu raskrinkali.

Kada se eskalacija proširila na Sarajevo stiže nam vijest o "potpunom uništenju arhiva koji sadrži građu neprocjenjive vrijednosti". Mediji oplakuju neprocjenjivo blago "koje je preživjelo sve ratove" da bi sada "divljački bilo uništeno od strane vandala", koji su - eto, prigodno - ujedno "pijani i nadrogirani".

Veljača 2014. u Sarajevu kao veljača 1933. u Berlinu. Gori arhiv, gori Reichstag. Dok je ovaj drugi bio podmenut, ovaj prvi je izgleda posve izmišljen. Naime, sarajevski umjetnik Damir Imamović jučer je objavio kako je "99,9 posto građe Arhiva BiH spašeno". " Samo su kancelarije izgorjele sa nešto građe", rekao je Imamović nakon razgovora s ljudima koji su gasili vatru.

To je bila prva razina napada - da se prosvjednike prikaže manijakalnim pljačkašima i razbojnicima. Ta razina imala je za cilj oslabiti pobunu iznutra, unutar samih gradova, da se ljude zadrži unutar 4 zida i da slučajno ne pomišljaju na izlazak na ulice. Ona druga razina možda je još i perfidnija i njen je cilj bio "lokalizirati" pobunu kako se ista ne bi proširila i dalje, pa i na zemlje regije.

"Ovo je unutar-bošnjački politički sukob", tvrde danas neki, znajući da ne govore istinu, ali za to su plaćeni jako dobro. Nacionalna pripadnost nema nikakve veze s razlozima eksplozije ove pobune, apsolutno nikakve.

"Ne nasjedajte na ove provokacije", poručuje se Srbima i Hrvatima u BiH. "Iza toga stoje ovi, stoje oni" - i tako u nedogled. Kod ljudi se stvara osjećaj paranoje, straha, spominju im se "novi ratovi", zavjere... Nažalost neki stanovnici ovih traumatiziranih područja su očito još uvijek sposobni progutati ovakve laži i obmane. Koliki broj? Teško je reći, ali brojka je zasigurno manja od one koju nam daju isti mediji koji šire ovu propagandu.

Strah vladajuće klase u regiji je po prvi put nakon jako dugo vremena golem, kako strah tako i paranoja. Hoće li ih, još jednom, nacionalistička karta uspjeti spasiti? To je ključno pitanje o kojem danas razmišljaju. Hoće li narodi progutati jednu te istu laž koja im je uništila prošlost, sadašnjost i budućnost - ili će možda shvatiti kako su svi u jednoj te istoj kaljuži, s jednim te istim tlačiteljima? U situaciji gdje nacionalnost, vjera i druge karakteristike ne igraju apsolutno nikakvu ulogu?

Uz pumpanje ovih strahova, zavjera i paranoja u fokus se guraju teme poput "tko stoji iza ovoga?", "tko dirigira?", "cui bono?". Odgovor je jednostavan - iza "ovoga" će stajati svi, samo ne narod, ako im se dopusti dominacija nad informacijom. Svaka politička struja nastojati će maksimalno kapitalizirati na ovoj pobunu ako ona poklekne. Moćni medijski moguli vide u ovome svoju priliku, regionalni uzurpatori vide šansu za širenjem svojih interesa, međunarodna zajednica vidi mogućnost ubrzavanja svojih ciljeva na leđima pobunjenog naroda.

Gdje god bude postojao čak i najmanji prostor infiltracije, infiltracija će se tamo i dogoditi. Tragovi direktne demokracije nastojati će se razbiti i gurnuti natrag u buržujsku demokraciju od koje profitira samo vladajuća klasa. Pobunu će se nastojati preusmjeriti u tom pravcu, u bilo kojem pravcu zapravo, samo da je se skrene s jedinog progresivnog puta oslobođenja.

No, sve te obmane koje talasaju na površini medijske propagande ne moraju značiti da se ispod površine već nisu počeli događati važni procesi. Štoviše, oni su definitivno počeli. Jučer su se iz Tuzle začuli autentični revolucionarni zahtjevi - "Sva vlast plenumima!".

Ove akcije neće dobiti nikakvu pažnju mainstream medija, jer se ovih akcija boje više od ičega. I oni mediji koji su tobože na strani prosvjednike u fokus guraju pro-sistemska rješenja u stilu "želimo novu vlast, želimo efikasniji kapitalizam". To je još i najveća kontrarevolucija, podjednako radzorna kao i ona koja želi prosvjednike prikazati drogiranim huljama.

Radnički i građanski plenum jučer je u Tuzli održan i to je prvi važan korak prema revoluciji radničke klase. Donijeti su i zaključci koje ovdje prenosimo u originalnom tekstu:

"Mirni protesti u Tuzli se nastavljaju. Dajemo podršku svim protestima u gradovima u Bosni i Hercegovini.

Skupština Tuzlanskog kantona, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, ima sve neophodne pravne mehanizme kojima je dužna osigurati funkcionisanje vlasti u interesu građana. Neistinite su informacije kojima se pokušava manipulirati javnost kako je ostavkom Vlade Tuzlanskog kantona nastupio nepremostivi pravni vakuum.

ZAHTIJEVAMO:

1. da nadležni organi vlasti Tuzlanskog kantona, u skladu sa Ustavom i zakonom, obezbijede sigurnost svih učesnika protesta;

2. da Skupština Tuzlanskog kantona, u skladu sa ustavnim nadležnostima, odmah osigura funkcionisanje vlasti na području Tuzlanskog kantona, bez uključivanja Vlade u ostavci;

3. da Skupština Tuzlanskog kantona, u saradnji sa Plenumom, najkasnije do 01.03.2014., izvrši izbor i imenovanje ekspertne vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih i nekompromitovanih članova.

Ovaj Proglas donose Plenum građana/ki Tuzlanskog kantona, za dobro svih nas."

Tuzla je počela važan proces, koji se već danas nastavlja i u drugim gradovima - naime, najavljen je "Plenum građana i građanki Sarajeva", a stižu informacije kako će se i u drugim gradovima održati plenumi.

Zašto su plenumi u ovom trenutku toliko važni i zašto su oni revolucionarni glas pobune u BiH? Zato jer su autentična alternativa anti-narodnoj vlasti, oni su alfa i omega direktne demokracije. Na tim sastancima radnici mogu slobodno iznijeti svoju agendu i dati joj jedini pravi legitimitet. U suštini, plenumi su nešto čega će se vladajuća klasa bojati još i više od eskalacije na ulicama, jer plenumi preuzimaju legitimitet iz njihovih ruku i daju ga u ruke narodu.

Što je zapravo plenum, poprilično je dobro opisano na stranicama frontslobode.ba:
"Plenum predstavlja skupštinu članova grupe ili više grupa, to je javni prostor za raspravu, bez zabrana i hijerarhije sudionika, na kojem se donose odluke. Otvoren je za sve, svako može sudjelovati i svako ima pravo glasa. U njemu samo ne sjede predstavnici vlasti i organizacija, izuzev toga to je prostor bez zabrana i pripada svima.

Tko god se osjeća pozvanim ili osjeća potrebu da sudjeluje, to može učiniti bez ikakvih prepreka. Odluke na plenumu donose svi sudionici po principu većinske odluke, za ili protiv.

Plenum nema vođa, na sjednicama se biraju moderatori koji će upravljati diskusiju i određivati koliko vremena davati govornicima te podsjećati na redoslijed točaka dnevnog reda koje su utvrđene na početku. Na kraju svake sjednice bivaju izabrani moderatori za narednu sjednicu.

U plenumu ne postoje funkcije poput portparola, zastupnika i delegacija. Uz pristanak učesnika plenuma ili na prijedlog plenuma u javnosti istupaju osobe koje daju izjave ili intervjue".

Jedan od glavnih načina na koji se pokušalo diskreditirati prosvjednike ovih dana su bile izjave poput "što oni žele? tko ih predstavlja?" - tu plenumi dolaze do izražaja. Prošlotjedna eskalacija širom je otvorila vrata organiziranom progresivnom putu naprijed, ako građani nastave tim putem i složno preuzmu moć odlučivanja u svoje ruke, nikakva količina propagande na tom putu ih neće moći zaustaviti.
Slike zapaljenog arhiva te demantuju
da izvines jebo te arhiv vise, evo 5 dana nista nisi doprinjeo raspravi osim ukazivanja na zapaljeni arhiv, nesto jako bitno sto je hladno cuvano na policama, u kutijama za cipele i po kancelarijama bez ikakve zastite koja bi trebala postojati za dokumente te vrijednosti i starosti.
Post Reply